prva nedelja trudnoće

Prva nedelja trudnoće izgleda ovako

Kada počinje prva nedelja trudnoće? Kakvi su simptomi koje možete da očekujete i kako da prepoznate da li ste trudni ?  Neke stvari bi vas mogle iznenaditi.

Ako niste planirali trudnoću, ova nedelja će proći nezapaženo, a moguće simptome ćete pridodati zaostatku PMS-a. Nije loše da znate šta se sve dešava u prvoj nedelji trudnoće da bi znali šta treba da radite u predstojećem periodu!

Kada počinje prva nedelja trudnoće?

 

Komplikovani proračuni nedelja i meseci trudnoće zapravo uopšte ne moraju da budu tako stresni. Kako kalendar trudnoće kaže,  prva nedelja je ona koja počinje kada počne vaša poslednja menstruacija.

Dakle kalendarski, vaša trudnoća započinje prvog dana poslednje menstruacije. Sigurno vam se čini da ovo baš i nema logike, ali računica je takva. Od toga dana se računa početak trudnoće, trudnoća traje 40 nedelja. U odnosu na taj dan, odrediće se i termin porođaja.

Zanimljivo je da je punih 9 meseci u stvari 10 meseci! A to je upravo zbog toga što se u prvim nedeljama kalendarske trudnoće plod nije formirao, i začeće se nije odigralo. U prvoj nedelji trudnoće tehnički vi niste u drugom stanju.

Zašto je to tako?

Kada se menstrualni ciklus završava, vaši jajnici postaju male fabrike folikula koji nose u sebi jajne ćelije. U tim danima nakon ciklusa, se stvara jajna ćelija koja će, kada sazri, biti oplođena i razviti se u vašu bebu.

 

1. nedelja trudnoće

Prve dve nedelje trudnoće vi i niste trudni.  Tada se tek dešava priprema, ovulacija pa oplodnja, a zatim formiranje ploda. Tek nakon svega toga kada se stvori maleni embrion, se može reći da je tehnički počela trudnoća i onda se može potvrditi testom za trudnoću. Onog momenta kada vam test da pozitivan rezultat, vi već očekujete drugu menstruaciju, ali nje nema. Tada i posumnjate na drugo stanje. Ali računica kaže da je to već 4 ili 5 nedelja trudnoće.

Dakle, kada se zapitate od kada se računa prva nedelja trudnoće – odgovor je od prvog dana vašeg poslednjeg ciklusa!

Tokom prve nedelje trudnoće, što je ujedno i vreme kada žena ima menstruaciju, telo počinje pripreme za moguće začeće u narednom ciklusu. Hormonske promene koje se dešavaju tokom i nakon menstruacije su usmerene na pripremu endometrija (unutrašnji sloj materice), što je neophodno za eventualno usađivanje oplođenog jajeta.

Hormonske promene u ovom periodu uključuju fluktuacije u nivoima estrogena i progesterona, ključnih hormona koji regulišu reproduktivni ciklus. Estrogen stimuliše rast i obnavljanje sluzokože materice, dok progesteron priprema endometrij za prijem oplođene jajne ćelije. Ove promene su vitalne za stvaranje pogodnog okruženja za trudnoću.

Dakle, iako se trudnoća u pravom smislu te reči još nije desila, ove pripreme su ključne za naredne faze trudnoće koje će, ukoliko do oplodnje dođe, zvanično početi negde oko dve nedelje posle početka poslednje menstruacije. Tako se omogućava preciznije praćenje razvoja trudnoće i planiranje prenatalne nege.

Ako već planirate trudnoću, onda planirajte i negu na vreme. Izbacite sve štetno iz upotrebe u kozmetičke svrhe i pređite na prirodnu kozmetiku. Takođe, već sada možete da pripremate kožu za šokove koji će čekati u vidu rastezanja zbog rasta stomaka.

Aleksandra je tako uradila i sada je zadovoljna mama koja nema strije na stomaku. Šta je koristila protiv njih, saznajte iz njene lične priče koja se nalazi na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Ako se pitate i da li ova nedelja ima neke specifične simptome, odgovor je u sledećem delu teksta.

Prvi znaci prve nedelje trudnoće

 

Sigurno ste načuli za prve znake i simptome trudnoće – mučnine, vrtoglavice, umor, pa i česte posete toaletu. Ali, da li se one dešavaju i u toj prvoj nedelji?

