plodni dani

Kako se računaju plodni dani? Lako na ove načine!

Saznajte kako se računaju plodni dani kod žena. Kada ovo znate, povećavate sebi šansu da ostanete u drugom stanju. Nije teško. Pred vama su načini.

Da li znate da tokom svakog menstrualnog ciklusa imate svega nekoliko plodnih dana. Hajde da ih precizno utvrdimo .

U ovom tekstu saznaćete:

 • kako da precizno izračunate kada se nalazite u plodnom periodu i koje su metode za to najbolje.
 • da li postoji mogućnost da se zatrudni za vreme menstruacije i kako je to moguće? Da li je to normalna pojava?

Za početak ovo…

Šta su plodni dani?

 

Plodni dani se odnose na period u menstrualnom ciklusu žene kada je verovatnoća da ćete ostati u drugom stanju najveća.

Namerno kažemo “najveća”. Nema garancije da ćete 100% ostati trudni, jer to zavisi od brojnih faktora.

Ovi dani obuhvataju period od nekoliko dana pre ovulacije, ovulaciju i dan nakon ovulacije jer je poznato da zrela jajna ćelija u naboljem slučaju može da preživi do 24 sata.

Znači, traju otprilike oko 5 dana. To je takozvani fertilni prozor.

Za sve žene je jako važno da pre svega znaju šta je menstrualni ciklus.  To je period  koji počinje prvog dana menstrualnog krvarenja i završava se dan pre početka drugog krvarenja. To je ciklus koji se ponavlja iz meseca u mesec, od krvarenja do krvarenja.

 

 

U ovom periodu između 2 krvarenja, smenjuju se 3 faze:

 • folikularna faza ( stvarnaje folikula i sazrevanje jajne ćelije u telu žene)
 • ovulatorna faza ( prksanje folikula i oslobađanje jajne ćelije za oplodnju)
 • luteinska  faza ( faza stvaranja žutog tela, atrofiranja jajne ćelije i njegog odbacivanja kroz menstruaciju na kraju)

U toku svakog menstrualnog ciklusa javlja se period plodnih dana koji traje otprilike 5-6 dana, kada su šanse za začeće najveće.  Ukoliko ne zatrudnite u jednom ciklusu, moraćete sačekati da proces sazrevanja i otpuštanja jajne ćelije počne ponovo i plodne dane u narednom mesecu kako bi došlo do začeća.

Naravno, nije dovoljno samo čekati te dane, već je poenta da tih dana budete seksualno aktivni i praktikujete odnose bez zaštite, kako bi došlo do oplodnje jajne ćelije u plodnim danima.

A šta su neplodni dani?

 

Neplodnim danima smatraju se oni dani tokom menstrualnog ciklusa tokom kojih je šansa za začeće  smanjena.

To je period koji traje od završetka ovulacije,  obuhvata naredno menstrualno krvarenje i traje sve do pojave fertilnog prozora u narednom menstrualnom ciklusu.

Da li su plodni dani isto što i ovulacija?

 

Plodni dani NISU isto što i ovulacija.

Ovulacija jeste deo plodnih dana i ona se odnosi isključivo na dan kada se oslobađa zrela jajna ćelija iz jajnika prskanjem folikula. Ona može da preživi od 12-24 sata i jedino za to vreme može biti oplođena.

Plodni dani obuhvataju duži period od ovulacije, odnosno obuhvata i nekoliko dana pre nje.

Koliko će trajati fertilni prozor zavisi od same dužine menstrualnog ciklusa.

Kod ciklusa koji su prosečne dužine od 28 do 32 dana, fertilni prozor traje otprilike pet dana pre ovulacije i na dan  ovulacije ( a koja se dešava na polovini ciklusa) .

Evo tačno kako da to odredite.

Kako se računaju plodni dani ?

 

Žene koje imaju redovne menstrualne cikluse sa prosečnim trajanjem između 28 i 32 dana sa lakoćom mogu izračunati kada se nalaze u plodnim danima i kada dolazi do ovulacije.

 

izračunavanje plodnih dana

 

Pre nego što krenete u ozbiljnu kalkulaciju bilo bi dobro da pratite svoj menstruani ciklus nekoliko meseci i utvrdite redovnosti i odstupanja, kako bi proračuni bili što tačniji.

Ovulacija se uglavnom javlja 2 nedelje pre sledećeg menstrualnog krvarenja, odnosno 14 dana pre njega.

