grčevi kod beba

Kako da grčevi kod beba što pre nestanu!

Konačno saznajte kako da grčevi kod beba što pre nestanu. Uz ove savete, preguraćete period grčeva mnogo lakše. Pred vama su bezbedni i prirodni načini koji pomažu.

Grčevi odnosno infantilne kolike kod beba su česta pojava. Toliko česta da bar jedna od pet beba ima problem sa njima, odnosno između 10-25% dece mlađe od 3 meseca.   Oni nastaju već oko druge nedelje nakon rođenja bebe.

Kada možete reći da problem postoji? Jedan grč nije problem.

Ukoliko oni traju više od 3 sata dnevno, barem 3 dana nedeljno i duže od 3 nedelje znajte da vaša beba ima grčeve odnosno infantilne kolike.

Ako se na vreme ne primeti šta bi mogao biti uzrok grčeva, oni mogu potrajati i do četiri meseca i dovesti do toga da prvi period ne prođe u najlepšem sećanju za roditelje.

Zbog toga vam nudimo niz efikasnih rešenja kako da pomognete bebi koja ima grčeve i na šta da obratite pažnju kako do njih ne bi ni došlo.  Predstavljamo vam  proverene kućne metode, ali i farmaceutske preparate koji se koriste za ovu namenu.

Informišite se kako bi vam prvi meseci bebinog života prošli u lepom sečanju i mirnom spavanju.

Uzrok grčeva kod beba

 

Infantilne kolike su posledica različitih uzroka, a najčešće se oni odnose na nerazvijenost digestivnog trakta kod beba, navikavanje na novu hranu, alergije na određene namirnice ili sastojke iz mleka.

Mogu imati i neke medicinske uzroke poput različitih infekcija.

 

grčevi kod beba uzroci

Neki od najčešćih uzroka bebinih grčeva su:

 • Nerazvijenost digestivnog trakta: bebin organizam se nakon rođenja  počinje navikavati na hranu, odnosno mleko, a maleni stomačići tek uče kako se vari hrana.
 • Zatvor koji može biti posledica majčine ishrane za vreme dojenja (majka uzima određene namirnice koje mogu dovesti do zatvora) zato se preporučuje unos svežeg voća i povrća, uzimanje što više tečnosti, a do zatvora može doći i kada beba uzima dohranu koja joj po sastavu ne odgovara.
 • Gasovi dovode do nastanka grčeva tako što zaustavljaju ili otežavaju varenje, a oni su posledica nakupljenog vazduha u crevima koji beba “guta” za vreme dojenja odnosno uzimanja dohrane na flašicu.
 • Previše ili premalo uzimanja hrane može takođe dovesti do grčeva kod deteta. Pokušajte da ispratite koliko vaša beba pojede mleka i da li joj je ta količina dovoljna. Ukoliko primetite pojavu grčeva povedite više računa o ovom aspektu.
 • Osetljivost na mlečnu formulu ili majčino mleko. Kada su bebe na dohrani može se desiti da određena formula po svom sastavu ne odgovara vašoj bebi. U tom slučaju se posavetujte sa vašim pedijatrom o promeni adaptiranog mleka. Ako dojite, dešava se da dođe do grčeva kada majka ne pazi na ishranu i unosi namirnice koje su teške za bebin stomak. Regulišite svoje hranjenje u prvim mesecima bebinog života dok ne dođe do razvoja digestivnog sistema  dok ne prođe period grčeva. 
 • Postoje mišljenja da do grčeva može doći kada beba ima previše stimulacije u toku dana. Uzrok tome može biti veliki broj ljudi u okruženju, preterana zvučna ili vizuelna stimulacija. Ukoliko je to moguće gledajte da u početku bebi stvorite mirno okruženje koje će joj sigurno prijati.
 • Grčevi su ređe posledica neke teže bakterijske infekcije, međutim ako su bebine reakcije jako izražene i previše dugo traju, a nijedna metoda protiv grčeva ne pomaže proverite da nije u pitanju medicinski uzrok ove pojave i da nije reč o nekoj bolesti stomaka.

