kontakt kože na kožu

Zašto je kontakt kože na kožu važan svakoj bebi

Kontakt kože na kožu između majke i bebe je jako bitan. Sprovodi se jednostavno, a mnogo znači. Zašto? Pročitajte i cenićete te trenutke mnogo više!

Dodir je nakon rođenja najbolji vid komunikacije sa vašom bebom i najbolji način da se zbližite. Stručnjaci širom sveta kao najvažniji korak nakon porođaja navode upravo kontakt kože na kožu, odnosno “kengur negu” između mame i bebe. 

Savremene klinike toliko insistiraju na tom prvom kontaktu da ih uvode čak i nakon Carskog reza, a kontakt kože na kožu služi i kao nezamenljiva dopuna terapiji  kod prevremeno rođenih beba. 

I to nije sve. Benefiti su mnogobrojni, zato čitajte do kraja!

Saznajte i da li je korisno da tate sprovode kontakt kože na kožu. Koliko dugo bi ga trebalo sprovoditi? Možemo li preterati u tome? 

I ne manje važno, naučite kako na bezbedan način sprovoditi kengur tehniku kod kuće. 

Šta je kontakt kože na kožu?

 

Kontakt kože na kožu je po rečima mnogih stručnjaka čarobni kontakt. Podrazumeva stavljanje gole bebe (koja ima samo pelenu) na majčine gole grudi, a beba se pokrije ćebetom.

 

Ovaj čarobni kontakt najbolje je sprovoditi odmah nakon rođenja, jer se na taj način bebi olakšava adaptacija na ovaj svetBebi koja iznenada promeni okruženje (od materice do spoljašnje realnosti) kontakt kože na kožu pruža osećaj sigurnosti i pozitivno utiče na mnoge fiziološke parametre o kojima će detaljnije biti reči u nastavku teksta.  

U čemu je njegov značaj za mamu?

 

Poznato je da trudnoća i čin porođaja sa sobom nose velike promene kako na psihičkom tako i na fiziološkom nivou. Kako te promene ne bi ostavile negativne posledice, navikavanje na novonastalu situaciju treba da počne na svim nivoima.

 

kengur nega

 

Kontakt kože na kožu ima obostrane benefite, kako za bebu tako i za mamu. Kada su majke u pitanju ovaj način držanja bebe utiče na: 

 • Bolje rezultate u dojenju.  Kada  beba leži na majčinim grudima, ona spontano pomoću čula mirisa pronalazi dojku i počinje da sisa. U prvim danima njena hrana je  kolostrum, a potom i zrelo majčino mleko. Hormon prolaktin koji utiče na laktaciju na taj način proizvodi više mleka, jer je poznato da se prolaktin luči dok beba sisa. Što više i češće beba sisa, majka proizvodi više mleka. Zbog toga se ova tehnika preporučuje majkama koje imaju poteškoća sa dojenjem i dokazano je da daje rezultate. 
 • Luči se hormon oksitocin koji utiče na isticanje mleka iz dojki, redukuje krvni pritisak, snižava nivo stresa i reguliše hormonski status žene smanjujući  rizik od nastanka postporođajne depresije
 • Prethodno navedeni benefiti generalno utiču na smirenost majki i doprinose boljem emocionalnom povezivanju sa bebom, a samim tim i adekvatnom prepoznavanju bebinih potreba i njihovom zadovoljavanju. 

Prednosti kontakta kože na kožu za bebu

 

Kontakt kože na kožu ili kengur tehnika na brojne načine olakšava adaptaciju bebe na spoljašnji svet i ima puno uticaja na razvoj bebe. Neki od njih su: 

 

 

