sedma nedelja trudnoće

7. nedelja trudnoće i šta da očekujete u njoj

Čestitamo! 7. nedelja trudnoće znači da ste ušli 2. mesec! Saznajte šta se tada dešava, koliki je plod i da li će mučnine uskoro prestati?

Ako vam doktor kaže da ste u sedmoj nedelji trudnoće to znači da ste trudni oko mesec dana i 3 nedelje!

To takođe znači i da vaše dete raste punom parom, i da sigurno primećujete sve trudničke simptome. Sakupili smo sve što možete da očekujete u toku ove nedelje, zato se bacite na čitanje!

Kada počinje sedma nedelja trudnoće?

 

Gestacijske nedelje se računaju od zadnjeg dana vašeg poslednje zabeleženog menstrualnog ciklusa. Dakle, mesec dana i tri nedelje kasnije vi ste u 7. nedelji trudnoće. 

Da li ste znali da je prva nedelja trudnoće zapravo vreme u kojem ploda još nema? Pogledajte više o tome ovde:

Prva nedelja trudnoće nije onakva kakvom ste je zamišljali! 

Na ultrazvučnom pregledu odnosno na izveštaju će pisati na primer 6.3 u odeljku za gestacijske nedelje. Ne dajte se zbuniti, to znači da ste trudni punih 6 nedelja i 3 dana.

Ako se pitate koji je mesec 7 nedelja trudnoće, reč je o drugom mesecu drugog stanja.

Razvoj i veličina ploda u 7. nedelji trudnoće

 

Da bi vam približili koliko brzo beba napreduje reći ćemo samo da je u sedmoj nedelji embrion i do 10 000 puta veći nego što je bio pri začeću!

Zamislite samo taj vrtoglavi rast i razvoj nečega što je nama još uvek sićušno? Zapravo, toliko je maleno da se može uporediti sa zrnom graška.

 

plod u sedmoj nedelji trudnoće

 

Beba je  u ovom periodu dugačka oko 1 cm. Ali u toku 5. nedelje je plod počeo da razvija osnove za skelet, udove, kožu, a sada su tu već vidljivi obrisi ruku, nogu, pa čak i šaka. Još uvek ima rep, ali on je sve manji i uskoro će sasvim nestati

U ovoj nedelji se formira začetak govornog aparata odnosno formiraju se usta i jezik bebe. Očni kapci postaju diferencirani i uočljivi, formiraju se sistemi organa i u toku ove nedelje bubrezi bebe počinju sa radom.

Mozak deteta se razvija neverovatnom brzinom! U minutima se stvaraju spletovi od više stotina nervnih ćelija koji formiraju primitivne neuralne staze!

Ali, najvažnije stvari koje se razvijaju u ovoj nedelji trudnoće jesu pupčana vrpca i sluzni čep. U ovom periodu se pupčana vrpca povezuje sa digestivnim sistemom bebe i omogućava prenos hranjivih materija, kiseonika i svih esencijalnih elemenata za razvoj malenog živog bića.

 

 

Sluzni čep je posebna tvorevina koja se nalazi u grliću materice i služi upravo kao čep. Štiti bebu u materici i sprečava oticanje plodove vode ili širenje grlića materice.

Neki smatraju da je ispadanje sluznog čepa znak da je porođaj počeo, međutim nekada mogu da prođu i dani dok se porođaj ne desi. Ipak, kada se dogodi da sluzni čep ispadne (bilo kada u toku trudnoće) važno je javiti se lekaru koji će najbolje proceniti situaciju. To se ne dešava u ovoj nedelji. Ovo smo izneli više da biste bili informsani, jer informisanost je najbolja priprema za porođaj.

Sedma nedelja trudnoće – blizanci

 

Kada je u pitanju blizanačka trudnoća, ništa nije baš potpuno isto kao kod jednoplodne trudnoće. Vrlo je moguće da ćete osetiti izraženije prve znake trudnoće. Pogotovo kada su u pitanju mučnine ili umor.

Bol u grudima ćete osetiti sigurno, jer je karakterističan za ovu nedelju trudnoće.

Pored promena u vašem telu, vaše bebe su veličine manje borovnice i ubrzano se razvijaju.

Žene koje imaju blizanačku ili višeplodnu trudnoću moraju da povedu više računa o ishrani i namirnicama koje unose u organizam. Pored gojenja, neke namirnice mogu da izazovu jake mučnine ili gorušicu u trudnoći.

