kineski kalendar začeća

Probajte! Kineski kalendar začeća predviđa pol bebe!

Nestrpljivi ste da saznate pol bebe? Probajte kineski kalendar začeća, metodu staru više od 700 godina i saznajte kog će pola biti beba.

Budući roditelji jedva čekaju da saznaju u koju boju okrečiti bebinu sobu i da li kupovati haljinice ili samo pantalonice. Znatiželja je često tolika da se pribegava raznim metodama utvrđivanja pola deteta.

Ako izuzmemo medicinske metode koje su uglavnom i najpreciznije, postoji mnogo načina da se u kućnim uslovima zabavite i pokušate pogoditi pol vašeg mališana koji je još u stomaku.

Kako znati pol bebe?

 

Budućim roditeljima je potvrđivanje pola deteta sigurno jedan od najlepših događaja. Kada dobijete tu informaciju usmerićete svoje misli i maštanja u skladu sa tim da li će vaše dete biti dečak ili devojčica. Sasvim je normalno da zamišljate kako će izgledati, koju će boju očiju imati i na koga ličiti.

 

predviđanje pola bebe

 

Ovo saznanje možete imati uz pomoć medicinskih metoda već u ranoj trudnoći. Koje metode će biti korišćene zavisi od preporuke lekara i određenih faktora rizika. Pojedini testovi rade se već u ranoj trudnoći kako bi se utvrdilo postojanje nekih problema, ali ne mogu da predvide pol bebe – jer je rano.

A kada je moguće?

Kada je u pitanju zdrava trudnoća, uglavnom se pol deteta saznanje oko polovine trudnoće, redovnim ultrazvučnim pregledom.

Postoje i oni drugi načini koje bi slobodno mogli nazvati alternativnim, jer nisu utemeljeni na naučnim dokazima. Da li će biti dečak ili devojčica okolina će vam predviđati kroz celu trudnoću, u to budite ubeđeni. Čak iako ljude ne pitate za mišljenje, najverovatnije ćete ga dobiti. Ovakav način utvrđivanja pola bebe uglavnom se bazira na nekim “bapskim metodama” i sujeverjima.

Česti kriterijumi u tom slučaju jesu: izgled trudnice, lepota njenog lica, položaj stomaka način na koji hoda.

U mnogim slučajevima smo čuli da su trudnice naprosto imale majčinski instinkt za pol deteta. Često su i bile u pravu, ali poput drugih metoda, šanse su uvek 50%, tako da je diskutabilno govoriti i o ovom načinu predviđanja. Mada, ako sagledamo sa ljudske strane, majčinski instinkt zaista je nešto posebno, ali o ovoj temi neki drugi put.

Postoje i ona narodna verovanja da ako se trudnici jede slatka i začinjena hrana sigurno će biti devojčica. Ne samo to, već se smatra da i gorušica najavljuje dolazak devojčice.  Šta mislite o tome?

Može li se izračunati pol bebe?

 

Kažu da može. Iako zvuči neverovatno, ali pojedini narodi računaju pol deteta. Da, zvuči zaista neverovatno, ali za to koriste kalendar i primenjuju matematiku. Neki to zovu prostom matematikom, ali kako za koga.

 

 

U svetu postoje razni načini proračuna pola bebe, a mi ćemo se u nastavku osvrnuti na jedan koji je poprilično poznat i popularan.

Kako izračunati pol bebe uz kineski kalendar začeća?

 

Na pravom ste mestu. Učinite to i pre nego što odete kod ginekologa na pregled upravo ovde. Ko zna, možda proračun bude potpuno tačan.

No, pre nego što krenete u akciju, da vam pojasnimo kako funkcioniše ova matematika stara nekoliko vekova.

Da bi dobili proračun odnosno informaciju da li ćete roditi dečaka ili devojčicu potrebna su vam svega 2 podatka.

