nega kože u trudnoće

Nega kože u trudnoći na BEZBEDAN način!

Nega kože u trudnoći vrlo je važna , a znate li da je izbor kozmetike još važniji? Verujte, nije svejedno šta koristite i čime se negujete.  Zato pročitajte kako da kupujete bezbedne i efikasne proizvode za negu kože i ne ugrozite razvoj vaše bebe.

Koža je naš najveći organ koji nas štiti od spoljašnjih uticaja. Zato je vrlo značajno da je adekvatno štitimo i negujemo, pogotovo ako u nama raste jedno novo biće.

Vaša koža će biti tu i nakon trudnoće, zato je nikako ne zapostavljajte već na vreme krenite sa odgovarajućom negom.

Nega kože u trudnoći treba da bude posebna

 

Znate da beba u stomaku u svoj organizam unosi ono što unosi i majka. Dakle ako se vi zdravo hranite, zdravo se hrani i vaša beba.

Isto tako je i sa negom kože.

Ono što nanesete na svoju kožu ulazi u vaš organizam i putem krvotoka stiže do bebe. Zato obratite pažnju koje proizvode kupujete, jer nije svejedno.

Izaberite bezbednu kozmetiku za negu kože u trudnoći

 

Što se nege u trudnoći tiče, ona u ovom periodu treba da bude zaista posebna. Proizvodi koje kupujete treba pre svega da budu bezbedni, odnosno da ne sadrže štetne sastojke. Birajte kozmetiku koja je namenjena trudnicama ili na kojoj je naglašeno da je bezbedna za korišćenje tokom perioda drugog stanja.

Ukoliko ne znate puno o ovoj temi, bezbedan teren svakako je kupovina prirodne kozmetike. Trudnice uglavnom koriste kreme protiv strija i njih nanose na veliku površinu kože. Zato, birajte mudro.

Dr Pilar krema za kožu sklonu strijama je izbor mnogih savesnih trudnica i porodilja – nema štetnih sastojaka i na biljnoj je bazi. Bogata je sastojcima koji su provereno i dokazano dobri za hidrataciju kože i održavanje njene čvrstine. Zato vrlo uspešno sprečava nastanak strija i održava optimalnu elastičnost kože. Ova krema može biti i vaš saveznik za očuvanje izgleda kože na zdrav i bezbedan način. Dovoljno je da je naručite na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

Ako se odlučite za tu opciju sigurno nećete pogrešiti i svojoj koži ćete pružiti najbezbedniju i najkvalitetniju  negu.

Možda vam se kao laiku čini da male količine nekog preparata ne mogu naneti štetu. Male količine možda i ne mogu, ali ako te štetne sastojke nanosite često onda se rizik svakako povećava.

Čime nije poželjno negovati kožu tokom drugog stanja?

 

Sada je došlo vreme za malo ozbiljnijiu edukaciju. Saznaćete koje sastojke treba izbegavati kada je nega kože u trudnoći u pitanju.

 

bezbedna nega kože u trudnoći

 

Ova kratka obuka poslužiće vam da načinite pravi izbor kada sledeći put odete u kupovinu kozmetike. Preći će vam u naviku da čitate sastav svake kreme, a ona nije nimalo loša. Iako oduzima više vremena, barem vas i vašu bebu ne ugrožava zdravstveno.

Hajde da vidimo šta je od sastojaka  potrebno izbegavati :

Formaldehid

 

Jedan od sastojaka koji se smatra štetnim i opasnim po zdravlje svakako je formaldehid. On ima funkciju konzervansa čime se osigurava poduži rok trajanja kozmetičkih preparata.

U kozmetici nije poželjan jer je ustanovljeno da je kancerogen i može izazvati alergijske reakcije. 

Kada je u pitanju planiranje potomstva, obavezno izbegavajte ovaj sastojak. Budite oprezni kada kupujete preparate poput kupki, preparate za negu tela, sapun za telo, šampon. U svim ovim proizvodima moguće je prisustvo formaldehida.

