kamilica za bebe

Čaj od kamilice za bebe. Evo kada ga treba uvesti

Ne znate da li je čaj od kamilice za bebe bezbedan napitak? Može li se bebi davati od rođenja? Preporuka je raznih, saznajte ih sve.

 

Kamilica i njene prednosti

 

Kamilica se nije bez razloga našla među lekovitim i vrlo značajnim biljkama za čovekovo zdravlje. Itekako ima svojih brojnih prednosti.

Sada ćete saznati i koje su:

Kamilica ima umirujuće dejstvo

 

Odavno je poznato koliko blagodeti kamilica pruža kada smo uznemireni ili imamo problema sa spavanjem. Kuvanjem čaja od ove biljke možemo doprineti tome da i beba bude smirenija i da lakše utone u san.

Kada u nastavku teksta saznate kada je vreme za uvođenje čaja od kamilice i u kojoj količini, ovu prednost ćete moći da koristite i kod svoje bebe.

Ima antiupalna  svojstva i svojstva antioksidansa

 

Razne upale i infekcije česta su pojava kod mališana i starije dece. Zato se za tu namenu često koristi kamilica, obzirom na njena svojstva kojima deluje antiupalno i kao antioksidans.

Recimo kada se pojavi crvenilo na bebinoj koži ili čak pelenski osip, čaj od kamilice može pomoći bilo da ga mažete direktno na kožu. Sastojak kamilice, bisabolol, veoma je cenjen u kozmetici zbog svog blagog delovanja na osetljivu kožu.

Dečija koža je inače prilično osetljiva, zato se za negu biraju preparati na biljnoj bazi u kojima može biti i bisabolola.

Marija se uverila kakvu razliku mogu da naprave u nezi. Koža njene bebe bila je sklona crvenilu, ali sve se promenilo kada je promenila ključnu stvar u kupanju. Crvenilo i iritacija se više nisu pojavljivali na koži njenog sina. O čemu je reč? Otkriće vam njena lična priča koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Svoja svojstva posebno dokazuje u periodu nicanja zuba kada su desni upaljene. Konzumiranjem ovog čaja, detetu itekako možete pomoći jer će smanjiti upalu i iritaciju.

Povoljno utiče na digestivni trakt, pomaže kod grčeva, gasova

 

Kada ste roditelj neminovno ćete se susresti sa nekim od problema vezanih za digestivni trakt. Vrlo često su u pitanju grčevi kod novorođenih beba, nadutost stomaka i gasovi. U svemu tome može pomoći čaj od kamilice ukoliko se daje bebama koje su dostigle određenu starost.

Ova biljka doprinosi oslobađajnju gasova tako što pomaže da se mišići u crevima opuste. Kada se gasovi sa lakoćom ispuštaju, manja je verovatnoća da će doći do problema sa grčevima ili bolnim stomačićem. Da kamilica pomaže kod grčeva potvrđuju i naučna istraživanja.

Poboljšava kvalitet sna

 

U prethodnim delovima teksta smo spomenuli da kamilica utiče na smirivanje, ali ujedno opušta i nerve u celom telu. Samim tim se uznemirena beba umiri i lakše zaspi, a velike su šanse da kvalitet sna bude mnogo bolji.

 

čaj od kamilice za bebe

 

Sve se to dešava zahvaljujući apigeninu, flavonoidu koi se nalazi u ovoj biljci. Da prevedemo na jednostavan jezik, flavonoidi su zapravo moćni antioksidansi.

Reguliše zatvor

 

Mnogi mališani imaju problema sa zatvorom. Iako se izostanak stolice kod beba toleriše i do nekoliko dana, zatvor kod beba zaista može biti neprijatno i bolno iskustvo za mališane. U tim situacijama, čaj od kamilice može pomoći tako što će se njime povećati hidratacija u organizmu, odnosno u digestivnom traktu što će omogućiti da stolica lakše prođe kroz creva i dođe do njenog  pražnjenja.

Kada bebi sme da se da čaj od kamilice?

 

Sada dolazimo do nekih ključnih informacija koje je jako važno da zapamtite.

