test za trudnoću

Kada uraditi test za trudnoću i kako on funkcioniše

Željno iščekujete da vam izostane menstruacija i da uradite test za trudnoću? Da li bi se test za trudnoću možda mogao uraditi pre izostanka ciklusa? Kako on uopšte radi? Saznajte!

Puno je pitanja vezanih za ovu temu, a mi vam nudimo još više odgovora.

Neka od njih su:

Kada je pravo vreme da se urade kućni testovi za trudnoću?

Koji kupiti i kako ih pravilno interpretirati?

Da li postoji još neki test kojim bi ranije mogli utvrditi trudnoću i gde se on radi?

Pa, krenimo redom.

Šta je test za rano utvrđivanje trudnoće?

 

Testovi za rano utvrđivanje trudnoće su instrumenti pomoću kojih možete u kućnim uslovima utvrditi da li ste trudni ili ne.

Dostupni su za kupovinu u apotekama i veoma jednostavni za korišćenje o čemu ćemo govoriti u nastavku teksta.

Kako test za trudnoću funkcionše?

 

Testovi za trudnoću funkcionišu tako što mere nivo hormona gonadotropina

Ovaj hormon (beta HCG) je prisutan u urinu u toku  trudnoće, odnosno telo proizvodi ovaj hormon kada se oplođena jajna ćelija zakači za zid materice.Hormon gonadotropin je prisutan već otprilike šesti dan nakon oplodnje, a njegov nivo se zatim naglo povećava. Tada će testovi za utvrđivanje trudnoće  detektovati njegovo prisustvo i to pokazati u vidu pozitivnog rezultata.

Evo na koji način testovi za utvrđivanje trudnće funkcionišu i kako ih pravilno koristiti.

Kako koristiti test za utvrđivanje trudnoće?

 

Ukoliko primetitie pojedine simptome trudnoće ili ste imali nezaštićeni seksualni odnos pa želite da uradite test za trudnoću, ovo je postupak za njegovo pravilno korišćenje.

 • Pre svega budite strpljivi i sačekajte da vam izostane ciklus kako bi ste uradili  test za trudnoću. Ukoliko test uradite ranije postoji mogućnost da rezultati budu netačni. Znamo da je teško biti strpljiv u ovim situacijama, ali tačnost testova je ipak najvažnija,
 • Kada dođe momenat da uradite test pre svega dobro pročitajte uputstva koje vam daju proizvođači. U principu se svi primenjuju na isti način, ali nije na odmet podsetiti se kako bi rezultati bili što tačniji.
 • Iako većina proizvođača kaže da se test može uraditi u bilo koje doba dana, preporuka struke je da test za trudnoću uradite ujutru, odnosno prilikom prvog mokrenja. Tada je nivo hormona gonadotropina u mokraći  najviši i test će dati najmerodavnije rezultate.
 • Prilikom mokrenja urin prikupljate kao kada ga nosite na analizu, što znači da prikupljate srednji mlaz. Prvi mlaz uvek ispustite kako bi ste se oslobodili  bakterija prikupljenih  u toku noći. Urin možete  prikupiti u sterilnu posudicu .
 • Kada posudu napunite urinom u nju umočite test odnosno trakicu. Na svakoj trakici linijom je označeno dokle treba da se umoči u urin kako bi se detektovao željeni hormon. Ukoliko koristitite test pločicu onda se procedura razlikuje. Pločicu izvadite iz pakovanja, stavite na ravnu površinu i prema uputstvu proizvođača određenu količinu urina nanesete na tačno obeleženo mesto na pločici. Kada je reč o digitalnim testovima njihovo korišćenje zavisi od toga koji test kupite pa i tu obratite pažnju na uputstvo. Pojedine digitalne testove umočite u posudu sa urinom kao i trakice, dok neke držite pod mlazom urina nekoliko sekundi i zatim čekate rezultat.
 • Pratite uputstvo proizvođača i  trakicu ili digitalni test  neko vreme držite u urinu ili pod mlazom urina (otprilike 5-10 sekundi).
 • Nakon toga izvadite trakicu ili digitalni test i stavite je horizontalno da leži na ravnoj površini.
 • Bez obzira koji test radite morate sačekajte par minuta, a zatim prema datom uputstvu očitajte da li je  vaš rezultat pozitivan ili negativan.

