kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće:kako da znam kada ću se poroditi?

Kalendar trudnoće daje odgovore na pitanja: u kojoj sam nedelji, u kom mesecu trudnoće? Većina žena se sa ovim računicama zbuni,  a šta je razlog? Saznajte!

Uradili ste kućni test za trudnoću i pokazao je dve crtice. Čestitamo! Ushićeni ste, možda šokirani… Sada je trenutak za pregled kod ginekologa koji će utvrditi da li ste zaista u drugom stanju.

Kalendar trudnoće biće veoma važan na putu do porođaja, kako za vas, tako i za lekara koji vas prati. Praćenjem gestacijskih nedelja, imaće tačan uvid u to da li se beba normalno razvija.

I zato ne brinite, proći ćemo zajedno kroz sva pitanja koja vam se vrzmaju po glavi i rešićemo sumnje koje imate.

Šta predstavlja kalendar trudnoće?

 

Od dana kada saznate da ste u drugom stanju, pa sve do nastupanja samog porođaja, lekar će vas upućivati u sve detalje, u kojoj ste nedelji, kako se beba razvija… I zato je kalendar trudnoće važan.

Kalendar trudnoće označava dane, nedelje i mesece koji će proteći do porođaja.

U većini slučajeva, trudnoća traje 9 meseci. Međutim, u nekim slučajevima može doći do prevremenog porođaja i tada će trudnoća trajati kraće.

Praćenje kalendara trudnoće vašem lekaru biće veoma važno, kako bi sa sigurnošću mogao da isprati da li beba pravilno raste i razvija se.

Iako je trudnicama bitno da znaju tačan dan kada će se poroditi,  važno je najpre napomenuti da se to nikada ne može utvrditi sa sigurnošću. Zato će ginekolog uvek naglasiti da je određen verovatni termin porođaja.

Svega tri do pet odsto trudnica se porodi upravo na predviđen termin. Oko 80% žena porodi se dve nedelje pre očekivanog termina ili dve nedelje kasnije.

No, ono što žene obično zbuni je činjenica da se neke brojke ne poklapaju. Zato je bitno da znate ovo…

Šta je kalendarski, a šta lunarni mesec trudnoće?

 

Na prvom pregledu u trudnoći vašeg ginekologa zanimaće mnogo toga. Koja je trudnoća u pitanju, da li ste možda ranije imali pobačaj, kako se osećate, imate li određene zdravstene tegobe, akutne ili hronične bolesti, zanimaće ga porodična istorija oboljenja…

Jedno od važnijih pitanja biće i kada ste poslednji put imali menstruaciju, odnosno, kada je bio prvi dan vaše poslednje menstruacije.

Upravo taj datum, prvi dan poslednje menstruacije, lekar će smatrati prvim danom vaše trudnoće. Od tog dana, određuje se kalendar trudnoće i verovatni termin porođaja.

Ukoliko planirate trudnoću, bilo bi dobro da vodite evidenciju ciklusa i da zapisujete datume menstruacija. Tako ćete znati sa sigurnošću da kažete ginekologu datum poslednje.Ukoliko ne znate, pitaće vas verovatno da li znate datum začeća.

Prema ovom  računanju trudnoće, drugo stanje traje 9 kalendarskih meseci ili 10 lunarnih meseci (mesec od 28 dana). Zato lekari uvek računaju trudnoću u nedeljama, a ne u mesecima. Prema tome, trudnoća će trajati 40 gestacijskih nedelja ili 280 dana.

Verovatno ćete primetiti da imaju neki čudan okrugli kalendar po kojem računaju u kojoj ste nedelji trudnoće.

 

lunarni kalendar trudnoće

 

Ovakvo računanje naziva se Nagelovo pravilo, jer ga je ovaj nemački akušer ustanovio i napravio formulu još daleke 1812.godine. Međutim, ova formula pouzdana je samo kada žena ima redovne cikluse koji traju 28 dana.

Kako se računaju nedelje trudnoće?

 

Svaka nedelja tokom trudnoće stavljaće pred vas različite izazove, jer beba raste i razvija se. Za svaku nedelju važe određena pravila razvoja ploda, kada se razvijaju kosti, kada mozak i srce, kada bebi rastu nokti, kosa…

Shodno tome, u određenim nedeljama se rade tačno predviđeni pregledi, ekspretni ultarzvuk, genetski testovi. I upravo zato će ginekolog pratiti vaše drugo stanje po nedeljama, a ne po mesecima. Vi svakako ne morate previše da se opterećujete, jer će vam lekar na svakom pregledu uvek reći u kojoj ste nedelji.

