nizak pritisak u trudnoći

Nizak pritisak u trudnoći – šta tada raditi?

Zašto se javlja nizak pritisak u trudnoći (hipotenzija) šta tada treba da uradite? Prenosimo vam sve o ovoj pojavi od simptoma do rešenja.

Hipotenzija ili niži krvni pritisak je zapravo toliko česta pojava u toku drugog stanja da ga je skoro svaka trudnica iskusila! Nije prijatna pojava i vrlo lako izaziva zabrinutost, međutim nije opasna ukoliko se redovno proverava i prati, a uz par saveta može i da bude znatno olakšana! Zato, pročitajte ceo tekst i saznajte sve o hipotenziji u trudnoći!

Kontrola krvnog pritiska u trudnoći – zašto je važna?

 

Jasno da ćete u toku svakog, a pogotovo prvog pregleda u trudnoći proveriti i opšte stanje organizma. Proverava se krvna slika, šećer, telesne mere i krvni pritisak.

Krvni pritisak je izuzetno važno proveravati jer na žalost njegovo variranje može imati loše posledice po plod, trudnicu i celokupni period drugog stanja uopšte.

Upravo zato je takođe vrlo važno da naglasite svom lekaru ukoliko ste i pre trudničkih dana imali probleme sa pritiskom i kako je to uticalo na vaše zdravlje.

 

 

Visok krvni pritisak pre trudnoće može biti potencijalno opasan po trudnicu ako se ne reguliše određenim lekovima koje lekar prepisuje u skladu sa trudnoćom. Ukoliko se povišen krvni pritisak javi prvi put u trudnoći, nakon 20. nedelje, to je trudnička hipertenzija koja lako prerasta u preeklampsiju. Ovo stanje se mora vrlo strogo kontrolisati da bi se sprečile posledice poput krvarenja, prevremenog porođaja, odvajanja placente, problema sa fetalnim razvojem..

Nizak krvni pritisak pre trudnoće gotovo sigurno znači da ćete ga iskusiti i u toku drugog stanja. Čak i ako ga niste imali ranije, on se javlja u trudničkim danima. Neki stručnjaci samtraju da je to zbog povećane cikulacije u telu trudnice i širenju krvnih sudova. U izuzetno retkim situacijama se leči lekovima, ali zbog simptoma koje ima mora se pomno pratiti.

Zato sve buduće mame moraju da znaju da su sve prenatalne kontrole jako važne.

Koliki treba uopšte da je normalan pritisak u trudnoći?

 

Znamo da je 120/80 mmHg normalna optimalna vrednost pritiska kod odrasle zdrave osobe.

Da li je to isto i u toku drugog stanja?

Odgovor je potvrdan! 

 

hipotenzija u trudnoći

 

Evo jedne opšte tablice vrednosti krvnog pritiska koje će vam pokazati tačno kakvo stanje može da bude:

 • Nizak pritisak – hipotenzija : ispod 90/60 mmHg
 • Normalan pritisak – ispod 120/80 mmHg
 • Prehipertenzija – do 139/89 mmHg
 • Hipertenzija – povišen pritisak prvi nivo – 140/90 do 159/99 mmHg
 • Hipertenzija– povišen pritisak drugi nivo – 160/100 mmHg i više od toga

Ovo jesu mere odnosno vrednosti koje su propisane, međutim u toku trudnoće moguće je primetiti odstupanja i manje varijacije. To znači da ukoliko se desi da vam je u toku pregleda pritisak malo viši ili niži ne treba da se brinete.

Trudnoća je period velikih promena i male varijacije od normale su sasvim normalne i očekivane!

Zašto se javlja nizak krvni pritisak u trudnoći?

 

Krvni pritisak predstavlja pritisak koji krv vrši na zidove arterija i krvnih sudova kada vaše srce kuca. Dakle, koliko krv pritiska vaše krvne sudove je ono što se meri kao i protok, broj otkucaja, period mirovanja između kontrakcija – otkucaja srca.

Kada je hipotenzija u pitanju, količina krvi i pritisak na arterije je manji nego što bi trebao da bude. To znači da vaši organi ne dobijaju onu količinu kiseonika iz krvi koju bi trebalo.

Kada je trudnoća u pitanju, cirkulatorni sistem se povećava brzo, pogotovo na početku u prvim nedeljama, a to može da uzrokuje niži krvni pritisak. On sa sobom nosi određene simptome od kojih su neki vrtoglavice pa i nesvestice!

Hipotenzija se javlja i usled anemije, loše hidratacije organizma, određene hrane koju trudnica konzumira. Srećom, redovne kontrole podrazumevaju i savete lekara kako da kontrolišete ovu pojavu!

Hormoni takođe igraju svoju ulogu.  Povećana produkcija hormona kao što je progesteron može dovesti do relaksacije i širenja krvnih sudova, što rezultira sniženjem pritiska.

