sedma nedelja trudnoće

7. nedelja trudnoće i šta da očekujete u njoj

Čestitamo! 7. nedelja trudnoće znači da ste ušli 2. mesec! Saznajte šta se tada dešava, koliki je plod i da li će mučnine uskoro prestati?

Ako vam doktor kaže da ste u sedmoj nedelji trudnoće to znači da ste trudni oko mesec dana i 3 nedelje! To takođe znači i da vaša beba raste punom parom, i da sigurno primećujete sve trudničke simptome. Sakupili smo sve što možete da očekujete u toku ove nedelje, zato se bacite na čitanje!

Kada počinje sedma nedelja trudnoće?

 

Gestacijske nedelje se računaju od zadnjeg dana vašeg poslednje zabeleženog menstrualnog ciklusa. Dakle, mesec dana i tri nedelje kasnije vi ste u 7. nedelji trudnoće. 

Da li ste znali da je prva nedelja trudnoće zapravo vreme u kojem ploda još nema? Pogledajte više o tome ovde:

Prva nedelja trudnoće nije onakva kakvom ste je zamišljali! 

Na ultrazvučnom pregledu odnosno na izveštaju će pisati na primer 6.3 u odeljku za gestacijske nedelje. Ne dajte se zbuniti, to znači da ste upravo u sedmoj nedelji odnosno punih 6 nedelja i 3 dana.

Razvoj i veličina ploda u 7. nedelji trudnoće

 

Da bi vam približili koliko brzo beba napreduje reći ćemo samo da je u sedmoj nedelji plod i do 10 000 puta veći nego što je bio pri začeću!

Zamislite samo taj vrtoglavi rast i razvoj nečega što je nama još uvek sićušno? Zapravo, toliko je maleno da se može uporediti sa zrnom graška.

 

plod u sedmoj nedelji trudnoće

 

Beba je  u ovom periodu dugačka oko 1 cm. Ali u toku 5. nedelje je plod počeo da razvija osnove za skelet, udove, kožu, a sada su tu već vidljivi obrisi ruku, nogu, pa čak i šaka.

U ovoj nedelji se formira začetak govornog aparata odnosno formiraju se usta i jezik bebe. Očni kapci bebe postaju diferencirani i uočljivi, formiraju se sistemi organa i u toku ove nedelje bubrezi bebe počinju sa radom.

Mozak bebe se razvija neverovatnom brzinom! U minutima se stvaraju spletovi od više stotina nervnih ćelija koji formiraju primitivne neuralne staze!

Ali, najvažnije stvari koje se razvijaju u 7. nedelji trudnoće jesu pupčana vrpca i sluzni čep. U ovom periodu se pupčana vrpca povezuje sa digestivnim sistemom bebe i omogućava prenos hranjivih materija, kiseonika i svih esencijalnih elemenata za razvoj malenog živog bića.

Sluzni čep je posebna tvorevina koja se nalazi u grliću materice i služi upravo kao čep. Štiti bebu u materici i sprečava oticanje plodove vode ili širenje grlića materice.

Neki smatraju da je ispadanje sluznog čepa znak da je porođaj počeo, međutim nekada mogu da prođu i dani dok se porođaj ne desi. Ipak, kada se dogodi da sluzni čep ispadne (bilo kada u toku trudnoće) važno je javiti se lekaru koji će najbolje proceniti situaciju.

Sedma nedelja trudnoće – blizanci

 

Kada je u pitanju blizanačka trudnoća, ništa nije baš potpuno isto kao kod jednoplodne trudnoće. Vrlo je moguće da ćete osetiti izraženije prve znake trudnoće. Pogotovo kada su u pitanju mučnine ili umor. Bol u grudima ćete osetiti sigurno, jer je karakterističan za ovu nedelju trudnoće.

Pored promena u vašem telu, vaše bebe su veličine manje borovnice i ubrzano se razvijaju.

Žene koje imaju blizanačku ili višeplodnu trudnoću moraju da povedu više računa o ishrani i namirnicama koje unose u organizam. Pored gojenja, neke namirnice mogu da izazovu jake mučnine ili gorušicu u trudnoći.

Žene koje su u posebno rizičnoj grupi su one koje pate od varijacija krvnog pritiska, dijabetesa, hormonskih disbalansa, i slično. Tada se mogu desiti odstupanja u razvoju višeplodnih trudnoća i ozbiljniji problemi.

Dakle, buduće mame dve ili više beba, malo više povedite računa o svom telu u ovom periodu, ne preskačite kontrole kod lekara i odmarajte.

Kako se telo menja u 7. nedelji trudnoće?

