pelene za bebe

Vodič kroz pelene za bebe. Odaberite najbolje!

Važno je da znate koje pelene za bebe postoje i koje su bolje i kvalitetnije, ali i zdravije za vašu bebu! Ako vam je ovo prvi susret sa njima, ovaj vodič pomoći će da ne napravite grešku!

Da li ste znali da vaše bebe mogu da potroše (prosečno) i do 8000 pelena od rođenja do prelaska na nošu? Mnogo pelena za bebe zar ne? 

Ova vrtoglava brojka nije tek tako napisana. Zapravo je istraživanje u Americi došlo do saznanja da prosečna beba potroši ovoliko pelena od rođenja do prelaska na nošu oko 21. meseca života.

Novorođenče potroši između 8 i 10 pelena dnevno. 

Ovaj brojčani prikaz je tu da vam stvori zamisao o tome koliko je odabir pelena važna stavka u prve dve godine života vaše bebe!

 

 

Zato smo prikupili puno informacija o pelenama za bebe i prenosimo vam sve o tome, kako bismo vam pomoglo da napravite dobar izbor. 

A izbora ima, i to ne malo.

Kakve pelene za bebe postoje?

 

Svaka trudnica i roditelj zna da postoje platnene, višekratne pelene i jednokratne pelene (čiji je materijal različit u zavisnosti od proizvođača). Ali u čemu je tu caka?

Neko će pomisliti pamučna platnena od prirodnih vlakana je bolja, a drugi opet navijati za jednokratne, manje posla – više vremena.

I jedni i drugi su u pravu, ali hajde da vidimo koje su prednosti jednih i drugih:

Jednokratne ili platnene pelene za bebe? Kako izabrati najbolje?

 

Da bi stekli najbolji uvid u to kakve su platnene, a kakve jednokratne pelene, napravićemo poređenja u osnovnim kategorijama a to su: Zdravlje, udobnost i naravno cena odnosno isplativost.

 

izbor pelena za bebe

 

Zdravlje:

Pelene su duži vremenski period prva i najbliža stvar koja dodiruje kožu vaše bebe, i one itekako imaju uticaj na zdravlje kože pelenske regije. Čuli ste za pelenski osip? Upravo izbor pelene može da utiče na njegovu pojavu, između ostalog. Ipak, neke velike razlike u osnovi nema – jer i jedne i druge mogu biti iritativne za neku bebu. 

Jednokratne pelene pružaju bolju upijajuću moć, ali hemijski apsorber odnosno upijač može biti iritatnt za kožu vaše bebe. U nekim jednokratnim pelenama mogu se naći i nusprodukti izbeljivanja celuloze, kao što je dioksin poznat kao kancerogeni element. Tada su za vašu bebu bolji izbor platnene pelene.

Sa druge strane i platnene pelene mogu biti iritantne za bebu, jer imaju slabiju upijajuću moć. Neke bebe su osetljive na vlažnost koja je izraženija sa platnenim pelenama, i to može izazvati iritaciju. Tada su jednokratne pelene koje pružaju osećaj suvoće gotovo trenutno, bolji izbor. 

I tako dođemo do zaključka da je zapravo individualno i u zavisnosti od bebine kože na koje pelene će bolje reagovati.

Da bebina koža ne bi reagovala, nisu bitne samo pelene, nego i kozmetika.

Tanja nam je ispričala kako  je ona promenom načina nege svoje bebe rešila probleme sa ojedima i iritacijama na koži. Oduševljena je, a šta joj je pomoglo i kako, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/nikad-ne-bih-koristila-ni-jednu-drugu-kremu-za-pelensku-regiju/

Udobnost

 

Udobnost je vrlo važna stavka kada su pelene u pitanju, jer bebe provode cele dane u njima. 

Jednokratne pelene u ovom slučaju imaju prednost prilagođavanja telu i pokretima bebe. Pored toga tu je i osećaj suvoće jer upijaju tečnost i u većim količinama. Dodatni plus je što imaju i ojačanu ivicu oko nogu na preponama, sa gumicom, pa tečnost retko kada procuri. Neki kažu da su novi modeli i vrste jednokratnih pelena vrlo prozračne, pa tu pariraju platnenim kada je u pitanju “disanje” kože.

Platnene pelene su u današnje vreme pravljene od mekanih i super udobnih organskih i biorazgradivih materijala. To znači da ne samo da su nežne prema bebinoj koži nego i ne zagađuju okolinu što kod jednokratnih nije slučaj. Dodatni plus im je uvek bio ta prozračnost i “disanje” kože. Ono što im je minus je slaba upijajuća moć a to znači da će beba biti mokra odmah, da presvlačenje mora da se obavlja češće, i da će verovatno i okolna odeća biti vlažna.

