strije u trudnoći

Razlozi za pojavu strija u trudnoći i kako ih izbeći!

Zašto nastaju strije u trudnoći? Da li je to nešto neminovno ili nešto što se može izbeći? Evo šta može pomoći da ih sprečite!

Činjenica je – strije su jedan od podsetnika na dane trudnoće i pojavljuju se kod velikog broja žena. Znate one linije koje se pojave na stomaku u raznim nijansama? To su strije i možda vam se čine ružne i nerešive, ali ima par trikova i za njih! Zato pročitajte ceo tekst, saznajte sve o njima i razoružajte ih na vreme!

Kako nastaju strije u trudnoći?

 

Bilo da su tamne i ljubičaste, ili blage i rozikaste, strije krase trudničke stomake mnogih žena i ne možemo da se ne zapitamo zašto i kako nastaju.

Uzrok najčešće leži u hormonskim promenama u telu trudnice.

Kada je trudnoća poodmakla, dejstvo hormona je takvo da ono slabi vezivna i potporna tkiva.To dalje povlači manje stvaranje kolagena i elastičnih vlakana unutar ćelija kože.

Ali nije samo to uzrok!

Tokom trudnoće, koža raste i rasteže se do neverovatnih proporcija preko stomaka. Ako nije dovoljno elastična, ona puca. Kada treba da se zaceli, ona to ne može zbog gore pomenutih faktora i nastaje slaba i tanka koža, kao ožiljak, a to je upravo strija.

Strije nisu svima zacrtane kao obavezna posledica trudnoće i neke žene ih nikada ne dobiju. Zašto je to tako i da li i vi možete biti jedna od tih srećnica – pročitajte u daljem tekstu!

Ko je u riziku od nastanka strija?

 

Možda ćete očekivati neka konkretna obeležja rizične grupe, ali zapravo se najviše radi o genetskoj predispoziciji. Ako je vaša majka dobila strije u trudnoći, velika je šansa da ćete i vi imati istu pojavu. Ukoliko ste i inače imali slaba vezivna tkiva i probleme sa izraženijim ožiljcima nakon neke povrede, takođe su šanse za pojavi strija u trudnoći povećane.

Još neki faktori koji utiču na povećanje rizika za pucanje kože u trudnoći su:

  • osobe sa većom telesnom masom,
  • sa slabom perifernom cirkulacijom,
  • godine trudnice
  • blizanačka trudnoća ili veća beba i slični uticaji.

Jedan od važnijih uticaja je i neadekvatna nega kože tela i pre trudnoće.

Čak i ako u toku prve trudnoće niste imali strije, nemojte se opustiti, jer se telo i struktura kože menja i svaka trudnoća je priča za sebe.

Zato je i ovde, kao i u mnogim drugim životnim situacijama, prevencija pola rešenja. Ako na vreme reagujete, strije u trudnoći će vas možda i zaobići.

Kada se pojavljuju strije u trudnoći?

 

Da li ste znali da je procenat žena koje razviju strije tokom trudnoće uvek preko 70%?

Prve strije se mogu uočiti poprilično rano, ponekada i oko 13. nedelje, ali retko. Češće su u odmakloj trudnoći, negde od 21. nedelje.

Pojava strija je pogotovo izražena u periodu trećeg tromesečja odnosno između 6. i 9. meseca trudnoće.

Smatra se da se u tom periodu koža najviše rasteže, beba tada dolazi do pune porođajne težine, telo je pod uticajem drugačijih hormona. Sve ovo u kombinaciji deluje na stvaranje strija koje se mogu pojaviti na stomaku, struku, grudima, zadnjici i butinama.

U trećem tromesečju je i veća šansa da se trudnica ugoji, smatra se da tada trudnice nagomilavaju najviše masnih naslaga. One dodatno usporavaju cirkulaciju i hidrataciju kože, pa je ona opet izložena povećanom riziku stvaranja strija.

Sve u svemu, kada god da se pojave, male šanse su da će se potpuno izbrisati, pogotovo same od sebe, ali će izbledeti.

Kako strije izgledaju?

 

Izgled strija se menja pa treba da znate da su najtamnije pri samom nastanku, a svetlije kako vreme odmiče.

Boje u kojima se strije u trudnoći mogu pojaviti su varijacija između modre i braon u početku, crvena i roza, i zatim rozikaste i bele kada već izblede. Najčešće su crvene strije na početku, i blede strije na kraju.

Sam izgled i oblik strija ne može da bude definisan, jer je kod svake žene različit.

Znate kako tigar ili zebra imaju samo svoje jedinstvene šare? To je slučaj i sa strijama.

Gotovo uvek su vertikalne linije koje mogu biti deblje ili tanje.

Prvo ćemo napomenuti da u samom početku i razvoju strija, koža na stomaku može jako da svrbi. Trudite se da prevaziđete nagon za češanjem, jer što se više češete povećavate šanse da se pojavi još strija.

