mučnine u trudnoći

Ublažite mučnine u trudnoći uz ove savete!

Mučnine u trudnoći javljaju se kod čak 75% trudnica. Da li ste među njima? Onda pažljivo čitajte naredne redove i naučite kako da olakšate sebi!

Mučnina počinje uglavnom na početku trudnoće, a možete je očekivati u bilo kom momentu do porođaja. A da li  su mučnine opasne za bebu?

Otkrivamo vam koji su uzroci mučnina, kako ublažiti simptome i da li ste pod većim rizikom od mučnina ukoliko je trudnoća blizanačka.

Informišite se o svim prirodnim i farmakološkim metodama za ublažavanje mučnina i odaberite onaj koji vama najviše odgovara i koji vam donosi boljitak.

Mučnine u trudnoći uzrok

Ako spadate u tih 75% žena koje imaju problema sa mučninom od samog početka trudnoće otkrivamo vam zašto je to tako.

 

mučnina u trudnoći

 

Iako struka nije u potpunosti saglasna šta ih tačno uzrokuje ovo su najčešće pretpostavke:

  • Kao najčešći uzrok navodi se povišen nivo Beta HCG čiji je nivo najviši u vreme pojave najgorih jutarnjih mučnina.
  • Povišeni nivoi hormona estrogena i progesterona utiču na pojavu mučnina tako što opuštaju mišiće digestivnog trakta koji na taj način gube svoju efikasnost u varenju hrane.
  • Mnoge žene kao jedan od simptoma trudnoće imaju i metalni ukus u ustima. Upravo taj ukus ponekad može biti uzrok mučina.
  • Kako plod odnosno beba raste, rastežu se i mišići materice kako bi se prilagodili bebinim potrebama. Te promene itekako mogu izazvati nelagodu, pritisak na stomak i mučninu.
  • U trudnoći je čulo mirisa značajno izoštreno. Kada osećate sve mirise, vrlo lako ćete naići i na neke koji vam neće prijati.

Verovatno nikada nećete saznati koji je tačan uzrok baš vaših mučnina. Preostaje vam samo da nađete načina da se sa njima izborite, a mi vam u nastavku teksta nudimo najefikasnije metode.

Da li su mučnine i povraćanje u trudnoći opasne?

 

Intenzitet i učestalost mučnina u trudnoći varira od žene do žene. To je stanje koje uglavnom nije opasno za bebu i trudnicu.

Ponekad taj period zaista ume da bude težak i žena deluje bledo, izmučeno, kao da je bolesna, međutim beba uglavnom bude dobro.

Kada imate problema samo sa mučninom bez povraćanja to je zaista često stanje i prilično je bezopasno.

Ukoliko ovo stanje prati često  i konstantno povraćanje tada može doći do gubitka kilaže ili dehidratacije organizma i to može ostaviti posledice po zdravlje majke i bebe.

Može se razviti čak i poremećaj o kojem će biti više reči u narednim segmentima.

U tom slučaju se obratite lekaru kako bi ste nadoknadili tečnost. Ako je gubitak na težini veliki vrlo je moguće da će vam biti preporučeno primanje i infuzije putem kojih ćete i vi i beba dobiti neophodnu hranu.

Najčešće ovo stanje utiče na redovne životne aktivnosti. Možete biti iscrpljeni, pospani i gubiti sposobnost za rad ili bilo koje druge aktivnosti. 

No, ima i vedrija strana priče.

Rezultati jednog istraživanja čak pokazuju da žene koje na početku trudnoće vode borbu sa mučninama, imaju manju šansu za spontani pobačaj. Kao veza između ove dve pojave navodi se visok nivo hormona HCG koji je neophodan za zdravu trudnoću.

U kom periodu trudnoće se javljaju mučnine?

 

Mučnine se najčešće javljaju u prvom trimestru trudnoće negde između šeste i devete nedelje. Kod većine žena one slabe ili potpuno prolaze do 14. nedelje trudnoće.

Međutim svaki živi organizam je drugačiji i tu ne važe ista pravila za sve. Zbog toga se kod dosta manjeg broja žena mučnina održava i tokom cele trudnoće.

Ko je prošao kroz ovakvo iskustvo razume koliko je to iscrpljujuće i naporno za organizam, a sigurno da utiče i na opšte raspoloženje trudnice.

Da li se svim trudnicama javljaju mučnine?

 

Mučnine se ne javljaju svim trudnicama.

Većina žena, njih 75% će iskusiti ovo ne baš prijatno iskustvo, a tek 25% žena će zaista moći potpuno  uživati u trudnoći.

