zatvor kod beba

Zatvor kod beba. Kako ga rešiti i sprečiti?

Beba ima zatvor. I šta sad? Saznajte pre svega kako da prepoznate zatvor kod beba. Pred vama su simptomi, ali i načini da pomognete svojoj bebi.

Zatvor kod dece je prilično česta pojava, zato je važno da budete upoznati sa ovom temom i spremni na razne situacije.

 Zatvor nemogućnost izbacivanje stolice duži vremenski period.

Ovakva situacija nikako nije poželjna, jer bebi stvara neprijatne tegobe poput gasova i  grčeva. Redovno pražnjenje creva veoma je važno iz zdravstvenih razloga i omogućava nesmetano funkcionisanje probavnog trakta, zato  i govorimo o ovoj temi. Negde ćete čuti da za ovaj problem kažu i konstipacija ili opstipacija. Oba ova pojma odnose se na zatvor stolice.

Zatvor kod beba simptomi

 

Niste sigurni da li vaša beba ima problema sa zatvorom?

Ako je muče neki od sledećih simptoma verovatno se radi upravo o tome.

 • Izostanak stolice duže vreme ili neredovna stolica koja nije karakteristična za uzrast deteta.
 • Tvrda stolica ili stolica u manjoj količini nego što je to uobičajeno
 • Stolica koja je bolna i  stvara poteškoće prilikom izbacivanja. Jednostavnim jezikom rečeno – beba se muči da kaki. To ćete prepoznati po tome što se beba sva zacrveni, plače, napinje.
 • Ako stolica izgleda kao glina, to može biti simptom zatvora.
 • Beba se napinje da kaki duže od 10 minuta, bez uspeha.
 • Gasovi izuzetno jakog i neprijatnog mirisa
 • Neraspoloženje i razdražjljivost kod bebe usled neprijatnih simptoma zatvora
 • Problemi sa spavanjem
 • Bebu boli stomak, tvrd je i naduven

Ponekad je prisutan samo jedan simptom, a vrlo često dolazi do kombinacije više njih.

 

 

Zatvor kod beba koje doje

 

Kada je reč o tome šta je normalna stolica i koliko treba da bude učestala, situacija se pomalo razlikuje u odnosu na bebinu ishranu. 

Majčino mleko nije uvek potpuno isto. Šta to znači? To znači da kada beba krene sa podojem prvo ide mleko koje je vodnjikavo. Kako podoj odmiče mleko je sve gušće i kaloričnije. U zavisnosti od toga koliko beba dugo sisa zavisi i kakvo mleko će dobiti i koliko će kakiti.

Zatim na mleko utiče i ishrana dojilje. U zavisnosti od toga kakva je ishrana zavisiće i kvalitet mleka. Što je jelovnik mame bogatiji i puniji vitaminima i hranljivim materijama, to je i mleko boljeg kvaliteta.

Kada je reč o zatvoru, važno je reći da dojene bebe ponekad vrlo retko kake. Kada kažemo “vrlo retko” to znači da se izostanak stolice toleriše čak i do desetak dana.

Razlog tome je taj što beba iz majčinog mleka može iskorisititi apsolutno sve, pa nema potrebe za izbacivanjem viška sadržaja. Takoreći, ništa se ne baca.

Nemojte se čuditi i brinuti ako dojite svoju bebu, a ona ne kaki i po nedelju dana. Ukoliko ne primećujete da se muči, da ima grčeve ili neke druge tegobe onda je najverovatnije sve u redu. To će vam potvrditi i saveti pedijatra.

Ovo je u svom videu objasnila i Dr Pilar Svetlana:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Pilar Svetlana (@dr_pilar_)

Ako dete nema stolicu mnogo duže od nedelju dana, onda bi se već trebalo posavetovati sa lekarom. Obratite se pedijatru.

Zatvor kod beba na dohrani

 

Kada se beba hrani adaptiranim mlekom tada je situacija mnogo drugačija i može se desiti da tokom dana bude i do četiri stolice.

Nema pravila, neke bebe će kakiti jednom u nekoliko dana, a neke i do nekoliko puta dnevno.

 

zatvor kod beba na formuli

 

Ako koristite formulu, lakše ćete primetiti kada beba ima zatvor.

U ovom slučaju ne toleriše se izostanak stolice toliko dugo kao kod dojenih beba.

Ukoliko stolice nema i po nekoliko dana, a pritom primećujete da se beba muči, da ima gasove, da se napinje da kaki, može biti da je reč o zatvoru.

Uzroci zatvora kod beba

 

Šta uzrokuje pojavu zatvora kod beba ponekad je teško utvrditi, a mi ćemo  spomenuti one najčešće. Pogledajte listu, možda vam pomogne da odgonetnete šta to dovodi do problema kod vašeg mališana.

