anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći i kako joj stati na put?

Anemija u trudnoći može da bude izvor raznih problema, ali može i lako da se iskontroliše i spreči. Na vreme saznajte kako.

Ako se anemija već javi, nije lako, ali postoje načini kako da je pobedite. Zato pročitajte šta je to anemija, zašto nastaje i kako da je sprečite ali i pobedite!

Šta je anemija?

 

Anemija je prosto rečeno malokrvnost usled nedostatka gvožđa u organizmu. Malo konkretnije objašnjenje je da je anemija manjak crvenih krvnih zrnaca u krvi usled nedostatka gvožđa.

Gvožđe je neophodno za pravilni razvoj krvnih zrnaca i hemoglobina koji u crvenim krvnim zrncima prenosi kiseonik. Zvuči veoma važno, zar ne? I jeste važno, jer anemija može imati ozbiljne simptome i ako se ne reši na vreme može izazvati i ozbiljnije probleme, a pogotovo u trudnoći!

Dakle anemija je nedostatak gvožđa u organizmu ali i manjak vitamina B12 i C vitamina i folne kiseline.

Često u stvari nemamo pojma da nas baš to muči i simptome anemije pridodajemo umoru, stresu, vremenskim uslovima i promenama, svačemu osim onome što u stvari jesu. To radimo čak i kada znamo da je ona veoma česta i to baš u trudnoći. Zato je vreme da saznamo zašto je česta u “drugom stanju” i kakvi je simptomi karakterišu.

Zašto je anemija česta u trudnoći?

 

Zapravo anemija je često prisutna i pre trudnoće ali mi je ne primećujemo ili je zanemarujemo. Kada dođe do trudnoće provere krvi i analize nam pokažu da imamo anemiju. Da li je ona već bila tu ili je nastala u nekom periodu od začeća, nismo baš sigurni, ali činjenica je da čak 20% trudnica pati od anemije!

Smatra se da je uzrok u tome što se vitamini i minerali koje inače unosimo u organizam kroz hranu, sada dele i na razvoj i rast ploda.

Tada omašimo u količini minerala koje unosimo i ne povećavamo ih čime se oni u našem organizmu smanjuju.

Gvožđe je neophodno za formiranje tkiva, hemoglobina i ćelija bebe i ono se prirodno oduzima od majke u toku trudnoće. Ukoliko se ono ne nadomesti unosom u telo – nastupa anemija.

Takođe postoje određene rizične grupe žena koje će gotovo sigurno razviti anemiju u trudnoći. U pitanju su žene koje piju veću količinu kafe! Verovali ili ne kofein snižava nivo hemoglobina u krvi i u kombinaciji sa smanjenjem unosa gvožđa i ostalih vitamina, anemija se češće javlja!

U rizičnoj grupi za razvoj anemije su još i žene koje su ubrzo zatrudnele nakon porođaja, koje nose blizance, već su patile od anemije, ili su vegetarijanci. 

Dakle, anemija nije obavezna u trudnoći ali je poprilično česta i o njoj treba voditi računa.

Kako se potvrđuje anemija u trudnoći?

 

Već znate da su u trudnoći obavezni redovni pregledi kod lekara koji podrazumevaju i analize krvi. Kroz analizu krvi se najlakše i najbrže otkriva anemija odnosno nedostatak gvožđa u organizmu. Ona se ogleda u manjku eritrocita i hemoglobina koji su u nižim vrednostima i potvrđuju anemiju. 

 

trudnička anemija

 

Kod nekih trudnica anemija može biti i bez simptoma pa se utvrdi upravo testiranjem krvi. Ukoliko se na analizama pokaže postojanje anemije, lekar će preporučiti češće testiranje krvi kao i određenu ishranu ili terapiju ali o tome ćete pročitati više u daljem tekstu.

Koje su referentne vrednosti hemoglobina, pitate se?

Na krvnoj slici to je ona skraćenica Hb ili Hgb i za žene važi referentne vrednosti od 121 do 151 g/l a za trudnice 110 do 120 g/l. Za muškarce su te vrednosti nešto više od 138 do 182 g/l. Svakako rezultate pregleda i tumači lekar, i ako uoči neka odstupanja znaće kako da ih regulišete na najbolji mogući način!

