kozmetika za trudnice

Najbolja kozmetika za trudnice – birajte pažljivo!

Važno vam je da se negujete tokom trudnoće? Onda morate znati da kozmetika za trudnice mora biti pažljivo odabrana. Uz ovaj vodič biće lakše.

Kada ste u drugom stanju, nije svejedno koje kozmetičke preparate koristite.

Obratite pažnju na sastav svega što kupujete.

Mnogi sastojci mogu naneti više štete nego koristi, a u nastavku vam otkrivamo i koje treba da izbegavate.

Zašto kozmetika za trudnice treba da bude posebna?

 

Verovatno znate da je drugo stanje zaista posebno, ali istovremeno i prilično osetljivo. U kom smislu? U smislu da sada u stomaku imate bebu koja putem krvotoka dobija sve što unesete u svoje telo ili nanesete na svoju kožu. 

Zato se mora voditi računa o izboru kozmetike. Ona za vreme trudnoće mora biti posebna kako ne bi sadržala štetne sastojke koji mogu dospeti do bebe i nepovoljno uticati na ishod trudnoće i bebin razvoj. 

Sa druge strane,  promene koje se dešavaju u vašem telu doprinose tome da ste sada mnogo osetljivije i vrlo lako se može desiti da vam neki kozmetički preparati zasmetaju. 

Eto, i zato kozmetika za trudnice mora biti posebna, odnosno proizvedena od pažljivo odabranih sastojaka.

 

 

Štetni sastojci u kozmetici i njihov uticaj u trudnoći

 

Jasno nam je da nisu svi potkovani znanjem i informacijama o sastojcima koji mogu biti štetni. Na etiketi svakog proizvoda nalazi se sastav i pobrojano je sve što se nalazi unutar tog proizvoda. Kada pročitate šta tamo piše verovatno pola od toga ne razumete.

 

sastojci kozmetike za trudnice

 

Zato sada izdvajamo štetne sastojke koje treba da izbegavate i detaljno vas informišemo o načinu na koji utiču na trudnoću i bebin razvoj. 

Retinol

 

Ovaj sastojak je poznat kao derivat vitamina A. Iako je opšte poznato da je vitamin A veoma koristan, kada je reč o trudnoći, treba voditi računa o njegovoj zastupljenosti u kozmetičkim preparatima.

Pokazalo se da prevelike količine retinola mogu dovesti  do deformacija u razvoju bebine glave, mozga, srca i kičmene moždine.

Možda vam zvuči neverovatno da jedan sastojak iz recimo neke kreme nanese ovakve posledice, ali bolje ih je  sprečiti i izbegavati kupovinu ovakve kozmetike.

Retinol u kozmetičkim proizvodima ima ulogu u borbi protiv akni i starenja, ali kako lekari kažu treba biti oprezan i naći odgovorajuću zamenu za tretiranje ovih stanja. Dobra vest je da ima i drugih rešenja koja su naravno bezbedna i proizvedena na prirodnoj osnovi. 

Oksibenzon

 

Ovaj sastojak vrlo se često nalazi u kremama za sunčanje. Iako se one itekako preporučuju radi zaštite od UV zračenja, tokom trudnoće treba biti oprezan.

Trudnicama se savetuje da izbegavaju kreme za sunčanje koje nisu prirodne već u sebi sadrže sastojak poput oksibenzona koji može narušiti zdravlje bebe usled remećenja rada hormona kod trudnica.  

Benzoil peroksid i salicilna kiselina

 

Ova dva sastojka često se koriste u borbi protiv akni. Opšte je poznato da se veliki broj trudnica suočava sa bubuljicama usled promenjenog hormonskog statusa. Naravno da nijedna žena ne želi akne na svom licu i vrlo često su spremne na sve radi lepog izgleda. Međutim tokom drugog stanja zdravlje trudnica i beba  treba da bude na prvom mestu i zato se ne savetuje kozmetika koja u sebi sadrži benzoil peroksid i salicilnu kiselinu.

Problem može nastati ako se ovi sastojci upotrebljavaju u velikim i nekontrolisanim količinama, jer znaju uzrokovati probleme tokom trudnoće i porođajne defekte. Mnogi lekari kažu da svojim pacijentkinjama i u toku trudnoće prepisuju proizvode sa ovim sastojcima, ali se oni koriste u strogo ograničenim količinama i po preporuci lekara. 

