osip od vrućine

Osip od vrućine kod beba. Naučite da ga prepoznate

Kako izgleda osip od vrućine kod beba? Znate li kako ga prepoznati i tretirati? Na pravom ste mestu da o ovoj temi saznate sve što treba.

Zašto se javlja osip od vrućine kod beba?

 

Bebe su osetljiva bića, to sigurno znate. Njihova koža i nakon rođenja nastavlja svoj razvoj i jačanje svoje zaštitne barijere, pa je samim tim tokom prvih nedelja i meseci veoma osetljiva.

Kada je senzitivna koža mališana izložena toploti u bilo kom obliku i dolazi do pojačanog znojenja – često se javlja i osip.

Osip od vrućine kod bebe možete očekivati vrlo brzo nakon rođenja, pogotovo ako imate letnju bebu. Novorođenčad su posebno osetljiva na previše toplo vreme, jer njihove znojne žlezde nisu u potpunosti razvijene, pa samim tim ne vrše svoju funkciju u punoj meri.

Šta mislite šta najčešće uzrokuje osip od vrućine?

Uzroci osipa od vrućine

 • Toplo vreme. Pod tim mislimo na ekstremne letnje vrućine sa kojima i odrasli teško izlaze na kraj, a kamoli mališani čiji je organizam još uvek u razvoju.
 • Nezrele znojne žlezde kod mališana su važan faktor koji doprinosi pojavi  osipa od vrućine.
 • Pojedini preparati koji se mažu na određene delove bebinog tela poput krema i losiona.
 • Fizička aktivnost:Starije bebe i deca koja se puno kreću, puze, šetaju, trče,  penju se, takođe mogu da se “pregreju” i dovedu do pojačanog znojenja, a samim tim i do začepljenja znojnih žlezdi. Kao  krajnja posledica  javlja se  osip od vrućine.

Da li se uvek javlja kada je bebi vruće?

 

Nije baš sve tako jednostavno, neće svako znojenje dovesti do pojave osipa.

Do ove kožne promene doći će kada se pore na znojnim žlezdama zapuše. Blokirani znojni kanali sprečavaju isparavanje znoja. Kada nema isparavanja koje vidimo u obliku kapljica znoja na površini kože, to znači da je znoj ostao ispod kože. U takvim situacijama dolazi do crvenila i promena na koži u vidu osipa od vrućine.

 

 

Bebe su veoma male, njihov termoregulacioni sistem još uvek je u razvoju, a spoljašnji uticaji mogu biti nemilosrdni i dovesti do ovakvih promena na koži.

Osip od vrućine ne mora se uvek javiti kada je vruće. Sve zavisi od toga koliko dugo je beba izložena vrućini. Takođe je važno kako je obučena, da li se rashlađuje, koliko se znoji i da li dolazi do začepljenja znojnih žlezda.

Simptomi osipa od vrućine

 

Ne znate kako da prepoznate osip od vrućine? Onda je ovo važan deo teksta za vas koji nikako ne preskačite.

 

osip od vrućine kod beba

 

Ovo su najčešći simptomi po kojima ćete prepoznati ovu pojavu.

 • Promene na koži uglavnom se javljaju na određenim delovima tela. Ova vrsta osipa najčešće je locirana na gornjem delu leđa, na vratu kao i na grudima.
 • Do osipa uglavnom dolazi kada je beba izložena toplom vremenu odnosno ekstremnim temperaturama. Ako nije bilo toplo, a beba je dobila osip, verovatno je u pitanju neki drugi uzrok.
 • Javlja se u vidu veoma sitnih roze-crvenih tačkica koje deluju kao ispupčenja na koži.
 • U nekim slučajevima mogu biti i u obliku vodenih plikova.
 • Osip može svrbeti, a to ćete primetiti po tome što je beba uznemirena, plače, a stariji mališani se i češu.
 • Osim promena na koži, nema drugih simptoma koji bi mogli ukazivati na neko drugo oboljenje.
 • Može se pojaviti svega nekoliko crvenih tačkica, a mogu se javiti i u ogromnom broju po čitavom bebinom telu.

Nije svaka promena na bebinoj koži izazvana vrućinom. Lela to dobro zna. Ona je dugo pokušavala da otkrije gde greši i zašto je koža u pelenskoj regiji njene bebe crvena i iritirana. Slučajno je saznala da postoji jednostavno rešenje za to i od kada njega koristi, više nema iritacija. O čemu je reč? Pročitajte njenu ličnu priču koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/jedina-krema-za-pelensku-regiju-koja-je-spas/

Dakle kada niste sigurni koja kožna promena kod vaše bebe je u pitanju, potražite ove simptome. Ukoliko ih ima, bebi možete pomoći na više načina o kojima ćemo govoriti u nastavku ovog teksta.

Vrste osipa od vrućine

 

Osip od vrućine vrlo često deluje drugačije upravo iz razloga što ih ima više vrsta. 