Simptomi anemije u trudnoći

 

Simptomi koji prate anemiju u trudnoći su zapravo karakteristični za različita razdoblja trudnoće, a baš u tome je caka – teško ćete ih uočiti.

Oni su obično sledeći:

 • umor
 • nesvestica
 • vrtoglavica
 • ubrzan rad srca
 • mučnina
 • glavobolja i zaboravnost
 • bol u predelu stomaka

Složićete se da smo nabrojali znake same trudnoće, a oni su isti i za anemiju, zato ju je teško prepoznati. Ali ako ipak ove simptome osećate često, a još niste proverili da li ste anemični možete to reći svom lekaru a on će vas uputiti na vađenje krvi. Opet, sasvim suprotno je da neke trudnice uopšte nemaju ni jedan od navedenih simptoma a krvna slika pokazuje anemiju. Srećom, analize krvi se uvek preporučuju na samom početku trudnoće pa će se anemija pokazati i na vreme rešavati bez obzira na simptome.

Vrste anemije

 

Anemija u trudnoći dolazi u više tipova ili vrsta, pa tako imamo hemolitičku, fiziološku, aplastičnu, megaloblasnu…

Evo kakve su one i kako se tretiraju:

Hemolitička anemija u trudnoći

 

Hemolitička anemija je specifična vrsta anemije koja nastaje zbog hemolize, odnosno procesa uništavanja eritrocita. Hemoliza je proces razgradnje crvenih krvnih zrnaca. Kada se ona razgrađuju brže nego što se stvaraju dolazi do malokrvnosti odnosno anemije.

Ovaj tip anemije je obično nasledan i deo je bolesti odnosno degeneracije crvenih krvnih zrnaca.

Ako je hemolitička anemija posledica korišćenja nekih lekova, terapija je jednostavna prestaje se sa konzumiranjem tih lekova.

Ukoliko je genetski uzrokovano, lečenje je dosta ozbiljnije, ali uspešno.

Hemolitička anemija je poprilično retka, ima je 1 osoba u 15 000, i gotovo uvek je u pitanju genetski faktor. U koliko je imate u trudnoći odnosno pre trudnoće, neophodno je da potražite savet lekara i postupate prema njegovim uputstvima.

Fiziološka anemija u trudnoći

 

Fiziološka anemija znači da je došlo do razređivanja hemoglobina u krvi. To znači da se krvna plazma povećava brže i više od eritrocita i to dovodi do problema. Ova vrsta anemije se proverava posebnim testovima za gustinu i kvalitet krvi.

Ona nema klasične simptome i retko se uočava korz običnu krvnu sliku odnosno analizu. Najčešće se razvija oko 30. nedelje trudnoće, ali nije česta. Za nju lekar prepisuje i testove i lečenje.

 • Aplastična anemija je veoma retka vrsta koja nastaje kada telo ne proizvodi dovoljnu količinu krvi i ona može izazvati oštećenje koštane srži. U trudnoći se gotovo nikada ne razvija.
 • Megaloblasna se javlja kada beba uzima svoj deo i nastaje povećano trošenje krvi. Tada je u deficitu i vitamin B12.
 • Hipohromna sideropenična anemija je anemija zbog nedostatka gvožđa i ona je najčešća kod trudnica.

U toku trudnoće najčešće su anemija folata, vitamina b12 i anemija gvožđa.

Anemija gvožđa je najčešća i o njoj pišemo u ovom tekstu. Ona se odnosi na manjak hemoglobina usled nedostatka gvožđa. Hemoglobin je protein u krvi koji omogućava razmenu kiseonika u ćelijama.

Anemija folata

 

Folat ili folna kiselina je vitamin koji se teško sintetiše iz prirode odnosno hrane. Najčešće ga ima u lisnatim zelenim biljkama, ali je poprilično nestabilan i lako propada pod termičkom obradom. Zato ga često ima u vidu suplemenata poput folne kiseline. Ipak to ne znači da ne trebate jesti sveže zeleno povrće ili orašasto voće jeg i tamo ima.

Folat je neophodan za izgradnju ćelija i krvnih zrnaca, a posebnu ulogu ima u trudnoći gde sprečava mnoge probleme. Anemija ovog elementa se otkriva testom iz krvi, i za njega postoji terapija. Međutim, na samom početku trudnoće se prepisuju ili folna kiselina ili prenatalni vitamini koji sadrže folate pa je ovakva anemija retka.