 

 

Da li antibiotici izazivaju grčeve?

 

Antibiotici mogu biti uzrok grčeva kod dece i kada ih uzima beba i kada ih uzima mama, pa preko mleka dospevaju u bebin organizam.

Poznato je da antibiotici remete crevnu floru, množe se nepoželjne bakterije koje zatim uzrokuju gasove i grčeve.

Zbog toga ne uzimajte antibiotike na svoju ruku, jer za vreme dojenja ne smete uzimati bilo koji lek bez konsultacije sa lekarom. Upravo iz tog razloga, uz antibiotike se obično prepisuju i neki probiotici.

U kakvoj su vezi dojenje i grčevi kod beba?

 

Spomenuli smo da jedan od uzroka problema može biti i majčino mleko. Iako je ono najbolja hrana za bebu i u svom sastavu sadrži sve što je neophodno za njen rast i razvoj, pojedine namirnice koje mama konzumira mogu zasmetati malom organizmu bebe. 

Majkama se savetuje da već u početku dojenja dok dete sisa kolostrum  povedu računa o svojoj ishrani i da o tome vode računa i u narednim fazama dojenja kako mleko sazreva. Preporučuje se da ishrana za dojilje bude obogaćena pre svega tečnošću, povrćem i voćem (savetuje se izbegavanje povrća koje se teško vari poput pasulja, graška, kupusa). Neka to u prvim nedeljama bude laganija hrana koja je manje začinjena, a koja je bogata vitaminima i mineralima.

Drugi aspekt kod dojenih beba koji može izazvati grčeve je česta promena dojki iz koje beba sisa. Neki lekari savetuju mame da se pre nego što bebi ponudite drugu dojku uverite da li je beba ispraznila prvu.

Ovaj obrazac povećava procenat čistog mleka koji beba dobija. Znamo da je na početku sisanja mleko ređe, vodenastije, a potom nadolazi gusto mleko koje u svom sastavu sadrži više masti, a manje laktoze koja može dovesti do netolerancije i grčeva.

Ukoliko beba za vreme podoja sisa samo iz jedne dojke, vodite računa da joj tokom drugog podoja prvo ponudite drugu dojku.

Takođe povedite računa i o položaju bebe tokom dojenja kako beba ne bi gutala isuviše vazduha što može dovesti do grčeva. Svakako, nakon podoja, podignite dete uspravno i potrudite se da beba podrigne. Na taj način dete će izbaciti suvišan vazduh pa su manje šanse za nastanak gasova i grčenja u stomaku.

Grčevi kod beba koje ne sisaju

 

Bebe koje su na dohrani nisu izuzetak od pojave grčeva. U ovom slučaju razlikuju se samo uzroci grčeva.

Na tržištu postoje različite formule koje se koriste za dohranu beba koje ne sisaju. Sve su  prilagođene bebinom organizmu i nalik su na sastav majčinog mleka, ali dešava se da pojedine komponente u sastavu formule ne odgovaraju vašem detetu i dovode do grčeva. 

U tom slučaju posavetujte se sa pedijatrom o promeni mlečne formule, kako bi ona po sastavu odgovarala vašoj bebi.

Postoje formule koje u svom sastavu sadrže probiotike i time rešavaju problem grčeva, jer omekšavaju bebinu stolicu. U tim formulama mogu se naći proteini surutke i smanjen nivo laktoze. Sve ove komponente olakšavaju varenje, smanjuju nadutost, a samim tim nema ni gasova ni grčeva. 

Kad se grčevi kod beba javljaju?

 

Grčevi su pojava koja se javlja kod jedne od pet novorođenih beba. Ako ste baš te “sreće” da vaše novorođenče dobije grčeve, njihovu pojavu možete očekivati već oko druge nedelje bebinog života.

Kod većine beba su na vrhuncu negde oko 4-6 nedelje i tada su najintenzivniji .

