igračke za bebe

Igračke za bebe. Kako odabrati pravu igračku?

Znate li da igračke za bebe imaju važnu ulogu u razvoju mališana? Zato nije svejedno koju ćete kupiti. Mi vam otkrivamo kako da odaberete pravu.

Ako ne znate koje igračke odgovaraju uzrastu vaše bebe, ostanite uz ovaj tekst i saznajte mnoštvo korisnih informacija na ovu temu.

Kada bebi kupiti igračke?

 

Kada se rodi beba roditelji često ne mogu odoleti preslatkim i zanimljivim igračkama za bebe i često su na spisku za kupovinu za bebe. Mališani često od samog rođenja budu zatrpani raznim igračkama na koje ne obraćaju pažnju pa se roditelji razočaraju.

Znate li zašto?

Zato što bebe sve više pažnje obraćaju na svet oko sebe tek krajem drugog i  početkom trećeg meseca života. Nakon rođenja, bebe većinu vremena provedu u spavanju i osim dobrog sna najvažnije im je da su site i čiste. Ne zanima ih šta se od igračaka oko njih nalazi, jer njihova čula još uvek ne mogu da ih opaze.

Potreba za zabavom i obraćanje pažnje na zanimljive predmete javlja se kasnije kako beba raste, kako joj se razvija vid, sluh i mogućnost manipulacije predmetima i igračkama.

 

 

Nije nam namera da vas odvratimo od prerane kupovine igračaka, ali imajte na umu da je potrebno neko vreme kako bi one dobile svoju svrhu i kako bi beba zaista uživala igrajući se sa njima. 

Kakve treba da budu igračke za bebe?

 

Kupovina igračaka ponekad može biti prava nauka. Da bi odabrali pravu igračku koja odgovara nekom uzrastu potrebno je malo znanja. Hajde da vidimo koje karakteristike treba da imaju igračke za bebe o kojima treba voditi računa.

 • Odgovarajuća veličina igračaka je veoma bitna. Male bebe svet istražuju tako što predmete stavljaju u usta i  to je njihov način da ispitaju okolinu. Zbog toga je veoma važno voditi računa da igračke budu dovoljno velike kako ne bi stale u bebina usta.
 • Odgovarajuća težina je još jedan momenat na koji treba obratiti pažnju. Igračke bi treble biti što laganije. Bebe nemaju dobru koordinaciju ruku pa im često igračke ispadaju i bacaju ih oko sebe. Kako se prilikom tih aktivnosti ne bi povredile, važno je da igračke ne budu previše teške. Mekane i gumene loptice su dobar primer.
 • Vodite računa da igračke budu napravljene od kvalitetnog materijala. Ako se pitate šta to znači, evo i odgovora. Kvalitetan materijal bi pre svega trebao biti netoksičan, kako prilikom stavljanja u usta beba ne bi unosila neku štetnu materiju u organizam. Pod kvalitetom se još podrazumeva materijal koji se neće lako polomiti ili tkanina koja se neće lako cepati. Bebe tokom igre umeju grubo rukovati sa igračkama, zato je važno da su što izdržljivije.
 • Kupujte igračke bez oštrih ivica i dugačkih kanapa. O oštrim ivicama ne treba mnogo govoriti i jasno je kako se bebe na njima mogu povrediti. Izbegavajte i igračke koje imaju neke dugačke kanape, kako se beba ne bi umotala u njih.
 • Vodite računa o igračkama koje su na baterije. Često se dešava da baterije iscure i to zaista može biti opasno.

Koliko god da se vodi računa o bezbednosti i kvalitetu igračaka, razne situacije su moguće. Zato je ipak najvažnije da se pre igranja proveri stanje igračaka i da se beba igra pod nadzorom roditelja.

Nije samo bezbednost igračaka važna stavka. I druge stvari treba da prođu taj mali test bezbednosti, a posebno one koje dolaze u direktan kontat sa bebom i njenom kožom. Ovde pre svega mislimo na kozmetiku za negu kože. Marija je podelila svoje iskustvo sa tim i kako je konačno našla sredstvo koje prija koži njene bebe i ne stvara iritacije. O čemu je reč, saznajte iz njene priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Igračke se mogu koristiti i tokom kupanja i tokom drugih trenutaka, zato nije na odmet da popričamo o sledećem:

Vrste bebi igračaka

 

Na tržištu ćete pronaći širok izbor raznih igračaka  za bebe. Ako slušate stručnjake oni će reći da su najbolje igračke one najjednostavnije poput nekih blokova i kocki.