Može se desiti da vam lekar da vrlo precizno uputstvo na koja mesta i u kojim količinama da nanesete recimo kremu protiv akni. Obavezno ga poslušajte i ne činite ništa na svoju ruku. .

Hidrokinon

 

Pojavila vam se takozvana trudnička maska odnosno pigmentacija kože? Onda se vrlo lako može desiti da vam preporuče preparate koji sadrže baš hidrokinon. Međutim, ovaj sastojak je u mnogim zemljama čak i zabranjen za upotrebu.

Važno je reći da nema dokazanih povezanosti ovog sastojka sa štetnim ishodima trudnoće, ali je stručnjacima problematično to što koža upije i do 45,3% ove supstance koja ponekad može imati neželjena dejstva, a da se pritom teško utvrđuje da li je baš ova supstanca uzrok.

Kažu da je bolje sprečiti nego lečiti, zato se opredelite za bezbednije preparate tokom trudnoće. Uostalom trudnička maska će proći sama od sebe kada se porodite i kada se funkcionisanje organizma  vrati na uobičajeno funkcionisanje. 

 Paraben

 

Ova vrsta konzervansa u kozmetici se koristi kako bi sprečila kvarenje proizvoda.Verovatno znate da parabeni generalno nisu najpoželjniji sastojak, a pogotovo ne u kozmetici za trudnice. Zašto? Zato što se pokazalo da prenatalno izlaganje parabenima može  za posledicu imati spontani  pobačaj, nisku porođajnu težinu, pa čak i  probleme u ponašanju bebe kada odraste. 

Da bi znali koji proizvod sadrži parabene, potrebno je pročitati deklaraciju. Ukoliko na njoj naiđete na nazive koji u svom nastavku sadrže “ben” znajte da su to parabeni kao što je propilparaben, metilparaben.

Razlog svemu tome je taj što se parabeni veoma lako apsorbuju kroz kožu i remete rad hormona trudnice. Sa hormonima se ne igra i zato oprez prilikom kupovine kozmetike.

Aluminijum hlorid

 

Prema rečima stručnjaka ovaj sastojak je problematičan kada se koristi u velikim količinama.

Koje su to količine?  Kada je njegovo prisustvo minimalno kao što je to u antiprespirantima i iznosi do 6%, onda se može koristiti. Antiprespiranti se vrlo često koriste ako je prisutno znojenje u trudnoći koje muči veliki broj žena, a mnoge i ne misle o sastavu. Aluminijum se često pominje kao krivac za rak dojke, a dodatno treba da ste na oprezu u trudnoći.

Sve preparate koj sadrže aluminijum hlorid u mnogo većim količinama od 6%, koristite isključivo ako vam ih prepiše lekar.  Dakle, oprez, čitajte deklaracije  i proverite u kom procentu je zastupljen aluminijum hlorid. Danas ima sijaset proizvoda bez aluminijuma koji sasvim lepo rade svoj posao.

Flatati i formaldehid

 

Flatati su hemijski sastojci koje treba izbegavati tokom trudnoće. Najčešće se nalaze u parfemima i lakovima za nokte. Nisu poželjni jer mogu uzrokovati probleme u razvoju bebe tokom trudnoće, a isto tako i zdravstvene probleme poput dijabetesa i hipertenzije.

 

kozmetika u trudnoći

 

Formaldehid je izuzetno kancerogen sastojak koji se  nalazi u kremama za sunčanje, balzamima i šamponima. Ovi kozmetički preparati su vrlo često u upotrebi zato obratite pažnju da li se nalaze na deklaraciji.

Esencijalna ulja

 

Ako ste pomislili da će vam prirodna esencijalna ulja rešiti problem na prirodan način, prevarili ste se. Iako imaju svoje benefite, pojedina esencijalna ulja znaju biti štetna tokom trudnoće.

Zašto?