Žene koje su u posebno rizičnoj grupi su one koje pate od varijacija krvnog pritiska, dijabetesa, hormonskih disbalansa, i slično. Tada se mogu desiti odstupanja u razvoju višeplodnih trudnoća i ozbiljniji problemi.

Dakle, buduće mame dvoje ili više dece, malo više povedite računa o svom telu u ovom periodu, ne preskačite kontrole kod lekara i odmarajte.

Kako se telo menja u ovoj nedelji trudnoće?

 

U ovom periodu sigurno osećate i primećujete sve simptome koje trudnoća nosi sa sobom! Od mučnine, vrtoglavica pa do bola u grudima i donjem delu stomaka.

Bol u grudima

Ovaj problem se javlja kao posledica hormonskih uticaja i pripreme za laktaciju. Grudi lako mogu da deluju otečeno i budu vrlo osetljive zato nije loše da probate ove trikove:

 • Tople obloge za grudi: Utoplite peškir i nanesite na grudi ili dok se tuširate toplom vodom blago masirate grudi. Na ovaj način ćete malo olakšati napetost i smanjiti osećaj otečenosti jer pospešujete cirkulaciju i izbacujete višak vode.
 • Izbegavajte push up ili grudnjake sa žicom. Najbolji izbor su sportski grudnjaci ili pamučni za trudnice i dojilje. Oni su mekani i ne stežu jako ionako napete grudi.
 • Više vode znači bolje filtriranje i cirkulaciju a to znači i manje zadržavanja vode u grudima (ali i zglobovima, šakama, stopalima)

Zatvor

Pored osetljivosti grudi, u ovoh nedelji možete iskusiti i probleme sa varenjem. Može se desiti da često osetite gorušicu, naduvenost ili čak i zatvor.

Povećanje unosa vode ali i namirnica koje su pune vlakana su lek za ovo. Ukoliko vam neke namirnice smetaju možete i da pijete čajeve koji pomažu varenje .Ali pažljivo, nije svaki čaj za trudnice.

Rast stomaka

Što se tiče stomaka u ovoj nedelji, i dalje je praktično nevidljiv. Ali ne brinite za to, to je normalno, i dovoljno brzo će početi da se primećuje. U toku drugog meseca trudnoće stomačić može da izgleda samo blago naduto ali kroz mesec dana već će se nazirati mala trudnička izbočina. Pogledajte kako se menja stomak u trudnoći po mesecima.

Ovo je pravo vreme da počnete sa negom kože na stomaku, kako se kasnije ne bi na njemu pojavile strije. Aleksandra je podelila svoje iskustvo i šta je njoj pomoglo da se strije na stomaku ne pojave. Ne samo da njeno rešenje efikasno, nego je i bez štetnih sastojaka, što je veoma bitno kod mama u drugom stanju. O čemu je reč, saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Osim toga, može se desiti i sledeće:

Promene na koži

Da li znate da na licu može da vam se vidi da ste trudni?  Šalimo se, ali neki simptomi se mogu javiti i idu iz krajnosti u krajnost. Dok se kod nekih žena ten prolepša i dobiju takozvani trudnički sjaj, kod drugih se usled hormonskih oscilacija mogu javiti trudničke akne.

Mirisi i ukusi su promenjeni

 

Evo još malo priče o krajnostima. U ovom periodu može se desiti da imate neodoljivu žudnju za određenim namrinicma, poekad čak i za nekim neobičnim kombinacijama. Sa druge strane, može se javiti i totalna averzija prema pojedinoj hrani, ostetljivost na mirise, a posebno je problematičan miris i ukus mesa. Kad smo kod ukusa, da kažemo da vam se i ničim izazvan može javiti metalni ukus u ustima, a pojačano lučenje pljuvačke je normalna stvar koju takođe možete očekivati.

Promene raspoloženja

U prvom trimestru uticaj hormona je najjači, jer je telo još uvek neprilagođeno novonastalim promenama. Zato se mogu javiti i nagle promene raspoloženja: od enormne tuge, do euforije i sreće.

Kontrole su obavezne ili ukoliko slučajno primetite neke promene koje smatrate da nisu normalne obratite se lekaru. Na primer, ako primetite grudvice u grudima, jake bolove u stomaku, krvarenja ili slične neprijatnosti, odmah se javite lekaru.

Crl merenje u 7. nedelji trudnoće

 

CRL merenje predstavlja merenje dužine bebe od glave do kraja trupa odnosno do dna zadnjice ploda.

