plodova voda

Plodova voda – baš sve što treba da znate o noj!

Plodova voda ili amnionska tečnost je prvo životno mesto vaše bebe. Njeno stanje se pomno prati, a evo i zašto je ona značajna.

Romantičarski gledano kroz oči trudnice i buduće majke,  može se reći da je plodova voda bazenčić u kojem se beba brčka dok je u maminom stomaku. Međutim, ova specifična tečnost je mnogo više od toga: ona je i zaštita i potreba i neminovnost svake trudnoće!

Šta je plodova voda i koja je njena uloga?

 

Čudo stvaranja života i trudnoće ne prestaje da zadivljuje te je stoga stvorilo i ovu esencijalnu kombinaciju elemenata koji čine amnionsku tečnost. 

Ona se proizvodi samo u toku trudnoće i deo je i majke i bebe.

Nju simultano stvaraju amnionski omotač, telo majke ali i telo bebe. Zapravo kada se omotač formira oko 12. dana gestacijske starosti ploda, plodova voda se formira iz plazme majke, da bi se oko  8. (do 10) nedelje, dodatno uvećavala kroz bubrege bebe koji tada počinju da izbacuju urin.

 

količina plodove vode

 

Kasnije se amnionska tečnost dodatno povećava i stvara i kroz sekreciju pluća bebe, placentalnu i pupčanu sekreciju i uglavnom se sastoji od vode.

Čak 98% plodove vode čini voda, zatim elektroliti, lipidi, hormoni, antibakterijske materije, pa i ćelije bebe (uglavnom kože).

Ova specifična tečnost ima toliko svrha koje su u najmanju ruku esencijalne za plod:

 • Čuva plod od povreda ali i pupčanu vrpcu
 • pomaže slobodno kretanje fetusa koje kasnije utiče na pravilan razvoj skeleta i mišića pa i motorički razvoj nakon rođenja.
 • Plodova voda ima ključnu ulogu i u razvoju pluća i digestivnog trakta bebe jer ona konstantno struji kroz fetus. On ga udiše i izdiše i guta i izbacuje kroz urin nazad u ostatak tečnosti. Na taj način se beba priprema za vitalne funkcije nakon rođenja.
 • Regulacija temperature okruženja u kom se beba nalazi je takođe zaduženje amnionske tečnosti jer beba nema razvijenu sopstvenu termoregulaciju stoga joj je od velikog značaja dok je u stomaku.

Da li ste znali da se smatra da je ova tečnost potpuno sterilna sve do prsnuća vodenjaka?

Prsnuće vodenjaka znači da plodova voda može da otiče ali i bakterije koje prirodno obitavaju unutar tela majke mogu da dospeju do bebe. Srećom,  pucanje vodenjaka obično prethodi porođaju pa ovo nije zabrinjavajuće, osim ukoliko se ne dogodi ranije u toku trudnoće ali o tome ćete pročitati više kasnije u tekstu.

Količina plodove vode – koliko je normalno?

 

Kako naučnici kažu, normalna količina plodove vode varira od početka do kraja trudnoće. Smatra se da je najviša koncentracija plodove vode oko 7 i 8. meseca trudnoće i meri oko 800ml.

Pred terminski porođaj, odnosno pred kraj trudnoće, količina tečnosti se smanjuje i iznosi oko 600ml. 

Važno je da se količina plodove vode ne povećava i ne smanjuje u toku trudnoće u nekim velikim odstupanjima od parametara jer to ukazuje na neke probleme.

Na primer više plodove vode jeste problem i stručno se naziva polihidramnion!

Manjak plodove vode je takođe nepovoljno stanje i naziva se oligohidramnion.

A evo i malo više o ovim pojavama:

 

 

Višak plodove vode – polihidramnion

 

Ukoliko vas sam naziv ovog problema plaši, treba da znate da se on vrlo retko javlja, zahvata tek oko 1% trudnoća. Problem se javlja zato što se stvara previše plodove vode u amnionskom omotaču, a uzrok je uglavnom nepoznat. Najčešće se javlja kod trudnica sa visokim pritiskom, dijabetesom, placentalnim problemima.