Pretpostavimo da su vam ciklusi redovni i menstrualni ciklus traje 28 dana. U tom slučaju bi ovulacija trebalo da se desi otprilike 14. dan ciklusa – dakle na polovini.

Ako se ovulacija dešava oko 14. dana ciklusa vaši najplodniji dani (odnosno fertilni prozor) počinju negde oko desetog dana u ciklusu i traju sve do pojave ovulacije. 

Kako se računaju plodni dani kod kraćeg ciklusa?

 

Kod određenog procenta žena ciklus traje jako kratko – oko 21 dan.

Ako imamo na umu da se ovulacija javlja 14 dana pre narednog krvarenja,  to znači  da se ona javlja već oko 7. dana menstrualnog ciklusa.  Plodni dani su širi pojam od ovulacije,  odnosno počinju par dana pre toga – u ovom slučaju to može biti kada još uvek možda traje menstrualno krvarenje.

Računanje plodnih dana kod dužeg ciklusa

 

Kod nekih žena ciklusi su duži, pa period između 2 menstruacije bude recimo 32 dana. Drugi deo menstrualnog ciklusa ( od ovulacije do menstruacije) uglavnom je stabilan i traje 14 dana. Prvi deo ( do ovulacije) može da varira i da bude kraći ili duži. Kada to kažemo, to znači da će kod ciklusa koji traje 32 dana, ovulacija nastupiti 14 dana pre narednog krvarenja ( odnosno 18 dana nakon početka krvarenja).Plodni dani, dakle, nastupaju neki dan pre ovulacije ( 15 dana nakon krvarenja i dan nakon ovulacije)

Dakle , matematički računanje plodnih dana ide ovako:

datum očekivane menstruacije – 14 dana = dan ovulacije

dan ovulacije – 3 dana = početak plodnih dana

Da bi ste bili sigurni u svou procenu, nije na odmet koristiti i dodatne metode poput kalkulatora za plodne dane ili merenja bazalne temperature.

Takođe, za praćenje ovulacije možete koristiti i LH trakice. Za nastanak ovulacije bitan je nivo luteinizirajućeg hormona. Ove trakice mere da li je ovaj hormom povišen u urinu i tako detektuju ovulaciju.

Plodni dani kod neredovne menstruacije

 

Menstrualni ciklusi i menstrualna krvarenja kod pojedinih žena znaju biti jako neredovni. Najčešće je to zbog raznih hormosnkih disbalansa, bolesti, policističnih jajnika i mnogih drugih uzroka. Kod nekih žena, do ovoga dolazi u periodu perimenopauze ( period pred menopauzu kada menstruacija potpuno izostaje). Zato se neke od njih pitaju kako izračunati plodne dane nakon 40 godina.

U suštini, ako su ciklusi redovni, računica se ne menja.

Promene nastupaju samo ako ciklusi postaju neredovni. U tom slučaju jako je teško samostalno napraviti preciznu kalkulaciju plodnih dana i na taj način povećati šansu za začeće.

Pre svega se posavetujte sa vašim ginekologom na koji način da ispratite svoj menstrualni ciklus i kako da napravite sopstvenu kalkulaciju.  Verovatno će vam lekar preporučiti više od jedne metode za praćenje ciklusa kako biste ispratili svoje simptome i precizno utvrdili kada ovulirate, a samim tim i kada su vam plodni dani.

Najčešće korišćene metode kod neredovnih ciklusa su LH trake za ovulaciju. Ove trakice predviđaju pojavu ovulacije tako što detektuju porast lutenizirajućeg hormona (LH). Ovaj hormon je pokazatelj da se nalazite u periodu plodnih dana. Jednostavne su za korišćenje, a svaki proizvođač vam nudi detaljno uputstvo.

Takođe, moguće je i ultrazvučno praćenje ovulacije, gde se pomoću ultrazvuka određuje faza jajne ćelije.

Možete voditi i svoj menstrualni dnevnik iliti kalendar ovulacije. Postoje aplikacije koje vam mogu poslužiti u te svrhe, a poslužiće i obična sveska. Šta treba da pišete?

 • kada vam je počelo menstrualno krvarenje
 • kog dana posle menstruacije su se javili tipični simtomi ovulacije: sluz, povišena bazalna temperatura

Kombinujte sve gore navedeno i to vam može pomoći da ostanate u drugom stanju.

U nastavku ćemo se detaljnije pozabaviti kalkulatorima za računanje plodnih dana i zašto bi bilo dobro imati svoj lični kalkulator.

