priprema grudi za dojenje

Priprema grudi za dojenje: sve što treba da znate!

Priprema grudi za dojenje veoma je važna kako biste uspešno uspostavili laktaciju. Slede konkretni saveti kako da to uradite i kada.

Tokom perioda trudnoće fokisirani ste uglavnom na to kako da tih devet meseci prođe u najboljem redu, da se porodite što lakše i konačno ugledate svoju bebicu. I to je normalno.

Ipak, period koji sledi nakon porođaja prepun je izazova. Zato je važno da se pripremite fizički, ali i psihički, za sve ono što vas očekuje sa novorođenčetom.

Priprema grudi za dojenje stavka je koju ne smete zaboraviti i preskočiti.

Kada počinje priprema grudi za dojenje?

 

Jedan od prvih simptoma trudnoće jeste preosetljivost dojki. Kako drugo stanje odmiče, one pod uticajem hormona postaju drugačije, menjaju oblik. Bradavice i areole oko njih postaju tamnije.

Dojke kod žena se u potpunosti razvijaju upravo tokom perioda trudnoće i dojenja. Odmah nakon porođaja pokreće se laktacija. Dejstvo hormona prolaktina tokom dojenja je 10 puta jače, što uslovljava da mleko stalno nadolazi u alveole mlečnih žlezda.

Najpre se luči kolostrum, prva i najvažnija hrana za novorođenče. Nakon toga, dojke luče prelazno mleko, a posle dve nedelje javlja se zrelo mleko.

Iako dojenje jeste najprirodnija stvar na svetu, na žalost, veliki broj žena se već na samom početku susreće sa brojnim preprekama.

Prema statistikama, u Srbiji oko 15 odsto žena isključivo doji bebu u prvih šest meseci. Sa druge strane, u skandinavskim zemljama taj procenat je oko 90 odsto.

Priprema je pola posla

 

Ukoliko možete i želite da dojite svoje dete, na žalost, nekada ta čvrsta želja nije dovoljna. Potrebno je mnogo više, jer dojenje jedne bebe, a da ne pričamo o blizancima ili trojkama, iziskuje veliki fizički, ali i psihički napor majke.

 

priprema grudi za podoj

 

Najlepši mogući scenario je kada sve ide glatko, beba odmah uhvati dojku i sisa bez problema. Ipak, uspešan početak dojenja i kasnije održavanje laktacije često zahteva poprilične napore, mnogo truda i volje.

I upravo zato je bitno da se pripremite za predstojeći period dojenja. Jedan od najvažnijih segmenata je priprema dojki za podoj, a koja počinje  već tokom perioda trudnoće. Nastavlja se kada beba počne da sisa, a veoma je važna i pravilna nega dojki tokom dojenja.

Zbog toga, pre nego što stigne bebica, bilo bi dobro da se teorijski pripremite za početak dojenja. Tako ćete sigurno imati više samopuzdanja kada počnete da dojite.

Zašto je bitna priprema dojki za dojenje?

 

Majčino mleko je najbolja i najzdravija hrana za bebu. Ono sadrži oko 300 dragocenih sastojaka kojih nema u adaptiranim formulama. Kako beba raste, i samo mleko se prilagođava njenim potrebama. Priroda je čudo, zar ne?

 

 

Ipak, da li ćete dojiti dva meseca ili dve godine, to je samo vaša odluka. Ukoliko jednostavno ne želite ili iz medicinskih razloga ne možete da dojite, i to je savim u redu. Beba će iz formule dobiti sve neophodne minerale, vitamine i nutrijente. Važno je da je beba sita i da lepo raste i razvija se.

Ukoliko iz medicinskih razloga ipak ne možete da dojite, uzimate određene lekove ili ste pod terapijama, treba da se informišete o načinima kako da nakon porođaja zaustavite laktaciju. To su najčešće određeni hormonski lekovi ili injekcije koje sprečavaju proizvodnju mleka. Napominjemo da ih ne smete uzimati na svoju ruku, već isključivo nakon razgovora sa lekarom.