Zato što su ona u stvari čist ekstrakt biljke koji se ne razblažuje, što znači da su dosta “jaka”. Da ne bi bilo zabune važno je da znate razliku između ulja. Esencijalna ulja smo već  pomenuli, a etarska ulja su prirodni sastojci aromatičnih biljaka. Hladno ceđena ulja su ona koja se dobijaju mehaničkim presovanjem samo jedne biljke bez ikakvih dodataka kao što je recimo hladno ceđeno maslinovo ulje. Sada kada je jasna razlika, lakše ćete se snaći u ovoj temi.

Ako niste znali, esencijalna ulja jasmina i žalfije ponekad mogu uzrokovati kontrakcije. Ulje ruzmarina u nekim slučajevima izaziva krvarenje i povišenje krvnog pritiska. 

Ovaj efekat neobrađena esencijalna ulja mogu imati kada se direktno nanose na kožu.

Ako se ona nalaze u prirodnoj kozmetici onda su bezbedna za upotrebu jer prolaze proces prerade pa su razblažena  i ne uzrokuju probleme.

Bezbedni sastojci u kozmetici za trudnice

A evo i spisak sastojaka koji su bezbedni u trudnoći

Hidratantni sastojci

 

Hidratacija je ključna za održavanje zdravlja i elastičnosti kože, posebno tokom trudnoće kada koža može postati suva i zategnuta. Sigurni hidratantni sastojci uključuju:

 • Hijaluronska kiselina: Poznata po svojoj sposobnosti zadržavanja velike količine vode, hijaluronska kiselina može pomoći u održavanju kože hidratiziranom i mekom.
 • Glicerin: Kao humektant, glicerin privlači vlagu iz vazduha u kožu, pomažući joj da ostane hidratizirana i glatka.

Antioksidansi

 

Antioksidansi štite kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što je posebno važno tokom trudnoće kada je koža osjetljivija na spoljašnje uticaje.

 • Vitamin C: Ovaj snažan antioksidans može pomoći u borbi protiv znakova starenja, podsticanju proizvodnje kolagena i ujednačavanju tona kože. Preporučuje se upotreba derivata vitamina C koji su stabilniji i nežniji za kožu.
 • Vitamin E: Djeluje kao hidratant i antioksidans, vitamin E pomaže u obnavljanju i zaštiti kože, čineći je mekom i zdravom.

Ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama

 

Prirodna ulja mogu pružiti dubinsku hidrataciju i hranjive sastojke potrebne za održavanje zdravlja kože tijekom trudnoće.

 • Ulje jojobe: Struktura slična sebumu čini ga idealnim za hidrataciju i njegu kože, pomažući u održavanju prirodne ravnoteže vlage.
 • Ulje slatkog badema: Bogato vitaminima A i E, ovaj blagi emolijent može pomoći u smanjenju svraba i iritacija, čineći kožu mekom i glatkom.

Sastojci za umirivanje

 

Trudnička koža može biti posebno osjetljiva na iritacije, pa je važno odabrati proizvode koji sadrže sastojke koji umiruju i smanjuju crvenilo.

 • Aloe vera: Poznata po svojim umirujućim i hidratantnim svojstvima, aloe vera može pomoći u smirivanju iritirane kože i promicanju zacjeljivanja.
 • Ekstrakti zelenog čaja: Bogati antioksidansima, ekstrakti zelenog čaja mogu umiriti kožu i smanjiti vidljivost crvenila.

Iako su ovi sastojci generalno bezbedni tokom trudnoće, individualne reakcije na proizvode mogu se razlikovati. Preporučuje se konsultacija sa dermatologom ili ginekologom pre uvođenja novih proizvoda u režim nege kože.

Kozmetički proizvodi potrebni trudnicama

 

Sasvim je normalno i očekivano da trudnice žele nastaviti sa negom kože i tokom trudnoće.

Tokom trudnoće, žene mogu iskusiti različite probleme sa kožom za koje im može biti potrebna specifična kozmetika. Ovi problemi uključuju:

 • hiperpigmentaciju, kao što je melazma (tamne mrlje na licu) i linea nigra (tamna linija koja se proteže od pupka do stidnih dlaka)
 • strije
 • celulit
 • akne
 • različite vrste osipa i iritacija​​
 • suva koža
 • proširene vene

Za svaki od ovih problema postoje specifični kozmetički proizvodi ili tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma ili sprečavanju njihovog razvoja

Drugo stanje prolazi, a na telu mogu ostati tragovi koje ne želimo da ponesemo u budućnost. Zato se često koriste upravo sledeći kozmetički preparati.

