kapi za grčeve kod beba

Najbolje kapi za grčeve kod beba i kako one pomažu

Kapi za grčeve kod beba zaista mogu biti spas. Zato treba izabrati najbolje. Saznajte kako deluju, kako se koriste i zašto bebe zahvaljujući njima bolje spavaju.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i u njemu možete pročitati mnogo toga o različitim vrstama kapi za grčeve kod beba. Za svaku primenu savetujemo vam da se pre svega obratitie lekaru i kapi za grčeve odaberete na osnovu saveta vašeg pedijatra.

U apotekama se nalazi veliki izbor kapi za ovu namenu. One mogu biti na biljnoj bazi, homeopatske i probiotske.

Svaka vrsta rešava probleme na svoj način zahvaljujući jedinstvenom sastavu koji treba biti prilagođen potrebama vaše bebe.  Da bi znali koje kapi  odabrati i da li vašoj bebi treba probiotik ili simetikon,  pročitajte ovaj tekst i obavezno poslušajte savete vašeg pedijatra.

Šta su kapi za grčeve kod beba?

 

Kapi za grčeve kod beba bi mogli definisati kao lek za stomačne probleme koji se manifestuju u vidu grčeva, gasova, nadutosti, bola u stomaku.

Grčevi kod novorođenih beba ili takozvane infantilne kolike su pojava koja se kod velikog broja beba javlja već nakon par nedelja od rođenja. Lekari nisu saglasni šta je uzrok ovih simptoma, ali se pretpostavlja da je u pitanju nezrelost digestivnog trakta, gutanje vazduha prilikom obroka,, a može biti i neodgovarajuća adaptirana formula. Zato je važno da znate sve o adaptiranom mleku i njegovim vrstama.

Bez obzira šta je uzrok, kada se grčevi pojave ne spava ni beba, a ni roditelji. Beba je razdražljiva, svakodnevno plače po nekoliko sati dnevno i to zaista zna izmoriti sve ukućane. Ako primetite takozvano pravilo broja 3 – da beba plače više od tri sata, tri dana nedeljno, tri nedelje – znajte da se radi o grčevima.

Šta raditi i kako pomoći bebi, a i sebi?

Postoje razne metode pomoću kojih se mogu ublažiti simptomi grčeva, a u ovom tekstu ćemo se pozabaviti kapima koje se koriste za ovu namenu.

 

 

Koliko je ovaj način ublažavanja grčeva efikasan prosudite sami kada saznate na koji način one deluju.

Kako deluju kapi protiv grčeva?

 

Sastav kapi protiv grčeva kod beba osmišljen je veoma pažljivo. Iako se pojedine kapi razlikuju po svom sastavu, svaki sastojak se tu nalazi sa razlogom i vrši određenu funkciju u cilju smanjenja tegoba kod beba.

Najčešći sastojak koji se nalazi u skoro svim kapima je simetikon.

Simetikon pruža olakšanje tako što razbija gasove na manje mehuriće, jednostavnim jezikom rečeno. Kada se gasovi razbiju na sitnije delove, beba ih mnogo lakše podnosi jer lakše prolaze kroz digestivni trakt.

Medicina smatra da je simetikon bezbedan za bebe i da ima veoma malo nuspojava iako su one moguće ako beba uzima još neku terapiju. U tom slučaju se prvo posavetujte sa lekarom da li je bezbedno da bebi dajete kapi za grčeve.

Pored simetikona u kapima za grčeve se najviše nalaze prirodni ekstrakti biljaka poput kamilice, nane, komorača, kima.

  • Kamilica je jedna od najviše korišćenih biljaka kako u narodnoj tako i u savremenoj medicini. Verovatno nema kuće u kojoj nema čaja od kamilice. Ima blagotvorna dejstva u lečenju raznih oboljenja, a  između ostalilh i kod stomačnih problema.
  • Nana je još jedna od najpoznatijih i najkorišćenijih lekovitih biljaka. Njenoj lekovitosti doprinose sastojci poput pelina, tanina, mentola i flavonoida. Upravo ovi aktivni sastojci doprinose lekovitosti kada su u pitanju stomačni problemi. Nana deluje tako što opušta mišiće digestivnog trakta i omogućava da gasovi lakše prolaze kroz organizam.
  • Komorač i čaj od ove biljke poznati su od davnina po svojoj efikasnosti u rešavanju stomačnih problema. Osim što su proizvođači iskoristili ovu biljku za proizvodnju kapi i mamama koje doje se preporučuje da piju čaj od komorača kako bi se kod beba regulisali problemi sa grčevima.
  • Listovi, korenje i semenke kima veoma su korisni u regulisanju problema sa nadimanjem, grčevima, a podstiču i rad probavnog sistema. Obzirom na efikasnost ove biljke, njeno prisustvo je sasvim opravdano i u proizvodima kao što su kapi protiv grčeva kod beba.