Postoje neki ulošci od prirodnih materijala, koji se dodaju platnenim pelenama koji povećavaju upijajuću moć, smanjuju curenje a takođe se mogu koristiti više puta. I time opet dolazimo na gotovo izjednačen rezultat između platnenih i jednokratnih pelena.

Cena 

 

Ništa manje važna stavka je i cena pelena i isplativost na duže staze, jer 2 godine nije mali period.

Jednokratne pelene obično imaju broj komada u odnosu na uzrast bebe. Tako da količina varira između manjih pakovanja od 20 komada do velikih pakovanja od 80 ili ponegde i 100 komada. U proseku barem 2 do 3 puta mesečno morate kupovati nova pakovanja. Cene su im različite, ali uvek iznad 1000 dinara. 

Platnene pelene se kupuju svega par puta, u većim količinama (oko 20 komada). U zavisnosti od materijala od kojih su zavise i cene. Pored same pelene potrebne su švedske gaćice koje osiguravaju povoj i upijajuću ulošci koje smo spomenuli. Ali sve u svemu ulaganja su manja. Ipak, one se peru često i na višim temperaturama, pa neki roditelji i to uračunavaju u trošak kod platnenih pelena. 

U ovom slučaju, izbor je na roditelju.

Pri izboru pelena koje su najbolje za vašu bebu važno je da ispoštujete prva dva kriterijuma, a treći već po svojim mogućnostima i nahođenjima. 

I naravno, kada su pelene u pitanju, najvažnije od svega je da ih menjate često – jer ko voli da bude mokar? Čak i kada su super upijajuće, pelene su ipak vlažne, a to nikome ne bi prijalo na koži. Zato uvek vodite računa da često presvlačite bebu, i ne zaboravite dobru i pouzdanu kremu za pelensku  regiju

Nije loše i da i obratite pažnju na sve dodatke kojima su savremeni modeli i dizajni pelena opremljeni. Tu se na primer ubrajaju indikatori vlažnosti, obeleživači prednje i zadnje strane, koji olakšavaju menjanje pelena. Tu su i proizvođači koji su se pozabavili izborom materijala da bi stvorili ekološke, biorazgradive pelene, ali treba dobro istražiti da li je stvarno tako, jer neki ipak to propagiraju samo kao marketing.

Platnene pelene takođe imaju brojne olakšice u vidu dodatnih čičak traka za bolje fiksiranje i lakše povijanje bebe. Zatim su tu šareni dizajni pelena i švedskih gaćica, a postoje i one od babmbusovih vlakana za koje se smatra da su hipoalergijske i najbolje za bebinu kožu.

Sve u svemu, dobro istraživanje i prave informacije uz ove male savete trebaju da olakšaju izbor najboljih pelena za vaše bebe.

Kako treba da izgleda izbor jednokratnih pelena po veličini?

 

Jednokratne pelene se menjaju po veličini , ali kod nekih brendova i po ojačanjima oko nogu i pokretljivosti beba koje se menja sa uzrastom. Tako da lako može da dođe do komplikacija pri izboru, pogotovo ako se oslanjate samo na njihove naznake za kilažu. Nepredvidivo je da li će se neka beba više ugojiti ili porasti, a i jedno i drugo utiče na prijanjanje pelena.

Zato, hajde da pogledamo da li možemo da malo razmrsimo ovo klupko:

 • Najmanje moguće pelene, namenjene prevremeno rođenim bebama, našim divovima, su obično obeležene 0 veličinom ili XS i one se kreću do 3 kg težine. To znači da su vrlo male, i da prosečna beba sa porođajnom kilažom od preko 3 kg ne bi trebalo da ih nose jer će tečnost verovatno procuriti.
 • Sledeće po veličini su 1 ili kod nekih proizvođača i 2, i one su namenjene novorođenčadima do 4,5 ili 5 a ponegde i 6 kg telesne težine. Ove pelene se obično prve kupuju, nose i u porodilište i najbrže se prerastu.
 • Zatim stiže veličina 3 koja obuhvata kilažu od 4 – 5 kg do 8 ili 9 kg i one se koriste neki duži period. U početku će se ove pelene možda činiti dublje, ali vrlo brzo će doći taman na ono mesto gde treba da stoje. Dublje pelene neće propustiti, međutim ukoliko su šire, hoće. Tada treba pričekati još malo do prelaska na veću veličinu.
 • Sledeća veličina je 4 ona obično obuhvata kilažu od 7 do 12 (ponegde i 14) kilograma. One se takođe koriste duži period, a smatra se da su i među poslednjim veličinama pre nego beba pređe na korišćenje noše.
 • Postoje i veličine 5 i 6 koje obuhvataju veće kilaže bebe od 12 do 16 ili 18, a ponegde i do 20 kilograma. Ove pelene se ređe koriste, ali ukoliko je beba naprednija i krupnija, a još nije spremna za korišćenje noše, postoje i ovakve pelene koje će onda dobro doći.

