zatvor u trudnoći

Zatvor u trudnoći. Od uzroka do rešenja.

Zašto se javlja zatvor u trudnoći i šta je tada najbolje da uradite? Prenosimo vam nekoliko najboljih saveta za rešavanje problema sa zatvorom u toku trudničkih dana!

Nažalost, čak do 38% trudnica iskusi ovaj neprijatan problem i zato je vrlo važno da znate šta tada možete da uradite! Pozabavili smo se ovim problemom i evo šta smo otkrili.

Šta jeste, a šta nije zatvor u trudnoći?

 

Zatvor ( konstipacija ili opstipacija)  je problem koji se javlja usled otežanog pražnjenja creva. Glavni simptomi su nadutost, gasovi, osećaj težine u stomaku i nemogućnost ili vrlo otežano izbacivanje sadržaja iz creva.

Nekada može da se desi da traje više dana i da se ponavlja.

Ako vam se zatvor dogodi jednom, a niste ga imali pre trudnoće i ne ponavlja se, možemo reći da je to izolovan slučaj. Verovatno se desio usled promene u ishrani ili dnevnim aktivnostima. Međutim, kada se ova pojava ponavlja, onda možemo reći da je u pitanju zatvor u trudnoći.

 

zatvor u trudnoći uzroci

Konstipacija najčešće pogađa trudnice u drugom tromesečju ili u zadnjim nedeljama trudnoće.

Ali zašto pogađa toliki broj trudnica? Studija kaže da između 11 i 40 % trudnica iskusi ovu nelagodu, a uzroci su brojni.  To mogu da budu hormoni, pritisak sve veće bebe na creva i organe za varenje, smanjen unos vode i vlakana usled mučnina ili suplement za gvožđe usled anemije u trudnoći.

Bilo kako bilo, zatvor je veoma česta pojava i iako je vezan najčešće za kasniju trudnoću, nekada se može javiti i u prvim mesecima. Kad god da se javi, jako je važno na vreme pronaći uzrok i raditi na rešenju problema da se ne bi javili hemoroidi ili drugi ozbiljniji problemi.

Iako smo uzroke opstipacije spomenuli, ipak moramo malo pomnije da ih pojasnimo da bi mogli na pravi način da se borimo sa problemom.

Uzroci zatvora (konstipacije) u trudnoći

 

Počnimo od najčešćeg uzroka, a to su hormoni!

 

 

Hormoni u trudnoći kao uzrok zatvora

 

Među svim promenama koje telo žene u drugom stanju prolazi, promene u stvaranju i radu hormona su najizraženije. Javljaju se hormoni koji su vezani samo za trudnoću poput beta Hcg hormona, povećava se nivo progesterona kao i estrogena, prolaktina i oksitocina. Svaki od ovih hormona duboko utiče na telo trudnice i pomaže održanje zdrave trudnoće. Ali, njihovo “ludovanje” donosi i neke ne tako lepe simptome trudnoće poput mučnina, vrtoglavica u trudnoći pa i zatvora.

Što se opstipacije tiče, jedan od glavnih uzročnika jeste progesteron.

On kao hormon koji se naziva i čuvarem trudnoće služi u mnoge svrhe, ali i za opuštanje mišića materice i sprečavanje kontrakcija. Njegovo umirujuće dejstvo se prenosi i na creva odnosno glatke mišiće digestivnog trakta. To dalje dovodi do toga da svareni ostaci sporije prolaze kroz creva, a to znači da će se povećati apsorpcija tečnosti. Na taj način stolica postaje tvrda, a pražnjenje creva otežano i usporeno.

Da bi se ovaj problem rešio ne postoji konkretni lek, ali postoje neki saveti koji mogu pomoći da se situacija popravi. Na primer promena ishrane i lagana fizička aktivnost (ukoliko je dozvoljena), ali o tome više pročitajte niže u tekstu.

Prenatalni vitamini i gvožđe kao uzrok zatvora u trudnoći

 

Ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću sigurno znate šta su prenatalni vitamini! Ovi specifični suplementi su sastavljeni od svih neophodnih vitamina i minerala koji su potrebni vašem telu za urednu trudnoću, ali i pravilan razvoj ploda. Neke od njih možete da unesete ishranom, ali neke poput folne kiseline baš i ne možete. Takođe su često bogati i gvožđem, a ponekada ukoliko je potrebno gvožđe možete dobiti da konzumirate i zasebno. Upravo taj element je jedan od uzroka zatvora u trudnoći! 

