krema protiv strija u trudnoći

9 najboljih krema protiv strija u trudnoći

Koja je najbolja krema protiv strija u trudnoći? Uz ovaj vodič lako ćete naći , bilo da je u pitanju krema ili ulje! Ovo treba da znate.

Sigurni smo da, bilo da ste trudnica ili ne, znate koliko su strije uporne i koliko je teško izboriti sa njima. Zapravo je daleko teže izabrati pravu kremu za ovaj problem.

Zašto to kažemo?

Zato što je na tržištu toliko preparata od krema, ulja, gelova i dok vi nađete onu koja vam odgovara prođe vreme, strije se šire i problem je sve gori. Da ne govorio o tome što u trudnoći i ne možete da nanosite na kožu baš bilo šta, već odabrane kozmetičke proizvode bezbedne za trudnice!

Zato vam prenosimo jedan spisak najboljih dostupnih krema protiv strija u trudnoći na tržištu kako ne biste lutali već odmah našli pravu stvar. Nadamo se da ćete uspeti da se rešite strija i sprečite stvaranje novih.

Da biste shvatili ulogu kreme i kako onda pomaže bitno je da prvo objasnimo sledeće…

Šta su i kako nastaju strije u trudnoći?

 

Strije su uobičajene promene na koži koje se često javljaju tokom trudnoće, a predstavljaju vidljive linije na površini kože, obično na stomaku, grudima, bokovima ili zadnjici.

Nastaju kao rezultat brzog rastezanja kože usled rasta bebe i promena u težini, što dovodi do pucanja elastičnih vlakana u dermisu, srednjem sloju kože.

Faktori poput elastičnosti kože i genetske predispozicije igraju značajnu ulogu u tome ko će dobiti strije. Ako je koža prirodno manje elastična ili ako su strije prisutne kod drugih članova porodice, veća je verovatnoća da će se i kod vas pojaviti. Iako su strije uobičajene i često se smatraju normalnim delom trudnoće, razumevanje kako nastaju može pomoći u pronalaženju efikasnih načina za njihovu prevenciju i tretman. Pre svega, treba uticati na elastičnost kože.

Kako drugačije nego kremama!

Kakva treba da je krema protiv strija u trudnoći?

 

Pre nego što se bacimo na spisak krema protiv strija, važno je da znate kakva zapravo ona treba da bude. Mnogo je žena koje biraju samo proizvod za koji su čuli da ima efekat, ali ne misle na sastav kreme, a to je veoma bitna stavka za sve mame.

Kvalitetna krema koja služi da pomogne koži trudnice da bude fleksibilnija i otpornija na promene treba da bude dovoljno lagana, ali izuzetno jakog delovanja.

Najbolje su one lagane strukture koje se ne zadržavaju dugo na koži već se brzo upijaju i ne ostavljaju masni sloj za sobom. Ovom svojstvo brzog upijanja je važno,jer je koža trudnice inače sklona razvijanju iritacija i svraba usled divljanja hormona. Zato nekad masnije kreme koje se sporo upijaju mogu biti dodatni izvor neprijatnosti.

Pored brzog upijanja dobra krema za strije u mnogočemu zavisi od sastojaka koje sadrži. Tu pre svega aludiramo na to da je najbolje da bude na prirodnoj bazi, ali i da ne sadrže štetne sastojke poput ftalata, parabena ili alergenih veštačkih mirisa!

Aleksandra je bila oduševljena kada je pronašla takvu jednu kremu. Iako je sve prosto slutilo na to da će njen stomak biti obogaćen strijama, to se nije desilo! Uspela je predanom i upornom negom i dobrim izborom kreme da ih spreči. Svrab kože i osećaj zatezanja su prestali, a strije se na kraju nisu pojavile. Oduševljena je i svima priča o tome. I sa nama je podelila svoju ličnu priču. Možete je pročitati na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Pri izboru prave kreme ili ulja protiv strija, ključno je obratiti pažnju na nekoliko faktora koji mogu značajno doprineti njihovoj efikasnosti.

  • Prvo, potražite proizvode koji su prošli klinička ispitivanja kako biste bili sigurni u njihovu delotvornost i bezbednost. Ovo vam daje dodatnu sigurnost da je proizvod testiran i dokazano efikasan u smanjenju ili prevenciji strija.
  • Drugo, važno je da izabrani proizvod bude hipoalergen, što znači da je formulisan tako da minimizira rizik od alergijskih reakcija, posebno važno tokom trudnoće kada je koža osetljivija.
  • Takođe, dubinska hidratacija kože je ključna u prevenciji strija, pa birajte proizvode bogate sastojcima kao što su ši buter, avokado ulje ili hijaluronska kiselina koji pomažu u održavanju optimalne vlažnosti kože.
  • Na kraju, proizvodi sa protivupalnim svojstvima mogu pomoći u smanjenju crvenila i iritacije, doprinoseći zdravijem izgledu kože i smanjenju vidljivosti strija.