Krema protiv strija

 

Strije su jedan od najvećih neprijatelja kože tokom trudnoće. Usled promene u kilaži, rasta bebe i rastezanja kože u predelu stomaka i bokova, dolazi do njihove pojave. Mogu biti raznih nijansi, oblika  i veličina. Kakve god da su nijedna žena ne voli da ih vidi na svom telu.

Zato su kreme protiv strija jedan od glavnih proizvoda u kupatilu svake trudnice.

 Birajte one kreme koje su na prirodnoj osnovi i u sebi sadrže sastojke koji će doprineti hidrataciji kože i  samim tim manjoj pojavi strija. Suština je u hidrataciji. Što je koža suvlja to je veća šansa za pojavu strija.

 

Dr Pilar krema za kožu sklonu strijama je dragulj među kremama za strije. Zahvaljujući svojim sastojcima kao što su pantenol, hijaluron, biljna ulja, vitamin E, savršeno hidrira kožu i održava njenu elastičnost. Pri tom, nema štetnih sastojaka, parabena, mineralnih ulja, ftalata, alergenih mirisa ni boja. Mame su kunu u njeno dejstvo jer je pomogla da im se strije ne pojave. I vaša koža može biti bez strija ako je naručite na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Ponekad je najbolje da se pozabavite preventivom. Vodite računa da se dovoljno hidrirate i na vreme krenete sa negom uz pomoć prirodnih preparata. Oni će učiniti da vaša koža bude elastičnija, nahranjenija i samim tim otpornija na pojavu strija i sve promene koje je očekuju tokom trudnoće.

Krema za grudi

 

Tokom i nakon trudnoće veliki broj žena može da doživi veliku promenu kada je izgled grudi u pitanju. Od uticaja hormona i dojenja grudi često promene veličinu, postanu opuštene i jednostavno izgube prvobitni oblik.  Zato se žene često već tokom trudnoće odlučuju za primenu krema koje bi doprinele tome da koža na grudima ostane čvrsta i zategnuta. 

Vodite računa o sastavu ovih krema i načinu primene. Stručnjaci savetuju da prilikom stavljanja kreme, grudi ne masirate intenzivno kako ne bi izazvali kontrakcije. Dovoljno je da kremu nanesete u tankom sloju i utrljate blagim kružnim pokretima.

Za pripremu grudi za dojenje možete koristiti i posebne kreme namenjene bradavicama dojki.

Krema za lice

 

Krema za lice nezaobilazni je deo u nezi lica svake žene. Kod trudnica je dobar izbor kreme od ključnog značaja.

 

krema za lice za trudnice

 

Zašto?

Zato što se tokom drugog stanja znaju javiti problemi u vidu akni i pigmentacije na koži.

Naravno da trudnice ne žele ništa od toga na svom licu i zato je izbor kreme veoma važan. Neka vaša kupovina ide u pravcu prirodnih preparata koji su bezbedni, a ujedno i vrlo efikasni. 

Kozmetika za higijenu

 

Higijena je neizostavni deo svakodnevnice. Iako se vrlo često uzima zdravo za gotovo i preparati se kupuju bez nekog kriterijuma, vreme je za promenu.

Tokom drugog stanja potrebno je voditi računa kakve sapune i šampone korisitite. Sve što nanesete na kožu, bude delimično upijeno i dospeva do vaše bebe. 

Zato je najbolja  i najsigurnija opcija kupovina prirodnih preparata. Birajte šampone koji  ne sadrže štetne sastojke poput sulfata, parabena  i silikona, a isto tako obratite pažnju i prilikom kupovine sapuna i ostale kozmetike.

Da li je bezbedna kozmetika sa ureom za trudnice

 

Iako nema čvrstih dokaza da urea negativno utiče na razvoj bebe, takođe nema ni dovoljno precizno i kontrolisano sprovedenih istraživanja na ovu temu. Dakle, najsigurnije je povećati oprez.