Smatra se da gvožđe može uticati na suvoću stolice odnosno da je čini tvrđom, a to najčešće znači otežano pražnjenje creva.

Ukoliko gvožđe koje konzumirate kao dodatak ishrani stvara ovakav problem, neophodno je obratiti se lekaru. Na taj način se može promeniti vrsta suplementa i sprečiti dalji problem. Takođe, ako ste i pre trudnoće bili anemični nije loše da odmah počnete sa izmenjenom i prilagođenom ishranom koja je bogata gvožđem. Ishranom ne samo da možete popraviti situaciju sa malokrvnošću već možete i izbeći neprijatne pojave poput konstipacije, hemoroida, tvrde i tamne stolice.

Ishrana u trudnoći kao uzrok zatvora

 

Ako ste mislili da je ishrana u trudnoći vezana samo za ono “jedem za dvoje” grdno ste se prevarili! Zapravo je vezana za sve važne stvari koje se odvijaju u vašem telu – od razvoja ploda do olakšavanja simptoma trudnoće.

Zdravom, izbalansiranom ishranom u trudnoći vi možete značajno doprineti opštem zdravlju i toku trudnoće. Možete smanjiti mučnine, popraviti krvnu sliku, sprečiti gojenje u trudnoći kao i ozbiljnija stanja poput preeklampsije i trudničkog dijabetesa. Najvažnije od svega, pravilnom ishranom možete sprečiti pojavu zatvora. Međutim, isto tako lošom ishranom možete prouzrokovati zatvor stolice. 

 

zatvor u trudnoći simptomi

 

Na primer, česta konzumacija mlečnih proizvoda, slatkiša, brze hrane može uticati na pojavu konstipacije. To ne znači da sa vremena na vreme vi ne možete da pojedete pizzu ili čokoladu, ali znači da treba da bude umereno i uz oprez.

Zato namirnice bogate vlaknima mogu da pospeše varenje i probavu, i smanje problem sa zatvorom. Zeleno lisnato povrće poput spanaća pomaže u varenju, jabuke, narandže, zatim suve šljive i zrelije kajsije, sve mogu da utiču na digestivni trakt i olakšaju problem.

 I naravno, voda! Voda je piće koje vam je neophodno u većim količinama, uvek, a pogotovo u toku drugog stanja. Ona hidrira organizam spolja i iznutra, podstiče stvaranje plodove vode, pomaže varenje, ali i smanjuje šanse za gojenje. Naravno, nije loše i popiti neki čaj ali važno je da znate koji smete da pijete u trudnoći a o tome se informišite ovde:

Oprez! Nisu svi čajevi u trudnoći bezbedni!

Ostali uzroci zatvora u trudnoći

 

Ne možemo da ne spomenemo očigledan uzrok, a to je sve veći stomak i sve veća beba koji vrše pritisak na organe za varenje mame! Upravo je ovo uzrok zašto se opstipacija najčešće javlja u zadnjim mesecima trudnoće.

Sve već dete u stomaku i materica puna plodove vode koji pritiskaju i prave promene u rasporedu organa u telu.

Često se može desiti da je zatvor upravo posledica pritiska na debelo crevo koje tada otežano vrši svoju funkciju.

Ono što možete da uradite jeste da probate da pronađete pozu u kojoj se opterećenje na organe malo smanji. Međutim i oko toga je najbolje posavetovati se sa vašim lekarom, jer nije svaki položaj za trudnicu, a nije ni lako provesti ceo dan u jednoj pozi. Na primer ležanje na leđima u poodmakloj trudnoći može biti nezgodno i opasno jer se vrši pritisak na donju šuplju venu odnosno arteriju u trbušnom delu tela.

Zato je neophodno potražiti savet lekara, praktikovati sve moguće savete koji mogu problem da olakšaju.

Treba li da vas brine napinjanje zbog zatvora u trudnoći?

