adaptirano mleko

Sve o izboru, pripremi i čuvanju adaptiranog mleka

Adaptirano mleko, formula za bebe, veštačko mleko – sve su to nazivi koji se odnose na mleko koje se bebama daje kao dohrana.  Nije svejedno koju ćete formulu odabrati, zato u nastavku teksta saznajte sve o ovoj temi i izbegnite nepotrebne greške i bacanje novca.

Pre nego što odaberete adaptirano mleko za svoju bebu, dobro se informišite. Na tržištu postoji više vrsta . One se razlikuju po sastavu, po uzrastu za koji su namenjeni, ceni i ostalim karakteristikama.

Šta je  adaptirano mleko?

 

Adaptirano mleko je, možemo reći, industrijski proizvod, odnosno veštački napravljena hrana za bebe. To je hrana za bebe koje iz nekog razloga ne sisaju ili im dojenje nije dovoljna hrana.

Adaptirano mleko je proizvedeno po uzoru na majčino mleko i sadrži proteine, šećere i masti koje se ne mogu uneti na drugi način osim uz pomoć mleka.

Formule se razlikuju po svom sastavu, a sve su bogate neophodnim nutrijentima za pravilan razvoj beba.

Kada se bebi daje  adaptirano mleko?

 

Adaptirano mleko se bebama može davati od samog rođenja. To se odnosi na bebe rođene u terminu kao i na prevremeno rođene bebe. 

Bebama se adaptirano mleko daje iz više razloga.

Najčešće mame pribegavaju formulama kada je bebi potrebna dohrana zbog male količine mleka u dojkama, pa beba ne napreduje dovoljno u težini ili kada iz nekih zdravstvenih razloga dojenje nije moguće.

Sa druge strane mnogim majkama je komfornije davati adaptirano mleka nego dojiti, pogotovo ako su često odsutne zbog poslovnih ili nekih drugih obaveza.

Ukoliko je iz bilo kog od navedenih razloga neophodno početi bebi davati formulu nikako to nemojte činiti bez prethodne konsultacije sa pedijatrom.

 

Kada su u pitanju prevremeno rođene bebe njima će lekari u bolnici odrediti najbolju formulu odnosno preporučiti odgovarajuće adaptirano mleko, jer tu treba biti posebno oprezan.

A koje adaptirano mleko izabrati?

 

Koje adaptirano mleko izabrati zavisiće od mnogih faktora. Pre svega treba voditi računa o uzrastu bebe, jer svaka razvojna faza zahteva drugačije nutrijente i kalorije.

Sa druge strane, uvek se prvo posavetujte sa lekarom oko odabira prve formule. Nakon uvođenja prve formule, pratite reakcije bebe, da li ima nekih tegoba ili alergijskih reakcija.  Ukoliko dođe do neželjenih reakcija, tada je potrebno promeniti formulu, odnosno uzeti onu koja odgovara specifičnim potrebama vaše bebe.

U pojedinim slučajevima će biti potrebno promeniti više vrsta adaptiranog mleka dok ne pronađete odgovarajuće za vašu bebu.

Naravno da se može desiti da vašoj bebi odgovara bilo koja formula, ali to vam ostaje da vidite kada krenete sa njenom primenom.

Vrste adaptiranih formula za bebe

 

Kada odete u kupovinu adaptiranog mleka to neće biti lak zadatak. Pre svega se morate dobro informisati o tome kakvi vas proizvodi tamo očekuju i kako ih izabrati.

Vrste adaptiranog mleka na osnovu načina pripreme

 

adaptirano mleko u prahu

 

 • Formula u prahu koja se priprema mešajući sa vodom. O načinu pripreme ćemo vas detaljno upoznati u narednom delu teksta. Ovde je važno reći i da je formula u prahu finansijski najpristupačnija za kupovinu.
 • Koncentrovana tečna formula se takođe razređuje sa vodom.
 • Formula koja je  spremna odmah za korišćenje  i koja je zaista najkomfornija, nju ne treba mešati sa vodom, već je odmah možete dati bebi. Ova vrsta formule zahteva i najveći finansijski izdatak.