A ako želite i planirate  da dojite bebu, znajte da možda čitav taj proces neće teći potpuno uspešno. Važno je da se pravilno edukujete pre samog početka dojenja, bitno je da budete informisani i da znate koji problemi vas mogu čekati.

Nakon porođaja, laktacija će prirodno krenuti i zato bi bilo najbolje da prvi podoj bude u prvih nekoliko sati.

Ukoliko je beba iz određenih razloga na dohrani u porodilištu, važno je da izmlazate mleko koje nadolazi i tako sprečite njegovo gomilanje u dojkama. U prvim danima i nedeljama nakon porođaja dojenje zaista može biti bolno i veoma iscpljujuće. Posebno za prvorotke koje nemaju iskustva.

Pripremom grudi zaobiđite komplikacije

 

Babice u porodilištu, kao i patronažna sestra kod kuće, treba da vam pomognu da uspešno dojite i održite laktaciju, jer prepreke tokom dojenja mogu biti mnogobrojne.

Mame koje su brzo nakon porođaja prestale da doje kao glavni razlog najčešće navode bol dojki.

 • Uvučene i ravne bradavice često su razlog zbog kojeg žena ne može pravilno da doji dete. Beba jednostavno ne može da uhvati bradavicu, muči se, plače, gladna je, pa mama u očaju uzima dohranu i  hrani dete. Na sreću, dojenje sa ravnim bradavicama ne mora biti prepreka, jer postoje načini da se ovaj problem prevaziđe;
 • Kada beba sisa, ona treba da uhvati areolu (deo oko bradavice), a ne samu bradavicu. Na taj način uspeće da izvuče samu bradavicu kako bi mogla lepo da sisa;
 • Ukoliko beba ne sisa pravilno i hvata samo bradavicu, to može izazvati ranice i ragade koje su veoma bolne.  Bradavice su tada ispucale, suve, a često i krvare.U takvim slučajevima možda će biti potrebno da stavljate silikonsku bradavicu ili da mleko izmlazate pomoću pumpice. To traje dok ragade ne zarastu, a zatim je važno da bebu vratite na dojku i pomognete joj da pravilno sisa;
 • Mastitis je takođe jedan od čestih problema i pogađa oko 10% dojilja. Zbog gomilanja mleka u mlečnim kanalima dolazi do oticanja jedne ili obe dojke, javlja se crvenilo, bolovi ispod pazuha, a često i temperatura.Najčešće se mastitis javlja u prvih nekoliko nedelja dojenja, dok još nije sasvim uspostavljena laktacija. Važno je da sve vreme dojite bebu ili da izvlačite mleko pumpicom;
 • Apsces grudi nastaje ukoliko se mastits ne leči na vreme. To je gnojna infekcija grudi, a najčešće je uzrokuje bakterija stafilokoka;
 • Veoma je važno da znate koji su najbolji položaji za dojenje bebe. Na taj način dete će uspešno sisati i sprečićete moguće komplikacije. To je takođe deo pripreme pre samog početka dojenja;
 • Hiperprodukcija mleka, odnosno naglo nadolaženje mleka, javiće se kada je preveliki razmak između podoja ili kada su mama i beba razdvojene nekoliko dana. Tada je veoma važno da izmlazate mleko i tako sprečite komplikacije;
 • Uz sve to, možda ćete se plašiti da nemate dovoljno mleka za bebu. Zato znajte da je dojenje na zahtev je najbolji način da uspostavite i održite dovoljnu laktaciju.
 • Strije na grudima. Usled rasta grudi nije retkost da nastanu i strije na ovom delu tela. Adekvatna nega to može sprečiti. Aleksandra je podelila svoje iskustvo i šta je njoj pomoglo da se strije ne pojave na njenom telu. Prezadovoljna je, jer je našla efikasno rešenje koje je bezbedno u trudnoći. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Zbog svega ovoga, itekako je važno da budete fizički i psihički pripremljeni za dojenje.  Na sreću, uz pravilnu pripremu dojki za podoj i dovoljnu informisanost, većina problema može se uspešno prevazići. Da vidimo šta to konkretno podrazumeva.

