neobična žudnja za hranom u trudnoći

Neobična žudnja za hranom u trudnoći je stvarna!

Žudnja za hranom u trudnoći nije ništa čudno. A šta je sa žudnjom za nekom neobičnom hranom u neobično doba? Da li je umišljena ili stvarna?

Kada se žudi za jestivom hranom to je ok, a šta ćemo sa trudnicama kojima se jede glina ili sapun? Da li sve imaju poremećaj koji se zove pika? Koliko to može biiti opasno? Da li im udovoljiti ili zvati  doktora?

O svim običnim i neobičnim namirnicama za kojima trudnice žude govorimo u nastavku teksta i tražimo uzroke ovih neobičnih žudnji.

Šta  su trudničke želje?

 

Trudničke želje nekada možemo da uporedimo sa željama malog deteta. To što trudnica može poželeti u bilo koje doba dana i noći može začuditi i one najširokoumnije osobe. 

 

trudničke želje

 

Znamo da su žene tokom trudnoće pod uticajem hormona i upravo se zato pojavljuju i neobjašnjive želje i potrebe za hranom.

One ne moraju da se odnose samo na hranu, već i na odnos sa partnerom, menjaju se očekivanja, žele da su u centru pažnje i  da im svi budu posvećeni. Neke žene za vreme trudnoće žele samo da se izležavaju, dok se kod drugih javlja neobjašnjiva želja za raznim aktivnostima i iskorišćavanjem tog slobodnog vremena dok se ne rodi beba.

No, danas ćemo ostaviti po strani psihološke želje trudnica, a malo više se pozabaviti željom za jestivom i nejestivom hranom. Pozivam vas da u nastavku pročitate malo više o tome šta sve trudnica može poželeti da pojede  i zašto?

Kada se javlja neobična žudnja za hranom u trudnoći?

 

Žudnja za hranom će se pojaviti u zavisnosti od toga kakve simptome trudnoće imate. Ukoliko u toku prvog trimestra imate jake mučnine praćene povraćanjem verovatno ćete u tom slučaju hranu samo izbegavati dok taj period ne prođe.

Žene koje imaju blaže početne simptome ili ih uopšte nemaju već tokom prvog trimestra mogu osetiti pojačan apetit i potrebu za nekom specifičnom hranom.  

 

 

U drugom trimestru se kod većine žena primeti da više jedu. To je period kada beba sve više raste. Potrebe tela su sve veće, jer mora da namiri bebine zahteve i zahteve organizma žene. U ovom periodu je vrlo važno da trudnica uzima raznovrsnu hranu jer su vitamini i minerali potrebni i bebi i njoj. Ukoliko se javi deficit recimo gvožđa u telu žene, to će se odraziti kroz pojačan umor i  zamaranje tokom najjednostavnijih aktivnosti.

U trećem trimestru beba još više dobija na kilaži pa su potrebe za hranom najveće.  Sasvim je normalno da tada jedete još više, samo vodite računa da to budu što zdravije namirnice.

Zapamtite  da dobijena prekomerna kilaža u trudnoći nije dobra za vaše i bebino zdravlje, a nije ni  opravdana drugim stanjem.

Ne samo da gojaznost ugrožava zdravlje, nego i estetski momenat može da odigra ulogu. Usled rasta stomaka preko mere, koža se rasteže pa se javlja rizik od nastanka strija. Aleksandra ih je sprečila sa takvom lakoćom, da svima priča za svoje otkriće. Saznajte kako na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Dakle, nemojte se iznenaditi ako odmah na početku osetite potrebu za nekom specifičnom hranom koju do sada niste voleli. Možda do toga ne dođe za vreme cele trudnoće – vrlo je individualno.

Zašto se javljaju neobične trudničke želje?

 

Većina žena  pod uticajem promene hormonskog statusa u periodu menstrualnog ciklusa ima razne promene raspoloženja, a takođe i neodoljivu potrebu za određenom hranom.

Ako hormonske promene u toku redovnih ciklusa uzrokuju takve oscilacije u apetitu i žudnji za hranom zamislite tek kako je u trudnoći, kada su promene mnogo veće?

U trudnoći dolazi do hormonskih promena i to se svakako odražava na trudničke želje.

U zavisnosti od toga kakve ste sreće, imaćete ili jaku potrebu za nekim namirnicama ili sa druge strane averziju prema nekoj hrani. 

