grčevi kod beba

Zlata vredni saveti kako da grčevi kod beba što pre nestanu

Konačno saznajte kako da grčevi kod beba što pre nestanu. Uz ove savete, preguraćete period grčeva mnogo lakše. Pred vama su bezbedni i prirodni načini koji pomažu.

 Grčevi kod beba su  česta pojava. Toliko česta da  bar jedna od pet beba ima problem sa grčevima koji nastaju već oko druge nedelje nakon rođenja bebe. Kada možete reći da problem postoji? Jedan grč nije problem. 

Ukoliko oni traju više od 3 sata dnevno, barem 3 dana nedeljno i duže od 3 nedelje znajte da vaša beba ima grčeve odnosno infantilne kolike.

Ukoliko se na vreme ne primeti šta bi mogao biti uzrok grčeva, oni mogu potrajati i do četiri meseca i dovesti do toga da prvi period ne prođe u najlepšem sećanju za roditelje. 

Zbog toga vam nudimo niz efikasnih rešenja kako da pomognete bebi koja ima grčeve i na šta da obratite pažnju kako do grčeva ne bi ni došlo.  Predstavljamo vam  proverene kućne metode, ali i  farmaceutske preparate koji se koriste za ovu namenu.

Informišite se kako bi vam prvi meseci bebinog života prošli u lepom sečanju i mirnom spavanju. 

Zašto nastaju grčevi kod beba?

 

Infantilne kolike su posledica različitih uzroka, a najčešće se oni odnose na nerazvijenost digestivnog trakta kod beba, navikavanje na novu hranu ili alergije na određene namirnice ili sastojke iz mleka. Mogu imati i neke medicinske uzroke poput različitih infekcija. 

 

grčevi kod beba uzroci

 

Neki od najčešćih uzroka bebinih grčeva su:

 • Nerazvijenost digestivnog trakta: bebin organizam se nakon rođenja  počinje navikavati na hranu, odnosno mleko, a maleni stomačići tek uče kako se vari hrana. 
 • Zatvor koji može biti posledica majčine ishrane za vreme dojenja (majka uzima određene namirnice koje mogu dovesti do zatvora) zato se preporučuje unos svežeg voća i povrća, uzimanje što više tečnosti, a do zatvora može doći i kada beba uzima dohranu koja joj po sastavu ne odgovara. 
 • Gasovi dovode do nastanka grčeva tako što zaustavljaju ili otežavaju varenje, a oni su posledica nakupljenog vazduha u crevima koji beba “guta” za vreme dojenja odnosno uzimanja dohrane. 
 • Previše ili premalo uzimanja hrane može takođe dovesti do grčeva kod beba. Pokušajte da ispratite koliko vaša beba pojede mleka i da li joj je ta količina dovoljna. Ukoliko primetite pojavu grčeva povedite više računa o ovom aspektu.
 • Osetljivost na mlečnu formulu ili majčino mleko. Kada su bebe na dohrani može se desiti da određena formula po svom sastavu ne odgovara vašoj bebi. U tom slučaju se posavetujte sa vašim pedijatrom o promeni dohrane. Ukoliko dojite, dešava se da dođe do grčeva kada majka ne pazi na ishranu i unosi namirnice koje su teške za bebin stomak. Regulišite ishranu u prvim mesecima bebinog života dok se digestivni trakt ne razvije i dok ne prođe period grčeva. 
 • Postoje mišljenja da do grčeva može doći kada beba ima previše stimulacije u toku dana. Uzrok tome može biti veliki broj ljudi u okruženju, preterana zvučna ili vizuelna stimulacija. Ukoliko je to moguće gledajte da u početku bebi stvorite mirno okruženje koje će joj sigurno prijati. 
 • Grčevi su ređe posledica neke teže bakterijske infekcije, međutim ukoliko su bebine reakcije jako izražene i previše dugo traju, a nijedna metoda protiv grčeva ne pomaže proverite da nije u pitanju medicinski uzrok ove pojave. 

Da li antibiotici izazivaju grčeve?

 

Antibiotici mogu biti uzrok grčeva kod beba. Oni mogu  izazvati  grčeve i kada ih uzima beba i kada ih uzima majka, pa preko mleka dospevaju u bebin organizam.

Poznato je da antibiotici remete crevnu floru, množe se nepoželjne bakterije koje zatim uzrokuju gasove i grčeve.

Zbog toga ne uzimajte antibiotike na svoju ruku, jer za vreme dojenja ne smete uzimati bilo koji lek bez konsultacije sa lekarom. 

U kakvoj su vezi dojenje i grčevi kod beba?

