četvrti mesec trudnoće

4. mesec trudnoće. Dobrodošli u medeni mesec!

4. mesec trudnoće je stigao i brže nego što ste mislile? Zanima vas šta vas očekuje u njemu i kako se razvija beba? Imamo odgovore.

Možda ste prilično iscrpljene, možda pune energije, ali sigurno je da željno iščekujete nove avanture koje drugo stanje donosi.

4. mesec trudnoće znači ulazak u drugi trimestar i obično je ovo period kada trudnice počinju da se opuštaju i uživaju u trudnoći.

Da li će mučnine i povraćanje konačno prestati, sa kakvim simptomima ćete se susresti u ovom mesecu?

U kojoj fazi razvoja se nalazi bebica?

Hajde da saznate sve detalje.

Kada počinje 4. mesec trudnoće?

 

Čini vam se da je prvi trimestar trudnoće proleteo? I jeste tako. Od saznanja da ste trudni, prvog ultrazvuka kojim je potvrđena trudnoća, možda ste već uradili ekspertni ultrazvuk… Zaista, mnogo toga stane u prvi trimestar.

Da li ste tokom prvog trimestra besomučno povraćali i imali mučnine po čitav dan? Ili su vam prva tri meseca protekla lagano, uz tek blage trudničke simptome? Svakako, nadamo se da ste dobro, da je trudnoća uredna i da je vaš ginekolog zadovoljan razvojem bebice. Ako je tako, sada biste konačno mogli malo da odahnete, jer ulazite u jedan mirniji period trudnoće.

4. mesec trudnoće počinje u 13.nedelji.

Ovo se računa od datuma poslednje menstruacije, a ne od dana oplodnje. To će ginekolog beležiti ovako: 12+1 (nedelja plus dan), a traje do 12 +7. Nakon toga ulazite u 14.nedelju koja traje od 13+1 do 13 + 7. Sve do završetka 17.nedelje trudnoće, bićete u četvrtom mesecu.

Mnoge trudnice su često zbunjene računanjem nedelja i meseci, pa ako ste među njima, mi smo spremili kalendar trudnoće koji će vam sve to lepo objasniti.

Mama u četvrtom mesecu trudnoće

 

Teško je jasno odvojiti koji simptomi se tačno vezuju za koji mesec, jer je svaka trudnoća jedinstvena. Kod nekih žena u prva tri meseca potpuno izostanu mučnine i povraćanje, ali krenu da ih muče tek u drugom trimestru. Sve zavisi kako vaše telo podnosi burne trudničke promene.

Ipak, 4. mesec trudnoće verovatno sa razlogom nazivaju medenim mesecom trudnoće. Trudnice su malo opuštenije kada nastupi drugi trimestar. Jedan od razloga je i taj što je verovatnoća za spontani pobačaj sada daleko manja. Oko 75 odsto pobačaja se dešava u prvom trimestru.

 • Mučnine praćene povraćanjem trebale bi polako da prestaju, u većini slučajeva je tako. Međutim, moguće je da će već sada početi da se javlja gorušica, praćena bolovima i žarenjem u grlu i grudima. Ako i inače patite od žgaravice, sada posebno povedite računa o ishrani;
 • Sada ćete biti daleko opušteniji nego u prva tri meseca, bićete poletniji, imaćete više energije. To se u mnogim slučajevima odražava i na pojačanu seksualnu želju kod trudnica;
 • Materica se polako širi, izlazi iz male karlice, a stomak lagano počinje da se primećuje. Zbog istezanja ligamenata mogući su jači bolovi u leđima i donjem delu stomaka;
 • Promene na koži koje počinju u trećem mesecu sada se mogu nastaviti. Najčešće su to tamne fleke na licu, takozvana trudnička maska;
 •  Može se javiti svrab na stomaku i grudima. Ovo je posledica rastezanja kože.
 • Pojava proširenih vena zbog oticanja nogu i zadržavanja vode je moguća od četvrtog meseca;
 • Krvotok kod trudnica se povećava od 30 do 50 odsto, što dovodi do toga da srce kuca mnogo brže. Zato se često može javiti osećaj brzog lupanja srca, osećate kao da vam nestaje daha i otežano dišete;
 • Sporiji rad creva i usporeno varenje dovodi do nadimanja i gasova, pa su česte nuspojave zatvor i tvrda stolica u trudnoći;
 • Sada ćete više dobijati na kilaži. Koža na stomaku i bokovima se polako širi, pa je moguća pojava strija u trudnoći.
 • Krvarenje desni je česta pojava kod trudnica. Nemojte zbog toga zanemariti higijenu zuba. Naprotiv, posvetite joj se više jer zubi u trudnoći često propadaju. Posetite stomatologa.
 • Promena boje glasa – usled dejstva hormona dolazi do zadebljanja glasnih žica pa se boja glasa može promeniti kada je žena trudna.
 • Pojačano znojenje – nalet hormona i pojačana cirkulacija zagrevaju radnu temperaturu organizma. Da bi se rashladilo, telo počinje da se pojačano znoji.
 • Masnija koža je još jedan simptom koji vam mogu doneti hormoni. U nekim slučajevima ovo dovodi i do pojave bubuljica u trudnoći.
 • Trudnički sjaj – neke žene prosto zablistaju tokom drugog stanja, pa im kosa postane bujnija, a lice lepše i čistije. Viši nivo estrogena je glavni “krivac” za to.

