štucanje kod beba

Štucanje kod beba: uzroci i kako ga zaustaviti

Da li štucanje kod beba treba da vas brine? Šta ga uzrokuje i kako ga sprečiti? Može li se zaustaviti i kako? Uz ove savete bićete bez brige.

Štucanje nastaje usled iznenadnih kontrakcija dijafragme – mišića koji odvaja grudni koš od stomaka i igra vrlo važnu ulogu u disanju. Svaku kontrakciju dijaragme prati brzo zatvaranje glasnih žica i upravo to stvara karakterističan zvuk štucanja.

Do epizode štucanja , može doći posle obilnog obroka ili iznenadnog uzbuđenja. U nekim slučajevima ono može biti znak zdravstvenog problema.

Štucavica obično traje nekoliko minuta, a vrlo retko može potrajati mesecima. Tada se naravno treba obratiti lekaru. Takvo, dugotrajno, štucanje dovodi do iscrpljenosti i gubitka težine.

Pročitajte u daljem tekstu da li štucanje smeta i bebama i sve o toj pojavi kod novorođenčeta.

Zašto bebe štucaju?

 

Odraslima štucanje uglavnom smeta, pa veruju da je tako i kod dece. Sasvim je prirodno što roditelji brinu i pribegavaju raznim metodama za zaustavljanje štucanja kod bebe.

Prava istina je, da bebama štucavica ne smeta. Neke bebe čak nesmetano spavaju dok štucaju i sasvim normalno i nesmetano dišu.

 

štucanje bebe

 

Novorodjenče najčešće vrlo često ima faze štucanja koje traju po nekoliko minuta do pola sata.

A šta uzrokuje štucanje? Nije tačno dokazano zašto bebe ovo rade,  ali jedna studija dokazala je da je to jedna od razvojnih faza bebinog mozga i disanja.

Štucanje počinje vrlo rano, još pre dolaska na svet.

Da li ste dok ste bili u drugom stanju osetili blago, ritmično kuckanje koje traje nekoliko minuta?

Da, to je beba štucala u stomaku!

Da li je štucanje bebe u stomaku normalno?

 

Već u drugom trimestru bebe počinju da štucaju i u stomaku. To će trudnice osetiti i vrlo brzo naučiti da prepoznaju taj osećaj.

U pitanju je ritmičko kuckanje sa jedne strane i kada se pomerate ne prestaje, kao što je slučaj sa šutiranjem i okretanjem bebe u stomaku.

Ova pojava traje oko petnaest minuta i može da bude i svakodnevna. Neka deca u stomaku uopšte ne štucaju, ali je to ređe. Nije najbolje poznato šta izaziva štucavicu, ali postoji teorija da ova aktivnost ima ulogu u sazrevanju pluća i organa za disanje. To je zapravo sasvim normalna pojava i smatra se dobrim znakom i sastavnim delom trudnoće. 

Posle 32. gestacijske nedelje štucanje deteta u stomaku više nije svakodnevno. Ukoliko se nastavi i posle ovog perioda i traje više od 15 minuta i u 3 ili 4 etape dnevno, posetite svog lekara da proveri postoji li neki problem zbog kog se tako učestalo javlja.

 

 

Kada beba dođe na svet, takođe može svakodnevno da ima serije štucanja. Mame to obično povezuju i komentarišu sa štucanjem u stomaku koje se samo nastavilo. Kod nekih češće dok kod drugih ne mora biti tako često.

Kako su povezani štucanje i bljuckanje kod beba?

 

Iako nije dovoljno istraženo šta tačno izaziva štucanje,ipak se pokazalo da se često javlja posle obilnog obroka.

Izmedju jednjaka i želuca nalazi se “ventil” koji se otvara da udje hrana i zatvara da se hrana ne vrati u jednjak. Taj takozvani, ventil kod novorođenčeta nije još potpuno razvijen i ne radi svoj posao baš najbolje pogotovu u prvim mesecima bebinog života. Kada se mleko i vazduh vrate u jednjak to dovodi do bljuckanja.

Vraćanje mleka nadražuje jednjak i to podstiče, gore već pomenutu dijafragmu na kontrakcije, a posledica njenih kontrakcija je štucanje.