Vrste adaptiranog mleka po uzrastu

 

Prilikom kupovine adaptiranog mleka jedna od stavki na koju treba da obratite pažnju jeste uzrast za koji je formula namenjena.

Adaptirano mleko za prevremeno rođene bebe

 

Adaptirana mleka za prevremeno rođene bebe su po svom sastavu specijalno napravljena za potrebe razvoja nedozrelog bebinog organizma. Ove formule sadrže više kalorija, proteina, više minerala i vitamina  kako bi se razvoj odvijao uzlaznom putanjom i kako bi barem delimično pratio kalendarski uzrast bebe.

Adaptirano mleko do 6 meseci starosti bebe

 

Formulu za ovaj uzrast zovu još i početnom formulom za odojčad. Kada odete u prodavnicu njih tražite na osnovu oznake 1.  Napravljene su tako da u potpunosti zadovoljavaju potrebe organizma bebe do šest meseci starosti. Formule su napravljene  na bazi kravljeg mleka, ali su prilagođene tako da po sastavu liče na majčino mleko. 

Adaptirano mleko za bebe starije od 6  meseci

 

Formule namenjene bebama na ovom  uzrastu zovu se još i prelazne formule i njih u prodavnici tražite pod oznakom 2. Po svom sastavu su prilagođene bebama koje već uzimaju i čvrstu hranu. Sadrže više proteina u odnosu na masti.

Adaptirano mleko za bebe starije od godinu dana

 

U ovom periodu najveći broj beba odnosno dece prelazi sa majčinog mleka na adaptiranu formulu ili kravlje mleko. Prednost formula u odnosu na kravlje mleko je njihov sastav koji je obogaćen potrebnim vitaminima neophodnim bebi, a smanjen je nivo proteina i natrijuma koji su teški za varenje. Ove formule u prodavnici tražite pod oznakom 3 ili 4. 

Poznato  je da je bebin organizam izuzetno osetljiv i sklon raznim reakcijama na pojedine formule. U nastavku ćemo govoriti o nekoliko vrsta formula koje se razlikuju po svom sastavu i ne izazivaju neželjene efekte.

Posebne vrste adaptiranog mleka

 

Još jedna važna stavka o kojoj treba voditi računa prilikom kupovine formule jeste njihov specijalni sastav prilagođen bebama sa osetljivijim organizmom. 

Adaptirano mleko bez laktoze (sa oznakom LF mlečna formula)

 

Ovo mleko se preporučuje bebama koje nisu tolerantne na laktozu odnosno  koje ne mogu svariti laktozu.  Netolerancija na laktozu nije čest slučaj kod beba, a možete je prepoznati po simptomima poput dijareje, bolova u stomaku, gasovima i nadutosti. 

Ako primetite ove simptome, pre nego što promenite formulu posavetujte se sa pedijatrom kako bi ste zajedno pronašli rešenje odnosno formulu koja odgovara vašoj bebi.

Hipoalergeno adaptirano mleko

 

Hipoalergeno adaptirano mleko je formula koja ne sadrži sastojke koji mogu biti potencijalni alergeni kod beba, poput proteina iz kravljeg mleka. Ove formule su uglavnom napravljene na bazi surutke.Pogodne su za osetljiv organizam i preporučuju ih pedijatri nakon utvrđivanja stanja i uzročnika pojave alergije.

Bebe koje su ovako osetljive, često imaju i problematičnu kožu sklonu osipima i crvenilima. Čak i da nije tako, važno je da za negu kože birate kozmetiku koja neće izazvati iritacije i isušvati kožu.