 

Kada je konstipacija u pitanju, napinjanje je gotovo izvesno, a to stvara brigu, jer se naponi obično vezuju za porođaj. Trudnice se obično plaše da li će se napinjanje odraziti na trudnoću, pokrenuti prevremeni porođaj ili izazvati neki problem.

Odmah da kažemo da napinjanje u cilju izbacivanja stolice ne može da škodi bebi i neće izazvati porođaj, ali može da izazove vrlo nelagodnu pojavu – hemoroide.

Hemoroidi u trudnoći i zatvor

 

Često i jako napinjanje može biti uzrok pojave hemoroida koji mogu da budu izuzetno bolni, da krvare, i generalno stvaraju velike neugodnosti.

Hemoroidi su zapravo otečene vene u rektumu koje mogu da budu unutrašnje ili spoljašnje. One nastaju odnosno otiču usled pojave zatvora, čestog i dugog napinjanja i tvrde stolice.

Na žalost, javljaju se u toku trudnoće, pogotovo u zadnjim mesecima i stvaraju ozbiljne probleme kod žena. Bolni su, neprijatni, mogu da krvare, prave problem u svakodnevnom funkcionisanju. Trudnice nekada ne mogu da sede, teže se kreću i imaju razne tegobe upravo zbog njih. Generalno su trudnice sklonije pojavi proširenih vena.

Za njihovo lečenje neophodno je posetiti lekara i dobiti pravu terapiju.

Ono što može olakšati problem jeste držanje hladnih obloga na upaljenom mestu, izbegavanje dugog sedenja i – rešavanje problema zatvora. Takođe, važno je da znate da se oni relativno brzo povlače nakon porođaja, ako vam je to za utehu.

Kako se rešiti zatvora u trudnoći?

 

Pošto smo prošli kroz uzroke, vreme je da se posvetimo i rešenju! Zatvor nije lako rešiti ali postoje odlični saveti koji u tome mogu pomoći!

 

rešenje za zatvor u trudnoći

 

Ovo je 7 najkorisnijih saveta koji pomažu protiv zatvora u trudnoći:

  • Voda – pijte puno vode svaki dan, najmanje 8 čaša. Kako je zatvor često uzrokovan suvom i tvrdom stolicom, voda je ono što može pomoći da se stolica razmekša, a pražnjenje olakša.
  • Umerena fizička aktivnost – verujte nije šala i prazna priča. U telu koje je aktivno i organi aktivni, a u ovom slučaju organi za varenje. To ne znači da trebate da radite čučnjeve i sklekove, ali šetnja svakog dana može pomoći. Blago istezanje, pa čak i vežbe disanja i joga za trudnice mogu doprineti rešavanju zatvora.
  • Voće i povrće – zapravo hrana bogata vlaknima je spas za osobe koje pate od zatvora. Postoje stručnjaci koji tvrde da spoljašnji sloj odnosno ona bela opna koja se nalazi na narandžama i malo gorči, ima izuzetno povoljan uticaj na stolicu i digestivni trakt. Ko bi rekao, obzirom na to da to uglavnom uklanjamo. Kod drugih tu je pomagao dobro poznati starinski lek – suve šljive. Zbog šećera koji sadrže i vlakana pomažu da se stolica razmekša i zatvor drži pod kontrolom.
  • Namirnice poput semenki i koštunjavog voća sa većim procentom masnoća odnosno ulja – suncokret, semenke bundeve, bademi, orasi pomažu da se poveća nivo vlakana i dobrih masnoća koje utiču na varenje i stolicu.
  • Kašika ulja – ovo je takođe jedan starinski lek za zatvor. U pitanju treba da bude maslinovo ili kokosovo ulje, i da se uzme jedna manja kašičica pre obroka ili ujutru na prazan stomak. Narodni lek koji “radi” ali nije baš ukusan, a može i izazvati mučninu pa mu treba prići sa merom opreza. Svakao, ako imate problema sa viškom kilograma, holesterolom, masnoćama u krvi, oko ovoga se ipak konsultujte sa lekarom.
  • Žitarice celog zrna – Žitarice su poznate kao super namirnice za lako varenje. Na primer ovsene pahuljice mogu da pomognu u rešavanju zatvora, mekinje, kukuruzne ljuspice. Žitarice su bogate vlaknima i pokreću creva.
  • Izbegavajte kafu i diuretike. To znači sva pića na bazi kofeina. Izbegavajte i gazirane sokove, jer takođe često sadrže kofein. Iako kafa ponekada može da pokrene creva, u većim količinama i čestom upotrebom deluje i suprotno. Ona je diuretik i može dovesti do dehidratacije, a samim tim i tvrde stolice.

