ovulacija

Šta je ovulacija i zašto je važna ako želite bebu?

Želite bebu? Onda naučite da prepoznate simptome ovulacije i saznajte koji su to najefikasniji načini za utvrđivanje da li u datom momentu ovulirate.

Ovulacija je deo menstrualnog ciklusa koji se dešava kada se oslobađa zrela jajna ćelija i tada može doći do začeća.  Nezaštićeni seksualni odnos u tom momentu ili par dana ranije povećava šansu da zatrudnite. 

Ukoliko želite da zatrudnite ili da izbegnete trudnoću,  u ovom tekstu saznajte kada dolazi do ovulacije i kojim danima ste najplodniji. 

Da li ste znali da možete imati i više ovulacija u toku jednog ciklusa? Da, moguće je, a dešava se i da ovulacija izostane usled raznih faktora.  Mi vam otkrivamo kada do toga dolazi i da li je to opasno po zdravlje žene. 

Šta se dešava tokom ovulacije?

 

Ovulacija je deo menstrualnog ciklusa koji se dešava kada se zrela jajna ćelija oslobađa iz folikula i spremna je za oplodnju ukoliko dođe u kontakt sa spermatozoidom. 

 

oplodnja jajne ćelije tokom ovulacije

 

Ceo menstrualni ciklus pa i ovulacija su pod uticajem ženskih polnih hormona. Njihov nivo i uticaj  se menja u zavisnosti od dela ciklusa.  Najvažniji hormoni koji utiču na menstrualni ciklus i začeće su: estrogen, progesteron, prolaktin, estradiol, testosteron  FSH (folikostimulirajući hormon) i LH (luteinizirajući hormon) . 

Kada govorimo o pojavi ovulacije na nju najviše utiče LH hormon

LH hormon i ovulacija – kakva je veza? 

 

Ovaj hormon se luči u  hipofizi i dovodi do pojave ovulcije, odnosno izbacivanja zrele jajne ćelije, a hormon estrogen je na visokom nivou u fazi ovulacije.

Važno je napomenuti da je LH hormon povišen samo u periodu ovulacije.

Upravo iz tog razloga metode koje se koriste za procenu da li je došlo do ovulacije detektuju povišenje LH hormona. Na taj način imate siguran pokazatelj da li ovulirate ili ne. 

Nije ni čudo što žene krive hormone za mnoge promene raspoloženja, jer se njihov nivo i uticaj u velikojj meri menjaju za vreme jednog menstrualnog ciklusa. 

 

 

Hormoni osim što utiču na menstrualni ciklus, utiču i na ceo organizam. Poznat je njihov uticaj na gustinu kostiju, zdravlje srca, metabolizam, mentalno zdravlje i mnoge druge aspekte. Zbog toga je veoma važno za ženu da ima dovoljan nivo hormona u svom telu. 

Neredovna ovulacija ili potpuni izostanak ovulacije može doprineti težem ostajanju u drugom stanju ili potpunom sterilitetu kod žena. Zbog toga je važno pravovremeno reagovanje i adekvatna hormonska terapija koja će doprineti povećanoj plodnosti žene, odnosno redovnoj ovulaciji. 

Ovulacija i plodni dani – ima li razlike?

 

Kada govorimo o ovulaciji mislimo na onih 12-24 sata kada se oslobađa zrela jajna ćelija i to je period kada ta jajna ćelija  može da se oplodi. 

 

Plodni dani su dani u toku menstrualnog ciklusa kada su šanse za trudnoću povećane ukoliko imate nezaštićen seksualni odnos. 

Plodnim periodom smatra se sredina ciklusa, odnosno 4 dana pre i 2 dana posle ovulacije.

Poznato je da spermatozoidi mogu preživeti u telu žene i do nekoliko dana (3-5 dana). Tako da ukoliko imate odnos nekoliko dana pre ovulacije, spermatozoid može sačekati oslobađanje zrele jajne ćelije i oploditi je.Iz ovog razloga, plodni dani su širi pojam od same ovulacije, obuhvataju i nekoliko dana pre i dan posle. Ovaj period se naziva još i fertilni prozor. 

Pročitajte više o plodnim danima u ovom tekstu: Kada su plodni dani u menstrualnom ciklusu?