Napominjemo da je svaki od ovih simptoma individualan. Kod nekih trudnica može se javiti sve nabrojano, dok će druge iskusiti tek neke od simptoma koji se prepliću iz meseca u mesec.

Ukoliko vas bilo šta zabrine i ne osećate se dobro, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom.

Ono što vam preporučujemo u ovom periodu jeste pojačana nega kože, posebno u predelu stomaka i grudi, jer će taj deo da istrpi najveće opterećenje u narednom periodu. Aleksandru je u ovom periodu svrbela koža i osećala je sve veću napetost. Iako je lekar bio ubeđen da je to uvertira za nastanak strija, ona se nije predala. Našla je nešto sasvim bezbedno i jednostavno, što joj je pomoglo da sse strije na njenom stomaku ne pojave. Prezadovoljna je.O čemu je reč? Saznajte iz njene priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

A evo kako u ovom periodu napreduje beba…

Beba u četvrtom mesecu trudnoće

 

Od kraja 12.nedelje vaše dete nastaviće ubrzano do raste. Na kraju prvog trimestra beba je bila  veličine manje kajsije, imala je oko 15 grama. Do kraja četvrtog meseca porašće do neverovatnih 130, 140 grama, biće veličine kruške. Sada je tolika da bi mogla da stane u vaš dlan!

 

beba u četvrtom mesecu trudnoće

 

Beba u ovom razdoblju uveliko čuje zvukove i oseti svetlost koji dopire iz spoljašnjeg sveta. Srce postiže oko 150 otkucaja u minuti. Hrskavice se transformišu u kosti. Beba je veoma aktivna i možda ćete već sada moći da osetite njene prve pokrete.

Trudnoća po nedeljama u četvrtom mesecu

 

Od početka 13. do kraja 17.nedelje, vaše telo prolazi kroz različite promene i stanja. Kako beba raste, raste i materica, stomak postaje vidljiviji, a hormoni čine svoje. Da vidimo šta je to što nas čeka u četvrtom mesecu, nedelju za nedeljom.

 

 

13. nedelja trudnoće

 

Ako ste se pozdravili sa mučninama i povraćanjem, u trinaestoj nedelji drugog stanja se sigurno osećate mnogo lepše, bolje, spremniji ste da se uhvatite u koštac sa svim trudničkim izazovima. Ipak, kod mnogih trudnica će se mučnine nastaviti i tokom četvrtog meseca, kod nekih čak do kraja trudnoće.

Sada vam je izoštrenije čulo ukusa, pa će vam neka hrana izazivati gađenje. Sa druge strane, razvićete možda i žudnju prema određenoj hrani. Izoštrava se i čulo mirisa i nemojte se čuditi ako osećate neke mirise koje drugi ne mogu da osete. To može izazvati dodatne mučnine.

Stomak  počinje blago da se nazire, pa zaboravite na farmerice i garderobu koja vas steže. Povedite računa o izgledu kože, koristite prirodna ulja i kreme ukoliko imate fleke i strije. Pažljivo birajte kozmetiku u trudnoći. Neka bude prirodna i bez štetnih sastojaka.