Dužina koja se tu izmeri pomaže u konkretnijem izračunavanju gestacijske nedelje i proračunavanju termina porođaja.

Nekada se ovim merenjem može predvideti ili primetiti pobačaj. Na primer ukoliko je gestacijska vrećica manja ili veća nego što treba da bude, može se pretpostaviti da se pobačaj desio ili su povećane mogućnosti da se desi.

CRL  se meri na redovnoj kontroli preko ultrazvuka. Najpovoljnije vreme za obavljanje ovakvog merenja je upravo 6. ili 7. nedelja trudnoće (najkasnije do 14. nedelje).

Smatra se da kada se uzmu mere Crown Rumph Length (CRL) može da se dobije najtačnija informacija o starosti trudnoće i mogućem terminu porođaja.

Ultrazvuk u sedmoj nedelji trudnoće

 

Ukoliko se desi da vam je pregled ultrazvukom zakazan baš u periodu ove nedelje trudnoće možete da očekujete ovo:

 • Pregled se može obaviti spoljašnjim pregledom ili vaginalnom sondom. Kako je trudnoća mala verovatno će izbor pasti na ovo drugo.
 • Vrlo lako ćete na ekranu uočiti jednu grudvicu – to je vaše dete
 • Moći ćete da čujete srčanu radnju bebe (kucanje srca može da se detektuje i u 6. nedelji)
 • doktor će vas uputiti u to koliko ste nedelja trudni i kada možete da očekujete porođaj
 • Razgovor o trudnoći, zdravoj ishrani za trudnice, odmoru, aktivnostima i prenatalnim vitaminima

Svaki pregled kod lekara u toku trudnoće je obavezan. jer na taj način pratite stanje i bebe i vašeg tela.

 

sedma nedelja trudnoće ultrazvuk

 

Ultrazvučni pregled daje uvid u to kako beba napreduje i da li je sve kako treba, pogotovo u prvim nedeljama trudnoće kada se sve razvija neverovatnom brzinom.

Bol u stomaku u toku ove nedelje trudnoće

 

Jedna od vrlo neprijatnih pojava u prvim mesecima trudnoće jeste bol u stomaku. Obično se manifestuje kao neprijatnost i bol poput menstrualnih grčeva. Javlja se u donjem delu stomaka i karlice.

Ovakav bol u stomaku se javlja kao posledica hormona, širenja materice, prosto promena koje donosi trudnoća i stvaranje novog života. Ovakav simptom trudnoće nije alarmantan ni opasan, već potpuno normalan.

Pored ovakvog bola možete osetiti neprijatnosti poput učestalog mokrenja i pritiska na bešiku. Tome su uzrok hormoni ili povećana cirkulacija u telu.

Dodatno opterećenje na stomak može da se dogodi ukoliko iskusite i problem sa zatvorom. U ovoj nedelji trudnoće nekada može da se javi zatvor, tada se potrudite da pijete dosta tečnosti, da se hranite namirnicama bogatim vlaknima.

Tegobe sa stomakom jesu očekivane za ovu nedelju, međutim ukoliko je bol jak, oštar i “probadajući”, praćen krvarenjem, obavezno se javite lekaru što je pre moguće!

Krvarenje u 7. nedelji trudnoće

 

Kaže se u narodu da je u prvih 12 nedelja trudnoće vrlo neizvesno da li će se trudnoća održati. Zapravo se misli na povećane rizike od pobačaja ili nepravilnog razvijanja ploda.

Neke statistike kažu da se veliki broj trudnoća završi pobačajem, pogotovo u prvim nedeljama trudnoće. Čak 22% i pre nego što žena sazna za trudnoću. Sa ovim poražavajućim brojkama, ide i ona bojazan da se na početku trudnoće, barem u prva 3 meseca treba više čuvati, ne naprezati se, biti pažljiv.

Ipak, krvarenje se ponekada javi i tada je obavezno posetiti lekara što je pre moguće.

 • Ukoliko je krvarenje jako, obilno, praćeno bolom, lekar će najbolje znati i šta je u pitanju i koje je rešenje.
 • Ukoliko se javlja braon sekret sporadično i u malim količinama, uglavnom je u pitanju neko manje krvarenje koje se desilo ranije, ali takođe je najbolje što pre posetiti lekara.

Svaka vrsta neprijatnosti, sekrecije, a pogotovo krvarenja su znak da nešto nije u redu i da treba što pre potražiti pomoć stručnog lica.

