folna kiselina za trudnice

Folna kiselina za trudnice je jako važna. Evo zašto!

Saznajte zašto je folna kiselina za trudnice jako bitna. Nju će vam gotovo uvek preporučiti , a koji je razlog za to – otkrijte u narednim redovima!

Prvo treba da znate da je folna kiselina u stvari vitamin B9 u vidu suplemenata koji imaju veliku ulogu u trudnoći, ali i pre samog začeća.

Zato hajde da rasvetlimo ovaj pojam i naučimo nešto novo!

Da li su folati i folna kiselina isto?

 

Folna kiselina je nešto što se preporučuje trudnicama već pri prvoj poseti lekaru na početku trudnoće.

A zašto je to tako?

Zato što se folati, koji su prirodni vid vitamina B9 teško unose u organizam samom ishranom u dovoljnoj količini, a jako su važni.

Folna kiselina je zapravo sintetički oblik folata, koji se mnogo lakše apsorbuje.

Međutim, i tu nije svejedno šta birate.  Moć apsorpcije je veoma bitna, jer se neki oblici folne kiseline bolje apsorbuju od drugih. U tom smislu, ono što treba da potražiti je metafolin – aktivan oblik ove kiseline. Ovo je važno je kod nekih žena mže biti smanjena sposobnost organizma da pretvara sintetičku folnu kiselinu u njen aktivan oblik – koji telo može da iskoristi.

Značaj folne kiseline za trudnicu (i bebu)?

 

Folna kiselina smanjuje rizik od raznih razvojnih poremećaja fetusa u toku trudnoće.

Smatra se da konzumacija ovog suplementa smanjuje rizike od defekta neuralne cevi, kičmene moždina (spina bifida), rascepa usne ili nepca, anencefalije i drugih poremećaja mozga kod deteta. Nabrojani poremećaji, osim rascepa usne ili nepca, su izuzetno teški, često sa smrtnim ishodom.

folna kiselina tokom trudnoće

Postoje studije koje dokazuju da konzumacija folne kiseline u ranoj trudnoći smanjuje i rizike za nastanak srčanih problema kod beba.  Takođe neka istraživanja kažu da je njeno korišćenje smanjilo pojavu fizičkog deformiteta usana i nepca (zečija usna) kod ispitanika, ako se uzimala u toku prva dva meseca trudnoće.

Ovaj suplement nije samo kao vitamin već stvarno ima široka dejstva, jer pomaže i povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, smatra se da doprinosi kvalitetu placente i još mnogo toga. 

Kada treba početi uzimati folnu kiselinu?

 

Folna kiselina je dobar i važan suplement i za one koji nisu u drugom stanju, a pogotovo za one koji planiraju trudnoću ili su već trudni. Zato je važno saznati kada i kako treba da se koristi, a o tome ćete pročitati u daljem tekstu!

Folna kiselina pre trudnoće? DA!

 

Zapravo, mnogi stručnjaci smatraju da žena koja planira potomstvo i trudnoću treba da počne da koristi folnu kiselinu i pre trudnoće. Barem 2 meseca, ako ne i više, pre samog začeća.

Neke studije govore o tome da je od 3900 ispitanica koje su pokušavale da zatrudne, a pile su folnu kiselinu, čak 65% je ostvarilo cilj u toku naredne godine. Ispitanice u studiji su bile žene koje su imale probleme sa začećem bilo zbog neredovnih ili kraćih ciklusa. Konzumacija ove kiseline je povećala šanse za začeće i smatra se da je to zbog delovanja na progesteron i samu ovulaciju, ali istraživanja na ovu temu su ograničena i još uvek u trajanju.

 

 

Smatra se da se time ne samo povećavaju šanse za začeće, nego smanjuju rizici od preeklampsije od koje pati veći broj  trudnica.  Preeklampsija je pojava povišenog pritiska kod trudnica i može izazvati razne probleme u trudnoći.

Osobe koje su gojazne su u većem riziku za razvoj pojave visokog pritiska u trudnoći (preeklampsije) kao i pojave razvojnog problema neuralne cevi kod bebe. Savetuje se da se pre samog začeća konsultuju sa lekarom da preporuči dozu folne kiseline. Isto važi i za one koji pate od dijabetesa, ili su imali istoriju problema sa razvojem nervnog sistema kod beba.

Folna kiselina se preporučuje na početku trudnoće, ako ne i pre i kao dodatak trudnicama sa urednom trudnoćom i onima koje to žele da budu.

Folna kiselina u toku trudnoće – DA!

 

Odmah na samom početku trudnoće lekar preporuči unošenje ove kiseline ili kao poseban dodatak ishrani ili kao deo nekih vitamina za trudnice.

 

folna kiselina u trudnoći

 

U samom početku razvića ploda, tokom prvog tromesečja trudnoće folna kiselina je veoma važna. Tada se razvijaju neuroni, nervi, srce, i u nekim slučajevima, na žalost, ne razviju se kako treba.  Ona smanjuje rizik za ovakve deformitete, a uz to pomaže da se formira zdrava i prokrvljena placenta.