Iako je kamilica veoma zdrava biljka, njeno davanje se ne preporučuje uvek.

Da bi bila bezbedna u napitku, odnosno čaju, potrebno je da beba dostigne određenu starost.

Struka preporučuje da to bude nakon navršenih šest meseci. Na ovom uzrastu sledi uvođenje vode, čvrste hrane, pa se ujedno može uvesti i ovaj čaj.

 

 

Sve to naravno činite nakon dogovora sa vašim pedijatrom koji će prethodno izvršiti neophodne preglede i dati preporuku u pogledu čaja od kamilice.

Do tada beba isključivo sisa majčino mleko ili je na adaptiranoj formuli, bez dodavanja bilo kakve tečnosti.

Kako napraviti čaj od kamilice za bebe?

 

Čaj od kamilice zaista nije teško napraviti i ne morate biti vrhunski kuvar da bi u tome uspeli. Evo kako glasi jednostavna procedura:

  • U  loncu prokuvajte jednu šolju vode. Merite šoljama za čaj.
  • Zatim u tu ključalu vodu ubacite kesicu čaja od kamilice. Namerno kažemo kesicu, a zašto saznaćete u nastavku teksta.
  • Ostavite da odstoji 10 minuta.
  • Zatim izvadite kesicu i ostavite da se čaj još malo ohladi.
  • Dajte bebi uz pomoć kašičice ili joj sipajte u flašicu ili šoljicu u zavisnosti od bebine starosti.

Bebama mlađim od dve godine, nikako nemojte stavljati med u čaj jer se na tom uzrastu ne preporučuje. Isto tako lekari ne preporučuju ni zaslađivanje belim šećerom jer ga treba izbegavati u što većoj meri.

Koliko čaja dati bebi?

 

Sada kada je čaj pripremljen sigurno vas zanima i koju količinu smete dati bebi. Evo preporuka lekara.

Kada bebi dajete čaj od kamilice prvi put, tada se preporučuje da doza bude oko 15ml.

Pratite reakcije bebe, da li ima alergijskih reakcija u vidu nekih promena na koži, oticanja, gušenja. Ukoliko nema nikakvih promena i vidite da bebi ne smeta čaj, onda ga možete dati i narednog dana.

 

kada dati čaj od kamilice bebi

 

U slučaju  grčeva ili uznemirenosti, detetu možete dati oko 30ml čaja dnevno. Ovo se odnosi na sam početak uvođenja čaja od kamilice kod beba koje imaju šest meseci.

Kod starijih mališana koji uredno jedu čvrstu hranu i koji su se već navikli na ovaj čaj, preporučena dnevna doza je od 60-90ml dnevno.

Ova količina osim što je korisna u otklanjanju brojnih neprijatnih simptoma, takođe pruža i sve svoje benefite.

Čaj od kamilice za grčeve kod beba

 

Grčevi kod beba obično se javljaju kod novorođenih beba koje imaju tek nekoliko nedelja i kada napune šest meseci oni obično prestaju. Naravno da ima i onih izuzetaka koji muku muče i značajno duže. U tim situacijama, kamilica može pomoći jer opušta mišiće u crevima, otpušta gasove i utiče na pokretljivost stolice. 

E sada, da li tako maloj bebi dati čaj od kamilice i pomoći joj? Hm, možda bi ipak bilo najbolje da to pitate svog pedijatra. Da, ovaj čaj zaista može pomoći u redukovanju ovih simptoma, čak su rađena i i straživanja kod veoma malih beba i dokazan je pozitivan efekat kao i izostajanje nuspojava.

Međutim, obzirom na zvanične preporuke da se sa uvođenjem ovog čaja sačeka do šestog meseca, za mlađi uzrast se obratite svom lekaru.

Čaj od kamilice za bebe protiv zatvora

 

Da, ovo je još jedan pozitivan benefit ovog čaja. Ukoliko primećujete da se vaša beba muči sa izbacivanjem stolice, da je ona veoma tvrda il da izostaje više dana, možete joj pomoćii  na ovaj način.

Prilagodite količinu čaja uzrastu svoje bebe. To će dovesti do hidratacije, opuštanju mišića u crevima i vaša beba će se lakše iskakiti.