Simptomi koji mogu da indikuju  polihidamnion su sledeći:

 • Uvećan uterus
 • uvećanje stomaka (veće nego što je normalno ili očekivano)
 • zatvor
 • problemi sa varenjem
 • problemi sa disanjem
 • manjak urina (ili uopšte mokrenja u retkim situacijama)
 • zatezanje stomaka
 • uvećanje vulve

Višak plodove vode nije bezazlena pojava već za sobom povlači posledice od kojih su neki defekti na plodu, srčani problemi kod bebe, problemi pri porođaju.

Redovne kontrole u toku trudnoće mogu da prepoznaju ovaj problem na vreme ali u većini slučajeva terapija nije neophodna. Međutim ukoliko je stanje ozbiljnije i alarmantno može se preporučiti dreniranje viška vode ili indukovanje porođaja ranije.

Praćenje trudnoće je veoma važno i redovne kontrole jer se na taj način može na vreme reagovati i kod ovakvih problema.

Manjak plodove vode – oligoamnion

 

Nešto češća problematika sa količinom plodove vode jeste zapravo njen nedostatak odnosno manjak.

Oligohidramnion se javlja u oko 4% trudnoća, i ozbiljnije je stanje nego višak amnionske tečnosti.

Uzroci ove pojave su najčešće puknuće vodenjaka (omotača) pre vremena, defekti ploda, defekti samog amnionskog omotača, blizanačke trudnoće gde je jedna placenta.

Posledice oligoamnion pojave su ozbiljnije : nepravilan fizički razvoj ploda, nepravilan razvoj pluća ploda, prestanak rasta i razvoja ploda. 

Dijagnostikovanje ovakvog problema se najčešće dešava pri pregledu trudnoće ultrazvukom na redovnim kontrolama, ali postoje neki simptomi:

 • Curenje plodove vode
 • manji uterus nego što je očekivano

Ukoliko se ovakav problem primeti na kontroli, uobičajena procedura je da se nakon procene stanja, pokuša sa što dužim održavanjem trudnoće. To znači da će doktori dati savete (ili primiti trudnicu na održavanje trudnoće u bolnicu) da bi se “doguralo” što je moguće bliže terminu. Ipak ukoliko to nije moguće, porođaj se indukovati ranije da bi se sprečili dalji  rizici i za majku i za bebu.

Postoje neke vrste terapije u vidu ubrizgavanja odnosno dodavanja tečnosti ali se ono obavlja samo i isključivo u toku poroda, da bi se sprečile komplikacije pri rođenju, ali nije moguće tako nešto uraditi u toku trudnoće.

I za višak i za manjak plodove vode najvažnije su redovne kontrole i praćenje situacije da bi se mogući veći problemi izbegli.

Ove situacije nisu česte, ali nisu ni zanemarljive, zato se uvek posavetujte sa lekarom koji vam vodi trudnoću i ne oklevajte da pitate i izrazite svaku brigu, pa i oko plodove vode.

Oticanje plodove vode

 

Mnoge trudnice se zabrinu i pomisle kako im curi plodova voda iako je to zapravo poprilično retko. Kao što možete da zaključite iz prethodnog dela teksta, oticanje plodove vode može da vodi ka oligohidramnionu odnosno manjku amnionske tečnosti.

Ali kako da znate da li vam otiče plodova voda?

Kako kažu doktori amnionska tečnost je bistra i blago žućkaste boje, kada počne da otiče to su obično veće količine ili u konstantnom odlivanju (dakle bez prestanka). 

Najčešća stvar koja brine trudnice jeste kada primete mokar donji veš, a sadržaj je praktično bezbojan i bez mirisa – odmah se postavlja pretpostavka da je to plodova voda. Ako primetite ovu pojavu, najverovatnije je u pitanju normalna sekretacija koja je u trudnoći očekivana, ili znojenje, pa možda čak i oticanje urina pod pritiskom bebe na bešiku. Ipak, najbolje je da se posavetujete sa lekarom i pregledom se utvrdi šta je u pitanju.

Postoje test trakice, čak i ulošci koji imaju hemijsku reakciju pri kontaktu sa plodovom vodom. Ova pomoćna sredstva na taj način pokazuju kakva vrsta tečnosti je u pitanju, međutim i njih je neophodno koristiti uz nadzor lekara, a neki ih smatraju nepouzdanima. Zato je najbolje potražiti savet od stručnog lica koji će znati i da postavi dijagnozu i eventualno leči stanje.