Vaša beba je sada dugačka oko 7 cm i teška oko 30 grama.

Zamislite je kao malu breskvu. Do kraja prvog trimestra beba je bila potpuno formirana, a svi organi počeli su da funkcionišu zajedno. Beba već proizvodi urin, bubrezi rade, a hipofiza stvara hormone. Amnionsku tečnost koju proguta, beba će ispiškiti.

Kod dečaka su već formirani penis i testisi, a kod devojčica su razvijeni jajnici i jajne ćelije. Sada pankreas počinje da proizvodi insulin, a jetra luči žuč.

Bebino telo raste brže u odnosu na glavicu, koja sada čini jednu trećinu od ukupne dužine tela. Lice dobija lepe obrise, beba može da sisa palac, guta, zeva, a često i štuca i na taj način se priprema za disanje. To štucanje bebe u stomaku vi možete osetiti kao blago treperenje u stomaku.

14. nedelja trudnoće

 

Oko polovine trudnica muče bolovi u leđima u ovoj fazi trudnoće. Materica raste, ligamenti se istežu i zato su česti i abdominalni bolovi.

Povedite računa kako sedite i ležite, ne savijate se preko stomaka i ne dižite ništa teško.

Ukoliko imate česte i jake glavobolje, vrtoglavice, pospani ste, umorni i slabo mokrite, važno je da se javite lekaru. U nekim slučajevima to mogu biti simptomi preeklampsije. Ovo stanje javlja se samo u trudnoći, najčešće između 14. i 26.nedelje, a praćeno je visokim pritiskom, belančevinama u mokraći i oticanjem.

Pojačan apetit, ali i pojačana želja za seksom, kreću od četrnaeste nedelje trudnoće. Već sada mlečne žlezde mogu krenuti da proizvode mleko.  Zato je moguća pojava žućkaste tečnosti iz bradavica. To je kolostrum, prvo mleko.

A za to vreme, bebica raste li raste. Sada ima oko 50 grama, a dužine je oko 8,5 cm, poput limuna.

Otkucaji srca u minuti dostižu do 160, duplo brže nego kod nas odraslih. Beba počinje da drži glavu samostalno, a koža je prekrivena tankim dlačicama koje se zovu lanugo. Slezina proizvodi crvena krvna zrnca, a oči i uši zauzimaju svoju krajnju poziciju.

15. nedelja trudnoće

 

Ako vas muče gasovi i nadimanje stomaka, razlog je usporeno varenje i sporiji rad creva koji može da počne da se javlja u 15 nedelji trudnoće, ali i pre i kasnije. Raste nivo progesterona, to dovodi do opuštanja čitavog organizma, pa tako i organa za varenje. Zato je moguće da će vas mučiti žgaravica, koja je simptomatična za drugi i treći trimestar. Možda će biti potrebno i da vam lekar preporuči neko rešenje koje će ublažiti simptome.

Hormonske promene mogu usloviti krvarenje iz nosa, kao i krvarenje desni. Sada je vreme da posetite stomatologa i pre porođaja rešite sve eventualne problem sa zubima. Moguća je pojava pojačanog vaginalnog sekreta, pa je važno da vam ginekolog prepiše odgovarajuću terapiju.

Beba je dugačka 10 cm i teška oko 70 grama, veličine je pomorandže.

Kosti su očvrsnule, razvijaju se mišići, a pluća jačaju. Amnionska trečnost koju udiše, pomaže joj da razvija plućna krila. Rastu obrve i trepavice, a čulo sluha se razvija. Sada beba može da čuje zvukove iz spoljašnje sredine.

16. nedelja trudnoće

 

Pojačan protok krvi može da izazove ubrzan rad srca, možda ćete se brže umarati i teže disati. Lekar će pratiti visinu posteljice, odnosno placente, i na osnovu toga procenjivati starost i vitalnost ploda.

 

četvrti mesec trudnoće simptomi

 

Zvuči neverovatno, ali beba u ovoj fazi mokri na svakih 40 minuta i pumpa oko 28 litara krvi dnevno!