Bez obzira da li planirate trudnoću ili ne, svaka žena bi trebalo da poznaje svoje telo i da nauči da prepozna simptome ovulacije kako bi smanjila ili povećala šansu za začeće. 

A kako oni izgledaju? Otkrijte i to!      

Simptomi ovulacije 

 

Kada dođe period ovulacije vaše telo će vam slati signale. Neke žene imaju izuzetno izražene simptome ovulacije koji su lako uočljivi, dok su kod nekih žena simptomi skoro neprimetni.

 

simptomi ovulacije

 

Ovde vam izdvajamo neke od najčešćih simptoma pojave ovulacije. 

  •  Nadutost je jedan od pokazatelja da ovulirate. Kod nekih žena je taj osećaj sličan kao za vreme menstrualnog ciklusa i nekad možete imati utisak kao da vam je sva odeća odjednom postala uska. Do nadutosti dolazi pod uticajem hormonskih promena koji utiču na ovulaciju.
  •  Bolna ovulacija  je česta pojava kod žena. Ovulacija i bolovi u jajnicima su itekako povezani jer dolazi do prskanja jajne ćelije što može uzrokovati bol. Bolna ovulacija može biti  i posledica putovanja jajne ćelije kroz jajovod do materice. Ti bolovi su karakteristični i za period pre i posle ovulacije.
  • Kada se dešava ovulacija dolazi do naglog skoka bazalne temperature (najniže temperature tela u toku 24 časa).  Žene koje žele trudnoću često pribegavaju ovoj metodi praćenja pojave ovulacije.   
  • Bolne grudi su pokazatelj da upravo ovulirate ili ste nedavno ovulirali. Osetljivost grudi je posledica povećanog nivoa hormona progesterona.  
  • Sekret i ovulacija su itekako povezani. Pojačana sekrecija pre ovulacije služi lakšem transportu spermatozoida do jajne ćelije. Pre ovulacije sekret je lepljiv i gust, a za vreme ovulacije je tanji i rastegljiviji poput belanceta. Nemojte se odmah zabrinuti ukoliko primetite braon sekret u ovulaciji. On može biti posledica blagog krvarenja koje je izazvalo jajašce na putu do materice. Ukoliko se on javlja često i obilno posavetujte se sa vašim ginekologom. 
  • Još neki od simptoma ovulacije mogu biti pojačan osećaj vlažnosti u predelu vagine, koji je posledica pojačanog sekreta i taj osećaj može da traje tokom celog dana. 
  • Neke žene će primetiti i pojačanu želju za seksom za vreme ovulacije što je posledica uticaja LH hormona. 
  • Svetlocrvene mrlje na donjem vešu takođe mogu biti znak ovulacije, a posledica su prskanja jajne ćelije. 
  • Za vreme ovulacije menja se i izgled vagine, pa vam ona može delovati blago natečeno zbog povećane prokrvljenosti usled delovanja polnih hormona. Kako se približava ovulacija grlić materice postaje mekši i vlažniji na dodir i povlači se dublje u vaginu.

Ove znake za ovulaciju smatrajte dopunskom metodom za  utvrđivanje ovulacije,jer je za interpretaciju ovih znakova potrebno malo više medicniskog znanja i iskustva. 

Kako da znam kada je ovulacija?

 

Postoje brojni načini da odredite da li ste u periodu ovulacije ili ne. Neki od njih su više pouzdani, a neki manje. Potrudićemo se da vam za svaki iznesemo najrelevantnije činjenice, a vi odaberite koji ćete način  koristiti. 

Trake za ovulaciju 

One su prilično pouzdana metoda otkrivanja ovulacije. Dostupne su u apotekama. Za korišćenje ove metode neophodno je da poznajete svoj menstrualni ciklus, odnosno njegovo trajanje kako bi ste mogli otprilike predvideti kada je vreme za ovulaciju. Test se koristi na isti način kao i  test za trudnoću. Prikupite urin u sterilnu posudu, traku u urinu držite 10-15 sekundi, ukoliko ovulirate test će biti pozitivan za samo nekoliko sekundi.  Detaljnije o svim aspektima korišćenja trakica obavezno pročitajte u uputstvu koje dobijete jer je izuzetno važno obratiti pažnju i na vreme kada u toku dana uzimate urin. 

