menstruacija u trudnoći

Da li je menstruacija u trudnoći moguća ili ne?

Da li se menstruacija u trudnoći zaista dešava ili se meša sa nečim drugim? Saznajte koliko je krvarenje u trudnoći opasno i na šta ukazuje.

Mnoge žene govore o svojim ličnim iskustvima kako su i tokom trudnoće imale menstruaciju. Lekari kažu da to nije moguće kada jednom dođe do oplodnje jajne ćelije.

Hajde da vidimo zašto dolazi do zabluda?

Veza trudnoće  i kašnjenja menstruacije

 

Menstruacija odnosno menstrualno krvarenje dešava se jednom mesečno, ukoliko ne dođe do oplodnje jajne ćelije koja se oslobađa za vreme ovulacije na sredini menstrualnog ciklusa.

Redovno menstrualno krvarenje kod većine žena se dešava nakon određenog broja dana, u proseku 28, koliko traje jedan menstrualni ciklus.

Svako menstrualno krvarenje počinje svetlijom i manje obilnom krvlju, a kasnije ta krv bude tamnije crvena i gušća, da bi na kraju krvarenja ponovo bila manje obilna i svetlija.

Broj dana trajanja menstrualnog krvarenja nije isti kod svake žene. Nekima ciklus traje svega 4-5 dana, dok kod nekih žena krvarenje može potrajati i do 7-8 dana. Većina žena dobro poznaje svoje telo i simptome koji nagoveštavaju menstruaciju, a isto tako znaju koliki broj dana će ona potrajati.

Ukoliko u periodu plodnih dana imate nezaštićene seksualne odnose, može doći do začeća, odnosno do oplodnje jajne ćelije. Ponekad do začeća dolazi čak i kada koristite neki vid kontracepcije, jer nijedan vid zaštite nije 100% siguran.

Ukoliko se desi da zatrudnite, na kraju tog ciklusa nećete dobiti menstruaciju.

Većini žena je ovo prvi i najjasniji simptom da su ostale u drugom stanju. Ako menstrualno krvarenje imate na tačno određeni broj dana, svako kašnjenje vam može biti signal da je beba na putu.

Simptomi koje neke žene imaju pred samu menstruaciju ponekad su slični prvim simptomima trudnoće pa ih ne povezuju sa tim, ali izostanak krvarenja je ipak sigurniji znak nakon kojeg bi trebalo uraditi test za trudnoću ili otići na pregled kod ginekologa.

Da li je moguće dobiti menstruaciju u prvom mesecu trudnoće?

 

Na ovu temu ima raznih tvrdnji i nedoumica i većina žena ne bi znala dati tačan odgovor. Međutim, odgovor je definitivno “ne”.

Nije moguće dobiti mensturaciju ako ste trudni.

Kao što smo rekli menstrualno krvarenje nastaje kada neoplođena jajna ćelija takoreći izlazi iz organizma žene. A ako postoji trudnoća, jajna ćelija je oplođena i onda nema menstruacije.

 

menstruacija tokom trudnoće

 

Tokom trudnoće, pogotovo tokom ranije trudnoće dešava se nešto drugo. Moguće je da dođe do nekog vida krvarenja, ali to nije menstrualno krvarenje.

Tokom prvog meseca trudnoće može se pojaviti takozvano implantacijsko krvarenje. Do njega dolazi kada se oplođena jajna ćelija usađuje u zid materice. Često se ovo naziva i lažna menstruacija.

Ovo krvarenje nije opasno i  javlja se čak kod trećine trudnica. Dosta žena ovo krvarenje  meša sa menstruacijom, iako je ono po intenzitetu dosta slabije i traje kraće.

Veliki broj žena to interpretira kao menstrualno krvarenje jer se dešava otprilike u to vreme kada bi trebalo da ga dobiju, pa  do izostanka sledećeg krvarenja i ne posumnjaju da su trudne ako nemaju druge simptome.

Implantacijsko krvarenje je jedno od mogućih u prvom mesecu trudnoće, a do krvarenja može doći i ukoliko se desi spontani pobačaj ili vanmaterična trudnoća.

Kada se desi spontani pobačaj u prvom mesecu trudnoće, često žene ni ne znaju da su bile trudne već ovo krvarenje prođe kao i svako drugo menstrualno.

Šta ako se javi krvarenje u trudnoći u vreme očekivane menstruacije?

 

Svako krvarenje u trudnoći treba proveriti sa ginekologom i utvrditi njegov uzrok.