 

Dr Pilar kozmetika je odličan izbor od prvog dana pa do kasnijeg uzrasta. Kupka za bebe i decu ovog brenda je bez sulfata, parabena, silikona, boja i alergijskih mirisa. Možete je nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Adaptirano mleko za bebe koje imaju problema sa zatvorom gasovima i grčevima

 

Ako primetite da vaša beba ima problema sa grčevima, sa zatvorom u vidu tvrde stolice i težeg istiskivanja stolice, bilo bi dobro da uzmete formulu koja je napravljena za tu namenu.

Ova vrsta adaptiranog mleka u svom sastavu sadrži probiotike, napravljena je na bazi surutke, a odnos proteina i drugih sastojaka je takav da omekšava stolicu i olakšava prolazak kroz creva.

Adaptirano mleko sa probiotikom

 

Za bebe čiji je digestivni trakt posebno osetljiv, proizvođači su napravili formulu sa probiotikom. Ove formule su napravljene po uzoru na majčino mleko, sa dodacima probiotika što im omogućava lakše varenje i bolji rad digestivnog trakta bebe.

Antiregurgitacione formule (AR formule)

 

Ove vrste adaptiranog mleka su namenjene  bebama koje pate od refluksa, odnosno vraćanja sadržaja iz želuca. Formule deluju tako što smanjuju vraćanje hrane iz želuca, a povoljno utiču i na proces varenja.

Kako pripremiti adaptirano mleko?

 

Ako kupite adaptirano mleko koje je odmah spremno za upotrebu tada štedite vreme i trud. Međutim imajte na umu da ta mleka zahtevaju veći finansijski izdatak. Ukoliko se ipak odlučite za formule koje zahtevaju pripremu, ne brinite ni to nije ogroman posao. Sada ćemo vam objasniti i kako se to radi.

Prvo korak: Sipanje praha formule u flašicu

Kako i koliko ćete sipati, zavisi od količine koju pravite ali i od vrste mleka. Uputstvo o količini naći ćete na ambalaži.

 

priprema adaptiranog mleka

 

Drugi korak :Priprema vode

 

Za pripremu formule potrebno je prokuvati običnu vodu iz česme ili koristiti negaziranu flaširanu vodu.

Kada voda prokuva, sačekajte da se prohladi do sobne temperature, odnosno do temperature prijatne na dodir.

Nikada nemojte prelivati mleko u prahu sa vrućom vodom jer možete oštetiti vitamine koji se nalaze u formuli.

Dakle, prvo prohladite vodu na nekih 40 stepeni, a zatim pomešajte sa formulom. Ukoliko kupujete vodu specijalno namenjenu za rastvaranje formule tada pratite uputstva proizvođača o načinu primene i čuvanja otvorenog pakovanja.

3. korak: spajanje formule sa vodom

 

Prilikom mešanja vode i formule pratite uputstvo proizvođača o odnosu formule i količne potrebne vode.

 

dodavanje vode u adaptirano mleka

 

Veoma je važno da precizno merite jer u suprotnom možete ili da preopteretite bebin organizam ili da joj ne date dovoljno potrebnih nutrijenata za rast i razvoj.

Uputstva su uglavnom jasna i precizna tako da nema potrebe da brinete.

4. korak: Provera temperature

 

Kada pomešate formulu sa vodom, pazite da voda bude odgovarajuće temperature i pre nego što ponudite bebi obavezno još jednom proverite na podlaktici da nije prevruća. 

 

provera temperature adaptiranog mleka

Voda za adaptirano mleko

 

Koju ćete vodu koristiti za pripremu formule vrlo je individualno. Ako imate zdravu vodu za piće iz česme možete je prokuvati i sa njiom pomešati formulu. Ukoliko to nije opcija onda kupite flaširanu negaziranu vodu za ove potrebe. Postoji čak i specijalna voda namenjena samo za mešanje sa formulom. 

Koju ćete opciju izabrati zavisi od vaših ličnih mogućnosti i stavova. Važno je samo da vodite računa o higijeni i bezbednosti vode.