Posebno ćemo istaći da se kod trudnica koje su prekoračile termin odnosno prenele bebu, može desiti oticanje plodove vode i neophodno je da se obavezno jave lekaru ukoliko primete nešto sumnjivo po tom pitanju. Tada se porođaj indukuje, smanjuju se rizici i opasnosti po majku i bebu i obično ne bude većih komplikacija.

Koliko beba može bez plodove vode?

 

Beba bez plodove vode ne može da se razvija normalno, stoga može se reći da beba ne može da bude bez nje.

U nekim retkim situacijama se desi da je plodove vode vrlo malo i tada se hitno obavlja porođaj da bi se, što je više moguće, smanjili rizici po bebu ali i po majku. Ukoliko se količina amnionske tečnosti smanji u toku trudnoće, lekari će reagovati i pokušati da leče stanje i povećaju plodovu vodu. Obično se preporučuje održavanje trudnoće pod lekarskim nadzorom, unošenje velikih količina vode u organizam, infuzijsko povećanje tečnosti… međutim ukoliko nema drugog izbora, porođaj se izaziva i zatim se procenjuje dalja situacija i eventualno lečenje.

Cilj je da se trudnoća približi i održi što je bliže moguće terminu porođaja da bi beba imala dovoljno vremena da se razvije. U svakom slučaju ukoliko se porođaj i odvije pre vremena, bebe dobijaju stručnu pomoć i najčešće se sve završi dobro jer su naši prevremenci veliki borci!

Ključno je da se trudnoća i ona koja je bez ikakvih problema redovno prati i da se svi parametri prate da bi se ovakve situacije izbegle.

Zelena plodova voda – koliko je opasna?

 

Zelena plodova voda nije naivna stvar, zapravo može biti vrlo opasna. Kao što rekosmo, amnionska tečnost bi trebala da bude bistra, provida ponekada blag žućkasta, dakle nikako ne zelena.

Zašto ponekada pozeleni?

Odgovor nije u hrani ili pićima koju majka konzumira već u nečemu malo specifičnijem – mekonijumu.

Mekonijum je zapravo prva bebina stolica, odnosno proizvod njenog trakta za varenje. On je talogast, relativno gust, zelene boje i obično se izbacuje iz bebinih creva nakon rođenja. Međutim, ponekada se desi da beba mekonijum izbaci ranije u plodovu vodu zbog čega ona postaje zelena i potencijalno opasna.

Šanse za mekonijum u plodovoj vodi se povećavaju sa prenošenjem bebe preko termina odnosno prekoračenjem termina za porođaj.

Zašto je zelena plodna voda opasna?

Ukoliko se dogodi da beba boravi u ovakvoj vodi velike su šanse da je udahne, a to nije dobro. Udisanjem zelene amnionske tečnosti beba unosi bakterije u disajni trakt koje se razvijaju i predstavljaju veliki problem. MAS sindrom je naziv ove pojave i skraćenica od Meconium Aspiration Sindrom i on može biti i smrtonosan.

Sprečavanje ove pojave jeste redovna kontrola na kojoj se utvrđuje i izgled plodove vode i može se preduprediti situacija u kojoj će beba udahnuti istu.

Zamućena plodova voda – šta je to?

 

Ponekada se može čuti da je indukovan porođaj zbog zamućene plodove vode. Šta to znači?

Smatra se da se kod prenešenih beba ili usled nekih većih infekcija koje su dospele do amniotske tečnosti može javiti zamućenje plodove vode. Tada je zbog sigurnosti i zdravlja bebe neophodno da se porođaj obavi što je pre moguće. Ovo stanje se najčešće prepoznaje na pregledima od strane lekara, pogotovo kada se prekorači termin za porođaj.

Plodova voda može biti različitih boja u zavisnosti od uzroka pojave problema:

 • Crvena – označava prisustvo krvarenja (najčešće iz placente)
 • Tamno crvena – označava prisustvo hemolizirane krvi (povezano sa hemolitskom bolešću ploda)
 • Zelena – označava prisustvo mekonijuma
 • Tamno žuta (zlatna) – označava prisustvo infekcije, takođe može označavati hemolitsku bolest ploda ili zamućenje mekonijumom od ranije.

