folna kiselina za trudnice

Zašto je važna folna kiselina za trudnice?

Saznajte zašto je folna kiselina za trudnice jako bitna. Nju će vam gotovo uvek preporučiti , a koji je razlog za to – otkrijte u narednim redovima!

Prvo treba da znate da je folna kiselina u stvari vitamin B9 u vidu suplemenata koji imaju veliku ulogu u trudnoći, ali i pre samog začeća.

Zato hajde da rasvetlimo ovaj pojam i naučimo nešto novo!

Značaj folne kiseline za trudnicu (i bebu)?

 

Folna kiselina je nešto što se preporučuje trudnicama već pri prvoj poseti lekaru na početku trudnoće.

 

folna kiselina tokom trudnoće

 

A zašto je to tako?

Zato što je folat koji je prirodni vid folne kiseline i vitamina B9 teško uneti u organizam samom ishranom u dovoljnoj količini, a jako je važan. 

Folna kiselina smanjuje rizike od raznih razvojnih poremećaja fetusa u toku trudnoće.

Smatra se da konzumacija ovog suplementa smanjuje rizike od defekta neuralne cevi, spina bifide, rascepa usne ili nepca, anencefalije i drugih poremećaja. Nabrojani poremećaji, osim rascepa usne ili nepca, su izuzetno teški, često sa smrtnim ishodom.

Postoje studije koje dokazuju da konzumacija folne kiseline u ranoj trudnoći smanjuje i rizike za nastanak srčanih problema kod beba. 

Takođe neka istraživanja kažu da je korišćenje folne kiseline smanjilo pojavu fizičkog deformiteta usana i nepca (zečija usna) kod ispitanika, ako se uzimala u toku prva dva meseca trudnoće. 

Ovaj suplement nije samo kao vitamin već stvarno ima široka dejstva, jer pomaže i povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, smatra se da doprinosi kvalitetu placente i još mnogo toga. 

Kada treba početi uzimati folnu kiselinu?

 

Folna kiselina je dobar i važan suplement i za one koji nisu u drugom stanju, a pogotovo za one koji planiraju trudnoću ili su već trudni. Zato je važno saznati kada i kako treba da se koristi, a o tome ćete pročitati u daljem tekstu!

Folna kiselina pre trudnoće? DA!

 

Zapravo, mnogi stručnjaci smatraju da žena koja planira potomstvo i trudnoću treba da počne da koristi folnu kiselinu i pre trudnoće. Barem 2 meseca, ako ne i više, pre samog začeća. 

Neke studije govore o tome da je od 3900 ispitanica koje su pokušavale da zatrudne,a pile su folnu kiselinu, čak 65% je ostvarilo cilj u toku naredne godine. Ispitanice u studiji su bile žene koje su imale probleme sa začećem bilo zbog neredovnih ili kraćih ciklusa. Konzumacija folne kiseline je povećala šanse za začeće, i smatra se da je to zbog delovanja na progesteron i samu ovulaciju, ali istraživanja na ovu temu su ograničena i još uvek u trajanju.

Smatra se da se time ne samo povećavaju šanse za začeće, nego smanjuju rizici od preeklampsije od koje pati veći broj  trudnica.  Preeklampsija je pojava povišenog pritiska kod trudnica i može izazvati razne probleme u trudnoći. 

Osobe koje su gojazne su u većem riziku za razvoj pojave visokog pritiska u trudnoći (preeklampsije) kao i pojave razvojnog problema neuralne cevi kod bebe. Savetuje se da se pre samog začeća konsultuju sa lekarom da preporuči dozu folne kiseline.

Isto važi i za one koji pate od dijabetesa, ili su imali istoriju problema sa razvojem nervnog sistema kod beba. 

Ali ne samo u ovim slučajevima, već i kao dodatak  redovnim trudnicama sa urednom trudnoćom i onima koje to žele da budu, folna kiselina se preporučuje na početku trudnoće, ako ne i pre.

Folna kiselina u toku trudnoće – DA!

 

Odmah na samom početku trudnoće lekar preporuči unošenje ove kiseline ili kao poseban suplement ili kao deo nekih vitamina za trudnice.

 

folna kiselina u trudnoći

 

U samom početku razvića ploda, tokom prvog tromesečja trudnoće folna kiselina je veoma važna. Tada se razvijaju neuroni, nervi, srce, i u nekim slučajevima, na žalost, ne razviju se kako treba. 