Dozvoljeni laksativ u trudnoći

 

Laksativi su dodaci ishrani ili svojevrsni lekovi koji pomažu da se oslobodite zatvora. Međutim, što se tiče laskativa u trudnoći oni nisu preporučljivi.

Većina ovih lekova je bazirana na ricinusovom ulju, seni, rabarbarinom korenu, a oni su zabranjeni za konzumaciju u trudnoći.  Laksativi uopšte mogu da imaju kontra dejstvo u smislu da se javi sindrom lenjih creva koja ne rade svoj posao jer su navikla na pomoć.

Zato, pre upotrebe, obavezno potražite savet i preporuku lekara! Svakako je bolja opcija da kašiku mlevenog lana dodate u čašu jogurta i na taj način pokušate da olakšate problem sa zatvorom u trudnoći!

Prirodni lek za zatvor u trudnoći

 

Što se prirodnih lekova tiče, već smo spomenuli starinske lekove naših baka.

  • Suve šljive za zatvor u trudnoći su odličan trik. Ali važno je da ih pravilno spremite. Na primer, možete samo da ih pojedete ali mnogo je efikasnije da ih kuvate. Kuvate ih dok se ne raspadnu što bi se reklo. Tada sve procedite i ispasirate i sve pojedete i tečnost i kašu. I čekate. Kažu da je potrebno oko 15 minuta da otpočne dejstvo.
  • Drugi trik podrazumeva mešavinu mekinja i semena lana sa malo jogurta. Važno je da oba budu kupljena u proverenoj prodavnici zdrave hrane. Dovoljno je da dodate kašiku mekinja i kašiku mlevenog lana u jogurt i to pojedete ujutru. Jedino što baš nema neki prijatan ukus, ali svakako ne može da škodi. Jedni kažu, ukoliko niste gadljivi da je još bolja sluz lana. Laneno seme potopljeno u malo vode pušta sluz. Za taj produkt kažu da je izuzetno bogata vlaknima, pomaže probavu i utiče pozitivno na celokupno zdravlje. Ako ste radi, možete probati.
  • Treći trik je domaći kompot. Kažu da kompot, pogotovo od šljiva ili kajsija može pomoći da se oslobodite zatvora. On je i ukusan i delotvoran, ali bilo bi dobro da je bez konzervansa. Odnosno da je konzerviran toplotom bez dodatka veštačkih elemenata za konzerviranje.

Naravno, pre svakog ovog prirodnog rešenja za zatvor u trudnoći, nije loše da potražite savet lekara koji će možda imati najbrže rešenje!

Čepići za zatvor u trudnoći

 

Čepići su posebna vrsta leka za zatvor. Oni se baziraju na topljenju i otpuštanju materija koje razmekšavaju stolicu i olakšavaju pražnjenje. Međutim, nisu svi čepići dozvoljeni za trudnice i nisu ni preporučljivi da se koriste često.

Ukoliko čepići ipak budu opcija koju želite da isprobate za njih morate pitati u apoteci i još bolje uzeti preporuku i recept od lekara. 

U ove svrhe se koriste obično glicerinski čepići. Oni “iritariju” sluznicu creva i tako stvaraju kontrakcije čime pomažu da se sadržaj lakše izbaci, ali mogu uticati prirodnu funkciju debelog creva. Uz često korišćenje creva prestanu da rade svoj posao efikasno i oslanjaju se na pomoć čepića.

Za bilo koje pomagalo u rešavanju konstipacije, pre upotrebe potražite svet stručnog lica!

Biljni sirup za zatvor u trudnoći

 

Biljni sirupi koji su namenjeni olakšavanju problema sa zatvorom su jedna od metoda koje vam mogu biti od pomoći. Ovi sirupi su obično na bazi kompleksa biljnih materija koje pomažu u radu creva i pražnjenju. Međutim, često sadrže i visoke koncentracije glukoze i šećera koji u stvari utiču na razgradnju stolice i lakše izbacivanje.