 Blizanci i mučnina u trudnoći

 

Blizanačke trudnoće su retka, ali zaista predivna iskustva pod pretpostavkom da sve prođe kako treba.

Poznato je da su one specifične po mnogo čemu, jer se u telu žene u isto vreme razvijaju dva bića. To sa sobom ponekad može nositi brojne poteškoće i komplikacije.

Kada govorimo o pojavi mučnina, kod blizanačkih trudnoća su one mnogo izvesnije.

Nivoi hormona gonadotropina su u ovom stanju veoma  visoki, a spomenuli smo da je on potencijalni uzrok mučinine u trudnoći.

Kao zaključak bi smo mogli reći da  blizanačka trudnoća povećava šansu za  pojavu jutarnjih mučnina.

U kom periodu dana se javljaju mučnine u tudnoći?

 

Iako se mučnine u trudnoći često nazivaju jutarnje mučnine, moramo naglasiti da se one mogu javiti u bilo koje doba dana. 

Jutarnje mučnine u trudnoći

 

Jutarnje mučnine u trudnoći su najčešća pojava. Tačni uzroci su i dalje misterija, ali se pretpostavlja da ih uzrokuje visok nivo hcg hormona u jutarnjim časovima, promene  krvnog pritiska posebno ako je nizak krvni pritisak šanse za mučninu su veće. Generalno sve fizičke i hemijske promene koje trudnoća pokreće mogu uzrokovati ovu pojavu.

Kada se mučnine javljaju samo ujutru to je još nekako podnošljivo, međutim dešava se da one traju po ceo dan. Uglavnom one nisu intenzivne čak i kada traju ceo dan, ali iscrpljuju organizam.

Međutim postoji i onaj malo teži oblik mučnina  koji sa sobom može doneti i neke zdravstvene posledice. O njemu pročitajte u nastavku teksta.

Večernje i celodnevne  mučnine u trudnoći

 

Kod manjeg procenta žena jutarnje mučnine mogu postati celodnevne. To je zaista iscrpljujuće stanje za organizam pogotovo ako su praćene i konstantnim povraćanjem.

Pojedine trudnice mogu razviti stanje koje se zove  trudnička hiperemeza. Ovo stanje je retko, a karakteriše ga učestalo povraćanje, praćeno gubitkom na težini i dehidratacijjom organizma. 

Osim što je jako intenzivno, ono ume i da potraje duže tokom trudnoće. Ako primetite simptome slične ovima obavezno se posavetujte sa lekarom kako da ga ublažite i  kako da se adekvatno hidrirate i unosite potrebne sastojke u organizam.

Ukoliko potraje duže, hyperemsis gravidarum može ostaviti zdravstvene posledice na trudnicu, a beba ima veće šanse da se rodi prevremeno ili sa manjom porođajnom težinom.

Zbog toga je važno reagovati pravovremeno i preduzeti neophodne mere za lečenje.

U kakvoj su vezi glavobolja i mučnine u trudnoći

 

Početak trudnoće često umeju da obeleže i glavobolje. One su inače neprijatne, a u trudnoći je još veći problem to što je neophodno izbegavati većinu lekova pa ih se ne možete rešiti tako što ćete popiti lek čim vas zaboli glava.

Postoje tačno određeni medikamenti koje možete koristiti za ovu namenu i o tome se prvo posavetujte sa vašim lekarom.

Glavobolje u trudnoći mogu biti povremene, a mogu biti i jako učestale. Uzrok ove pojave nije u potpunosti jasan. Pretpostavlja se da je to povezano sa promenom hormonskog statusa i ostalim fizičkim i hemijskim promenama u telu trudnice.

Kada imate mučnine zbog kojih ne možete normalno jesti, glavobolja često dođe kao posledica gladi ili pada nivoa šećera u krvi.

Žene koje su navikle na jutarnju kafu, a sada su je zbog mučnina izbacile iz upotrebe moraju biti spremne na pojavu glavobolje usled nedostatka kofeina na koji je organizam navikao.

Dešava se i obrnuta situacija, da se usled jakih glavobolja izazvanih prethodno navedenim uzrocima javi mučnina. To se dešava i kod osoba koje nisu u drugom stanju, a kod trudnica je to pogotovo izražena i česta pojava.

Najbolji način da sprečite pojavu glavobolja je da se što više odmarate, da izbegavate stresne situacije, pijte dovoljno tečnosti i jedite redovno, često i u manjim količinama kako organizam ne bi gladovao. 

Ukoliko do glavobolje ipak dođe, probajte da je regulišete masažom glave, stavljanjem hladnih obloga i odmaranjem u zamračenoj prostoriji.