Kada naiđete na neki od sledećih naziva, taj proizvod zaobiđite:

 • Formaldehid
 • DMDM hidantoin
 • Imidazolidinil urea
 • Kvaternijum 15
 • Polioksimetilen urea
 • Diazolidinil urea
 • Glioksal
 • 3-diol
 • Natrijum hidroksimetilglicinat
 • 2-bromo-2-nitropropran-1

Retinoidi

 

Ove supstance koje su jedan tip vitamina A, smatraju se vrlo moćnima u svetu kozmetike. Efikasni su jer ubrzavaju regeneraciju kože. Puno se koriste u tretmanima pigmentacije kože, tretmanu akni i mnogih drugih problema sa kožom.

Naučne studije pokazuju da velike količine vitamina A mogu biti fatalne po ishod trudnoće. Zato izbegavajte preparate koji sadrže ovu supstancu. Kada naredni put krenete u kupovinu kozmetike za akne, prvo o tome porazgovarajte sa svojim dermatologom i objasnite svoje stanje.

Hidrohinon

 

Ovaj sastojak mnogi nazivaju i izbeljivačem jer se koristi u tretmanima izbeljivanja kože i uklanjanju fleka.

Mnoge trudnice se suoče sa pojavom fleka na licu i to u predelu jagodica, čela, nosa, gornje usne. Jasno nam je da fleke nikako ne želite na svom licu, ali vodite računa o bezbednosti proizvoda koji uzimate. Ako u svom sastavu ima hidrohinon obavezno ga izbegavajte.

Nikako se ne preporučuje za korišćenje, jer je dokazano da poseduje kancerogena svojstva. Obzirom da koža može upiti značajne količine hidrohinona, ne preporučuje se da se preparati sa ovim sastojkom koriste u trudnoći.

Ako na  deklaraciji proizvoda nije napisano hidrohinon, onda obratite pažnju da li sadrži  Benzen-1,4-diol ili kinol jer su ovo drugi nazivi za hidrohinon.

Štetni sastojci za koje se uvek savetuje izbegavanje kada je kozmetika u pitanju, a pogotovo tokom trudnoće, svakako su i :

Parabeni

 

Parabeni imaju svoju ulogu u kozmetici jer deluju kao konzervans čuvajući time proizvod od kvarenja. Iako to zvuči sasvim ok, istraživanjima se došlo do zaključka da su parabeni ipak štetni po zdravlje.

Došlo se do saznanja da mogu dovesti do nastanka karcinoma dojke, da negativno utiču na reprodukciju kod muškaraca, kao i da uzrokuju razne promene na koži. Ukoliko se koristi tokom perioda trudnoće to može ostaviti posledica na bebinu težinu.

Na policama kozmetičkih proizvoda uvek birajte one na kojima piše “Paraben free” jer to znači da ne sadrže ove štetne sastojke. Najčešći parabeni na koje ćete nailaziti na deklaracijama svakako su etil-paraben, metil-paraben, propil-paraben. 

Sulfati

 

Sigurni smo da ste u nekom momentu čuli kako sulfate treba izbegavati u kozmetici. Ovo je sasvim opravdano jer oni utiču na isušivanje kože pa može doći i do pojave ekcema. To vam u trudnoći sigurno nije potrebno, zar ne?

Iako mnogi stručnjaci smatraju da ako se oni nalaze u malim količinama nemaju nepovoljnih efekata, tokom trudnoće budite oprezni i izbegavajte nazive poput: Natrijum lauril sulfat, sodium coco sulfat, natrijum lauril eter sulfat. Ovi nazivi ukazuju na to da se oni nalaze u određenom proizvodu.

Silikoni

 

Da li ste znali da su silikoni koji se koriste u kozmetici ustvari polimeri plastike? Da, dobro ste čuli. Jednostavnim jezikom rečeno, vaš preparat u sebi sadrži plastiku koju vi nanosite na svoju kožu.

U kozmetici su najviše zastupljeni dimetikon, cetearil metikol, ciklopentaksiloksan, cikloheksasiloksan. 

Tokom perioda trudnoće potrebno je voditi računa i pre svega se posavetovati sa lekarom da li se preparati sa silikonima mogu korisititi u zavisnosti od njihovog sastava. Mnogi stručnjaci upozoravaju da trudnice mogu različito odreagovati na prisustvo ovih sastojaka.

Ftalati

 

Ftalati su zaduženi za to da kozmetički preparati imaju što lepši miris i boju i oni su ustvari plastifikatori. Mnogi podaci ukazuju da njihova upotreba može dovesti do defekata na rođenju kao i mnogih drugih zdravstvenih problema poput poremećaja rada štitne žlezde.

