strije u trudnoći

Strije u trudnoći i saveti kako ih izbeći!

Zašto nastaju strije u trudnoći? Da li je to nešto neminovno ili nešto što se može izbeći? Evo šta može pomoći da ih sprečite!

Činjenica je – strije su jedan od podsetnika na dane trudnoće i pojavljuju se kod velikog broja žena. Znate one linije koje se pojave na stomaku u raznim nijansama? To su strije i možda vam se čine ružne i nerešive, ali ima par trikova i za njih!

Pročitajte ceo tekst, saznajte sve o njima i razoružajte ih na vreme!

Kako nastaju strije u trudnoći?

 

Bilo da su tamne i ljubičaste, ili blage i rozikaste, strije krase trudničke stomake mnogih žena i ne možemo da se ne zapitamo zašto i kako nastaju.

Uzrok najčešće leži u hormonskim promenama u telu trudnice.

Kada je trudnoća poodmakla, dejstvo hormona je takvo da ono slabi vezivna i potporna tkiva.To dalje povlači manje stvaranje kolagena i elastičnih vlakana unutar ćelija kože. 

Ali nije samo to uzrok!

Tokom trudnoće, koža raste i rasteže se do neverovatnih proporcija preko stomaka i to slabi sredni sloj kože. Ako nije dovoljno elastična, ona puca.

Kada treba da se zaceli, ona to ne može zbog gore pomenutih faktora i nastaje slaba i tanka koža, kao ožiljak. Tako bi se najjednostavnije mogao opisati nastanak strija.

Strije nisu svima zacrtane kao obavezna posledica trudnoće i neke žene će ih dobiti, a neke ih nikada ne dobiju. Ipak, ne ostavljajte to slučaju nego uradite prevenciju.

Zašto je to tako i da li i vi možete biti jedna od tih srećnica bez strija – pročitajte u daljem tekstu!

 

 

Ko je u riziku od nastanka strija?

 

Možda ćete očekivati neka konkretna obeležja rizične grupe kod kojih se strije javljaju, ali zapravo se najviše radi o genetskoj predispoziciji. Ako je vaša majka dobila strije u trudnoći, velika je šansa da ćete i vi imati istu pojavu. Ukoliko ste i inače imali slaba vezivna tkiva i probleme sa izraženijim ožiljcima nakon neke povrede, takođe su šanse za pojavi strija u trudnoći povećane.

Još neki faktori koji utiču na povećanje rizika za pucanje kože u trudnoći su:

  • osobe sa viškom kilograma
  • sa slabom perifernom cirkulacijom,
  • godine trudnice ( mame koje su starije su sklonije ovoj pojavi)
  • blizanačka trudnoća ili veća beba i slični uticaji na veličinu i rast stomaka

Jedan od važnijih uticaja je i neadekvatna nega kože tela tokom trudnoće.

Čak i ako u toku prve trudnoće niste imali strije, nemojte se opustiti, jer se telo i struktura kože menja i druga trudnoća ( i svaka naredna)  je priča za sebe. Koža je već bila izložena naprezanju, i ako joj elastičnost nije prvi put popustila, ne znači da drugi put neće.

Zato je i ovde, kao i u mnogim drugim životnim situacijama, prevencija pola rešenja. Ako na vreme reagujete, strije u trudnoći će vas zaobići. No, ovde je jako bitno da vodite računa čime se negujete. Kozmetika koju koristite je nešto što vaša koža upija i njeni sastojci stižu i do krvotoka.

Aleksandra je našla pravi način. Sprečila je strije jednostavno i bez štetnih sastojaka. I vi možete tako, a o čemu je reč, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

A kada početi sa negom, da ne zakasnite?

Čitajte dalje i saznaćete.

Kada se pojavljuju strije u trudnoći?

 

Da li ste znali da je procenat žena koje razviju strije tokom trudnoće uvek preko 70%?

Prve strije se mogu uočiti poprilično rano, ponekada i oko 13. nedelje trudnoće, ali retko. Češće su u odmakloj trudnoći, negde od 21. nedelje.

Pojava strija je pogotovo izražena u periodu trećeg tromesečja odnosno između 6. i 9. meseca trudnoće.

