presvlačenje bebe

Presvlačenje bebe. Kako promeniti bebi pelenu?

Kako pravilno promeniti pelenu bebi ? Pred vama je vodič za roditelje u kojem ćete saznati kako izvesti presvlačenje bebe korak po korak.

Sigurno se pitate koliko često treba menjati pelenu bebi?  Šta ako je beba jedva zaspala? Da li je buditi ili ne? Kako da držite bebu za vreme presvlačenja i šta je bezbedno, a šta nije?

Pitanja je pregršt, ali mi vam u nastavku teksta dajemo odgovor na svako pitanje i rešavamo sve nedoumice.

Kada je potrebno presvući bebu?

 

Verujem da ste u nedoumici oko toga kada treba presvući bebu. Da li to raditi nakon svakog mokrenja i stolice ili tek kada se pelena potpuno natopi kako bi ste uštedeli na pelenama. 

Odgovor bi bio da je bebu potrebno presvući kada primetite da je mokrila u pelenu.

Kada je u pitanju mokrenje tu situacija nije alarmantna za presvlačenje, jer sadašnje pelene za jednokratnu upotrebu imaju zaista veliku moć upijanja.  Ipak nemojte bebu ostavljati umokrenu previše dugo jer i mokraća sadrži bakterije koje mogu napraviti problem na bebinoj koži ili dovesti do urinarnih infekcija pogotovo kod devojčica.

Međutim, ukoliko po mirisu ili nakon provere primetite da je beba imala stolicu, tada je neophodno što pre promeniti pelenu jer duga izloženost bebine kože fekalijama može uzrokovati pelenski osip.

Osim što stolica može napraviti problem na bebinoj koži, kada je ona tečna,  često iscuri iz pelene i napravi štetu na bebinoj odeći, nameštaju ili sedištu za kola. To je još jedan od razloga zašto u tom slučaju treba požuriti sa promenom pelene.

Koliko često treba presvući bebu?

 

Obzirom da novorođene bebe uriniraju i do 20 puta dnevno zbog tečne ishrane, a između toga se javlja i stolica, budite spremni na česta presvlačenja. Kada kažemo česta u početku će to biti na svaka 2-3 sata, a sa uvođenjem čvrste hrane učestalost će se sigurno smanjiti.

Kako presvući bebu?

 

Verovatno vam sada presvlačenje deluje kao vrlo zahtevna aktivnost na koju će vam otići ceo dan. Međutim ukoliko pažljivo pročitate naše uputstvo kako da uspešno presvučete bebu, ta aktivnost će vrlo brzo postati rutinski, pa čak i prijatan trenutak za ostvarivanje kontakta sa vašom bebom.

 

kako promeniti bebi pelenu

 

Naš prvi savet je da pre svega imate određeno mesto na kojem ćete presvlačiti bebu.

Bez obzira da li je to specijalna komodica za presvlačenje bebe, krevetac ili veš mašina, važno je da vam sve od opreme bude pripremljeno i da stoji uvek pri ruci. Na taj način štedite vreme i nećete se zamarati oko traženja onoga što vam treba za presvlačenje i nećete bebu ostavljati da leži bez nadzora.