Ftalati su na deklaracijama često zamaskirani pod rečju “miris”, ali ako pored toga naiđete na dibutil ftalat, toluen  znaćete o čemu se radi.

Kao što vidite ima jako puno stvari na koje treba obraćati pažnju kada je nega kože tokom trudnoće u pitanju. Nažalost u našoj državi upotreba ovih štetnih sastojaka u kozmetici nije zakonom regulisana pa se i dalje na policama trgovinama nalaze mnogi proizvodi koji ih sadrže.

 

 

Zato vama budućim mamama preostaje da se pravovremeno i dobro informišete i čitate sastav svakog proizvoda koji kupujete. Da ne bi ste napravili grešku, najbolje bi bilo da se okrenete prirodnim preparatima koji su uvek dobrodošli u nezi kože, a pogotovo tokom ovog osetljivog perioda.

Najčešći problemi sa kožom u trudnoći

 

Period kada je žena trudna,  za koji ste smatrali da je samo vreme uživanja, sa sobom može doneti mnoge probleme. Neki se tiču upravo problema sa kožom i promenama koje nastaju usled brojnih hormonskih promena u organizmu.

Ono sa čime se žene najviše trudnice bore svakako su:

Strije u trudnoći

 

Strije nikada nisu poželjne u životu jedne žene, pa ni tokom trudnoće. Nažalost veliki broj trudnica se suoči sa njihovom pojavom. Razlog za to jeste rastezanje kože koje je naprosto potrebno kada beba raste i zauzima sve više prostora i usled dobijanja na kilaži.

Strije u trudnoći ćete prepoznati kao linije roze, crvene i ljubičaste boje koje se pojavljuju na stomaku, butinama, grudima i još mnogim mestima gde dolazi do rastezanja kože. Da bi ste sprečili njihovu pojavu na vreme krenite sa odgovarajućom negom kože u trudnoći i upotrebom krema za strije.

Verovatno će vas mnogi tešiti kako će strije nestati nakon porođaja, međutim one najčešće ostaju u vidu bledih ožiljaka. Ako vam jako smetaju, probajte da na njih gledate kao na ožiljke iz najdivnijeg perioda kada ste u sebi nosili svoju bebu.

Bubuljice i akne u trudnoći

 

Nije pubertet, a one su tu. Zašto? Iz više razloga.

Naravno da je jedan od najvažnijih razloga promena u hormonskom statusu i pojačan rad znojnih žlezda. Žene se tokom trudnoće mnogo više znoje što dovodi do pojačanog rada lojnih žlezda i tako na kraju dođe do pojave trudničkih bubuljica.

Hormoni su i ovde najvažniji krivci, zato se nemojte začuditi ako se bubuljice odjednom pojave čak iako ih nikada do sada niste imali. Možete pokušati da ih se rešite preparatima na biljnoj bazi i redovnom negom. Ako vam je koža masnija nego inače, mogu vam od koristi biti maske od zelene gline koje uspešno upijaju višak masnoće.

Najčešće se kao lek preporučuje benzoil peroksid. Postoje određene debate o bezbednosti njegove  tokom trudnoće. Međutim, mnogi stručnjaci, uključujući Američku akademiju dermatologije (AAD) i Američki koledž opstetričara i ginekologa (ACOG), smatraju da je njegova upotreba verovatno sigurna u ograničenim količinama. Debate se uglavnom vode zbog nedostatka istraživanja o bezbednosti. Svakako, vi ostanite an bezbednoj strani i držite se prirodnih proizvoda.

Za održavanje zdrave kože tokom trudnoće, preporučuje se blaga eksfolijacija dva do tri puta nedeljno. Ovaj postupak može pomoći u sprečavanju nastanka akni . Blaga eksfolijacija uklanja mrtve ćelije kože, podstiče obnavljanje kože i poboljšava njenu teksturu i sjaj.