Smatra se da se u tom periodu koža najviše rasteže, beba tada dolazi do pune porođajne težine, telo je pod uticajem drugačijih hormona. Sve ovo u kombinaciji deluje na stvaranje strija koje se mogu pojaviti na stomaku, struku, grudima, zadnjici i butinama.

U trećem tromesečju je i veća šansa da se trudnica ugoji, smatra se da tada trudnice nagomilavaju najviše masnih naslaga. One dodatno usporavaju cirkulaciju i hidrataciju kože, pa je ona opet izložena povećanom riziku stvaranja strija.

Sve u svemu, kada god da se pojave, male šanse su da će se potpuno izbrisati, pogotovo same od sebe, ali će izbledeti.

Šta je jako važno da znate o strijama pričala je Dr Pilar u ovom videu, ali je dala i sjajno rešenje za koje morate znati. Obavezno pogledajte.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Pilar Svetlana (@dr_pilar_)

 

Kako strije izgledaju? Ovo su simptomi!

 

Izgled strija se menja pa treba da znate da su najtamnije pri samom nastanku, a svetlije kako vreme odmiče.

Dakle, one imaju faze kroz koje prolaze i kroz njih se menjaju.Boje u kojima se strije u trudnoći mogu pojaviti su varijacija između modre i braon u početku, crvena i roza, i zatim rozikaste i bele kada već izblede. Najčešće su crvene strije u trudnoći na početku, i blede strije na kraju.

Sam izgled i oblik strija ne može da bude definisan, jer je kod svake žene različit.

Znate kako tigar ili zebra imaju samo svoje jedinstvene šare? To je slučaj i sa strijama.

Gotovo uvek su vertikalne linije koje mogu biti deblje ili tanje.

Prvo ćemo napomenuti da u samom početku i razvoju strija, koža na stomaku može jako da svrbi. Trudite se da prevaziđete nagon za češanjem, jer što se više češete povećavate šanse da se pojavi još strija.

Uvek pri ruci imajte umirujuću kremu za strije  ili gel koji hladi i smanjuje osećaj iritacije i svraba zbog pojave strija na stomaku!

Nekada se kod nekih mama po sredini stomaka pojavi duga tamnija linija koja se proteže preko celog stomaka. Nemojte se zabrinuti i pomisliti da je strija. To je “Linea negra” koja se izrazi kod nekih žena, dok se kod drugih ne pojavljuje. Uzrok ovoj pojavi su takođe hormoni i genetsko nasleđe.

Crvene strije na stomaku u trudnoći

 

Crvene strije ( Striae Rubrae) nekada mogu da izazovu neugodan osećaj i zabrinutost jer podsećaju na rane. Naravno, one to nisu jer kada nastaju strije koža se ne otvara i ne krvari.

 

strije u trudnoći na stomaku

 

Ova boja je karakteristična za početak pojave strija. Crvena boja je rezultat povećanog protoka krvi u području kao odgovor na pucanje tkiva. Ove strije su često više upaljene i mogu biti osjetljive na dodir. Tada je zadnji momenat da počnete da se bavite negom kože u trudnoći da bi sprečili dalju pojavu i proširivanje strija, iako je najbolje sa tretiranjem kože početi i pre same trudnoće!

Kada je u pitanju druga trudnoća, strije su obavezne ako ih je bilo u toku prve, ali u manjoj količini. Uzrok tome je što je koža već ispucala i proširena, ali to ne znači da ih neće biti.

U nekim slučajevima se strije u drugoj trudnoći udvostruče, ukoliko je beba mnogo krupnija, ili se majka naglo ugoji u većoj meri. To znači da i u drugoj trudnoći, iako imate iskustva, treba da vodite računa o svojoj koži i da je negujete na vreme i sprečite problem na pravi način!

Bele strije u trudnoći

 

Bijele Strije (Striae Albae): S vremenom, crvene strije blede u svetlije, bele ili srebrnaste linije. Ovaj tip strije predstavlja zreliju fazu, gdje je protok krvi smanjen, a ožiljno tkivo se formiralo.

Strije na grudima u toku trudnoće

 

Već znate da grudi imaju posebnu funkciju u toku trudnoće i nakon porođaja. Mlečne žlezde počinju da rade i stvaraju prvo kolostrum a zatim mleko, grudi bujaju i mogu se povećati i za dva konfekcijska broja.

