mineralna voda u trudnoći

Kisela voda u trudnoći – da ili ne?

Da li je kisela voda dozvoljena da se pije u trudnoći, koliko smete da popijete i da li postoji razlog za brigu ? Ovo je jako važno da znate.

Kisela voda, gazirana ili minerana ili kako god želite da je nazovete je definitivno jedno od popularnijih pića i većina uživa u njima svakodnevno, međutim da li je sigurna za trudnice? Znamo da nije svaka hrana ili piće dozvoljena u trudnoći, pa smo se zapitali da li je to slučaj i sa kiselom vodom ?

Evo šta smo saznali.

Kisela voda i šta podrazumevamo pod njom

 

Gazirane vode su sve one koje sadrže mehuriće koji nastaju nakon dodavanja ugljen dioksida pod pritiskom u vodu. Retko se u prirodi nalaze prirodne kisele vode, a ako jesu onda su vrlo blago gazirane.

 

gazirana voda u trudnoći

 

Ono što je potrebno naglasiti jeste da su kisele vode često nazivane mineralnim, jer su poprilično bogate mineralima raznih vrsta. Upravo to je jedan od razloga zašto su tako popularne.

Gazirane vode se dalje mogu deliti po jačini i količini mehurića, vrsti minerala koje sadrže, izvorima iz kojih dolaze.. Evo koje i kakve sve mineralne vode postoje:

Koje sve kisele vode postoje

 

Kada se baziramo na onome što je za trudnice i najvažnije, a to su nutritivni sastav i vrednosti u kiseloj vodi možemo da izdvojimo jednu podelu koja izgleda ovako:

Kisela voda bogata magnezijumom u trudnoći

 

Magnezijum je mineral koji se često može naći u deficitu odnosno nedostatku u našem orgaizmu! On je odličan za naš kardio-vaskularni sistem, ali i za varenje i generano bolje funkcionisanje organizma. Posebno se ističe u pomoći kada su grčevi u mišićima česti, a u trudnoći je to jedan od gotovo sigurnih simptoma.

Vode koje sadrže magnezijum ga obično imaju više od 50mg/l uz prisustvo drugih minerala. Ipak, ukoliko nema prisustva kalcijuma u toj vodi, onda džaba sve jer se magnezijum u tom obliku najlakše veže i apsorbuje sa kalcijumom.

 

 

Za trudnice je magnezijum poprilično važan jer pomaže da se plod pravilno razvija i nadomešćuje nedostatak ovog minerala u organizmu. Kada je u kombinaciji sa kalcijumom, benefiti su dvostruki, jer znamo da je neophodan za pravilan razvoj kostiju ploda, ali i kože pa i čula vida.

Vodu sa magnezijumom ćete uglavnom naći blago gaziranu tj. kiselu i nije loše da popijete po koju čašu u toku dana, ali kao i sa svime u trudnoći – treba biti umeren!

Kisela voda sa natrijumom u trudnoći

 

Natrijum je mineral koji je neophodan našem organizmu da bi funkcionisao pravilno! Izuzetno je važan za reguliasnje tečnosti u našem organizmu, ali to znači ida je vrlo opasan ako se koristi prekomerno!

Glavni izvor natrijuma je so, a trudnice bi trebale da je izbegavaju i smanje u svakodnvnoj ishrani. Upravo zato mineralne kisele vode koje su bogate natrijumom nisu pravi izbor za buduće majke!

U drugom stanju je zadržavanje vode i oticanje gotovo sigurni simptom, a natrijum to može pogoršati. Pored toga, pritisak kod trudnica poprilično varira i na primer visok pritisak može biti vrlo opasan, a natrijum ima uticaja i na ovu stavku.

Kisela voda bogata natrijumom u većim količinama nije dobar izbor ni za koga zapravo, a pogotovo ne za trudnice!

Ako uzmemo u obzir da bi natrijuma, u toku dana, trebalo uneti oko 2 gr a u 1 l kisele vode sa ovim mineralom ga ima oko 3, računica je jasna. Sve preko 1 čaše ovakve vode je previše.

Dakle, trudnice bi trebale da je izbegavaju ili da uzmu samo par gutljaja ako baš moraju. Zašto rizikovati i pospešiti oticanje u trudnoći, probleme sa pritiskom ili druge tegobe ako ne moramo?

Kisela voda sa bikarbontima u trudnoći

 

Mineralna voda koja je bogata bikarbonatima zapravo ima odlične uticaje na lučenje kiseline u stomaku, što znači da može da smanjuje gorušicu ali i mučninu u trudnoći!