Folna kiselina smanjuje šanse za ovakve deformitete, a uz to pomaže da se formira zdrava i prokrvljena placenta.

Imajući ove benefite folne kiseline u vidu, nema razloga ne poslušati savet i ne konzumirati je u toku trudnoće. 

Nekim trudnicama se preporučuje oko 400 mikrograma folne kiseline dnevno, a nekima i do 1000mcg. Kako bilo, lekar će najbolje znati šta i koju količinu savetuje, zato se obavezno posavetujte sa njim.

Do kada se pije folna kiselina u trudnoći?

 

Folna kiselina, u prepisanim dozama, se može piti i tokom cele trudnoće. Jedino što je jako važno jeste da se pije u ključnom periodu koji je od samog početka trudnoće pa sve 12. nedelje.

Tada je u cvatu razvoj moždanih i nervih funkcija kod ploda, kao i svih ostalih organa i sistema. 

Znate li da majke blizanaca ili više beba piju i preko 1000mcg folne kiseline u toku trudnoće? Istraživanje sprovedeno u Oslu, kaže da su trudnice (majke blizanaca pogotovo, ali svih beba iz istraživanja) koje su konzumirale folnu kiselinu pre ili u samom početku trudnoće lakše iznele trudnoću i privele je samom kraju. To znači da su se šanse za prevremeni porođaj smanjile za veliki procenat, i da je on u većini slučajeva izbegnut. 

Šta ako trudnica ne uzima folnu kiselinu?

 

Folna kiselina jeste dobra i preporučljiva, i treba poslušati savet lekara oko toga. Kada se svi procenti i rezultati mnogih istraživanja stave ne papir, onda se i ne čini tako loše da se uvede i ovaj suplement u konzumaciju. Opet, to je većinom stvar izbora. Ono što jeste moguće je da će žene koje ne konzumiraju folnu kiselinu tokom trudnoće biti izložene većim rizicima za nastanak defekta neuralne cevi, preeklampsije i ostalih problema, za razliku od onih koje uzimaju folnu kiselinu. 

Neke studije pokazuju da folna kiselina kao suplement u organizmu i muškaraca i žena može da deluje i na raspoloženje, cirkulaciju kao i na obnavljanje i umnožavanje ćelija, pogotovo krvnih zrnaca. To dalje znači da može da umanji vrtoglavice, malaksalost generalno letargičnost kod osoba sklonim depresivnim stanjima. Ponegde se folna kiselina povezuje i sa imunitetom, u smislu da osobe koje su je koristile, su imale manje prehlada i lakše su ih preboleli. 

Folna kiselina ima širok spektar uticaja na organizam i zdravlje, i nije samo nešto što je tek tako reda radi prepisivano trudnicama. Zato, ukoliko lekar prepiše i savetuje konzumaciju ovog suplementa, treba se postarati da se taj savet ispoštuje.

Nedostatak folne kiseline, simptomi

Nedostatak folne kiseline u organizmu zapravo može biti česta pojava jer se on teže unosi u organizam. Njega ima u mnogim zelenišima i mesu, ali u malim količinama. Zato je dobro popričati sa lekarom o ovoj temi, i poslušati kakvi su saveti, jer nekada simptomi za manjak ovog elementa mogu biti praktično nevidljivi.

Ipak, nekada se kao simptomi mogu javiti:

 • Glavobolja,
 • Lupanje srca,
 • Dijareja,
 • Gubitak težine,
 • gubitak apetita,
 • slabost
 • anemija

Deficit ovog vitamina je retko ovako prepoznatljiv, ali treba imati na umu da je on telu neophodan, i truditi se da ga unosimo što više u organizam. To znači da bez obzira na to da li planirate trudnoću ili ste već u drugom stanju, folna kiselina treba da se unosi u organizam kako kod žena, tako i kod muškaraca. Za muškarce se obično preporučuje malo drugačija doza u zavisnosti od drugih životnih navika i telesnih karakteristika.

Da li je folna kiselina bezbedna? 

Smatra se da je folna kiselina izuzetno slab alergen, i da su slučajevi alergije retke. Takođe nisu poznate neke nuspojave i loša dejstva kada se uzima propisana količina i uz savet i nadzor lekara.

Međutim, postoje svedočenja da se pri velikim dozama i konstantnom dužom konzumacijom mogu javiti negativni propratni efekti kao što su:

 • grčevu u stomaku,
 • dijareja,
 • mučnina,
 • nadutost
 • konfuzija,
 • problemi sa spavanjem

Ovo su neki znaci da je doza prekoračena i da je korišćenje odavno prešlo granicu normalnog i potrebnog. Zato nije preporučljivo uzimati ove suplemente (kao ni bilo koje druge) na svoju ruku.