U 16. nedelji trudnoće razvoj bebe rapidno nastavlja napred. Naučila je da trepće, pravi grimase, može rukom da uhvati pupčanu vrpcu. Noge su duže nego ruke. Na dlanovima i stopalima formiraju se otisci, a koža je i dalje transparentna. Beba je sada veličine avokada, dugačka je oko 11 cm, a teška oko 100 grama.

17. nedelja trudnoće

 

Lagano stižete do kraja četvrtog meseca trudnoće i 17. nedelje. Trudnički tomak je sve ispupčeniji, pa će skoro svi oko vas želeti da ga pipnu. To će vas možda pomalo nervirati.

Materica je visine do pupka. Zato vam je možda već sada teško da se namestite dok spavate. Najlakše će vam biti da spavate na boku, sa jastukom između kolena. Tako ćete olakšati pritisak na krvne  sudove. Ako vas muči gorušica, spavajte na višem uzglavlju, podbočite se sa nekoliko jastuka. Pročitajte uostalom ove savete o spavanju u trudnoći.

Evo ga još jedan od ne tako omiljenih simptoma:hrkanje. Zbog otežanog disanja i pojačanog pritiska materice na dijafragmu, ali i zapušenog nosa usled hormonskih promena, možda ćete i vi početi da hrčete.

Mogu se javljati povremene vrtoglavice, nesvestice, glavobolje, a bolovi u leđima postaju jači. Usporeno varenje i opstipacija, to jest zatvor, mogu dovesti do pojave hemoroida. Na žalost, nakon prođaja kod mnogih trudnica oni postaju još bolniji, pa je važno da vas lekar posavetuje kako da ih ublažite.

Beba počinje da razvija masno potkožno tkivo koje će joj održavati temperaturu nakon rođenja.

Sada dostiže oko 140 grama i dugačka je oko 13 cm, poput kruške ili luka.

Postaje osetljivija na svetlost i zvukove, čuje otkucaje vašeg srca, rad krvnih sudova. Formiraju se jagodice na prstima, a kod dečaka se razvija prostata.

Pregledi u četvrtom mesecu trudnoće

 

Ulaskom u drugi trimestar, koji traje od početka četvrtog do kraja šestog meseca, očekuje vas mnogo toga. Kao i u prva tri meseca lekar koji prati vašu trudnoću će vas u sve upućivati i važno je da na svakom pregledu u trudnoći možete da ga pitate sve što vas zanima.

Ako je prva trudnoća u pitanju, imaćete milion sumnji i nedoumica, pa je stoga bitno da imate bezrezervno poverenje u svog ginekologa.

 • Prvi ekspertni ultarzvuk najčešće se radi u 12-oj nedelji trudnoće. Prati ga i Dabl test koji pokazuje da li postoji verovatnoća za razvoj genetskih anomalija kod deteta. Tako da, do sada bi trebalo da ste obavili ove preglede. Ipak, moguće je da će vaš ginekolog odlučiti da prvi ekspertni ultrazvuk obavite u 13-oj ili 14-oj nedelji.

Ukoliko ga niste obavili u prvom trimestru, znajte da je ovaj specijalistički pregled važan zbog rane dijagnostike hromozomopatija i fetalnih anomalija. Lekar će analizirati starost, anatomiju, vitalnost bebice. Važni parametri biće prisustvo nosne kosti, dužina ploda (CRL), nuhalna translucenca (NT), odnosno, tečnost koja se nakuplja ispod kože na zadnjem delu vrata fetusa. Povećana NT može da označava da kod fetusa postoje određene hromozomske abnormalnosti.

 • Nakon najviše 48 sati od ultrazvuka radi se i Dabl test, takozvani skrining prvog trimestra, analizira se krv majke. Ovaj prenatalni skrining test pokazuje da li postoji verovatnoća za nastanak hromozomopatija kao što su Trizomija 21 (Daunov sindrom), Trizomija 18  (Edvardsov sindrom) i Trizomija 13 (Patau sindrom).

Mnoge trudnice strepe od rezultata, ali nemojte brinuti bez razloga. Rezultat ovog testa nije važan za postavljanje  dijagnoze, ali može biti pokazatelj da je potrebno uraditi druge preglede i analize kako bi se otklonile sve sumnje.

