gojenje u trudnoći

Gojenje u trudnoći je očekivano. A kada je PREVIŠE?

Gojenje u trudnoći neće zaobići nijednu trudnicu, ali ima svoje granice čak i u drugom stanju.  Hajde da vidimo kada je u granicama normale, a kada je preterano?

Da li je izgovor da “jedemo za dvoje” dovoljno dobar ili služi tome da zadovoljimo sva naša čula makar jednom u životu?

Na sva ova pitanja dajemo odgovore, a o ovoj temi govorimo zato što je količina kilograma koja se dobije u trudnoći važna kako za vaše zdravlje tako i za zdravlje vaše bebe.

Da li je gojenje u trudnoći normalno?

 

Trudnoća je period kada se u telu dešavaju izuzetno velike promene koje na prvi pogled možda ne primećujete. Te promene se pre svega odnose na promene u hormonskom statusu, a zatim se one odražavaju i na čitav izgled tela trudnice

Verujem da željno iščekujete odgovor na pitanje: Da li je gojenje u trudnoći normalno?

Odgovor je: DA.

Gojenje do određene granice je normalno, pa čak i poželjno u trudnoći.

Napominjemo: do određene granice!

Bez obzira na to što ste trudni, preterano gojenje nije opravdanje čak ni tokom drugog stanja.

Osim što će narušiti vaš fizički izgled, višak kilograma može značajno narušiti vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe.

Sasvim je normalno da se ugojite, jer se beba rađa sa oko 3-4 kilograma, plodova voda i posteljica mogu biti teški do 1,5 kilograma. Težinu dobijaju i dojke, povećane masne naslage za dojenje, dodatna krv i kada sve to sračunate, sigurno ćete dobiti oko 10 kilograma, bez da se vi ugojite.

Porast kilograma ne mora da znači gojaznost!

 

Određeni porast kilograma se u trudnoći očekuje.

 

sprečavanje gojenja u trudnoći

Iako se možda vi kao trudnica nećete ugojiti, kilogrami će doći sa rastom bebe, povećanjem količine plodove vode i svim promenama koje se dešavaju u vašem organizmu.

Medicina ima neke svoje preporuke kada je dobijanje na kilaži u pitanju.

 • Ima žena koje se ugoje manje nego što je preporučeno i to za posledicu može imati manju porođajnu težinu bebe.
 • Sa druge strane preterano gojenje u trudnoći za rezultat može imati preveliku bebu, što može zakomplikovati sam porođaj i ostaviti dugotrajne posledice na zdravlje žene i bebe.

Zbog toga je važno naći meru, pravilno se hraniti i biti što aktivniji u periodu trudnoće. To jeste teško, ali ima načina ako ima volje.

Normalnim i poželjnim se smatra gojenje koje ne prelazi u proseku 15kg za celu trudnoću.

Vaš lekar će vam na osnovu vaše telesne kilaže na početku trudnoće reći koliko bi bilo poželjno ili nepoželjno da se ugojite. Svi kilogrami koji prelaze preporučenu granicu smatraće se gojaznošću i opasnošću za nastanak mogućih komplikacija.

Ukoliko ste skloni gojenju, budite spremni na neke promene u ishrani i odricanja od nezdravih namirnica koje goje. Mršavije mame će imati više mogućnosti za hedonizam kada je hrana u pitanju, ali vodite računa da obroci budu što zdraviji i hranljiviji.

Gojaznost može izazvati zdravstvene komplikacije, ali i upornije estetske probleme kao što su strije na stomaku. Rast stomaka u trudnoći svakako povećava rizik od njihovog nastanka, a gojenje dodatno doprinosi. Aleksandra je želela da spreči ovaj scenario pa je tražla način nege koji bi joj u tome pomogao. Uspela je i strije se nisu pojavile, a u čemu je njena tajna, saznajte iz njenog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Evo i kako bi otprilike rast kilograma trebao da izgleda po mesecima. Naravno, ovo je prosek i odstupanja su očekivana.

Gojenje u trudnoći po mesecima

 

Iako je svaka žena drugačija, tokom trudnoće postoji određena pravilnost kada se dobija manje, a kada više na težini.

 • Tokom prvog trimestra ne prolaze sve trudnice kroz iste simptome. Dešava se da neke usled čestih mučnina i povraćanja čak i smršaju, ali generalno se smatra da je tokom prvog trimestra poželjno dobiti do 2,5 kilograma.
 • Kada zagazite u drugi trimestar beba počinje naglo rasti, povećaće se njene potrebe, a samim tim će i kilogrami više nadolaziti. Optimalnim se smatra da se na nedeljnom nivou dobije oko pola kilograma. Sve što je preko toga u većini slučajeva se smatra gojaznošću.

Možda će vam tabelarni prikaz dobijanja na težini  biti jasniji i služiti za  ličnu vizuelnu memoriju kada budete razmišljali o svojoj trudničkoj kilaži.

gojenje u trudnoći tabela

Ovaj tabelarni prikaz pokazuje prosečne vrednosti koje se preporučuju. Jako je teško ostati potpuno u granicama preporučenog, toga smo svesni.

