beba od 6 meseci

Beba od 6 meseci: ishrana, spavanje i razvoj!

Beba od 6 meseci puna je novina u razvoju. Kako treba da izgleda njena ishrana, koliko spava i šta da očekujete?  Informišite se u redovima koji slede.

Ovo je period kada većina beba prelazi na nemlečnu hranu. Kada je bebina ishrana u pitanju važno je ispoštovati pojedine preporuke stručnjaka kako bi se bebin organizam adaptirao na nove namirnice, a hranjenje postala aktivnost koja se voli.

Kako?

Evo smernica.

Ishrana bebe od 6 meseci

 

Imate li utisak da grčevi  kod bebe tek što su prošli, a već treba da razmišljate o nemlečnoj hrani?

Iako su pojedine noći izuzetno duge, dani i nedelje prolaze veoma brzo i vaša dete ima punih 5 meseci, a možda i malo više. Bebin razvoj napreduje neverovatnom brzinom pa iako možda vi još niste spremni za sve promene, bebin organizam je itekako spreman da proba i nešto od nemlečne hrane.

 

ishrana bebe od 6 meseci

 

Rast i razvoj zahteva svoje, a na vama je da se informišete i bebi na adekvatan način uvedete nemlečnu hranu. Pre nego što pređemo na konkretne namirnice koje treba ponuditi vašim mališanima, osvrnućemo se na nekoliko korisnih preporuka kako to najbolje učiniti i kada. 

Preporuke lekara o tome kada bebi da uvedete nemlečnu hranu ponekad će se razlikovati i zavisiće od tempa kojim vaše dete napreduje i usvaja nove sposobnosti.

Ne možemo se uvek držati teorije, već je potrebno posmatrati svaku bebu individualno i proceniti njenu spremnost za sledeći nivo.

Ako planirate uvesti čvrstu hranu, a to do sada još niste učinili, obratite pažnju da li beba ume sledeće:

  • Da li je stabilna kada je u pitanju držanje glave, vrata i sposobnost sedenja. Beba je spremna za prave obroke kada je samostalna u ovim radnjama.
  • Kako dete reaguje kada joj približite neku hranu. Ukoliko otvara usta i imate utisak da bi je vrlo rado pojela, to je znak da je došlo vreme za ozbiljnije obroke.
  • Dobar pokazatelj bebine spremnosti je i kada zaista uzme hranu sa kašike, odnosno kada hrana završi u ustima i primećuje se žvakanje. 
  • Generalno je potrebno pratiti da li beba reaguje na hranu na bilo koji način. Ukoliko je primećuje, gleda vas dok jedete i pomera svoja usta, to je odličan pokazatelj.

Dali smo vam par instrukcija kako da otprilike procenite bebinu spremnost za sledeći korak kada je hrana u pitanju. Hajde sada da vidimo na koji način je najbolje i najbezbednije deci od 6 meseci uvesti nove namirnice.

Kada krenete sa uvođenjem čvrste hrane, preporučuje se da se postepeno uvodi jedna po jedna  namirnica po nekoliko dana (2-3 dana). Na taj način možete ispratiti bebine reakcije, primetiti pojavu  alergije ili osetljivost na neke namirnice.

Obratite pažnju da li ima alergijskih reakcija u vidu promena na koži, promena u stolici, dijareje ili povraćanja. Svaki taj znak može biti signal da bebi određena namirnica ne prija i da ne treba nastavljati sa njenim uvođenjem.

Kada govorimo o namirnicama koje se uvode u periodu kada dete ima 6 meseci, ranije se preporučivalo da započnete sa pirinčanim kašama. Važno je reći da za tu preporuku nema utemeljenih naučnih dokaza, što bi značilo da ako  sada uvodite hranu vašoj bebi, nije obavezno da to prvo bude pirinčana kaša, već to može biti povrće i voće.

U ovom periodu kada beba tek uči da žvaće, važno je prvenstevo voditi računa da hrana bude dovoljno dobro usitnjena i mekana.

U početku neka to budu manje obimni obroci po par kašika, a kasnije postepeno povećavajte količinu.

 

 

Hajde da ne okolišamo:

Tabela namirnica za bebu od 6 meseci izgleda ovako:

 

Žitarice: Pirinač, ovas, ječam, palenta

Povrće: Krompir, batat, tikvica, šargarepa

Voće: Jabuka, kruška, banana, avokado

A evo i nekog konkretnijeg jelovnika:

Supa za bebu od 6 meseci

 

Supe su izuzetno zdrave i preporučljive kao važan segment ishrane svakog čoveka. Kada govorimo o bebi od šest meseci ne mislimo da joj ponudite nedeljnu žutu supu iz koje još uvek ne može pojesti sve sastojke, ali se recept može prilagoditi za ovaj uzrast.

