druga nedelja trudnoće

Druga nedelja trudnoće izgleda ovako!

Čudno! Druga nedelja trudnoće, a vi zapravo još uvek niste trudni? Kako je to moguće? Saznajte sve o ovoj temi u nastavku teksta.

Ova nedelja je veoma važna jer je u njoj povećana šansa za začeće. Šta se sve dešava u ovom periodu? Pokušaćemo da vam pojasnimo.

Možda će nekima zvučati konfuzno, ali trudićemo se da budemo razumljivi i da vam pomognemo da povećate šansu za začeće i shvatite način na koji se preračunava starost trudnoće. 

Kada počinje 2. nedelja trudnoće?

 

Da li znate kako se računa starost trudnoće? Kalendar trudnoće nekada je zbunjujuć, ali objasnićemo vam.

Kada odete kod ginekologa na utvrđivanje trudnoće prvo što će vas pitati jeste kada ste dobili poslednju menstruaciju. 

Znate li zašto?

Zato što se upravo taj datum smatra i prvim danom trudnoće.

Dakle, prema medicinskim kalkulacijama vi ste trudni od onog dana kada ste imali poslednji ciklus i tako se računa dužina trudnoće i datum porođaja.

Što bi značilo sledeće:

2. nedelja trudnoće počinje nedelju dana nakon što ste dobili poslednju menstruaciju.

Evo na primer ako je poslednja menstruacija bila 1. januara, to bi značilo da vam prva nedelja trudnoće traje do 7. januara, a druga nedelja trudnoće počinje 8. januara.

 

 

Nadamo se da vam je ovaj deo sada jasan. Zato, ukoliko planirate trudnoću bilo bi dobro da povedete računa o svojim ciklusima. Probajte da ih ispratite i uvidite određene pravilnosti ili odstupanja koja bi bila značajna informacija vašem ginekologu.

Na taj način će lekar moći precizno da utvrdi koliko je vaša beba stara i kada će doći na ovaj svet.

Znaci trudnoće u drugoj nedelji i mogu li se oni detektovati?

 

O simptomima trudnoće u drugoj nedelji ne možemo govoriti jer tada trudnoće još uvek nema, ali ima nečeg drugog, a to je ovulacija.

Ovulacija je vreme kada postoji mogućnost da dođe do začeća, a dešava se između 13. i 20. dana menstrualnog ciklusa, u zavisnosti od dužine ciklusa.

Dakle, ovulacija se dešava u sredini ciklusa, pa ako je cilkus redovan i traje 28 dana, ovulaciju očekujte oko 14. dana.

 

druga nedelja trudnoće simptomi

 

Veliki broj žena u ovoj nedelji nema apsolutno nikakvih znakova ni simptoma koji bi ukazivali na trudnoću, ali se dešavaju promene vezane za ovulaciju.

Da li će simptomi ovulacije biti izraženi ili ne to se razlikuje od osobe do osobe. Kod pojedinih žena su oni zaista izraženi i po njima se tačno zna kada su plodni dani, dok će kod drugih ovulacija proći neprimetno bez bilo kakvih tegoba.

Neki od najčešćih simptoma ovulacije jesu povremen i oštar bol u abdomenu, povećana seksualna želja, osetljivost dojki, povišena bazalna temperatura i  pojačano čulo mirisa. Ako imate neku od ovih promena oko sredine ciklusa, sada znate o čemu se radi.

Ako dođe do začeća, prvi znaci i simptomi trudnoće pojaviće se otprilike za jedno dve nedelje, odnosno u periodu kada bi trebalo da se pojavi menstruacija. 

Veoma mali broj žena primeti prve simptome trudnoće u ovom periodu. Kod nekih se može desiti nagli hormonski skok kao posledica začeća. Tada se kao prvi simptom može recimo pojaviti sporije varenje koje rezultira osećajem nadutosti. Čak iako osete neke minimalne promene u svom telu, žene ih u tom periodu još uvek ne tumače kao znak trudnoće i uglavnom prođu neprimetno.