 • Miliaria rubra je jedna vrsta osipa koja nastaje usled začepljenja izvodnih kanala znojnih žlezda koje se nalaze intraepidermalno. Uglavnom se javlja u veoma toplim krajevima gde su prisutne tropske vrućine.
 • Miliaria crystallina je vrsta osipa koja nastaje kada se začepe izvodni kanali znojnih žlezda koji se nalaze u površinskom sloju kožu.
 • Miliaria profunda je posledica začepljenja izvodnih kanala znojnih žlezda koje se nalaze u dermoepidermalnom spoju.

Osip ili alergija – kako da znate?

 

Tokom toplih letnjih dana, kožne promene kod dece su veoma česte. Obzirom da je najveći organ na njihovom telu veoma osetljiv i da je u procesu razvoja, nije ni čudo što se često javljaju alergije na sunce, alergije na znoj, osip od vrućine i brojne  promene izazvane spoljašnjim uticajima. Ti spoljašnji faktori mogu izazvati crvene fleke na koži, crvene tačkice, a čega su posledica ponekad je teško odrediti.

Vrlo često roditelji mešaju alergiju i osip i ne umeju prepoznati o kakvoj promeni je reč. Hajde da vidimo kako možemo razlikovati i prepoznati o čemu se radi.

 

Karakteristike osipa od vrućine Karakteristike alergije
Javlja se u vidu crvenih tačkica, ponekad i plikova Alergija se manifestuje crvenilom, osipom, ponekad se mogu javiti i plikovi
Svrab Svrab
Lokalizuje se na mestima gde se beba najviše znoji, a to je vrat, prevoji, pelenska regija. Uglavnom su zahvaćene noge, ruke stomak grudi
Nema drugih simptoma Može biti pojava drugih simptoma poput curenja nosa, oticanja, gušenja, crvenila očiju

 

Kao što vidite ponekad je vrlo teško razlikovati osip od alergije, pogotovo ako sa ovim pojavama niste imali iskustva. Lekari već na prvi pogled znaju o čemu se radi, jer se osip od vrućine vezuje za one delove tela gde više dolazi do znojenja tokom toplih dana. 

Kada se javi alergija ona je uglavnom praćena još nekim dodatnim simptomom nakon izlaganja alergenu.

Ukoliko vam je i dalje teško da odredite radi li se o osipu ili alergiji, idite sa svojim detetom kod pedijatra i on će vam dati dijagnozu kao i neophodnu  terapiju.

Gde se može javiti osip od vrućine?

 

Osip od vrućine uglavnom će se javiti na onim delovima tela gde se beba najviše znoji. To će naravno zavisiti i od starosti bebe, da li ona samo leži ili već sedi, da li se kreće. Takođe je važno ima li kosice, koliko je duga i gusta.

Ovi faktori mogu uticati na lokalizaciju osipa, a evo i gde se on najčešće javlja.

Osip od vrućine po licu

 

Lice je deo tela koji je skoro najčešće zahvaćen osipom od vrućine. Razlog tome može biti u direktnoj izloženosti toploj sredini, suncu, toplom vazduhu. Obzirom da se bebino lice ne pokriva i sakriva, nije ni čudo što se beba puno znoji, pa se povećava i šansa za pojavu osipa.

Osip od toplote na vratu

 

Vrat je sledeći na listi najčešćih delova tela zahvaćenih osipom od vrućine. On je takođe vrlo često izložen izvoru toplote, a tu su kosa i odeća koje  mogu  dodatno doprineti pojačanom znojenju na ovom delu.

Toplotni osip po telu

 

Osip od vrućine može se pojavtii na bilo kojem delu tela, dakle nema strogih pravila. Gde će na telu biti lokalizovan zavisi od toga koji deo je izložen izvoru toplote, najčešće suncu, kao i od odeće koju beba nosi. Ukoliko je recimo bodić previše uzak, pripijen uz telo i izrađen od veštačkih i neprijatnih materijala, tada se pojava osipa može očekivati kako u predelu stomaka  tako i u predelu leđa.

Osip u pelenskoj regiji

 

Pelenska regija posebno je podložna ovom problemu. Na tom delu tela koža je uvek prekrivena pelenom i sadržajem iz nje koji stvara toplu i vlažnu sredinu vrlo pogodnu za ovu vrstu osipa. Zbog toga je jako važno redovno menjati pelenu i voditi računa o higijeni pelenske regije.

Sastavni deo nege je i krema za pelensku regiju koja štiti kožu od štetnih uticaja i jača njenu zaštitnu barijeru. Za ovu namenu uvek savetujemo kremu na bazi biljne formule koja ne sadrži nikakve štetne sastojke, jer koži koja se već bori sa nečim ne treba dodatno otežavati. Naprotiv, potrebno joj je olakšati pravom negom.