Kalkulator ovulacije

 Ispprobajte naš kalkulator ovulacije:

Da bi vam kalkulator dao preciznu informaciju morate jako dobro poznavati svoj menstrualni ciklus:

kada je počeo, koliko traje (na koliko dana se javlja, prosek je 28) , da li je identičan iz meseca u mesec.

Ovo je samo informativno i ne može biti 100% tačno jer mnogi faktori utiču na tačnost informacije koje će vam kalkulator dati. Ipak, ovo je neki okviran datum kada možete podrobnije pratiti simptome ovulacije i da li ih ima. 

Digitalni test za određivanje 2 najplodnija dana u mesecu

On meri promene u nivou LH hormona, za koji smo već spomenuli da utiče na pojavu ovulacije. Proizvođači ističu njegovu skoro 100% pouzdanost. Uz ovaj test dobićete i detaljno uputstvo za korišćenje. Možemo vam reći da je korišćenje jednostavno, test se drži pod mlazom urina nekoliko sekundi, a za ostale detalje pratite uputstva proizvođača testa kako bi ste dobili što preciznije rezultate. 

Mikroskop za ovulaciju

Mini mikroskop koji predviđa ovulaciju na osnovu uzorka pljuvačke. Kada je dan ovulacije tada je najizraženija paprasta struktura pljuvačke koja je posledica povećanog nivoa hormona estrogena, što je znak da ovulirate. 

Koji dan ciklusa je ovulacija?    

 

Da bi ste precizno izračunali kada imate ovulaciju neophodno je da poznajete svoj menstrualni ciklus, odnosno dužinu njegovog trajanja. Najbolje bi bilo da detaljno ispratite svoj ciklus nekoliko meseci da bi se utvrdile pravilnosti i odstupanja u pojavi menstrualnog ciklusa. 

U praćenju menstrualnog ciklusa i ovulacije  vam mogu pomoći pametni telefoni i aplikacije razvijene za ovu namenu. Neke od aplikacija koje možete instalirati su :

Menstrualni kalendar

Ovulation tracker

Kada je situacija idealna menstrualni ciklus traje 28 dana, pa bi prema tome do ovulacije trebalo doći 14. dana ciklusa, odnosno 14 dana pre pojave naredne menstruacije. 

Ukoliko vam menstruacije nisu redovne usled postojanja policističnih jajnika ili neke druge dijagnoze, obratite se ginekologu da vam pomogne oko izračunavanja pojave ovulacije ili izbora najpreciznije metode za utvrđivanje ovulacije.  

U kakvoj su vezi stres i ovulacija?   

 

U novije vreme pod uticajem brzine i zahteva života, stres često preuzima primat. Poznato je da je stres uzročnik mnogih bolesti poput kardiovaskularnih i takozvanih menadžerskih bolesti.

Osim toga stres kod žena izaziva promene i u menstrualnom ciklusu.

Kada ste izloženi stresu dešava se da dođe do ranije pojave, kašnjenja ili čak izostanka ovulacije.

Ukoliko dođe do promena u ovulaciji, to može uticati i na promene u pojavi menstruacije. 

Do takvih promena dolazi zato što stres utiče na nivo lučenja polnih hormona u telu. 

Stres je veliki neprijatelj savremenog čoveka  zbog toga je važno naučti kako se efikasno boriti protiv ove pojave. 

Više ovulacija u toku ciklusa     

 

Da li ste znali da je moguće ovulirati čak dva ili tri puta u toku jednog ciklusa?

Moguće je.

Jedna medicinska studija iz 2003. godine  dokazala je da čak 10% ispitanica mesečno proizvode dve jajne ćelije.

Ako spadate u tih 10% onda blago vama jer imate veće šanse za začeće ili dodatni oprez ukoliko ne želite trudnoću.       

Da li ovulacija može da kasni?           

 

Da, kao što kod nekih žena ciklus nije redovan to se može desiti i sa ovulacijom. Spomenuli smo da policistični jajnici, razne ginekološke dijagnoze, stres, emotivni faktori mogu uticati na promenu hormonskog statusa kod žena, a samim tim i poremetiti menstrualni ciklus.  