U tom periodu zbog naglog povećanja volumena grudi koža se rasteže i može da popuca – stvore se strije.

Strije na grudima obično nisu velike ni debele. Manje su i bleđih boja, i obično postanu uočljive tek kada se uspostavi pravilo “ponude i potražnje” u toku dojenja. To znači da se grudi ne prepunjavaju već stvaraju onu količinu mleka koja je bebi potrebna. Tada i nakon prestanka dojenja, strije na grudima kod nekih mama postanu vidljivije jer i grudi splasnu. Čak više podsećaju na nabore na grudima, nego na ožiljke kao što je slučaj sa strijama na stomaku ili zadnjici.

Šta je dobro za strije u trudnoći?

Prvo morate da se vodite time da u toku trudnoće nije dozvoljeno da se koristi baš sve i svašta, nego samo provereni kozmetički proizvodi sa naznakom “Za trudnice”. Najbolje bi bilo da su proizvodi na prirodnoj bazi.

 

protiv strija u trudnoći

Među prirodnim melemima za strije u trudnoći često ćete videti da sadrže Shea butter, aloe veru, kamilicu, brojna prirodna ulja.

Trudite se da povećate hidrataciju kože i spolja i iznutra i zato pijte puno tečnosti, a najbolje vode. Takođe, regulišite ishranu u trudnoći .

Ishrana treba da se bazira na zdravim, neprerađenim namirnicama. Znači, sveže voće i povrće, nezasalađeni napici, hrana bogata vitaminom E, A i cinkom – koji su dobri za kožu. Izbegavajte brzu hranu, previše masti, slatkiša jer loše utiču na izgled kože i vezuju za sebe proteine koji su potrebni da bi se stvarao kolagen – sastojak koji jača kožu.

Pilinge za telo koristite barem dva puta u toku meseca. Piling pomaže da se koža osveži i regeneriše i pojačava cirkulaciju. To može pomoći u sprečavanju nastanka strija u trudnoći.

Uvek pratite deklaracije i gledajte da su sastojci koji imaju preparati provereni, dermatološki testirani i dozvoljeni za trudnice. Ovo je jako bitno, jer koža upija ono što nanosimo na nju, a deo toga može dospeti i u krtvotok. 

Još saveta kako sprečiti strije u trudnoći

 

Pre svega je važna prevencija strija u trudnoći i to svaka buduća mama treba da zna. Ako niste koristili kreme i preparate za negu kože pre trudnoće, počnite odmah .

Hidratantna mleka za telo ili meleme i kreme na prirodnoj bazi svaki dan nakon tuširanja nanosite na celo telo, pogotovo na stomak i grudi. Postoji velika verovatnoća da će pomoći.

Krema protiv strija u trudnoći

 

Kreme protiv strija treba da je prirodne i lagane strukture, da ih koža lako upija.

Bilo bi odlično da sadrže prirodna ulja umesto mineralnih ( kokosovo, ricinusovo, maslinovo) , hijaluronsku kiselinu, pantenol, vitamin E. Takođe, s obzirom da koža upija sastojke kozmetike, važno je da nema štetne sastojke kao što su ftalati, parabeni, silikoni, veštačke boje i mirisi.

 

Dr Pilar krema protiv strija je idealna, jer ispunjava sve ove uslove i o njoj se sve više priča. Trudnice su prezadovoljne ovom kremom i svedoče da im zahvaljujući njoj strije na stomaku nisu bile problem. Ni vama neće biti ako je nabavite. Ne lutajte po radnjama, nećete je naći. Ova krema kupuje se samo online i mžožete je jednostavno naručiti na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Strije nekada sa svojom pojavom donose svrab koji se može činiti nepodnošljiv. Trudite se da ne češete stomak, već odmah nanesite kremu za strije koja će smanjiti taj iritirajući osećaj.

Ulja za strije u trudnoći

 

Prirodna ulja mogu biti od velike pomoći kada je prevencija i smanjivanje strija u pitanju. Biljna ulja su bogata vitaminima i mineralima i pomažu koži da bude hidrirana jer su prirodni humektanti. To znači da vezuju elemente vode za ćelije kože i dubinski je hidriraju.