Sa druge strane, rekli smo da će vaš lekar na osnovu vaše telesne težine i konstitucije proceniti šta je dobro, a šta nije dobro za vas i vaše zdravstveno stanje.

Opasnosti od gojaznosti u trudnoći

 

Gojaznost je sama po sebi opasna za svakog čoveka. Kada se dogodi u trudnoći tada je opasnost dupla, jer se odnosi i na trudnicu i na bebu. Hajde da vidimo zašto je potrebno voditi računa o telesnoj težini i koje opasnosti se mogu desiti kada se pretera sa hranom u trudnoći:

 

 

 • Jedna od najčešćih posledica jeste povišen krvni pritisak sa komplikacijama u trudnoći (preeklampsija). Iako vam to možda ne zvuči ozbiljno, verujte nam na reč da komplikacije povezane sa krvnim pritiskom mogu ostaviti fatalne i trajne posledice kako po trudnicu tako i na razvoj bebe.
 • Gestacijski dijabetes, odnosno dijabetes koji se javlja u trudnoći takođe  je jedna od posledica gojaznosti.
 • Kada se goji mama, goji se i beba. Kada je beba veća, to može zakomplikovati porođaj i dovesti do potrebe za carskim rezom.
 • Veća porođajna težina bebe povećava rizik da beba bude gojazna u detinjstvu.
 • Kada je reč o posledicama za trudnicu poznato je da prekomerni kilogrami povećavaju rizik od mnogih hroničnih bolesti nakon porođaja.
 • Osim što višak kilograma prouzrokuje zdravstvene probleme, otežavaju vam i estetski aspekt. Teže ćete se nakon porođaja vratiti na težinu koju ste ranije imali ili koju želite, a da ne govorimo o celulitu u trudnoći. Kada ste nezadovoljni spoljašnjim izgledom to se odražava i na celokupno zadovoljstvo sobom i može dovesti i do psihičkih problema.

Kao što vidite posledica je mnogo i to ne bezazlenih.

Pa zar nije bolje sprečiti nego lečiti?

Brzo gojenje u trudnoći

 

Brzim gojenjem u trudnoći smatra se dobijanje više od jednog kilograma na težini nedeljno.

Medicina to ne smatra poželjnom pojavom, čak može biti i znak ozbiljnih zdravstvenih problema poput problema sa visokim krvnim pritiskom.

 

gojaznost u trudnoći

 

Ukoliko se veoma brzo gojite, vaš lekar bi trebao obratiti više pažnje na to i ispitati uzrok ove pojave.

Ukoliko nakon čitanja ovog teksta shvatite da spadate u trudnice koje se goje veoma brzo, povedite računa o tome, obavestite lekara i na vreme reagujte kako bi ste sprečili fatalne posledice.

Gojenje u trudnoći sa blizanicima

 

Blizanačka trudnoća je sama po sebi specifična. Skoro sve se dešava duplo, odnosno u mnogo većoj meri, sve je izraženije, a samim tim je i trudnici teže.

Ako ste trudni sa blizancima, budite spremni na to da ćete se mnogo više i ugojiti. Ne baš duplo u odnosu na redovnu trudnoću, ali mnogo više nego da je u pitanju samo jedna beba.

U vašem slučaju to je poželjno i normalno. Poželjno je, jer se blizanačke trudnoće često završe mnogo ranije u odnosu na termin porođaja. Samim tim ako ste dobili više kilograma, veća je šansa da su i vaše bebice veće, pa su im i šanse za razvoj i napredovanje mnogo veće.

Sigurno će vam i lekar skrenuti pažnju da povedete više računa kada je ishrana u pitanju, jer dve bebe nije lako izneti do kraja i zadovoljiti sve njihove nutritivne potrebe.

Dakle, budite spremni na to da ćete se ugojiti i preko 20kg. Vaš lekar će vam u odnosu na vašu telesnu konstituciju dati do znanja kada je kilograma malo, a kada dovoljno, kako bi bebama osigurali pravilan rast i razvoj.

Gojenje u licu u trudnoći

 

Trudnoća je drugo stanje koje utiče na promene skoro u svim delovima tela žene. Lice nije izuzetak. Ponekad su promene na licu očigledne već na samom početku trudnoće, a nekad su one posledica gojenja, odnosno dobijanja na težini kako trudnoća odmiče.

Važno je naglasiti da treba napraviti razliku između gojaznosti u licu i nadutosti lica.

 • Kada dobijate na težini određene promene će biti vidljive i na licu.
 • Međutim ako je u pitanju otečenost lica koja se često meša sa gojaznošću to bi trebalo ispitati i otkloniti sumnju na probleme sa povišenim krvnim pritiskom.

Ponekad su promene na licu u vidu gojaznosti odnosno otečenosti naprosto posledica promena u hormonskom statusu i cirkulaciji krvi.

Bez obzira šta je uzrok ove pojave, većini žena nije prijatno kada im se potpuno promeni lični opis. Iako se on uglavnom vrati na staro posle porođaja, svačija strepnja i nezadovoljstvo su opravdani.

