dabl test

Kada se radi dabl test i šta znače njegovi rezultati

Saznajte kada i kako se radi dabl test u trudnoći. Da li je neophodan? Kako se pripremiti?  Šta znače njegovi rezultati i kako se tumači? Pred vama su sve informacije na jednom mestu.

Najveći strah budućih majki je upravo zdravlje njihove bebe, zato postoje ovakvi testovi koji mogu ukazati na neke komplikacije. Oni se rade u određeno vreme i na određen način, a mi smo sabrali najvažnije informacije o tome, zato se bacite na čitanje.

Šta je to dabl test?

 

Dabl ili double test je prenatalni neinvazivni skrining test. To znači da on ne daje dijagnozu već proračunava verovatnoću i rizike kod trudnica na osnovu njihovog opšteg stanja i drugih parametara poput godina, životnih navika ili genetike.

Tako dobijete rezultat u vidu procenta koji vaša beba ima za neku bolest.

On procenjuje rizike od hromozomopatija odnosno poremećaja broja hromozoma.

Hromozomi su elementi genetskog koda, što znači da test prati kakav je taj genetski lanac i da li u njemu ima nekih odstupanja. Ako odstupanja postoje, dolazi do različitih promena na plodu – ponekad fizičkih po nekada mentalnih.

Prostim jezikom dabl test je procena koja ukazuje da li trudnica spada u grupu sa povećanim rizicima da se beba rodi sa nekim hromozomskim poremećajem poput Daunovog sindroma, Patau sindrom ili Edvardsov sindrom.

 • Daunov sindrom predstavlja najčešću hromozomopatiju, i dešava se u 1 na prema 800 slučajeva. On podrazumeva intelektualni deficit i određene fizičke karakteristike poput mongoloidnog izgleda lica (široko lice, zakošene oči, blago podignut nos). Deca sa Daunovim sindromom obično mogu da dožive veći niz godina ukoliko nema ozbiljnijih pratećih problema poput srčanih oboljenja i slično.
 • Patau sindrom je hromozomopatija na hromozomu 13, dešava se u 1 na prema 12000 slučajeva. Nije česta, ali bebe koje je imaju uglavnom imaju jako kratak životni vek svega par meseci od rođenja ili čak ni toliko. Ona podrazumeva različite telesne deformacije od rascepljenih nepca do nerazvijenih udova kao i očnih jabučica.
 • Edvardsov sindrom se javlja u 1 na prema 6000 slučajeva, zbog brojnih deformacija i anomalija bebe retko kada prežive porođaj.

Dabl test vam daje procenu na osnovu koje se dalje sprovode testiranja ukoliko je to potrebno.

 

 

Kada se i kako radi ovaj test? Hajde da saznamo.

Kada se radi dabl test?

 

Za dabl test se još kaže da je skrining test prvog trimestra što nam govori da se radi u toku prva 3 meseca trudnoće!

Pravo vreme za ovaj test je između 11. i 14. nedelje, a najčešće se radi u 12. nedelji.

U toku 12. nedelje trudnoće se radi i ekspertni ultrazvuk čiji se rezultati koriste i za dabl test i kada se te vrednosti spoje i preračunaju dobijete procenu za moguće rizike.

Ako planirate da radite ovaj test onda to morate obaviti pre 14. nedelje u dogovoru sa svojim ginekologom koji će vam i dati uput za testiranje!

Da li je dabl test obavezan?

 

Kako su u pitanju samo predviđanja i procentualne vrednosti, neke trudnice se pitaju da li uopšte moraju da rade taj test. Neko smatra da je potpuno nepotrebno prolaziti kroz stres koji taj test sa sobom nosi pogotovo u iščekivanju rezultata. Međutim, njega gotovo svi lekari preporučuju i smatraju da je potreban, ali on nije obavezan i majka može da odbije da ga radi. Izbor je vaš, mada ukoliko ekspertni ultrazvuk pokaže neke određene znakove da nešto nije u redu, trebalo bi da ga uradite. 

Na ultrazvuku se traže neke opšte vrednosti poput postojanja nosne kosti, dužine butne kosti i debljine nuhalnog nabora na vratu bebe. Ako tu nešto odstupa od vrednosti preporučuje se dabl test, kasnije tripl ili amniocinteza i slične invazivnije metode.

Postoje i neke skuplje i malo bolje verzije skrining testova koji imaju pouzdanije rezultate.