  • Godine majke
  • Mesec u kojem se desilo začeće

Vama kao korisniku ovo je dovoljan podatak, jer samo to unosite u označena polja i dobijete gotov rezultat.  Kalendar koristi zanimljivu kombinaciju lunarne faze meseca i godine starosti majke u trenutku začeća, pružajući intrigantan uvid u tradicionalne verovanja i prakse.

Iako se ovaj kalendar često koristi u kulturi i zabavi, važno je imati na umu da njegova tačnost nije naučno potvrđena, te ga treba koristiti više kao kuriozitet nego kao pouzdan izvor.

A ako ste se nekada zapitali kako izračunati pol bebe pre začeća i to možete uz pomoć ove metode. Kada pogledate tabelu kineskog kalendara videćete da sa jedne strane imate obeležene mesece u godini, a sa druge strane godine starosti majke na dan začeća. Odabirom jednog i drugog parametra nalazite polje u kojem se seku.

  • Ukoliko je polje obeleženo rozom bojom, to je dan kada će se začeti devojčica
  • a ako želite dečaka potrebno je da polje u kojem se seku ova dva parametra bude obeleženo plavom bojom.

E sad, evo kalendara pa probajte.

kineski kalendar začeća tabela

Ako želite da planirate pol bebe, onda probajte ovako. Svoje godine znate, a probajte da se opredelite za mesec začeća koji vam odgovara odnosno koji će vam doneti pol deteta koji želite. U ovom slučaju potrebno je da prvo konsultujete kineski kalendar trudnoće, odnosno kineski horoskop začeća kako ga neki zovua da potom pravite bebu.

Zvuči genijalno, ali začeće nije baš uvek lako predvidljiva stvar.

A da li su ovi proračuni tačni?

Da li je kineski kalendar začeća precizan?

 

Hajde da ne budemo negativni, pa ćemo reći da je preciznost 50%.

Ako to sagledamo realno, to i nije neki procenat. 50 % šanse da predvidite pol bebe imate uvek čak i bez proračuna starih stotianama godina, jer kao što znate mogućnosti su samo dve, odnosno može biti samo dečak ili devojčica. Ovo potvrđuju i naučnici koji su proučavali ovu metodu.

Dakle kineski kalendar začeća slobodno koristite u svrhu zabave.

Kada poželite da krenete sa kupovinom stvari za bebu ipak se okrenite medicnskim metodama utvrđivanja pola bebe, kupujte neutralne boje ( premda se ne bi svi složili da postoje “muške” i “ženske” boje)  ili sačekajte da vidite konačan ishod.

U kojoj nedelji se vidi pol bebe na ultrazvuku?

 

Kada dođe do začeća odnosno spajanja spermatozoida i jajne ćelije, istog momenta je određen i pol bebe. Već tada plod dobija hromozome oba roditelja, pa u zavisnosti od toga da li su samo X hromozomi ili ima i Y, razvija se određeni pol.

Obzirom da je današnja medicina značajno napredovala pol bebe se može odrediti na razne načine. Jedan od njih svakako je i ultrazvuk koji se tokom trudnoće radi otprilike jednom mesečno.

Pol bebe lekari obično ne žele da potvrđuju pre neke 18 nedelje. Polni organi se počinju formirati već oko 6 nedelje, ali do neke 14 nedelje trudnoće muški i ženski polni organi deluju dosta slično.

Zato se čeka ovaj period trudnoće za potvrđivanje pola bebe, a do tada se ginekolozi uglavnom ograđuju od tačnih tvrdnji čak iako vam ranije daju neki nagoveštaj.

Pol bebe ginekolog vidi na osnovu slike na monitoru, odnosno na osnovu bebinih genitalija koje su vidljive na monitoru. To je moguće ukoliko je bebin položaj pogodan za posmatarnje tog dela tela. U pojedinim slučajevima beba zna “sakriti” svoje genitalije odnsno biti u nepovoljnom položaju pa će biti potrebno sačekati naredni ultrazvučni pregled.

Ultrazvuk je vrlo precizna metoda, sa čak 98,2% tačnosti.

Kućni test za saznanje pola bebe ili kineski kalendar trudnoće? Čemu više verovati?