Pojedina krvarenja nisu opasna već mogu biti znak nekih manjih problema, ali pojedina zaista mogu dovesti do fatalnih posledica.

 

 

Neke žene krvare i po nekoliko meseci u trudnoći i to otprilike u vreme kada bi trebale dobiti menstuaciju da nisu trudne. To se dešava iz više razloga.

  • U prvom mesecu trudnoće to krvarenje može biti impantacijsko koje smo objasnili u prethodnom delu teksta.
  • Još jedan uzrok pojave krvarenja tokom trudnoće može biti erozija grlića materice. Tokom trudnoće kada je grlić osetljiviji nego inače podložniji je raznim infekcijama koje mogu dovesti do krvarenja,
  • Periovulacijsko krvarenje se može desiti u vreme očekivane menstruacije s tim što je ono manje obilno. Za pojavu ovog krvarenja odgovorni su hormoni. Svaka trudnica je drugačija i hormonski status se ne menja istom brzinom kod svake žene. Ukoliko postoji neki hormonski disbalans može doći do ove pojave.
  • Moguće je da krvarenje uzrokuju promene poput polipa ili čak tumora. Zbog toga je važno da se na vreme obratite lekaru i ispitate uzrok krvarenja.

Lažna menstruacija u trudnoći

 

Lažnom menstruacijom u trudnoći naziva se bilo koji vid krvarenja koji se dešava tokom drugog stanja.

Konstatovali smo da se menstruacija u trudnoći ne dešava, ali žene termin lažna menstruacija koriste za razne uzroke krvarenja.

Menstruacija u trudnoći i rast stomaka

 

Kada se bliži menstruacija, dolazi do promene u hormonskom statusu i takozvani PMS doprinosi povećanom apetitu. Žene ne samo što jedu više, nego imaju i veću potrebu za raznim nezdravim namirnicama i tu potrebu pravdaju upravo PMS-om.

Ako za vreme menstruacije stanete na vagu možete se neprijatno iznenaditi po kojim kilogramom viška. Uzrok tome jesu veće zadržavanje tečnosti u organizmu, hormonske promene, prejedanje.

U slučaju da ne znate da ste u drugom stanju, a do krvarenja dođe, može se desiti da rast vašeg stomaka pripišete redovnim promenama u toku menstrualnog ciklusa.

Da li je moguća trudnoća u toku menstruacije?

 

Ovaj segment moramo pojasniti malo detaljnije kako ne bi došlo do zabune. Teoretski nije moguće zatrudneti za vreme menstruacije, jer se tada dešava izbacivanje neoplođene jajne ćelije.

Dakle, da bi zatrudneli, telo mora da proizvede novu jajnu ćeliju koja se očekuje u vreme ovulacije.

E sad, šta se dešava kod pojedinih žena?

Kod nekih žena menstrualni ciklus traje manje od 28 dana, a može se desiti da krvare dosta dugo i  da krvarenje potraje do pojave naredne ovulacije.

Kada u tom periodu dok krvarite imate ovulaciju i nezaštićene seksualne odnose može doći do začeća.

U tome je suština.

Sa druge strane morate imati na umu da muški spermatozoidi imaju mogućnost preživljavanja u telu žene i do nekoliko dana. Tako da ako imate odnose pred kraj menstrualnog krvarenja, može se desiti da spermatozoidi prežive i sačekaju narednu ovulaciju.

Možda je malo zbunjujuće, ali kada odete na naredni pregled kod ginekologa, pitajte ga na koji način možete odrediti kada ovulirate. Da li se možda i kod vas u isto vreme dešava krvarenje i ovulacija?

Povedite računa jer vam možda baš to saznanje pomogne da što pre zatrudnite.

Rađenje testa na trudnoću u toku menstruacije

 

Kućni testovi za utvrđivanje trudnoće uglavnom se rade kada se pojave neki od prvih znakova trudnoće. Najčešće je to kašnjenje ili  izostanak menstruacije.

Testovi rade po principu utvrđivanja postojanja hormona HCG i većina njih je pouzdana kada dođe do kašnjenja menstruacije. Testovi koji su osetljiviji, postojanje trudnoće mogu detektovati i ranije, pre nego što izostane krvarenje.

Kada test radite u vreme očekivane menstruacije manja je verovatnoća da ćete dobiti netačan rezultat jer se tada već povećava nivo HCG hormona.

Ukoliko dobijete očekivano menstrualno krvarenje nema potrebe da radite test za utvrđivanje trudnoće, osim ako se to krvarenje razlikuje i sumnjate da je možda u pitanju implantacijsko.