 

Spomenuli smo da jedan od uzroka grčeva kod beba može biti i majčino mleko. Iako je majčino mleko najbolja hrana za bebe i u svom sastavu sadrži sve što je neophodno za bebin rast i razvoj, pojedine namirnice koje majka konzumira mogu zasmetati malom organizmu bebe. 

 Majkama se savetuje da već u početku dojenja dok beba sisa kolostrum  povedu računa o svojoj ishrani i da o tome vode računa i u narednim fazama dojenja kako mleko sazreva. Preporučuje se da ishrana  bude obogaćena pre svega tečnošću, povrćem i voćem (savetuje se izbegavanje povrća koje se teško vari poput pasulja, graška, kupusa). Neka to u prvim nedeljama bude laganija hrana koja je manje začinjena, a koja je bogata vitaminima i mineralima. 

Drugi aspekt kod dojenih beba koji može izazvati grčeve je česta promena dojki iz koje beba sisa. Neki lekari savetuju da se pre nego što bebi ponudite drugu dojku uverite  da li je beba ispraznila prvu. 

Ovaj obrazac povećava procenat čistog mleka koji beba dobija. Znamo da je na početku sisanja mleko ređe, vodenastije, a potom nadolazi gusto mleko koje u svom sastavu sadrži više masti, a manje laktoze koja može dovesti do netolerancije i grčeva.

Ukoliko beba za vreme podoja sisa samo iz jedne dojke, vodite računa da joj tokom drugog podoja prvo ponudite drugu dojku. 

Takođe povedite računa i o položaju bebe tokom dojenja kako beba ne bi gutala isuviše vazduha što može dovesti do pojave  grčeva. 

Grčevi kod beba koje ne sisaju

 

Bebe koje su na dohrani nisu izuzetak od pojave grčeva. U ovom slučaju razlikuju se samo uzroci grčeva. Na tržištu postoje različite formule koje se koriste za dohranu beba koje ne sisaju. Sve formule su  prilagođene bebinom organizmu i nalik su na sastav majčinog mleka, ali dešava se da pojedine komponente u sastavu formule ne odgovaraju vašoj bebi i dovode do grčeva. 

U tom slučaju posavetujte se sa pedijatrom o promeni formule, kako bi ona po sastavu odgovarala vašoj bebi. 

Postoje formule koje u svom sastavu sadrže probiotike i time rešavaju problem grčeva jer omekšavaju bebinu stolicu. U tim formulama mogu se naći proteini surutke i smanjen nivo laktoze. Sve ove komponente olakšavaju varenje, smanjuju nadutost, a samim tim nema ni gasova ni grčeva. 

Kada se grčevi javljaju?

 

Grčevi su pojava koja se javlja kod jedne od pet novorođenih beba. Ukoliko ste baš te “sreće” da vaša beba ima grčeve njihovu pojavu možete očekivati već oko druge nedelje bebinog života.

Kod većine beba su na vrhuncu negde oko 4-6 nedelje i tada su najintenzivniji . 

Grčevi uglavnom počinju iznenada, oko 15-45 minuta nakon hranjenja. Obično se svakodnevno javljaju u istom periodu, najčešće je to predveče i uveče i tada je beba najrazdražljivija. 

Koliko traju grčevi kod beba?

 

Procenjuje se da vaša beba ima problem sa grčevima ukoliko oni traju 3 sata dnevno, najmanje 3 dana u nedelji i traju duže od 3 nedelje. 

Grčevi nisu bolest i nisu dijagnoza, već su pojava koja prolazi uglavnom bez komplikacija do 3.- 4. meseca bebinog života. 

Dužina trajanja grčeva je svakako individualna i zavisi od razvoja bebinog organizma i sastava mleka koji dobija.

Kako prepoznati grčeve kod beba?

 

Infantilne kolike ispoljavaju se preko  različitih simptoma. 

 

grčevi kod beba simptomi

 

 • Mnogi doktori su saglasni da se grčevi pre svega mogu prepoznati po plaču bebe. Kada beba ima grčeve ona je neraspoložena, plače glasnije i intenzivnije nego inače kada je plač oblik komunikacije. 
 • Kada se pojave grčevi to možete videti i po tome što  beba steže svoje mišiće, skuplja se, lice bude crveno i pokazuje bol, a pesnice su stisnute. 
 • Može se desiti da beba odbija hranu, ne može da zaspi, ima proliv ili zatvor, prisutni su gasovi, a nekad čak i povraćanje.

Ukoliko se svi ti simptomi javljaju svaki dan u isto vreme, znaćete sa sigurnošću  da su u pitanju grčevi.  