 

Znate da je u našem narodu jako puno “lekara” odnosno žena koje su razvile brojne kućne metode, kako lečenja tako i proračunavanja odnosno pogađanja pola bebe. Evo nekih zanimljivih kućnih testova. Ukoliko ste nestrpljivi da odete na ultrazvuk, isporbajte neku od ovih metoda i potvrdite ili opovrgnite njihovu efikasnost.

Test sa kuhinjskom soli

 

Kuhinjsku so ima svaka kuća, zato je za odeređivanje pola bebe potrebno samo malo truda. Evo kako to da učinite. Potrebno je da neko pospe trudnicu sa soli po glavi. Naravno, da ona ne zna. A onda posmatrate…Ukoliko se ona nakon toga uhvati za nos biće dečak, a ako se uhvati za usta onda će se verovatno roditi devojčica. Tako kažu verovanja, pa proverite da li su tačna.

Test sa soda bikarbonom

 

Ovo je jedan od najpopularnijih kućnih testova za otkrivanje pola bebe. Vrlo se lako sporovdi, a potrebno je sledeće. Jedna posuda sa soda bikarbonom i jedna sa vašim urinom (najbolje prvim jutarnjim). Kada imate potrebne sastojke polako sipajte urin u soda bikarbonu. Veruje se da ako dođe do burnije reakcije u vidu pene odnosno mehurića onda će biti dečak. Ako reakcija izostane ili je minimalna, onda će biti devojčica.

Test sa kuhinjskim escajgom

 

Potrebno je da neko ispod jedne kuhinjske stolice zalepi kašiku, a ispod druge viljušku tako da vi to ne vidite. Veruje se da ako trudnica sedne na stolicu ispod koje je kašika biće devojčica. Ako sednete na stolicu ispod koje je viljuška, očekujete dečaka.

Isti princip testa možete uraditi uz pomoć noža i makaza. U ovom slučaju ako trudnica sedne na stolicu ispod koje je nož biće dečak, a ako sedne na stolicu sa makazama biće devojčica.

Obratite pažnju kako podižete salvetu

 

Verovali ili ne i način na koji podižete salvetu vrši proricanje. Kako? Smatra se da ako salvetu podižete držeći je za ivice, onda će sigurno biti dečak.

Logično, zar ne?

I ne baš.

I dalje su vam šanse kao sa kineskim kalendarom trudnoće – 50%

Iako se mi u 21. veku šalimo sa narodnim verovanjima i metodama, ona su nekada radila posao, ili se barem mislilo da je tako. Sada se sve više obraćamo opipljivim medicinskim dokazima kao što je otkrivanje pola preko krvi i o ovoj metodi nešto više u nastavku.

Otkrivanje pola bebe preko krvi

 

Za nestrpljive trudnice i za one kojima lekar iz nekog razloga naloži, postoji test putem krvi koji pruža mnoge informacije, a ujedno otkriva i pol bebe.

Test je vrlo precizan. Radi tako što se izdvaja bebin DNK iz krvi trudnice. Ukoliko niste znali, u vašoj krvi ima tragova bebinog DNK  i nakon nekoliko dana dobijate rezultate.

Ovi testovi su uglavnom namenjeni tome da se otkloni sumnja na postojanje nekih poremećaja kod bebe kao što je recimo Daunov sindrom, a saznanje pola bebe je samo dodatna bonus informacija.

Bitno je reći da je ovo potpuno bezbedan test koji ne ugoržava trudnoću.

Prenatalni testovi i pol bebe

 

Prenatalni testovi su testovi koji se rade dok je beba još u stomaku i to najčešće u ranijim fazama trudnoće kako bi se utvrdilo postojanje određenih genetskih poremećaja u razvoju bebe.

 

kineski horoskop začeća

 

Postoji više vrsta prenatalnih testova, a naješće se dele na invazivne i neinvazivne, tačnije na one koje sa sobom nose određeni rizik i testove koji se sprovode bez ikakvog rizika po majku i bebu.