 Evo šta  je od opreme potrebno za presvlačenje bebe

 • Podloga za presvlačenje. Ovu aktivnost možete obavljati na specijalnim komodama za presvlačenje ili na drugim komadima nameštaja koji od vas ne zahtevaju previše saginjanja (gledajte da beba dok leži bude u visini vašeg trupa). Važno  je imati čvrstu podlogu za presvlačenje ili nepromočivu prostirku koju stavite na dušek kako ne biste upropastili nameštaj ili posteljinu.
 • Pre nego što se beba rodi obavite kupovinu pelena. Vodite računa o veličini. Tek rođene bebe uglavnom nose veličinu 1, a proizvođača sami odaberite ili se konsultujte sa iskusnijim roditeljima ili stručnim licima. Većina proizvođača vodi računa o kvalitetu svojih pelena i moći upijanja, ali neće svakoj bebi odgovarati ista pelena. Uzmite u obzir preporuke, a ukoliko primetite iritaciju na koži – promenite pelene.
 • Za brisanje bebine guze uglavnom se preporučuje korišćenje pamučnih maramica koje možete kupiti gotove u prodavnicama bebi opreme i apotekama ili naprosto iskoristitie pamučne pelene za ovu namenu. Za brisanje vam je potrebna i topla voda. To je najbolji i najbezbedniji način za brisanje bebine guze koja je jako osetljiva. Korišćenje vlažnih maramica se sve manje preporučuje jer mogu sadržati supstance (alkohol, jake mirise) koje dovode do iritacije bebine kože.
 • Pripremite jednu koficu koja će vam poslužiti za donošenje tople vode kojom ćete brisati bebinu guzu. Ona ne mora biti velika, ali neka služi za ovu namenu.
 • Važna stavka je i  izbor odgovarajuće kreme za zaštitu bebine kože od pelenskog osipa. 
 • Prilikom promene pelene imajte rezervnu odeću za bebu,  jer može doći do nepredviđenhi situacija kada sadržaj iz pelene zna da iscuri i ode na bebinu odeću.
 • Možete pripremiti i posebnu kantu za prljave pelene koja bi vam bila pri ruci prilikom presvlačenja.

Ne zaboravite da je od čitave opreme za bebu ipak najvažniji vaš glas i dodir!

Detaljan postupak za promenu pelene

 

Ovaj postupak će vam sada delovati opširno i komplikovano, međutim kada ga nekoliko puta sprovedete u praksi on zaista postaje rutina. Kada je bebi potrebno promeniti pelenu uradite sledeće korake:

 

 

 • Dobro operite svoje ruke toplom vodom i blagim sapunom koji neće iritirati bebinu kožu.
 • Bebu stavite da leži na leđima na podlozi koju koristitie za presvlačenje. Osigurajte da beba bude bezbedna i nema mogućnost pada.
 • Bebi skinite odeću. Ukoliko je moguće skinite samo donji deo kako bi ste sebi olakšali posao.
 • Odlepite čičak na peleni koju želite da skinete.
 • Ukoliko u peleni nema stolice možete je odmah lagano izvući ispod bebine guze, tako što ćete jednom rukom odignuti donji deo tela bebe, a drugom rukom izvući pelenu.
 • Prljavu pelenu možete presaviti i baciti u kantu. Ako se kanta ne nalazi pored vas, pelenu samo spustite dalje od bebe i bacite je kasnije kako bebu ne bi ste ostavljali samu bez nadzora.
 • Kada u peleni zateknete stolicu prvo tom pelenom pokupite što više sadržaja, presavijte je tako da ništa ne iscuri i spustite na pod ili bacite u kantu.
 • Zatim pamučnom maramicom koju natopite u toplu vodu brišite pre svega prednje genitalije, a zatim jednom rukom obuhvatite bebine članke i lagano podignete noge kako bi ste obrisali guzu.
 • Nakon brisanja uzmite kremu za zaštitu pelenske regije ili kremu protiv pelenskog osipa ukoliko se osip pojavio. Kremu namažite  u predelu pelenske regije. Ostavite da se malo osuši na vazduhu dok ne pripremite čistu pelenu.
 • Čistu pelenu raširite. Deo na kojem se nalazi čičak stavljate ispod guze, kako bi se obmotao oko bebinog trupa i  zalepio u predelu bebinog stomaka.
 • Prilikom postavljanja pelene gledajte da ona bude što višlje na leđima i što zategnutije zalepljena kako bi zadržavala mokraću i stolicu.
 • Ukoliko bebi nije otpao pupak pazite da čičak ne ide preko pupka kako ga ne bi oštetio i prilikom odlepljivanja povukao i nasilno otkinuo.
 • Nakon što ste stavili jednokratnu pelenu, preko nje možete staviti široki povoj ukoliko vam je preporučeno da ga praktikujete.
 • Kada ste sve ovo obavili možete obući bebu.

Presvlačenje bebe pre kupanja

 

Ukoliko je vreme za kupanje bebe, a primetite da je bebina pelena mokra ili puna stolice, skinite joj prljavu pelenu i obrišite guzu onako kako smo objasnili u prethodnom delu teksta.

Pre nego što bebu stavite na kupanje obratite pažnju da li je dobro obrisana pogotovo ako je imala stolicu, kako sadržaj ne bi završio u vodi za kupanje.