 • Održavanje optimalne temperature tela bebe. Novorođene bebe nemaju razvijenu termoregulaciju, a održavanje optimalne temperature tela je veoma važno za zdravlje bebe.Varijacije u telesnoj temperaturi kod tako malih beba mogu biti iznenadne. One mogu naglo izgubiti toplotu, a to ne umeju da pokažu drhtanjem ili pokrivanjem. Majčine grudi se prirodnim putem prilagođavaju na grejanje ili rashlađivanje bebe. Zbog toga je kengur nega jako značajna za regulaciju bebine telesne temperature. 
 • Dobijanje na telesnoj težini. Bebe koje imaju češći kontakt kože na kožu postižu bolju telesnu težinu, jer čitavu energiju troše samo na sisanje. Ne rasipaju energiju na termoregulaciju, jer to vrši njihova majka. Ukoliko se ovaj kontakt omogući u prvom satu nakon rođenja već tada će beba početi da sisa i doći će do stvaranja veće količine mleka. 
 • Kengur tehnika doprinosi stabilizaciji srčanog ritma i disanja odmah nakon rođenja, a ovaj uticaj ima i kasnije kada je beba uznemirena.
 • Smanjuje uznemirenost i plakanje. Kada se beba oseća sigurno na majčinim grudima neće biti uznemirena i neće imati potrebu za plakanjem jer su joj sve potrebe zadovoljene.
 • Kvalitetniji  i dublji san se postiže zahvaljujući ovom kontaktu, a znamo da je san osim hrane jedan od najvažnijih činilaca za pravilan rast i razvoj bebe. 
 • Razvoj mozga. Ovaj kontakt pozitivno stimuliše mnoge  moždane zone što doprinosi boljem sisanju i stvaranju emocionalne povezanosti bebe i majke kroz kontakt oči u oči. Ovi pozitivni benefiti ostaju na duže staze i generalno doprinose boljem intelektualnom razvoju u kasnijiem uzrastu. 
 • Bolja apsorpcija hranljivih nutrijenata iz mleka posledica je sniženih hormona stresa (kortizola i somatostatina). Kada su ovi hormoni sniženi bebin digestivni trakt bolje funkcioniše i apsorbuje mleko.  
 • Majka prenosi antitela na bebu ne samo putem mleka, već i putem kože. Bebina koža se kroz ovaj kontakt hidrira i na taj način stvara zaštitnu barijeru i onemogućava ulazak  bakterija kroz bebinu kožu. 
 • Imuni sistem  beba koje često imaju kontakt kože na kožu je mnogo bolji. Poznato je da imuni sistem zavisi od fizičkih i emocionalnih faktora, a ovaj kontakt kroz sisanje i dobru emocionalnu povezanost doprinosi  jačanju  imunog sistema.

Kako sprovesti kontakt kože na kožu?

 

Ukoliko kontakt kože na kožu sprovodite odmah nakon porođaja, prisutne babice će vam detaljno objasniti taj proces tako da nema potrebe da brinete.

Ukoliko hoćete unapred da se pripremite da to sami uspešno radite, pratite sledeće korake. 

 • Majkama se pre svega savetuje da zauzmu udoban položaj, jer se kontakt kože na kožu nekada sprovodi i duže vreme. 
 • Položaj neka bude uzdignut na krevetu ili stolici/ fotelji. Izbegavajte potpuni ležeći položaj. 
 • Bebu na grudi postavite tako da joj se vidi lice. 
 • Beba gleda u stranu, vrat ne sme biti savijen.
 • Nos i usta se moraju videti, ne smeju biti pokriveni kako bi beba mogla da diše.
 • Beba je svojim grudima oslonjena na mamine grudi.
 • Noge su savijene.
 • Leđa obavezno bebi pokrijte.
 • Ukoliko je moguće izbegnite jaku buku, gužvu koju stvaraju drugi ljudi, neka to bude momenat za vas i vašu bebu. 

Kontakt kože na kožu odmah nakon porođaja

 

Bilo bi idealno kada bi se kontakt kože na kožu sprovodio u svakom porodilištu odmah nakon porođaja. Kod nas je uglavnom praksa da vam bebu pokažu, malo je pridržite i donose vam je tek na podoj ili kada iz porođajne sale pređete u sobu u kojoj ćete ležati. 