Takođe, preporučuju se proizvodi koji sadrže epidermalne faktore rasta i ekstrakt kvasca za tretman akni i bubuljica tokom trudnoće. Epidermalni faktori rasta mogu pomoći u regeneraciji i obnovi kože, dok ekstrakt kvasca deluje protivupalno i može pomoći u smanjenju crvenila i iritacije povezane sa aknama. Važno je, međutim, konsultovati se sa zdravstvenim radnikom pre početka upotrebe bilo kojeg novog proizvoda za negu kože tokom trudnoće.

Fleke u trudnoći

 

Promene boje na pojedinim delovima tela sasvim su očekivane kada je trudnoća u pitanju. Da ne dužimo to je naprosto posledica svih promena koje se događaju tokom drugog stanja. Postoje i one fleke koje se ne pojavljuju kod svih trudnica i koje nijedna žena ne želi da iskusi. Ova pojava se zove još i trudnička maska, jer se fleke pojavljuju i na obrazima, čelu, bradi. Manji problem bude tamna linija po sred stomaka, jer se ona lakše sakrije.

Promene u vidu fleka odnosno pigmentacije su vrlo česte, ali uglavnom prolaze nakon porođaja. Ono što možete uraditi da ih koliko-toliko sprečite jeste da se pažljivo izlažete suncu, pošto ono podstiče dodatno stvaranje tamnog pigmenta. Zaštita od sunca je obavezna i neka SPF bude najmanje 30.

Celulit u trudnoći

 

Celulit u trudnoći javlja se kao posledica nezdravog načina života, ali i promena koje se dešavaju kada žena zatrudni. Dakle, ako vam se pojavi celulit ponekad se možete pravdati hormonskim promenama i visokim nivoom adrenalina u sebi. Međutim ovo opravdanje vam neće uvek upaliti. Celulit može biti posledica i nezdrave ishrane i premalo kretanja.

Dakle da bi izbegli ovu nepoželjnu promenu vodite računa o načinu života i ishrani tokom trudnoće jer ćete tako sigurno smanjiti šansu za pojavu celulita. Takođe, vodite računa o dovoljnom unosu vode. Ono što vam nikako ne preporučujemo jeste odlazak na anticelulit tretmane. Tokom njih se oslobbađate celulita, ali i toksina zarobljenih u njemu, a oni onda nepotrebno mogu da procirkulišu i do bebe.

Suva koža u trudnoći

 

Suva koža u trudnoći vrlo je česta pojava. Najčešće koža postane suva na mestima gde se najviše rasteže. To je svakako stomak, butine, bokovi. Ovo je vrlo neprijatno stanje,  jer može iritirati, svrbeti, pa čak i peckati.

Do ovoga često dolazi usled nedovoljnog unosa tečnosti. Zapamtite da vaša beba uzima u svoj organizam ono što joj treba. Ukoliko vi ne unosite dovoljne količine tečnosti na kraju dođe do ovakvih problema.

Da bi se izbeglo isušivanje kože potrebno je na vreme voditi računa o njenoj nezi i hidrataciji. Kreme i losioni za telo koji u sebi sadže hijaluronsku kiselinu i alantoin su pun pogodak.

Svrab kože u trudnoći

 

Svrab kože u trudnoći je česta pojava koja može biti uzrokovana brojnim faktorima, uključujući hormonske promene, rastezanje kože i povećan protok krvi.

Ovaj svrab može varirati od blagog do intenzivnog i obično se javlja na stomaku, grudima, butinama i rukama. Iako je većinom bezopasan, svrab može biti i simptom ozbiljnijih stanja kao što je holestaza trudnoće, koja zahteva medicinsku pažnju.

Za ublažavanje svraba preporučuju se blagi, hidratantni losioni, izbegavanje vrućih kupki i nošenje prozračne odeće. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa lekarom kako bi se isključila mogućnost komplikacija i dobili saveti za adekvatnu negu kože.

Crvenilo u trudnoći i pucanje kapilara

 

Crvenilo u trudnoći posledica je promena u krvnim sudovima jer kada zatrudnite dolazi do značajnog povećanja količine krvi u organizmu. To se vidi kao crvenilo na mnogim delovima tela kao što su lice, grudi, noge. Obzirom da se krvni sudovi nalaze blizu površine kože, crvenilo je itekako primetno.

Nega kože lica u trudnoći

 

Koža na licu nekako je svima najvažnija kada je nega u pitanju. Lice je deo tela koje je uvek izloženo pogledima drugih pa i ne čudi potreba da se  ono najviše neguje.