Postoji više ulja koja su dobra za negu kože, a ovo su najbolja:

Bademovo ulje protiv strija u trudnoći

 

Bademovo ulje je već poznato po svojim blagotvornim dejstvima na kožu tela ali i na kosu. Sadrži puno antioksidanata, vitamina i deluje i kao antiinflamotorni agent.

Za početak, možete mazati bademovo ulje na stomak i celo telo i ostaviti da se upije barem 20ak minuta. Kako su prirodna ulja masna, možda ćete imati želju da se istuširate nakon toga. Možete i da tražite preparate koji sadrže ovo ulje, ali ne ostavljaju osećaj masnoće na koži.

Ulje ploda divlje ruže za strije u trudnoći

 

Ulje ploda divlje ruže se smatra jednim od najboljih za tretiranje strija u trudnoći.Ono može da se koristi i kao prevencija pre i tokom trudnoće, ali i kao nega za već nastale strije. Iako se veruje da se već nastale strije ne mogu ukloniti, divlja ruža se pokazala kao vrlo učinkovito i blago prirodno rešenje za ovaj problem.

Dovoljno je naneti ga jednom dnevno, ono nije toliko masno, ali svakako možete kupiti kozmetičke proizvode koji sadrže ovo ulje.

 

 

Ši puter (shea butter) za strije u trudnoći

 

Ši puter je poznat kao odlično sredstvo protiv nastanka strija i hidrataciju kože. Možete ga koristiti potpuno sirovo, hladno obrađeno, jer je tada i najbolje za strije u trudnoći. Obično je u čvrstom obliku, kao stik ili tvrada krema, ali se lako topi kada se nanosi. Ne treba da brinete ni ako ima sitne mrvice po sebi, to samo znači da nije dodatno prerađivano.

Ši puter sadrži esencijalne masnoće i vitamine kao i minerale koji pomažu da koža bude elastična. To dalje znači da će se koža lakše rastezati i smanjiće se šanse za stvarane strija u toku trudnoće.

Nekada je teško pronaći pravi ši puter na tržištu, pa možete odabrati ineki preparat koji ga sadrži u većem procentu.

Maslinovo ulje

 

Jedno od onih ulja koje je uvek dobro imati u kući. Kada ste u drugom stanju ( a i kada niste) dobro je za upotrebu u ishrani, a zbog svojih specifičnih sastojaka, masnih kiselina i skvalana, odlično je za negu kože. Možda je premasno za negu lica, ali za negu stomaka je odlično. Pročitajte detaljno kako se koristi maslinovo ulje protiv strija.

Avokadovo ulje za strije na stomaku

 

Bogato ulje avokada pomaže da koža bude elastična i hidrirana. Sadrži vitamin A, D i E koji imaju izuzetna dejstva na kožu pogotovo na strije i fleke koje se mogu javiti u toku trudnoće. Dovoljno je da ulje utrljavate u kožu svako veče barem 30 minuta pre tuširanja. Deluje i na pospešivanje stvaranja kolagena u koži pa i na tom polju deluje na smanjivanje strija. Kod nas je malo teže pronaći ulje avokada, ali ima preparata koji ga sadrže, samo vodite računa da su i ostali sastojci dozvoljeni za upotrebu trudnicama!

Arganovo ulje za strije na stomaku

 

Arganovo ulje je poznato po svojim dejstvima na lepotu kose i kože celog tela, pogotovo u orijentalnim zemljama. Tamo je arganovo ulje smatrano izvorom mladosti i lepote, i mnoge trudnice ga koriste za sprečavanje stvaranja strija u toku trudnoće. Bogato je vitaminima i brojnim elementima koji deluju na same ćelije koje pod uticajem arganovog ulja zadržavaju vlagu, lakše se regenerišu i ojačavaju svoju poveznicu zbog čega teže pucaju. Koža će biti elastičnija i vezivna tkiva jača nakon korišćenja arganovog ulja, ali se mora koristiti od samog početka trudnoće da bi bio dobra pomoć.

Hidratacija

 

Pijenje dovoljno vode tokom dana pomaže u održavanju elastičnosti kože, što može smanjiti rizik od nastanka strija. Preporučuje se piti najmanje 8-10 čaša vode dnevno.