Kako se ne ugojiti u trudnoći?

 

Obzirom da smo vam do sada govorili o tome koliko je prekomerno gojenje u trudnoći štetno, bilo bi jako neozbiljno da vam ne kažemo kako da to gojenje sprečite.

Verujte nam na reč da i za to postoje načini. Nije to ništa novo, ali izgleda da je potrebno podsećanje na tu temu.

Hajde da vidimo kako da se ne ugojite previše u trudnoći, a da ipak zadovoljite i neka svoja čula:

 • Pre svega jedite češće, a manje obroke. Osim što će to doprineti bržem varenju i povoljnosti kada je težina u pitanju, sa druge strane nećete imati osećaj težine u želucu nakon obroka. Naprosto će vam biti prijatnije i lakše da se krećete nakon obroka.
 • Jedite što više domaćih i kuvanih jela. Domaća proizvodnja bez aditiva je uvek odličan izbor i trudite se da ga praktikujete što više.
 • Za pripremu obroka koristitie sveže i zdrave namirnice. Neka preovladava povrće, voće, žitarice, proteini i mlečni proizvodi.
 • Ukoliko ne možete da odolite brzoj hrani, makar birajte manje štetnu varijantu. Neka to budu manje masna jela, sa što više salate.

gojenje u trudnoći uzroci

 • Neka vam omiljeno piće postane voda, eventualno ceđeni sokovi ili čajevi, ali u ograničenim količinama
 • Izbegavajte so u velikim količinama. So zadržava vodu, pa se samim tim i gojite.
 • O slatkišima nije potrebno ni govoriti. Njih izbegavajte u svakom periodu života, a posebno kada u vama raste novi život kojem trebaju hranljivi sastojci, a ne prosti šećeri.
 • Ograničite unos belog testa i izaberite zdraviju varijantu poput prepečenog integralnog hleba ili još bolje hleba od celih zrna žitarica.
 • Praktikujte zdraviji način pripreme hrane, a on podrazumeva kuvanje na pari, pečenje i grilovanje bez masnoće.
 • Budite aktivni, ne moraju to biti intenzivni treninzi, ali izbegavajte da trudničke dane provodite pred malim ekranima. Šetajte, radite po kući ono što možete ili idite na neke vežbe za trudnice. Svaki vid aktivnosti je dobar način za sagorevanje kalorija.

Kao što vidite, načina ima. U principu se ne morate odricati mnogo toga. Dovoljno je da malo povedete računa, nađete zdraviju varijantu onoga što volite, nešto proredite, nešto ubacite i eto rezultata. Proučite detaljno kako treba da izgleda ishrana za trudnice.

Znam da vama koji to sada čitate to ne deluje baš tako jednostavno, jer to zahteva mnogo promena i truda. Pa zahteva, ali je izvodljivo, a na duge staze je i višestruko korisno.

Pa zar nije bolje da se sada malo potrudite oko načina života, nego da posle ispaštate samo zato što imate neodoljivu potrebu da pojedete ogromne količine nezdrave hrane.

Šta vam se više isplati?

Gojenje u trudnoći iskustva

 

Čitajući i slušajući razna iskustva žena, može se reći da ima svakakvih slučajeva. Ne biste verovali sa čim se sve žene susreću i oko čega se opterećuju.

 

 

Postoje slučajevi gde žene zaista imaju objektivnih problema sa gojenjem u trudnoći. Najčešće tu ulogu igra genetika, nezdrav stil života i propratni zdravstveni problemi. Kada se sve to sastavi, e to je muka. Mnogim ženama u tim situacijama treba jako puno truda, pa ni tada ne uspevaju da održavaju telesnu težinu u granicama normale.

Nekad ima jačih faktora od našeg truda, a to su uglavnom zdravstveni faktori. Njih je ponekad zaista teško pobediti.

Sa druge strane tu  su žene kojima telesna težina predstavlja isključivo estetski problem. Treba li ih osuđivati? Pa naravno da ne. Budimo realni, ko od nas ne želi da izgleda lepo čak i kada postane mama.

Svi to potajno želimo. Jeste da je zdravlje na prvom mestu, ali što bi se odrekli i ličnog zadovoljstva ako ne moramo i ne želimo.

Bez obzira šta je razlog za izbegavanje gojaznosti sasvim ga podržavamo i opravdamo, sve dok beba ne trpi posledice.

Nemojte započinjati nikakve rigorozne dijete na svoju ruku ako ste trudni.

Ima i takvih slučajeva, ali uglavnom se nisu dobro završili.

Ako želite da korigujete svoju ishranu, to uradite ili sa stručnim licem ili se samo okrenite zdravijim varijantama dosadašnje ishrane. Ne idite u krajnosti, jer ne dovodite u opasnost samo sebe već i vašu bebu.

Drage mame nije vam lako, niko nije ni rekao da će biti. Izazovi su na svakom koraku, ali sigurno ćete im odoleti i svoju telenu težinu dovesti na nivo koji vi želite, a koji je za bebu najbolji.