Anemija vitamina B12

 

Vitamin B12 igra izuzetno važnu ulogu u građenju zdravih ćelija u krvi. Njega možemo unositi kroz namirnice poput mesa, mlečnih proizvoda, jaja, ali ako ih ne konzumiramo, anemija će biti prisutna.

Zato je važna raznovrsna i zdrava ishrana u trudnoći, ali ukoliko se već anemija javi onda terapija u vidu suplemenata vitamina B.

Ovakva anemija u toku trudnoće može izazvati ozbiljnije probleme poput prevremenog porođaja, problema sa razvojem ploda pa čak i sa prekomernim krvarenjem u toku porođaja.

Zato je važno obavljati analize i redovne preglede kod doktora u toku trudnoće, i truditi se da vam ishrana bude puna svežih zdravih namirnica, ali i mesa različite vrste!

Tretman anemije u toku trudnoće odnosno lečenje

 

Ukoliko ste anemični u toku trudnoće vaš lekar će vam sigurno preporučiti određeni tretman ili terapiju. Obično je to terapija u vidu suplemenata bogatih gvožđem i vitaminima i određena dijeta!

 

anemija u u trudnoći lečenje

 

Anemija u trudnoći i ishrana

 

Ishrana je jako važna u trudnoći i potrebno je da bude zdrava, izbalansirana i pravilna da bi obezbedili svom telu ali i plodu sve što je neophodno!

Ako ste anemični lekar će vam dati spisak namirnica koje treba da unosite u većim količinama.

Ono što morate da znate jeste da se gvožđe iz mesa lakše apsorbuje nego gvožđe iz povrća. Takođe važno da znate je i da se gvožđe najbolje veže za ćelije uz vitamin C pa je neophodno povećati i njegov unos!

Namirnice koje su preporučljive su :

 • Govedina, junetina
 • jaja
 • žitarice celog zrna
 • razno voće
 • pečurke
 • brokoli
 • zeleno lisnato povrće

Za dodatni unos C vitamina:

 • Citrusi
 • paprika
 • sveže ne kuvano povrće
 • ceđeni sokovi od jagode, jabuke, maline..
 • paradajz svež ili sok

Dodatni unos folne kiseline:

 • Pasulj
 • mahunarke
 • brokoli
 • kikiriki
 • bademi
 • lešnici
 • orah
 • pečurke

Ovo su neke od namirnica koje se mogu naći na spisku, ali i načini njihove pripreme. Ono što je moguće poput voća i povrća, treba jesti neobrađeno odnosno sveže ili što je manje moguće obrađeno. Meso je najbolje da je pečeno na roštilju i treba da je potpuno pečeno, jer sirova mesa mogu biti opasna u trudnoći. Opasna u smislu da se bakterije poput one koja izaziva botulizam, ne unište i mogu se uneti u organizam, što može biti izuzetno opasno i za plod i za majku!

Suplementi za lečenje anemije

 

Suplementi su obično dodaci ishrani obogaćeni raznim vitaminima. Tako na primer prenatalni vitamini sadrže folnu kiselinu, gvožđe, vitamine i minerale koji su neophodni za zdravu i urednu trudnoću i razvoj ploda. Pored njih tu su i direktni suplementi kao gvožđe ili vitamin C i slično.

Gvožđe kao terapija u lečenju anemije

 

Gvožđe kao suplement vam prepisuje lekar. Obično su u pitanju tablete ili ampule. I jedno i drugo se mora piti uz C vitamin, najčešće u šumećem obliku.

Ono što treba da znate jeste da često može da se desi da nakon konzumacije gvožđa imate problem sa stomakom u vidu mučnine ili tvrde stolice. Ukoliko se to desi, obavezno se javite lekaru i zatražite da se terapija odnosno vrsta gvožđa promeni.

Pored ovoga, treba voditi računa da se suplementi gvožđa i C vitamina ne konzumiraju u isto vreme sa kalcijumom. Može doći do “sudaranja” ovih vitamina i minerala čime opet dolazi do manje apsorpcije gvožđa što nije dobro jer se anemija neće smanjiti.

Na drugu stranu, gvožđe je često deo prenatalnih vitamina koji sadrže i B vitamine ili folnu kiselinu. Međutim kada ih pijete pojedinačno, što nije preporučljivo bez posebne preporuke doktora, trebalo bi napraviti malu pauzu između konzumacije. Ne škode jedno drugom ali gvožđe može biti blago iritirajuće za stomak, pa je najbolje piti ga izolovano od ostalih terapija!