Takođe, dehidratacija može igrati značajnu ulogu, jer nedovoljan unos tečnosti može smanjiti volumen krvi, što dodatno snižava pritisak.

Nizak pritisak u trudnoći – simptomi

Trudnoća sama po sebi nosi razne simptome od kojih su najpoznatiji mučnine, gorušica pa i zaboravnost. Nizak pritisak u trudnoći je krivac za neke od ovih znakova trudnoće:

 • Vrtoglavica
 • Nesvestica
 • Malaksalost
 • Ubrzano kucanje srca
 • Glavobolja
 • Ubrzano ili duboko disanje
 • Hladna i bleda koža
 • neuobičajena žeđ
 • Manjak koncentracije

Ovi simptomi se javljaju zato što mozak ne dobija dovoljno kiseonika. To, svakako može biti poprilično opasno.

Nesvestice mogu uzrokovati pad i povredu koju svakako želimo da izbegnemo, pogotovo kada je stomak poveći. Vrtoglavice su čest pratilac trudnoće i nižeg pritiska iz istog razloga, krv ne donosi kiseonik do mozga dovoljno brzo pa se lako može zavrteti u glavi i na momenat zacrniti pred očima. Uz to ide i malaksalost i slabost u organizmu, i nie loše ako ste u mogućnosti da malo prilegnete i podignete noge.

Ubrzani puls ili otkucaji srca, znače da srce pokušava da nadomesti taj nedostatak, ali takođe može i da reflektuje vašu zabrinutost i strah jer, priznaćemo, nesvestice nisu prijatna pojava. Glavobolja je takođe često među simptomima ove pojave o kojoj govorimo.

Kako podići nizak pritisak u trudnoći?

 

Što se tiče lečenja ili olakšavanja tegoba koje zadaje nizak pritisak, postoji više varijanti.

Lekovi i terapije za ovaj problem su izuzetno retko prepisivane i ukoliko bude neophodno to će uraditi lekar.

Uzimanje terapije i lekova na svoju ruku u toku trudnoće je veoma opasno, bilo šta da je u pitanju. Neki lekovi mogu imati štatn uticaj na plod i tok trudnoće, zato se uvek prvo obratite lekaru.

Što se tiče variranja pritiska usled anemije ili drugog problema koji to može izazvati, lekar će lečiti urzok a samim tim i posledicu!

Ono što možete uraditi da podignete nizak pritisak obično jesu neka kućna rešenja koja podrazumevaju neku hranu ili odmor.

Odmor za regulisanje pritiska

 

Kada se pritisak snizi i osetite vrtoglavice ili nesvesticu, najbolje je da odmah prilegnete ako je to moguće! Možete leći na leđa i blago podići noge da podstaknete cirkulaciju. U kasnijoj trudnoći ležanje na leđima je malo komplikovano, i neugodno zbog povećanog pritiska na arteriju. Zato je najpreporučljivije da legnete na levi bok i na taj način pospešite protok krvi kroz telo. 

Takođe vodite računa o tome kako ustajete! Najčešće vrtoglavice i nesvestice se dašavaju upravo pri naglim pokretima na gore odnosno ustajanju. Zato obratite pažnju i kada ustajete učinite to polako. Prvo se polako odignite, zadržite se u sedećem položaju pa tek onda ustanite. Na ovaj način dopuštate telu da primi dovoljnu količinu kiseonika iz krvi bez obzira na niži pritisak.

Probajte da ujednačite disanje. Dublji udisaji i izdisaji kroz nos mogu pomoći u tome.

Hrana za nizak pritisak u trudnoći

 

Sigurno ste više puta čuli one savete poput “popij kafu za pritisak, malo soli i vode ili pak šećer i voda, pa beli luk i crni luk” i razne neke namirnice koje smanjuju ili podižu pritisak. Nije to sve samo prazna priča, već stvarno ima istine u tome.

Neke namirnice vam mogu pomoći da regulišete nizak pritisak, a evo i koje su:

 • cvekla
 • citrusna voća
 • zleno i lisnato povrće
 • posna mesa
 • tečnosti

Smatra se da svaka od ovih namirnica utiče na krvni pritisak, mada više indirektno. Zapravo svaka od ovih namirnica utiče na vitamine i minerale u organizmu i doprinose zdravlju. Tako na primer cvekla bogati krv gvožđem, to utiče na anemiju i sprečava ili bar samnjuje probleme sa niskim pritiskom.

Svakako da je zdrava i izbalansirana ishrana izuzetno važna za trudnice i samu bebu koja se razvija u stomaku. Ishrana trudnice treba da bude bazirana na raznovrsnim namirnicama, ali i na određenoj količlini. Za probleme sa pritiskom najbolje je uzimati manje porcije po više puta.