Svaka od ovih pojava je alarmantna i mora biti nadzirana i lečena od strane lekara! Redovne kontrole su najbolja opcija za prevenciju ovakvih problema sa plodovom vodom.

Test plodove vode

 

Postoje načini da se testira plodova voda što zbog nje same što zbog detekcije određenih sindroma i mogućih problema kod ploda.

 

amniotska tečnost

 

Najpoznatiji test plodove vode jeste amniocenteza koja se često radi za proveru disfunkcija poput daunovog sindroma (ili sličnih hormonskih aberacija), detekciju problema sa placentom itd. Ipak test o kojem mi govorimo je zapravo onaj koji detektuje curenje plodove vode.

Spomenuli smo da postoje test trakice posebno ili kao deo uloška. Uložak za praćenje oticanja amnionske tečnosti u sebi sadrži test trakicu. U kontaktu sa plodnom vodom na ulošku će se pojaviti plavičasta ili zelena mrlja. Test zapravo reaguje na Ph vrednost, a plodna voda ima Ph 7 odnosno alkalna je. Što se trakica tiče princip je isti ali one će promeniti boju u crno (najčešće) i tako pokazati prisustvo plodove vode.

Ovi testovi mogu biti od pomoći i omogućiti pravovremeno reagovanje i predupređivanje problema, međutim mnogi korisnici kažu da nisu baš pouzdani. Ukoliko vas interesuju ovakvi testovi, najbolje da potražite savet lekara i posušate njegova uputstva ili preporuku za ovakva pomoćna sredstva.

Indeks plodove vode AFI

 

Indeks plodove vode označava količinu amnionske tečnosti koja se nalazi oko ploda.

AFI označava taj indeks i on se izražava kroz milimetre i predstavlja zbir vertikalnih dimenzija najvećeg džepa amnionske tečnosti u 4 kvadranta uterusa.

 

 

Obično se najčešće meri ovaj indeks pri ologoamnionu odnosno pri manjku plodove vode.

 • Ukoliko je AFI između 80mm i 50mm to je umereni manjak, 
 • ukoliko je manji od 50mm onda je izraženi,
 •  a anamnion je potpuni nedostatak plodove vode.

Ni jedno stanje nije povoljno ni za majku ni za bebu, i mora se rešavati uz nadzor lekara.

Šta znači termin “beba se nagutala plodove vode”?

 

Sigurno ste nekada čuli da se kaže da je beba pri porođaju progutala ili se nagutala plodove vode. Beba u stomaku inače “diše “ amnionsku tečnost, guta je i ponovo izbacuje kroz urin i na taj način plodova voda cirkuliše. Problem se dešava onda kada je plodova voda zelena ili zamućena, tada gutanje vode može biti opasno. U tim situacijama je obično u plodovu vodu ispušten mekonijum, odnosno prva bebina stolica ili su prodrle neke bakterije unutar uterusa. Tada te bakterije mogu dospeti u bebine disajne organe i stvoriti velike probleme.

Dakle ako se pri kraju trudnoće ili pri samom porođaju desi da se beba naguta plodove vode, to označava ovu pojavu i problem. Tada se bebi čim pre moraju očistiti nos i usta što je više moguće da bi se taj sekret izvadio i sprečio problem.

Stanje, izgled i količina plodove vode nije bezazlena stvar i neophodno je redovno pratiti sve promene koje mogu da se dese. Redovne kontrole, konsultacije sa lekarom koji vodi trudnoću, i prave informacije mogu biti od ključnog značaja za prevenciju problema sa plodovom vodom!

Izvori:
https://teachmepaediatrics.com/neonatology/the-neonatal-period/meconium-aspiration-syndrome/

https://www.healthline.com/health/pregnancy/how-to-increase-amniotic-fluid

https://www.news-medical.net/health/What-is-Amniotic-Fluid.aspx

https://health-eu.blogspot.com/2010/03/amniotic-fluid-water-become-green.html

https://www.verywellhealth.com/amniotic-fluid-5120311

https://www.nhs.uk/conditions/polyhydramnios/

https://www.verywellfamily.com/what-is-amniotic-fluid-2371554

https://www.windowofworld.com/function-of-amniotic-fluid/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/amniotic-fluid-index