podloge za bebu

Podloga za bebe – vodič kroz kupovinu

Da li ste znali da ima raznih podloga za bebe? Ne bi ste verovali na šta se sve misli pod ovim nazivom. Informišite se pre kupovine.

Zaista ima jako puno podloga koje imaju svoju namenu, a u nastavku ćemo svaku od njih detaljno opisati i objasniti.

Uloga podloge za bebe

 

Šta mislite zašto roditelji kupuju razne podloge za bebe?

Po logici stvari mogli bi reći da je to zato što žele da im bebe budu na sigurnoj i udobnoj podlozi koja vrši svoju ulogu. 

Jedna od uloga može biti pružanje bezbednosti vašim mališanima. Podloge se često stavljaju u prostore za igranje kako beba ne bi ozebla na podu, ali i kako bi imala bezbednu površinu. One su uglavnom napravljene od takvog materijala da pružaju stabilnost, štite od povređivanja prilikom pada i  omogućavaju da beba razvija svoje veštine na stabilnoj podlozi. Na njima bebe propuze, a neke naprave i prve korake.

Pojedine podloge koje su namenjene za igru imaju razne dezene koji mogu poslužiti za učenje boja, oblika.

Neke podloge služe tome da zaštite nameštaj ili drugi deo u kući, a to čine zahvaljujući svojoj nepropusnosti. Takve podloge se najčešće koriste prilikom presvlačenja bebe.

Kao što vidite podloge mogu imati brojne uloge, a sada ćemo svaku vrstu malo detaljnije objasniti.

 

 

Vrste podloga za bebe

 

Kada se nađete u prodavnici i od trgovca zatražite podlogu za bebu, morate imati barem malo predznanja o ovoj temi. Podloga je raznih, a da bi znali šta vam tačno treba, u nastavku se malo bolje informišite o tome.

Podloga za kupanje bebe

 

Prva vrsta podloge koja se možda i najčešće kupuje jeste podloga koja se koristi za kupanje bebe.

Sama logika kaže da se ona stavlja u kadicu u kojoj kupate bebu.

Njena funkcija je da zahvaljujući svom obliku i materijalu pruži stabilnost bebi. Dakle beba na podlozi za kupanje leži u stabilnom položaju pa su samim tim vaše ruke malo slobodnije.

Namerno kažemo “malo slobodnije” jer bebu za svaki slučaj uvek treba da pridržavate jednom rukom dok drugom radite nešto drugo ili želite da dohvatite neki predmet.

Međutim ovo nije sve. Da stvar bude malo komplikovanija morate znati da ne postoji samo jedna vrsta podloge za kupanje. Evo koje smo mi pronašli kod nas na tržištu.

  • Anatomska podloga za kupanje . Ova vrsta podloge napravljena je od plastike. Da bi ste je koristili neophodno je da je postavite u kadicu u kojoj ćete kupati bebu. Zatim bebu stavite na podlogu. Kada je reč o ovom proizvodu proizvođač navodi da su vam ruke potpuno slobodne dok beba leži na ovoj podlozi, međutim opreza nikada dosta pa za svaki slučaj jednu ruku uvek držite na bebinom telu. Mnogi predmeti namenjeni  bebama su potpuno sigurni, ali nezgode se ponekad mogu desiti kada to najmanje očekujete.

Dakle vaša beba je tokom kupanja na ovoj podlozi sigurna i manja je verovatnoća da će vam iskliznuti iz ruke zbog sapunice. Dobra strana ovog predmeta je ta što se lako održava.Dovoljno je da je nakon svakog kupanja operete, obrišete i spremna je za novo kupanje.

Jedna od dimenzija ove podloge je 51 x 22 x 22 cm, tako da imate u vidu da ili to odgovara veličini kadice koju imate odnosno da li podloga staje u kadicu.

  • Meka podloga za kupanje-kupko. Ovaj predmet napravljen je od metalne konstrukcije i frotirske navlake. Stavlja se u kadicu sa vodom, a beba se postavi na platnenu navlaku, koja podseća na mini tobogan. Funkcija ove sprave je da pruža podršku glavi, ramenima i leđima. Na taj način znate da je beba bezbedna, ali i dalje ne savetujemo da je ostavljate bez nadzora.