 Vrste testova za trudnoću

 

U današnje vreme na tržištu možete pronaći više vrsta testova za trudnoću različitih proizvođača. Svi testovi funkcionišu po istom principu detektujući prisutnost hormona gonadotropina u urinu i većina njih sa velikom preciznošću utvrđuje postojanje trudnoće.  Na izbor testa uglavnom utiče informisanost, cena i preporuke. Koji ćete test odabrati zavisi samo od vas.

Test za trudnoću trakice

 

Test traka za trudnoću se primenjuje prema prethodno opisanom postupku. Namenjen je ranom otkrivanju trudnoće i utvrđivanju povišenog nivoa gonadotropina u urinu.

 

test za trudnoću trakica

 

 •  Ukoliko je rezultat pozitivan na traci ćete videti dve crvene linije, jedna u polju kontrole (C), a druga u polju testa (T).
 • Negativan rezultat će pokazati samo jednu crvenu liniju  u polju kontorle (C) dok  se u polju testa (T) neće pojaviti nikakva linija.

Važno je da se pojavi barem crvena linija u polju kontrole jer je to pokazatelj da ste dobro uradili test i da je on dobar. Kada nema ni kontrolne  crvene linije onda je rezultat nevažeći. U tom slučaju testiranje ponovite sa drugim testom.

Test pločica

 

Pločica je još jedan način za rano utvrđivanje postojanja trudnoće, detetktovanjem povišenog hormona HCG. On se ne uranja u mokraću, nego se u za to predviđeno mesto sipa nekoliko kapi mokraće.

 

test za trudnoću pločica

 

 • Pozitivan rezultat očitava se ukoliko se pojave dve crvene linije jedna u polju C, a druga u polju T
 • Negativan  rezultat očitava se kada se crvena linija pojavi samo u polju C, a u polju T nema crvene linije.

Prema navodima proizvođača ovim testom trudnoću možete otkriti već posle 10 dana od začeća.

 

Test za trudnoću preko krvi

 

Ovaj način utvrđivanja trudnoće preporučujemo svim nestrpljivim budućim mamama ili onima koje rade zahtevne poslove ili poslove na kojima su izloženi štetnim uticajima hemikalija ili zračenja.

Utvrđivanje trudnoće putem analize krvi radi se u medicinskim laboratorijama.

Ovaj test detektuje jako male količine gonadotropina i može potvrditi trudnoću mnogo ranije u odnosu na testove koji se rade preko urina.

Ovim putem trudnoća se detektuje i pre izostanka menstruacije i to sa preciznošću od skoro 100%. .

Digitalni test za trudnoću

 

Digitalni testovi za trudnoću takođe detektuju prisutnost hormona gonadotropina u urinu. Njihova preciznost je kao i kod ostalih preko 99%.

 

digitalni test za trudnoću

 

Kod ovog testa ako je rezultat pozitivan pokazaće vam se znak +, a ako je negativan znak -. Neki testovi pokazuju i dužinu trudnoće pa ih često zovu i testovi 2u1. Dužina trudnoće procenjuje se sa oko 93% tačnosti.

Pratite uputstva proizvođača, ali pojedini testovi garantuju da ih možete primeniti 5 dana pre izostanka menstruacije.

Za dobijanje rezultata potrebno je sačekati svega 3 minuta.

Ova vrsta testa vam može pružiti mnogo više informacija i mnogo ranije, ali imajte u vidu da su ovi testovi i mnogo skuplji.

Kada se najranije koristi test za trudnoću?

 

Uobičajene testove za trudnoću poput trakica i pločica neophodno je raditi nakon izostanka menstruacije kako bi ste dobili tačne rezultate.