Kako pripremiti grudi za dojenje?

 

Hajde, pre svega, da vam ispričam moje iskustvo u vezi sa ovom važnom temom. U prvoj trudnoći išla sam u Školicu za trudnice i to mi je bila jedna od boljih odluka. Želela sam jednostavno da se na neki način pripremim za sve što me čeka i da koliko- toliko spremna uplovim u svet majčinstva.

Ako u vašem mestu postoji ovakva školica, moja topla preporuka je da se upišete na časove, jer ćete zaista mnogo toga korisnog naučiti. Od toga kako da dišete na porođaju, kako da kupate bebu, kako da uspešno dojite. I tu stižemo do naše teme.

Kao pravi štreber, pomno sam pratila sve što je časovima pričala patronažna sestra Zorica i naravno, sve sam zapisivala. Sačuvala sam svesku i zato vam odmah prenosim savete patronaže iz prve ruke.

Znala sam da želim da dojim svoju bebu, ali sam isto tako znala da je moguće da neće sve ići glatko. Na to nas je upozorila i patronažna sestra. Upoznala nas je sa svim mogućim komplikacijama, a koje sam već spomenula. Rekla je ovako:

Dojenje je veština koja se uči. A pre svega, važno je da se pripremite.

Priprema dojki za dojenje u trudnoći

 

Telo žene se tokom čitave trudnoće menja i priprema se za dolazak bebe na svet. Isto tako, dojke postaju osetljivije, hormoni čine svoje i mlečni kanali se lagano popunjavaju mlekom. Blago curenje prvog mleka, kolostruma, može se javiti pri kraju trudnoće, kod nekih žena već u sedmom mesecu.

A kako najbolje pripemiti grudi za prve podoje?

 

priprema dojki za dojenje

 

Nežno izvlačenje bradavica

 

Sa konkretnim pripremama važno je početi mesec dana pre porođaja. Svakodnevno, nakon tuširanja, bradavice  nežno prebrišite peškirom. Ovakva pripema je važna kako bi se bradavice ispupčile i navikle na izvlačenje.

Nikada nemojte grubo trljati dojke, nemojte pokušavati da na silu izvučete bradavice. Kada se tuširate, grudi perite samo rukama, ne koristite grube sunđere za kupanje ili bilo šta drugo što bi moglo da ošteti koži na bradavicama.

Lanolin: da ili ne?

 

Ovo je važno pitanje. Nama su u školi za trudnice rekli da posle tuširanja, mesec dana pre porođaja, na bradavice i areole namažemo lanolin . On bi trebao da pomogne da bradavice budu meke i elastične.

Ja sam poslušala patronažnu sestru i njene savete i svako veče sam ovo praktikovala. Na taj način pripremila sam dojke za podoje i beba je bez problema mogla odmah da povuče i da sisa.

Vi možete da koristite lanolin, ali važno je da znate da postoje i drugačija mišljenja, odnosno, da nema potrebe da na bradavice mažete lanolin niti bilo koju drugu mast ili kremu za bradavice.

Bradavice su dovoljno masne, jer areole luče priorodnu mast koja prirodno podmazuje grudi i savetuje se da ih mažete tek ukoliko dođe do problema, ako postanu suve ili ispucaju.

Neka vam bude udobno dok dojite!

 

Pre porođaja pripremite mali kutak gde ćete dojiti bebu. Neka to bude udobna fotelja sa mnogo jastuka, vaš krevet ili bilo koji drugi kutak gde ćete se osećati prijatno. Bilo bi dobro da u sobi bude tišina dok dojite, kako biste mogli i da čujete da li beba vuče mleko.

Psihološka priprema za dojenje

 

Najvažnije od svega je da čvrsto želite da dojite svoju bebu. Tada će retko šta moći da vas pokoleba na tom putu. Čitajte što više, informišite se, razgovarajte sa suprugom koliko je dojenje važno za vaše dete.