Uvek pri ruci imajte umirujuću kremu ili gel koji hladi i smanjuje osećaj iritacije i svraba zbog pojave strija na stomaku!

Nekada se kod nekih žena po sredini stomaka pojavi duga tamnija linija koja se proteže preko celog stomaka. Nemojte se zabrinuti i pomisliti da je strija. To je “Linea negra” koja se izrazi kod nekih žena, dok se kod drugih ne pojavljuje. Uzrok ovoj pojavi su takođe hormoni i genetsko nasleđe.

Crvene strije na stomaku u trudnoći

 

Crvene strije nekada mogu da izazovu neugodan osećaj i zabrinutost jer podsećaju na rane. Naravno, one to nisu jer kada nastaju strije koža se ne otvara i ne krvari.

 

strije u trudnoći na stomaku

 

Ova boja je karakteristična za početak pojave strija. Tada je zadnji momenat da počnete da se bavite negom kože u trudnoći da bi sprečili dalju pojavu i proširivanje strija, iako je najbolje sa tretiranjem kože početi i pre same trudnoće!

Kada je u pitanju druga trudnoća, strije su obavezne ako ih je bilo u toku prve, ali u manjoj količini. Uzrok tome je što je koža već ispucala i proširena, ali to ne znači da ih neće biti.

U nekim slučajevima se strije u drugoj trudnoći udvostruče, ukoliko je beba mnogo krupnija, ili se majka naglo ugoji u većoj meri. To znači da i u drugoj trudnoći, iako imate iskustva, treba da vodite računa o svojoj koži i da je negujete na vreme i na pravi način!

Strije na grudima u toku trudnoće

 

Već znate da grudi imaju posebnu funkciju u toku trudnoće i nakon porođaja. Mlečne žlezde počinju da rade i stvaraju prvo kolostrum a zatim mleko, grudi bujaju i mogu se povećati i za dva konfekcijska broja.

U tom periodu zbog naglog povećanja volumena grudi koža se rasteže i može da popuca – stvore se strije.

Strije na grudima obično nisu velike ni debele. Manje su i bleđih boja, i obično postanu uočljive tek kada se uspostavi pravilo “ponude i potražnje” u toku dojenja. To znači da se grudi ne prepunjavaju već stvaraju onu količinu mleka koja je bebi potrebna. Tada i nakon prestanka dojenja, strije na grudima postanu vidljivije jer i grudi splasnu. Čak više podsećaju na nabore na grudima, nego na ožiljke kao što je slučaj sa strijama na stomaku ili zadnjici.

Šta je dobro za strije u trudnoći?

Prvo morate da se vodite time da u toku trudnoće nije dozvoljeno da se koristi baš sve i svašta, nego samo provereni proizvodi sa naznakom “Za trudnice”. Najbolje bi bilo da su proizvodi na prirodnoj bazi.

 

protiv strija u trudnoći

Među prirodnim melemima za strije u trudnoći često ćete videti da sadrže Shea butter, aloe veru, kamilicu, brojna prirodna ulja.

Trudite se da povećate hidrataciju kože i spolja i iznutra i zato pijte puno vode. Takođe, regulišite ishranu u trudnoći unosite puno zelenog povrća i pazite na kilažu.

Pilinge za telo koristite barem dva puta u toku meseca. Piling pomaže da se koža osveži i regeneriše i pojačava cirkulaciju. To može pomoći u sprečavanju nastanka strija u trudnoći.

Uvek pratite deklaracije i gledajte da su sastojci provereni, dermatološki testirani i dozvoljeni za trudnice. Ovo je jako bitno, jer koža upija ono što nanosimo na nju, a deo toga može dospeti i u krtvotok. 

Još saveta kako sprečiti strije u trudnoći

 

Prvo i pre svega je važna prevencija. Ako niste koristili kreme i preparate za negu kože pre trudnoće, počnite odmah na početku trudnoće.

Hidratantna mleka za telo ili meleme i kreme na prirodnoj bazi svaki dan nakon tuširanja nanosite na celo telo, pogotovo na stomak i grudi.

Kreme protiv strija

 

Krema protiv stija u trudnoći treba da su prirodne i lagane strukture. Bilo bi odlično da sadrže elemente avokada, aloe vere i vitamina. Peptidi avokada ojačavaju vezivna tkiva u koži i daju joj elastičnost. Vitamini hrane kožu i pomažu da se regeneriše. Aloja neguje, hidrira i najvažnije umiruje kožu kada su u pitanju iritacije.

Strije nekada sa svojom pojavom donose svrab koji se može činiti nepodnošljiv. Trudite se da ne češete stomak, već odmah nanesite kremu za strije koja će smanjiti taj iritirajući osećaj.