Ono što je zapravo najvažnije jeste da vodite računa da je veličina odgovarajuća.

Kako da to uradite?

Nije teško uz par smernica:

 • prvo pogledajte dubinu pelena kada ih stavite. Ako su do pupka i prekrivaju ga, to je ok, taman dubina. Ako su ispod pupka, plitke su, ako su preko (puno) velike su.
 • Zatim pogledajte predeo na preponama i guzi. Ako je ivica pelene sa gumicom labava i leprša oko nogica bebe prevelike su, tečnost će curiti. Ako su usko prijanjanjuće uz prepone i guzu, tako da kada se pomeri ta ivica ostane kao crvenkast trag od gumice, previše su male. Trebalo bi da budu uz prepone i guzu da ne odstoje, ali da ipak ne žuljaju bebu.

Nekada i pored prave veličine pelene propuste, a to onda znači da ili ih treba češće menjati, ili probati drugu vrstu. Nekada proizvođači navedu da pelene izdržavaju i celu noć i veću količinu tečnosti. To uvek uzimajte sa rezervom, i svakako nemojte dozvoljavati da vaša beba bude predugo u mokroj peleni.

Vrste pelena koje postoje prema veličinama:

Najpoznatiji i najzastupljeniji brendovi kod nas i veličine koje oni imaju možete pogledati u daljem tekstu

 

jednokratne pelene za bebe

 

Violeta double care pelene

Popularne ne preterano skupe pelene su upravo Violeta double care i kreću se od veličina

 • 1 Violeta – od 2 do 5 kg
 • 2 Violeta – od 3 do 6 kg
 • 3 Violeta – od 4 do 9 kg
 • 4 Violeta – od 7 do 18 kg
 • 5 Violeta – od 11 do 25kg
 • 6 Violeta – od 16 + kg

Pampers pelene su sinonim za jednokratne pelene. Veličine idu ovako :

 • 0 Pampers- do 2.5 kg
 • 1 pampers – od 2 do 5 kg
 • 2 Pampers – od 4 do 8 kg
 • 3 Pampers – od 6 do 10 kg
 • 4 Pampers – od 10 do 15 kg
 • 5 Pampers – od 11 do 16 kg ( ako su pampers pants do 18)

Babylove pelene imaju sledeće oznake i veličine:

 • Babylove XS – za bebe do 3kg
 • Babylove 1 –  od 2 do 5kg
 • Babylove 2 – od 3 do 6kg
 • Babylove 3 – od 4 do 9kg
 • Babylove 4 – od 9 do 15 kg
 • Babaylove 5 – od 12 do 25 kg

Puffies pelene:

 • Puffies 1 – od 2 do 5 k
 • Puffies 2 – od 3 do 6kg
 • Puffies 3 – od 4 do 9kg
 • Puffies 4 – od 7 do 14kg
 • Puffies 5 – od 11+ kg

Evy baby pelene:

 • 1 evy baby – od 2 do 5 kg
 • 2 Evy baby – od 3 do 6 kg
 • 3 Evy baby – od 5 do 9 kg
 • 4 evy baby – od 7 do 18kg
 • 5 Evy baby – od 16+ kg

Ovako izgledaju pelene po veličinama odnosno kilaži, ali postoje i neke varijacije u zavisnosti od modela pelena. Tako postoje i pants pelene koje izgledaju kao gaćice tako se i oblače.

Zatim su tu specijalne pelene za kupanje (bazen ili more) koje takođe imaju svoje veličine. Više o specijalnim vrstama pelene pročitajte u daljem tekstu.

Specijalne jednokratne pelene

 

Ovde spadaju sve one varijacije u obliku i modelu pelena od nekog proizvođača kojima je cilj da olakšaju neke prelaz i situacije u kojima se možete naći dok beba još nije naučila da koristi nošu.

Počećemo od active baby pelena

 

Active baby pelene su namenjene deci koja su vrlo aktivna u fazi puzanja ili prohodavanja.