U današnje vreme zahvaljujući razvoju tehnologije dosta stvari nam je olakšano. Između ostalog, olakšano nam je i da vodimo kalkulaciju odnosno evidenciju  plodnih dana tokom menstrualnog ciklusa.

Uglavnom će vam kalkulatori tražiti da unesete datum poslednje menstruacije i dužinu trajanja menstrualnog ciklusa.

Plodni i neplodni dani kao vid kontracepcije

 

Na mnogim sajtovima stoji upozorenje da kalkulatore nikako ne koristite kao vid kontracepcije  i da je potrebna odgovarajuća zaštita ako ne želite trudnoću. Takođe, nema garancija.

Isto ćemo reći i mi – plodni dani i njihova računica nisu garancija da ćeš ostati trudna.

To je procena i sam proces ovulacije i dužina ciklusa zavise od brojnih faktora koji nekad mogu da dovedu do greške u proračunu. Zato, ako želite da znate kako se računaju plodni dani da biste izbegli trudnoću, ne radite to, jer računica nije konracepcija.

Kalendar plodnih dana i kako on funkioniše?

 

Ukoliko ste više za staromodniju i ručnu metodu, svoj menstrualni ciklus možete pratiti i na džepnom kalendaru. 

Za ovaj način vođenja evidencije najbolje je da beležite  sledeće momente:

 • Prvi dan menstrualnog ciklusa – to je prvi dan krvarenja. Poslednjim danom ciklusa smatra se dan pre pojave naredne menstruacije. Recimo, zaokružite ga crvenom bojom.
 • Zatim beležite dan ovulacije. Ovulacija se dešava dve nedelje pre početka narednog ciklusa. Kao što smo već napomenuli, plodnim danima smatraju se i dani pre same pojave ovulacije. Ukoliko sa velikom preciznošću utvrdite kada dolazi do ovulacije samim tim ćete utvrditi i da li se nalazite u periodu plodnih dana.

Kao što vidite koju god metodu da koristitie pre svega je potrebno da dobro poznajete svoje telo i svoj menstrualni ciklus i utvrdite pravilnosti.

Bez obzira na tačnost kalkulacije, plodne dane i samu ovulaciju možete ispratiti i na osnovu simptoma koje vam šalje vaše telo. Važno je obratiti pažnju na njih i znati ih prepoznati.

Simptomi plodnih dana

 

Ukoliko  još uvek niste uspostavili preciznu kalkulaciju, jer su vam ciklusi neredovni pa se u tome ne snalazite baš najbolje, u tom slučaju je poželjno da pratite simptome koji će vam ukazati na to da ste u periodu plodnih dana i da će uskoro doći do ovulacije. 

Nije na odmet koristiti više metoda pa  obratite pažnju i na signale koje vam telo šalje.

 • Utvrđivanje ovulacije najčešće se radi pomoću praćenja promena bazalne temperature. Kada se dešava ovulacija dolazi do naglog skoka bazalne temperature (najniže temperature tela  u toku 24 časa). Kada na taj način “ulovite” ovulaciju u narednom ciklusu možete otprilike pretpostaviti u kom periodu su vam plodni dani.
 • Bolne i osetljive grudi su nekad pokazatelj da će uskoro doći do ovulacije. Osetljivost grudi je posledica povećanog nivoa hormona progesterona.
 • Vaginalni sekret i ovulacija su itekako povezani. Pojačana sekrecija pre ovulacije služi lakšem transportu spermatozoida do jajne ćelije. Pre ovulacije sekret je lepljiv i gust, a za vreme ovulacije je tanji i rastegljiviji poput belanceta ili kao neka sluz
 • Osećaj vlažnosti u predelu vagine, čest je simptom koji je posledica pojačanog sekreta i taj osećaj može da traje tokom celog dana.
 • Neke žene će primetiti i pojačanu želju za seksom, što je posledica uticaja LH hormona.
 • Bol u karličnom delu je često prisutna kod određenog broja žena u danima pred ovulaciju.
 • Da je ovulacija blizu pokazaće vam i vaša koža. Kod nekih žena pod uticajem hormona koža može postati masnija i  bubuljičavija, dok druge mogu naprotiv imati bistav i sjajan ten.  Kao što možete da pretpostavite i ova pojava će zavisiti od vašeg hormonskog statusa.

Kako se računaju plodni dani u menopuazi i ima li ih?

 

Menopauza je period koji nastupa nakon poslednjeg menstrualnog ciklusa.

Kada kažemo da je žena ušla u menopauzu tada više nema menstrualnih ciklusa.