Znate li zašto?

Zato što takve igračke omogućavaju bebama i deci da budu maštoviti i kreativni i da od najobičnijih igračaka naprave razne zanimljivosti. Recimo da jedna kocka može poslužiti kao cigla, stolica, teg i još mnogo toga.

To savetuju stručnjaci, a hajde sada da vidimo kakve sve vrste igračaka postoje prema  karakteristikama koje poseduju.

Edukativne igračke za bebe

 

Na tržištu ćete naići na igračke koje proizvođači nazivaju edukativnim igračkama.

Njihova svrha je kako sam naziv kaže da edukuju decu i nauče ih nekim novim znanjima ili veštinama.

Takve igračke je potrebno prilagoditi uzrastu bebe kako bi se beba zaista edukovala i razvila neku veštinu igrajući se sa tom igračkom. Dakle, nećete bebi od 6 meseci kupiti igračku koja zahteva da se razlikuju boje, već neku igračku koja će podsticati razvoj motorike i vežbanje hvatanja.

 

edukativne igračke za bebe

 

Kada igračke nisu usklađene sa uzrastom tu nema edukacije jer deca gube interesovanje za njih.

Edukativne igračke su one koje bebu uče da razlikuje oblike, da podstiču razvoj govornih veština, koordinaciju ruku i ostaliih sposobnosti koje beba u datom uzrastu treba da razvija.

Iako ova vrsta igračaka može mnogo doprineti bebinom razvoju, često su upravo najjednostavnije igračke  i edukativne, jer podstiču razmišljanje i kreativnost. Moglo bi se reći da skoro svaki predmet može biti edukativan, ukoliko mu se tako pristupi.

Muzičke igračke za bebe

 

Muzičke igračke za bebe su često među omiljenima kod mališana. Sa razvojem bebinog sluha, ove  igračke često dobijaju na značaju tokom svakodnevne igre.

Osim za slušanje raznih melodija i pesmica, muzičke igračke služe za učenje jezika. Mnoge igračke uče bebu zvucima koje ispuštaju životinje ili imenuju predmete. Postoje čak i  zvučne knjige, pa su ujedno i muzička i edukativna igračka.

Ukoliko ne znate kojom igračkom obradovati bebu, ova vrsta će sigurno biti pun pogodak, pogotovo ako je prati zanimljiv i šareni dizajn.

Plišane igračke za bebe

 

Plišane igračke asociraju na neku nežnost, mekoću i zaista ima preslatkih igračaka  kojima ni odrasli ne mogu odoleti. Ove igračke u tom bebećem uzrastu mogu biti zanimljve, pogotovo ako su dizajnirane tako da privlače bebinu pažnju po nekim svojim karakteristikama.

Prilikom kupovine istih, potrebno je voditi računa da se materijal od kojeg su napravljene ne kida kako ne bi završio u bebinim ustima. Takođe vodite računa da nema nekih sitnih delova poput očiju ili dugmića koji mogu otpasti.

Plišana igračka može biti i lep poklon  koji često ostaje kao uspomena dugi niz godina. Uvek se vodite time da je manje više kada je količina u pitanju. Deca se uglavnom igraju sa par igračaka, a ostale samo skupljaju prašinu i postaju rasadnik grinja. Nema potrebe za gomilanjem.

Montessori igračke za bebe

 

Montesori pristup razvoju bebe zasniva se na brojnim principima.  Iako akademske veštine smatra bitnim, ovaj pristup mnogo veći značaj daje emocionalnom razvoju beba.

Ukoliko želite bebine veštine razvijati uz pomoć ovog pristupa, neće biti dovoljno samo da kupite ove igračke, već se zahteva i da bebi budete posvećeni i pratite njene aktivnosti i interesovanja.

