zubi kod beba

Nicanje zuba kod beba i saveti za ublažavanje bola

Nicanje zuba kod beba zna da bude izazovno. Kada oni niču i kako pomoći bebi da to prođe što bezbolnije? Budite u toku i spremni za ovu fazu.

Kada se javlja prvi zub kod bebe?

 

Nicanje zuba kod beba se dešava u vrlo promenjivom vremenskom okviru, ali najčešće oko 6. meseca života.

Kod nekih beba se može javiti i ranije, a neka deca ne dobiju prvi zub ni do prvog rođendana.

Smatra se zapravo da je nicanje zubića pre 4.meseca rano, a nakon 12. meseca zakasnelo nicanje zuba.

Kako bilo, zubići će se pojaviti i upotpuniti osmeh vaših beba kad tad i takođe zahtevaju redovnu negu i higijenu!

Zapravo higijena bebinih usta treba da se odvija i pre nicanja zuba i to nije teško. Dovoljno je vlažnom pamučnom pelenom preći preko bebinih desni i blago ih izmasirati. Ovo ujedno pomaže i kad zubi počnu da niču, ali o tome pročitajte više u daljem tekstu.

Ukoliko se bebi pojavi sor – bele naslage na jeziku i usnoj duplji, posavetujte se sa lekarom da prepiše kremu koju ćete redovno koristiti. To takođe spada u redovnu higijenu usne duplje beba.

Nicanje zuba kod beba, kad god da se dogodi, nije lako , a postoje neki simptomi koji najavljuju ovaj period. O tome vam pišemo u sledećim redovima.

Simptomi rasta zuba kod beba

 

Glavna stavka za koju svaki roditelj misli da je znak da bebi rastu zubi je trpanje ruku i igračaka u usta. To jeste signal da se nešto dešava, ali nije uvek indikator nicanja zuba. Bebe oko 3. meseca postaju svesne svoje okoline i stvari koje ih okružuju. Želja da se upoznaju sa svetom je jaka, a načini da to uradi su minimalni. Prirodno je da bebe ispituju stvari ustima, jer to im je iskonski nagon – kroz njih se hrane, komuniciraju, pa zašto ne i da istražuju.

Tako da se stavljanje rukica i svega što u iste dopadne nekad ukazuje da bebi niču zubi, ali najčešće nije baš to.

 

 

Neki sigurni simptomi rasta zuba kod beba su :

 • Griženje i balavljenje –  ovo navodimo kao prvi simptom jer je povezano sa svim gore pomenutim pojavama. Ako primetite pojačano lučenje pljuvačke i stavljanje svega u usta, da beba te predmete grize jako i gnječi – zubići počinju da rastu.
 • Crvenilo i osip na licu (i telu) – Uz pojačano lučenje pljuvačke ide i to što je ona kiselija nego inače zbog promena u bebinom organizmu. Tada se javlja crvenilo i osip po regiji oko bebinih usta: obrazi, nausnice i brada. Ponekada se javlja i izraženiji osip po telu, pogotovo vrata i grudi. Uzrok ove pojave je pojačana pljuvačka, često trljanje i dodirivanje po licu i spomenuto stavljanje svega u usta. Ovaj osip nije opasan, ali to ne znači da ne treba potražiti savet lekara oko toga.
 • Otečene, bolne desni– Jasan znak da zubi počinju da rastu jesu desni crvene i otečen. Nekada čak poduplaju svoju debljinu. Osetljive su i bolne za bebe, a uz bol dolazi i svrab koji ih iritira. Kada se desni udvostruče, pri vrhu postaju svetlije i može se primetiti mali rascep. Mala pukotina iz koje će u narednim danima proviriti mali beli zubić.
 • Odbijanje hrane i razdražljivost – Kada znate kako im izgledaju desni pri nicanju zuba, jasno je da će izbegavati hranjenje makar to bilo i dojenje. Tada se i razdražljivost podiže na sasvim novi nivo, nervoza i plakanje kao i slab (nikakav) san su zagarantovani. Kada zub izbije situacija se malo popravi i postaje lakše.
 • Temperatura kod beba zbog zuba – Ponekada simptom rasta zuba kod beba može biti i blago povišena temperatura. Obično kada se više simptoma poklopi poput upale i osipa na licu, bola, plakanja nervoze, temperatura blago skoči jer telo reaguje i brani se od napada. Međutim, ima i stavova da temperatura i zubi kod beba  nisu povezani, zato je najbolje ipak potražite savete lekara. Isto važi i ako se javi dijareja – proliv. Iako neki smatraju da i ova pojava može biti simptom nicanja zuba, ipak posetite lekara ako beba ima temperaturu. MOžda je ona znak ipak nečeg drugog.