Odgovor je NE.

Ne dešavaju se jer zapravo i ne postoje.

Kalendarska prva nedelja trudnoće je period pre začeća, tako da se prave nepogode početnih meseci trudnoće još ne osete.

Međutim, možete osetiti blage promene u smislu završetka PMS-a.

PMS predstavlja period u mesecu pred menstrualni ciklus i usled promene u hormonima se pojavljuju bubuljice, mrzovolja, osećaj umora i bolovi u telu (krsta, grudi, stomak.). Po završetku menstruacije, estrogen ponovo dostiže svoje normalne nivoe, a samim tim se i vi osećate bolje. Dakle možete primetiti da se osećate bolje ili eventualno još uvek pomalo mrzovoljno kao zaostatak promena. Mučnine u trudnoći dolaze malo kasnije, otprilike oko 3 nedelje od ovih dana.

Da sumiramo, kalendarski prva nedelja trudnoće je period pre začeća i nema simptome.

Sve ostalo su mogućnosti i varijacije koje mogu da se dogode.

Beta HCG u prvoj nedelji trudnoće

 

Beta HCG je zapravo prvi indikator rane trudnoće, jer je u pitanju hormon koji, u toku prvih dana od začeća, raste izuzetno brzo iz dana u dan. Može se reći da je merenje beta HCG-a jedan od najpouzadnijih testova za trudnoću koji može da je detektuje i u vrlo ranoj fazi. Ipak, vreme u kojem se odlučite da je vreme za test na trudnoću ili vađenje bete je treća ili čak četvrta nedelja trudnoće zapravo.

Kako pitate se?

Testove obično radimo kada primetimo izostanak menstrualnog ciklusa, a to otprilike 28 do 35 dana nakon zadnje menstruacije. Prema tome, prva nedelja trudnoće je prošla 3 (4) nedelje ranije. Trudnoće nema, pa nema ni povišenih beta HCG vrednosti.

Međutim, ukoliko se desi da merite nivo ovog hormona baš u tim danima nakon menstrualnog ciklusa, on može biti u visini od <5 mlU/ml koliki su rezultati i inače kod žena koje nisu trudne.

Kada se trudnoća desi i merite beta HCG,  visina će biti ovakva:

  • 3 do 5 nedelja trudnoće između 50 i 426 mlU/ml
  • 5 do 6 nedelle trudnoće između 1000 i 8000 mlU /ml

I tako vrtoglavo raste sve do trećeg meseca trudnoće kada polako počinje da opada, da bi se nakon porođaja ponovo svela na <5 mlU/ml.

Prva nedelja trudnoće i ishrana

 

Veoma je važno da vodite računa o ishrani u toku trudničkih dana , pa čak i ako samo planirate trudnoću, jer ona u mnogo čemu utiče na razvoj ploda. Pored razvoja bebe, ishrana i životne navike utiču i na sam tok trudničkih dana, ali i na pritisak, sistem za varenje i druge ozbiljnije stvari.

 

 

Na primer pravilna ishrana i namirnice pune vlakana mogu da olakšaju problem zatvora koji se može desiti u toku osmog meseca trudnoće ili zadnjeg tromesečja. Takođe neke namirnice mogu uticati na skok krvnog pritiska (ili obrnuto na njegov pad) pa bi trebalo voditi računa o konzumiranju istih.

Ipak, prva nedelja trudnoće se naziva i “grešna” nedelja, jer je tada dozvoljeno malo pogrešiti. Zapravo ako se ispostavi da ste tada popili koju čašu vina ili pojeli neku od vrsta ribe koje u trudnoći nisu preporučljive, ništa strašno. Doktori smatraju da ni hrana ni piće u ovoj nedelji ne mogu pretreano da utiču na plod ili trudnoću – jer ih fatički i nema.

Međutim, ukoliko pijete neke lekove i određenu terapiju, trebali bi ste na pomenete lekaru i pre planiranja trudnoće, a pogotovo na samom početku iste.

Ukoliko lekar ustanovi da treba, možda ćete terapiju zameniti ili smanjiti. Neki lekovi mogu da utiču na razvoj ploda i tok trudnoće i to je uglavnom negativno.

Ako planirate trudnoću, već sada počnite da uzimate prenatalne vitamine.

Prva nedelja trudnoće i bolovi u stomaku

 

Da li je moguće da se bolovi u stomaku jave u toku prve nedelje trudnoće? Odgovor je da mogu.