Balansirana ishrana

 

Ishrana bogata vitaminima i mineralima, posebno vitaminima C, E, cinkom i silicijumom, pomaže u održavanju zdravlja kože. Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, dok vitamin E pomaže u zaštiti kožnih ćelija. Voće, povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i semena trebalo bi da budu osnovni deo ishrane.

Kontrola telesne težine

 

Iako je povećanje težine tokom trudnoće normalno i očekivano, preporučuje se da se to povećanje odvija postepeno i u okviru preporučenih granica. Nagli porast težine može povećati rizik od strija.

Vežbanje

 

Redovno vežbanje može pomoći u održavanju elastičnosti kože i sprečavanju strija. Vežbe poput hodanja, plivanja, i blage aerobike su dobre opcije za trudnice.

Masaža kože

 

Lagana masaža područja koja su sklona strijama (poput stomaka, butina, i grudi) može poboljšati cirkulaciju i podržati zdravlje kože. Masaža se može raditi prstima ili korišćenjem masažnih valjaka, uz primenu ulja ili losiona za hidrataciju.

Nošenje podržavajućeg donjeg veša

Specijalizovani donji veš, kao što je pojas za stomak  i odeća za trudnice mogu pružiti dodatnu podršku stomaku i grudima, smanjujući time pritisak na kožu i potencijal za razvoj strija.

Izbegavanje sunčanja

 

UV zračenje može oštetiti kožu i smanjiti njenu elastičnost, čime povećava rizik od nastanka strija. Preporučuje se izbegavanje direktnog izlaganja suncu i korišćenje zaštitnog faktora kada je to neophodno.

Kada možemo očekivati da se strije povuku?

 

Imajte na umu da ako strije nisu tretirane na vreme ( i pre vremena) šanse da se povuku u potpunosti su izuzetno male. Ali one će svakako posvetliti nakon nekog vremena.

Kada prođe porođaj, beba stigne, stomak se smanji, gube se polako i kilogrami koji su dobijeni – i strije se smanjuju i blede. Dobijaju srebrnkasto-belu nijansu i njihova širina se sužava. Ipak, ostaju zauvek u ovom ili onom obliku. One su samo jedna od promena na telu posle porođaja.

 

strije u trudnoći i posle nje

 

No, ako baš smetaju, posle porođaja za njihovo lečenje možete koristiti širok spektar pomoći. Nakon porođaja i dojenja, dostupni su vam razni tretmani protiv strija koji postoje :

  • mikrodermoabrazija,
  • lasersko uklanjanje strija
  • tetoviranja strija
  • od pomoći mogu biti i preparati za samopotamnivanje, a nekad i šminka može sakriti problem.

Tretman strija može varirati u zavisnosti od njihove faze i boje:

  • Za crvene strije: Tretmani koji ciljaju na poboljšanje cirkulacije i smanjenje upale mogu biti efikasni. Topikalni tretmani poput tretinoina (Retin-A) mogu pomoći u obnavljanju kože i smanjenju crvenila, ali se ne preporučuju tokom trudnoće i dojenja.
  • Za bele strije: Laser terapija i mikrodermoabrazija su među popularnim opcijama za zrelije strije, s ciljem stimulacije proizvodnje kolagena i poboljšanja teksture kože. Hidratantne kreme i ulja također mogu pomoći u održavanju elastičnosti kože i smanjenju vidljivosti bijelih strija.

Ipak, jedini način ih nema  je – prevencija, a  za to je dovoljna dobra krema protiv strija. Složićete se, to je znatno lakše i povoljnije od odlaska na razne tretmane.

Znamo, nije utešno, ali statistički gledano, šanse da izbegnete strije ako ne pokušate da učinite nešto za svoju kožu su dosta male.  Ne iskušavajte sreću nego uzmite stvari u svoje ruke.

Zato naši iskreni saveti izgledaju ovako: čim potvrdite trudnoću, nabavite i preparat za strije.

Zahvalićete nam kasnije.

Reference: 

https://doi.org/10.1016/j.ijwd.2016.11.001

http://www.surgicalcosmetic.org.br/details/75/en-US/stretch-marks–risk-factors

https://www.dermatologytimes.com/view/best-practices-for-treating-stretch-marks-in-pregnancy