Ukoliko test uradite ranije postoji mogućnost da test  pokaže negativan rezultat ako hormon gonadotropin nije dostigao nivo koji se testom može detektovati.

Ukoliko ste nestrpljivi da sačekate izostanak svog cilkusa, utvrđivanje trudnoće možete uraditi pomoću digitalnih testova ili uzimanjem uzorka krvi u laboratoriji.

Savremena medicina je postala toliko komforna da nije neophodno čekanje pojave simptoma trudnoće, već ishod možete saznati nekoliko dana nakon začeća.

U koje doba dana uraditi test ?

 

Današnji testovi za utvrđivanje trudnoće su toliko precizni da ih je moguće uraditi u bilo koje doba dana. Međutim, naglašava se da ih je ipak najbolje uraditi ujutru prilikom prvog mokrenja. U urinu je ujutru koncentracija hormona gonadotropina najveća, pa su i rezultati najtačniji.

Kako tumačiti rezultat testa za trudnoću?

 

U zavisnosti od vrste testa koji ste kupili zavisiće način prikazivanja rezultata. Pažljivo pročitajte uputstvo proizvođača da vidite na koji način treba tumačiti rezultat.

Rezultati se mogu pojaviti u obliku crvene  linije ili  simbola + i – .

Digitalni testovi rezultate mogu pokazivati i uz pomoć reči “trudna”.

 • Test za trudnoću je pozitivan ukoliko se na njemu očitavaju dve crvene linije, jedna u polju C, a druga u polju T ili ukoliko na testu vidite znak +.
 • Rezultat ne testu je negativan kada se pojavi samo jedna crvena linija u polju C, a u polju T nema ničega. Takođe negativan rezultat se dobija kada na testu vidite znak -.

Uglavnom su rezultati testova za utvrđivanje trudnoće precizni.

Lažno negativan rezultat se može ponekad dobiti  u sledećim sitacijama:

 •  kada je testu istekao rok trajanja,
 • ako ga niste uradili prema uputstvu,
 • ako ste se testirali prerano, pre izostanka  menstruacije
 • ukoliko u mokraći imate tragove nekih lekova
 • Ako ste  popili previše tečnosti neposredno pred mokrenje.

Kada dobijete negativan rezultat na testu, savetuje se da test ponovite još jednom. To možete uraditi isti dan ukoliko smatrate da ga niste dobro uradili ili nakon par dana kako bi ste sačekali eventualnu pojavu menstruacije.

Pouzdanost testa za trudnoću

 

Kućni testovi kod kojih se trudnoća otkriva preko urina su 99% precizni, dok su testovi koji se rade preko uzorka krvi još tačniji skoro 100%.

Kod ovog načina utvrđivanja trudnoće dešavaju se razne situacije i lažni i netačni rezultati, koje kod žena izazivaju zbunjenost.

Žene su često zbunjene kada dobiju dve crvene linije od kojih je jedna bleda. Tada se postavlja pitanje da li su stvarno trudne?  Da jesu, od silne želje i uzbuđenja niko ne želi da se razočara pa se onda sumnja u tačnost testa.

Ukoliko je test pozitivan on je pozitivan bez obzira na jačinu boje linije koja se pojavila.

Jako, ali zaista jako retko se dešava da se dobija lažni pozitivan rezultat. Uzrok tome može biti pojava krvi ili proteina u mokraći, tragovi pojedinih lekova poput lekova za smirenje, antihipnotika i pojedinih lekova za lečenje plodnosti.

Ovakvom rezultatu mogu doprineti i ciste na jajnicima, nedavna trudnoća koja se prekinula iz nekog razloga recimo ukoliko ste imali biohemijsku trudnoću ili vanmateričnu trudnoću.

Ponekad se dešava da je test negativan,  a nema ni menstruacije. Razlog za kašnjenje menstruacije može biti hormonski disbalans, uticaj stresa i mnogi drugi faktori. Sa druge strane može se desiti da je testu koji ste kupili istekao rok trajanja ili ga niste dobro prilmenili pa je pokazao negativan rezultat.  Rok trajanja testa  je važno proveriti prilikom kupovine .