U ovom periodu možete skuvati supu od povrća koje je preporučeno za ovaj uzrast. To bi značilo da povrće skuvate, ispasirate zajedno sa vodom u kojoj se kuvalo, a kao začin dodate majčino ili adaptirano mleko.

Griz

Griz većinu nas podseća na detinjstvo i ta jednostavna poslastica zaista može biti spremljena na jako ukusan način. Ono o čemu treba voditi računa jeste koji griz dati bebi koja ima nešto više od punih pet meseci starosti.

Stručnjaci preporučuju da se prvo uvodi kukuruzni griz (palenta) i pirinčani griz.

Njih možete uvesti već na ovom uzrastu jer ne sadrže gluten, za razliku od pšeničnog.  Njega treba uvoditi kasnije, sa nekih sedam meseci starosti deteta.

Da li je dobar jogurt za bebu od 6 meseci?

 

Jogurt je izvanredna i  zdrava namirnica, bogata proteinima. Problem je što su mnoge bebe alergične na kravlje mleko od kojeg jogurt i nastaje, pa zato  sa njegovim uvođenjem treba sačekati do 7-8 meseca bebinog života.

Keks

 

Iako je kombinacija mlevenog keksa i mleka ili banane svima veoma privačna i ukusna, nutricionisti ne savetuju da se bebama pre navršenih 12 meseci daju slatkiši. Pokušajte da odolite iskušenju. Razmišlajte o njihovoj dobrobiti i umesto toga ponudite voćku. Može se desiti da kad beba jednom oseti slatko, ostalo povrće krene da odbija. Budimo realni, kome se ne bi svideo sladak ukus keksa umesto zelenog povrća.

Ako baš i rešite, i ovde se vodite činjenicom da u keksu ima glutena, pa sačekajte 7-8 mesec.

Kašice za bebu od 6 meseci

 

Kašice su širok pojam koji obuhvata kupovne kašice i domaće kašice. Ukoliko imate mogućnosti, pripremajte svojoj bebi domaće kašice, od svežeg voća i povrća bez bilo kakvih aditiva i konzervanasa koji osiguravaju trajnost od po nekoliko meseci.

Domaće i prirodno je najbolja opcija kada su u pitanju kašice za decu, a kombinacija voća i povrća je zaista jako puno.

Na ovom uzrastu još uvek izbegavajte sve začine osim majčinog ili adaptiranog mleka koje daje poseban ukus svakoj kašici.

Od koristi će vam biti i ova tabela uvođenja namirnica u bebinu ishranu po mesecima.

Koliko obroka treba da ima beba od 6 meseci?

 

Na ovo pitanje je teško dati konkretan odgovor. Broj obroka će zavisiti od toga kada ste počeli sa uvođenjem nemlečne hrane. Ukoliko tek krećete na taj put, tada će beba imati jedan nemlečni obrok, a ostali će biti podoj ili adaptirano mleko.

Ukoliko ste sa uvođenjem namirnica počeli kada je beba napunila 4 meseca, sada već polako možete uvoditi i drugi čvrsti obrok. Sve zavisi od tempa kojim idete vi i vaša beba.

Ukupan broj obroka u toku dana zavisiće od mnogih faktora kao što je kvalitet svakog obroka i količina hrane koju beba pojede. Drugi faktori su povezani sa tim da li beba sisa ili je na formuli i da li se još uvek budi u toku noći radi sisanja.

Verujemo da vam je svima važno da imate neku brojku u glavi i na taj način znate da li ste na dobrom putu, ali to je zaista dosta individualno. Računajte da je to nekih 6-7 obroka u toku dana.

Govorimo o proseku, a odstupanja su moguća i zavise od prethodno pomenutih aspekata.

Nega bebe od 6 meseci

 

Postoji čitava industrija koja se bavim proizvodima za negu bebe. Šta vam treba u ovom periodu?  Ništa novo u odnosu na ono što je bilo na početku: kupka, krema za pelensku regiju i krema za ojed ako nastane.

Od prvog dana je najbolje da koristite samo prirodnu kozmetiku na biljnoj bazi za kožu svog deteta i naš je savet da od toga na odustajete ni kasnije. Prosto, uvedite je u život svog mališana kao jedinu opciju, a i vi pređite na zdravije opcije nege.