U toku kalendarski izračunate prve nedelje bol u stomaku može da se javi kao posledica menstrualnog krvarenja i grčeva. Takođe mogu da se jave i kao posledica zatvora koji se nekada mogu desiti u toku ciklusa. Ali ovi bolovi nisu povezani sa samom trudnoćom.

Grudi u prvoj nedelji trudnoće – ima li promene?

 

Kada se spominje trudnoća, njeni simptomi i sve prateće zgode i nezgode, uvek su na pameti i grudi. Grudi trpe velike promene u toku drugog stanja, od blagih bolova u početku do njihove pripreme, a zatim i realizacije svrhe – ishrane novorođenčadi i beba.

Da li ste znali da grudi u toku trudnoće mogu da narastu i za čitav broj korpica brushaltera?

Da istina je, i obično se to desi u zadnjem tromesečju, ali kada se uspostavi laktacija i otpočne dojenje mogu se ponovo smanjiti. Takođe su i vrlo podložne stvaranju strija jer se popunjavaju i rastu, ali i to je vezano za kasnije periode trudnoće i dojenja.

U prvoj nedelji trudnoće grudi su obično bez većih promena, ukoliko govorimo o kalendarskoj prvoj nedelji.

Često mokrenje u prvoj nedelji trudnoće

 

Jedan od prvih simptoma trudnoće je upravo često mokrenje. Razlog ovoj pojave je povećana prokrvljenost karličnog predela tela. Zapravo, ako se vratite malo kroz tekst naći ćete da smo spominjali HCG – hormon koji je indikator trudnoće. On takođe uzrokuje i pojačano prečišćavanje krvi kroz bubrege što znači češće mokrenje. Takođe aktivno učestvuje u pripremi tela za formiranje placente.

Što se tiče prve nedelje trudnoće sa kalendarskog aspekta proračunavanja, najverovatnije nećete iskusiti često trčanje do toaleta jer se tada trudnoća još nije dogodila. Ako se nije dogodila ni hormoni nisu učinili svoju magiju još uvek.

Krvarenje u prvoj nedelji trudnoće?

 

Krvarenje i trudnoća nikada nisu dobar znak. Ipak, na samom početku trudnoće može se desiti da primetite po koju kap krvi na vešu. Razlog je usađivanje oplođene jajne ćeliju u zid materice gde će dalje da se odvija proces rasta i razvoja ploda. Ipak, taj momenat se ne dešava u prvoj nedelji trudnoće već malo kasnije.

To znači da krvarenje u prvoj nedelji trudnoće nije uzrokovano samom trudnoćom.

S obzirom da prva nedelje trudnoće počinje sa prvim danom menstruacije, sasvim je izvesno da će biti krvarenja.

Šta možete uraditi u ovoj nedelji trudnoće?

 

Ukoliko želite da ostanete trudni i planirate to već neko vreme ova nedelja će vam proći u iščekivanju i nestrpljenju. U tom slučaju, sigurno znate i šta je merenje bazalne temperature i često ga primenjujete.

Upravo u redovnim merenjem ćete prepoznati prvu nedelju trudnoće po normalnim vrednostima, jer još nema začeća. Zatim ćete primetiti vreme ovulacije i vreme za pokušaj začeća.

 

prva nedelja drugog stanja

 

Nakon toga ako vidite da bazalna temperatura ostaje blago povišena iako ste u post-ovulativnom periodu, možete da se radujete. To vam ujedno može biti i prvi znak da ste u drugom stanju.

Sledeća važna stvar jeste da obavezno obavite sve informativne razgovore sa vašim lekarom za trudnice. Treba da ga obavestite o promenama, očekivanjima, ishrani, životnim navikama kao i eventualnoj terapiji koju uzimate. Na taj način ćete biti potpuno spremni za trudnoću i bićete bezbrižni čak i kada još niste potvrdili testovima za trudnoću ili pregledom kod stručnog lica.

 

 

Kafa i druge životne navike u prvoj nedelji trudnoće

 

Kada je u pitanju neka posebna briga ili nega, u ovoj nedelji uglavnom nije neophodna. Ono što možete uraditi jeste prekinuti štetne navike poput pušenja i smanjiti unos kafe ili napitaka koji sadrže kofein. Neki stručnjaci kažu da je u toku trudnoće dozvoljeno oko 300mg kofeina u toku dana, a to su otprilike dve šoljice kafe. Naravno, zavisi i koja kafa je u pitanju, jer recimo ukoliko je vaša omiljena kafa espresso, ne bi trebali da pijete više od jedne šoljice dnevno.