 • Promene u majčinom mleku uzorokvane ishranom.
 • Uvođenje čvrste hrane. Kada se uvede čvrsta hrana pojedine namirnice mogu biti uzrok zatvora kao što je recimo banana.
 • Nedovoljan unos tečnosti. Ukoliko je vaša beba starija od šest meseci tada je potrebno uvesti unos vode. Izostanak dovoljne količine vode može uzrokovati zatvor. Bebe koje su na dohrani, sa unosom tečnosti treba da započnu što ranije.

Nicanje zubića i zatvor

 

Postoji zabluda da je problem sa probavom u vidu zatvora povezan sa nicanjem zubića. Zatvor kod beba zbog zubića nije opravdan od strane medicinske struke. Može se desiti da se zatvor javi baš u periodu kada niču zubi, ali znajte da to nema veze jedno sa drugim. Dakle, uzrok je u nečemu drugom.

Grčevi i zatvor

 

Zatvor vrlo često izaziva grčeve kod beba. Kada stolica izostaje više dana, jedan od simptoma mogu biti i grčevi. Ukoliko primetite da vaša beba puno plače, deluje uznemireno odbija da jede, ima gasove, verovatno se radi o njima. Kada ih prepoznate probajte da pomognete bebi uz pomoć neke bezbedne kućne metode,  ili se posavetujte sa lekarom šta da učinite.

Rešenje za zatvor kod beba

 

Ukoliko primetite da se vaša beba muči sa zatvorom, u kućnim uslovima joj možete pomoći na više bezbednih načina. Mi vam savetujemo da primenite upravo ta bezbedna rešenja. Ako se problem ne reši, već se samo pogorša i pojave novi simptomi onda će vam za primenu medicinskih preparata ipak trebati preporuka pedijatra.

Evo na koji se sve način rešava problem sa zatvorom. 

Čepići

 

Vrlo često rešenje za rešavanje problema sa zatvorom su glicerinski čepići koji se mogu kupiti u apotekama.

Glicerinski čepići kao i čepići od sapuna se koriste tako što se gurnu direktno u guzu (anus).

Kada je reč o čepićima od sapuna, tu se misli na direktno stavljanje sapuna u bebinu guzu. Čepiće od sapuna mnogi koriste tako što recimo malo sapuna stave na vrh toplomera koji potom gurnu u guzu ili parče sapuna gurnu direktno u anus. To se ranije često činilo usled nedostatka medicinskih preparata, ali to zaista nije preporučljivo za primenu.

Obzirom na način primene, ne savetuje se da ih koristite na svoju ruku, jer lekari kažu da mogu biti opasni po bebu. 

Iako su glicerinski čepići mnogo bezbedniji, pre njihove upotrebe se ipak posavetujte sa pedijatrom jer se ne preporučuje njihova česta upotreba. Ovi čepići izgledaju kao kapsule i potrebno ih je držati u frižideru jer se na sobnoj temperaturi tope i gube oblik. Kada želite da iskoristite čepić, to učinite odmah nakon vađenja iz frižidera dok su još tvrdi, jer će tako lakše ući u guzu i neće vam se istopiti u ruci. U guzu prvo gurate onaj deo čepića koji je zaobljen. Kada čepić uđe skroz u guzu, očekujte da će u skorije vreme doći do pražnjenja creva odnosno izbacivanja stolice.

Čaj protiv zatvora kod beba

 

Verovatno vam je poznato da se unos tečnosti kod beba ne savetuje pre šestog meseca bebinog života. Kada su u pitanju čajevi ni oni nisu preporučljivi tokom prve godine bebinog života. Možete ih koristiti u situacijama poput ove, ali u manjim količinama.

Na tržištu možete pronaći specijalizovane čajeve za bebe koji rešavaju problem sa probavom i najčešće su od kamilice, komorača i anisa. U kućnim uslovima često se koristi kamilica ili čaj od kima. Vodite računa da ne preterate sa količinama kada su u pitanju bebe mlađe od godinu dana.

 

 

Kapi za zatvor

 

U apotekama možete pronaći mnoge farmaceutske proizvode kao što su kapi za zatvor kod beba. Ove kapi zahvaljujući svom probiotskom sastavu utiču na obnavljanje crevne flore i vraćaju pražnjenje creva u normalu. Bez obzira što su namenjeni za određeni uzrast deteta i garantuju bezbednost, nemojte ih uzimati na svoju ruku. 