Kada govorimo o žudnji za nekim namirnicama mišljenja su podeljena oko toga kojoj hrani ćete biti skloniji u trudnoći i zašto.

Vrlo je individualno i zaista nema pravila šta će vam se jesti, zato ne preterujte sa kiseljenjem krastavaca jer vam to možda uopšte neće prijati  tokom trudnoće. Sačekajte da vidite šta će telo tražiti.

Većina trudnica koja ima pojačan apetit i želju za hranom žudi za nečim kiselim, slatkim, začinjenim. Vodite računa jer prevelike količine začinjene hrane mogu izazvati gorušicu u trudnoći kojoj su sklone mnoge žene, a ume da bude baš neprijatno stanje.

Manji procenat žena će imati baš neodoljivu želju za pojedinim vrstama voća ili povrća. 

Negde to ima veze i sa tim šta inače volite da jedete pa se u trudnoći ta želja ko zna koliko puta povećava.

Dakle,  uglavnom se žudi za hranom koja je nekog intenzivnijeg ukusa i začinjenija.

Drugo mišljenje je da se kod pojedinih trudnica menja ukus u trudnoći i da baš tada jedu hranu koju inače slabije konzumiraju ili se menja želja za vrstom hrane kako trudnoće odmiče. 

A struka kaže još i da telo žudi za onim što mu nedostaje, pa ako vam recimo nedostaje kalcijuma možda će vam telo tražiti mleko. Uglavnom telo ne žudi za tačno određenom hranom već za nečim što se nalazi u sastavu te hrane.

Još jedan od mogućih razloga za pojavu neobjašnjivih želja može biti kultura i sredina u kojoj se trudnica nalazi. Ako sredina očekuje da vam se jede kiselo na početku trudnoće možda će vam se stvarno i javiti želja za kiselim. Nekada je taj kulturološki uticaj zaista jak, ali najbolje je da osluškujete svoje telo i svoje potrebe.

Ponekad je trudničkim željama zaista teško ugoditi. One umeju da budu i pomalo nerealne pa vam baš dođe da pojedete lubenicu u sred decembra, ali ko nije bio u tom drugom stanju nema prava da vas osuđuje.

Kiseli krastavci u trudnoći i ostale česte trudničke želje

 

Iako se svaka trudnica razlikuje, želje za pojedinim vrstama hrane su uglavnom zajedničke za većinu trudnica.

Tako da i u ovoj temi možemo izdvojiti top listu namirnica za kojima se najviše žudi tokom drugog stanja. 