Takođe možete se potruditi da više odmarate.

Što se tiče kalendarske prve nedelje trudnoće, tada još imate prilike i da popijete neku čašu jačeg pića, ili kafe jer neće imati uticaj ni na trudnoću ni na plod. Njih zapravo još uvek praktično i nema, pa je ovo nedelja u kojoj vam je sve oprošteno!

Najvažniji savet za ovu nedelju je zapravo da počnete da koristite prenatalne vitamine i folnu kiselinu!

Prenatalni vitamini

 

Spoj svih neophodnih nutrijenata i vitamina koji su potrebni i vašem telu u trudnoći i bebi koja se razvija se nalaze u ovakvim vitaminima. Obično su prenatalni vitamini u vidu tableta ili pilula koje se uzimaju jednom ili dva puta u toku dana. Oni nadomešćuju vitamine koji se iz vašeg tela koriste za razvoj bebe, posteljice ili plodove vode. Takođe oni i doprinose lakšem razvoju ploda u dobrom pravcu.

Prenatalni vitamini su super i kao priprema tela za trudnoću, pa ukoliko ste uveliko u planiranju iste, možete početi da je uzimate u ovom periodu!

Folna kiselina

 

Folna kiselina je jedan od najvažnijih elemenata koji je neophodan za pravilan rast i razvoj bebe. Zapravo preporučuje se uzimanje folata i pre same trudnoće, onda kada se pripremate za nju i planirate je.

Zašto je toliko važna?

Kako stručnjaci kažu, folna kiselina smanjuje rizike od pobačaja, od devijacije ploda, poboljšava cirkulaciju kroz placentu i pupčanu vrpcu, i utiče na mnoge druge rizike.

Možda i najvažnija uloga koju folna kiselina ima u trudnoći ta što smanjuje mogućnosti od deformiteta neuralne cevi kod ploda. Ova pojava je inače vrlo ozbiljna, i rezultuje ili teškim deformitetima ploda (i telesno i mentalno) ili pobačajem. Dakle, folna kiselina je nešto što ne treba preskakati.

Još jedna važna stvar oko folne kiseline jeste što je ona često deo prenatalnih vitamina. U tom slučaju ne morate je uzimati zasebno, kao dodatak, već je ona deo vitamina koje svakako uzimate svakodnevno. Kada odlučite da je vreme da počnete da je konzumirate, posavetujte se sa vašim lekarom oko toga da li će to biti kroz vitamine ili posebno, i on će vam prepisati ono što je najbolje za vas.

Prva nedelja trudnoće je vreme za planiranje začeća

Planiranje trudnoće je važan korak u kojem treba uzeti u obzir nekoliko ključnih zdravstvenih aspekata. Saveti i preporuke koje se tiču prenatalnih vitamina, folne kiseline, kao i konsultacije sa lekarom pre začeća su od suštinskog značaja za zdravu trudnoću.

Pre nego što započnete sa planiranjem trudnoće, važno je konsultovati se sa lekarom. Lekar može pružiti savete i preporuke specifične za vaše zdravstveno stanje, uključujući i pregled vaše trenutne medicinske terapije, kako bi se osiguralo da su lekovi koje koristite bezbedni za trudnoću. Takođe, ovo je idealno vreme da se urade svi potrebni ginekološki pregledi i testovi.

Prekid kontracepcije

 

Ako koristite hormonsku kontracepciju, preporučuje se da o prekidu kontracepcije razgovarate sa svojim lekarom. Na taj način možete planirati kada je najbolje prestati sa kontracepcijom kako bi vaše telo imalo dovoljno vremena da se hormonski stabilizuje pre začeća.

Priprema za trudnoću je proces koji zahteva pažljivo planiranje i prilagođavanje. Uz prave informacije i podršku zdravstvenog osoblja, možete postaviti temelje za zdravu i srećnu trudnoću

Prva nedelja trudnoće ukoliko je planirate,  je vreme radovanja i početaka drugačije brige o sebi. Ovi dani su period privikavanja na ideju o trudnoći, o budućim obavezama ali i o radostima koje vas čekaju. Zato uživajte u njima što više možete.

SLEDEĆE: Druga nedelja trudnoće izgleda ovako!