Nepravilan gestacijski mešak

 

Gestacijski mešak je zapravo šupljina odnosno mesto u kojem će se nalaziti plod. Kada je trudnoća veoma mala, ispod 5 nedelja, na ultrazvučnom pregledu će se pojaviti samo gestacijki mešak i diferencirana žumančana kesa.

Tek kasnije kroz par nedelja se primećuje i srčana radnja i mali plod. Vremenom se plod povećava, pojavljuju se udovi, primetni su pokreti i tako dalje.. sve do formiranog deteta spremnog za rađanje nakon 36. nedelje.

Nepravilnosti kod izgleda gestacijskog meška obično znače da nešto nije u redu i da je potrebno uraditi još detaljnijih analiza.

Ponekada se može javiti prazna gestacijska vrećica, odnosno da se plod ne formira. Ta pojava se nazva i blighted ovum i znači da ploda nema i da je pobačaj siguran. Nekada se desi sam od sebe a nekada je potrebna intervencija od strane lekara.

Nepravilnosti gestacijskog meška se uočavaju rano, i tada će lekar preporučiti dalje delovanje.

Uloga tata u ovoj nedelji drugog stanja

 

Iako se čini da je mama centar celog zbivanja, ne smemo zaboraviti i tate i činjenicu da ćete roditelji dece biti zajedno, iako ne možete oboje biti trudni. Priroda je udesila da mama bude trudnica, ali tate ne moraju biti isključene iz cele priče. Pripremite se polako na novu ulogu. Preuzmite na sebe neke obaveze koje možete. Imajte razumevanja za poplavu hormona koja prolazi kroz vašu partnerku i mamu vašeg deteta. Pokažite pažnju – te naizgled male i nebitne sitnice nekada jako puno znače, posebno u vezi toga kako će se mama osećati

Saveti za sedmu nedelju trudnoće

 

Šta je najbolje što možete da učine u ovoj nedelji i za sebe i za bebu?

 

 

Evo nekih praktičnih saveta:

 • Voće je vaš najbolji saveznik . Zašto voće? Ne samo da je ukusno i puno vitamina nego i vlakana. Vlakna će pomoći da se smanji problema sa varenjem, pogotovo sa zatvorom, doprineće smanjenju kiseline i mučnina. Recimo dinje ili jabuke, mogu da olakšaju osećaj težine u želucu i pospeše varenje. Šljive su odlične za pokretanje creva ali i veliki izvor vitamina. Orašasti plodovi smanjuju mučnine i puni su esencijalnih masnoća koje doprinose zdravom organizmu i pravilnom razvoju bebe.
 • Vitamini i folna kiselina su obavezni u ranoj trudnoći. Značaj folne kiseline je u tome što pomaže razvoju nervnih ćelija kod dece i nije loše koristiti je i pre samog začeća. Prenatalni vitamini vode računa o balansu u organizmu odnosno da ni mami ni bebi ne fali ništa od esencijalnih elemenata za zdrav razvoj.
 • Vežbanje je dobro, ali znajte kada je previše! Fizička aktivnost je uvek dobrodošla pa i u trudnoći ali uz malo smanjen tempo i zahtevnost vežbi. Pravilno i lagano vežbanje će doprineti boljoj cirkulaciji, većem unosu kiseonika u organizam, gipkosti mišića. Na taj način možete pomoći svom telu da ne oseća veliki pritisak na kosti i mišiće, a ponekada i olakšava sam porođaj. Telo je jače i u kondiciji pa porođaj (u teoriji) može proteći lakše.
 • Ako imate probleme sa jakim mirisima i mučninom od određene hrane, najbolji savet je da ih izbegavate. Jednostavno sileći sebe da jedete ili budete u blizini mirisa koji vam ne prijaju samo povećavaju šanse za povraćanje. Dakle, izbegavajte ih, tražite zamenu, jer i ovo će popustiti nakon 3. meseca.

Radosti zbog trudnoće, pripreme za sve što predstoji, ali i brige i neprijatnosti prvih simptoma trudnoće krase ovu nedelju. Ipak, sve se toliko brzo odvija da kroz par meseci zaboravite sve šta vas je mučilo u ovim početnim danima. Najbolji savet za sedmu nedelju trudnoće jeste da se čuvate, znate svoje granice i mere i slušate svoje telo.

Sledeće: Vaša 8. nedelja trudnoće i šta se dešava u njoj