termin porođaja

Evo kako se računa termin porođaja!

Zanima vas kako precizno odrediti termin porođaja i zašto je ovaj podatak važan? To možete odrediti sami, a evo i na koji način.

Da bi termin porođaja bio što preciznije određen potrebno je da znate odgovarajuće informacije. Zato budite spremni da odgovorite na neka pitanja. Uz tačne informacije koje samo vi znate,  termin porođaja može biti vrlo precizno određen, a lekar će vam to svakako potvrditi prilikom pregleda.

Šta je termin porođaja?

 

Termin porođaja bi mogli definisati kao datum kada ćete konačno ugledati svoju bebicu.

Ovim datumom bi vaša trudnoća trebala da se završi porođajem, jer se beba razvila u svakom aspektu i spremna je za samostalno funkcionisanje na ovom svetu. Pod tim se misli na porođaj koji se dešava nakon 37. nedelje trudnoće. Bebe koje se rode ranije, smatraju se prevremeno rođenim bebama. 

Već prilikom prvog odlaska kod ginekologa, lekar može odrediti verovatan termin porođaja na osnovu više parametara. Tačan datum može se odrediti na više načina i to možete probati i sami.

Evo koji se parametri najčešće koriste.

Izračunavanje termina porođaja: načini

 

Računanje termina porođaja radi se na više načina. Koji će lekar primeniti zavisi od svakog individualnog slučaja, redovnosti menstrualnog ciklusa, bebinog razvoja.

 

kako se računa termin porođaja

 

Primetićete da oni imaju neki priručni, neobični, okrugli kalendar koji im u tome pomaže. To je lunarni kalendar i po njemu jedan mesec ima 28 dana ( kao i Mesečeve mene – otuda naziv “lunarni”). Ovo je prvi razlog zbog žene pogrešno izračunaju kada će se poroditi – jer meseci u godini imaju 30 i 31 dan.

No, nije nužno da imate ovaj kalendar.

Evo kako možete saznati kada će se otprilike vaše dete roditi.

Termin porođaja od začeća

 

Jedan od načina da se izračuna termin porođaja jeste uz pomoć termina začeća.

Šta to tačno znači?

Da bi koristili ovu metodu potrebno je da znate tačan datum kada je došlo do začeća.

To ne podrazumeva da se prisetite samo kada ste imali nezaštićene seksualne odnose, već kada ste imali ovulaciju.

Žene koje pokušavaju da zatrudne uglavnom prate svoj menstrualni ciklus i vrlo dobro znaju kada im je ovulacija.  Ukoliko spadate u tu grupu, onda je ova metoda dobar način da odredite termin porođaja.

Da napomenemo ovulacija je dan kada se oslobađa zrela jajna ćelija koja može biti oplođena ukoliko je neposredno pre ili u toku ovulacije bilo nezaštićenih seksualnih odnosa. Ukoliko su vam menstrualni ciklusi uredni, ovulacija se dešava negde na sredini ciklusa i postoje načini na koje se ona može utvrditi. Nekoliko dan pre ovulacije su plodni dani.

Matematika za računanje termina porođaja je sledeća: Datumu ovulacije dodaje se 266 dana i dobija se termin porođaja.

Isprobajte ovu formulu da vidimo da li je tačna u vašem slučaju.

 

 

Termin porođaja kod vantelesne oplodnje

 

Ukoliko je vaša trudnoća započela vantelesnom oplodnjom onda je vrlo jednostavno izračunati verovatni termin porođaja. Kao datum začeća uzima se dan kada je izvršeno plasiranje embriona u matericu.

Računanje termina porođaja od prvog dana poslednje menstruacije

 

Računanje termina porođaja na ovaj način, jedna je od najčešćih metoda koju primenjuju ginekolozi. Zato se spremite da tokom prvog pregleda, lekara  informišete o tome koji je vaš dan poslednje menstruacije. To je važan podatak, jer se od tog dana računa početak trudnoće.

Tom datumu doda se broj 280 i izračuna se termin porođaja.