Ipak, svaka trudnica voli da raspolaže svim informacijama u vezi sa trudnoćom i bebom. Tako nam je uvek bitno da znamo tačno u kojoj smo nedelji.

Ako kao datum začeće računamo prvi dan menstruacije, to bi praktično značilo da se prvom nedeljom trudnoće smatra upravo nedelja u kojoj ste imali menstruaciju. Druga nedelja bi bila nedelja pred ovulaciju, dok ćete prilikom same ovulacije, po ovoj logici,  već biti u trećoj nedelji trudnoće.

Naravno, to ne znači da je to uvek i tačno. I upravo zbog toga što se tačan datum začeća nikada ne može precizno utvrditi, normalno je da trudnoća traje i pune 42.nedelje.

Gledajte to ovako. Možda niste zatrudneli prvog dana poslednje menstruacije, možda se to desilo 10 dana kasnije ili čak 10 dana ranije.

Zato ne brinite: porođaj od početka 38.do kraja 42.nedelje smatra se terminskim porođajem.

Ako znate tačan datum začeća i taj dan je ustanovljen kao prvi dan trudnoće, onda ćete još lakše pratiti nedelje koje su pred vama. Dakle, prva nedelja je ta u kojoj ste začeli i tako redom.

 • Prva nedelja trudnoće trajaće do sedmog dana, to se obeležava ovako:0+1 do 0+7(0=nedelja, 7=dan);
 • Druga nedelja, kao i sve naredne obeležava se kao nedelja plus dan, ovako:1+1 do 1+7;
 • Treća nedelja je onda:2+1 do 2+7,
 • a četvrta 3+1 do 3+7.

Ukoliko ste trenutno u 15.nedelji, onda se to računa kao punih 14 nedelja plus broj dana, 14+3, 14+4…Kada uđete u 16.nedelju, to je onda 15+1, 15+2…

Kalendar trudnoće po mesecima: Kako se računaju meseci trudnoće?

 

Kako trudnoća traje 40.nedelja, ali 9 meseci, to će možda zbuniti neke trudnice. Zbog toga, ako gledamo kalendarski, neki meseci u trudnoći imaju po četiri, a drugi po pet nedelja.

Opet, tu nema strogih pravila, pa se mogu naći različite informacije. Na primer, po nekim izvorima, prvi trimester se završava u 12., a po drugima u 13.nedelji.

Ako gledamo lunarne mesece, njih je 10 u trudnoći, svaki mesec trudnoće trajaće 28 dana.

Na stranim medicinskim sajtovima navodi se da trudnoća i traje 10 meseci, ali kod nas u praksi je zastupljenije računanje po kalendarskim mesecima. Retko kada će neka trudnica reći da je u desetom mesecu, iako je možda već u 41.ili 42.nedelji.

 

kalendar trudnoće po mesecima

 

Neka vas to ne zabrinjava, važno je da ginekolog prati vaše i bebino stanje.

Kada je takav kalendar trudnoće u pitanju ( po mesecima), stvari stoje ovako:

