plodni dani

Kada su plodni dani u menstrualnom ciklusu?

Plodni dani su dani kada je povećana šansa da zatrudnite. Tokom svakog menstrualnog ciklusa imate svega nekoliko plodnih dana. Hajde da ih precizno utvrdimo i povećamo vam šansu za začeće. 

U ovom tekstu saznaćete: 

 • kako da precizno  izračunate kada se nalazite u plodnom periodu i koje su metode za to najbolje.
 • da li postoji mogućnost da se zatrudni za vreme menstruacije i kako je to moguće? Da li je to normalna pojava?

O svemu tome vas informišemo u nastavku teksta.

Za početak ovo…

Šta su plodni dani?

 

Plodni dani se odnose na period u menstrualnom ciklusu žene kada je verovatnoća začeća najveća. Obuhvataju period od nekoliko dana pre ovulacije, ovulaciju i dan nakon ovulacije jer je poznato da zrela jajna ćelija u naboljem slučaju može da preživi do 24 sata. 

Za sve žene je jako važno da pre svega znaju šta je menstrualni ciklus.  To je period  koji počinje prvog dana menstrualnog krvarenja i završava se dan pre početka drugog menstrualnog krvarenja. To je ciklus koji se ponavlja iz meseca u mesec. 

U toku svakog menstrualnog ciklusa  javlja se period plodnih dana  koji traje otprilike 5-6 dana.

Ukoliko ne zatrudnite u jednom ciklusu, moraćete sačekati plodne dane u narednom mesecu kako bi došlo do začeća.  

A šta su neplodni dani?

 

Neplodnim danima smatraju se oni dani tokom menstrualnog ciklusa tokom kojih je šansa za začeće  smanjena.

To je period koji traje od završetka ovulacije,  obuhvata naredno menstrualno krvarenje i traje sve do pojave fertilnog prozora u narednom menstrualnom ciklusu. 

Da li su plodni dani isto što i ovulacija?

 

Plodni dani nisu isto što i ovulacija. 

Ovulacija se odnosi isključivo na dan kada se oslobađa zrela jajna ćeliija iz jajnika. Ona može da preživi od 12-24 sata i jedino za to vreme može biti oplođena. 

Saznajte  detaljno njoj na ovom linku: Šta je ovulacija i zašto je važna ako želite bebu?

Plodni dani obuhvataju duži period od ovulacije, a zovu se još i fertilni prozor. On se odnosi  na one dane u menstrualnom ciklusu žene kada je šansa za trudnoću povećana ukoliko dođe do nezaštićenih polnih odnosa.

Koliko će trajati fertilni prozor zavisi od same dužine menstrualnog ciklusa. 

Kod ciklusa koji su prosečne dužine od 28 do 32 dana, fertilni prozor traje otprilike pet dana pre ovulacije i na dan  ovulacije ( a koja se dešava na polovini menstrualnog ciklusa) .

Evo tačno kako da to odredite.

Kako se računaju plodni dani ?

 

Žene koje imaju redovne menstrualne cikluse sa prosečnim trajanjem između 28 i 32 dana sa lakoćom mogu izračunati kada se nalaze u plodnim danima i kada dolazi do ovulacije. U ovom delu teksta vas edukujemo o tome kako izračunati kada se javljaju plodni dani. 

 

izračunavanje plodnih dana

 

Pre nego što krenete u ozbiljnu kalkulaciju bilo bi dobro da pratite svoj menstruani ciklus nekoliko meseci i utvrdite redovnosti i odstupanja, kako bi proračuni bili što tačniji.

Pretpostavimo da su vam ciklusi redovni i da su prosečne dužine koju smo spomenuli. U tom slučaju bi ovulacija trebalo da se desi otprilike 14 dana pre pojave narednog menstrualnog krvarenja

Ako se ovulacija dešava oko 14. dana ciklusa vaši najplodniji dani počinju negde oko desetog, dana u ciklusu i traju sve do pojave ovulacije. 

Kod određenog procenta žena ciklus traje jako kratko – oko 21 dan. Tada se ovulacija javlja već oko 7. dana menstrualnog ciklusa. Što znači da ste plodni par dana pre toga, kada još uvek možda traje menstrualno krvarenje. 

Da bi ste bili sigurni u svojoj proceni, nije na odmet koristiti i dodatne metode popud kalkulatora za plodne dane ili merenja bazalne temperature. 

Zato pročitajte i ovo: Bazalna temperatura i njeno merenje: lako uz ove savete!

Plodni dani kod neredovne menstruacije

 

Menstrualni ciklusi i menstrualna krvarenja kod pojedinih žena znaju biti jako neredovni. Najčešće je to zbog raznih hormosnkih disbalansa, policističnih jajnika i mnogih drugih uzroka. 

U tom slučaju jako je teško samostalno napraviti preciznu kalkulaciju plodnih dana i na taj način povećati šansu za začeće. 