 

Za kupanje koje je svakodnevna aktivnost, neka izbor bude Dr Pilar kupka jer je bez parabena, silikona, sulfata i napravljena na biljnoj bazi. Možete je naručiti na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Rast i razvoj  bebe od 6 meseci

 

Prvih nekoliko meseci beba je značajno napredovala kada je rast i dobijanje na težini u pitanju. Evo šta možete očekivati.

Težina bebe od 6 meseci

 

Težina deteta od šest meseci je najjverovatnije udvostručena u odnosu na porođajnu težinu. To je odlično, mada budite spremni da te promene osetite i kada su u pitanju bolovi u rukama i leđima od nosanja bebine težine na ovom uzrastu.

Evo kako treba da izgleda napredovanje bebe po mesecima.

Dužina bebe od šest meseci

 

Nakon rođenja beba mesečno na dužini dobija najviše  do 2,5cm. To je neki maksimum koji ne mora važiti za svaku bebu. Ukoliko vaša beba svaki mesec poraste barem 1,5cm to je sasvim zadovoljavajuće, a dužina sa šest meseci će zavistiti i od početne porođajne dužine.

Obim glave bebe od šest meseci

 

Sa 6 meseci bebin  obim glave  je oko 43 cm. Ukoliko redovno odlazite u savetovalište vaš pedijatar će sve ove parametre ispratiti i ukazati vam na eventualne nedostatke u razvoju.

Nemojte sve ove prosečne cifre uzimati zdravo za gotovo. Neka lekar proceni da li se vaša beba pravilno razvija i odgovarajućim tempom.

Koliko spava beba od 6 meseci?

 

Roditelji koji su rođeni pod srećnom zvezdom u ovom periodu već sastavljaju dobar broj sati neprekidnog sna. Mnoge bebe na ovom uzrastu polako izbacuju noćne obroke i sastavljaju po 6-7 sati neprekidnog spavanja. To je zaista odlična okolnost i pruža mogućnost da se pre svega mame odmore i skupe energiju za naredni dan.

 

spavanje bebe od 6 meseci

 

Kada je reč o dnevnom spavanju uglavnom je ono podeljeno na dve do tri epizode spavanja. Koliko će vaša beba spavati u toku dana, a i noći ostaje vam samo da vidite.

Mnogi faktori će uticati na kvalitet i dužinu bebinog sna i na to kako uspavati bebu. Neki od njih su zdravstveno stanje, izlazak pvih zubića, grčevi i ostale okolnosti koje ponekad znaju biti jako nepovoljne.

Nije retkost ni da se u ovom periodu javi regresija sna.

Izbijanje zuba kod beba od 6 meseci

 

Nicanje zuba kod beba obično počinje oko šestog meseca, mada to može varirati. Ovaj proces može biti neugodan za bebu, često praćen simptomima kao što su povećana slinavost, potreba za grickanjem i blago povišena temperatura.

Možete pomoći umirivanjem bebe pomoću hladnih grickalica ili čistih, hladnih predmeta za žvakanje. Važno je da pratite higijenu usne šupljine bebe i nežno masirate desni ukoliko su osetljive. Za više informacija o ovom procesu i kako pomoći svojoj bebi, možete posetiti stručne resurse ili se konsultovati sa pedijatrom.

Motorički razvoj i veštine bebe od 6 meseci

 

Ako je vaša beba do sada bila mirna i mogli ste je ostaviti bilo gde, sada vam to više ne savetujemo. Rast i razvoj čine svoje i na ovom uzrastu se dešavaju brojne promene koje vas iz dana u dan mogu neočekivano iznenaditi. Treba da znate da beba u ovom uzrastu počinje samostalno da sedi, a uveliko se već obrće sa stomaka na leđa i obrnuto. Da ne pričamo sa 6 meseci može da počne da puzi.

Naravno, ovo je individualno jer svako dete je priča za sebe. Ipak, pogledajte kako treba da okvirno da izgleda razvoj bebe po mesecima.

Najveći napredak u razvoju primećuje se kada beba počne samostalno sedeti i manipulisati stvarima i igračkama oko sebe. Da bi ste došli do ove faze neophodno je da bebu pripremite tako što ćete je podsticati  na sedenje prvo uz podršku, a kasnije bez nje.