Ono što je važno da znate jeste da za njih morate prvo dobiti dozvolu od stručnog lica da ne bi došlo do kontra efekta. Kontraefekat je problem lenjih creva koji smo već spominjali. Biljni sirupi kao i čepići ili laksitivi treba da su vam zadnji na listi za pomoć, jer često je njihov učinak samo trenutan.

Najbolje je posvetiti se pronalasku uzroka, a zatim rešavanju problema u korenu.

 

Da li zatvor može da škodi bebi?

 

Zatvor u trudnoći ne može da škodi bebi. Ovo je problem koji najviše utiče i muči vas, ali beba ostaje udobno ušuškana unutar materice.

Ipak, konstipacija sa sobom nosi druge probleme i može da bude uzrok većih komplikacija poput hemoroida, grčeva u stomaku, bola, osećaja težine i nadutosti. Zato je važno da se posvetite rešavanju ovog problema bilo kroz prirodne varijante domaćih lekova ili kroz terapiju prepisanu od strane lekara. Što pre rešite problem zatvora pa ćete osetiti olakšanje i smanjićete rizike od nastanka hemoroida i drugih komplikacija.

Ono što je važno da znate jeste da zatvor neće trajati večno! Zapravo nakon porođaja se sve vraća u redovno stanje i to vrlo brzo. Ako promena ishrane ili drugi saveti ne pokažu kao uspešni pomagači za ovu situaciju, onda verujte u to da će nakon porođaja sve biti gotovo.

Iskustva sa zatvorom u trudnoći

 

Iskustva govore u prilog domaćim rešenjima za konstipaciju, ali i to treba uzeti sa rezervom.

Najbolje rezultate je dala kombinacija 3 ključne stavke – ishrana, fizička aktivnost i povećan unos tečnosti!

Svi koji su probali ovakvu kombinaciju promena su zabeležili uspeh ,ali je proces malo trajniji. Potrebno je oko 2 nedelje da ovakve promene urode plodom, ali nakon toga zatvor ne bi trebao da se vraća.

Promenjenom ishranom stičete nove navike i vaše telo ih prati, a to znači i da će sistemu organa za varenje biti lakše. Povećan unos vode je uvek dobra stvar pogotovo kada je zatvor u pitanju ali i trudnoća u opšte. Fizička aktivnost u vidu dužih šetnji je odlična za cirkulaciju, mišiće telo uopšte ali i za pravilan rad creva.

Dakle, malo šetanja uz zdrave grickalice od voća i malo više vode su najbolja kombinacija za zdravu trudnoću bez zatvora!

Zatvor posle porođaja – poseban problem

 

Porodili ste se i mislite da je problem gotov? Zapravo, da vas upozirmo – opstipacija je prilično česta i posle porođaja, što mnoge mame jako zabrinjava, posebno onda ako imaju ranu od epiziotomije i plaše se da će je pocepati. U neku ruku, zatvor je očekivan, jer su vam pre trudnoće sasvim ispraznili creva klistiranjem. Ako je porođaj dugo trajao, pa niste unosili vodu, hranu… crevima će trebati neko vreme da prorade nakon što ih ponovo obradujete hranom i vodom.

Da ne bi imali problem, jedite vlakna, pijte vode i probajte da se krećete. Stolica bi trebalo da se javi u roku od 48 sati. Nemojte odlagati odlazak u toalet zbog straha – jer ćete samo učiniti da se stolica još više stvrdne i postane teža za izbacivanje.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao, ali vas i motivisao da se pokrenete i da ozbiljno povedete računa čime se hranite. Još bolje ako vam informacije iz njega nikad ne zatrebaju.

Izvori:

Constipation During Pregnancy | American Pregnancy Association

Treating constipation during pregnancy (nih.gov)

Pregnancy Constipation: Pain, Causes, Treatments & Relief (clevelandclinic.org)

Constipation: treatment during pregnancy – SPS - Specialist Pharmacy Service – The first stop for professional medicines advice

Constipation During Pregnancy: Symptoms, Diet, and Tips for Relief (whattoexpect.com)