Dabl test je tačan u oko 80% slučajeva, ali često se desi i da pokaže lošije rezultate, a da dalji testovi pokažu da je sve u redu sa bebom.

Zato neke majke ipak odlučuju da ga ne urade ili da urade neki pouzdaniji ali skuplji test.

Kako se radi dabl test?

 

Sada sigurno mislite kako se ovaj test radi na neki komplikovan način, ako se uzme u obzir šta sve pokazuje, međutim nije tako.

 

double test

 

Postoje neki koraci u ovoj proceduri i oni izgledaju ovako:

 • ekspertni ultrazvuk
 • test iz krvi
 • podaci o trudnici

I to je to. Nije baš komplikovano, zar ne?

Parametri koji se rade na ultrazvučnom pregledom su sledeći:

 • Dužina ploda – na izveštaju obeležena kao CRL
 • NT ili nuhalna translucenca – to je onaj narodski rečeno nabor koji smo spomenuli. Zapravo se prati nakupljanje tečnosti ispod kože na zadnjem delu vrata fetusa. Kod beba sa hromozomijama je NT uvećan.
 • Prisustvo nosne kosti – kod beba sa nekim problemom ona se razvija kasnije.

Krvna slika za dabl test treba da pokaže:

 • Beta HCGhumani horioni gonadotropin – hormon koji se stvara samo u trudnoći, ukoliko je prevelik ukazuje na povećan rizik za neku anomaliju hromozoma.
 • PAPPAplazma protein A – protein koji se sintetiše u toku trudnoće i ako je nižih vrednosti, može da ukazuje na postojanje nekog problema sa plodom.

Podaci o trudnici koji su neophodni za dabl test su sledeći:

 • godine majke,
 • broj fetusa (ukoliko je blizanačka ili višeplodna trudnoća)
 • informacije ako je u pitanju vantelesna oplodnja
 • navike majke (da li je pušač, dijabetičar i slično)
 • telesna težina majke
 • zdravstveno stanje majke kao i prisustvo hromozomija u porodici

Na osnovu svih ovih nabrojanih stavki, u toku dabl testa se proračunavaju rizici od pojave problema sa plodom odnosno hromozomskih aberacija.

Da li je potrebna priprema za dabl test?

 

Posebne pripreme za ovaj test ne postoje, odnosno, nema potrebe da nešto posebno radite ili ne radite pre testiranja. Važno je samo da se ultrazvučni pregled i vađenje krvi odradi u toku istog dana, najduže u toku 48h. To bi značilo da je najbolje da zakažete testiranje krvi pre podne, a nakon toga ekspertni ultrazvuk. Zatim sve predate u odabranu laboratoriju i čekate rezultate.

Ali baš to čekanje rezultata je u stvari najgore, zar ne?

Tumačenje rezultata dabl testa

 

Znamo da kada dobijete rezultate na velikom papiru oni izgledaju izuzetno zbunjujuće. Razni dijagrami, ispisane neke vrednosti samo još više unose nervozu u roditelje.

 

rezultati dabl testa

 

Zato odmah prelazimo na stvar.

Smatra se da je procena na primer 1:250 izuzetno visoka i da je test pozitivan na moguće hromozomije.

Ako je procena 1 : 900 ona je niska odnosno test nije pozitivan na moguće hromozomije.

Tačna podela je sledeća:

 • Testovi sa rezultatima od 1:10 do 1:250 se smatraju pozitivnim, odnosno spadaju u visoko rizičnu grupu za razvitak poremećaja.
 • Testovi sa rezultatima 1:1000 ili više se smatraju negativnim, odnosno spadaju u grupu koja ima nizak rizik od pojave poremećaja.

Ovi rezultati pokazuju šanse da plod razvije neki od navedenih hromozomija u odnosu na ostale trudnoće. Tako da ako je to 1:20 znači da jedno dete u 20 trudnoća ima šanse da razvije poremećaj. To je poprilično velik rizik. Ako je 1 : 900, znači da će 1 beba od 900 trudnoća da razvije poremećaj, što nije tako velik rizik.

U svakom slučaju, ovaj test predstavlja pretpostavku i ukoliko postoje povišeni rizici vaš lekar će vas poslati na dalje drugačije analize koje će pokazati konkretnije rezultate.

Koliko je pouzdan dabl test?