Grčići uglavnom počinju iznenada, oko 15-45 minuta nakon hranjenja. Obično se svakodnevno javljaju u istom periodu, najčešće je to predveče i uveče i tada je beba najrazdražljivija.

Do kad traju grčevi kod beba?

 

Kada je ovaj problem u pitanju, upoznajte se sa pravilom tri trojke. Procenjuje se da vaša beba ima problem sa grčevima ukoliko oni traju 3 sata dnevno, najmanje 3 dana u nedelji i traju duže od 3 nedelje.

Grčevi nisu bolest i nisu dijagnoza, već su pojava koja prolazi uglavnom bez komplikacija do 4 meseca bebinog života.

Dužina trajanja grčeva je svakako individualna i zavisi od razvoja bebinog organizma i sastava mleka koji dobija.

Kako prepoznati grčeve kod beba? Ovo su simptomi!

 

Infantilne kolike ispoljavaju se preko različitih simptoma. 

 

grčevi kod beba simptomi

 

 • Mnogi doktori su saglasni da se grčevi pre svega mogu prepoznati po plaču bebe. Kada beba ima grčeve ona je neraspoložena, plače glasnije i intenzivnije nego inače kada je plač oblik komunikacije.
 • Kada se jave grčevi to možete videti i po tome što beba obično steže svoje mišiće, skuplja se, lice bude crveno i pokazuje bol, a pesnice su stisnute. 
 • Može se desiti da beba odbija hranu, ne može da zaspi satima, ima proliv ili zatvor, prisutni su gasovi, a nekad čak i povraćanje.

Ako se svi ti simptomi javljaju svaki dan u isto vreme, znaćete sa sigurnošću  da su u pitanju grčevi.

Grčevi i bljuckanje kod beba

 

Bljuckanje je pojava koja se javlja nakon hranjenja bebe. Nekada se to desi odmah, a nekada nakon kratkog vremena. To je vraćanje male količine mleka iz bebinog želuca u usnu duplju.

Do bljuckanja dolazi nakon podrigivanja, kada beba guta vazduh prilikom hranjenja, kada se prejede ili jede halapljivo. Dešava se i kada su dojke prepunjene ili je otvor na flašici za dohranu  prevelik.

Grčevi mogu biti uzrok bljuckanja, jer prilikom grčenja dolazi do napinjanja bebinih mišića što može dovesti do izbacivanja odnosno mleka.

Kakva je stolica kod beba koje imaju grčeve?

 

Stolica kod beba varira i po boji i po učestalosti javljanja. Prvih nekoliko dana nakon izbacivanja prve stolice “mekonijuma” stolica je uglavnom tamnija, a kasnije prelazi u svetliju  žućkastu, “senfastiju”.

 • Kod dojenih beba pravi zatvor se ne javlja često zbog sastava majčinog mleka i sasvim je normalno da beba ređe ima stolicu.
 • Bebe hranjene formulom mogu imati zelenu, braon ili žutu stolicu, do koje može doći nakon svakog obroka ili jednom u nekoliko dana.

Važno je napomenuti da je učestalost pojave stolice individualna i ne treba brinuti ako do nje ne dolazi više dana.

Kada beba ima grčeve tada dolazi do promena u sastavu i učestalosti stolice pa može doći do  češćih ili ređih stolica. Uglavnom se odstupa od uobičajene učestalosti pa može biti prisutna dijareja ili zatvor koji dovodi do grčeva.

Najbolji lek za grčeve kod beba

 

Postoje brojni načini za pomoć bebi kada ima grčeve. Neki se odnose na upotrebu farmaceutskih proizvoda, a neki su osmišljeni na osnovu znanja o načinu funkcionisanja bebinog organizma.

Kapi za grčeve kod beba

 

Kapi su sve češća pojava na tržištu. Uglavnom su na prirodnoj odnosno biljnoj bazi i prilagođeni su bebinom organizmu. U zavisnosti od svog sastava deluju tako što olakšavaju varenje,  smanjuju nadutost, bol u stomaku, a samim tim deluju protivupalno i ublažavaju grčeve.