  • Kiseli kratavci su svakako prva asocijacija na trudnoću. Čim se nekoj ženi prijedu kiseli krastavci odmah se sumnja da je u drugom stanju, pogotovo ako ih jede u većm količinama i često. Struka kaže da je nizak nivo natrijuma u organizmu odgovoran za ovu žudnju. Dobra vest za sve trudnice je da kiseli krastavci nisu mnogo kalorična, a ni skupa užina pa samo navalite.
  • Čokolada bilo gde i bilo kada. Mislim da je prava  retkost naći osobu koja ne voli i ne uživa u čokoladi. To je iz razloga što nam čokolada  podiže raspoloženje i čini nas srećnima, ali bukvalno. Ona sadrži triptofan koji je odgovaoran za produkciju serotonina, a serotonin za produkciju endorfina koji podstiče pozitivne emocije. Iako sve ovo zvuči sjajno, sa čokoladom ipak treba biti oprezan jer je to namirnica puna masti i kalorija. Nije baš najbolji izbor za konzumiranje u velikim količinama. Najbolje bi bilo da je konzumirate kao dodatak nekom voćnom desertu i da na taj način zadovoljite svoju želju, a da ne opteretite svoj organizam.
  • Limun je namirnica koja prija mnogim trudnicama. Možda zvuči čudno, ali zaista u trudnoći prija kada ga konzumirate kao dodatak vodi i na taj način hidrirate organizam. Ukoliko imate potrebu za većim količinama limunade ili ploda limuna, vodite računa jer limun ume da nagriza zubnu gleđ i napravi probleme sa zubima. 
  • Sokovi su veoma često korišćen  način za ublažavanje mučnina kod trudnica. Kada govorimo o industrijskim sokovima poznato je da oni sadrže visok nivo šećera, razne boje i aditive stoga to baš i nije najbolji izbor. Umesto toga možete sami napraviti zdraviju varijantu mešajući mineralnu vodu sa ceđenim limunom ili narandžom. Ovo može biti dobar način da postignete isti efekat kao i sa kupovnim sokovima.
  • Crveno meso je bogato gvožđem i proteinima, zato i ne čudi što za njim žude trudnice koje u svom organizmu imaju upravo taj nedostatak. Ni ova namirnica nije preporučljiva u preteranim količinama jer može naštetiti zdravlju na drugoj strani i uzrokovati srčana oboljenja. Dakle ako vam se baš jede crveno meso, prilagodite količinu i učestalost i birajte one proizvode koji ne sadrže puno masti.
  • Začinjena hrana je često prvi izbor trudnicama, a evo i zašto. U trudnoći se može desiti da vam je stalno toliko vruće da ništa ne pomaže u rashlađivanju. Kada jedete začinjenu hranu ona unutrašnjost organizma učini slatkim što snižava tu unutrašnju vrelu temperaturu. Ovo jeste dobar način da se “ohladite”, ali birajte pečenu hranu pre pržene kako bi ste izbegli nepotrebni unos kalorija.
  • Žudnja za voćem je nešto najbolje što se vašoj bebi moglo dogoditi. Osim što zadovoljavate svoju potrebu istovremeno i bebi pružate neophodne vitamine. Verovatno znate da i voće sadrži šećer doduše prirodni, ali i sa njim treba biti na oprezu. Ako nemate  želju za nekim konkretnim voćem onda birajte ono koje je sadrži niži nivo prirodnog šećera poput grepfruta ili bobica.
  • Sladoled i jogurt će teško zaobići neku trudnicu. Neke žene to konzumiraju zbog niskog nivoa kalcijuma, a nekima je trudnoća  prosto odličan  izgovor za konzumiranje velikih količina sladoleda. Malo se šalimo, ali zašto ne iskoristiti neke stvari u svoju korist. Kao i za svaku namirnicu i ovde možete obratiti malo pažnje da ne unosite preterane količine ovih namirnica ili da uzimate one sa manje šećera. Ako vam se jede voćni jogurt, u običan jogurt možete staviti voće koje god poželite, dodajte malo meda radi slatkoće ako vam je potrebno. Ukoliko dodate još neku  zdravu semenku poput lana,  eto savršenog, zdravog i niskokaloričnog obroka.

Žudnja za namirnicama koje nisu hrana? Da i toga ima u trudnoći!

 

Ovaj odeljak teksta će vas možda iznenaditi, a možda ćete nakon čitanja izgubiti i apetit.  U ovom delu pozabavićemo se sa žudnjom za određenim neobičnim stvarima, koje nisu hrana, ali koje trudnice itekako ponekad jedu i to sa slašću.

 

 

Pojedine žene će u toku trudnoće jesti neobične kombinacije hrane, začina, mešati slatko i slano i to je u redu dok je to sve jestivo i ne narušava njihovo i bebino zdravlje.

Dešava se da trudnice žude za stvarima koje nisu hrana i koje nisu jestive. Ovaj poremećaj zove se  pika. Kada osoba razvije piku, žudi da pojede najčudnije stvari i predmete poput leda, gline, sapuna, kose, krede, kovanice…

  • Struka recimo smatra da žene imaju potrebu da jedu led kada pate od anemije. Na taj način se smanjuju simptomi upale usta i jezika koji se javljaju u toj situaciji.
  • Žudnja za jedenjem sapuna, krede i prljavštine se povezuje sa nedostatkom gvožđa, kalcijuma i cinka u organizmu.

Medicina smatra da je uzrok ovom poremećaju u ishrani uglavnom anemija koju je neophodno otkriti putem laboratorijskih analiza, a zatim i lečiti adekvatnim suplementima.

Kako sprečiti neobičnu žudnju za hranom?

 

Kao i za većinu dijagnoza tako je  i za ovu  prevencija ključna Zato kada saznate da ste trudni, uradite sve neophodne laboratorijske analize i preglede koje vam preporuči lekar.

Za zdrav  i pravilan razvoj bebe neophodan je i unos odgovarajućih prenatalnih vitamina. U zavisnosti od stanja vašeg organizma lekar će preporučiti neki od suplemenata poput folne kiseline, gvožđa, vitamine B kompleksa i mnoge druge.