Deca čiji motorni razvoj lepo napreduje i koje su podsticane vežbama uglavnom se mogu okrenuti sa leđa na stomak i obrnuto. Čak i ako vaša beba to još ne uspeva, ne očajavajte to ne mora biti znak ni za šta ozbiljno.  Pojedine bebe su prosto aktivnije i živahnije.

Na ovom uzrastu bebe mogu veoma uspešno hvatati i držati pojedine predmete. Može se desiti da deca spontano dok su na stomaku krenu u početno puzanje ili pomeranje ka nekom predmetu koji im je privukao pažnju.

Kognitivni razvoj šestomesečnog deteta

 

Kognitivni razvoj bebe u šestom mesecu života uključuje važne prekretnice. U ovoj fazi, bebe postaju sve svjesnije svoje okoline i počinju da pokazuju znatiželju prema objektima i ljudima oko sebe. One mogu prepoznati poznata lica i reagovati na emocionalne izraze.

Bebe takođe počinju da shvataju uzročno-posledične veze, na primer, da plakanjem privlače pažnju roditelja. Ovo je takođe vreme kada bebe mogu početi da pokazuju interes za jednostavne igre . Ovakvi kognitivni razvoji su temelj za kasnije učenje i istraživanje sveta.

U šestom mesecu, normalno je da bebe razvijaju strah od nepoznatih lica, što se može manifestovati kroz plač kada ih nepoznata osoba uzme. Da bi se beba postepeno opustila, roditelji mogu organizovati druženja i odlaske u park, gde će beba imati prilike da se susretne sa novim licima.

Što se tiče pamćenja, beba u ovom uzrastu počinje da shvata šta sledi u poznatim situacijama ( poput pesmica koje se ponavljaju). Ako zastanete, videćete reakciju.

Počinju da shvataju i princip stalnosti objekta, pa ako sakrijete neki predmet, tražiće ga ili ako se sakrijete iza zida, tražiće vas pogledom. Igrajte se “skrivalica”.

Razvoj govora u 6 mesecu

U šestom mesecu života bebe doživljavaju značajan napredak u razvoju govora. U ovom periodu, bebe počinju aktivno da eksperimentišu sa zvucima, često ponavljajući slogove kao što su “ba”, “ma” i “da”. Ovo nije samo igranje zvukovima, već ključni korak u učenju jezika.

Roditelji mogu podržati ovaj razvoj redovnim razgovorom sa bebom, ponavljanjem zvukova koje beba proizvodi, i čitanjem priča. Ova interakcija nije samo važna za razvoj govornih veština, već i za emocionalnu vezu između roditelja i deteta.

Vežbe za bebe od 6 meseci

 

Vežbe za bebe su izuzetno preporučljive i mogu samo da unaprede bebin razvoj i motoričke veštine. Za svaki uzrast stručnjaci preporučuju određene vežbe, a evo šta je korisno raditi sa detetom koje je u šestom mesecu.

Vežbe za ruke

 

Naizmenično ispravljajte  bebine ruke dok je držite za zglobove. Ovi pokreti imitiraju pokrete u boksu, a služe jačanju mišića.

Druga preporučena vežba je savijanje ruke u laktu, dok beba leži na leđima i drži palčeve odrasle osobe. U ovoj vežbi odrasla osoba pridržava bebine šake dok savija ruke.

Vežbe za noge

 

Prva vežba odnosi se na naizmenično savijanje  i pružanje nogu dok se beba drži za podkolenicu.

Druga vežba odnosi se na pravljenje kružnih pokreta nogu dok se beba drži za podkolenicu. Noge se prvo skupe, zatim se rašire na stranu, potom se isprave i vrate u početni položaj.

Još jedna vežba sa nogama odnosi se na pokretanje savijenih nogu u stranu dok se drže za podkolenicu palčevima odozgo.

Vežbanje sedećeg položaja

 

Ovaj period je veoma važan za vežbanje sedećeg položaja jer je to predstojeća aktivnost kojom beba treba da ovlada. To se može vežbati tako što bebu dok je u ležećem položaju uhvatimo za ruke i blago povlačimo u sedeći položaj. Ova vežba se može ponoviti nekoliko puta.

Sve ove vežbe doprinose jačanju bebinih mišiča i pripremi za ovladavanje novim sposobnostima poput sedenja, a zatim stajanja i hodanja.

Što su mišići jači, lakše će i brže doći do ovladavanja novim sposobnostima.