Bikarbonati pomažu da se oblaže sluznica želuca i da se smanji nastanak kiseline koja može da bude vrlo mučna u trudnoći. Svaka buduća mama je makar jednom osetila koliko neprijatna gorušica u trudnoći. Uzrok su nekada hormoni, a nekada i prevelik pritisak na organe za varenje od sve veće bebe. Malo šta tada može da pomogne i olakša pogotovo što lekovi za kiselinu nisu dozvoljeni za trudnice. Tada ovakva kisela voda može da bude od pomoći, a možda i minimalna količina sode bikarbone.

Pored toga, ovakva voda se može piti više puta u toku dana jer nema nekih negativnih efekata kao što je to slučaj sa natrijumovom mineralnom vodom. Ipak, baš bikarbonatne vode je teško naći a da u svom sastavu ne sadrže i druge dodatke, pa uvek prvo proverite sastav i trudite se da izbegnete one sa sadržajem natrijuma!

Mineralna voda sa jodom u trudnoći

 

Jod je mineral koji je poprilično redak u namirnicama koje konzumiramo, i često ga u našem organizmu i fali, a ima vrlo važne funkcije u našem telu. On je zadužen za regulisanje rada štitne žlezde, produkciji nekih hormona pogotovo onih vezanih za rast. Jod je čest dodatak u prenatalnim vitaminama jer ima odlične uticaje na rast i razvoj ploda, ali i na opšte stanje trudnice.

Kisela voda sa jodom obično nije jako gazirana, a najčešće ide u paketu sa mineralima poput magnezijuma, ali i natrijuma. Zato je opet važno da pre korišćenja pogledate deklaracije i izbegnete natrijum.

Jodnu vodu možete piti u umerenim količinama u toku dana, znači ne više od 2 čaše, jer jod unosite i kroz vitamine i suplemente za trudnice.

Postoji još vrsta gazirane vode poput one sa sulfatima, ili kalijumom i kalcijumom. Među njima se najviše ističe voda sa kalcijumom jer on ima uticaje na koštanu strukturu, mišiće ali i nervni sistem. Ipak, sa ovim vodama kao i sa ostalima, buduće majke moraju biti umerene, jer sve što je dobro u prekomernim količinama može postati loše.

Trudnoće je jednostavno drugo stanje i ovo je period kada čitanje deklaracija i briga o sastavu onoga što unosimo na sebe i u sebe dobija na značaju. Ovo se odnosi na vodu, ali i na kozmetiku koju trudnice koriste. Aleksandra je podelila svoju priču na tu temu i kako je saznala da nisu sve kreme za strije dobre za trudnice, ali i kako je našla pravo rešenje za sebe i sprečila nastanak strija. O tome pročitajte više u njenoj ličnoj priči na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

A što se kisele vode tiče, treba da znate i njene dobre i njene loše strane.

Kisela voda u trudnoći – prednosti

 

Kada su prednosti ovog gaziranog u pića u pitanju moramo spomenuti da su uvek boji izbor nego sokovi! Prvensteno zbog toga što ne sadrže šećere koji mogu doprineti gojenju u trudnoći, a ni kofein koji nije baš dozvoljen u toku ovog perioda. A kada smo već spomenuli gojenje, gazirana voda otpušta oko 900ml gasa iz mehurića koji šire želudac i daju osećaj sitosti! Osobe koje su bile deo istraživanja u vezi benefita kisele vode, koje su je pile pre ili u toku jela su se za čak 83% manje prejedale i unosile anje količine hrane. Naravno, bez preterivanja.

Pored toga neke od glavnih prednosti su što pomažu varenje i regulišu probleme sa probavnim sistemom. To znači da kisele vode mogu da doprinesu umanjivanju kiseline u želucu, zatvora u trudnoći ili bolnih gasova u crevima.

Posebni benefiti ovavih vrsta voda jesu i u mineralima koje sadrže jer oni povoljno utiču na zdravlje trudnice ali i ploda koji se razvija. Zato poneka čaša kisele vode u toku trudnoće neće odmoći, već samo olakšati stanje, ali morate biti svesni i nekih negativnih dejstava!

Evo o čemu je reč!

Gazirana voda u trudnoći – nedostaci

 

Koji su to negativni efekti kisele vode na organizam, pogotovo kod trudnica kada se sve u telu menja. Glavni nedostatak jeste zapravo višak natrijuma koji se u ovakvim vodama može naći. On je krivac za moguće povećanje oticanja u trudnoći, ali i promena u krvnom pritisku.