Mala uteha za sve roditelje koji su se, čitajući ove simptome prilikom rasta zuba, uplašili onog što ih čeka.

Neke bebe ni ne osete nicanje zuba! Prosto se probude sa belim biserčićem u ustima vesele i razigrane kao i uvek.

Zato, samo hrabro i strpljivo, možda vas sve ove muke zaobiđu, a ako se ipak jave, ima nekih saveta i za ublažavanje ovih simptoma. Naći ćete ih niže u tekstu.

Redosled nicanja zuba kod dece

 

Važno je da napomenemo da je ovaj redosled koji ćemo navesti takođe podložan promenama i da se može desiti da se zubi kod vaše bebe izbijaju nekim sasvim drugačijim redosledom. To svakako nije razlog za brigu, važno je samo da zubića ima jer će uskoro svaki izaći i stati na svoje mesto.

 

nicanje zuba kod beba

 

Očekivani redosled nicanja zuba kod beba:

 • Donji sekutići (donje jedinice) – između 6. i 10. meseca
 • gornji centralni sekutići (jedinice) – između 8. i 12. meseca
 • lateralni gornji sekutići (dvojke) – između 9 i 13 meseci
 • donji lateralni sekutići (dvojke) – od 10 do 16 meseci
 • Četvorke ili molari gornji – između 13. i 19 meseci
 • Četvorke- molari donji – od 14 do 18 meseci
 • Gornji očnjaci (trojke) – između 16. do 22. meseca
 • Donji očnjaci (trojke) – od 17. do 23. meseca
 • Petice ili drugi molari donji – od 23. do 31. meseca
 • Petice ili drugi molari gornji – od 25. do 33. meseca

Ovo možda jeste neki redosled, ali ponekada prvo niknu dvojke, ili svi ostali zubi pa tek onda očnjaci. Vidite da to ne ide baš redom. Najčešće izađu prvo jedinice i dvojke, a onda se desi da kutnjaci izađu pa tek onda očnjaci ( trojke) .

Ono što je gotovo uvek slučaj jeste da su petice zadnji zubi koji izrastaju kod dece , u periodu između 2.5 do 3 godine.

Sve u svemu – deca će dobiti 20 mlečnih zubića.

Uvek i svaku nedoumicu u vezi zubića vaših beba možete rešiti sa svojim pedijatrom! I ne samo sa njim. Kada krene nicanje prvih zubića možete zakazati i prvu posetu zubaru i dobiti savete oko nege i održavanja.

Kako izgledaju desni kod beba kada niču zubi?

 

Desni su mesto, ružičasto crvenkaste boje, u ustima iz kojih niču zubi, nalaze svoje mesto i dalje rastu, menjaju se i ostaju da nas služe celog života!

 • Kada bebi počnu da rastu zubi prvih dana se i ne vide neke promene na desnima. Međutim što se više zub probija to više desni postaju osetljive, otečene i ponekada jako crvene.
 • Kada je zub skoro pred izbijanjem, vrh desni gde će se zub pojaviti postaje ispupčen i beličast.
 • Nakon toga javlja se mali procep, poput ogrebotine na desnima iz kojih izviruje mali beli vrh zuba.
 • U narednih par dana videće se skoro ceo zub u punoj veličini. 

Desni u toku opisanog procesa mogu biti bolne, blago otečene, i često se javlja i osećaj svraba. Zapravo više iritacije nego svraba ali svakako detetu nije prijatno.

Koliko traje nicanje zuba kod beba?

 

Trajanje nicanja zuba kod dec je vrlo individualno. Nekada od pojave prvog simptoma rasta prvih zuba do njegovog nicanja ne prođe svega par dana, a  nekada se to vreme oduži i na više meseci.

Ono što je sigurno da kada vidite otečene desni i mali otvor na njihovom vrhu –  zub je tu i brzo će izrasti. Svi ostali simptomi mogu trajati poprilično dugo, a neispavanim roditeljima se često čini da traje godinama!

Srećom, evo nekih saveta kako da ublažite taj proces rasta zuba kod beba!