Treba, ipak napomenuti jednu stvar, a to je da nekada konzumacija folne kiseline može zamaskirati nedostatak vitamina B12. Deficit ovog vitamina može da izazove razne probleme, kao na primer zaboravnost, umor, opadanje kose, uznemirenost i mnogi druge. Folna kiselina može da zamaskira ovaj nedostatak, jer oni pripadaju istoj grupu vitamina iz B kompleksa. 

Da li folna kiselina izaziva mučninu?

 

Mučnina uzrokovana folnom kiselinom je vrlo retka, a ako se i dogodi onda je verovatno u pitanju prevelika doza. Međutim, mučnina u trudnoći je svakako česta, pa se nekada zabunom može dovesti u vezu sa folnom kiselinom. To obično nije slučaj, jer na mučnine u trudnoći utiču mnogi drugi faktori, ponajviše hormoni.

Kako se uzima folna kiselina?

 

Prvo treba da znate da se folna kiselina kao takva ne nalazi u prirodi već je ona sintetička zamena vitamina B9 odnosno FOLATA.

 Zašto je onda folna kiselina potrebna ako je folat prirodan, a ona ne?

 Odgovor je zapravo jednostavan.

Količina folata koja se nalazi recimo u narandži ili brokoliju je jako mala i nestabilna. To znači da bi morali da pojedete oko 5 kilograma neobrađene namirnice koja sadrži folat, u toku dana, ako ne i više, da bi uneli dovoljnu količinu. A i tada je pitanje da li bi se i kako uneti folat apsorbovao, jer nekada mu je potrebna pomoć drugih vitamina ili gvožđa da se unese u organizam, a to dodatno komplikuje stvari. Zato njegovo mesto zauzima folna kiselina.

To ne znači da ne treba da konzumirate namirnice bogate folatom.  Baš naprotiv! 

A da saznate koje su pročitajte u daljem tekstu!

Folna kiselina koja je za konzumaciju je aktivna, i može se naći u prahu ili tabletama, a ponekada je već objedinjena sa ostalim prenatalnim vitaminima.

 • Folna kiselina u prahu je lako dostupna, ponekada u kombinaciji sa gvožđem ili drugim vitaminima.
 • Folna kiselina u tabletama je u vidu malih pastila. Takođe je aktivna, lako apsorbujuća i brzih dejstava. 

Koji god vid folne kiseline da je u pitanju, lekar će dati preporuku kao i dozu i vodite se tim savetima za konzumaciju!

Folna kiselina u hrani?

 

Već smo napomenuli da folne kiseline nema u prirodi ali zato ima folata čija je ona zamena. 

Folat ili vitamin B9 je element mnogih nama dragih ili manje primamljivih povrćki i voćki.

 

folna kiselina u hrani

 

Na primer:

 • žitarice celog zrna sadrže veću količinu folata – oko 95mcg u 100 g. 
 • U narandži ga ima oko 120mcg u 100g. 
 • Brokoli sadrži oko 45mcg folata u 100g povrća.
 • Prokelj kao i kelj ga sadrže u količini od oko 85mcg u 100g.
 • Sadrže ga još i šargarepe, špargle, sočivo, pasulj, orašasto voće, citrusno voće i većina zeleniša (salate, spanać..)

Ipak treba imati na umu da je folat vrlo nestabilan i lako se uništava.

Ove namirnice je najbolje konzumirati sveže ili sa vrlo malo termičke obrade.

Takođe on može reagovati na čuvanje u mračnim prostorijama, i lako se dezintegrisati, kako  na toplim mestima, tako i na preterano hladnim. Ova nestabilnost je upravo ono što otežava i dodatno komplikuje konzumaciju ovog vitamina u prirodnoj formi.

Prosta računica na sve rečeno je sledeća:

Folna kiselina je važna i od izuzetnih delovanja na organizam uopšte, a pogotovo u periodu trudnoće i samog začeća! Smanjuje mnoge razvojne probleme i defekte kod ploda, i pomaže i održavanju optimalnog zdravlja trudnice.

Uz savet i nadzor lekara folna kiselina je saveznik i pomoć za dobru i urednu trudnoću i zdravlje ploda.

Zato, prvo informacije, zatim konzumacije i sve će biti kako treba!