Tečnost je možda i najvažnija za regulisanje pritiska. Dobra i redovna hidratacija je ključna za zdravu trudnoću. Pomaže prokrvljenost, varenje, sprečava zatvor ali i druge tegobe koje mogu zadesiti trudnicu. Voda, ceđeni sokovi i čajevi treba da su vam uvek na dohvat ruke.

Kako sprečiti nizak pritisak u trudnoći?

 

Pored ishrane i tečnosti, ali i odmora, postoji par stvari koje možete uraditi da sprečite nizak pritisak u toku drugog stanja. 

 

nizak pritisak tokom trudnoće

 

Prva stvar je da nađete široku i udobnu odeću koja vas ne steže. Ovako šire trudničko oblačenje znači lakše disanje kože, komotnost i bolju cirkulaciju. Na taj način ćete zapravo smanjiti i druge tegobe poput zamaranja, znojenja ili oticanja.

Sa druge strane neke žene su imale potpuno suprotna iskustva i kažu da su im pomagale čarape za proširene vene i čvrsta uža odeća na nogama. Poznato je da se i proširene vene javljaju u toku trudnoće pa specijalne čarape mogu biti od pomoći, a kažu da utiče i na nizak pritisak. Kompresorske čarape poboljšavaju cirkulaciju pa mogu pomoći kod raznih problema. Dakle, najbolje je da što se tiče oblačenja i pritiska isprobate šta vama najviše odgovara i toga se pridržavate što je češće moguće!

Pored odevanja nije loše da pokušate da sprečite nizak pritisak uz umereno povećanje soli u ishrani. Naravno uz konsultaciju sa lekarom, so u malo većoj količini može uticati na hipotenziju. U pitanju dodatak minerala koji utiče na prokrvljenost organizma.

 Ipak, so u velikim količinama nije dobra za organizam uopšte, a pogotovo u toku trudnoće. Zato obavezno potražite savet lekara pre samostalnog delovanja!

Preporučuje se hidratacija kao ključan faktor; trudnice bi trebale redovno unositi tečnosti kako bi održale adekvatan volumen krvi, što može pomoći u stabilizaciji pritiska.

Ishrana bogata nutrijentima takođe igra važnu ulogu. Namirnice kao što su sveže voće, povrće, integralne žitarice, i zdrave masti mogu doprineti održavanju normalnog krvnog pritiska.

Takođe, važno je postepeno ustajanje iz ležećeg ili sedećeg položaja kako bi se izbegle nagle promene pritiska, što može smanjiti rizik od vrtoglavice i nesvestice. Ove preporuke ne samo da pomažu u održavanju zdravlja trudnice, već i u prevenciji potencijalno opasnih situacija povezanih sa hipotenzijom.

Nizak pritisak i pol bebe da li imaju veze?

 

Neke priče kruže da niži pritisak u trudnoći znači da nosite dete ženskog pola.

 

 

Međutim, nije to baš tako.

Istraživanje koje je sprovedeno navodi da je pritisak trudnica meren pre začeća i na samom početku trudnoće. To znači da zapravo žene sa blago povišenim pritiskom imaju veće šanse da rode muško potomstvo, dok one sa nižim češće rađaju žensku decu. Ipak, nizak pritisak se javlja u prvim nedeljama gtovo svake trudnice, a ponekada ih prati i celu trudnoću, bez obzira na pol bebe.

Rizici koje nosi nizak pritisak u trudnoći

 

Iako se mnogo veća zabrinutost javlja kada je u pitanju visok pritisak u toku trudnoće, ni hipotenzija nije baš bezazlena. Smatra se da može da ima uticaje na povećano vaginalno krvarenje, prevremene porođaje, veće šanse od povrede.

Jedna studija rađena u Kini, kaže da hipotenzija povećava šanse za prevremeni porođaj i do 150%! Vrlo zabrinjavajuće zar ne?! Međutim pravi i konstantni nizak krvni pritisak se javlja izuzetno retko i prati se pomno uz određene smernice pa i lekove koje daje lekar. Tada je trudnoća uredna i bebe rođene u terminu bez većih poteškoća.

Da li nakon porđaja stvari dolaze u normalu?

 

Što se niskog pritiska tiče, nakon porođaja neke žene više nikada nemaju probleam sa tim. Međutim u nekim situacijama se problem nastvalja uglavnom zbog anemičnosti koja se može produžiti sve dok traje period dojenja. Čak i mame koje ne doje mogu duže patiti od hipotenzije usled manjka vitamina i minarala u organizmu. Svakako da tada problem trebate da predočite svom lekaru i poslušate njegov savet!

Redovne kontrole, pravilna ishrana i dobra hidratacija su ključ zdrave trudnoće pa i u slučaju problema koje sa sobom donosi hipotenzija. Zato, ne brinite previše, držite se ova 3 saveta i sve će biti u redu!