Kada glavobolje postanu izuzetno učestale, ako ih prati nesvestica i zamagljen vid obavezno se javite lekaru za dalju analizu i utvrđivanje uzroka ovakvog stanja.

Mučnina i vrtoglavica u trudnoći često idu zajedno

 

Vrtoglavica je često posledica jakih mučnina i povraćanja posebno na samom početku trudnoće. Najčešće se vezuje za prvi trimestar jer su tada hormonske promene najizraženije.

Vrtoglavice se mogu pojaviti i u kasnijoj trudnoći, a kao najčešći uzrok struka navodi nizak krvni pritisak i konstantne mučnine koje ne prolaze. 

Ukoliko se vrtoglavice javljaju učestalo obratite se lekaru kako bi vam dao adekvatnu terapiju ili odredio način ishrane koji vam ne bi stvarao mučnine i neprijatnosti.

Ponekad je u ovakvim slučajevima neophodna i hospitalizacija, ali o tome odluku donosi vaš ginekolog nakon procenjenog zdravstvenog stanja.

Mučnine bez povraćanja u trudnoći

 

Mučnine bez povraćanja su najčešći oblik ovog problema. Obično se vezuju za sam početak trudnoće i kod većine žena prolaze u drugom trimestru.

Jutro je  doba dana kada su mučnine najizraženije, ali mogu se javiti bilo kada.

Naravno da su mučnine neprijatne, ali ako se javljaju bez drugih propratnih simptoma možete se smatrati srećnima.  Možemo slobodno reći da je to  najblaži oblik simptoma trudnoće koji se može ublažiti raznim prirodnim metodama o kojima možete saznati više u nastavku.

Kako ublažiti mučnine u trudnoći prirodnim putem

 

Trudnoća je drugo stanje pa zahteva i promenu pojedinih navika, pogotovo onih koje se odnose na unos hranljivih materija  u organizam.

 

 

Pre svega je neophodno da se pravilno uobročite odnosno da uzimate česte i manje obimne obroke. Na taj način nećete biti gladni, održavaćete adekvatan nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

Trudite se da obroci budu što hranljiviji po svom sastavu, bogati proteinima, vitaminima i mineralima. Nije na odmet posetiti nutricionistu kako bi vam odredio režim ishrane u trudnoći.

I treća važna stvar je uzimanje prenatalnih vitamina  koje će vam prepručiti ginekolog.

Ovo su bili opšti saveti, a sada ćemo videti šta to konkretno može pomoći u ublažavanju mučnina. 

Ishrana protiv jutarnje mučnine

 

Određene namirnice zaista mogu uticati na ublažavanje jutarnjih mučnina. To su recimo tost hleb, krekeri, banane, pirinač.

Preporučuje se da pre samog odlaska na spavanje pojedete malo tosta ili krekera i da to uradite pre samog ustajanja iz kreveta kako bi podstakli varenje želuca. To su namirnice koje se lako vare, zbog toga se i preporučuju u trudnoći.

U početku izbegavajte namirnice koje su jakog ukusa i mirisa kako vam ne bi pogoršale mučnine. Držite se onih neutralnijeg ukusa i pronađite šta vam najviše prija, jer ne prija svakoj osobi isto. Supe, povrće i voće su uvek dobar izbor i u prvom trimestru zaista mogu jako prijati trudnicama. 

 Bademi protiv mučnine u trudnoći

 

Bademi su zaista dobro rešenje kada imate mučnine. Badem je bogat proteinima i ugljenim hidratima. Lako se vari, a i nema intenzivan ukus koji bi mogao smetati

Vodite računa o količini koju uzimate u toku dana, jer se kod koštunjavog voća ne preporučuje više od jedne šake dnevno zbog kalorijskih vrednosti. 

 Čajevi protiv jutarnje mučnine

 

Trudnicama koje imaju mučnine preporučuju se čajevi od limuna i đumbira. Rađena su i brojna  istraživanja koja dokazuju da je đumbir zaista efikasan u sprečavanju pojave mučnina i povraćanja u trudnoći. Važno je da kod pravljenja ovih čajeva koristite svež plod, a ne industrijske čajeve jer niko ne garantuje da ne sadrže samo ekstrakt limuna ili đumbira, a to onda smanjuje efikasnost.

Citrusno voće

 

Citrusno voće poput limuna, narandži može zaista prijati u periodu mučnina. Ovo voće zbog svog ukusa osvežava, hidrira organizam, a puno je i vitamina. Ukoliko vam ovo voće ne prija za jelo možete ga konzumirati u obliku sokova.