 

U ovom periodu sigurno osećate i primećujete sve simptome koje trudnoća nosi sa sobom! Od mučnine, vrtoglavica pa do bola u grudima i donjem delu stomaka. Bol u grudima se javlja kao posledica hormonskih uticaja i pripreme za laktaciju. Grudi lako mogu da deluju otečeno i budu vrlo osetljive zato nije loše da probate ove trikove:

 • Tople obloge za grudi: Utoplite peškir i nanesite na grudi ili dok se tuširate toplom vodom blago masirate grudi. Na ovaj način ćete malo olakšati napetost i smanjiti osećaj otečenosti jer pospešujete cirkulaciju i izbacujete višak vode.
 • Izbegavajte push up ili grudnjake sa žicom. Najbolji izbor su sportski grudnjaci ili pamučni za trudnice i dojilje. Oni su mekani i ne stežu jako ionako napete grudi.
 • Više vode znači bolje filtriranje i cirkulaciju a to znači i manje zadržavanja vode u grudima (ali i zglobovima, šakama, stopalima)

Pored osetljivosti grudi, u sedmoj nedelji možete iskusiti i probleme sa varenjem. Može se desiti da često osetite gorušicu, naduvenost ili čak i zatvor.

Povećanje unosa vode ali i namirnica koje su pune vlakana su lek za ovo. Ukoliko vam neke namirnice smetaju možete i da pijete čajeve koji pomažu varenje .Ali pažljivo, nije svaki čaj za trudnice.

Što se tiče stomaka u ovoj nedelji, i dalje je praktično nevidljiv. Ali ne brinite za to, to je normalno, i dovoljno brzo će početi da se primećuje. U toku drugog meseca trudnoće stomačić može da izgleda samo blago naduto ali kroz mesec dana već će se nazirati mala trudnička izbočina.

Kontrole su obavezne ili ukoliko slučajno primetite neke promene koje smatrate da nisu normalne obratite se lekaru. Na primer, ako primetite grudvice u grudima, jake bolove u stomaku, krvarenja ili slične neprijatnosti, odmah se javite lekaru.

Crl merenje u 7. nedelji trudnoće

 

CRL merenje predstavlja merenje dužine bebe od glave do kraja trupa odnosno do dna zadnjice ploda.

Dužina koja se tu izmeri pomaže u konkretnijem izračunavanju gestacijske nedelje i proračunavanju termina porođaja.

Nekada se ovim merenjem može predvideti ili primetiti pobačaj. Na primer ukoliko je gestacijska vrećica manja ili veća nego što treba da bude, može se pretpostaviti da se pobačaj desio ili su povećane mogućnosti da se desi.

CRL u 7. nedelji trudnoće se meri na redovnoj kontroli preko ultrazvuka. Najpovoljnije vreme za obavljanje ovakvog merenja je upravo 6. ili 7. nedelja trudnoće (najkasnije do 14. nedelje).

Smatra se da kada se uzmu mere Crown Rumph Length (CRL) može da se dobije najtačnija informacija o starosti trudnoće i mogućem terminu porođaja.

Ultrazvuk u sedmoj nedelji trudnoće

 

Ukoliko se desi da vam je pregled ultrazvukom zakazan baš u periodu sedme nedelje trudnoće možete da očekujete ovo:

 • Pregled se može obaviti spoljašnjim pregledom ili vaginalnom sondom. Kako je trudnoća mala verovatno će izbor pasti na ovo drugo.
 • Vrlo lako ćete na ekranu uočiti jednu grudvicu – to je vaša beba
 • Moći ćete da čujete srčanu radnju bebe (kucanje srca može da se detektuje i u 6. nedelji)
 • doktor će vas uputiti u to koliko ste nedelja trudni i kada možete da očekujete porođaj
 • Razgovor o trudnoći, zdravoj ishrani za trudnice, odmoru, aktivnostima i prenatalnim vitaminima

Svaki pregled kod lekara u toku trudnoće je obavezan jer na taj način pratite stanje  i bebe i vašeg tela.

 

sedma nedelja trudnoće ultrazvuk

 

Ultrazvučni pregled daje uvid u to kako beba napreduje i da li je sve kako treba, pogotovo u prvim nedeljama trudnoće kada se sve razvija neverovatnom brzinom.

Bol u stomaku u toku 7. nedelje trudnoće

 

Jedna od vrlo neprijatnih pojava u prvim mesecima trudnoće jeste bol u stomaku. Obično se manifestuje kao neprijatnost i bol poput menstrualnih grčeva. Javlja se u donjem delu stomaka i karlice.

Ovakav bol u stomaku se javlja kao posledica hormona, širenja materice, prosto promena koje donosi trudnoća i stvaranje novog života. Ovakav simptom trudnoće nije alarmantan ni opasan, već potpuno normalan.

Pored ovakvog bola možete osetiti neprijatnosti poput učestalog mokrenja i pritiska na bešiku. Tome su uzrok hormoni ili povećana cirkulacija u telu.

Dodatno opterećenje na stomak može da se dogodi ukoliko iskusite i problem sa zatvorom. U ovoj nedelji trudnoće nekada može da se javi zatvor, tada se potrudite da pijete dosta tečnosti, da se hranite namirnicama bogatim vlaknima.

Tegobe sa stomakom jesu očekivane za ovu nedelju, međutim ukoliko je bol jak, oštar i “probadajući”, praćen krvarenjem, obavezno se javite lekaru što je pre moguće!