U inostranstvu je praksa mnogo drugačija (govorimo o savremenim klinikama). U pojedinim porodilištima pred porođaj odlazite kako bi ste napravili čitav plan kako će to izgledati, kako ćete sprovoditi kontakt kože na kožu, ko može da vas zameni ukoliko se vama kao majci dogode neke komplikacije i čitav niz detalja koji se strogo poštuju nakon porođaja. 

 

kontakt kože na kožu posle porođaja

 

Mi smo naučili da se prilagođavamo raznim situacijama i teško se možemo izboriti sa pravilima naših bolnica. Ono što vi kao majka možete da preduzmete jeste da kengur negu počnete same da sprovodite čim vam se ukaže prilika

Ukoliko porođaj prođe bez komplikacija i sa bebom odete u sobu, prateći prethodne savete ostvarite kontakt kože na kožu sa vašom bebom, a sa tim nastavite i kada odete kući. 

Neki podaci navode da ovaj kontakt skraćuje dužinu ostajanja u bolnici nakon porođaja jer poboljšava fiziološke parametre kod beba i majki.

Primetićete pozitivne uticaje ovakvog načina zbližavanja i na vas i na vašu bebu. 

Sprovođenje “kengur nege” kod kuće

 

Bez obzira na vaše iskustvo u porodilištu i mogućnost kengur nege u prvim satima i danima, ukoliko smatrate da će to biti dobro za vas i bebu – počnite ili prosto nastavite sa njenom primenom kod kuće. 

Sasvim je bezbedno da to radite sami kod kuće. Ujedno imate i komfor svoga doma, što će i vas opustiti, više će vam prijati i biće prirodnije.

Kada bebu stavljate u položaj kengur nege sledite prethodno data uputstva kako bi ste osigurali da je beba bezbedna i da može nesmetano disati. Udobno se smestite i naprosto uživajte u tim trenucima.

Ukoliko imate mogućnosti, neka ti momenti postanu deo rutine koju ćete obavljati za vreme dojenja, presvlačenja ili nakon kupanja. Neka to budu rituali nakon buđenja ili pre uspavljivanja, jer mogu doprineti boljem i kvalitetnijem snu koji je jako važan za bebu. 

Da bi ova rutina prijala, jako je važno da je bebina koža neiziritirana i zdrava. Ono što nam je Marija ispričala, možda će i vama pomoći. Koža njenog sina je često bila crvena i perutala se, a onda je našla rešenje i sve se promenilo na bolje. O čemu je reč? Pročitajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Koliko dugo sprovoditi kontakt kože na kožu?

 

Struka kaže da su za sprovođenje kontakta kože na kožu ključni prvi sati nakon rođenja jer mogu predvideti čak i  buduće ponašanje i fiziologiju bebe.   

Spominjali smo da je za bebu veoma stresna promena sredine prilikom dolaska na ovaj svet, a kengur nega će joj pomoći da se oseća najsigurnije i najsmirenija jer će beba i dalje moći da oseti majčine otkucaje srca i njen miris. 

Savetuje se da ovaj prvi kontakt nakon rođenja traje od jednog do dva sata, a nije na odmet da traje i duže.

Ova dužina je važna kako bi beba mogla da odspava ceo ciklus spavanja i dostigne takozvani duboki san. 

Do kog meseca ćete sprovoditi kengur tehniku zavisi od vas i vaših mogućnosti, ali je preporuka da se ona sprovodi barem tri meseca kod beba rođenih u terminu. Kod prevremeno rođenih beba preporuka je da se sprovodi  i do šest meseci. 

Ovo je preporuka struke, a  vi kao roditelj procenite koliko ćete je praktikovati. Uostalom kao i za sve drugo i za ovu tehniku će vam beba dati do znanja kada joj više ne bude prijala, opiraće se, dizaće se sa vaših grudi, tražiće drugu stimulaciju. Bebe imaju načina da vam saopšte sve svoje potrebe, tako će vam dati znak i za ovu. 

Koža na kožu sa tatama

 

Tate bi trebalo da učestvuju u roditeljstvu srazmerno svojim mogućnostima. Njihova uloga je malo drugačija, i u prvim danima bebinog života ne mogu ponuditi onoliko koliko može majka, ali su veoma značajni za razvoj ličnosti svakog deteta. 