Montesori igračke razlikuju se po tome što se izrađuju od prirodnih materijala kao što su vuna, pamuk, drvo, guma. One decu ne ostavljaju pasivnom, već ih “teraju” na aktivnost. Montesori igračke se ne kreću same, već je potrebno da deca manipulišu njima kako bi dobile svoju svrhu.

Kada na internetu ili u prodavnici potražite Montesori igračke, videćete da svaka ima svoju svrhu, odosno služi razvoju nekih sposobnosti kod dece. Iako ćete za kupovinu ovih igračaka morati izdvojiti malo više novca, barem znate da ste kupilli kvalitetnu igračku koja nije napravljena bez razloga.

Igračke za bebe po uzrastu

 

Da bi igračka osim za zabavu služila i u svrhu razvoja mnogih sposobnosti, trebala bi biti prilagođena uzrastu bebe. Zato smo vam ovaj put napravili podelu, kako bi ste otprilike imali ideju o tome koja igračka bi bila zanimljva na kojem uzrastu.

 Igračke za bebu starosti od 0-3 meseca

 

Verovatno se pitate šta će bebi od mesec dana igračka i koju kupiti ako beba ne može ništa sama. Možda ste i u pravu sa jedne strane.

 

igračke za bebe po uzrastu

 

Međutim da bi se neke veštine razvile potrebno ih je stimulisati, a to se može raditi odgovarajućim izborom igračaka.

Za ovaj uzrast vaš izbor mogu biti:

 • Zvečke raznih oblika
 • Muzičke vrteške za krevetac
 • Gimnastika za bebe
 • Zvučne igračke koje imaju prijatne melodije i mogu delovati opuštajuće na bebu

Na ovom uzrastu  igračke pružaju vizuelnu i zvučnu stimulaciju, jer beba samo gleda u njih i sluša. Vremenom one postaju sve zanimljivije kako se razvijaju čula i kako raste mogućnost manipulacije sa njima.

Ove igračke utiču na razvoj čula vida, beba gleda u njih, usmerava pogled, prati kretanje.

Gimnastika za bebe osim toga pruža i mogućnost za vežbanje ruku i nogu.

Igračke za bebe starosti  od 3-6 meseci

 

U ovom periodu bebe počinju sve više da koriste svoje ruke i vežbaju hvatanje predmeta. Sada je pravo vreme da se ponude igračke raznih oblika i teksture. Vid i sluh dobijaju svoju pravu formu pa će zvučne i šarene igračke sve više privlačiti pažnju.

Omiljene igračke sigurno će biti:

 • Zvečke
 • Mekane loptice
 • Mekane knjige
 • Plišane igračke
 • Gimnastika za bebe
 • Muzičke vrteške

Sve one doprinose razvoju motorike ruku, koordinaciji oko-ruka, a i odličan su izvor zabave. Koristeći ih, bebe na neki svoj način uočavaju uzročno posledičnu vezu, odnosno shvataju da je potrebno nešto uraditi, pomeriti da bi se čuo neki zvuk.

 Igračke za bebe starosti od 6-9 meseci

 

U ovom periodu vaši mališani bi trebali da su u sedećem položaju, što im omogućava više manipulisanja odnosno korišćenja ruku. Sada je pravo vreme za uvođenje novih igračaka. Osim spomenutih igračaka za raniji uzrast, sada se mogu uvoditi i:

 • Igračke po kojima treba udarati ili pritiskati dugmiće da bi se čuo neki zvuk
 • Zvučne i interaktivne knjige koje oponašaju zvuke životinja i služe učenju prvih reči
 • Sve igračke koje podstiču korišćenje ruku (slikovnice, mekane knjige, razne kocke)

Ove vrste igračaka su odlične jer od deteta zahtevaju da bude aktivno i da samo uočava kada i šta je potrebno uraditi da bi se nešto desilo. Na primer da bi čuo neku melodiju potrebno je pritisnuti dugme.

U ovom periodu je još uvek važno da igračke ne budu tvrde i teške jer bebe vole da bacaju i stavljaju predmete u usta.