Ovaj broj dodaje se iz razloga što kada ovako računano trudnoća 280 dana odnosno 40 nedelja trudnoće. Ako računamo da jedan mesec u proseku ima 4 nedelje – ispada da ste trudni 10 meseci.  Međutim, meseci nemaju 28 dana, uglavnom ih imaju više, a ni termin porođaja baš ne može da se izračuna u dan, pa to ipak bude tom računicom 9 meseci. Faktički, ovom metodom računa se da ste trudni i onda kada realno još nije ni došlo do začeća i nema ploda ( u prvoj nedelji trudnoće vi zapravo još imate menstruaciju)  Upravo to je ono što mnoge žene zbunjuje, ali ovo je medicinsko računanje termina porođaja.

Za žene je vrlo važno da prate svoje menstrualne cikluse, a pogotovo ukoliko se spremaju za majčinstvo. Redovnost odnosno neredovnost ciklusa važna je informacija svakom ginekologu koja će pružiti mogućnost preciznijeg praćenja trudnoće i određivanja termina porođaja.

Ponekad ovaj podatak nije dovoljan ili iz nekog razloga nije pouzdan, recimo onda kada žena ima neredovne menstruacije. Tada se pristupa drugim metodama računanja koje će dopuniti informacije i možda povećati preciznost termina za porođaj.

Jedan od načina de se to uradi jeste uz pomoć ultrazvuka.

Termin porođaja po ultrazvuku

 

Kada posumnjate da ste trudni ili to potvrdite kućnim testom za utvrđivanje trudnoće onda je vreme da zakažete svoj prvi pregled kod ginekologa.

To podrazumeva prvi ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje postojanje trudnoće, ali i mnogi drugi parametri.

Ultrazvuk je metoda koja pruža jako puno informacija o bebi kao što je dužina, težina, razvoj organa, delova tela, položaj i još mnogo toga.  Na osnovu svih tih podataka izračunava se termin porođaja.

Važno je napomenuti da je ultrazvučna metoda mnogo preciznija u ranijoj trudnoći, jer se tada sve bebe podjednako brzo razvijaju. Kako trudnoća odmiče tako su razlike u razvoju beba sve veće pa je teže odrediti starost trudnoće.

Zato na svoj prvi ultrazvučni pregled idite što ranije i redovno kontrolišite trudnoću.

Termin porođaja kod neredovnih ciklusa

 

Neredovni menstrualni ciklusi nisu retka pojava. Veliki broj žena se susreće sa ovom pojavom i to zaista može biti problem kada je u pitanju određivanje dužine ciklusa, računanje ovulacije ili računanje početka narednog ciklusa. 

Isto tako se poteškoće mogu javiti i kod određivanja termina porođaja. Tada se vrlo često koriste i druge metode za računanje, a ne samo one zasnovane na menstruaciji.

Žene koje nisu imale redovne cikluse vrlo često se suočavaju sa promenom termina porođaja. Dešava se da prilikom pregleda lekar i do nekoliko puta promeni verovatni termin porođaja. To je zato što se računica ne slaže sa starošću bebe odnosno sa njenim rastom i napredovanjem . 

Ovde smo naveli najčešće načine za određivanje termina porođaja, a koji će lekar primeniti u vašoj situaciji ostaje da vidite. Ginekolog će u skladu sa vašim individualnim slučajem odabrati najprecizniju metodu.

Verovatni termin porođaja

 

Verovatni termin porođaja je datum koji dobijate nakon primene neke metode za računanje termina porođaja.

On nije 100% tačan. Samo je velika verovatnoća da se poroaj desi tada.  Zato se naziva ” verovatni” .

Taj očekivani termin dobija se na na osnovu Negelove formule. Ona glasi da se prvom danu poslednje menstruacije doda 280 dana.

Ova formula aktuelna je više od 200 godina i daje prilično tačne informacije.

Svoju trudnoću po nedeljama možete i sami ispratiti. Kada ste upoznati sa kalendarom trudnoće i svim što se sa vašom bebom iz dana u dan dešava, uvek ste u toku i sve ste svesniji da će do porođaja uskoro doći.

Precizan termin porođaja i da li ga je moguće odrediti u dan?

 

Termin prođaja lekar određuje na osnovu bebinih razvojnih parametara i informacija o menstrualnom ciklusu koje dobije od trudnice. Na osnovu toga vrši se računica.

Da li će biti precizna?