Razvoj bebe u ovoj nedelji

 

U drugoj nedelji trudnoće bebe još nema. Ako budete dovoljno seksualno uporni i vredni, u toku ove nedelje povećavate šansu da se beba začne.

Zašto je šansa povećana?

Zato što dolazi do ovulacije, odnosno perioda plodnih dana. Sve žene bi trebale znati da je za oplodnju potrebno da se oslobodi zrela jajna ćelija koju će oploditi spermatozoid.

U drugoj nedelji dešava se u organizmu žene folikularna faza ciklusa. U njoj se razvija i izdvaja jedan dominantni folikul u kom sazreva jajna ćelija koja će eventualno biti oplođena. Ovaj folikul nastavlja da raste, dok se ostali smanjuju.

U isto vreme, u materici dolazi do zadebljanja unutrašnjeg sloja tkiva koji se naziva endometrijum. Ako se ćelija oplodi, ona se onda usađuje u taj zadebljali sloj ( implantacija) . Ako ne dođe do oplodnje, 2 nedelje kasnije od tog zadebljalog tkiva nastaje ono što poznajemo pod pojmom menstruacija.

Dakle, upravo za vreme ovulacije dolazi do oslobađanja jajne ćelije i to se dešava samo jednom mesečno i mogućnost za oplodnju jajne ćelije traje jedan dan.

Oslobođena jajna ćelija može preživeti između 12 i 24 sata nakon ovulacije. Dakle u tom periodu može doći do oplodnje ukoliko se u telu žene nađe i spermatozoid. Bitno je naglasiti da odnos ne mora da se desi baš u to vreme kako bi došlo do začeća. 

Da bi ste zatrudneli odnos možete imati i par dana ranije, uglavnnom se spominje brojka od pet dana jer toliko spermatozoidi mogu preživeti u telu žene. Ako ste seksualno aktivni tokom ove nedelje, spermatozoidi mogu sačekati da se oslobodi jajna ćelija i možete se nadati srećnom ishodu.

Šta možete učiniti u ovoj nedelji?

 

Ukoliko planirate trudnoću, ova nedelja je ključna za uspeh i jako je važno da učinite nekoliko bitnih stvari. Jedna od njih je da pratite simptome ovulacije. Ukoliko niste sigurni kako to da učinite obratite pažnju na sledeće simptome kao što su:

  • Povećana želja za seksom. Ovo može biti jedan od znakova da se bliži ovulacija. Kada dolazi do ovulacije menja se hormonski status, odnosno povećava se nivo ženskih polnih hormona koji utiču i na libido. Naravno pod pretpostavkom da je sa zdravstvenog i psihičkog aspekta sve u redu, jer ako se psihički ili fizički ne osećate dobro to može uticati da se ovaj simptom ne pojavi. Nemojte se čuditi ako vam u ovom periodu partner odjednom postane veoma privlačan ili obrnuto. Hormoni su čudo koje treba iskoristiti kako bi došlo do začeća,.
  • Drugi čest simptom ovulacije može biti probadajući bol u predelu abdomena. Mnoge žene kažu da za vreme ovulacije imaju osećaj da ih bole jajnici. Dakle, ako ste u sredini ciklusa i osetite neki čudan bol, može biti da se dešava ovulacija.
  • Da se dešava ovulacija možete videti i po svojoj bazalnoj temperaturi tela koja raste u periodu plodnih dana. Za ovu metodu je neophodno svakodnevno  merenje temperature da bi se primetio porast.
  • Promene u vaginalnom sekretu su još jedan nagoveštaj ovulacije. Kada dođe ovaj period ciklusa, sekret liči na sirovo belance. Priroda se pobrinula da bude baš takve konzistencije kako bi spermatozoidi lakše putovali na svoje odredište i oplodili jajnu ćeliju.

Da bi utvrdili dešavanje ovulacije možete kupiti i kućni test za ovulaciju koji je nalik testu za utvrđivanje trudnoće. Dostupan je svima, može se kupiti u apotekama i sasvim je jednostavan za upotrebu. Ako vam je važno da znate šta se u vašem telu dešava i ovo imate kao mogućnost na raspolaganju.