Pre svega se posavetujte sa vašim ginekologom na koji način da ispratite svoj menstrualni ciklus i kako da napravite sopstvenu kalkulaciju. 

Verovatno će vam lekar preporučiti više od jedne metode kako biste ispratili svoje simptome i precizno utvrdili kada ovulirate, a samim tim i kada su vam plodni dani. 

Najčešće korišćene metode kod neredovnih ciklusa su LH trake za ovulaciju. Ove trakice predviđaju pojavu ovulacije tako što detektuju porast lutenizirajućeg hormona (LH). Ovaj hormon je pokazatelj da se nalazite u periodu plodnih dana. Jednostavne su za korišćenje, a svaki proizvođač vam nudi detaljno uputstvo. 

U nastavku ćemo se detaljnije pozabaviti kalkulatorima za računanje plodnih dana i zašto bi bilo dobro imati svoj lični kalkulator. 

Kalkulator plodnih dana

 

U današnje vreme zahvaljujući razvoju tehnologije dosta stvari nam je olakšano. Između ostalog, olakšano nam je i da vodimo kalkulaciju odnosno evidenciju  plodnih dana tokom menstrualnog ciklusa. 

Ukoliko koristite računar ili još bolje pametni telefon, u svakom momentu na raznim sajtovima možete naći kalkulatore plodnih dana ili skinuti aplikaciju baš za tu namenu.  Neke od najpoznatijih aplikacija su Ovia Fertility, Pink Pad, My days X, Glow i mnoge druge koje možete jednostavno pronaći u Play prodavnici vašeg mobilnog telefona. 

Uglavnom će vam kalkulatori tražiti da unesete datum poslednje menstruacije i dužinu trajanja menstrualnog ciklusa. Zbog toga je jako važno poznavanje svog menstrualnog ciklusa. 

Na mnogim sajtovima stoji upozorenje da kalkulatore nikako ne korsitite kao vid kontracepcije i da vam ne garantuju zatrudnjivanje. Oni daju procenu na osnovu unetih podataka, a drugi deo odgovornosti je isključivo na vama. 

Ukoliko ste više za staromodniju metodu papira i olovke, svoj menstrualni ciklus možete pratiti i na džepnom kalendaru. 

Za ovaj način vođenja evidencije najbolje je da beležite  sledeće momente: 

 • Prvi dan menstrualnog ciklusa – to je prvi dan menstrualnog krvarenja. Poslednjim danom ciklusa smatra se dan pre pojave naredne menstruacije. 
 • Zatim beležite dan ovulacije. Ovulacija se dešava negde na polovini ciklusa, odnosno dve nedelje pre početka narednog ciklusa. Kao što smo već napomenuli, plodnim danima smatraju se i dani pre same pojave ovulacije. Ukoliko sa velikom preciznošću utvrdite kada dolazi do ovulacije samim tim ćete utvrditi i da li se nalazite u periodu plodnih dana. Da bi ste precizno utvrdili kada se nalazite u periodu plodnih dana pratitie simptome o kojima ćemo govoriti u nastavku teksta

Kao što vidite koju god metodu da koristitie pre svega je potrebno da dobro poznajete svoje telo i svoj menstrualni ciklus i utvrdite pravilnosti. 

Bez obzira na tačnost kalkulacije, plodne dane i samu ovulaciju možete ispratiti i na osnovu simptoma koje vam šalje vaše telo. Važno je obratiti pažnju na njih i znati ih prepoznati.

Simptomi plodnih dana

 

Ukoliko imate redovne menstrualne cikluse  možete se sa velikom preciznošću osloniti na vaš kalendar plodnih dana. Međutim ukoliko još uvek niste uspostavili preciznu kalkulaciju, jer su vam ciklusi neredovni pa se u tome ne snalazite baš najbolje, u tom slučaju je poželjno da pratite  simptome koji će vam ukazati na to da ste u periodu plodnih dana i da će uskoro doći do ovulacije. 

 Nije na odmet koristiti više metoda pa pored kalkulatora plodnih dana obratite pažnju i na signale koje vam telo šalje. 

 • Utvrđivanje ovulacije najčešće se radi pomoću praćenja promena u bazalnoj temperaturi. Kada se dešava ovulacija dolazi do naglog skoka bazalne temperature (najniže temperature tela  u toku 24 časa). Kada na taj način “ulovite” ovulaciju u narednom ciklusu možete otprilike pretpostaviti u kom periodu su vam plodni dani.     
 • Bolne i osetljive  grudi su pokazatelj da će uskoro doći do ovulacije. Osetljivost grudi je posledica povećanog nivoa hormona progesterona.  
 • Vaginalni sekret i ovulacija su itekako povezani. Pojačana sekrecija pre ovulacije služi lakšem transportu spermatozoida do jajne ćelije. Pre ovulacije sekret je lepljiv i gust, a za vreme ovulacije je tanji i rastegljiviji poput belanceta. 
 • Još neki od simptoma plodnih dana i ovulacije mogu biti pojačan osećaj vlažnosti u predelu vagine, koji je posledica pojačanog sekreta i taj osećaj može da traje tokom celog dana. 
 • Neke žene će primetiti i pojačanu želju za seksom za vreme plodnih dana i ovulacije što je posledica uticaja LH hormona. 
 • Bol u karličnom delu je često prisutna kod određenog broja žena u danima pred ovulaciju. 
 • Da je ovulacija blizu, odnosno da ste u periodu plodnih dana pokazaće vam i vaša koža. Kod nekih žena pod uticajem hormona koža može postati masnija i  bubuljičavija, dok druge mogu naprotiv imati bistav i sjajan ten.  Kao što možete da pretpostavite i ova pojava će zavisiti od vašeg hormonskog statusa. 