 

kapi protiv grčeva kod beba

 

Biljke čiji ekstrakti ulaze u sastav ovih kapi su najčešće  kamilica, nana, plod morača, valerijana, kim i još mnogi drugi.  Način korišćenja kapi kao i doza se razlikuje  u zavisnosti od proizvođača i starosti bebe. Zato je važno pratiti uputstva proizvođača i savete pedijatra. Ako nisu na biljnoj bazi, najčešći njihov sastojak se simetikon – koji smanjuje pojavu gasova.

Pročitajte više o kapima za grčeve.

Nisu svi proizvodi za grčeve dobri za bebe. Primera radi, gumeni medvedići sa probiotikom namenjeni su starijoj deci, a nikako deci od par meseci.

Čaj protiv grčeva kod beba

 

Čajevi su jedno od rešenja – ali oprezno sa njima!

Mišljenja su jako podeljena, nema čvrstih naučnih dokaza o delotvornosti i  štetnosti, a poznato je da se bebama koje sisaju ne daje dodatna tečnost.

O ovome je najbolje da potražite informacije kod svog pedijatra. Mi samo prenosimo ono što se najčešće preporučuje.

 • Ranije se za bebine grčeve uglavnom koristio čaj od kamilice, jer je poznato da deluje umirujuće na organizam. U poslednje vreme su mišljenja podeljena da li bebi davati ovaj čaj pre navršenih 6 meseci.  Kada se dobro raspitate kod svog pedijatra i on odobri ovu metodu, čaj od kamilice možete koristiti tako što ćete ga vi  piti čaj sat-dva pre podoja ili ćete razblaženi čaj dati bebi na kašičicu ili u formulu ukoliko ne dojite. Bebi dajete svega nekoliko kapi razblaženog  čaja.
 • Čaj od kima je poznat kao izuzetno efikasan kod regulisanja probavnih problema kako kod beba tako i kod odraslih ljudi. On deluje na taj način što doprinosi umirivanju creva, smanjuje grčeve i reguliše gasove. Ako se odlučite za ovaj čaj skuvajte ga tako što ćete u 200ml proključale vode dodati jednu kafenu kašičicu zrna kima i ostaviti da odstoji 15 minuta.
 • Čaj od komorača je  poznat po tome što reguliše smetnje sa probavom. Ukoliko želite da primenite ovu metodu najbezbednije bi bilo da dojilja konzumira čaj od komorača čiji će sastojci preko mleka dospeti u bebin organizam. Komorač ne  utiče samo na probavu već pomaže i laktaciji tako da je korist u ovom slučaju dvostruka.

Još jednom napominjemo da budete oprezni ako se odlučite za ovaj način regulisanja grčeva i obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

Možete naći i gotove mešavine čajeva za grčeve kod beba. Uglavnom su kombinacija komorača i kima.

Probiotik

 

Na tržištu možete naći proizvode za regulisanje bebinih grčeva koje u sebi sadrže probiotik za bebe.  Njihovo dejstvo odnosi se na podsticanje rasta dobrih bakterija u bebinom organizmu i uspostavljanju ravnoteže crevne flore.

Masaža

 

Ovo je odavno poznata metoda jer je poznato koliko učinkovito dejstvo ima dodir. Pre nego što krenete sa masažom bebe vodite računa da vam ruke budu prijatne temperature.  Uzmite malo ulja za bebe i pravite kružne pokrete u smeru kazaljke na satu preko bebinog stomaka.

 

masaža za grčeve kod beba

Smer treba da ide u pravcu kazaljke na satu jer je to smer u kojem se kreće debelo crevo.

Vežbe protiv grčeva

 

Vežbe za bebe su još jedan od efikasnih načina da se bebi pomogne kada se pojave grčevi. Jedan  od načina da sa bebom radite vežbe jeste da je uhvatite za nogice i pravite pokrete kao da beba vozi bicikl.  Na taj način podstičete ispuštanje gasova i dolazi do olakšanja.