Imajući ove benefite u vidu, nema razloga ne poslušati savet i ne konzumirati je u toku trudnoće. Preporuka je da se koristi najmanje prvih 12 nedelja trudnoće.

Koliko folne kiseline piti u trudnoći?

 

Nekim trudnicama se preporučuje oko 400 mcg folne kiseline (mikrograma)  dnevno, a nekima i do 1000 mcg (recimo onda kada je u pitanju blizanačka trudnoća) .  Kako god bilo, lekar će najbolje znati šta i koju količinu savetuje, zato se obavezno posavetujte sa njim i ne uzimajte ništa na svoju ruku.

Ono što je važno da znate, jeste da ne treba da premašite preporučenu dozu, jer to nije dobro za zdravlje.

Do kada se pije folna kiselina u trudnoći?

 

U prepisanim dozama, se može piti i tokom cele trudnoće. Ipak, najvažnije je da se pije u ključnom periodu koji je od samog početka trudnoće pa sve 12. nedelje.

Tada je u cvatu razvoj moždanih i nervih funkcija kod ploda, kao i svih ostalih organa i sistema.

Znate li da majke blizanaca ili više beba piju i preko 1000mcg folne kiseline u toku trudnoće? Istraživanje sprovedeno u Oslu, kaže da su mame (majke blizanaca pogotovo, ali svih beba iz istraživanja) koje su je konzumiralepre ili u samom početku trudnoće lakše iznele trudnoću i privele je samom kraju. To znači da su se šanse za prevremeni porođaj smanjile za veliki procenat, i da je on u većini slučajeva izbegnut.

Šta ako trudnica ne uzima folnu kiselinu?

 

Ovaj dodatak ishrani jeste dobar i preporučljiv i treba poslušati savet lekara oko toga. Kada se svi procenti i rezultati mnogih istraživanja stave ne papir, onda se i ne čini tako loše da se uvede i ovaj suplement u konzumaciju. Opet, to je većinom stvar izbora. Ono što jeste moguće je da će žene imaju deficit folne kiseline biti izložene većim rizicima za nastanak defekta neuralne cevi, preeklampsije i ostalih problema.

Neke studije pokazuju da ovaj suplement u organizmu i muškaraca i žena može da deluje i na raspoloženje, cirkulaciju kao i na obnavljanje i umnožavanje ćelija, pogotovo krvnih zrnaca. To dalje znači da može da uzimanje folata u ovoj varijaciji može da umanji vrtoglavice, malaksalost generalno letargičnost kod osoba sklonim depresivnim stanjima. Ponegde se folna kiselina povezuje i sa imunitetom, u smislu da osobe koje su je koristile, su imale manje prehlada i sličnih bolesti i lakše su ih preboleli.

Ova kiselina ima širok spektar uticaja na organizam i zdravlje i nije samo nešto što je tek tako reda radi prepisivano trudnicama. Zato, ukoliko lekar prepiše i savetuje konzumaciju ovog suplementa, treba se postarati da se taj savet ispoštuje.

Nedostatak folne kiseline, simptomi

 

Deficit  folne kiseline u organizmu zapravo može biti česta pojava jer se ona teže unosi u organizam. U stvari, ovde govorimo o nedostatku folata – prirodnom obliko vitamina B9. Njih ima u mnogim zelenišima i mesu, ali u malim količinama. Zato je dobro popričati sa lekarom o ovoj temi i poslušati kakvi su saveti, jer nekada simptomi za manjak ovog elementa mogu biti praktično nevidljivi.

Ipak, nekada se kao simptomi mogu javiti:

 • Glavobolja,
 • Lupanje srca,
 • Dijareja,
 • Gubitak težine,
 • gubitak apetita,
 • slabost
 • anemija

Deficit ovog vitamina je retko ovako prepoznatljiv, ali treba imati na umu da je on telu neophodan i truditi se da ga unosimo što više u organizam. To znači da bez obzira na to da li planirate trudnoću ili ste već u drugom stanju, folna kiselina treba da se unosi u organizam.  Preporučuje se da je uzimaju i muškarci. Za njih se obično preporučuje malo drugačiji nivo, u zavisnosti od drugih životnih navika i telesnih karakteristika.

Da li je folna kiselina bezbedna?

 

Smatra se da je izuzetno slab alergen i da su slučajevi alergije retki. Takođe nisu poznate neke nuspojave i loša dejstva kada se uzima propisana količina i uz savet i nadzor lekara.

Međutim, postoje svedočenja da se pri velikim dozama i konstantnom dužom konzumacijom mogu javiti negativni propratni efekti kao što su:

 • grčevu u stomaku,
 • dijareja,
 • mučnina,
 • nadutost
 • konfuzija,
 • problemi sa spavanjem

Ovo su neki znaci da je nivo unosa prekoračen i da je korišćenje odavno prešlo granicu normalnog i potrebnog. Zato nije preporučljivo uzimati ove suplemente (kao ni bilo koje druge) na svoju ruku.

 

 

Treba, ipak napomenuti jednu stvar, a to je da nekada konzumacija folne kiseline može zamaskirati nedostatak vitamina B12 (jer pripadaju istoj grupi vitamina) . Deficit ovog vitamina može da izazove razne probleme, kao na primer zaboravnost, umor, opadanje kose, uznemirenost i mnogi druge.