 Sirup za zatvor kod beba

 

Može se desiti da vam pedijatar prepiše određeni sirup koji bi rešio problem zatvora kod vaše bebe. Sirupi za ovu namenu uglavnom sadrže sastojke prirodnog porekla poput suve šljive, crnog sleza i ostalih biljaka efikasnih za rešavanje problema konstipacije. Ovi sastojci utiču na bolje kretanje sadržaja u crevima, a dobre bakterije održavaju normalu crevne mikroflore.

Ne savetuje se da sirupe uzimate bez lekarskog recepta jer možete izazvati nepotrebne kontraefekte. 

Vežbe protiv zatvora kod beba

 

Dobar i bezbedan način da pomognete svojm detetu kada ga muči zatvor, svakako je uz pomoć vežbi koje možete raditi u kućnim uslovima. Osim što će dovesti do olakšanja, vežbe za bebe mogu učiniti da provedete prijatno vreme sa svojom bebom.

Evo kako da ih izvedete.

Dete položite u ležeći položaj na leđa. Ako je problem zatvora u pitanju, onda je najbolje da radite vežbu koja deluje kao da beba vozi bicikl. Dakle, uhvatite bebine noge ispod potkolenice i pravite pokrete kao da okreće pedale. To će podstaći rad creva i povećavate mogućnost da rešite problem.

A kako sprečiti zatvor kod beba?

 

Da ne bi došlo do problema sa zatvorom na vreme preduzmite preventivne korake koji će vas poštedeti kasnijih muka:

 • Vodite računa o bebinoj ishrani. To se pogotovo odnosi na drastične promene obroka, kao kada menjate formulu ili beba prelazi na čvrstu hranu. Tada se savetuje posebna pažnja i praćenje bebinih reakcija. Kada uvedete novu namirnicu pratite kako beba reaguje i da li kaki. Vodite računa da prvo uvodite namirnice koje su lako svarljive i koje su pune vlakana i ne izazivaju zatvor. To su recimo ovsene pahuljice, kruška, breskva, jabuka.
 • Redovno bebi dajte dovoljne količine tečnosti. Pod tim se naravno misli pre svega na vodu, a zatim i na prirodne voćne sokove i čajeve u skladu sa uzrastom deteta. 
 • Praktikujte redovno vežbanje sa vašom bebom. Osim što će vežbice doprineti boljem radu probavnog trakta sigurno će doprineti i celokupnom razvoju.

 

vežbe za zatvor kod beba

Važno! Evo koje namirnice izazivaju zatvor kod beba!

 

Vrlo često roditelji nisu dovoljno informisani o tome koje namirnice izazivaju zatvor. Sada je vreme da i to naučite. Dakle, sledeće namirnice mogu uticati na to da beba ne kaki:

 • Banana
 • Pirinčana kaša
 • Riža
 • Pire od jabuka
 • Mlečni proizvodi
 • Krompir
 • Testenine
 • Hleb

Naravno da sve ove namirnice trebaju biti uključene u bebinu ishranu, ali vodite računa o količinama, kombinacijama namirnica kao i o učestalosti davanja . 

Kada se javiti lekaru zbog zatvora stolice kod dece?

 

 • Kad god primetite da se beba muči, a ne umete sami da rešite problem.
 • Kad beba sporije napreduje
 • Ako beba mlađa od 2 meseca nije imala stolicu duže od 3 dana, i čini vam se da ne napreduje
 • Kada zatvor prate drugi simptomi: krv u stolici, povišena temperatura, jaki bolovi ili nešto drugo.

Zaključak

 

Da li ćete se susresti sa problemom zatvora kod beba ne možete znati unapred. Svaka beba je organizam za sebe. Od zrelosti probavnog trakta i načina ishrane zavisiće i učestalost stolica, kao i pojava zatvora.

U zavisnosti od starosti vaše bebe informišite se o pravilnoj ishrani i kombinaciji namirnica i nikako ne zaboravite na dovoljan unos tečnosti u bebin organizam.

Vi ste kao mama svakako važan činilac ako bebu dojite, pa ne smete zaboraviti i na svoju ishranu i obogatiti je vlaknima i dovoljnim unosom tečnosti.

Zatvor  nije prijatno iskustvo ni za bebu ni za roditelje. Međutim uz odgovarajuću preventivu i odabir pravog načina rešavanja problema, vrlo lako možete rešiti bebine tegobe.

Izvori:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/infant-constipation/

https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/constipation/

https://medlineplus.gov/ency/article/003125.htm

https://www.healthline.com/health/baby/newborn-not-pooping-but-passing-gas

https://www.nationwidechildrens.org/conditions/constipation-infant

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/constipation-in-babies

https://www2.hse.ie/conditions/constipation-children/constipation-in-babies-0-to-6-months/