Imaju specijalne ojačane ivice oko prepona i nogu koje pružaju dodatnu zaštitu od curenja, a dovoljno slobode za kretanje.

Kažu da su napravljene sa specijalnim upijajućim jezgrom i da mogu da izdrže i čitavu noć upijajući bez promene. Prema ovom treba ipak prići sa rezervom, jer je noć dug period, i beba ne bi trebala da ostaje u istoj peleni.

To nas dalje vodi ka sledećoj vrsti

Noćne pelene za bebe

 

Noćne pelene  su specijalne po tim super upijajućim moćima koje ne dozvoljavaju curenje i vlažan osećaj na koži.  Navodi se da je tu u pitanju apsorbujući gel koj stvarno kupi svu tečnost i sprečava da curi.

 

noćne pelene za bebe

Ipak, ukoliko vaša beba i dalje doji i preko noći, ili pije dohranu, pelene treba menjati vrlo često i u toku noći. Teorijski, bebe treba da izbace noćni obrok nakon 3. meseca, ali u praksi to nije uvek tačno. Takođe većina beba ne prespava celu noć do prvog rođendana, a često i mnogo kasnije. Zato, ako se beba već probudila, promenite joj pelenu. To je uvek bolja opcija od ostavljanja je u onoj zaprljanoj.

Pants pelene

 

Ove pelene specijalizovane za aktivne bebe koje puze i prohodavaju. To obično znači i vrlo živahno presvlačenje, sa migoljenjem i bežanjem. Zato su ove pelene napravljene da podsećaju na gaćice koje se navuku i gotov posao.

Međutim, nije ih baš lako navući, a skidanje se svakako ne može obaviti svlačenjem ako ne želite da kupate bebu pri svakom presvlačenju. Ipak, za aktivne bebe koje stvarno nemaju mira, one pružaju zaštitu od procurivanja, i osećaj suvoće.

Pelene za kupanje (na bazenu, moru …)

 

Ovo su pelene koje su specijalno napravljene tako da ne nabubre u vodi, a ne ispuštaju sadržaj iz sebe.

To znači da su idealne za bebe na kupanju, a dolaze i u raznim zabavnim dezenima. Obično ih ima malo u pakovanju, od 3 do 12, u zavisnosti od proizvođača. Pampers ima liniju pelena za kupanje, kao i Huggies peene za kupanje i mnogi drugi.

Ekološke pelene

 

Ovo su pelene koje su “eco friendly” što bi se reklo,  odnosno biorazgradive su i dobre za okolinu.

Kako je potrošnja pelena jako velika, one su među prvih 10 zagađivača planete. Za njihovu razgradnju u prirodi je potrebno i do 450 godina. Zato sada postoje ekološke pelene, ali treba ih pronaći.

 

 

Trenutno najpoznatije kod nas su Bamboo pelene. One imaju sve prednosti jednokratnih pelene, a uz to su i biorazgradive i ekološki testirane i odobrene. Proizvode se u Danskoj, i u Evropi a polako i kod nas postaju vrlo popularne. Ima ih u svim veličinama od 2 do 5 kilograma kao najmanje, pa sve do 18+ kilograma. Postoje i pants varijante.

 Koje su najbolje platnene pelene?

Raznovrsnost platnenih pelena nudi roditeljima širok spektar izbora.  Evo nekoliko ključnih vrsta:

 1. Švedske pelene: Poznate po svojoj jednostavnosti i funkcionalnosti, švedske pelene se obično koriste zajedno sa tetra pelenama radi boljeg fiksiranja. One su izrađene pretežno od pamuka, a zatvaraju se pomoću vezica.
 2. Tetra pelene: Tradicionalna varijanta koju su koristile i naše bake, tetra pelene su napravljene od pamuka i poznate su po svojoj višestrukoj upotrebljivosti i dugotrajnosti. Iako zahtevaju dodatne zaštitne gaćice da bi se sprečilo curenje, njihova mekoća i prirodnost ih čine popularnim izborom.
 3. Moderne platnene pelene : Ove pelene dizajnom podsećaju na jednokratne pelene, ali su izrađene od prirodnih materijala poput pamuka ili bambusa. Modernim platnenim pelenama obično su uključeni upijajući ulošci koji se mogu izvaditi i prati, a same pelene se zatvaraju pomoću drikerima, čičak trakama ili vezivanjem. One su dizajnirane da rastu zajedno sa bebom, pružajući udobnost i efikasnu zaštitu. Pored toga, dezeni su im neodoljivi. Prednost im je prozračnost i kako ističu, manja uparenost i niža temperatura u peleni što je od posebnog značaja za dečake. Smatra se da u nekim procentima pregrevanje testisa kod dečaka u periodu nošenja pelene može uticati na plodnost u kasnijem životnom dobu.