Pogotovo obratite pažnju na krvnu sliku kako bi ste nadoknadili sve postojeće nedostatke.

Kada je vaš organizam snabdeven sa svime neće imati dodatnu potrebu i žudnju za nekim jestivim ili nejestivim stvarima, a to se negde najviše odnosi na gvožđe.

Veliki broj žena ima nedostatak gvožđa u krvi koji se u trudnoći samo povećava. Ako se ne nadoknadi na vreme osim simptoma jačeg i češćeg zamaranja može dovesti i do ozbiljnijih stanja.

Kada posetiti lekara zbog neobične žudnje za hranom?

 

Odgovor je odmah, ukoliko imate želju za nejestivim stvarima koje mogu naškoditi pravilnom razvoju vaše bebe i narušiti vaše zdravlje.

Kada se problem dešava sa jestivim stvarima, na to prvo možete sami probati da utičete i razvijate samokontrolu, a ako sami ne uspevate u tome potražite pomoć lekara.

 

žudnja za hranom u trudnoći

 

U tom slučaju nije na odmet posetiti i nutricionistu kako bi ste pronašli odgovarajući režim ishrane koji bi zadovoljio potrebe vašeg organizma u trudnoći.

Međutim nije sve tako lako i jednostavno. Trudnice su kao što smo već rekli u nekom drugom stanju, sa drugim nivoom hormona, želja i potreba.

Preterana i neobična žudnja za nečim je uzrokovana deficitima u organizmu i to je nešto što je ponekad  jače od zdravog razuma i mogućnosti odučivanja i odustajanja od željene stvari ili hrane.

Kada je žudnja preterana za jestivim stvarima to je nešto sa čime se mnoge žene izvuku bez posete lekaru. Međutim kada se zaista pretera svaka namirnica može pokazati i svoju negativnu stranu. Na taj način se javljaju gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i mnoga druga stanja uzrokovana preteranim količinama hrane.

Spominjali smo poremećaj piku kada trudnice jedu nejestive stvari. To zaista može prouzrokovati ozbiljnije posledice kako po zdravlje žene tako i po razvoj bebe. Mogu se pojaviti bolovi u stomaku, pa čak i infekcije i trovanja. Pojedina stanja mogu biti toliko ozbiljna da će zahtevati čak i hiruršku intervenciju.

Najveći problem je što trudnice ponekad nisu svesne kada su zapale u problem ili ih je sramota da kažu šta su pojele. Kada se kriju i nastavljaju sa tom navikom stanje se samo pogoršava, a neophodno je lečiti uzrok.

Pika se ne dijagnostikuje lako, ali prvo se rade analize da bi se utvrdilo šta je to što nedostaje telu trudnice i zašto izaziva takve potrebe.

Svi vi koji ovo čitate nemojte da vas je sramota priznati ako imate problem. Ovo je nešto što se rešava, a ako nastavite sa nekom navikom koja je štetna samo ćete narušiti vaše zdravlje, a bebi ne pružate šansu za zdrav razvoj.

Averzija prema hrani u trudnoći

 

Averzija prema nekim vrstama hrane u trudnoći je sasvim normalna i veoma česta pojava.  Ona se uglavnom vezuje za sam početak trudnoće koji je često praćen mučninama i povraćanjem.

Neke averzije se prevaziđu kako trudnoća odmiče. Neke averzije ćete imati do kraja trudnoće i nesvesno ih povezivati sa mučninama i tim prvim trimestrom koji je mnogim ženama najteži deo trudnoće.

Struka kaže da se averzija najčešće javlja prema mesu, jajima i morskoj hrani, odnosno hrani životinjskog porekla koja je najčešći prenosilac raznih bakterija i bolesti. Medicina smatra da je zato ženama evolucijski predodređeno da izbegavaju tu vrstu hrane kako bi zaštitili bebu.

Važnu ulogu u stvaranju averzija ima i čulo mirisa koje je u trudnoći pojačano usled delovanja hormona pa se zato izbegavaju namirnice koje čulu mirisa ne prijaju.

Verujem da niste otvorili i pročitali ovaj tekst do kraja bez razloga. Verovatno vam se već javila neka neobična žudnja za hranom ili se prosto spremate za sve što vas može snaći u trudnoći.

Dobra vest je da sve ima rešenje, samo je neophodno istrenirati volju i samokontrolu u pojedinim situacijama, redovno odlaziti  na preglede i poštovati savete lekara.