Grčevi i bljuckanje kod beba

 

Bljuckanje je pojava koja se javlja nakon hranjenja bebe. Nekada se to desi odmah, a nekada nakon kratkog vremena. To je vraćanje male količine mleka iz bebinog želuca u usnu duplju.

Do bljuckanja dolazi nakon podrigivanja, kada beba guta vazduh prilikom hrajenja, kada se prejede ili jede halapljivo. Dešava se i kada su dojke prepunjene ili je otvor na flašici za dohranu  prevelik.

Grčevi mogu biti uzrok bljuckanja jer prilikom pojave grčenja dolazi do napinjanja bebinih mišića što može dovesti do izbacivanja odnosno bljuckanja mleka. 

Kakva je stolica kod beba koje imaju grčeve?

 

Stolica kod beba varira i po boji i po učestalosti javljanja. Prvih nekoliko dana nakon izbacivanja prve stolice “mekonijuma” stolica je uglavnom tamnija, a kasnije prelazi u svetliju  žućkastu, “senfastiju”.

Kod dojenih  beba pravi  zatvor se ne javlja često zbog sastava majčinog mleka i sasvim je normalno da beba ređe ima stolicu. 

Bebe hranjene formulom mogu imati zelenu, braon ili žutu stolicu, do koje može doći nakon svakog obroka ili jednom u nekoliko dana. 

Važno je napomenuti da je učestalost pojave stolice individualna i ne treba brinuti ako do nje ne dolazi više dana. 

Kada beba ima grčeve tada dolazi do promena u sastavu i učestalosti pojave stolice pa može doći do  češćih ili ređih stolica. Uglavnom se odstupa  od uobičajene učestalosti pa može biti prisutna dijareja ili zatvor koji dovodi do grčeva. 

 

Najbolji lek za grčeve kod beba

 

Postoje brojni načini za pomoć bebi kada ima grčeve. Neki se odnose na upotrebu farmaceutskih proizvoda, a neki su osmišljeni na osnovu znanja o načinu funkcionisanja bebinog organizma.

Kapi za grčeve kod beba

 

Kapi su sve češća pojava na tržištu. Uglavnom su na prirodnoj odnosno biljnoj bazi i prilagođeni su bebinom organizmu. U zavisnosti od svog sastava deluju tako što olakšavaju varenje,  smanjuju nadutost, bol u stomaku, a samim tim deluju protivupalno i ublažavaju grčeve.

 

kapi protiv grčeva kod beba

 

Biljke čiji ekstrakti ulaze u sastav ovih kapi su najčešće  kamilica, nana, plod morača, valerijana, kim i još mnogi drugi.  Način korišćenja kapi kao i doza se razlikuje  u zavisnosti od proizvođača i starosti bebe. Zato je važno pratiti uputstva proizvođača i savete pedijatra. 

Čajevi su jedno od rešenja za bebine grčeve – ali oprezno sa njima!

 

Međutim mišljenja su jako podeljena, nema čvrstih naučnih dokaza o delotvornosti i  štetnosti, a poznato je da se bebama koje sisaju ne daje dodatna tečnost. 

 • Ranije se za bebine grčeve uglavnom koristio čaj od kamilice jer je poznato da deluje umirujuće na organizam. U poslednje vreme su mišljenja podeljena da li bebi davati ovaj čaj pre navršenih 6 meseci.  Kada se dobro raspitate kod svog pedijatra i on odobri ovu metodu, čaj od kamilice možete koristiti tako što ćete ga vi kao majka koja doji piti čaj sat-dva pre podoja ili ćete razblaženi čaj dati bebi na kašičicu ili u formulu ukoliko ne dojite. Bebi dajete svega nekoliko kapi razblaženog  čaja.
 • Čaj od kima je poznat kao izuzetno efikasan kod regulisanja probavnih problema kako kod beba tako i kod odraslih ljudi. On deluje na taj način što doprinosi umirivanju creva, smanjuje grčeve i reguliše gasove. Ukoliko se odlučite za ovaj čaj skuvajte ga tako što ćete u 200ml proključale vode dodati jednu kafenu kašičicu zrna kima i ostaviti da odstoji 15 minuta.
 • Čaj od komorača je  poznat po tome što reguliše smetnje sa probavom. Ukoliko želite da primenite ovu metodu najbezbednije bi bilo da majka konzumira čaj od komorača čiji će sastojci preko mleka dospeti u bebin organizam. Komorač ne  utiče samo na probavu već  pomaže i  laktaciji tako da je korist u ovom slučaju dvostruka.

Još jednom napominjemo da budete oprezni ukoliko se odlučite za ovaj način regulisanja grčeva i obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

Možete naći i gotove mešavine čajeva za grčeve kod beba. Uglavnom su kombinacija komorača i kima.