 

Nakon kupanja i brisanja, bebi nanesite kremu na pelensku regiju, ostavite da se malo osuši na vazduhu, a zatim joj stavite čistu pelenu i obucite.

Za negu kože koristite uvek samo ono što je bezbedno za kožu vaše bebe. Mislimo pre svega na proizvode koje ne sadrže štetne hemijske sastojke. Dr Pilar krema za pelensku regiju  je naš favorit, ali favorit mnogih roditelja, posebno onih koji imaju bebu sa osetljivijom kožom. Ova krema ne sadrži sulfate, parabene i silkone, a bogata je biljnim sastojcima koji na najbolji način neguju nežnu bebinu kožu. I vi je možete nabaviti ako je poručite na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

Presvlačenje bebe na javnom mestu

 

Kada idete u javnost sa malom bebom, uvek budite spremni za sve situacije. To znači da sa sobom morate nositi torbu sa bebinim rezervnim stvarima.

Ukoliko primetite da je bebu neophodno presvući, pre svega potražite adekvatno mesto. Pojedini objekti u toaletima imaju odeljak za bebe i to je odlično, međutim nije svugde ista situacija.

Šta u tom slučaju učiniti?

Parola “snađi se”.

Uglavnom se sa malom bebom negde ide kolicima ili kolima, pa vam to može biti dobro rešenje za mesto presvlačenja. Ukoliko u datom momentu nemate ništa od toga i vaša kolena mogu biti dobra opcija, u svakom slučaju bolja od neke tvrde i prljave klupe.

Za menjanje pelena u javnosti  neophodno je da ponesete:

 • Prostirku za presvlačenje kako beba ne bi dolazila u kontakt sa prljavom površinom na kojoj ćete je možda presvlačiti.
 • Rezervne pelene odgovoarajuće veličine.
 • Obzirom da ćete u javnosti teško naći toplu vodu, za ove hitne slučajeve upotrebite vlažne maramice za brisanje bebine guze. Vodite računa da one budu što blaže po svom sastavu.
 • Nije na odmet imati i jedno manje pakovanje kreme za guzu za ove situacije.
 • Uvek sa sobom nosite i rezervnu odeću jer sadržaj u peleni ume često da iznenadi i ode na sve strane.

Presvlačenje bebe nakon dojenja

 

Dilema da li bebu presvući posle dojenja još uvek postoji i čak ni struka ne daje precizne upute da li je to dobro.

Pre svega je važno poznavati bebine navike hranjenja, pražnjenja i učestalosti refluksa. Već posle nekog vremena ćete uvideti kada bebu otprilike treba presvući.

Presvlačenje se uglavnom preporučuje pre obroka ili u toku obroka, odnosno između promene položaja sa jedne dojke na drugu, dok se beba nije potpuno najela kako bi se izbeglo bljuckanje.

Ukoliko za vreme dojenja beba ima stolicu, ostavite je da završi obrok, podignite je da podrigne i tek je onda lagano prepovijte. U ovim situcijama budite obazrivi nemojte bebu previše pomerati kako ne bi izbacila mleko.

Ako je beba za vreme obroka samo mokrila u tom slučaju možete sačekati da prođe malo vremena od obroka recimo nekih 20-30 minuta,, kako bi beba svarila mleko i izbegla bljuckanje.

Presvlačenje bebe tokom spavanja

 

Većina stručnjaka se slaže da nema potrebe remetiti bebin san ako situacija nije hitna.

Šta to znači? To znači da kada bebu uspavljujete, presvucite je kako bi čista otišla na spavanje. Ukoliko se beba zbog podoja budi u toku noći, tada proverite u kakvom je stanju pelena.

Ukoliko pelena za jednokratnu upotrebu nije previše mokra ili u njoj nema stolice nema potrebe da razbuđujete bebu radi presvlačenja. Ne zaboravite da je san jako važan kako za bebu tako i za roditelje.

Kada je beba jako mokra ili se ukakila verovatno će vam i alarmirati putem plača da je treba presvući.

Ako beba mirno spava, a vi primetite da je presvlačenje neophodno uradite to što laganije i tiše. U tom slučaju ostavite  prigušeno svetlo u sobi, nemojte paliti svetlo jer ćete time bebi dati do znanja da je vreme za buđenje. Teško je odoleti, a da se bebi ne uputi neka lepa reč ili osmeh u toku presvlačenja, ali to vam za noćno presvlačenje ne preporučujemo. Beba to može protumačiti kao poziv za igru i buđenje.