Jastuk za grčeve

 

Ovo je još jedna inovacija kada je u pitanju proizvodnja opreme za bebe. Jastuk funkcioniše tako što beba leži na jastuku okrenuta na stomak. Jastuk se ljulja i greje bebin stomačić. Bebi je na taj način prijatno i pruža joj  osećaj sigurnosti.

Nošenje u različitim položajima može biti od pomoći

 

Nošenje bebe je univerzalni lek za sve boljke. Bebi sigurno prijati vaša blizina, dodir i osećaće se sigurnije. Kada su grčevi u pitanju, bebi može prijati da je držite jednom rukom okrenutu na stomaku dok joj drugom masirate leđa ili uspravno na ramenu  i blago joj  masirate leđa što pomaže podrigivanju i radu želuca. 

Nošenje u marami je sigurno dobar način da se pomogne bebi jer je pre svega blizu vas i čuje otkucaje vašeg srca kao i disanje što doprinosi umirivanju. Možda grčevi neće brzo nestati, ali će bebi biti prijatno.

Šta još može pomoći ?

 

 

 

 • Metode poput grejanja bebinog stomačića su odavno zastupljene. Nekada se grejala pelena ili flaša i stavljala na bebin stomak. Sada možete kupiti termofore predviđene za ovu namenu. Ako primenjujete ovu metodu budite oprezni da ne pregrejete predmet koji stavljate na bebin stomak.
 • Muzika i šumovi: odavno su poznati efekti muzike na ljudski organizam pa zašto to ne isprobati i kod beba. Probajte vašoj bebi da pustite umirujuću muziku, ukoliko to ne da rezultata tu su razni zvuci poput zvuka fena, usisivača i raznih šumova koje možete pronaći na internetu. Kod nekih beba stvaraju umirujući efekat jer imitiraju zvuk materice.
 • Kada ponestane načina za regulisanje grčeva probajte sa toplom kupkom koja će sigurno prijati vašoj bebi.
 • Dodir kože na kožu i umiruje i greje, pa probajte i to.
 • Vodite računa o otvorima na cuclama koje  se nalaze na flašicama. Potražite specijalne anti colic cucle

Kada se obratiti lekaru zbog grčeva?

 

Grčevi su pojava koja se ne smatra bolešću. Postoje kućne metode i farmaceutski preparati kojima se pomaže bebi. Međutim kao i kod svih pojava i grčevi nekada mogu zahtevati konsultaciju sa pedijatrom ili neku terapiju i roditelji su često u dilemi kada da se jave.

 

infantilne kolike

 

Vašem pedijatru se obratite ukoliko primetite sledeće simptome ili promene: 

 • Beba jasno pokazuje promene u svom ponašanju poput letargije
 • Povraćanje koje se ponavlja
 • Krv u stolici
 • Intenzivna dijareja
 • Ukoliko je prisutan jak bol u abdomenu
 • Pojava  povišene temperature

Da sumiramo, ukoliko bebino neraspoloženje i plač traje toliko dugo i intenzivno, a pritom nijedna metoda za pomoć grčevima ne pomaže, za svaki slučaj se obratite lekaru. U nekim slučajevima će lekar odraditi neophodne analize kako bi se otklonile sumnje na postojanje drugih uzroka koji nisu grčevi.

Potrudili smo se da obuhvatimo što više saveta kako da grčevi kod beba što pre prođu. Međutim, oni su ipak faza u razvoju i ma šta radili nekad – ne možete ih preskočiti.

Sada ste naučili kako ih ublažiti.

Ukoliko ništa ne pomogne ne budite tvrdoglavi i zovite bliske ljude u pomoć da vas malo odmene, jer kada ste i sami umorni ne možete mnogo pomoći vašoj bebi.

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6134333/

https://parentingscience.com/what-is-colic/

https://doi.org/10.1136/bmj.g2107

https://www.aafp.org/afp/2015/1001/p577.html

https://doi.org/10.1111/apa.15247