Koliko dugo može da stoji pripremljeno adaptirano mleko u flašici?

 

Kada se beba hrani adaptiranim mlekom neophodno je da ono uvek bude sveže spremljeno. Formule nikada ne mogu biti dovoljno sterilne, kao ni flašice i tu često znaju da se nastane razni mikroorganizmi.

Zbog toga proizvođači ne savetuju pripremu unapred. Ako baš nemate drugu opciju onda formulu pripremite najkasnije 12 sati pre obroka i obavezno je čuvajte u frižideru. 

Ovo radite samo u zaista hitnim situacijama, jer na taj način čuvate zdravlje vaših mališana i trudite se da vam to ne pređe u naviku.

Da li se sme sačuvati nepopijeno mleko za kasnije?

 

Nikako, ali nikako nemojte čuvati ostatke nepopijenog mleka za kasnije.

Razne bakterije se za čas mogu razmnožiti u mleku i flašici kao posledica otvaranja i unosa bebine pljuvačke. Bebi uvek dajte svež obrok, jer ste na taj način sigurni u kvalitet obroka.

Koliko dugo može da stoji u frižideru?

 

Malopre smo spomenuli da se pripremljeno mleko u posebno retkim situacijama može čuvati u frižideru nekoliko sati. Pojedini proizvođači adaptiranog mleka kažu da to ne sme prelaziti 12 sati, a vi gledajte da to bude što manje kako bi se smanjo rizik od pojave nekih mikroorganizama u mleku ili flašici.

Koliko dugo može da stoji adaptirano mleko na sobnoj tempetaruri

Pripremljenu formulu nikako nemojte čuvati na sobnoj temperaturi. Ako je beba ne popije, najbolje bi bilo da je bacite.

Koliko traje pakovanje adaptiranog mleka?

 

Adaptirana mleka se pakuju u pakovanja različite gramaže. Koje ćete kupiti zavisi od bebinih potreba i vaših finansijskih mogućnosti. Trajanje pakovanja adaptiranog mleka zavisiće od kupljene gramaže i količine koju beba pojede za jedan obrok.

Pojedini proizvođači navode da je otvoreno pakovanje formule potrebno potrošiti u roku od tri nedelje. Najbolje da to proverite na pakovanju mleka koje ste kupili.

Dok je otvorena, formulu čuvajte na tamnom, hladnom i suvom mestu. Obavezno zatvorite pakovanje kako ne bi došlo u kontakt sa nekim uticajima iz spoljašnje sredine. Najbolje bi bilo da za tu namenu imate posebnu limenu kutiju koja se može dobro zatvoriti. 

Kako prepoznati da bebi ne odgovara adaptirano mleko?

 

Nije svaka beba ista. Ponekad očekujte da će vam trebati vreme da pronađete odgovarajuću formulu za svoju bebu. Evo nekoliko načina da prepoznate da vašoj bebi ne odgovara formula koju pije.

 • Beba odbija da jede, negoduje, plače, izbacuje flašicu iz usta
 • Kada bebu muče grčevi to može biti znak da je vreme za promenu formule.
 • Zatvor i teškoće u istiskivanju stolice su još jedan znak da trenutna formula nije odgovarajuća.
 • Alergijske reakcije ukazuju da bebi smeta neki od elemenata u sastavu adaptiranog mleka.

Do kada beba pije adaptirano mleko?

 

Istražujući postojeće formule adaptiranog mleka na tržištu vidimo da postoje formule koje su namenjene i deci nakon dve godine. 

 

 

Koliko dugo će vaša beba piti formulu vrlo je individualno i zavisiće od mnogih faktora. Ako beba ne sisa, najverovatnije će formulu piti do navršene jedne godine. Nakon toga može preći  i na kravlje mleko ako pedijatar proceni da je to u redu, odnosno da organizam može svariti proteine iz kravljeg mleka.