Kako ublažiti bol od nicanja zuba kod beba?

 

Znamo da vas ovo najviše interesuje kao i svakog roditelja – kako pomoći bebama dok im rastu zubi – i zato da pređemo na stvar:

 

prvi zubi kod beba

 

Belo vino za nicanje zuba

 

Starinski načini i saveti su nekada bili jako zastupljeni, a među njima i ovaj o belom vinu i umirivanju beba kojima rastu zubi. Kažu ljudi – stvarno se beba smiri. Smiri se, ali ne zbog čudesnog dejstva belog vina na rast zuba već zbog čudesnog dejstva koje ima dok se pije.

Količina alkohola koja je dovoljna da se beba opije je izuzetno mala i to treba imati na umu ukoliko želite da probate i ovaj “bapski” savet. Pored toga, ono što u stvari umiri bebu jeste trljanje desni dok nanosite belo vino, i ugodna toplota na desnima koju uzrokuje alkohol iz vina. Drugih dejstava uglavnom nema.

Ovo nije savet koji se preporučuje, ali eto malog uvida i u narodne trikove za rast zubića kod beba.

Gel za rast zuba kod beba:

 

Na tržištu postoje razni gelovi za rast zuba kod beba. Svi su na bazi blagog, prirodnog anestetika i umirujućih materija koje hlade i smanjuju iritaciju u desnima. Njihovo dejstvo nije jako pa se nekada može nanositi i više puta.

Dovoljna je mala količina gela, koliko je zrno graška i laganim pokretima utrljati na bebine desni. Obično su i slatkastog ukusa pa bebama ne smeta nanošenje ovakvih gelova. Ono što je važno jeste da potražite savet pedijatra za takav gel jer oni imaju uvid u to koji bolje deluju.

Ogrlica za zube kod beba

 

Ogrlice za koje se veruje da imaju delovanje na nicanje zuba kod beba su ćilibarske ogrlice.

Ćilibarske ogrlice nisu nešto novo što se koristi već nešto što je prisutno vekovima. U Rusiji se od davnina ovakve ogrlice koriste po verovanju da njihova dejstva sprečavaju grlobolju i stavljaju se novorođenčadima. Koristile su se i u antičkoj Grčkoj kao sredstva za umanjivanje bolova, prehlada, izvor pozitivne energije. Tako se veruje da imaju dejstva i na olakšavanje tegoba pri nicanju zuba kod beba.

Iskustva govore da negde ima efekta, negde baš i ne, ali izbor je vaš.

Ogrlicu obavezno skidati kada dete ide na spavanje i ne dozvoljavati da je grize.

Igračke za glodanje – glodalice

 

Glodalice su specijalno napravljene igračke koje, kako im ime kaže, bebe grickaju i glockaju i tako masiraju desni. Obično su napravljene od specijalne vrste gume i imaju reljefnu površinu. Takva igračka masira i češka desni i smanjuje iritaciju koja prati nicanje zuba.

Postoje i specifične glodalice koje su punjene tečnošću ili gelom i koje se hlade. Kada se stave u frižider i dobro ohlade još više umiruju desni hladećim efektom. Ne smeju se stavljati u zamrzivač, jer smrznuta glodalica može povrediti bebu.

Ako vaša beba bude želela da koristi ovakve igračke super, ali ponekada se čini da bi radije žvakale daljinski upravljač nego ove igračke. To znači da je vreme da se sklone daljinci i umesto njih postave glodalice na dohvat bebine ruke! Malo se šalimo, ali svakako je neophodno da vaša beba uvek bude pod nadzorom pogotovo u fazi stavljanja svega u usta.

Vlažna tkanina i masiranje desni

 

Nešto što uglavnom pomaže, makar i trenutno, jeste masaža bebinih desni vlažnom, čistom, ohlađenom tkaninom. Najbolja je obična platnena pelena čiji ćete jedan deo nakvasiti i staviti da se prohladi u frižider. Zatim taj hladni deo stavite na prst i blago masirajte bebine desni. Kao kada ih čistite, blagim pokretima masirajte napred nazad i povremeno malo tapkajte desni. Ako se beba buni, možete ostaviti da sama žvaće tu hladnu tkaninu. Naravno uz konstantni nadzor.

Iskustva kažu da nekim bebama ovo prija. Jedino se treba pobrinuti da je tkanina čista, da nije čupkasta, da nema končiće koji štrče, i da nije baš previše kruta i gruba.