Kalcijum je još jedan esencijalni element za trudnicu i za bebu, pije te ga po preporuci lekara ali treba ga konzumirati u drugim delovima dana odvojeno od gvožđa.

Anemija u trudnoći: posledice

 

Anemija koja je blaga ne mora da bude opasna, čak i ona malo ozbiljnije može da se reši bez mnogo komplikacija, međutim ako ne reagujete i ne tretirate je na vreme, ona može postati problem!

Jaka i netretirana anemija može izazvati:

 • prevremeni porođaj
 • zastoj u razvoju ploda
 • probleme sa posteljicom
 • povećano krvarenje na porođaju
 • povećane rizike od infekcija nakon porođaja
 • beba se može roditi anemična

Zato je važno da se anemija otkrije i da se na njoj radi na vreme.

Čak i ako ste bili anemični pre trudnoće, obavezno je da se posvetite popravljanju tog stanja. Pored opasnosti za razvoj bebe, anemija pogoršava opšte stanje organizma i imunog sistema. Tada ste podložniji razvoju bakterijskih ili virusnih upala koje mogu delovati štetno na plod.

Sve u svemu, ako se mogu izbeći posledice, a mogu i to vrlo lako, zašto rizikovati!?

Nizak pritisak u trudnoći i anemija

 

Nije nikakvo čud da se u toku trudnoće javi i nizak pritisak. On se javlja zato što se usled promena u telu trudnice i hormonskih uticaja krvotok širi. Šire se krvni sudovi zbog čega krvni pritisak pada. Hipotenzija ili nizak pritisak se javlja u prvom delu trudnoće obično do 24. nedelje, ali može se javiti i kasnije. On sam po sebi ne izaziva anemiju, ali anemija može da izazove nizak pritisak pa zato često idu u paketu kada je trudnoća u pitanju. Za sve je zapravo baš trudnoća i krivac, da tako kažemo, jer se telo menja, hormoni bujaju, i telo buduće majke trpi velike promene.

Nizak pritisak se obično reguliše malo ishranom malo terapijom ukoliko je stanje malo ozbiljnije. To znači da pritisak pada ispod 90/60 i potrebno je ipak da se malo posvetite regulisanju tog stanja.

Što se ishrane tiče, kojom možete da utičete i na anemiju i na hipotenziju, jedna od najboljih namirnica je cvekla!

Cvekla je super saveznik koji stvarno deluje i na povećanje gvožđa i na regulisanje krvnog pritiska a najbolje e koristiti je svežu ili tek blago blanširanu.

 

lečenje anemije u trudnoći prirodnim putem

 

Možete napraviti super napitak za krv koji sadrži:

 • 1kg cvekle
 • 500gr šargarepe
 • 2 veće jabuke
 • 1 limun
 • 3 narandže
 • 800 gr meda

Sve pomešajte u blenderu ili ako imate sokovnik možete i tamo da napravite sok. Važno je da sve procedite i dobro sjedinite i možete da pijete odmah.

Posebno trebate da vodite računa o naglim pokretima i ustajanju, jer ako imate nizak pritisak i anemiju to može biti vrlo nezgodno.

Naglo ustajanje i pokreti mogu izazvati vrtoglavicu, pa čak i nesvesticu, a ponekada i mučninu. Zato polako i pažljivo pogotovo ujutru nakon spavanja.

Trebalo bi da pijete puno vode, najmanje 2l u toku dana. Voda hidrira osvežava i pomaže da se ceo organizam vrati u optimalno stanje, pa tako i pritisak.

Anemija ne mora da bude opasna, ali nije poželjno da ostane zanemarena da se ne bi pogoršala .  Uz malo truda i odabranih namirnica, i anemija i cela trudnoća će biti pod kontrolom!

Izvori: 

https://www.webmd.com/baby/guide/anemia-in-pregnancy#1

https://www.hematology.org/education/patients/anemia/pregnancy

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=anemia-in-pregnancy-90-P02428

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/anemia-during-pregnancy/art-20114455

https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1749-6632.2000.tb06223.x

https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/pregnancy-complicated-by-disease/anemia-in-pregnancy

https://www.ucsfhealth.org/education/anemia-and-pregnancy