Oticanje u trudnoći i kisela voda

 

Oticanje pogotovo u nogama i zglobovima u toku zadnjeg tromesečja drugog stanja je česta pojava prvenstveno zbog uticaja hormona. Zatim su tu i lošija cirkulacija, opterećenje na donje delove tela usled sve većeg stomaka, ali i dobijanje na kilaži. Kada se tome svemu doda još i natrijum koji se nalazi u nekim kiselim vodama, a već ga unosimo kroz hranu, rezulat su veći edemi, a samim tim i teže hodanje, obuća koja vam je ojednom mala i odeća koja vas žulja.

Pritisak u trudoći i kisela voda

 

Pored toga upravo taj isti natrijum utiče i na krvni prtisak.

Kod trudnica su varijacije pritiska očekivane jer se dešavaju u preko 70% slučajeva.

Kada je u pitanju nizak pritisak situacija nije toliko opasna, međutim može doći do čestih vrtoglavica ili glavobolja u trudnoći.

Visok pritsak je sa druge strane vema opasan u trunoći, jer utiče na zdravlje majke ali i bebe i samog toka trudnoće. Može doći do komplikacija koje nisu naivne, ali i problema na porođaju koje svakako želimo da izbegnemo. Zato se ova stanja budno prate pod nadzorom lekara i kontrolišu da bi sve imalo najbolji mogući ishod. Kisela voda sa višim sadržajem natrijuma može dodatno uticati na ove probleme, i to je veliki nedostatak zbog kojeg bi trebalo povesti računa o konzumaciji ovog pića!

Kisela voda i oštećenja zuba i kostiju u trudnoći

 

Verovli ili ne, veruje se da kisela voda utiče na zdravlje zuba i gustinu kostiju, a to je izuzetno važno u toku drugog stanja. Zapravo, neki smatraju da gazirana voda naprosto izvlači kalcijum iz kostiju zbog čega one gube svoju gustinu. Takđe vlada i uverenje da ova vrsta vode utiče na zubnu gleđ gde ona postaje porozna i puca i lakše zubi propadaju. Međutim, ovo nije istina.

Gazirana voda nema uticaje na promene u količini kalcijuma u kostima niti na zubnu gleđ, ali zato gazirani sokovi i te kako imaju! Čak je dokazano da je kod žena koje su pile svakodnevno sokove koji su puni šećera kofeina i gazirani su, smanjena gustina kostiju u predelu kukova, dok kod onih koje su pile kiselu vodu nije bio slučaj.

Što se oštećenja zuba tiče, sokvi su imali uticaje na stanje karijesa koji cveta u šećeru koji oni sadrže. Kisela voda nema uticaje na zubnu gleđ, osim što ukoliko je zub već oštećen može da vas zaboli ako je voda hladna. Inače je poznato da su zubi u trudnoći zasebna problematika, ali što se uticaja kisele vode na njih tiče, ne morate posebno brinuti.

Koliko je dozvoljeno piti kisele vode u trudnoći?

 

Ok, neke vode treba izbegavati, neke možete piti, ali koliko je previše?

 

kisela voda u trudnoći

 

Zapravo, ukoliko ste umereni i ne pijete ekstremne količine vode koja je gazirana u toku dana, sve će biti ok. Po jedna čaša od 2 dl u toku dana je sasvim ok mera koja vam neće naškoditi. Nije baš preporučljivo da se pije previše kisele vode, kako kaže jedna studija, jer nema hidratacijsku moć kao obična i može da dođe do preterivqanja sa mineralizacijom u istima.

Svakako trudnice, a i ostale osobe trebaju da piju najmanje 2l vode u toku dana, da bi održavali organizam hidriranim, pa kisela voda može biti dobar dodatak. Naravno, ona sa minimalnim ili nikakvim sadržajem natrijuma.

Iskustva sa kiselom vodm u trudnoći

 

Što se iskustva sa kiselom vodom tiče, ona su različita. Na primer neki tvrde da im je do 2 čaše dnevno pomoglo da se izbore sa problemima varenja i kiseline u trudnoći. Neki tvrde čak da im baš gazirane vode pomažu da smanje stres pa i deresiju.

Ipak, sa druge strane neke trudnice su se požalile da su otkrile kako kisela voda sa limunom povećava celulit!

 

 

Međutim, vode sa bilo kakvim dodacima ekstarakata i ukusa svakako nisu dobar izbor, jer su ti dodaci veštački i mogu imati više šetete nego koristi pa ih treba izbegavati! Voda sa prirodno dodatim mineralima i bez dodanih ukusa je uvek bolji izbor. 

Gazirane vode u trudnoći mogu biti pravo osveženje i dobar podsticaj funkciji organa za varenje, ali ako ste umereni! Uz malo biranja i izbegavanja velike količine natrijuma u vodi, ovo piće može da vam olakša trudničke dane, i nema potrebe da je izbegavate!