Ulja za strije u trudnoći

 

Prirodna ulja mogu biti od velike pomoći kada je prevencija i smanjivanje strija u pitanju. Biljna ulja su bogata vitaminima i mineralima i pomažu koži da bude hidrirana jer su prirodni humektanti. To znači da vezuju elemente vode za ćelije kože i dubinski je hidriraju.

Neka od prirodnih ulja za strije su:

Bademovo ulje protiv strija u trudnoći

Bademovo ulje je već poznato po svojim blagotvornim dejstvima na kožu tela ali i na kosu. Sadrži puno antioksidanata, vitamina i deluje i kao antiinflamotorni agent.

Za početak, možete mazati bademovo ulje na stomak i celo telo i ostaviti da se upije barem 20ak minuta. Kako su prirodna ulja masna, možda ćete imati želju da se istuširate nakon toga. Možete i da tražite preparate koji sadrže ovo ulje, ali ne ostavljaju osećaj masnoće na koži.

Ulje ploda divlje ruže za strije u trudnoći

Ulje ploda divlje ruže se smatra jednim od najboljih za tretiranje strija u trudnoći.Ono može da se koristi i kao prevencija pre i tokom trudnoće, ali i kao nega za već nastale strije. Iako se veruje da se već nastale strije ne mogu ukloniti, divlja ruža se pokazala kao vrlo učinkovito i blago prirodno rešenje.

Dovoljno je naneti ga jednom dnevno, ono nije toliko masno, ali svakako možete kupiti kozmetičke proizvode koji sadrže ovo ulje.

Ši puter (shea butter) za strije u trudnoći

Ši puter je poznat kao odločno sredstvo protiv nastanka strija i hdrataciju kože. Možete ga korsititi potpuno sirovo, hladno obrađeno jer je tada i najbolje za strije u trudnoći. Obično je u čvrstom obliku, kao stik ili tvrada krema, ali se lako topi kada se nanosi. Ne treba da brinete ni ako ima sitne mrvice po sebi, to samo znači da nije dodatno prerađivano.

Ši puter sadrži esencijalne masnoće i vitamine kao i minerale koji pomažu da koža bude elastična. To dalje znači da će se koža lakše rastezati i smanjiće se šanse za stvarane strija u toku trudnoće.

Nekada je teško pronaći pravi ši puter na tržištu, pa možete odabrati ineki preparat koji ga sadrži u većem procentu.

Avokadovo ulje za strije na stomaku

Bogato ulje avokada pomaže da koža bude elastična i hidrirana. Sadrži vitamine A, D i E koji imaju izuzetna dejstva na kožu pogotovo na strije i fleke koje se mogu javiti u toku trudnoće. Dovoljno je da ulje utrljavate u kožu svako veče barem 30 minuta pre tuširanja. Deluje i na pospešivanje stvaranja kolagena u koži pa i na tom polju deluje na smanjivanje strija. Kod nas je malo teže pronaći ulje avokada, ali ima preparata koji ga sadrže, samo vodite računa da su i ostali sastojci dozvoljeni za upotrebu trudnicama!

Arganovo ulje za strije na stomaku

Arganovo ulje je poznato po svojim dejstvima na lepotu kose i kože celog tela, pogotovo u orijentalnim zemljama. Tamo je arganovo ulje smatrano izvorom mladosti i lepote, i mnoge trudnice ga koriste za sprečavanje stvaranja strija u toku trudnoće. Bogato je vitaminima i brojnim elementima koji deluju na same ćelije. Ćelije pod uticajem arganovog ulja zadržavaju vlagu, lakše se regenerišu i ojačavaju svoju poveznicu zbog čega teže pucaju. Koža će biti elastičnija i vezivna tkiva jača nakon korišćenja arganovog ulja, ali se mora koristiti od samog početka trudnoće.

Kada možemo očekivati da se strije povuku?

 

Imajte na umu da ako strije nisu tretirane na vreme ( i pre vremena) šanse da se povuku u potpunosti su izuzetno male. Ali one će svakako posvetliti nakon nekog vremena.

Kada beba stigne, stomak se smanji, gube se polako i kilogrami koji su dobijeni – i strije se smanjuju i blede. Dobijaju srebrnkasto-belu nijansu i njihova širina se sužava.

 

strije u trudnoći i posle nje

 

Nakon trudnoće i dojenja, dostupni su vam razni tretmani protiv strija – od lasera, do hemijskih pilinga, pa i tetoviranja strija. Ipak, jedini način ih nema  je – prevencija. A za to je dovoljna dobra krema protiv strija. Složićete se, to je znatno lakše i povoljnije od odlaska na razne tretmane.

Znamo, nije utešno, ali statistički gledano, šanse da izbegnete strije ako ne pokušate da učinite nešto za svoju kožu su dosta male.  Ne iskušavajte sreću nego uzmite stvari u svoje ruke.

Zato vam dajemo iskren savet – čim potvrdite trudnoću, nabavite i preparat za strije.

Zahvalićete nam kasnije.