Struka kaže da ste zvanično u menopauzi kada prođe godinu dana bez menstrualnih krvarenja i tada više nema plodnih dana i mogućnosti za trudnoću.

Važno je obratiti pažnju na period pre menopauze koji se zove perimenopauza. U tom periodu žene imaju sve simptome koje pripisuju menopauzi poput hormonskih promena, promena u neredovnosti menstrualnog ciklusa poput kašnjenja i izostajanja. To podrazumeva i moguću neredovnu pojavu plodnih dana.

Dešava se da žene mešaju perimenopauzu sa menopauzom i da zatrudne misleći da više nemaju šanse za to.

Važno je znati da dok traju promene pre zvanične menopauze, plodnost se smanjuje, ali nije u potpunosti isključena.

Zato ukoliko želite bebu posavetujte se sa ginekologom da li je začeće još uvek moguće i iskoristite poslednji momenat plodnosti kako bi ste se ostvarili kao majka.

Plodni dani tokom menstruacije

 

Šta se zaista desi kada žena zatrudni tokom menstruacije?  Svi smo čuli te priče, a jesu li stvarne?

 

kalendar plodnih dana

 

Kod određenog broja žena menstrualni ciklus traje mnogo kraće otprilike 21 dan. To samim tim sa sobom nosi brojne promene. Za njh ne važi način računanja plodnih dana kao za žene koje imaju prosečno trajanje ciklusa.

Kod žena sa kratkim menstrualnim ciklusima vreme između menstrualnih krvarenja se skraćuje,  a samim tim se skraćuje i vreme između menstruacije i ovulacije.

To znači da dok traje menstrualno krvarenje moguće je da ste već uplovili u plodne dane i da možete zatrudneti ako imate seksualne odnose, jer spermatozoidi imaju mogućnost preživljavanja do nekoliko dana i mogu sačekati ovulaciju.

Druga situacija koja se može desiti jeste da menstrualno krvarenje traje jako dugo, recimo duže od sedam ili osam dana. U tom slučaju čak iako imate prosečno trajanje menstrualnog ciklusa, moguće je da dok krvarite već ulazite u period plodnih dana, odnosno period kada je mogućnost začeća povećana. Ovakvo krvarenje baš i nije uobičajeno, pa bi najbolje bilo da se javite lekaru ako je ovo česta pojava.

Zbog toga je jako važno poznavati svoj menstrualni ciklus i dužinu njegovog trajanja kako bi ste sebi povećali šansu za začeće.

Da li žena može da zatrudni kada nisu plodni dani?

 

Kao što smo rekli, najveće šanse za začeće su u periodu plodnih dana koji traje nekoliko dana pre ovulacije i obuhvata samu ovulaciju.

 

 

Zrela jajna ćelija koja se oslobađa za vreme ovulacije može da preživi do 24 sata i jedino u tom periodu može doći do oplodnje ukoliko se spermatozoid nalazi u telu žene.   Nakon toga nije moguće zatrudneti do pojave narednog plodnog prozora odnosno plodnih dana u narednom menstrualnom ciklusu.

Plodni dani posle porođaja

 

Koliko brzo će se ponovo pojaviti plodni dani nakon porođaja, vrlo je individualno i razlikuje se od žene do žene.

Jedan od faktora koji utiče na to je dojenje. Ukoliko vašu bebu isključivo dojite bez korišćenja dohrane, ovulacija se uglavnom ne javlja tokom prvih šest nedelja. Za uspostavljanje normalnog ciklusa potrebna je hormonska ravnoteža. Sa druge strane i dojenje zahteva hormonske promene i sve se to prožima pa često dojenje i menstruacija ne idu zajedno, barem dok je majčino mleko jedina hrana koju beba konzumira. No, nema pravila.

Saznajte više o menstruaciji i dojenju.

Neke žene se oslanjaju na ovu metodu i koriste je u svrhu kontracepcije, međutim važno je napomenuti da ovo nije siguran način zaštite od naredne trudnoće. Vrlo je teško predvideti kada ćete baš vi dobiti ovulaciju i menstruaciju nakon porođaja, jer na to utiče zaista jako puno faktora, a dojenje je samo jedan od njih.

Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da što preciznije utvrdite kada ste u plodnim danima i na taj način sebi povećate šansu za začeće.

Izvori:

https://www.hunterivf.com.au/about-fertility/how-to-get-pregnant/calculate-your-fertile-window

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322951

https://doi.org/10.1136/bmj.321.7271.1259

https://doi.org/10.1093/hropen/hoaa011