Tečnost

 

U trudnoći je veoma važno da ostanete hidrirani bez obzira da li povraćate ili ne. Unos dovoljne količine tečnosti putem vode, ceđenih sokova i čajeva je jako važan. Na taj način vaš organizam reguliše krvni pritisak, sprečavate glavobolju, održavate dobar nivo plodove vode u materici…

Pepermint bombone

 

Pepermint bombone su još jedan dobar način da ublažite mučninu. One osvežavaju dah pa samim tim i “ubijaju” grozan osećaj od mučnine i kiseline u ustima.

Tablete protiv mučnine u trudnoći

 

U današnje vreme postoje  i mnoga farmakološka sredstva koja se koriste za ublažavanje mučnina.  Uglavnom lekari ne pribegavaju tim metodama, ako se mučnine mogu ublažiti prirodnim putem.

Kada je stanje ozbiljnije primenjuju se i tablete. Neke od njih su na bazi prirodnih sastojaka poput đumbira ili su to kompleksi na bazi vitamina B. 

Savetujemo vam da nikakva farmakološka sredstva ne uzimate na svoju ruku. Važno je da vam  lekar odredi koje tablete smete piti u određenoj fazi trudnoće kako ne biste naškodili bebi.

Narukvice protiv mučnine u trudnoći

 

Ako niste znali, za ublažavanje jutarnjih mučnina možete koristiti i narukvice. Možda vam zvuči čudno, ali kažu da zaista pomažu.

Narukvice deluju pomoću akupresure, stimulišu određene akupresurne tačke na zglobovima obe ruke koje utiču na smanjenje osećaja mučnine .

Možete ih postaviti pre pojave mučnine ili u bilo koje doba dana kada osetite mučninu.

Narukvice različitih proizvođača su dostupne na tržištu. Prilikom korišćenja pažljivo pročitajte uputstvo kako bi ste narukvice pravilno postavili na tačno određene akupresurne tačke na zglobovima.

U slučaju da ne možete naći narukvice možete sami pritisnuti akupresurnu tačku P6 koja se nalazi tri prsta iznad ručnog zgloba. Kada pronađete tačku pritisak na njoj zadržite nekoliko sekundi i postupak ponovite nekoliko puta.

Dobra strana ove metode je što deluje bez bilo kakvih lekova pa ste bezbedni i vi i vaša beba.

Do kada traju mučnine u trudnoći?

 

Mnoge trudnice bi volele da znaju do kada će trajati mučnine međutim nema preciznog odgovora na ovo pitanje.

Kod većine žena one prolaze do drugog trimestra, međutim kod manjeg procenta trudnica mogu potrajati sve do porođaja.

Mučnina u kasnoj trudnoći

 

Kasnija trudnoća je  uglavnom izazovna, jer se tada dobija više na težini, teže se kretati, beba je dosta aktivna u stomaku, a sve to zahteva više snage i prilagođavanja.

Pored svega ovoga manji procenat žena i dalje može imati mučnine u ovom periodu trudnoće. Niz faktora utiče na ovu pojavu od hormonskog statusa, organizma žene, uticaja stresa i samog reagovanja organizma na promene u trudnoći.

Ukoliko ste baš vi jedna od tih žena, isprobajte preporučene prirodne metode koje smo naveli kako bi ste sebi olakšali svakodnevno funkcionisanje.

Mučnina tokom trudnoće i pol deteta – kakva je veza?

 

Postoje razna verovanja u narodu kako predvideti kada nosite devojčicu, a kada dečaka. Osim maminog izgleda, položaja bebe u stomaku, kažu da se i na osnovu mučnina može predvideti pol bebe. 

Neke medicinske  teorije kažu da kada nosite devojčicu imate viši nivo hormona u trudnoći što za posledicu ima pojavu jačih mučnina.

Rađena su čak i istraživanja koja bi potvrdila neke od ovih verovanja i teorija, međutim dobijeni su zaista kontradiktorni rezultati. Na osnovu rezultata istraživanja medicina nije u mogućnosti da predvidi pol deteta na osnovu mučnina, pa vam preostaje da sačekate ultrazvučni pregled.

Verujem da je svaka od vas slušala bajke o tome kako je trudnoća jedno divno stanje  u kojem treba uživati. Trudnoća jeste divna, jer u sebi nosite jedan novi život koji željno iščekujete.

Međutim kao što znate, ništa nije sasvim idealno i samo lepo, već sve ima i svoju drugu stranu. Tako i ovo drugo stanje sa sobom nosi niz poteškoća. Dobra vest je da su one uglavnom rešive i nadamo se da smo vam u tome bar malo pomogli.