Važno je i da krema bude puna elemenata koji dokazano deluju na elastičnost kože, obnavljanje ćelija kolagena i elastina i da ciljano deluju na dermis ( drugi sloj kože). Ovo je bitno jer strije u trudnoći nastaju upravo u dermisu, kada se ćelije kolagena i elastina cepaju zajedno sa tkivom usled rastezanja kože u trudnoći.

Evo koji su to sastojci.

Sastojci koje krema protiv strija u trudnoći treba da ima

 

Dobra krema na prirodnoj bazi koja je namenjena smanjivanju ili sprečavanju stvaranja strija tokom drugog stanja mora da bude pre svega hidratantna!  To znači da mora da bogati kožu vodom i esencijalnim elementima koji će pomoći ćelijama da rastu, razvijaju se i regenerišu tkivo. Najbolji sastojak koji to čini jeste hijaluron, odnosno hijaluronska kiselina. Ona je dobro poznata u kozmetičarskim krugovima kao tajna zdrave i elastične kože. 

 

krema protiv strija tokom drugog stanja

 

Sledeći sastojci koji su uspešni u hidriranju kože i sprečavaju pojavu jesu Vitamin E kao i peptidi koji se mogu naći u šea buteru ili avokadu. Nije loše ni da krema sadrži prirodna ulja poput kokosovog, ricinusovog ili arganovog. Tu je još i dobro poznat D-pantenol odnosno provitamin B5 koji se po upijanju u kožu pretvara u vitamin B koji je odličan za regeneracju tkiva i ćelija.

Pri izboru krema za strije u trudnoći nije loše i da gledate da imaju umirujuća svojstva kakva daje aloe vera. Verujte da kada se koža rasteže kao što je to slučaj u trudnoći, ona počinje i da svrbi i pecka i da se crveni. Tada su svojstva smirivanja iritacije vrlo poželjna, a šta je bolje za to od aloe vere?

 

 

Ok, ovo su sastojci koji su poželjni u prirodnoj kremi protiv strija jer stvarno deluju i dobro su poznati po svojim blagodetima, ali šta trebate da izbegavate po svaku cenu?

Čitajte dalje…

Sastojci koje krema protiv strija za trudnice nikako NE SME da ima

Pre svega odmah ćemo se baciti na glavne loše sastojke u kozmetičkim preparatima koje treba izbegavati kada je nega kože u trudnoći u pitanju, a to su hormonski aktivne supstance. To znači da u većim količinama one imaju uticaje na hormone, a to svakako želite da izbegnete. U pitanju su parabeni!

Parabene poput izobutil- izopropil- pentil – febtilparabena, treba izbegavati u širokom luku jer mogu da utiču na zdravlje trudnice, ali i ploda. Neki smatraju da su ovi parabeni povezani sa bolestima poput dijabetesa, neplodnosti, kancera dojke.

Posle parabena, sastojci koje trebate izbegavati jesu veštački alergeni mirisi i parfemi, ftalati. Izuzetno je važno da je formula kreme koju birate hipoalergena. To znači da svi sastojci treba da su niskoalregeni i da su situacije sa alergijskim reakcijama svedene na ispod minimuma.

Što se mirisa tiče, uvek se setite da su čula bebe razvijena još u stomaku i da one mogu da osete jake mirise kozmetičkih preparata! Oni se kroz kožu probiju do plodove vode i bebe od 30. nedelje trudnoće mogu da ih osete i da im smetaju. Zato izbegavajte kozmetiku i kreme za trudnice koje imaju jake veštačke mirise!

Strije se mahom javljaju na stomaku, ali nisu izuzete ni grudi koje se povećaju za par brojeva u trudnoći.

Pročitajte: Grudi u trudnoći. Koje promene ih očekuju?

MOgu se pojaviti bilo gde na telu gde dođe do naglih promena.

Sada kada znamo šta krema protiv strija za trudnice treba da ima a šta ni slučajno ne sme da sadrži, da se bacimo na spisak najboljih kod nas.

Najbolja krema za strije u trudnoći

Koje su to najpopularnije ali i najbolje kreme protiv strija u trudnoći kod nas i u okolini i zašto je to tako?