Tokom prvih dana i nedelja dojenja možda će vam biti potrebna pomoć ukućana, posebno supruga, kako bi sve prošlo bez sa što manje stresa. Novorođenče u kući je dovoljno veliki izazov, a ukoliko dojenje ne ide kako ste zamislili, beba stalno plače, bojite se da je gladna, imate ravne bradavice, tada je sve još mnogo teže.

Zato je važno da budete pribrani i jaki, da istrajete u nameri da dojite svoju bebu. Ne ustručavajte se da pozovete u pomoć patronažnu sestru ili savetnicu za dojenje. Pričajte sa ženama koje već imaju iskustva sa dojenjem.

Na fejsbuku postoji Rodina Sos grupa za dojenje  gde možete dobiti veoma korisne savete u vezi sa svim problemima koji se tiču dojenja.

Kako se grudi menjaju tokom trudnoće?

 

Tokom čitave trudnoće sigurno ćete pomno pratiti i kako se vaše grudi menjaju iz meseca u mesec. Očekujte različite promene, to je potpuno normalno!

 • Kod nekih žena će dojke biti tek blago uvećane, dok će kod drugih postati mnogo veće. Važno je da znate da veličina dojki nema nikave veze sa tim da li ćete imati više ili manje mleka;
 • Nabavite grudnjak koji vas neće stezati i koji će vam biti udoban.  Nakon porođaja, možete kupiti pamučni grudnjak za dojenje, oni su super i praktični;
 • Stanite ispred ogledala, posmatrajte svoje grudi, posebno pred kraj trudnoće. Osetite da li su teške i koliko, to je dobra strategija kada beba bude sisala. Tako ćete otprilike moći da znate koliko je beba mleka posisala;
 • Ne brinite ako vidite izražene vene na dojkama ili ako vam se čini da su toplije od ostatka tela. Dotok krvi u dojke je sada povećan i to će usloviti da vene budu izraženije;
 • Pod dejstvom hormona, moguće je da će se u grudima stvoriti mali čvorovi. Ipak, ukoliko primetite tako nešto ili uočite značajniju promenu na dojkama, lučenje sekreta ili promene na koži, važno je da razgovarate sa lekarom i ustanovite o čemu je reč.

Rendgen je opasan!

 

Ukoliko zbog nekih razloga vaš lekar kaže da bi trebalo da uradite snimanje rentgenom ili mamografiju, znajte da to ne smete raditi tokom trudnoće.

To posebno važi za prve nedelje trudnoće, kada još možda ni ne znate da ste u drugom stanju. Rendgen može biti opasan, posebno tokom prvog trimestra kada se fetus tek formira.

Priprema dojki za podoj pre samog dojenja

 

Nakon porođaja, važno je da u prvih nekoliko sati bebu stavite na dojku i da dobije svoju prvu hranu, kolostrum. Kontakt koža na kožu je od neprocenjve važnosti kako za bebu, tako i za mamu.

Blizina bebice podstaći će lučenje hormona sreće, okstocina, što će usloviti refleks otpuštanja mleka, brže i lakše uspostavljanje laktacije.

Pitanje je da li treba pripremati grudi za podoje i na koji način?

 

 

Slede saveti patronaže:

 • Pre svakog podoja važno je da operete ruke i dojke toplom vodom;
 • Prve tri nedelje nakon porođaja pre svakog podoja izvucite bradavicu, stisnute deo oko areole kako bi mleko krenulo i namažite bradavicu mlekom. Nakon toga dajte bebi da sisa. To će sprečiti isušivanje bradavice, a i bebi će biti lakše da krene da sisa;
 • Ukoliko su vam dojke tvrde i prepune mleka, pre samog podoja važno je da izvučete malu količinu mleka uz pomoć pumpice ili ručno. To će pomoći da beba lakše počne da sisa, kao i da mleko ne krene naglo dok je beba na dojci;
 • Topla obloga ili masaža dojki takođe vam mogu pomoći da pripremite dojke pre podoja ukoliko su one prepune mleka i čvrste. Topla obloga pomoći će vam da opustite mlečne kanale kako bi mleko nesmetano teklo;
 • Važno je jedno pravilo:podoj uvek započinjite onom dojkom na kojoj se prethodni podoj završio. Dakle, beba je prošli podoj sisala prvo na levoj dojci, nju je ispraznila potpuno, podigli ste je da podrigne i zatim joj ponudili desnu dojku.Iz desne će izvući manje mleka, tako da sledeći podoj započnite upravo na njoj. To je važno da bi se održavala ravnomerna laktacija u obe dojke;
 • Mleko je sačinjeno od 80 odsto vode, pa je važno da unosite dovoljno tečnosti da bi se održavala laktacija. Preporučuje se unošenje oko tri litre vode dnevno Ukoliko smatrate da nemate dovoljnomleka, možete piti i čaj za dojilje. To je jedan od načina da podstaknete povećate količinu mleka u dojakama;
 • Dok beba sisa, nemojte naglo prekidati podoj. Na taj način beba može refleksno da ugrize bradavicu i da dođe do stvaranja ranica i ragada. Ukoliko vidite da se najela ili je zaspala na dojci, možete stavtiti mali prst u ugao njenih usta i beba će sama pustiti bradavicu.
 • Kako bi beba pravilno sisala, moraćete joj na početku pomagati tako što ćete vi pridržavati dojku. To će sprečiti dete da vuče bradavicu i samim tim dojenje neće biti bolno.Dojku pridržavajte na dva načina. Prvi je takozvani C- hvat, palac je tada iznad bradavice, a ostala četiri prsta sa donje strane. Drugi način je U- hvat i tada se dojka pridržava palcem i kažiprstom vertikalno, od dole.

Nega dojki nakon podoja

 

U prvih nekoliko nedelja možda će biti zaista naporno, ali je važno da se prirdžavate osnovnih pravila dojenja kako biste izbegli moguće probleme.

 

priprema dojki za podoj

 

Važno je da i nakon podoja vodite računa o dojkama i da ih adekvatno negujete.

 • Dok se u prvih nekoliko nedelja uspostavlja laktacija moguće je da će mleko veoma brzo nadolaziti i da beba neće stići sve da posisa. Upravo to gomilanje mleka može dovesti do komplikacija kao što je mastitis;
 • Posle svakog podoja opipajte obe dojke ukrug, od areole, pa sve do korena, posebno obratite pažnju na deo kod pazuha. Ukoliko osetite neku kvržicu, moguće je da je kanal začepljen.Blago masirajte dojku sve dok ne razbijete kvržicu i obavezno izvucite svo mleko koje je ostalo u dojci. Nikako nemojte jako stiskati i gnječiti čvorove, jer to može uzrokovati dodatno začepljenje kanala;
 • Čim uočite i najmanje crvenilo na dojci, znajte da to može biti početak upale. Stavite hladnu oblogu, popijte paracetamol ukoliko imate temperaturu.
 •  Izmlazanje mleka preporučuje se do šest nedelja nakon porođaja, kada su i najčešće komplikacije. Nakon tog perioda, moguće je da će izmlazanje mleka usloviti još veću produkciju mleka, koje bebi neće biti potrebno. To mleko možete adekvatno zamrzavati i čuvati do 6 meseci u zamrzivaču;
 • Možete mazati lanolin na bradvice nakon svakog podoja, kako bi one ostale meke i da ne bi ispucale. To možete raditi dokle god smatrate da je potrebno, a beba slobodno može sisati, jer joj lanolin neće naškoditi.

Ukoliko upravo učite kako da dojite svoju bebu i nailazite na prepreke, verujemo da će vam ovi saveti biti od pomoći. Videćete, čim prevaziđete početne prepreke, dok beba uspostavi svoj ritam, sve će biti mnogo lakše. Verujte da vi to možete!