Prilikom kupovine kapi vodite računa o bezbednosti, odnosno o sastavu samih kapi. Struka sugeriše da se izbegavaju proizvodi koji u sebi sadrže natrijum benzoat i benzoevu kiselinu.

Kako se navodi u stručnoj literaturi, ovi sastojci mogu biti štetni ako se koriste u većim količinama kod beba. Zato budite obazrivi i neka sastav i bezbednost kapi budu važniji od cene.

Doziranje kapi za grčeve kod beba

 

Kada je reč o količini kapi koja se daje bebama uvek treba pratiti uputstva. Ako kapi uzimate po preporuci lekara, verovatno ćete od njega dobiti i uputstvo o količini i načinu doziranja kapi.

Mnogi roditelji kapi za grčeve uzimaju na svoju ruku, tada je neophodno biti oprezan i pažljivo pročitati uputstvo proizvođača.

Neke kapi se daju u određenoj količini bez obzira na starost i kliažu bebe, dok je kod drugih količina precizno utvrđena bebinom kilažom i starošću.

Vodite računa o doziranju. Ponekad je potrebno nekoliko dana primene kako bi se simptomi smanjili. Povećavanjem doze nećete ništa ubrzati, možete samo naneti više štete.

Budite strpljivi, pratite uputstvo, a ako ni posle nekoliko dana ne vidite rezultate možda bi trebalo da promenite kapi ili se posavetujete sa lekarom šta dalje činiti.

Kako bebi dati kapi?

 

Ako ste neiskusni roditelj možda ne možete zamisliti kako tako maloj bebi dati kapi. Nije to ništa komplikovano obzirom da bebe nemaju problem sa gutanjem tako male količine kapi. Ne brinite, proizvođači su vodili računa o tome da kapi budu bezukusne ili prijatnog ukusa kako bi ih beba bez problema popila.

 

najbolje kapi za grčeve kod beba

 

Možda će pisati na uputstvu da pre svake upotrebe promućkate bočicu. Neke kapi u pakovanju imaju mericu u koju ukapate tačnu dozu koja je vašoj bebi potrebna,

Ako vaša beba sisa, onda joj kapi možete dati i na kašičicu, možda čak i pomešano sa vašim mlekom.

Bebama koje piju adaptirano mleko, kapi se mogu staviti u flašicu ili ih dati direktno iz bočice ako je pakovanje praktično i predviđeno za takav način primene.

U zavisnosti od pakovanja odnosno bočice ponekad se kapi mogu bebama direktno ukapati u usta. Važno je da ispratite uputstvo o količini i načinu davanja kapi.

Pazite! Kada bebi direktno sipate kapi  u usta može se desiti da preterate sa količinom, zbog toga je bezbedniji način da uzmete mericu i na taj način odredite potrebnu  količinu.

Proizvođači u svom uputstvu uvek naglašavaju da li se kapi daju pre ili nakon obroka, tako da je i o tome potrebno voditi računa.

Najbolje kapi za grčeve kod beba

 

Koje su najbolje kapi za grčeve kada je vaša beba u pitanju?   Možda ćete morati sami da istražujete i isprobavate. Ponekad prve kapi daju rezultata, a nekad je potrebno isprobati više njih dok ne pronađete efikasne.

Predstavićemo vam neke najpoznatije kapi za grčeve koje su svoje mesto na tržištu obezbedile svojim kvalitetnim sastavom i delovanjem. Verujemo da ste za mnoge čuli, a pojedini će možda pomoći baš vašoj bebi i vama da narednih dana bolje spavate.