Pojedini stručnjaci navode da je koncentracija uree ispod 10% bezbedna, a ukoliko se urea nalazi u kozmetičkom preparatu u većem procentu onda može izazvati iritacije na koži.

Zato bi bilo najbolje da se pre kupovine i upotrebe kozmetike sa ureom posavetujete sa svojim lekarom i proverite bezbednost preparata koji želite koristiti.

Kozmetički proizvodi koji nisu bezbedni za trudnice

 

Kozmetički proizvodi koji se nalaze na tržištu uglavnom su bezbedni za upotrebu jer prolaze određene kontrole koje vode računa o njihovom sastavu.

Kada ste trudni onda je na vama odgovornost da povedete više računa prilikom kupovine proizvoda. Na mnogim preparatima je naznačeno da li su dozvoljeni za korišćenje u trudnoći, ali to nije slučaj sa svakim proizvodom. 

Vreme je da čitate sastav i vidite da li je naglašeno da je korišćenje u trudnoći bezbedno.

U suštini važno je da izbegavate sve proizvode koji sadrže štetne sastojke koje smo naveli u prethodnom delu teksta.

Obratite pažnju i kojim kozmetičkim tretmanima se podvrgavate u trudnoći. Mnogi laserski tretmani, keratin, fileri i botoks se ne preporučuju u trudnoći.

Za svaki tretman koji želite da odradite, posavetujte se sa profesionalcima odnosno dermatolozima i proverite njihovu bezbednost po vaše i bebino zdravlje.

Najbolja kozmetika za trudnice

 

Dosta smo govorili o štetnim sastojcima i tome šta treba izbegavati. Sada je vreme da vas uputimo na najbolje i najbezbednije brendove kada je u pitanju kozmetika za trudnice. 

 

Dr Pilar

 

Ovo je još uvek mlad brend, ali se sve više probija i sve se više o njemu priča. Sa razlogom, jer  zaista nudi maksimalan kvalitet za fer cenu. Kada je kozmetika za trudnice u pitanju, onda se tu izdavaja krema protiv strija – bez parabena, ftalata, irtanasa… Ovo je ujedno i domaći brend, što je još jedan razlog da mu damo podršku.

Alverde

 

Alverde je odavno poznata marka koja se izdvaja po prirodnoj kozmetici proizvedenoj od organski uzgojenih biljaka. U svojoj paleti ima proizvode za negu lica, tela, kose i proizvode za bebe, šminkanje, sunčanje. Sigurni smo da ćete u širokoj ponudi pronaći nešto i za sebe. Za mame postoji posebna linija koja je na bazi sleza. U pitanju je mama ulje za telo, puter za telo i kremasta kupka.

Weleda

 

Weleda je još jedno ime koje je sinonim za prirodnu kozmetiku visokog kvaliteta. U svom asortimanu ima proizvode za negu lica, tela, negu trudnica i dece. Postoji posebna serija proizvoda za trudnice i mame u kojima možete naći:

 • ulje za masažu protiv strija
 • puter protiv strija
 • ulje za zaštitu bradavica i masažu grudi
 • ulje za masažu perineuma

 

Sebamed kozmetika za trudnice

 

Sebamed nudi kozmetiku visokog kvaliteta namenjenu kako najmlađima tako i odraslima. Što se striktno kozmetike za trudnice tiče, najpoznatija je njhova krema protiv strija.

Azeta

 

U pitanju je ne toliko izbvikan brend koji u ponudi ima kozmetiku za žene u drugom stanju. Izdvajaju se:

 • organsko ulje za zaštitu bradavica
 • organska krema protiv strija
 • krema za noge i stopala protiv otoka
 • organska kupka za intimnu regiju

Mustela

 

Ovo je poznati brend koji takođe ima svoju liniju proizvoda za trudnice:

 • serum za učvršćivanje grudi
 • krema za prevenciju strija
 • ulje za strije
 • gel za umorne noge
 • umirujući balzam za bradavice

 

Drage trudnice, nema potrebe da se odreknete kozmetike tokom drugog stanja. Sasvim je razumljivo da želite ostati lepe i negovane. Dobra vest je da ima kvalitetnih i bezbednih načina da se to učini tokom jednog od najlepših perioda u životu. Na vama je samo da za sebe pronađete odgovarajuće proizvode.