beta hCG u trudnoći

Beta hCG u trudnoći i šta znače njegove vrednosti

Beta hCG u trudnoći  jedan od glavnih pokazatelja drugog stanja. Osim što je pokazatelj trudnoće, može biti i prvi signal da nešto nije u redu.

Većina žena nikada nije čula za ovaj hormon, jer naprosto nisu imale razloga da se njime pozabave. Prilikom planiranja trudnoće prirodnim putem ili veštačkom oplodnjom, lekari će itekako obraćati pažnju na njega.

Zato nije na odmet da se upoznate sa ovom temom i shvatite značaj brojčanih vrednosti ovog hormona. U mnogim slučajevima ove brojke mogu sprečiti i fatalne ishode.

Šta je Beta hCG?

 

Beta hCG je  hormon, a njegov pun naziv je Humani horioni gonadotropin.

Jako često ga lekari zovu i hormon trudnoće jer ga proizvodi placenta.

Vrlo je važno da se nivo ovog hormona u dovoljnoj meri poveća u trudnoći jer on utiče na produkciju hormona progesterona – koji služi tome da se trudnoća održi i razvija u dobrom smeru.

Kada dođe do oplodnje jajne ćeliije, nivo beta hCG počinje da raste. Na osnovu odgovarajućih brojki, lekari zaključuju da postoji trudnoća ili da nešto nije kako treba i preduzimaju dalje korake.

Nivo beta hCG u trudnoći

 

Kada je reč o trudnoći, nivo beta hCG raste kada dođe do začeća. U tom slučaju vrednosti bi trebale biti veće od 25 mIU/mL, a to se može detektovati već desetak dana nakon začeća.

Ukoliko nivo ovog hormona ne bi porastao u trudnoći, ona ne bi mogla da se održi jer samim tim ne bi bilo dovoljno hormona progesterona čija količina zavisi upravo od beta hCG

Nivo beta hCG kada nema trudnoće

 

Kada nema trudnoće nivo ovog hormoma je značajno niži i iznosi manje od  5 mIU/mL.

Kako se meri beta hCG?

 

Kada je reč o utvrđivanju postojanja trudnoće, važno je znati da se ovaj hormon proizvodi već nakon 10-11 dana od začeća. 

Njegov nivo u organizmu se može precizno izmeriti uz pomoć beta hCG testa. Ovaj test meri količinu  hormona.

To se može utvrditi na dva načina. Prvi način je putem krvi, a drugi način je putem urina.

 

 

Ako se pitate u čemu je razlika, evo i odgovora.

Beta hCG u urinu

 

Test koji meri nivo beta hCG u urinu lekari zovu kvalitativan test.

To znači da putem njega nećete dobiti brojku, već samo + ili –, odnosno znaćete samo da li je hormon prisutan ili ne. Tačnije da li je vaš uzorak pozitivan ili negativan na ovaj hormon.

 

beta hCG test

 

Na ovaj način ustvari funkcionišu testovi za trudnoću koje kupujemo u apoteci i radimo ih kući. Dakle, kada radite test za trudnoću kod kuće, vi ustvari detektujete prisustvo beta hCG i dobijate pozitivan ili negativan rezultat na testu za trudnoću. To je ona prva informacija koja se dalje proverava putem drugih analiza i pregleda.

Da bi rezultati testa bili validni, neophodno ga je raditi kada izostane menstruacija. Ukoliko test uradite prerano, postoji mogućnost da bude malo ovog hormona u organizmu. Test ga ne detektuje pa se  pokaže negativan rezultat, a vi ste ustvari trudni.

Zato budite strpljivi, dajte telu dovoljno vremena i zatim uradite test.

Beta hCG hormon putem analize krvi

 

Merenje nivoa ovog hormona putem krvi je ozbiljnija analiza i to je kvantitativni test

Ako želite ili morate imati kvantitativni rezultat odnosno konkretnu brojku koja predstavlja količinu ovog hormona, onda morate otići u medicinsku laboratoriju. Tamo će vam izvaditi krv standardnom procedurom, uzorak će poslati na analizu i znaćete tačnu količinu ovog hormona u krvi. 

Ovakav način testiranja je mnogo precizniji jer detektuje mnogo niže vrednosti ovog hormona u odnosu na test putem urina.

Ovi rezultati su važan indikator ne samo za utvrđivanje trudnoće već i za utvrđivanje postojanja eventualnih problema i rizika. Ukoliko na osnovu ovih rezultata lekar proceni postojanje određenih rizika, preduzeće neophodne mere kako bi se nepovoljni ishodi predupredili.

Beta hCG vrednosti po nedeljama

 

Kada govorimo o količini ovog hormona tokom trudnoće, važno je reći da njegov nivo nije isti tokom svih 40 nedelja.

U prvom trimestru naglo raste i krajem 12 nedelje dostiže svoj maksimum, da bi početkom drugog trimestra počeo da opada sve do samog porođaja.

Evo kako tabelarno izgleda promena u nivou  po nedeljama:

Nivo beta HCG po nedeljama

Kao što možete primetiti brojke su pokazatelj kako postojanja trudnoće tako i starosti trudnoće.

Šta ako se beta hCG ne duplira na početku trudnoće?