Štucanje bebe posle jela

 

Ovo se češće dešava kod beba koje jedu sa više apetita (alavije). Kada je beba već baš gladna pred podoj ona žurno jede, ne stvori dobar vakum između usana i dojke ili flašice i pored hrane naguta se i dosta vazduha. Pogotovu kod flašica koje imaju cuclu bez ventila. Vazduh koji je progutan, vrlo brzo posle obroka izlazi u vidu štucanja.

Štucanje je najčešće, najnormalnija fiziološka pojava i bebama ne smeta i ne remeti im zdravlje.

Ako je dete dobro raspoloženo, ne povraća, ne gubi na težini i nije iscrpljena, nema nikakvog razloga za brigu.

U jako retkim slučajevima je znak za neki zdravstveni problem. Ako primetite da traje danima, ako je praćeno povraćanjem, malaksalošću, gubitkom težine i beba vidno pokazuje da joj nije prijatno, najbolje da se za pomoć obratite pedijatru.

Za roditelje koji ipak žele da ublaže bebino štucanje, evo par saveta…

Kako zaustaviti štucanje kod beba?

 

Novopečeni roditelji najčešće žele da njihovoj malenoj prinovi ne fali baš ništa i da je naročito ništa ne uznemirava. Tako, i kada novorođenče štuca, roditelji imaju potrebu da pomognu i zaustave ga ukoliko ono ne prestaje već za minut ili dva.

Gore smo spominjali da epizode  traju obično od 15 do 30 minuta.

Ako ste jedan od onih roditelja koji žele da umire štucanje kod svoje bebe, možete pokušati sledeće:

 1. Podignite bebu da podrigne -napravite pauzu dok beba jede i podignite je da podrigne. Na taj način ćete pomoći bebi da izbaci višak vazduha, koji može izazvati ovu pojavu, pa možda i ne dođe do štucanja posle jela. Ukoliko dojite bebu, podignite je da podrugne pre nego što zamenite dojku, a ako se hrani iz flašice na pola je nežno prekinite i podignite da podrigne.

2. Ponudite bebi dudu -Štucanje ne počinje uvek posle jela. Kada je slučaj da vaša beba štuca nevezano za obrok, dajte joj cuclu. To će pomoći opuštanju dijafragme .

3. Dajte bebi vodu -Ako vam se čini da vašu bebu uznemirava štucanje, a starija je od 6 meseci, možete joj dati nekoliko gutljaja vode. Čak postoje, u apotekama vodice sa lekovitim biljem (komorač, cimet, kamilica, djumbir, sladić, limunov sok) za koje se veruje da pomažu kod kolika i drugih crevnih problema. Iskustva mama kažu da pomažu i kod štucanja, mada to nije klinički dokazano. Ova vodica će svakako imati blagotvorno i umirujuće dejstvo na organe za varenje.

Uprkos tome, dobro je da se posavetujete sa bebinim lekarom, pre nego što dajete ovakvu vodu detetu prvi put.

4. Pustite da samo prođe -Bebe mlađe od godinu dana vrlo često štucaju. Ukoliko to ne ometa dete možete pustiti da  ide svojim tokom i samo prođe. Pogotovu, pošto je to jedna od razvojnih faza.

Pitate li se da li bi ste mogli sprečiti štucanje kod vašeg deteta?

Pročitajte o tome u daljem tekstu…

Kako sprečiti štucanje kod beba?

 

Postoji nekoliko načina koji su se pokazali kao efikasni u sprečavanju epizode štucanja, iako zbog nepoznatog, tačnog razloga koji izaziva ovu pojavu nije ga moguće uvek sprečiti. Svakako, sledeće metode su dobre i za dobro varenje kod beba, pa ne škodi da probate.

 • Pripazite da vaša beba bude uvek mirna pre hranjenja. Odnosno, da ne bude već previše gladna i nestrpljivo, uznemireno i uz plač čeka hranu.
 • Ograničite bebi količinu hrane (mleka) da se ne prejeda. Možete je hraniti češće ali davati količinski manje obrok.
 • Budite sugurni da je vaša beba odmah na početku obroka pravilno postavila usne i stvorila vakum izmedju usana i dojke ili flašice, kako vazduh ne bi prolazio. Pročitajte više o pravilnom položaju za dojenje bebe, to je zaista od ključne važnosti, bilo da vaša beba sisa ili je hranite na flašicu.
 • Nakon hranjenja, 20 do 30 minuta, izbegavajte teške aktivnosti sa bebom … kao što je skakanje, vežbe za bebe i neke energične igre.
 • Držite bebu u uspravnom položaju 20 do 30 minuta posle svakog obroka.