Da li folna kiselina izaziva mučninu?

 

Mučnina kao nuspojava je vrlo retka, a ako se i dogodi onda je verovatno u pitanju prevelika doza. Međutim, mučnina u trudnoći je svakako česta, pa se nekada zabunom može dovesti u vezu sa folnom kiselinom. To obično nije slučaj, jer na mučnine u trudnoći utiču mnogi drugi faktori, ponajviše hormoni.

Kako se uzima folna kiselina?

 

Da ponovimo:

 Folna kiselina kao takva ne nalazi u prirodi već je ona sintetička zamena vitamina B9 odnosno FOLATA.

Zašto je onda potrebna ako je folat prirodan, a ona ne?

Odgovor je zapravo jednostavan.

Količina folata koja se nalazi recimo u narandži ili brokoliju je jako mala i nestabilna. To znači da bi morali da pojedete oko 5 kilograma neobrađene namirnice koja sadrži folat, u toku dana, ako ne i više, da bi uneli dovoljnu količinu. I tada je pitanje da li bi se i kako uneti folat apsorbovao, jer nekada mu je potrebna pomoć drugih vitamina ili gvožđa da se unese u organizam, a to dodatno komplikuje stvari. Zato njegovo mesto zauzima folna kiselina.

To ne znači da ne treba da konzumirate namirnice bogate folatom.  Baš naprotiv!

A da saznate koje su, čitajte dalje!

Folna kiselina koja je za konzumaciju je aktivna i može se naći u prahu ili tabletama, a ponekada je već objedinjena sa ostalim prenatalnim vitaminima.

Koji god vid da je u pitanju, lekar će dati preporuku kao i dozu i vodite se tim savetima za konzumaciju! Obično je to jedna tableta dnevno ( 400 mcg)

Suplementi folne kiseline – gde nabaviti i cena

 

Ove dodatke lako ćete naći u svakoj apoteci. Pojedini se prodaju baš kao vitamini namenjeni budućim mama. Ovo su najpoznatiji brendovi:

 • Femibion – sadrži metafolin, ali i holin, kompleks B vitamina, selen, gvožđe, jod, vitamin C, D i E. Cena pakovanja je oko 1380 rsd. Postoji Femibion 1 – za prvih 12 nedelja trudnoće, i Femibion 2 namenjen periodu posle toga. U pakovanju je 28 tableta.
 •  Solgar Folacin – sadrži samo folnu kiselinu – 100 tableta. Cena je oko 800 rsd
 • Novalac Prenatal – 30 kaspula. Pored folne kiseline u obliku Quatrefolic, sadži i gvožđe, DHA, magnezijum, kompleks B vitamina,  cink, jod, selen, vitamine C, E i D. Cena je oko 1500 rsd
 • Natural wealth – takođe sadrži samo folnu kiselinu u tabletama od 400 mcg. Cena oko 900rsd za 100 tableta
 • Pregnatol Multi + active folat – još jedna kombinacija vitamina sa folnom kiselinom poput gore navedenih. 1500 rsd košta kutija od 30 kapsula.
 • Premama Duo – 30 kapsula u kojima je pored folne kiseline 10 vitamina i 10 minerala, plus DHA i omega masne kiseline. Cena je oko 1500 rsd

Folna kiselina u hrani? Evo gde ćete je naći!

 

Folat ili vitamin B9 je element mnogih nama dragih ili manje primamljivih povrćki i voćki.

 

folna kiselina u hrani

 

Na primer:

 • žitarice celog zrna sadrže veću količinu folata – oko 95mcg u 100 g.
 • U narandži ga ima oko 120mcg u 100g.
 • Brokoli sadrži oko 45mcg folata u 100g povrća.
 • Prokelj kao i kelj ga sadrže u količini od oko 85mcg u 100g.
 • Sadrže ga još i šargarepe, špargle, sočivo, pasulj, orašasto voće, citrusno voće i većina zeleniša (salate, spanać..)

Ipak treba imati na umu da je folat vrlo nestabilan i lako se uništava.

Ove namirnice je najbolje konzumirati sveže ili sa vrlo malo termičke obrade.

Takođe on može reagovati na čuvanje u mračnim prostorijama i lako se dezintegrisati, kako  na toplim mestima, tako i na preterano hladnim. Ova nestabilnost je upravo ono što otežava i dodatno komplikuje konzumaciju ovog vitamina u prirodnoj formi.

Prosta računica na sve rečeno je sledeća:

Folna kiselina je važna i od izuzetnih delovanja na organizam uopšte, a pogotovo u periodu trudnoće i samog začeća! Smanjuje mnoge razvojne probleme i defekte kod ploda, i pomaže i održavanju optimalnog zdravlja trudnice.

Uz savet i nadzor lekara folna kiselina je saveznik i pomoć za dobru i urednu trudnoću i zdravlje ploda.

Zato, prvo informacije, zatim konzumacije i sve će biti kako treba!

Izvori:

https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/about.html

https://www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218540/

https://doi.org/10.1186/s12884-017-1506-2