Kada su rezultati nejasni, ponovite test i postojanje trudnoće obavezno  utvrdite kod vašeg ginekologa kako bi ste vašoj bebi pružili adekvatnu prenatalnu negu.

Prirodni test za trudnoću

 

Nekada davno, pre pojave savremenih testova za utvrđivanje trudnoće naše bake su imale svoje kućne metode za utvrđivanje trudnoće.

Ne preporučujemo vam da se oslanjate na njihovu pouzdanost, ukoliko želite možete iz zabave proveriti da li su tačni, a ostalo prepustite savremenoj medicini.

 • Evo kako se na starinski način utvrđuje trudnoća uz pomoć soda bikarbone. U jednu čistu posudu prikupite jutarnji urin u koji ubacite kašičicu sode. Ukoliko zrna padaju na dno posude to znači da ste trudni.
 • Pasta za zube je još jedan “test” za utvrđivanje trudnoće. Za ovu namenu treba vam bela pasta. Nju istisnete na dno neke posude i prelijete je jutarnjim urinom. Ukoliko pasta promeni boju u plavu to je pokazatelj trudnoće.
 • Kuhinjska so vam navodno takođe može poslužiti za ovu namenu. U jednu posudu prikupite vaš jutarnji urin i u njega dodajte malo soli. Za ovu metodu je potrebno sačekati oko dva sata. Ako ste trudni, smesa će početi da deluje sirasto.
 • Maslačak je ranije bio jako popularan za utvrđivanje  trudnoće. Sve što vam  treba za ovu metodu je da naberete zelene listove maslačka koje potopite u posudu sa urinom. Sačekajte 20 minuta i ako primetite crvene tačkice na listovima maslačka moguće da ste trudni.

Iako ovo deluje zanimljivo, još jednom vam napominjemo da to radite samo radi zabave, a ne preciznog utvrđivanja trudnoće.

Kako posumnjati na trudnoću bez testa ?

 

Ukoliko se bliži vreme menstruacije, a vi se osećate čudno i  drugačije možda bi trebalo da obratite pažnju na postojanje sledećih simptoma trudnoće.

 

test za rano otkrivanje trudnoće

 

 • Izostanak menstruacije je često prvi i najznačajniji signal ženama da su u drugom stanju.
 • Grčevi poput onih menstrualnih nekada ne moraju značiti pojavu ciklusa već trudnoću.
 • Ukoliko vam se par dana nakon ovulacije pojavilo krvarenje koje vas je zbunilo, možda se radilo o implantacijskom krvarenju koje je znak začeća.
 • Da ste trudni najaviće vam mučnina, osetljivost na mirise i gađenje na određene namirnice.
 • Bolne grudi i neobjašnjivi umor takođe mogu biti znak da ste u drugom stanju.

Možda ćete imati sve ove simptome kada zatrudnite, možda nećete imati nijedan. Vrlo je individualno. Zato su tu testovi koji će vam dati odgovor na pitanje da li je beba na putu.

Cena i gde kupiti test za trudnoću?

 

Pre svega važno je napomenuti da su testovi za utvrđivanje trudnoće zaista dostupni svima, jer ih možete kupiti u svakoj apoteci.

Kada je reč o ceni i ona je prilagođena svačijem džepu. U zavisnosti od vrste testa i proizvođača cene variraju od otprilike  150 dinara pa na više. Važno je napomenuti da cena u ovom slučaju ne utiče na kvalitet u smislu preciznosti utvrđivanja trudnoće.

Svi proizvođači garantuju preciznost, na vama je da obratite pažnju na rok trajanja, da pročitate uputstvo i da ga pratite.

Buduće mame znamo da ste nestrpljive da što pre uradite test i saznate ishod. Današnja medicina vam omogućava da ne čekate dugo, a na vama je samo da odaberete kada i kako ćete to uraditi.