Probiotik za grčeve kod beba

 

Na tržištu možete naći proizvode za regulisanje bebinih grčeva koje u sebi sadrže probiotik.  Njihovo dejstvo odnosi se na podsticanje rasta dobrih bakterija u bebinom organizmu i uspostavljanju ravnoteže crevne flore.

Masaža protiv grčeva kod beba

 

masaža za grčeve kod beba

 

Ovo je odavno poznata metoda jer je poznato koliko učinkovito dejstvo ima dodir. Pre nego što krenete sa masažom vodite računa da vam ruke budu prijatne temperature, uzmite malo ulja za bebe i pravite kružne pokrete u smeru kazaljke na satu.

Smer treba da ide u pravcu kazaljke na satu jer je to smer u kojem se kreće debelo crevo. 

Vežbe protiv grčeva

 

Vežbe za bebe su još jedan od efikasnih načina da se bebi pomogne kada se pojave  grčevi. Jedan  od načina da sa bebom radite vežbe jeste da je uhvatite za nogice i pravite pokrete kao da beba vozi bicikl.  Na taj način podstičete ispuštanje gasova i dolazi do olakšanja. 

Jastuk za grčeve kod beba

 

OVo je još jedna inovacija kada je u pitanju proizvodnja opreme za bebe. Jastuk funkcioniše tako što beba leži na jastuku okrenuta na stomak. Jastuk se ljulja i greje bebin stomačić. Bebi je na taj način prijatno i pruža joj  osećaj sigurnosti. 

Nošenje u različitim položajima može biti od pomoći

 

Nošenje bebe je univerzalni lek za sve boljke. Bebi sigurno prijati vaša blizina, dodir i osećaće se sigurnije. Kada su grčevi u pitanju, bebi može prijati da je držite jednom rukom  okrenutu na stomaku dok joj drugom masirate leđa ili uspravno na ramenu  i blago joj  masirate leđa što pomaže podrigivanju i radu želuca. 

Nošenje u marami je sigurno dobar način da se pomogne bebi jer je pre svega blizu vas i čuje otkucaje vašeg srca kao i disanje što doprinosi umirivanju. Možda grčevi neće brzo nestati, ali će bebi biti prijatno. 

Šta još može pomoći ?

 

 • Metode poput grejanja bebinog stomačića su odavno zastupljene. Nekada se grejala pelena ili flaša i stavljala na bebin stomak. Sada možete kupiti termofore predviđene za ovu namenu. Ukoliko primenjujete ovu metodu budite oprezni da ne pregrejete predmet koji stavljate na bebin stomak. 
 • Muzika i šumovi: odavno su poznati efekti muzike na ljudski organizam pa zašto to ne isprobati i kod beba. Probajte vašoj bebi da pustite umirujuću muziku, ukoliko to ne da rezultata tu su razni zvuci poput zvuka fena, usisivača i raznih šumova koje možete pronaći na internetu. Kod nekih beba stvaraju umirujući efekat jer imitiraju zvuk materice. 
 • Kada ponestane načina za regulisanje grčeva probajte sa toplom kupkom koja će sigurno  prijati vašoj bebi.

Kada se obratiti lekaru zbog grčeva?

 

Grčevi su pojava koja se ne smatra bolešću. Postoje kućne  metode i farmaceutski preparati kojima se pomaže bebi. Međutim kao i kod svih pojava i grčevi nekada mogu zahtevati konsultaciju sa pedijatrom ili neku terapiju. 

 

infantilne kolike

 

Vašem pedijatru se obratite ukoliko primetite sledeće simptome ili promene: 

 • Beba jasno pokazuje promene u svom ponašanju poput letargije
 • Povraćanje koje se ponavlja
 • Krv u stolici
 • Intenzivna dijareja
 • Ukoliko je prisutan jak bol u abdomenu
 • Pojava temperature

Da sumiramo, ukoliko bebino neraspoloženje i plač traje toliko dugo i intenzivno, a pritom nijedna metoda za pomoć grčevima ne pomaže, za svaki slučaj se obratite lekaru. U nekim slučajevima će lekar odraditi neophodne analize kako bi se otklonile sumnje na postojanje drugih uzroka koji nisu grčevi. 

Potrudili smo se da obuhvatimo što više saveta kako da grčevi kod beba što pre prođu. Međutim, oni su ipak faza u razvoju i ma šta radili nekad – ne možete ih preskočiti. Sada ste naučili kako ih ublažiti. Ukoliko ništa ne pomogne ne budite tvrdoglavi i zovite bliske ljude u pomoć da vas malo odmene, jer kada ste i sami umorni ne možete mnogo pomoći vašoj bebi.