Kada završite sa kupanjem frotirsku navlaku jednostavno skinete i stavite na sušenje ili po potrebi možete oprati u veš mašini. Kada je navlaka čista, navučete je ponovo na metalnu konstrukciju i spremna je za korišćenje.

Zbog svojih dimenzija 10 x 23 x 45 cm vidite da je namenjena bebama do nekoliko meseci starosti, sve zavisi od bebinog napredovanja.

Kada smo na temi kupanja, želimo da vam prenesemo i ovo. Jako je važno čime kupate svoju bebu. Marija je do tog zaključka došla okolo-naokolo. Koža njenog sina bila je stalno suva i ponekad crvena. Tek kad je promenila pristup nezi, stvari su se drastično promenile. A kakav pristup? To pročitajte u njenoj ličnoj priči koja je na ovom linku:

 Kupka za bebe koja je promenila moj stav prema kozmetici zauvek

Podloga za presvlačenje bebe

 

Kada bebi menjate pelenu, to ponekad može prerasti u potpunu avanturu koja se zna završiti mokrim čaršavom, mokrim krevetom ili uništenim nameštajem. Naravno pod pretpostavkom da niste oprezni i ne koristite zaštitu.

 

podloga za presvlačenje bebe

Svaki oprezan roditelj koristiće podlogu za presvlačenje kako bi ova aktivnost prošla sa što manje mokrih i prljavih posledica.

Evo kakve sve podloge možete koristiti za ovu namenu:

  • Čvrsta podloga za previjanje. Ova podloga pogodna je iz razloga što se može prenositi, pa presvlačenje možete obaviti na bilo kojem mestu u kući koje je bezbedno za bebu. Prema navodima proizvođača idealna je za bebe od rođenja pa do dvanaest meseci. Dobra strana ove podloge je ta što se može očistiti uz pomoć sunđera. Dakle podloga je višekratna čime značajno štedite novac.
  • Vodootporni podmetač za presvlačenje bebe . Kada je reč o jednokratnim podlogama za presvlačenje bebe,  oni su praktični za korišćenje jer ih nakon prljanja bacate. Loša vest je da je to skuplja varijanata kada se gleda na duže staze. Vodootpornih podmetača ima raznih dimenzija jedna od veličina je 60*70cm.

Ova vrsta podloge je idealna kada je potrebno bebu presvlačiti van kuće. Dakle ako se nađete negde na putovanju, u šopingu, parku, samo stavite podlogu na površinu na kojoj ćete presvlačiti bebu i sigurni ste da ništa nećete uništiti.

Kada je reč o dezenu podloga ima čistih belih, a ima i onih namenjenih specijalno za mališane i njihovo presvlačenje pa im je i dezen prilagođen i vedar.

Podloga za bebe za pod

 

Ako se pitate šta je najbolje staviti bebi na pod kako se ne bi povredila, dobar odgovor bi bio podlogu koja se najčešće pravi od sunđera.

 

podloga za bebe za pod

Ona može zameniti tepih i poslužiti kao zaštita od povređivanja mališana koji tek vežbaju svoje motoričke sposobnosti.

Ove podloge se mogu kupiti u raznim dezenima koji će sigurno oplemeniti sobu vaših beba. Mališani uživaju igrajući se na njima jer osim što su bezbedni, mogu mnogo toga i da nauče iz šarenolikih slika koje uglavnom obiluju detaljima.

 Podloga za igru bebe

 

Kada je o podlogama za igru reč, tu moramo spomenuti nekoliko vrsta. Podloga može biti sastavljena od puzli koje mogu biti raznih dimenzija. Ima većih i manjih. Puzzle se sastavlju i dobija se jedna celina odnosno podloga za igru pa su svojevrsna igračka za bebu.

Na puzlama se često nalaze brojevi, slova i neke životinje raznih boja i dezena. Osim što će ova podloga biti idealna za bebinu igru, kada malo porastu mališani itekako kreću u slaganje tih puzli što je idealna aktivnost za njihov kognitivni razvoj.

Pojedine podloge bi mogli nazvati i edukativnim. Zašto? Zato što zahvaljujući svojim bogatim dezenima, bebe mogu mnogo toga naučiti, naravno ukoliko ima ko da ih usmeri na zanimljiv sadržaj na podlozi.