 

nega kože lica u trudnoći

 

Nega kože lica bi trebala uvek biti prisutna, a pogotovo u trudnoći kako bi se izbegle neželjene posledice.

 • Kao prvo jako je važna adekvatna higijena. Dakle, redovno se umivajte i ne koristite agresivne sapune za tu namenu već preparate koji su blagi po svom sastavu i napravljeni baš za umivanje. Tako ćete ukloniti svu nečistoću.
 • Ukoliko koristite kreme, losione za čišćenje i ostale varijante, vodite računa da svi oni budu bezbedni po svom sastavu.
 • Ono što je još jako važno jeste da kožu lica zaštitite od UV zračenja. Leti pogotovo i tada koristite veći faktor zaštite, a zimi možete i manji zaštitini faktor.
 • A najvažnije za kraj, a to je upotreba odgovarajuće kreme koja će hidirirati kožu i činiti je zdravom i lepom.

Ukoliko imate problema sa pojavom bubuljica ili fleka na licu, tokom drugog stanja morate voditi više računa o preparatima koje nanosite na kožu lica, zato je važno da oni budu što prirodnijeg sastava .

Mnogi izvori ističu da su proizvodi koji sadrže vitamin C sigurni i korisni za upotrebu u ovom periodu. Vitamin C je moćan antioksidans koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože. On podstiče proizvodnju kolagena, što je posebno važno tokom trudnoće kada koža može biti pod dodatnim stresom zbog rastezanja i hormonalnih promena. Osim toga, vitamin C može pomoći u posvetljavanju hiperpigmentacije, što je čest problem tokom trudnoće poznat kao melazma ili “maska trudnoće”.

Nega kože stomaka u trudnoći

 

Možda do sada niste smatrali da kožu na stomaku treba negovati, ali sada je za to došlo vreme. Koža na stomaku nekako podnese najviše promena tokom trudnoće. Kako beba raste, ona se rasteže da bi obezbedila dovoljno prostora za bebin razvoj.

 

nega kože stomaka u trudnoći

 

Usled svih tih promena dolazi do pucanja kože odnosno strija, svraba, peckanja, pojave crvenila, iritacije. To zna biti brlo neprijatno i  iritantno stanje, zato na vreme krenite sa negom kože na stomaku.

Pronađite najbolji način da kožu hidririate kako bi ona bila jaka i kako ne bi popucala. Najbolje je da se za negu kože stomaka koriste preparati protiv strija. Pravovremeno krenite sa njegovom upotrebom i obavezno birajte onaj čiji je sastav potpuno prirodan i bezbedan tokom trudnoće.

Glicerin za negu u trudnoći

 

Glicerin je izuzetno popularan sastojak kada je u pitanju kozmetika. Našao je svoju primenu u mnogim preparatima zbog svog dejstva. On ima svoje dobre i svoje loše strane. Dobra je ta što doprinosi hidrataciji kože, a loša što upija sve štetne čestice iz sredine.

Kada je u pitanju njegova primena tokom trudnoće najbolje bi bilo da se oko toga posavetujete sa lekarom. Mi smo naišli na razne preporuke i za i protiv. U principu, smatra se da je biljni glicerin bezbedan, dok sintetički treba izbegavati.

Zato je najsigurnije da u dogovoru sa lekarom pronađete najbolji preparat za sebe.

Nega kože kokosovim uljem u trudnoći

 

Sa kokosovim uljem nikako ne možete pogrešiti. Obzirom da je ovo najprirodniji mogući preparat, potpuno je bezbedan za vas i vašu bebu.

 

 

Na vreme krenite sa upotrebom kokosovog ulja u nezi kože i videćete da će rezultati biti odlični. Možete ga koristiti nakon tuširanja kako bi hidrirali svoju kožu, a mnoge žene ga preporučuju i za sprečavanje strija. Takođe se često preporučuje maslinovo ulje za strije tokom drugog stanja.

Iskoristite ono što je priroda dala i negujte se zdravo i bezbedno.

Ulja za negu kože u trudnoći igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja i elastičnosti kože tokom ovog posebnog perioda. Bogata esencijalnim masnim kiselinama, ona pružaju duboku hidrataciju, čime pomažu u prevenciji strija, koje su česte tokom trudnoće zbog brzog rastezanja kože.