Koji prenatalni test će biti preporučen zavisi od mnogih faktora. Ukoliko je trudnoća uredna, bez komplikacija i rizika zbog godina majke onda se uglavnom sprovode “redovni” prenatalni testovi poput Dabl i Tripl testa. Njihova svrha je da procene verovatnoću postojanja hromozomopatije odnosno genetskih poremećaja, ali oni ne daju informaciju o polu bebe.

Ukoliko oni pokažu statističku značajnost odnosno povećan rizik od poremećaja, onda lekar preporučuje druge prenatalne testove koji su ponekad i invazivni kao što je amniocenteza jer ona sa sobom nosi rizik od gubitka ploda, ali može pružiti informaciju o polu bebe.

Simptomi trudnoće kao način predviđanja pola bebe

 

Kažu da nije isto biti trudan sa dečakom i devojčicom, već da se i simptomi razlikuju. Da li je ovo pouzdanije od rezultata koje daje kineski kalendar začeća?

Hajde da vidimo o čemu se radi.

Jutarnje mučnine

 

Jutarnje mučnine nisu nimalo prijatan simptom u trudnoći. Međutim neke žene ih imaju više , a neke manje izražene. Kažu da to zavisi i od pola bebe.

Ukoliko očekujete devojčicu spremite se na izraženije jutarnje mučnine. Pretpostavka je da je to zbog toga što je porast hormona mnogo već kada očekujete devojčicu.

Ovo bi se moglo nazvati narodnim uverenjima, jer nije naučno zasnovano. Da li ćete imati jutarnje mučnine i u kojoj meri ipak najviše zavisi od vašeg organizma i hormonskog statusa.

Izgled kože

 

Sigurno ste čuli da devojčice mamama kradu lepotu. Zato ukoliko se pogledate u ogledalo i niste sebi lepi, verovatno ćete roditi devojčicu. A ako ste se prolepšali, to je zato što će na svet doći dečak.

 

 

Ovo je zaista teško dokazati, jer je lepota relativna stvar i u očima samog posmatrača, zar ne? Lepota u trudnoći ipak najviše zavisi od toga kako reaguju vaši hormoni na sve promene i na koji način će to biti vidljivo spolja.

Linea negra, tamna linija na stomaku, takođe navodno predviđa pol bebe. Ako se proteže preko celog stomaka, veruje se da mama nosi dečaka, a ako je samo od pupka na niže, veruje se da je u pitanju devojčica.

Žudnja za hranom

 

U periodu trudnoće svašta se promeni pa čak i želja za hranom. Očekujte neočekivane želje, žudnje i kombinacije ukusa. Možda ćete sada prvi put pojesti nešto što nikad ne bi ni pomirisali, a sada vam se baš jede.

Kažu da je za trudnice koje nose devojčicu karakteristična žudnja za slatkim, a ukoliko će biti dečak onda ćete više želeti kiselu i slanu hranu.

Ovaj simptom nema naučnih dokaza, ali nije na odmet da razmislite za čime vi žudite ovih dana?

Srčana aktivnost bebe

 

Postoji verovanje da se pol bebe može proceniti i na osnovu srčane aktivnosti ploda. Naime, kada odete na ultrazvuk i lekar kaže da je srčana aktivnost manja od 140 to bi mogao biti dečak. Ukoliko je srčana aktivnost veća od 140 onda će biti devojčica.

Iako mnogi veruju u ovo, moramo vas razočarati jer nema naučnih dokaza koji bi ovo potvrdili.

Pretpostavljamo da ste do ovog teksta došli tražeći način da kako saznati pol bebe pre ultrazvuka ili prenatalnih testova.

Kao što vidite pol deteta po kineskom kalendaru takođe nije moguće 100%  tačno utvrditi. No, možda se kod vas ispostavi suprotno.

Jeste li probali? Kakva su vaša iskustva? Da li je kineski kalendar pogodio? Možda neka druga metoda? Baš nas zanima, podelite sa nama u komentaru.