Ako imate urednu menstruaciju, onda niste trudni.

Menstruacija ili spontani pobačaj – u čemu je razlika?

 

Spontani pobačaj odnosi se na gubitak ploda u ranoj trudnoći. Najčešće se on dešava u toku prvog trimestra, a spontanim pobačajem smatra se svaki gubitak ploda do kraja drugog trimestra.

Pre svega je važno reći da to u pojedinim situacijama, pogotovo ako je trudnoća odmakla ume biti zaista teško iskustvo za roditelje, a pogotovo za trudnicu.

 

menstrualno krvarenje u trudnoći

 

Kada se spontani pobačaj desi u prvim nedeljama od začeća, trudnice ga često interpretiraju kao menstruaciju, pogotovo ako se dešava otprilike u to vreme. Kada se desi u kasnijoj trudnoći verovatno ćete biti svesni šta je u pitanju, jer će i simptomi biti intenzivniji i drugačiji od menstrualnih, mada mnoge žene iz meseca u mesec doživljavaju intenzivne simptome koji nagoveštavaju menstruaciju, pa će im samim tim biti teže napraviti razliku.

Bez obzira kada se desi, na osnovu nekih simptoma možete znati da li se radi o spontanom pobačaju ili menstruaciji, a evo i na osnovu kojih:

menstruacija ili sponatani pobačaj infografik

Menstruacija nakon trudnoće

 

Mnoge žene kao jedan od benefita dojenja navode izostanak menstruacije i uživanje u tom periodu kada se može malo zaboraviti na uloške, grčeve i krvarenje.

Iako se mnoge nadaju tome da menstruaciju neće dobiti sve dok doje bebu, to ne mora biti tako.

Kod žena koje ne doje, menstruacija se nakon porođaja uglavnom javlja u roku od 6-8 nedelja, a kod žena koje doje tajming varira. Zaista nema pravila kada ćete dobiti menstruaciju čak iako samo dojite, tako da budite spremni da se to ponekad desi veoma brzo.

Neke žene su srećnice što se toga tiče pa im se može desiti da menstruaciju ne dobijaju za sve vreme dojenja.

Sigurno se pitate kakve veze ima dojenje sa menstruacijom?

Ima hormonske veze.

Tokom dojenja hormon prolaktin je izuzetno aktivan i važan u proizvodnji mleka i on potiskuje reporduktivne hormone koji utiču na pojavu ovulacije i  menstruacije.

Menstruacija u trudnoći – iskustva

 

Čitajući forume koji se bave ovom temom, dolazimo do zaključka iako je dosta žena negde načulo da se krvarenje tokom trudnoće može desiti,  većina ovu pojavu ne shvata ozbiljno i povezuje je sa menstruacijom. Neke čak i daju savete ženama da ne brinu, jer je moguće da se pojavi menstruacija tokom prvih meseci trudnoće.

 

 

Dosta je pogrešnih informacija i saveta na ovim forumima, pa ako tamo tražite odgovore i podršku uzimajte ih sa rezervom.

Naša preporuka je da čitate sadržaje ozbilnijih sajtova koji se bave ovim temama i da ne čekate savete sa foruma već što pre odete kod lekara ako primetite bilo kakvo krvarenje u trudnoći ili sumnjate da ste trudni, a ne liči vam na menstruaciju.

Forumi ponekad mogu biti dobar izvor podrške i saznavanja nekih informacija, ali ne uvek.

Tema trudnoće i krvarenja je ipak namenjena za stručna lica. Pogrešni saveti vam mogu dodatno uneti nemir i navesti na pogrešne korake.

Ukoliko planirate trudnoću ili ste na samom početku trudnoće ovo je zaista važna tema o kojoj treba detaljnije da se informišete.

Možda nije prijatna, ali ako raspolažete pravim informacijama i zahvaljujući njima pravovremeno reagujete, možete uticati na ceo ishod trudnoće.

Krajnji ishod krvarenja u trudnoći ne mora uvek biti fatalan. Baš naprotiv, ako prepoznate šta se kod vas dešava možete doprineti tome da se vaša beba rodi bez ikakvih komplikacija.

Izvori:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322598

https://www.acog.org/womens-health/faqs/bleeding-during-pregnancy

https://www.healthline.com/health/pregnant/period-and-pregnant

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/bleeding-during-pregnancy/

https://www.babycentre.co.uk/x553485/is-it-possible-to-be-pregnant-and-still-have-periods

https://flo.health/menstrual-cycle/health/period/can-you-be-pregnant-and-still-have-a-period