 

 

Ukoliko vodite računa o simptomima ovulacije i primećujete da se pojavljuju, ovi saveti će vam dobro doći:

  • Pravo je vreme da sa svojim partnerom budete što češće intimni odnosno da imate nezaštićene seksualne odnose. Osim vaše prirodne želje za seksom od pomoći može biti neka romantična  i opuštajuća atmosfera. Što češće imate odnose, veća je šansa da uskoro imate i neku oplođenu jajnu ćeliju i da ostanete u drugom stanju.
  • Trudite se da u ovom periodu  smanjite napetost i uticaje stresa. Što ste napetiji i pod bilo kakvim pritiskom ili psihičkom nestabilnošću to može uticati na uspeh u začeću. Čak i lekari savetuju parovima da se opuste, da uživaju jedno u drugom i da će to na kraju dovesti do  rezultata.
  • Upražnjavajte zdrave životne navike. To je jedan opšti savet za sve aspekte života pa tako i za ovaj. Ako planirate potomstvo pravo je vreme da se okrenete zdravom životu. Što su budući mama i tata zdraviji, veća je verovatnoća da će i deca biti zdravija i da će period trudnoće i sam porođaj proći lakše, bez nepotrebnih komplikacija. Pod zdravim životnim navikama podrazumeva se odgovarajuća ishrana, fizička aktivnost, ali i dovoljno sna. Ako ste pušač probajte da ostavite duvan. To će mnogo dobrobiti doneti pre svega vama, a potom i vašoj bebi. Takođe se savetuje da se konzumiranje kofeina i alkohola svede na minimum.
  • Budućim trudnicama se savetuju da na vreme pripremaju svoje telo za nastupajući period. Zato se preporučuje povećan unos prenatalnih  vitamina  i folne kiseline. Da ne biste na svoju ruku kupovali suplemente, za ovu stavku bi bilo dobro da se posavetujete sa svojim lekarom i pronađete odgovarajuće . Do tada, svoj organizam obogatite vitaminima putem zdrave i  raznovrsne ishrane.

Da li treba ići kod lekara u ovoj nedelji trudnoće?

 

Uvek je preporučljivo raditi preventivne i redovne ginekološke preglede. Iako u ovoj nedelji trudnoće ploda još uvek nema, vaš lekar vam može dati druge informacije.

 

2. nedelja trudnoće

 

Ako se baš u ovoj nedelji zadesite na pregledu lekar će vam uz pomoć ultrazvuka reći u kojoj ste fazi ciklusa, odnosno kada će se desiti ovulacija.

Ova informacija će vam sigurno biti od koristi, a vi znate šta vam je dalje činiti.

Kako povećati šansu za začeće?

 

Sigurni smo da ste primetili da sve veći broj parova ima poteškoća sa začećem iz bilo kog razloga. Nekada na to utiče zdravstven stanje, nekada stil života ili je organizam naprosto takav da žena iz nekog razloga nema ovulacije.

Ukoliko planirate trudnoću na vreme krenite da razmišljate o tome i radite na tom polju.

Šta to znači?

To znači da bi žene trebale ići na redovne ginekološke preglede kako bi znale svoje zdravstveno stanje i da li je potrebno uvoditi bilo kakvu terapiju koja bi povećala šanse za trudnoću. Takođe je jako važno da  poznajete svoj organizam i svoje cikluse kao i periode u kojima dolazi do plodnih dana kako biste znali kakve su šanse da oplođena jajna ćelija bude izvoljiv podvig.

Određena zdravstvena stanja mogu uticati na to da se smanji šansa za začeće. Zato je neretko potrebno konsultovati specijaliste iz drugih oblasti medicine koji nisu ginekolozi. Ponekad je raznovrsna, pravovremena i adekvatna terapija zaista neophodan uslov da ispunite svoju želju i postanete roditelj.

Razmislite o ovome i buduće mame, već danas zakažite svoj ginekološki pregled ako ga niste skoro uradile.

Želimo vam puno uspeha u toku ove druge nedelje, koju ćemo za par nedelja i meseci nazivati drugom nedeljom trudnoće.

Sledeće: Treća nedelja trudnoće: zabava počinje