 

kontakt kože na kožu sa tatom

 

Da bi se dete razvilo u zdravu ličnost, otac bi trebalo da bude prisutan od najranijih dana i da radi na stvaranju emocionalne povezanosti sa bebom od samog početka. Dobar način za to je putem dodira odnosno kontakta kože na kožu. Ovaj kontakt otac može sprovoditi na isti način kao i majka i pružiti jednako dobre benefite bebi. 

Bebe čuju tatin glas još dok su u stomaku, tako da im neće biti strane osobe nakon rođenja, a emocionalna povezanost sa tatama može mnogo uticati na zdravi rast i razvoj bebe. 

Bezbednost pri sprovođenju kože na kožu

 

Ova tehnika je bezbedna kada se vodi računa o pravilnom položaju bebe i ukoliko se  sprovodi po prethodno datim koracima.

Pre nego što stavite bebu na vaše grudi imajte na umu da je bebina koža jako osetljiva, sklona isušivanju i nema razvijenu barijeru za zaštitu od bakterija. Zato je neophodno povesti računa o higijeni kože roditelja i izbegavati jake sapune i parfeme koji bi mogli smetati bebi.

Prirodni miris roditelja je ono što je bebi potrebno i što je smiruje. 

Značaj kontakta koža na kožu za prevremeno rođene bebe

 

Prevremeno rođene bebe su posebno osetljive zbog nerazvijenosti svog organizma. Ako je za bebu rođenu u terminu rođenje stresna situacija, zamislite tek kako je prevremeno rođenim bebama koje još nisu završile svoj razvoj u materici? 

Inkubator dolazi kao zamena za matericu i imitira tu sredinu, međutim u inkubatoru nema majčinog otkucaja srca i njenog mirisa.Zbog toga je kengur nega u mnogim zemljama uvedena kao obavezna dopuna terapiji prevremeno rođenim bebama i daje izvrsne rezultate. 

 

 

Najvažniji rezultat je povećanje stope preživljavanja prevremeno rođenih beba koje imaju mogućnost ostvarivanja kontakta kože na kožu dovoljno dugo. 

Kada je kengur nega dobila na značaju?

 

Sedamdesetih godina prošlog veka u Južnoj Americi kengur nega dobija na izuzetnom značaju. U jednoj bolnici doktori nisu imali dovoljno inkubatora za bebe, pa su ih stavljali na majčine gole grudi, pokrivali ih ćebetom kako bi ih majke grejale. Tada ova tehnika dobija ime “kengur nega”, a   njeni benefiti su počeli da se  ispituju i promovišu širom sveta.

U Evropi i svetu postoje mnoge takozvane “baby friendly” bolnice koje imaju izuzetno visoke standarde koji se tiču podsticanja majčinstva, prirodnog dojenja, promovisanja značaja kontakta kože na kožu i drugih jako važnih elemenata za zdravlje majke i bebe nakon porođaja.

Kada je u pitanju kengur nega, žena koja odluči da se porađa u tim bolnicama prolazi čitav niz priprema i edukacija o ovoj tehnici i njenom značaju. Ne samo što se nude edukacije nego se majke od strane osoblja konstantno podstiču na korišćenje kengur nege čim je to moguće. 

Ukoliko se majci za vreme porođaja dogode komplikacije, određuju se osobe koje bi mogle vršiti kontakt kože na kožu dok se majka oporavlja, a najčešće tu ulogu preuzimaju tate.  

Bez obzira na sredinu i sistem u kojem se nalazi porodilište, najviše ipak zavisi od roditelja, njihove edukovanosti o značaju ove teme i volje za sprovođenjem kengur nege.

 Nadam se da su vam činjenice o ovoj temi pomogle i podstakle vas da razmislite o značaju kontakta kože na kožu koji je jedna prirodna i zaista predivna dobrodošlica bebi na ovaj svet. Primenite je. Jednostavno je, a jako puno znači.