Lekar je taj koji će pogledati vaše rezultate. Moj savet vam je da pre toga ne guglate i ne tražite parametre po internetu, jer možete svašta pročitati i uplašiti se bez potrebe.

Ukoliko vaš ginekolog proceni da je rezultat Dabl testa visok, uputiće vas da uradite neki od sledećih prenatalnih testova:

 • Tripl test ili skrining drugog trimestra radi se između 15. i 20.nedelje trudnoće, a najčešće nakon lošeg rezultata Dabl testa. Takođe, preporuka je i da ga rade trudnice starije od 35.godina, insulin zavisni dijabetičari,  a radi se i u slučajevima kada su u porodicu već rađane bebe sa anomalijama.

Ovim testom se analizira krv majke, odnosno  Alfafetoprotein (AFP), protein koji proizvodi fetus, humani horioni gonadotropin (HCG), kao i hormon koji stvara placenta, takozvani Ue3 – nekonjugovani estriol. Tripl test ukazuje na mogućnost postojanja hromozomopatija kod deteta i to Daunovog i Edvardsovog sindroma, ali i na moguće defekte neuralnog tubusa, to jest, poremećaja u razvoju kičmene moždine i mozga.

Kao i Dabl test, i ovaj test pokazuje samo statističku verovatnoću o postojanju nekih anomalija ploda;

 • Neinvazivni prenatalni testovi nove generacije, takozvani NIPT testovi, mogu se raditi od 10.nedelje trudnoće. Trudnice se često opredeljuju za njih, umesto za Dabl ili Tripl test. Takođe se analizira krv trudnice, a ovakvi testovi sa velikom preciznošću, čak do 99 %, utvrđuju da li postoje genetički poremećaji. Utvrđuju i pol bebe.

Ipak, u slučaju da rezultati  nisu zadovoljavajući, opcija je neki od invazivnih prenatalnih testova.

 • Biopsija horionskih čupica (resica) ili horiocenteza je invazivni dijagnostički test koja se može raditi već od 10.nedelje trudnoće, ali i do 14.nedelje, u zavisnosti od procene vašeg ginekologa. Obavlja se analiza horionskih resica, tkiva koje veže placentu sa krvotokom majke.

Sama procedura traje oko 30 minuta, a može se raditi na dva načina:

1.Transabdominalni metod sličan je amniocentezi, a podrazumeva da će lekar ubaciti dugu tanku iglu kroz trbušni zid kako bi uzeo uzorak tkiva;

2.Transcervikalni metod podrazumeva uzimanje uzorka tkiva ubacivnjem tanke cevi kroz vaginu do placente. Nakon procedure, moguće je blago krvarenje.

Rezultati se dobijaju za desetak dana, a prednost ovog testa je što se već u najranijoj fazi trudnoće može ustanoviti da li postoje genetske abnormalnosti ploda. Sa rezultatima testa odlazite kod svog ginekologa, koji će utvrditi da li je sve u redu ili je potrebno obaviti dodatne testove, kao što je amniocenteza.

 • Amniocenteza je invazivni prenatalni test koji se radi između 16. i 20.nedelje trudnoće, a u slučaju da su rezultati prethodno obavljenih testova loši. Lekar će posmatrati bebu ultrazvukom, a za to vreme će dugom, tankom iglom kroz trbušni zid uzeti uzorak amnionske tečnosti. Tačnost rezultata je oko 99,4 %.

Amniocenteza utvrđuje sve hromozomske poremećaje, stotine genetskih poremećaja, kao i poremećaje neuralne cevi, ali i pol bebe.

Većina trudnica ima ogroman strah od amniocenteze, plaše se da je veoma bolna, ali i rizika od pobačaja.

Uzimanje uzorka traje svega nekoliko minuta.

Najpre lekar namaže jodom stomak i dok prati ultarzvuk, jednim brzim pokretom igle uzima malu količinu amnionske tečnosti. Nije bolno, nije ništa strašno, a na rezultate se čeka oko mesec dana.

 Mogu li osetiti pokrete bebe u četvrtom mesecu?

 

Ovo sve buduće mame najviše zanima! Beba počinje da štuca, što možete osetiti kao golicanje i treperenje u stomaku. Sada je  okružena velikom količinom plodove vode i ima mnogo slobodnog prostora, pa je teško da ćete osetiti kako se pomera i kako vas šutira.