 • 1.mesec trudnoće traje od od prve do četvrte nedelje, dakle od momenta kada ste začeli, do završetka četvrte nedelje (3 nedelje + 7 dana). U ovom mesecu možda još uvek ni ne znate da ste trudni, a možda ćete osećati blagi umor, slabu mučninu ili će vam grudi biti osetljivije.  U najranijom fazi trudnoće, beba, odnosno embrion, porašće od 1 milimetra do 1,5 cm;
 • 2. mesec trudnoće počinje od 5. i traje do 8.nedelje,  to jest, završava se sa  punih 7 nedelja i sedam dana. U ovom periodu vaše mučnine će postati jače, možda ćete učestalo povraćati, bićete promenljivog raspoloženja. Okrivite za to hormone. Sada ćete raditi i prvi ultrazvučni pregled, a u petoj, šestoj nedelji, lekar će na ultrazvuku moći da čuje i bebine otkucaje srca;
 • 3.mesec trudnoće nastupa od 9. do 12.nedelje, a sada već uveliko osećate sve trudničke simptome. Moguće su vrtoglavice, problem sa spavanjem, grudi postaju osetljive. Možda će vam se već sada javiti tamna linija na stomaku, takozvana linea negra. Beba će do kraja trećeg meseca biti potpuno formirana, svi organi počinju da funkicionišu. Sada je teška oko 15 grama, poput manje kajsije;
 • 4.mesec trudnoće znači ulazak u drugi semester i traje od 13.do 17.nedelje. Konačno možete malo da se opustite, hormoni su poprilično uravnoteženi, a rizik od spontanog pobačaja je  mnogo manji. Ukoliko je trudnoća normalna i zdravi ste, opustite se i uživajte. Vaša beba nastavlja ubrzano da se razvija, jačaju mišići, uči da podiže glavicu, a koža joj je i dalje providna;
 • 5.mesec trudnoće traje od 18.do 21.nedelje, a u ovom period većina trudnica oseti prve bebine pokrete. Stomak se do sada već lepo vidi, a veoma je važno da se hranite zdravo i obezbedite bebi sve potrebne hranljive materije. Moguća je pojava gorušice. Beba će u ovom mesecu dostići težinu od oko 300 grama, počinje da joj raste kosica;
 • 6. mesec se računa kada uđete u 22.nedelju, a traje do 26.nedelje. Moguće je da ćete već sada osetiti zatezanje i opuštanje stomaka. Ne plašite se, to su takozvane Brakston Hiksove kontrakcije, lažne kontakcije koje pripremaju telo za porođaj. Sada će biti obavljen i drugi ekspertni ultrazvuk. Beba je teška oko 650 grama, a dugačka oko 30cm. Ovde se završava drugi trimestar i počinju poslednja tri meseca trudnoće;
 • 7.mesec trudnoće trajaće od 27. do 30.nedelje, stomačić raste, a vi već polako razmišljate o porođaju. Važno je da već sad porazgovarate sa svojim ginekologom i pitate sve što vas zanima u vezi sa porođajem, anestezijama, epiduralu… Beba ima sve manje mesta u materici, sve više vas pritiska i šutira. Zato ćete teže disati, češće će vam se ići u toalet;
 • 8.mesec trudnoće je od 31. do 35.nedelje, a sada već verovatno teško hodate, gegate se. Leđa i prepone vas sve više bole. Bebica će u ovom mesecu dobijati do 200 grama nedeljno. Vi počnite polako da pripremate torbu porodilište i stvari za svog mališana;
 • 9. mesec trudnoće počinje od 36. i traje do 40. nedelja, to jest, može potrajati do pune 42.nedelje. Čini vam se da trudnoći nema kraja, a svi vas pitaju kada će beba napolje? Izdržite još malo.

Kada uđete u 38.nedelju, porođaj može lako da krene svakog trenutka, pa budite sigurni da ste sve pripremili. Bebina težina je od 2,5 do oko 4kg, a vaše novorođenče je potpuno spremno da upozna svet.

 Kako se računaju trimestri trudnoće po kalendaru trudnoće?

 

Trudnoća se sastoji od tri trimestra, odnosno, tri puta po tri meseca.

Ako kalendar trudnoće delimo na njih, onda stvari stoje ovako:

 • Prvih 12 nedelja, odnosno, prvi, drugi i treći mesec, činiće prvi trimestar. Dok vi možda još i ne znate da ste u drugom stanju, u prvih 5, 6 nedelja, beba se razvija brzinom svetlosti. Raste brže nego u bilo kom kasnijem periodu trudnoće. Od fetusa, kako se u početku zove, beba do kraja prvog trimestra postaje embrion;
 • Drugi trimestar čine četvrti, peti i šesti mesec, to jest, počinje od 13.i traje do 26.nedelje. Nazivaju ga “medenim mesecom” trudnoće. Ukoliko je trudnoća normalna, nema potrebe da ležite. Naprotiv, budite aktivni, šetajte, radite lagane vežbe. Ukoliko vam ovo nije prva beba, polako pripremajte decu da uskoro stiže beba u kuću;
 •  Treći trimestar obuhvata sedmi, osmi i deveti mesec, od 27.do 40.nedelje. Odnosno, do samog porođaja, što može potrajati i do pune 42.nedelje. Čitajte i edukujte se o svemu što vas čeka, prikupite sve informacije u vezi sa dojenjem, kupanjem, negom bebe. Osećaćete se bolje ako budete spremni za deo koji sledi nakon trudnoće i porođaja.

 Kalendar trudnoće i termin porođaja – kako se to računa?

 

Na osnovu određenih parametara, srčanog ritma i telesne dužine ploda, kao i veličine materice, ginekolog će tokom prvog ultrazvučnog pregleda utvrditi u kojoj ste nedelji trudnoće.

Na osnovu tih podataka i datuma poslednje menstruacije ili datuma začeća, utvrdiće verovatni termin porođaja.