 

Da li je uopšte ovaj test pouzdan ako pokazuje samo pretpostavke? Smatra se da je on ipak čak 80% tačan. Ipak, mnogi budući roditelji smatraju takvu tačnost nedostatkom ovog testa. Dodatno ih odbija ideja da se na osnovu neke statistike plaše i brinu za zdravlje svog deteta. Poenta ovog testa je da prikaže mogućnost i ukoliko je potrebno usmeri na druga testiranja koja će dati prave informacije.

Dakle pouzdanost testa jeste poprilično visoka, ali uvek postoji mogućnost odstupanja i rezultata koji nisu tačni, ali to moraju da pokažu dalja istraživanja.

Jedna važna stvar je da znate da loši rezultati dabl testa ne pokazuju da beba ima problem već rizik od problema! Ukoliko se pokažu loši rezultati nemojte odmah reagovati burno već se posavetujte sa lekarom, i zajedno donesite najbolju odluku za dalju trudnoću.

Da li se na dabl testu može videti pol bebe?

 

Iako vas ovo možda i najviše interesuje pored zdravlja ploda, dabl test ne pokazuje pol bebe. Međutim, ekspertni ultrazvuk koji se radi u tom periodu može da pokaže pol bebe ponekada već u 12. nedelji iako je to karakteristično za kasniju trudnoću između 16. i 24. nedelje. Ako se beba pravilno namesti, ako je aparat za ultrazvuk novije generacije, može se desiti da se prikaže pol bebe. Ali uvek imajte na umu da se nekada kroz celu trudnoću veruje da će biti dečak, a rodi se devojčica i obrnuto.

 

dabl test u trudnoći

 

Druga testiranja koja idu nakon dabl testa ukoliko je potrebno, poput amniocinteze mogu pokazati pol bebe, ili testovi na osnovu horionskih čupica ili DNK analize iz krvi. Amniocinteza je invazivni test gde se uzima uzorak plodove vode i on se analizira i daje tačne rezultate i informacije o razvoju ploda, kao i o polu bebe. Radi se između 16. i 20. nedelje po uputu lekara.

Testovi koji su neinvazivni na osnovu DNK analize iz majčine krvi, zapravo sakupljaju informacije iz placentalnih čestica koje se nalaze u majčinoj krvi. Iz njih se saznaju informacije o razvoju ploda ali i o polu bebe koji su, kako se smatra i do 99% tačni.

Ali nemojte preterano razmišljati o tome, već sa istom radošću iščekujete svoju bebu kojeg god da je pola.

Šta ako trudnica ne uradi dabl test ili zakasni?

 

Ukoliko, iz nekog razloga, ne stignete da uradite dabl test na vreme ili niste sigurni da bi ste ga radili pa zakasnite, postoji i tripl test koji se radi kasnije, ili neki od spomenutih NIPT testova. 

 

 

 • Tripl test se radi između 15. i 20. nedelje trudnoće i takođe je neinvazivan. On pokazuje moguće hromozomopatije kao i defekt neuralne cevi (poremećaj u razvoju mozga i kičmene moždine).  On takođe predstavlja procenu na osnovu parametara sa ultrazvuka i iz krvi trudnice. Daje rezultate u vidu procenta za povećane ili niske rizike od poremećaja.
 • Druga opcija su NIPT testovi, koji su takođe neinvazivni i baziraju se na DNK analizi iz majčine krvi, gde se izoluju placentalne materije koje daju informacije o bebi. One se mogu raditi od 10. nedelje pa ne više po želji roditelja.

Dakle, ako zakasnite, ili se predomislite, prvo se obratite svom lekaru koji će vas uputiti na dalje analize koje su moguće u tom periodu trudnoće, ili se možete odlučiti za neki drugi test.

Kolika je cena dabl testa?

 

Cena dabl testa zavisi od laboratorije koju izaberete za njegovu realizaciju. On se uvek radi privatno, iako trudnoću i ultrazvučne preglede vodite i radite u državnoj ustanovi. Cena mu je između 2 i 3000 dinara. Ukoliko se odlučite za neki drugi test (iz NIPT verzija) oni koštaju preko 500e u zavisnosti od toga koji izaberete.

Redovni pregledi u toku trudnoće su neophodni i obavezni, a u toku njih lekar će vam preporučiti i dabl ili tripl testiranja. Vi imate prava da ih odbijete, ili uradite neki drugi, pouzdaniji test. Zapravo je poražavajuća činjenica da se na svakih par hiljada beba rodi jedna sa nekom hromozomskom aberacijom, ali postoje načini da se to sazna kroz ove testove. Da li želite to da znate je potpuno vaša odluka.