Plodni dani u menopuazi

 

Menopauza je period koji nastupa nakon poslednjeg menstrualnog ciklusa.

Kada kažemo da je žena ušla u menopauzu tada više nema menstrualnih ciklusa.

Struka kaže da ste zvanično u menopauzi kada prođe godinu dana bez menstrualnih krvarenja i tada više nema plodnih dana i mogućnosti za trudnoću. 

Važno je obratiti pažnju na period pre menopauze koji se zove perimenopauza. U tom periodu žene imaju sve simptome koje pripisuju menopauzi poput hormonskih promena, promena u neredovnosti menstrualnog ciklusa poput kašnjenja i izostajanja. To podrazumeva i moguću neredovnu pojavu plodnih dana.

Dešava se da žene mešaju perimenopauzu sa menopauzom i da zatrudne misleći da više nemaju plodnih dana. 

Važno je znati da dok traju promene pre zvanične menopauze, plodnost se smanjuje, ali nije u potpunosti isključena. 

Zato ukoliko želite bebu posavetujte se sa ginekologom da li je začeće još uvek moguće i iskoristitie poslednji momenat plodnosti kako bi ste se ostvarili kao majka. 

Plodni dani tokom menstruacije 

 

Šta se zaista desi kada žena zatrudni tokom menstruacije?  Svi smo čuli te priče, a jesu li stvarne? 

 

kalendar plodnih dana

 

Kod određenog broja žena menstrualni ciklus traje mnogo kraće otprilike 21 dan. To samim tim sa sobom nosi brojne promene. Za njh ne važi način računanja plodnih dana kao za žene koje imaju prosečno trajanje menstrualnog ciklusa. 

Kod žena sa kratkim menstrualnim ciklusima vreme između menstrualnih krvarenja se skraćuje,  a samim tim se skraćuje i vreme između menstruacije i ovulacije.

To znači da dok traje menstrualno krvarenje moguće je da ste već uplovili u plodne dane i da možete zatrudneti ako imate seksualne odnose, jer spermatozoidi imaju mogućnost preživljavanja do nekoliko dana i mogu sačekati ovulaciju. 

Druga situacija koja se može desiti jeste da menstrualno krvarenje traje jako dugo, recimo duže od sedam ili osam dana. U tom slučaju čak iako imate prosečno trajanje menstrualnog ciklusa, moguće je da dok krvarite već ulazite u period plodnih dana, odnosno period kada je mogućnost začeća povećana. 

Zbog toga je jako važno poznavati svoj menstrualni ciklus i dužinu njegovog trajanja kako bi ste sebi povećali šansu za začeće. 

Da li žena može da zatrudni kada nisu plodni dani?

 

Kao što smo rekli, najveće šanse za začeće su u periodu plodnih dana koji traje nekoliko dana pre ovulacije i obuhvata samu ovulaciju.

Zrela jajna ćelija koja se oslobađa za vreme ovulacije može da preživi do 24 sata i jedino u tom periodu može doći do oplodnje ukoliko se spermatozoid nalazi u telu žene.   Nakon toga nije moguće zatrudneti do pojave narednog plodnog prozora odnosno plodnih dana u narednom menstrualnom ciklusu. 

Plodni dani posle porođaja

 

Koliko brzo će se ponovo pojaviti plodni dani nakon porođaja, vrlo je individualno i razlikuje se od žene do žene. 

Jedan od faktora koji utiče na pojavu plodnih dana i ovulacije je dojenje. Ukoliko vašu bebu isključivo dojite bez korišćenja dohrane, ovulacija se uglavnom ne javlja tokom prvih šest nedelja. 

Neke žene se oslanjaju na ovu metodu i koriste je u svrhu kontracepcije, međutim važno je napomenuti da ovo nije siguran način zaštite od naredne trudnoće. 

Vrlo je teško predvideti kada ćete baš vi dobiti ovulaciju nakon porođaja, jer na to utiče zaista jako puno faktora, a dojenje je samo jedan od njih. 

Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da što preciznije utvrdite kada ste u plodnim danima i na taj način sebi povećae šansu za začeće.