Da bi ste sebi noću olakšali i ubrzali ovu aktivnost, bebu oblačite tako da joj možete skinuti samo donji deo odeće. Ne oblačite komplikovane  pidžamice jer ćete time samo razbuditi bebu.

Dakle, praktična odeća, prigušeno svetlo, što tiši i mirniji ton, što nežniji pokreti i nazad na spavanje.

Presvačenje bebe nakon stolice

 

Kada dođe do ove situacije roditelji se često pogledaju na koga je red za menjanje pelena.

 

presvlačenje bebe nakon stolice

 

Slažemo se da ovo nije baš najomiljenija aktivnost, ali se pomirite sa tim da će biti svakodnevna.

 Bez obzira kada ste bebu prethodno presvukli, ne gledajte na sat već odmah menjajte pelenu, jer kada stolica dugo ostane u peleni može da izazove iritaciju kože i pelenski osip.

U zavisnosti od bebine stolice zavisiće i količina posla. Ako je ređa stolica biće potrebno više brisanja, pažnje, a verovatno i promena odeće.

Evo kako da se izborite sa ovom situacijom.

 • Odlepite jednokratnu pelenu koja se nalazi na bebi. Njome što više pokupite stolicu sa bebine guze. Zatim je presavjte i bacite u kantu.
 • Potom sledi brisanje. U ovoj situaciji će trebati detaljnije brisanje toplom vodom. Vodite računa da dobro obrišete genitalije, guzu i pregibe jer se tu najviše zadržava stolica. Ukoliko imate mogućnost nije na odmet oprati bebinu guzu ispod mlaza tople vode, na taj način ćete biti najsigurniji da je guza čista. 
 • Kada brišete bebu maramicama ili pamučnom pelenom  radite to u pravcu od napred ka nazad kako stolicu ne bi ste vraćali u genitalije. Pogotovo vodite računa kada su u pitanju devojčice. Na ovaj način najlakše nastaju urinarne infekcije kada se bakterije iz stolice uvuku u genitalije.
 • Zatim obavezno naneti kremu za pelensku regiju i ostaviti da koža malo upije.
 • Na kraju sledi stavljanje čiste pelene i oblačenje.

Saveti za lakše presvlačenje bebe

 

Svaka beba je drugačija i svakoj prijaju drugačije aktivnosti. Tokom promene pelena neke bebe će naprosto uživati dok će se druge stalno buniti i negodovati promenu pelene.

 

 

Ukoliko je vaša beba jedna od tih koje ne uživaju u ovoj aktivnosti ili je po temperamentu aktivna i ne miruje dok je presvlačite, tada je neophodno primenjivati razne načine i trikove kako bi koliko toliko sarađivala.

Da promena pelene prođe što bezbolnije možete uraditi sledeće:

 • Ostvarujte što više kontakta oči u oči sa bebom. Na taj način će ona usmeriti pažnju na vas i zaboraviće šta vi to radite.
 • Dok ostvarujete kontakt oči u oči bebi možete pričati ili pevati i ona će sigurno uživati u vašem glasu.
 • Kod većih beba pažnju mogu zaokupiti omiljene igračke  ili zanimljivi predmeti koje bebu interesuju  i drže joj pažnju.
 • Da bi ste lakše promenili pelenu, nekim bebama je neophodno obezbediti mirnu atmosferu bez prisustva drugih ljudi i jakih zvukova koji odvlače pažnju.
 • Budite praktični. Kada odete u kupovinu odeće za bebe, uglavnom će vas privući prelepi dezeni i boje. Međutim obratite pažnju da odeća koju kupujete bude praktična za presvlačenje jer ćete na taj način olakšati i sebi i bebi.

Verovatno ste se umorili čitajući sva ova uputstva, ali ne brinite. Već nakon nekoliko promenjenih pelena počećete da uživate u ovoj aktivnosti. To su  momenti gde najviše dolazi do komunikacije očima i dodirima između roditelja i bebe i treba ih iskoristiti na najbolji način i uživati u njima.