Ukoliko je menstrualni ciklus potpuno uredan, lekar dobije tačne informacije i beba se razvija po “knjizi” i bez bilo kakvih odstupanja, termin se može izračunati prilično precizno.

Da li će se baš tada beba roditi to već ostaje da se vidi jer uprkos i najpreciznijoj računici, beba ipak na kraju odlučuje kada će ugledati lepote ovoga sveta. 

Prema nekim statističkim podacima svega 5 % beba rodi se na tačan datum porođaja.

Da li je do računice ili do bebe?

E, to uglavnom ostaje misterija bez razrešenja.

Postoji li siguran termin porođaja ?

 

Da ćete se poroditi baš na određeni datum znaćete jedino ako idete na carski rez, odnosno hiruršku proceduru koja za ishod ima rađanje bebe.

Kada ginekolog u toku trudnoće proceni da je iz nekog razloga potrebno obaviti carski rez, on se zakazuje ranije u odnosu na utvrđen termin porođaja. Koliko ranije zavisi od svake individualne trudnoće i zdravstvenog stanja bebe i trudnice, ali uglavnom je to oko nedelju dana pre termina porođaja dobijenog računicom.

Lekar procenjuje kada je beba dovolljno razvijena za samostalno funkcionisanje i u odnosu na to zakazuje proceduru kako ne bi došlo do prirodnog porođaja ukoliko je on iz nekog razloga rizičan.

Kalkulator termina porođaja – šta je to?

 

Ako ste nestrpljivi da odete na prvi pregled kod ginekologa ili samo želite da proverite tačnost izračunatog termina porođaja, onda možete isprobati neki od kalkulatora za ovu namenu.

Ne, ne morate ga kupiti u prodavnici.  Mnogi sajtovi nude mogućnost da sami odredite svoj termin za porođaj. Da bi to učinili potrebno je da znate kada ste imali poslednju menstruaciju. Pod tim se misli na tačan datum početka poslednje menstruacije. 

Osim toga važno je da u kalkulator unesete i dužinu trajanja ciklusa ( ne koliko vam traje krvarenje, nego na koliko dana dobijate menstruaciju). Dakle ,sva polja koja zahtevaju da se unese podatak poput datuma moraju biti popunjena.

Zatim kalkulator uz pomoć zadatog algoritma računa i daje vam informaciju o tome kada će najaverovatnije bebica izaći napolje iz stomaka.

Kalkulatore ove vrste možete naći na mnogim sajtovima. Besplatni su i ako ništa drugo, mogu biti i neki vid zabave.

A ako se već zabavljate na ovaj način, možete proveriti i kog će pola biti beba uz pomoć kineskog kalendara začeća.

Veličina bebe i termin porođaja – da li su u vezi?

 

Vrlo često se mogu čuti izjave kao što je ova da se veće bebe rode ranije. Prema našem istraživanju zaključujemo da ova činjenica nije naučno potkrepljena čvrstim dokazima.

Sa prevremenim porođajem povezani su drugi faktori kao što su starost majke, problemi sa krvnim pritiskom, razne maliformacije bebe, blizanačka trudnoća kao i pojedini zdravstveni problemi. 

Dakle ovo su najčešći uzroci koji dovode do prevremenog porođaja. Sama veličina odnosno težina bebe ne igra veliku ulogu. Mnoge bebe koje su imale značajno veću telesnu težinu na porođaju rođene su u terminu pa čak i nakon termina.

Uostalom lekar će tokom kontrolisanja trudnoće utvrditi da li je beba značajno veća u odnosu na prosek i da li to iz nekog razloga može napraviti problem odnosno dovesti do prevremenog porođaja.

Međutim, nije ovo sasvim nepovezano. Logično je da što je beba bliže terminu, biće veća i razvijenija.

Prvorotke i termin porođaja kod njih

 

Prvorotke su žene  koje će se po prvi put poroditi. One trudnoću kontrolišu po istom principu kao i ostale žene ukoliko pre toga nisu imale nekih zdravstvenih problema, spontanih pobačaja ili drugih komplikacija.

Termin porođaja se u prvoj trudnoći određuje na prethodno spomenute načine. Ukoliko je menstrualni ciklus bio uredan, na osnovu njega se prilično precizno određuje termin porođaja, a tu je i ultrazvučna metoda kojom se na osnovu bebinih parametara taj podatak još preciznije utvrđuje.