Espumisan kapi za grčeve

 

Espumisan kapi su jedne od najpoznatijih, ako ne i najpoznatije na ovim prostorima. Verujemo da se većina mama susrela sa njima i da ih preporučuje zbog njihove efikasnosti u regulisanju bebinih grčeva.

Ove kapi regulišu tegobe koje nastaju usled nakupljanja gasova i nadutosti i grčeva kod novorođenih beba.

Aktivni sastojak ovih kapi je simetikon koji se nalazi u većini ovih proizvoda i ima funkciju da razgradi mehuriće gasova u digestivnom traktu. Ostali sastojci u ovim kapiima su olietilenglikol, monostearat, sorbinska kiselina, natrijum ciklamat, saharin natrijum, aroma banane, koncentrat, prečišćena voda.

Prema uputstvu proizvođača kapi se bebama daju posle svakog obroka, a o količini se informišite u konkretnom uputstvu i sa vašim pedijatrom.

 Sab simplex kapi za grčeve

 

Ove kapi su namenjene za oralnu primenu i njihova funkcija je otklanjanje tegoba u probavnom traktu.

Aktivni sastojak u ovim kapima takođe je simetikon, čiju učinkovitost koriste mnogi proizvođači. Ove kapi su veoma efikasne kod  problema sa gasovima, nadutošću.

Kada su bebe u pitanju kod njih se kapi primenjuju pre obroka i uspešno regulišu već stvorene gasove. Proizvode se sa ukusom vanile i maline, a to nijedna beba neće odbiti.

Colief kapi za grčeve

 

Ove kapi imaju funkciju da olakšaju varenje i smanje nelagodnost povezanu sa grčevima.

Colief kapi u svom sastavu imaju: Enzim laktaze, vodu, glicerol

Ove kapi su veoma pogodne za bebe koje teško tolerišu laktozu iz mleka jer enzim laktaza razgrađuje laktozu pa se mleko lakše svari u bebinom organizmu.

 Gas Bimbi  kapi za grčeve

 

Ako tražite prirodne preparate koji bi pomgli kod stomačnih problema vaše bebe, onda su  vaš izbor možda baš Gas Bimbi kapi.

Funkcija ovih kapi je da olakšaju ispuštanje gasova iz bebinog organizma, samim tim i da ublaže simptome grčeva

Ove kapi sastoje se od  visoko prečišćenih biljnih ekstrakata i ulja poput kima, komorača, nane i kamilice.

Ne sadrže nikakve veštačke dodatke u vidu boje i zaslađivača.

Biogaia kapi za grčeve

 

Još jedan veoma poznat brend kada je ova sfera u pitanju svakako su probiotske Biogaia kapi za grčeve koje su pogodne za korišćenje od samog bebinog rođenja.

Funkcija ovih kapi je obnova crevne flore.

Poreklo ovih kapi je prirodno jer se prave od:

  • Lactobacillus reuteri Protectis bakterija koje se dobijaju iz majčinog mleka.
  • Suncokretovog ulja
  • Triglicerida masnih kiselina srednjeg lanca

Ove kapi ne sadrže nikakve dodatke za ukus, bez šećera su i bez laktoze što je veoma važno za tako mali uzrast na kojem se primenjuju.

Infacol kapi za grčeve

 

Infacol kapi su svetski poznati brend koji je sada dostupan i na našim prostorima, na sreću svih beba i njihovih roditelja.Odlične su u borbi protiv grčeva i bolova u stomaku  jer olakšavaju ispuštanje gasova.

Aktivni sastojak ovog svetskog brenda je simetikon čiju smo funkciju spominjali u prethodnim segmentima teksta. Pored simetikona u sastav ovih kapi ulaze: hydroxypropylmethyl celuloza, natrij saharin, metil parahydroxybenzoate, aroma pomorandže, propil parahydroxybenzoate, voda

Homeopatske kapi za grčeve kod beba

 

Homeopatija je odavno poznata u medicini i svetski je priznat  metod lečenja raznih bolesti. Iako se pomalo razlikuje od standardnih medicinskih procedura, homeopatija je dokazala svoju efikasnost u lečenju raznih stanja i oboljenja.