Igračke za bebe od 6 meseci

 

U ovom periodu svaki predmet može poslužiti kao neodoljivi izvor zabave i oduševljenja. Važno je samo da je bezbedan i po nečemu zanimljiv i primamljiv.

 

igračke za bebe od 6 meseci

 

Naravno da će više pažnje privući zvučne i šarene igračke, pogotovo ako beba ima mogućnost da sama proizvede zvuk. Interaktivne igračke koje podstiču razvoj glasova, a samim tim i jezika su takođe odličan izbor.

Prilikom odabira igračaka za bebe, na kutiji ćete videti za koji uzrast su namenjene. To ograničenje nije stavljeno bez razloga.

Kupujte igračke koje su od kvalitetnog materijala i bez sitnih delova jer na kraju sve završi u bebinim ustima.

Još jedan oprez tiče se igračaka u vidu telefona i tableta. To zaista izbegaavjte još jedan duži period jer ne doprinosi razvoju, već ga naprotiv vuče u drugom, negativnom pravcu.

Saveti za roditelje čija beba ima šest meseci

Na kraju evo i još nekih saveta ako imate bebu ovog uzrasta.

Budući i sadašnji roditelji, informišite se šta nosi ovaj period, koje promene i kako ih podsticati. Važno je da znate kako da “vučete” bebin razvoj napred, uz pomoć kojih vežbi, igračaka i pristupa.

 

 

Vakcina za bebe od 6 meseci

 

Vakcina treba da bude na vreme. Sa navršenih 6 meseci (punih 5) detetu bi trebalo dati 3. dozu vakcine HB, DTP, OPV , HiB. Ukoliko iz određenih razloga to nije urađeno, konsultujte se sa pedijatrom.

Budite uporni

 

Kada je reč o uvođenju hrane, često ćete nailaziti na odbijanje i negodovanje. Budite dosledni, ne odustajte. To što prvi put niste uspeli, ne znači da će i sledeći put biti isto. Dajte i bebi vremena da se navikne na novi ukus i teksturu.

Pratite bebine reakcije

 

Pratite kako beba reaguje na novu hranu, pa budite kreativni i kombinujte namirnice tako da ih sa većim oduševljenjem pojede.

Stvarajte rutine i navike

 

Kao što se za kvalitetan san preporučuju određene navike pre samog uspavljivanja tako je i za uvođenje hrane. Neka se obroci uvek odvijaju na istom mestu, neka beba stvara naviku da jede u hranilici i obavezno bez tv-a ili telefona.

Neka fokus bude na hrani, možda će to u početku biti teže izvesti, ali na duže staze se više isplati.

Naviknite se na nered

 

Nered tokom i nakon obroka postaće sastavni deo vašeg života narednih godina. Pustite bebu da dodirne hranu, neka proba sama da uzme hranu. Upoznavanje sa teksturom hrane je dobar način da beba bolje prihvati nove namirnice.

 Kada se zabrinuti za razvoj deteta ovom periodu?

 

Nikako  se ne preporučuje da samostalno donosite bilo kakve zaključke i dijagnoze vezano za razvoj vašeg deteta, već je za te  stvari potrebno posetiti lekara i odraditi preglede.

Mi ćemo vam sada dati par saveta na šta da obratite pažnju i kada je potrebno da se obratite lekaru.

  • Kada beba od šest meseci ne reaguje na predmete oko sebe i ne poseže za njima
  • Ako ne reaguje na vas i vaše dodire ili druge izlive emocija i izostaje odgovor na komunikaciju.
  • Ako ne reaguje na zvuke koji se dešavaju oko nje
  • Obratite pažnju da li može uhvatiti neki predmet i prineti ga ustima
  • Na ovom uzrastu beba bi trebalo da proizvodi zvuke odnosno da guče, da se glasno smeje, izostanak glasova može biti  znak  za uzbunu
  • Obratite pažnju na napredovanje u telesnoj težini, držanje glave i sposobnosti sedenja.  To su sposobnosti koje bi beba već trebala savladati u određenoj meri.

Ove preporuke su samo okvirne i služe kao smernice za praćenje ranog razvoja. Dakle, nisu dijagnostički kriterijumi i ne moraju ukazivati na najgore, samo vas pozivaju da obratite malo više pažnje na njih.

Svaki period bebinog razvoja je izazovan na neki način. Ovaj se najviše vezuje za ishranu i sedenje, a malo li je?

Naučiti bebu kako da jede i prihvati hranu nije uvek lako, zato je važno da to uradite kako treba i da uživate u obrocima zajedno sa vašim mališanom.