Gimnastika za bebe

 

Da li ste čuli za ovaj pojam?

Ne mislimo na prave vežbe za decu već na podlogu koja služi tome da beba usavršava svoje motorne sposobnosti. To radi tako što leži na podlozi koja se nalazi na bezbednoj površini.

 

podloge za igrenje bebe

Gimnastike za bebe uglavnom imaju muziku ili viseće igračke koje doprinose celokupnoj zabavi, ali i bebinoj aktivnosti.

Ova sprava se zove tako zato što podstiče bebe da vežbaju svoje noge i ruke pa to ponekad zaista deluje kao pravi trening.

Podloga za kolica za bebe

 

Obzirom na cenu kolica koja ponekad zna biti vrtoglavo visoka, bilo bi dobro da ih zaštitite od bespotrebnog prljanja. To možete učiniti uz pomoć podloge za kolica. Dakle, na deo kolica gde beba sedi ili leži stavite podlogu koja može biti nepromočiva ili može biti i neko ćebence.

Poenta je da se zaštiti platno od bespotrebnog prljanja.

 

 

Podloga za krevetac

 

Da ne biste često nosili dušek na dubinsko pranje bilo bi dobro da ga pravovremeno zaštitite. Koliko god vi pazili dešava se da beba povrati ili da pelena probije i uništi dušek. Nemojte čekati da se to desi već dušek zaštitite odgovarajućom podlogom.

Jedan proizvođač nudi podmetače dimenzije 60*60, ali za ovu namenu možete koristiti i bilo koji jednokratni vodootporni podmetač o kojem smo već pisali.

Ovakav način funkcionisanja omogućiće da beba spava u higijenskim uslovima čak i kada se nešto desi jer podloga upije tečnost pa je beba  bezbedna.

Vodootporni čaršav sa lastišom za krevetac

 

Koliko je svet napredovao vidimo i po tome što je izmišljen vodootporni čaršav dimenzija 60*120.

Ako vam ništa nije jasno onda treba napomenuti da na gornjoj strani ima pamučni frotir koji ima neverovatno upijajuću moć.

Izrađuju se po najsavremenijoj tehnologiji i peru se u mašini za veš. Osim što efiakasno čuvaju vaš dušek ovi čaršafi su veoma prijatni na dodir i prilagođavaju se godišnjem dobu što znači da leti hlade, a zimi greju.

 Sklopiva podloga za bebe

 

Malo vam podloga treba, malo ne treba?

Onda je jednostavno sklopite i sklonite do sledećeg igranja jer je i to moguće. U prodavnicama možete kupiti i sklopivu podlogu koja je vrlo praktična i može se nositi i postaviti bilo gde, čak i na plaži. One doprinose tome da detetu ne bude hladno na podu, a štite i od povređivanja prilikom pada.

Višenamenska je, vodootporna i može se dugo koristiti. Materijali od kojih se prave su bezbedni za bebe, hipoalergeni i štite mališane od hladnoće, ali i od povređivanja.

Cena i gde kupiti bebi podloge?

 

Ukoliko vas zanima cena podloge ona će zavisiti pre svega od vrste podloge koju želite kupiti.

Jednokratne podloge se kreću od nekih 50 rsd po komadu, pa sve do 500 rsd ukoliko kupujete celo pakovanje podloga.

Sa druge strane višekratne podloge za igranje koje su poput tepiha koštaju više, ali se mogu naći već od 1000-1500 dinara u zavisnosti od veličine, proizvođača, pa i kvaliteta.

Najpoznatiji brendovi podloga za bebe su Lorelli, Cangaroo, Infantino, Jungle i mnogi drugi.

Dakle kada je reč o cenama sve zavisi šta vam treba.

Podloge možete kupiti kako u apoteci tako i u svim prodavnicama bebi opreme.

Možda vam ova tema nije delovala značajno, ali iteako jeste. Kada vam se prvi put desi incident sa presvlačenjem pa upropastite neki komad nameštaja biće vam jasno zašto su podloge veoma važne. One za presvlačenje nabavite odmah po bebinom rođenju, a one za igru mogu sačekati koji mesec, ali i na njih ne zaboravite kada dođe vreme. Zaista mogu sačuvati bebu od ozbiljnijih povreda, a mogu je nečemu i naučiti.