Kod prvorotki specifičan može biti sam tok porođaja koji zna potrajati mnogo duže u odnosu na žene koje su već rađale.

Da li će do prvog porođaja doći u terminu ili ne, to ne zavisi toliko od rednog broja trudnoće koliko od mnogih drugih zdravstvenih faktora žene i bebe.

Pređen termin porođaja – šta onda?

 

Dužina trudnoće iznosi 40 nedelja. Kraj četrdesete nedelje trudnoće označava termin porođaja. Iako je to idealan scenario, veoma mali procenat beba se rodi baš na termin. Odstupanja su zastupljena u mnogo većoj meri.

 

pređen termin porođaja

 

Pređenim terminom smatra se trudnoća koja se nastavlja i nakon 42. nedelje.

Vrlo čest razlog tome jeste pogrešno izračunat termin porođaja ukoliko menstrualni ciklusi nisu bili redovni ili nije urađen pravovremeni ultrazvuči pregled pa se termin nije mogao precizno izračunati.

Ono što je jako važno, jeste da se prenesena trudnoća mnogo više i detaljnije kontrolišei da se slušaju saveto vašeg lekara. Ukoliko dođe do “prebacivanja” termina očekujte skoro svakodnevne odlaske kod ginekologa kao i CTG preglede. Lekar će na osnovu bebinih parametara i opšteg stanja trudnoće proceniti da li je bezbedno sačekati da porođaj krene prirodnim putem, a može biti indukovan ili urađen carski rez kod trudnice. Bez obzira koju opciju lekar predloži važno je da mame i bebe budu bezbedne, zato o načinu porođaja nemojte brinuti već mislite o najpovoljnijem ishodu.

Budite odgovorni i sami ispratite stanje, vodite računa o bebinoj aktivnosti, pratite pokrete i ukoliko primetite izostanak aktivnosti ili bilo kakvu promenu odmah se javite najbližem lekaru. Zato je važno da se informišete na koji način to činiti.

Da je sa bebom u stomaku sve u redu znaćete po tome što u toku dva sata možete osetiti barem deset bebinih pokreta. Ukoliko ih nema, ponovoite postupak brojanja ili se javite lekaru radi provere stanja.

Prenesena trudnoća ponekad sa sobom donosi komplikacija, ali uz vašu odgovornost i pravovremeno reagovanje sve se može završiti na najbolji mogući način.

Vreme je – kako prepoznati da je termin za porođaj stigao?

 

Ukoliko ste trudnica blizu svog termina onda je veoma važno da znate kako prepoznati početak porođaja i krenuti u porodilište. 

 

 

Simptomi porođaja su brojni, a ono što se najčešće javlja jesu:

  • Kontrakcije materice i bolovi u donjem delu stomaka koji su poput jakih menstrualnih bolova. Važno je reći da kod nastupajućeg porođaja kontrakcije dobijaju na jačini i učestalosti javljanja. Dakle sve su bolnije i češće.
  • Pucanje vodenjaka još je jedan od znakova da porođaj kreće. Ne očekujte uvek filmsko pucanje vodenjaka sa isticanjem velike količine vode. Ponekad je to mala količina koja deluje kao da ste se umokrili.
  • Ispadanje sluznog čepa koji podseća na vaginalni sekret, a može sadržati i tragove krvi.
  • Jaki bolovi u leđima još su jedan od znakova nastupajućeg porođaja.

Ukoliko primetite neki od ovih znakova, za početak ostanite pribrani i potražite lekarsku pomoć. Možda vaš termin porođaja još uvek nije blizu, ali tu se beba ipak najviše pita, a ne matematički proračuni.

Određivanje termina porođaja veoma je važan podatak. Na osnovu toga se računa dužina trudnoće i prati se bebin razvoj, odnsno prati se da li je u skladu sa dužinom trudnoće.

Budućim roditeljima termin porođaja pruža i neku vrstu psihološke pripreme, jer na taj način znaju kada će na svet doći njihova beba i kada je potrebno sve pripremiti.

Savremena medicina pruža mnogo mogućnosti i zahvaljujući ovim metodama proračuna, trudnoća se može mnogo detaljnije i uspešnije ispratiti.