 

određivanje ovulacije

 

Ukoliko planirate trudnoću, a ovulacija vam kasni pod uticajem određenih faktora, najbolje bi bilo da koristitie neku od spomenutih proverenih metoda za utvrđivanje kada ovulirate i na taj način povećate šansu za začeće. 

Da li se može zatrudneti posle ovulacije?

 

Ukoliko želite da zatrudnite najveće šanse za to su vam nekoliko dana pre ovulacije i na dan ovulacije. 

Već 12-24 sata nakon ovulacije žena više nije u mogućnosti da zatrudni, jer jajna ćelija više nije u jajovodu pa spermatozoidi koji dospeju u telo žene nemaju šta da oplode.

Uvek postoji mogućnost da se pojavi greška prilikom izračunavanja kada treba da dođe do ovulacije, pa ukoliko trudnoću jako želite, vi i vaš partner budite uporni, češće vodite ljubav u periodu ovulacije i najvažnije, uživajte u tom procesu. 

Kontracepcijske pilule i ovulacija

 

Kontracepcijske pilule su jedan od efikasnijih načina za zaštitu od neželjene trudnoće. Pilule sadrže hormone koje sprečavaju da dođe do ovulacije, što znači da ako nema zrele jajne ćelije u telu žene, nema šta ni da se oplodi. Takođe zgušnjavaju i cervikalnu sluz što smanjuje mogućnost spermatozoidima da uđu u matericu. 

 

 

Ovaj način zaštite je skoro 100% siguran kada se pilule redovno koriste. 

Kada se pojavi želja za bebom i poželite da zatrudnite, prekinite sa korišćenjem kontracepsijskih pilula u bilo kom trenutku. Kod većine žena ovulacija se pojavi veoma brzo, dok je kod nekih potrebno sačekati neko vreme da se ciklus ustali. To je individualno i zavisi od hormonskog statusa svake žene. 

Ovulacija za vreme menstruacije

 

Ovulacija za vreme menstruacije se ne dešava.

Kod žena kod kojih je menstrualni ciklus neredovan i poremećen može doći do ovulatornog krvarenja koje mešaju sa menstruacijom, a to krvarenje se može desiti u vreme ovulacije. 

Ova pojava javlja se i kod žena sa redovnim menstruacijama, ali ređe. 

Da li se dešava ovulacija u trudnoći?

 

Teoretski ovulacija se može desiti za vreme trudnoće, međutim ta pojava je toliko retka da medicina nije imala prilike da je detaljno proučava. 

Ti retki slučajevi su se dešavali kod žena sa podeljenom matericom ili neoformljenom matericom.

O ovoj temi ima jako malo pouzdanih podataka, ali postoje zabeleženi slučajevi i ove pojave. 

Ovulacija za vreme dojenja

 

Medicinska struka kaže da ukoliko i samo ukoliko bebu redovno dojite na svakih par sati, vaše telo smanjuje šansu da će doći do ovulacije. Ipak, ovu kontracepcijsku meru koristite sa oprezom. 

Ukoliko sa dojenjem kombinujete formulu ili pumpicu za izmlazavanje mleka, povećava se mogućnost da dođe do ovulacije.     

Imajte na umu da je smanjena mogućnost ovuliranja odmah nakon porođaja. Kako vreme prolazi, beba ređe sisa, uvodi se hrana i mogućnost za ovulaciju se povećava. 

Svaki organizam je drugačiji tako da medeicina ne može odrediti precizne podatke koji se tiču ove teme, već to zavisi od mnogih faktora na koje se ne može puno uticati. 

Ovulacija i  porođaj

 

Studije pokazuju da žene nakon porođaja prvi put ovuliraju između 45 i 94 dana.

Uglavnom se to ne dešava pre 6 nedelje od porođaja, ali uvek ima izuzetaka. 

Kao što smo već napomenuli ukoliko ne dojite ili kombinujete dojenje sa dohranom veća je verovatnoća da se ovulacija pojavi ranije. 

Telo žene je jedan kompleksan organzam koji funkcioniše skoro savršeno kada je žena zdrava. Tada nije teško prepoznati ovulaciju.  Vodite računa o svom reproduktivnom zdravlju, redovno odlazite na ginekološke preglede i osluškujte svoje telo kako bi ste naučili da prepoznate kada vam šalje signale da ovulacija u toku.