Čaj od kamilice i kim za bebe

 

Čaj od kamilice se često pravi u kombinaciji sa kimom, začinskom biljkom koja je u obliku sitnih crnih zrnaca. Često se dodaje u ovaj čaj jer ova začinska biljka pomaže radu digestivnog trakta, smanjuje nadutost, pomaže izbacivanju gasova i regulisanju grčeva kod beba. 

Pre nego što ga upotrebite posavetujte se sa svojim lekarom, jer kim može biti alergen pa sa njegovim uvođenjem treba biti oprezan.

Ukoliko dobijete zeleno svetlo za upotrebu kima, onda ga koristite na sledeći način. Prvo posebno pripremite čaj od kamilice i ostavite ga da se prohladi.

Zatim posebno pripremate čaj od kima. U 100 ml prokuvane vode, izmrvite pola kašičice kima. Kada malo odstoji, tri kašike ovog čaja spojite sa čajem od kamilice i date bebi.

Zaslađen čaj od kamilice za bebu

 

Čaj od kamilice sa šećerom jeste ukusniji i beba će ga lakše prihvatiti, ali ga izbegavajte. Generalno se ne preporučuje upotreba belog šećera i navikavanje mališana na previše slatkog. Posebno je to pogubno u periodu uvođenja čvrste hrane kada je važno da beba prihvati različite ukuse, a ne samo slatke. Isto tako, previše šećera može uticati na kvalitet i zdravlje bebinih zuba koji tek izbijaju.

Mnogo bolja opcija jeste zaslađivanje čaja medom, ali tek nakon što dete napuni dve godine. 

Kupovni čaj za bebe od kamilice

 

Kamilicu možete kupiti u rinfuzi, takoreći na merenje, a možete je kupiti i u kesicama što često zovemo kupovnim čajem. Iako bi mnogi sada rekli da je mnogo zdravije kupiti cvetove kamilice ili upotrebljavati domaću kamilicu koju ste sami sakupili, moramo vas razočarati.

Ovaj put niste u pravu jer je kupovni čaj u kesicama mnogo preporučljiviija i sigurnija varijanta. 

Zašto?

 

 

Zato što se u samoj biljci može naći  bakterija koja zna izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme kod dece. Jedan od primera zdravstvenih komplikacija je i botulizam koji ponekad ima tešku kliničku sliku.

Zato kamiliciu za vaše dete nemojte sakupljati sami već se odlučite za kupovni čaj u kesicama. Vodite računa jer mnoge vrste čajeva sadrže kombinaciju više biljaka pa ih prilagodite uzrastu i potrebama vašeg deteta.

Pored čajeva u kesicama, na tržištu možete naći i čajeve koji su u kutiji, a namenjeni su bebama. Važno je napomenuti da su i ove vrste čajeva preporučljive, jer proizvođači garantuju bezbednost najmlađima. Primeri takvih čajeva slede u nastavku.

Hipp čaj od kamilice za bebe

 

Jedna od sigurnih varijanti kupovnog čaja jeste kupovina ovog brenda. Obzirom da se ime Hipp vezuje za bebe i njihovu ishranu, u kvalitet i bezbednost njihovog čaja ne treba sumnjati.

Becutan čaj od kamilice i komorača

 

Brend Becutan u svom asortimanu proizvoda takođe nudi čaj od kamilice u kombinaciji sa komoračom. To je začinska biljka koja ima brojne blagodeti na organizam svakog ljudksog bića, a i prijatnog je ukusa koji će beba rado prihvatiti. Ova vrsta čaja posebno se preporučuje kod zatvora i grčeva.

 

Narodni lekovi poput čajeva su od davnina u upotrebi. Neretko ćete čuti da se bebama ranije od samog rođenja davao čaj od kamilice i da su mališani lepo spavali bez ikakvih problema. Kao što vidite to je sada  i naučno potvrđeno, ali je tokom ispitivanja utvrđeno da je sa njegovom primenom ipak bolje sačekati da beba napuni šest meseci.

Poslušajte preporuku lekara i nakon toga počnite sa primenom  ovog čaja.