Homeopatski pristup se smatra potpuno bezbednim za sve uzraste pa se tako koristi i za lečenje grčeva kod malih beba.Ova grana medicine bavi se lečenjem na prirodan način i traga za uzrokom problema odnosno oboljenja kod svakog čoveka. Homeopatski odnosno prirodni lekovi su napravljeni tako da deluju na sam uzrok problema.

Homeopatske kapi kakve su Colikind u svom sastavu imaju potpuno prirodne komponente poput biljnih ulja i minerala.

Colikind kapi za grčeve proizvedene su sa ciljem eliminacije bola u želucu, grčeva, nadutosti i tvrdog stomaka.

Svoju funkciju ove kapi vrše upravo sastojcima iz prirode kao što su estrakti kamilice, kolocint, surutka i magnezijum. Jedinstvena kombinacija ovih sastojaka dovodi do dobrih rezultata kada su simptomi infantilnih kolika u pitanju.

Colikind® je kompleksni homeopatski lek protiv grčeva i nadimanj kod beba i male dece

Biljne kapi za grčeve kod beba

 

Na tržištu možete pronaći i biljne kapi koje se koriste za ublažavanje simptoma izazvanih grčevima kod beba.

 

kapi protiv grčeva kod beba

 

Od ostalih medicinskih proizvoda razlikuju se po tome što su proizvedene isključivo na biljnoj osnovi. Poznato je da biljke poput kamilice, kima, komorača i mnogih drugih imaju umirujuće dejstvo na bebin stomačič i olakšavaju brojne tegobe.

Možda su biljne kapi upravo najbolji izbor za vašu bebu.

Probiotske kapi za grčeve kod beba

 

Probiotske kapi se razlikuju od ostalih vrsta po svom sastavu. Sadrže prirodne laktobakterije koje potpomažu rad digestivnog trakta i olkšavaju tegobe izazvane grčevima

U sastav ovih kapi ulaze dobre bakterije koje sprečavaju razvoj patogenih bakterija, samim tim doprinose boljem varenju i boljem radu celokupnog probavnog trakta.

Da li su kapi protiv grčeva bezbedne za bebu?

 

Dok bi pojedini stručnjaci rekli da su ove kapi relativno bezbedne, drugi bi rekli da su potpuno bezbedne. No, nikada ne možete biti u potpunosti sigurni. Iako svi proizvodi prolaze klinička ispitivanja i stroge procedure pre nego što se nađu na tržištu, ponekad su mogući izuzeci.

 

 

Neka specifična oboljenja kod kojih se primenjuje određena terapija mogu biti neodgovarajući spoj sa kapima protiv grčeva. Zato je jako važno da pre svake primene konsultujete svog lekara, pogotovo ako beba već prima neku terapiju.

Iako su kapi protiv grčeva uglavnom bezbedne, u jako malom broju može doći i do nekih nuspojava.

Nuspojave usled korišćenja kapi protiv grčeva

 

Nuspojave uzrokovane korišćenjem kapi za grčeve su veoma retke i prisutne kod jako malog broja beba.Međutim ipak su moguće. Najčešće nuspojave su alergijske reakcije poput osipa, svraba, oticanja, mučnine, teškoće sa disanjem.

Prilikom prve upotrebe obraćajte više pažnje na bebine reakcije. Ako nema nikakvih negativnih simptoma znači da vašoj bebi kapi odgovaraju. Čim primetite neku od navedenih nuspojava, odmah prekinite sa davanjem kapi i potražite lekarsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok simpoma.

Preživljavanje infantilnih kolika odnosno grčeva nije nimalo lako. To će vam reći svaki roditelj koji se susreo sa malo ozbiljnijom formom ovih tegoba. Nije lako kada vam beba svako veče plače satima, a vi joj ne možete pomoći.

Dolazićete u situaciju da se osećate iscrpljeno, bespomoćno, besno, nesposobno. Naviraće vam svakakva osečanja.

Zato ako ste svesni da vašu bebu muče grčevi, zašto da se muči i ona i vi?

Posavetujte se sa pedijatrom na koji način da joj pomognete i odaberite najefikasnije kapi za vašu bebu.

Nadamo se da ćete narednih dana više spavati.

Izvori:

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-gas-drops-for-fussiness/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8008533/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322713#_noHeaderPrefixedContent

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0022347614008488