Proizvodi poput ulja avokada, jojobe, badema, i kokosa posebno su cenjeni zbog svojih hranljivih svojstava. Ova ulja ne samo da umiruju i neguju kožu, već i podstiču njenu obnovu, čineći je mekšom, glatkijom i otpornijom na promene koje donosi trudnoća.

Nega suve kože u trudnoći

 

Suva koža je vrlo česta pojava tokom trudnoće jer se žene neretko slabo hidriraju. Tokom drugog stanja tečnost je i više nego potrebna jer i beba uzima svoje zalihe.

Zato je važno da:

 • Uzimate dovoljno tečnosti
 • Izbegavate agresivne sapune i preparate koji dodatno isušuju kožu
 • Koristite bezbedne preparate za hidrataciju kože
 • Kožu štite od UV zraka

Hijaluronska kiselina za negu kože u trudnoći

Hijaluronska kiselina se smatra sigurnom za upotrebu tokom trudnoći.  Ova studija potvrđuje da hijaluronska kiselina može biti korišćena bez ograničenja tokom trudnoće, pružajući hidrataciju i podršku zdravlju kože. Posebno se ističe da je hijaluronska kiselina sa niskom molekularnom gustinom povoljnija, jer se veruje da je efikasnija u prodiranju u kožu i pružanju dubinske hidratacije. Ova sposobnost hijaluronske kiseline da zadržava vlagu čini je idealnom za upotrebu tokom trudnoće, kada je koža često podložna suvoći i promenama usled hormonalnih fluktuacija.

Upravo takav jedan proizvod koji sadrži hijaluronsku kiselinu je gore pomenuta Dr Pilar krema za strije koja pored toga ima i korisna prirodna ulja za negu kože.

Nega grudi i intimnog područja

 

Kada je reč o nezi kože tokom trudnoće, posebnu pažnju treba posvetiti grudima i intimnim područjima.

Za intimnu higijenu preporučuje se upotreba proizvoda koji je posebno dizajniran da bude nežan i siguran za upotrebu u ovom osetljivom području i koji pomaže u održavanju prirodne ravnoteže intimne zone, pružajući neophodnu negu i zaštitu.

Što se tiče pripreme za vaginalni porođaj, preporučuje se masaža perineuma, za koju se može koristiti specijalno ulje. Masaža perineuma može povećati elastičnost ovog područja, što može pomoći u smanjenju rizika od kidanja tokom porođaja. Ove prakse ne samo da pomažu u očuvanju zdravlja i higijene tokom trudnoće, već i pripremaju telo za proces porođaja.

Nega kože nakon trudnoće

Nega kože pre, tokom i nakon trudnoće razlikuje se zbog promena koje trudnoća donosi.

Pre trudnoće, rutina nege kože može biti fokusirana na estetiku i upotrebu proizvoda sa aktivnim sastojcima za anti-aging, kontrolu akni ili hiperpigmentacije.

Tokom trudnoće, fokus se prebacuje na bezbednost i izbegavanje sastojaka štetnih za fetus, težište je na hidrataciji i prevenciji strija.

Nega kože nakon trudnoće usmerena je na oporavak i revitalizaciju kože koja je bila izložena promenama tokom trudnoće. Fokus je na tretiranju strija, kojima se može pristupiti upotrebom krema koje pomažu u poboljšanju elastičnosti i teksture kože. Takođe, važno je tretirati hiperpigmentaciju, često koristeći proizvode sa sastojcima poput vitamina C ili kiselina za posvetljivanje, kao što su azelaična ili glikolna kiselina. Redovna hidratacija, blaga eksfolijacija i adekvatna sunčeva zaštita su ključni za očuvanje zdravlja i lepote kože nakon trudnoće

Verovatno mislite da je potrebno biti lekar prilikom kupovine preparata za negu u trudnoći. Ne, nema potrebe za tim. Dovoljno je samo da se okrenete kvalitetnoj kozmetici. Ukoliko se okrenete kupovini prirodnih preparata nije vam potrebno specijalno predznanje o tome šta izbegavati.

Nadamo se da su vam ovi saveti bili od koristi i da će učiniti da vaša koža ne oseti previše uticaja trudnoće.