Igračke za bebe starosti od 9-12 meseci

 

U ovom periodu većina beba počinje da puzi i da pravi svoje prve korake. Sada se asortiman igračaka može povećavati, pa možete uvesti i  sledeće igračke:

 • Guralice za prohodavanje
 • Autiće uz pomoć kojih će beba puzati dok ih gura po podu
 • Zvučne i interaktivne igračke će i dalje biti zanimljive
 • Loptice
 • Plišane igračke

Igračke koje bi bilo odlično uvesti u ovom periodu učiniće da vaši mališani budu aktivni, da se kreću, puze i hodaju.

Dok su aktivni, vežbaju svoje mišiće i  zasigurno ubrzavaju svoj cilj ka prvim samostalnim koracima.

Igračke za decu nakon godinu dana starosti

 

Pretpostavimo da su bebe na ovom uzrastu savladale veštinu hodanja i da uspešno razvijaju govor. Imajte na umu da i dalje stavlaju predmete u usta pa neka igračke budu bez sitnih delova. Bebama će na ovom uzrastu još uvek biti zanimljive igračke koje su i do sada korsitile, a asortiman se može obogatiti i igračkama kao što su:

 • Razne životinjice
 • Autići
 • Lutkice
 • Slikovnice

Stručnjaci preporučuju da se bebe što ranije upoznaju sa svetom knjiga. Listajući razne knjige i slikovnice, utiče se na razvoj govora, obogaćuje rečnik i dečija mašta.

Igračke poput životinjica, autića, lutkica, osim što od deteta traže aktivnost, utiču i na to da se kroz igru oponaša stvarnost i igraju razne uloge na jedan dečiji način.

Igračke za bebe koje možete sami napraviti

 

Verovali ili ne, malim bebama su često najomiljenije igračke koje sami možete napraviti. Za to je potrebno malo mašte i volje, a bebe će sigurno u njima uživati. Naprosto, kao da osete da je u njih uloženo truda i ljubavi.

 

igračke za decu

 

Budite kreativni pa napravite šarenu  krpenu loptu od nekih starih tkanina. Od čarapa se mogu napraviti zanimljive lutkice ili zeke. Pa još ako imate malo mašte i kreativnosti, oni zaista mogu delovati profesionalno.

Nadamo se da smo vam zagolicali maštu, a ukoliko posedujete i malo kućnog alata, možete postati pravi majstor u izradi igračaka za svog mališana.

Nemojte se čuditi ako predmeti koje imate u kuhinji postanu omiljene igračke. Neretko šerpe budu maksimalno iskorišćene u razne svrhe. Često roditelji negoduju kada beba krene da im uzima predmete po kući i  igra se sa njima, ali to zaista može delovati stimulativno na njihovu maštu i kreativnost .

Gde nabaviti igračke za bebe?

 

U današnje vreme igračke za bebe se mogu veoma lako nabaviti u zavisnosti od toga šta tražite i koliki novac ste spremni da izdvojite za njih.

 

 

Igračke za bebe prodaju specijalizovane prodavnice za bebi opremu, apoteke, pa čak i pojedine prehrambene prodavnice.

Važno je da prilikom kupovine vodite računa o kvalitetu igračke za vaše najmlađe.

Cena igračaka za bebe

 

Kada je o cenama reč, igračke za bebe se kreću u širokom rasponu. Za neku manju zvečku ćete trebati izdvojiti minimum 100 dinara. Za mnoge igračke kao što su gimnastike za bebe ili edukatvine igračke potrebno je izdvojiti i po nekoliko hiljada dinara, a cifra dostiže i 10000 dinara.

Igračaka ima za svačiji džep.

Koliko ćete novaca na njih potrošiti zavisi od toga šta želite kupiti i koliko ste spremni novca da izdvojite. Poznate marke igračaka platićete mnogo više u odnosu na manje poznate. Međutim ukoliko imate vremena da istražujete tržište i pratite cene i sniženja, kvalitetne igračke često možete naći veoma povoljno.

Igračke za bebe su zaista neodoljive. Kada zakoračite u prodavnice koje odišu šarenilom i ogromnom ponudom teško je napraviti izbor. Međutim uvek imajte na umu šta je to što bi se vašoj bebi u datom momentu svidelo, čime bi se najradije igrala i svoj razvoj usmerila napred.