 

stomak u četvrtom mesecu trudnoće

 

Moguće je da pojedine trudnice osete prve prave bebine pokrete već od 16.nedelje. Ipak, verovatno ćete morati da sačekate još malo, jer se to najčešće dešava između 18. i 20. nedelje.

Saveti za 4. mesec trudnoće

 

Kada prođe 4. mesec trudnoće, ostaje vam još 23 nedelje do kraja trudnoće i termina porođaja. U narednim nedeljama beba će nastaviti da se brzo razvija, pa je važno da joj putem svog  krvotoka, pupčane vrpce i placente obezbedite sve važne hranljive sastojke.

 • Imate pojačan apetit? To je sasvim normalno, ali je važno da se hranite zdravo, da ishrana u trudnoći  bude bogata vitaminima i mineralima. U četvrtom mesecu bebine kosti postaju čvršće i zato je važno da jedete hranu bogatu kalcijumom. To su mleko, mlečni proizvodi, sok od narandže, zeleno lisnato povrće, bademi, susam, tofu sir;
 • Sada, kada raste stomačić, sigurno brinete koliko ćete se ugojiti tokom trudnoće. Sve je individualno, ali prema savetima lekara, trudnica ne bi trebala da se ugoji više od 15 kilograma;Najmanje ćete se gojiti tokom prvog trimestra, a već sa početkom drugog, dobijaćete oko 500 grama nedeljno. Nikako ne smete držati dijete, ali ako ste pre trudnoće bili preterano gojazni, lekar će vas sigurno savetovati kako da se hranite, a da pri tome osigurate bebi sve što joj je potrebno. Ishrana treba da bude jača za oko 300 do 800  kalorija, u odnosu na ishranu pre trudnoće;
 • Pojačajte negu kože u drugom stanju. Koža trpi velike promene – što zbog rastezanja, što zbog hormona. Ne neke možete uticati na vreme. Hidrirajte kožu i koristite zaštitu od sunca.

 

 

 • Bolove u leđima možete ublažiti pomoću određenih vežbi za trudnice, poput joge ili pilatesa.
 • Mogu se javiti bolovi u stomaku. Ukoliko imate jake bolove u donjem stomaku, razmislite o trudničkom pojasu. On će lepo podići stomak i moći ćete normalno da šetate. U međuvremenu, trudite se da odmarate;
 • Ukoliko se pojave izražene fleke na licu i telu, verovatno bi trebalo da posetite dermatologa;
 • Ako pušite ili konzumirate alkohol, dobra ideja je da se rešite ovih navika. Alkohol i nikotin mogu proći kroz posteljicu i stići do bebe. Placenta proizvodi hormone koji su važni za rast i razvoj bebe, a kroz nju do bebe stiže kiseonik i sve hranljive materije;
 • Možda planirate putovanje u ovoj trudnoći? Drugi trimestar je najbolji za to. Ipak, pre toga je važno da imate dozvolu od ginekologa, da je sa trudnoćom sve u redu i da ne postoje rizici po vas ili bebu. Tek tada bezbrižno pakujte kofere.
 • Priprema za porođaj može da počne već sad. Potražite neke školice za trudnice i u njima naučite najvažnije stvari o porođaju i brigi o detetu.

Još malo i bićete na polovini svog trudničkog putovanja, a za to vreme, mi brinemo da imate na jednom mestu sve važne informacije. Rešavamo zajedno nedoumice, a da znate, nijedno trudničko pitanje nije suvišno i besmisleno.

Zato uživajte u svom drugom stanju i javite šta je to što vas muči i zanima. Saznaćemo sve odgovore umesto vas.

Prethodno: 3. mesec trudnoće      Sledeće: 5. mesec trudnoće

Izvori:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-17.aspx

https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/pregnancy-month-by-month/what-happens-fourth-month-pregnancy

https://www.healthline.com/health/pregnancy/4-months-pregnant

https://www.babycentre.co.uk/4-months-pregnant

https://www.momjunction.com/articles/4th-month-pregnancy-care-expect-dos-donts_0077368/

https://www.familyeducation.com/pregnancy/second-trimester/4-months-pregnant