Krvarenje u 7. nedelji trudnoće

 

Kaže se u narodu da je u prvih 12 nedelja trudnoće vrlo neizvesno da li će se trudnoća održati. Zapravo se misli na povećane rizike od pobačaja ili nepravilnog razvijanja ploda.

Neke statistike kažu da se veliki broj trudnoća završi pobačajem, pogotovo u prvim nedeljama trudnoće. Čak 22% i pre nego što žena sazna za trudnoću. Sa ovim poražavajućim brojkama, ide i ona bojazan da se na početku trudnoće, barem u prva 3 meseca treba više čuvati, ne naprezati se, biti pažljiv.

Ipak, krvarenje se ponekada javi i tada je obavezno posetiti lekara što je pre moguće.

 • Ukoliko je krvarenje jako, obilno, praćeno bolom, lekar će najbolje znati i šta je u pitanju i koje je rešenje.
 • Ukoliko se javlja braon sekret sporadično i u malim količinama, uglavnom je u pitanju neko manje krvarenje koje se desilo ranije, ali takođe je najbolje što pre posetiti lekara.

Svaka vrsta neprijatnosti, sekrecije, a pogotovo krvarenja su znak da nešto nije u redu i da treba što pre potražiti pomoć stručnog lica.

 

Sedma nedelja trudnoće i nepravilan gestacijski mešak

 

Gestacijski mešak je zapravo šupljina odnosno mesto u kojem će se nalaziti plod. Kada je trudnoća veoma mala, ispod 5 nedelja, na ultrazvučnom pregledu će se pojaviti samo gestacijki mešak i diferencirana žumančana kesa.

Tek kasnije kroz par nedelja se primećuje i srčana radnja i mali plod. Vremenom se plod povećava, pojavljuju se udovi, primetni su pokreti i tako dalje.. sve do formirane bebe spremne za porođaj nakon 36. nedelje.

Nepravilnosti kod izgleda gestacijskog meška obično znače da nešto nije u redu i da je potrebno uraditi još detaljnijih analiza.

Ponekada se može javiti prazna gestacijska vrećica, odnosno da se plod ne formira. Ta pojava se nazva i blighted ovum i znači da ploda nema i da je pobačaj siguran. Nekada se desi sam od sebe a nekada je potrebna intervencija od strane lekara.

Nepravilnosti gestacijskog meška se uočavaju rano, i tada će lekar preporučiti dalje delovanje.

Saveti za sedmu nedelju trudnoće

 

Šta je najbolje što možete da učine u ovoj nedelji i za sebe i za bebu?

Evo nekih praktičnih saveta:

 • Voće je vaš najbolji saveznik u 7. nedelji trudnoće. Zašto voće? Ne samo da je ukusno i puno vitamina nego i vlakana. Vlakna će pomoći da se smanji problema sa varenjem, pogotovo sa zatvorom, doprineće smanjenju kiseline i mučnina. Recimo dinje ili jabuke, mogu da olakšaju osećaj težine u želucu i pospeše varenje. Šljive su odlične za pokretanje creva ali i veliki izvor vitamina. Orašasti plodovi smanjuju mučnine i puni su esencijalnih masnoća koje doprinose zdravom organizmu i pravilnom razvoju bebe.
 • Vitamini i folna kiselina su obavezni u ranoj trudnoći. Značaj folne kiseline je u tome što pomaže razvoju nervnih ćelija kod bebe, i nije loše koristiti je i pre samog začeća. Prenatalni vitamini vode računa o balansu u organizmu odnosno da ni mami ni bebi ne fali ništa od esencijalnih elemenata za zdrav razvoj.
 • Vežbanje je dobro, ali znajte kada je previše! Fizička aktivnost je uvek dobrodošla pa i u trudnoći ali uz malo smanjen tempo i zahtevnost vežbi. Pravilno i lagano vežbanje će doprineti boljoj cirkulaciji, većem unosu kiseonika u organizam, gipkosti mišića. Na taj način možete pomoći svom telu da ne oseća veliki pritisak na kosti i mišiće, a ponekada i olakšava sam porođaj. Telo je jače i u kondiciji pa porođaj (u teoriji) može proteći lakše.
 • Ako imate probleme sa jakim mirisima i mučninom od određene hrane, najbolji savet je da ih izbegavate. Jednostavno sileći sebe da jedete ili budete u blizini mirisa koji vam ne prijaju samo povećavaju šanse za povraćanje. Dakle, izbegavajte ih, tražite zamenu, jer i ovo će popustiti nakon 3. meseca.

Radosti zbog trudnoće, pripreme za sve što predstoji, ali i brige i neprijatnosti prvih simptoma trudnoće krase ovu nedelju. Ipak, sve se toliko brzo odvija da kroz par meseci zaboravite sve šta vas je mučilo u ovim početnim danima. Najbolji savet za sedmu nedelju trudnoće jeste da se čuvate, znate svoje granice i mere i slušate svoje telo.

Sledeće: Vaša 8. nedelja trudnoće i šta se dešava u njoj