Konačna dužina konzumiranja adaptiranog mleka zavisiće od organizma vaše bebe, preporuke lekara, vaših ličnih stavova i finansijskih mogućnosti.

Koje je najbolje adaptirano mleko

 

Na našem tržištu možete pronaći adaptirana mleka različitih proizvođača. Na vama je da odaberete šta ćete ponuditi vašoj bebi. Važno je reći da svi proizvodi garantuju kvalitet i prolaze rigorozne kontrole.

 • Hipp  adaptirana mleka su vrlo poznata na našem tržištu i imaju dugu tradiciju. Hipp proizvodi formule koje su namenjene različitim uzrastima i specifičnim potrebama beba.
 • Milupa adaptirana mleka su poreklom iz Irske. Postoji više varijanti ovih formula namenjenih i prilagođenih različitim uzrastima bebe, potrebama bebinog digestivnog trakta i mogućnostima varenja.
 • Nestle adaptirana mleka na tržištu možete pronaći pod imenom NAN i oznakom koja vam govori za koji uzrast su namenjena. Ove formule su takođe specijalizovane i za bebe sa specifičnim potrebama organizma   i alergijama.
 • Novalac adaptirana mleka zadovoljavaju sve nutritivne potrebe bebe od rođenja do treće godine života. Važno je napomenuti da su pravljena  po uzoru na majčino mleko.
 • Humana mlečne formule su takođe vrlo dostuone na tržištu. Proizvode se u pakovanjima različitih veličina, a prilagođena su različitim uzrastima beba i njihovim razvojnim potrebama.
 • Bebelac adaptirane mlečne formule su takođe jedne od najpoznatijih na našem tržištu i lako su dostupne. Nalaze se u rangu najboljih formula koje se koriste za dohranu beba.
 • Cella mlečne formule za bebe spadaju  u efikasnu zamenu za majčino mleko, kada je ishrana  odojčadi u pitanju.

Šta ako beba odbija adaptirano mleko?

 

Može se desiti da beba odbija formulu koju ste joj ponudili. U tim situacijama se prvo posavetujte sa pedijatrom kako bi utvrdili uzrok. Zatim pronađite odgovarajuću formulu ukoliko dojenje iz nekog razloga nije opcija.

Gde nabaviti adaptirano mleko?

 

Adaptirana mleka su vrlo dostupna. Možete ih nabaviti u svim apotekama, specijalizovanim dečjim prodavnicama, u bolje snabdevenim prodavnicama.

Vrlo su dostupna za nabavku i u online prodavnicama. Gde ćete ih kupiti zavisi od vašeg načina kupovine.

Cena adaptiranog mleka

 

Cene formula szavise od proizvođača, veličine pakovanja, od uzrasta za koji su namenjena i vrste formule. Tako ćete recimo za pakovanje od 400gr formule morati da izdvojite od 650 dinara pa do čak 2000 dinara u zavisnosti od vrste formule i njenog sastava.

Budite spremni na činjenicu da je za kupovinu adaptiranog mleka mesečno potrebno izdvojiti priličnu svotu novca.

Budući roditelji,  tema kupovine adaptiranog mleka nije nimalo jednostavna.  Prateći osnovna uputstva možete sa lakoćom  kupiti  formulu. Čak iako se desi da je vaša beba ne prihvati odmah, široka ponuda adaptiranih mleka vam stoji na raspolaganju i sigurno ćete pronaći pravu za vašu bebu.

Izvori:
https://kidshealth.org/en/parents/breast-bottle-feeding.html
https://www.medela.com/breastfeeding/mums-journey/breast-milk-vs-formula
https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/bottle-feeding/types-of-formula/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-formula/art-20045782
https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-formula#1
https://www.medicinenet.com/infant_formula/definition.htm
https://www.verywellfamily.com/everything-you-need-to-know-about-baby-formula-5185134
https://handtohold.org/feeding-preemie-infant-formula-101/