Naš savet je da to bude Dr Pilar krema za pelensku regiju. Ona je idealna jer koži pruža gomilu negujućih sastojaka i mnogo je više od obične kreme. Pažljivo je kreirana od strane pedijatra i stručnog osoblja koje se bavi tehnološkim procesima i sadrži samo one sastojke koji su blagi nežni za bebinu kožu kao što su: ekstrakt nevena, biljna ulja ( suncokretovo, jojobino i ulje boražine) , shea maslac, lanolin, skvalan, niacinamid, pantenol i vitamin E. Više o ovoj kremi možete saznati na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

 

A ako se osip već pojavio, verovatno vas zanima sledeće…

Kako se leči osip od vrućine kod beba

 

Kada se pojavi osip od vrućine, pre svega je važno da ne paničite. On uglavnom prođe za nekoliko dana, pogotovo ako svojoj bebi pomognete na pravi način.

 

osip od vrućine kod dece

 

Da, ponekad izaziva i neprijatne senzacije bebi u vidu svraba i peckanja, ali itekako ima načina na koje možete ublažiti te neprijatne simptome.

 • Stručnjaci preporučuju česte kupke u mlakoj vodi koje će doprineti rashlađivanju, ali i higijeni i samim tim smanjiti šansu za pojavu osipa. U te svrhe se nikako ne preporučuje upotreba agresivnih kozmetičkih preparata. Bebu kupajte isključivo sa proizvodom koji je prirodnog porekla i koji će doprineti kvalitetu kože, a neće narušiti njenu osetljivu zaštitnu  barijeru.
 • Na predeo kože zahvaćen osipom možete staviti oblogu od mlake vode kako bi se smanjio svrab.
 • Ukoliko primetite da se osip pogoršava i  da se javljaju plikovi, nije na odmet da se posavetujete sa lekarom o eventualnoj terapiji u vidu nanošenja lokalnih preparata za ublažavanje simptoma ukoliko za tim ima potrebe.

Kako sprečiti osip od vrućine kod dece?

 

Preventiva je uvek najbolje rešenje za sve probleme.

 

 

Da ne bi došlo do pojave osipa od vrućine, poslušajte naše savete koji slede:

 • Pobrinite se da bebi ne bude vruće i da se ne znoji. Gledajte da boravi u rashlađenoj prostoriji pogotovo tokom vrelih letnjih dana. Izbegavajte izlazak napolje tokom najtoplijeg dela dana.Preporučuje se korišćenje klima uređaja u cilju rashlađivanja prostora u kojem beba boravi.
 • Vodite računa o tome kako bebu oblačite. Roditelji često imaju potrebu da bebu utopljavaju i da je previše oblače i pokrivaju. To mališanima nikako ne prija. Zato uvek oblačenje prilagodite vremenskim prilikama i gledajte da beba nosi odeću od prirodnih materijala kao što je pamuk. To će obezbediti da koža diše i da se smanji znojenje.
 • Ne pretopljavajte dete. Nema potrebe da bebu uvek bude pokrivena dok je u kolicima ili dok leži na drugom mestu. Ukoliko je napolju toplo, verujte da je i bebi toplo.
 • Presvucite bebu. Ako primetite da se beba oznojila, skinite joj mokru odeću i presvucite je u suvu i  čistu odeću. To će smanjiti mogućnost pojave osipa.
 • Ne preterujte sa kozmetikom. Nemojte nanositi puno kreme, losiona  ili drugih kozmetičkih preparata na bebinu kožu jer to može zapušiti pore i dodatno pojačati znojenje. Sve to bespotrebno komplikuje situaciju i dovodi do pojave osipa. Najvažnije je da je beba čista i da je higijena na zadovoljavajućem nivou. Detetu nije potrebno mnogo preparata, mnogo je važnije da su kvalitetni i na biljnoj bazi.

Kada se obratiti lekaru?

 

Rekli smo da osip od vrućine uglavnom prođe nakon nekoliko dana, ukoliko malo više povedete računa o nekim aspektima o kojima smo pisali u prethodnim delovima teksta. Međutim ponekad se situacija može dodatno zakomplikovati i  tada je potrebno da se obratite lekaru.

Evo kada to treba da uradite:

 • Kada primetite da se stanje pogoršava, da se crvenilo pojačava i naglo širi, konsultujte lekara. Osip ponekad može da se inficira ukoliko recimo dođe u kontakt sa bakterijom.
 • Povišena telesna temperatura udružena sa osipom jasan je znak da je vreme za lekara.
 • Ako primetite da vaša beba funkcioniše drugačije, da je manje aktivna ili previše razdražljiva odvedite je na pregled.

Naravno da ne treba paničiti i za svaku sitnicu trčati kod lekara. Ako sami vidite da je prosto zbog vrućine došlo do promene na koži, malo se potrudite da primenite naše savete i problem će biti rešen.

Međutim ako vam  roditeljski instinkt ne da mira i ako vam dete deluje drugačije, ako se promena na koži ne smiruje i ne povlači, vi svakako dete odvedite na pregled  kod pedijatra.

 

Osip od vrućine je vrlo česta pojava. Očekujte da se u nekom momentu pojavi i kod vaših mališana. Sada znate šta vam je činiti i kako detetu pomoći da bi se simptomi ublažili, a osip smatrao samo jednim sastavnim i bezazlenim delom odrastanja svakog mališana.