Ukoliko sami poželite da izračunate datum porođaja i pratite svoje nedelje trudnoće, možete to učiniti na dva načina.

 • Prvi način je da na prvi dan poslednje menstruacije dodate 280 dana, koliko traje trudnoća. Na taj način dobićete očekivani termin porođaja;
 • Druga metoda računanja prema pomenutoj Nagelovoj formuli je ovakva. Ustanovite koji je prvi dan poslednje menstruacije, od toga oduzmite tri kalendarska meseca i dodajte 7 dana. Zašto se dodaje sedam dana? Zato što tada najčešće počinju plodni dani i najveća je verovatnoća da ste upravo tada zatrudneli.

Zvuči komplikovano, ali nije. Evo mog iskustva.

Na primer:  Ako je poslednja menstruacija počela je 26.oktobra, oduzela sam od tog datuma tri meseca i to je bio 26.jul. Dodala sam tome 7 dana, pa je očekivani termin porođaja bio 1.avgust.

Upravo to je odredio i moj ginekolog. I bilo je skoro potpuno precizno, kontrakcije su počele baš tog dana, a porodila sam se 2.avgusta.

Kalkulator termina porođaja

 

Isto što radi kalendar trunoće, radi i kalkulator. U određivanju termina porođaja od pomoći mogu biti različite aplikacije kalkulatora trudnoće, koje možete lako pronaći. Unošenjem datuma poslednje menstruacije, kao i dužine trajanja vašeg cikusa, izračunava se očekivani datum porođaja.

Aplikacija Pregnancy calculator je lako svima dostupna, pa izračunajte i vi svoj termin porođaja.

Termin porođaja i kalendar trudnoće posle VTO

 

Kada je u pitanju vantelesna oplodnja,  kao prvi dan trudnoće računa se sam datum oplodnje, odnosno, implantacije embriona, embriotransfera. Na taj datum dodaje se 266 dana i tako se dobija očekivani termin porođaja.

U slučaju vantelesne oplodnje, veća je verovatnoća da će se razviti višeplodna trudnoća, u većini slučajeva bilizanačka. Višeplodne trudnoće zahtevaju dodatne mere opreza, jer se oko 50 odsto njih završava  prevremenim porođajem, pre navršenih 37 nedelja trudnoće.

Šta je kineski kalendar trudnoće?

 

Ako ste u drugom stanju, sigurno ste čuli i za toliko spominjani kineski kalendar trudnoće.

U pitanju je drevna kineska metoda kojom se, navodno, veoma precizno utvrđuje da li čekate dečaka ili devojčicu.

Prema verovanju, ovaj kalendar napravljen je pre 700 godina, a  pronađen je blizu Pekinga u grobnici jednog cara. Sve što je potrebno od podataka za izračunavaje pola bebe su godine majke u trenutku kada je ostala trudna, kao i mesec kada je došlo do začeća.

 

kalendar trudnoće termin porođaja

 

U jednoj koloni kalendara su godine majke, a u drugoj datumi začeća. Ukrštanjem te dve kolone dobija se kvadratić plave ili roze boje, što pokazuje da li je u pitanju dečak ili devojčica.

I ja sam bila znatiželjna tokom obe trudnoće i naravno da sam isprobala ovu metodu računanja. I omašila je oba puta. Možda je u vašem slučaju pogodila pol bebe?

Koliko je kalendar trudnoće precizan?

 

Tačan datum začeća,  kao ni termin porođaja, ne mogu se nikada utvrditi potpuno precizno. Zato se uvek određuje verovatni ili očekivani termin porođaja. To je relativan vremenski period, u razmaku od dve nedelje pre i dve nedelje nakon predviđenog termina.

Vama, kao i vašem lekaru, biće u cilju da trudnoća prođe u najboljem redu, bez komplikacija, kao i da se porodite u terminu. Ginekolog će pratiti gestacijske nedelje bebe, upućivaće vas koje preglede i analize treba da obavite. Od mnogo faktora zavisi kada će se beba roditi, da li će to biti na sam termin porođaja, pre ili kasnije.

I dok prolaze dani do porođaja, neka vam kalendar trudnoće bude samo smernica koja će vam pomoći da saznate šta vaša bebica trenutno radi u stomaku, kako i koliko napreduje.

Više od izračunavanja datuma i nedelja, drugo stanje zahteva da pratite svoje telo, kao i da pomno slušate savete lekara. Uživajte u trudnoći i čitajte nas. Tu smo da zajedno prolazimo kroz sve faze vaše trudnoće i svega onog što kasnije sledi.