Masiranje bebinih desni možete raditi i samo čistim prstima, ili dok nanosite gel za desni. U svakom slučaju morate biti pažljivi i da ne povredite bebu a i da vas ne stisne – iako nemaju zubiće, zagrižaj može biti jak i bolan. 

Postoje još i tabletice za žvakanje koje su namenjene ublažavanju simptoma i olakšavanju nicanja zuba kod beba. Ipak u vezi njih je potrebno potražiti savet pedijatra i biti na visokom stepenu opreza, jer bebe nisu baš vešte u žvakanju, i postoje šanse da se zagrcnu!

Beba rođena sa zubom – da li je to moguć scenario?

 

Verovali i li ne ovakvi slučajevi su poznati i vrlo mogući. U narodu su poznati kao lažni zubi kod beba dok ih medicina naziva natalni zubi.

Smatra se da se 1 od 2000 beba rađa sa zubom. To znači da zub izraste još pre rođenja bebe.

Uzroci ove pojave mogu biti genetski (u većini slučajeva su i roditelji ili bake i deke imali ovakav zub), zbog spoljašnjih faktora ili nekih medicinskih sindroma. Nekada se može desiti da se kao spoljašnji uzrok nađe ishrana u trudnoći, poremećaj rada štitne žlezde majke, hipervitaminoza, ili sindrom zečije usne i rascepljenog nepca kod bebe.

Kako bilo, obično se vidi samo jedan zub kod beba koje su rođene sa njim, više zuba je izuzetno retka pojava.

Rano nicanje zuba kod beba

Pored toga što se dešava da bebe budu rođene sa zubima, ima situacija i kada zub poraste i u prvih mesec dana od rođenja. Tada se zovu se neonatalni zubi.

Natalni i neonatalni zubi obično se vade. Slabi su, imaju loš koren, klimavi su i mogu da povrede bebu, beba može da ih proguta ako ispadnu, mogu da stvore rane i čireve u usnoj duplji.

Mojoj bebi još ne rastu zubi – treba li da brinem?

 

Već ste pročitali da se vremenski okvir izbijanja zuba kod beba jako razlikuje i vrlo je individualan.

Ukoliko se i nakon 12 meseci i navršenog prvog rođendana kod deteta još ne naziru zubi, potrebno je posetiti stomatologa i posavetovati se. On će dalje uputiti na određene pretrage i ustanoviti da li postoji problem i kako ga rešiti.

Razlozi mogu biti brojni od kasnog izbijanja zuba do razvojnog poremećaja i problema. Ne treba trčati pred rudu i brinuti pre savetovanja sa stručnim licem.

 

 

Nega bebinih zuba

 

Zube dece treba negovati čim niknu. To znači i redovnu higijenu kako bi se sprečio nastanak karijesa. U te svrhe potrebno je da nabavite četkicu za zube namenjenu bebama. Što pre naviknu na ovaj vid higijene, kasnije će im lakše padati. U početku to radite samo vodom – bitno je zapravo da četkica mehanički ukloni nečistoće. Kasnije se uvode paste za zube namenjene deci – najbolje onda kada beba nauči da sama pljune.

Ovo je veoma važno, jer u suprotnom se može na zubima razviti karijes. Ovo je prilično bolna bakterijska infekcija koja može izazvati brojne nelagodnosti. Zato, najbolje higijenom sprečiti da do nje dođe.

Poželjno je bebi oprati zube ujutru i uveče. Idealno i posle svakog slatkog obroka. Ako baš i niste kod kuće, ponudite detetu vode da ispere zube.

 

Nicanje i rast zuba kod beba može biti vrlo stresan i naporan kako za bebu tako i za roditelje, ali ne treba biti obeshrabren.

Sve prođe i zaboravite šta se sve dešavalo, a osmeh vaše bebe pokazuje da je mukotrpan proces vredeo!

 

bebini zubi

 

Izvori:

https://www.medicinenet.com/teething/article.htm
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/teething/art-20046378
https://www.babycenter.com/health/teething-and-tooth-care/teething-your-babys-first-teeth_11243
https://www.webmd.com/parenting/baby/teething-symptoms-remedies#1
https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/baby-teething-symptoms/www.nhs.uk)
https://www.healthline.com/health/parenting/rashes-with-teething#home-remedies
What a Baby’s Gums Look Like While Teething
https://parentinghealthybabies.com/baby-born-teeth/