 

platnene pelene za bebe

 

Sve u svemu, moderne i novih dizajna, platnene pelene su vrlo aktuelne.

Postoje od pamučnih i babmus vlakana.

Bambus pamučne pelene  su  kompletno napravljene od vlakana bambusa. Univerzalne su i mogu se koristiti kao navode od rođenja da prelaska na nošu. Ojačane su na ivicama i imaju šarene dezene. Uz njih se koriste i zaštitne gaćice (u vidu PUL dodatka) koje pružaju zaštitu od curenja. Pored toga dobijaju svoje upijajuće uloške koji su višekratni. Jedan od proizvođača su Bamboooz pelene i cena im je oko 1600 dinara.

Švedske pelene – šta je to?

 

Švedske pelene zapravo predstavljaju dodatak platnenim pelenama. One imaju oblik koji podseća na gaćice, ali se vezuje sa obe strane na kukovima. One su tu da dodatno osiguraju platnene pelene ali one starijeg kova – tetra pelene. 

Sada su i one modernizovane, šarenih dezena i više se ne vezuju već imaju čičak ili drikere. One su bile sastavni deo širokog povoja, koji je nekada bio preporučivan i obavezan. Smatralo se da široki povoj ima ulogu u formiranju bebinih kukova, međutim kasnije je to izbačeno iz prakse. Ipak, neke mame i dalje praktikuju široko povijanje po uzoru na svoje mame, i to je sasvim u redu. Za njih su švedske pelene ili švedske gaće (kako ih neki zovu) obavezna stavka za prepovijanje bebe.

Da li su jednokratne pelene bezbedne?

 

Jednokratne pelene današnjih modela i varijanti su uglavnom bezbedne i prošle su kontrolu zdravstvene zaštite.

Ipak to ne znači da se ne treba informisati o materijama od kojih su napravljene i koji su njihovi upijajući gelovi ili kuglice ili prah, zavisi u kojoj je formi “upijač”. Taj sloj u pelenama koji treba da upija tečnost je napravljen hemijskim putem i obično od različitih materija koje mogu  i veliki alergeni. Zato nije na odmet obratiti pažnju na to i istražiti.

 

beba i pelene

 

Mi smo spomenuli dioksin, koji može biti potencijalno jako opasan i štetan po bebinu kožu.  Ukoliko primetite crvenilo, osip, jaku iritaciju u bebinoj pelenskoj regiji, posetite pedijatra, i pokušajte da promenite marku pelena. Neretko upravo jednokratne pelene budu uzrok pojave ovakve reakcije na koži bebe. Dodatnu zaštitu bebine kože osigurajte proverenom i efikasnom kremom za pelensku regiju koja je masna i daje zaštitni sloj.

Proizvođači često ističu superiornu apsorpcijsku sposobnost svojih pelena ili tvrde da su njihovi proizvodi ekološki prihvatljivi. Međutim, pristupite ovim tvrdnjama sa dozom skepticizma. Apsorpcija pelene ne zavisi samo o sposobnosti da zadrži određenu količinu tečnosti, već i o brzini kojom pelena apsorbuje vlagu, kako bi se osiguralo da bebina koža ostane suva i zaštićena od iritacija.

Što se tiče ekološke bezbednosti, važno je razumeti da iako neki proizvodi mogu biti bolji za okolinu od drugih, gotovo svaka pelena ima određeni ekološki otisak, bilo da je reč o jednokratnim pelenama koje stvaraju otpad ili o platnenim pelenama čije pranje troši vodu i energiju.

Kako izabrati najbolje pelene za bebu?

 

Sve u svemu, nakon ovog teksta jasno je da treba da uzmete više stvari u obzir pri biranju najbolje pelene za svoju bebu:

 • Kako utiče na zdravlje je uvek na prvom mestu
 • Koliko je i da li je pelena udobna, jer je se dugo koriste a komfor bebe je jako važan.
 • Da li je i od kakvih materijala pelena napravljena
 • Održavanje i vreme uloženo u povijanje je takođe važan faktor, pogotovo u ovo današnje “brzo” vreme.

Ovo su neki faktori od značaja, ali tu su još i cena pelena, vaš subjektivni osećaj i izbor. Svakako, uvek postoji i opcija promene.

Pelena treba da je prozračna, lagana, da ima dobru upijajuću moć i da je u pravoj veličini. Ako je sve ovo ispunjeno, nemajte brige – i beba je zadovoljna!