 

Objasnili smo da nivo ovog hormona naglo raste tokom prvog trimestra. Svoj maksimum dostiže na kraju prvog trimestra i nakon toga nivo opada što je sasvim normalno i očekivano za zdravu trudnoću.

Kada se nivo ovog homona redovno prati on bi na početku trudnoće trebalo da se duplira na svakih 72 sata. Ukoliko se nivo hormona duplira to se smatra dobrim znakom i nema potrebe za daljim procedurama.

Problem može nastati ukoliko se redovnim merenjem primeti da se brojke ne dupliraju i da je očekivani nivo hormona značajno niži. Tada će lekari verovatno uraditi dodatne preglede i analize da bi utvrdili uzrok ovakvim brojkama.

Manja količina Beta HCG hormona može biti pokazatelj da starost trudnoće nije dobro izračunata, što nije redak slučaj. U tom slučaju je ova informacija jako važna kako bi se precizno utvrdila starost ploda i odredio termin porođaja.

Nizak nivo Beta hCG je nažalost pokazatelj i loših stvari poput mogućeg spontanog pobačaja kao i vanmaterične trudnoće. Koji god scenario da je u pitanju svakako nije prijatan, ali brojke ponekad mogu spasiti situaciju ili ublažiti nepovoljan ishod.

Zato lekari u mnogim slučajevima redovno prate nivo ovog hormona kako bi predupredili nepovoljne ishode trudnoće.

Da li se javljaju neki simptomi koji ukazuju na porast Beta hCG?

 

Kada nivo ovog hormona poraste to znači da ste u drugom stanju. Obzirom da se on naglo povećava, već nakon 10-14 dana nakon začeća mnoge žene mogu osetiti simptome.

Uglavnom su to simptomi koji se vezuju za rane znake trudnoće poput zamaranja, osetljivosti na mirise i jutarnje mučnine.

Simptomi trudnoće se razlikuju od žene do žene, pa ne mora značiti da ćete ih i vi imati. Veliki broj trudnica nema apsolutno nikakvih naznaka da su trudne, a sve je u najboljem redu Na kraju ipak sve zavisi od vašeg organizma i vašeg hormonskog statusa.

Beta hCG i vantelesna oplodnja

 

Ako se nalazite u procesu vantelesne oplodnje budite spremni na to da će lekari često spominjati Beta hCG hormon.

Ukoliko prođete kroz postupak vantelesne oplodnje nivo ovog hormona biće pokazatelj uspešnosti čitave procedure. Odnosno, jednostavno rečeno. rezutati će pokazati da li ste ostali u drugom stanju.

Ovu analizu radićete u periodu kada bi već trebalo da dobijete menstruaciju jer je tada nivo hormona značajno povećan.

 

nivo beta hCG u trudnoći

 

U postupku lečenja steriliteta odnosno veštačke oplodnje koristi se i veštačka forma ovog hormona koja podstiče pojavu ovulacije  i samim tim povećava šansu za oplodnju.

Beta hCG i blizanačka trudnoća

 

Kada se primeti da su brojke značajno veće od onih koje smo istakli u tabeli, to može biti pokazatelj višeplodne trudnoće. 

Ovakav ishod je logičan jer je za održanje blizanačkih trudnoća potrebno mnogo više hormona progesterona kako bi se one održale, a bebe pravilno razvijale.

 

 

Beta hCG kod spontanog pobačaja

 

Kod pretećeg spontanog pobačaja ili vanmaterične trudnoće brojke su značajno niže od prosečnih.

Ukoliko lekari utvrde odstupanje od proseka naložiće dodatne analize i preglede da bi se utvrdio uzrok ovakvog stanja.

  • Kada se desi vanmaterična trudnoća, to znači da plod nije u materici i samim tim nema mogućnosti opstanka i razvoja. To je nažalost nepovoljan ishod koji se može desiti.
  • Kada lekar utvrdi da preti mogućnost spontanog pobačaja u mnogim slučajevima analize Beta hCGmogu sprečiti nepovoljan ishod uz odgovarajuću terapiju i monitoring trudnice.

Gde uraditi test i  koja je cena?

 

Beta hCG test možete uraditi u svim privatnim laboratorijama koje rade analize krvi. Ukoliko se odlučite da analize odradite privatno, u zavisnosti od laboratorije za njih ćete izdvojiti oko 800-900 dinara.

Informišite se u vašem Domu zdravlja da li je  ovu analizu moguće odraditi u njihvoim laboratorijama.

Iako je ova tema dosta stručna i mnogima teška za razumevanje trudili smo se da je približimo svim čitaocima i objasnimo značaj ovog hormona kada je planiranje potomstva u pitanju.

Naravno da ne morate imati znanja iz ove oblasti. Neka o brojkama brine vaš lekar, a vi sledite savete i preporuke kako bi ste u skorije vreme ostvarili svoju želju i postali roditelji. 

Izvori:

https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/hcg-levels/

https://www.medicinenet.com/what_is_a_positive_beta_hcg_level/article.htm

https://www.healthline.com/health/hcg-blood-test-quantitative

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/

https://www.healthline.com/health/hcg-blood-test-quantitative

https://emedicine.medscape.com/article/2089158-overview