Koliko traju i koliko su česte epizode štucanja kod bebe?

 

Novorođenče može da ima više epizodi štucanja dnevno, možda čak i posle svakog obroka. Mada, ne moraju se javljati posle hranjenja, štucanje može početi i samo.

 

 

Te epizode traju najčešće po 10 do 15 minuta, a u retkim sličajevima mogu potrajati 2 sata. Koliko će biti učestale i koliko vremenski trajati zavisi od načina na koji beba jede, količine hrane i aktivnosti posle jela.

Čim beba počne da konzumira čvrstu hranu epizode štucanja se smanjuju i proređuju, a kada beba napuni godinu dana ovo postaje vrlo retka pojava.

Kada posetiti lekara zbog štucanja?

U vrlo retkim slučajevima se zbog ovoga treba obratiti lekaru, a ovo su neki od njih:

 • ako štucanje potraje danima
 • ako je praćeno povraćanjem i ako vidno uznemirava bebu
 • ako je posle punih 12 meseci i dalje štucavica svakodnevna pojava.

Kako umiriti štucanje kod beba koje sisaju, a kako kod onih koje se hrane na flašicu?

Evo nekoliko saveta kako zaustaviti štucanje kod dece.

 • Kada vaša beba štuca,pomaže kada je podignete je u uspravan položaj i nežno ljuljuškajte.
 • Ukoliko ne prestane i ukoliko dojite bebu, dajte joj da sisa kratko, a ukoliko beba jede na flašicu dajte joj par gutljaja mleka…i sve to u što je više moguće uspravnom položaju.
 •  Možete pokušati da u kašičicu s vodom staviti 2, 3 kapi (nikako više) limuna i date bebi. Sve to će opustiti malo dijafragmu.
 • Takodje možete blago masirati bebu po gornjem delu leđa, ali samo ako štucanje nije posle obroka već ako je počelo samo, da ne biste izazvali vraćanje hrane.
 • Možete joj na trenutak samo zatvoriti nosić, kako bi releksno zaustavila dah.

 

zaustaviti štucanje kod beba

 

Da li štucanje izaziva grčeve kod beba?

 

Kada beba dodje na svet u prvim mesecima života je prati puno razvojnih, adaptivnih faza koje dobro namuče roditelje. Jedna, vrlo česta i ne prijatna su grčevi do kojih dolazi takođe zbog nagomilavanja vazduha pri obroku, ali i zbog nezrelog sistema za varenje.  Taj vazduh su gasovi koje treba izbaciti. Grčevi su razvojna faza tokom koje bebin crevni trakt sazreva za probavljanje hrane.

Nagomilavanje vazduha tokom jela kod novorodjenčeta je jedino zajedničko između štucanja i grčeva. Vazduh koji je iz želuca izbačen putem štucanja samo može biti od pomoći jer nije dospeo u creva i beba ima malo manje muke oko grčeva.

Dakle, razvojna pojava o kojoj vam u ovom tekstu pišemo, ne izaziva grčeve.

Šta NE treba raditi da bi se zaustavilo štucanje kod beba?

 

Kada se nadjemo u situaciji da želimo da pomognemo bebi, svi pribegavamo internet forumima i raznim savetima koje slušamo u svojoj okolini. Takvi saveti, iako su dobronamerni nisu uvek ispravni. Kada beba štuca nikako nemojte pribegavati sledećim metodama, takozanim “babske priče” jer možete povrediti bebu.

Nikako nemojte…

 • Vući bebu za jezik
 • Plašiti bebu da bi prestala da štuca
 • Duvati u bebino lice
 • Davati bebi gaziranu vodi (to može samo pogoršati stvar)
 • Masirati bebi vratni deo leđja, ukoliko se štucanje javillo posle obroka i
 • Praviti bebi limnadu. (bebi se sme dati maksimalno 3 kapi limuna kašičicom pomešano sa malo vode. Nikako više od toga)

Iako na forumima ovakve i slične savete pisu kao nešto što je njima pomoglo, nisu uvek sigurni i bezbedni za bebu.

Dragi roditelji, nemojte paničiti i očajavati već je najbolje pustiti organizam da prodje svoju fazu razvoja. To ne bi trebalo da vam bude teško pošto sada znamo da je ovo sasvim normalna pojava. Uprkos tome, ako baš želite da uradite nešto da prođe pre, upotrebite neku od gore navedenih suptilnih metoda.