 

krema za strije u trudnoći

 

Proučavali smo i napravili smo ovu top listu.

Dr Pilar krema za negu kože sklone strijama

 

Ova krema je posebna zato što sadrži kombinaciju 3 prirodna ulja: kokosovo, maslinovo i ricinusovo a sva 3 su odlična u hidrataciji, regeneraciji i jačanju strukture kože.

Odličan dodatak ovim sastojcima je alantoin, za koji možda niste čuli, ali verujte da je on osnova mnogih regenerativnih kozmetičkih preparata. To je biljni sastojak, odnosno element koji je sintetisan iz biljaka i služi za jačanje vlakana tkiva da bi se izbeglo pucanje i regeneraciju već oštećenih ćelija. Bogata je i hijaluronskom kiselinom pa odlično hidiria kožu.

Druga važna stvar je ta što je namenjena osetljivoj koži koja je sklona strijama i ojačava je tako da se strije ne pojave ili da se ublaži njihova intenzivnost u izbijanju. To znači da je ona ojačava iznutra upravo u srednjem sloju kože – dermisu i sprečava da ona puca! 

 

Dr Pilar krema je napravljena po posebnoj formuli i iza nje stoji stručno lice koje je po profesiji lekar. Ne sadrži štetne materije i odlično deluje na osetljivu kožu sklonu promenama koju imaju trudnice!

To je dodatni plus za ovu kremu .Košta oko 2400 rsd, a možete je naći samo na sajtu: doktorpilar.com/krema-za-strije/

Još jedna važna stavka je da se koristi lako, vrlo je učinkovita i ne sadrži veštačke mirise, parabene kao ni jedan drugi štetni sastojak!

Eucerin ulje protiv strija

 

Eucerin kao veoma poznata kozmetička kuća ima seriju proizvoda za atopičnu, osetljivu kožu, ali i za kožu sklonu oštećenjima, pa se među njima našlo i ulje protiv strija. Dakle, nije u pitanju krema za strije već ulje, ali ne možemo da ga ne spomenemo jer je poprilično popularno.

Eucerin ulje se odlikuje visokim sadržajem više biljnih ulja zatim ulje vitamina E kao i linolnom kiselinom.

Ovi sastojci u kombinaciji deluju na elastičnost kože i pomažu da se spreči nastanak strija. Ono što može da smeta jeste baš to što je u pitanju ulje pa ono može biti malo masnije i ostaviti onaj masnjikavi sloj na koži, iako se relativno brzo upija.

Ovo ulje za strije možete da nađete u apotekama, prodavnicama poput DM-a ili u online prodaji po ceni od 1500 dinara.

Mustela krema za prevenciju strija

 

Iz Mustele se za ovu problematiku izdvaja krema koja je deo serije Maternite 9 meseci. Ova krema je namenjena sprečavanju stvaranja strija i preporučuje se za korišćenje od samog početka trudnoće. Posebno je dobro što recimo sadrži peptide avokada i karite maslac, koji podstiču elastičnost ali i umiruju iritacije koje se javljaju sa pojavom strija.

Ova krema se po preporuci nanosi na sve kritične predele utrljavanjem, i može se koristiti dva do tri meseca uzastopno. Jedino što se navodi da ne bi trebala da se koristi u predelu svežih ožiljaka, kao na primer nakon porođaja carskim rezom.

Kako se navodi, najbolji rezultati se dobijaju kada se ova krema koristi sa intenzivnim serumom protiv strija, ali to je već stvar izbora.

Mustela krema protiv stija je dostupna u online prodaji ali i u drogerijama po ceni od 2800 rsd.

Kušea krema protiv strija za majke i trudnice

 

Ova krema je, kako se navodi, prirodna, bezglutenska i bez aditiva. Namenjena je trudnicama ali i onima koje u već postale majke ali su im se u toku trudnoće pojavile strije. Posebna je jer sadrži kombinaciju čak 10 prirodnih ulja. Neka od najistaknutijih koje sadrži su recimo kokosovo, šea, ulje mandarine, jojobino ulje itd. Pored toga sadrži i lavandu kao i neven i kamilicu.

Posebno je naznačeno da je ova krema cruelty free odnosno nije testirana na životinjama i potpuno je prirodne formule.

Kremu treba nanositi ujutru i uveče i u toku trudnoće i nakon porođaja u tankom sloju utrljavajući je u kritične predele.

Kušea krema je dostupna u online prodaji po ceni od 11.400 dinara.

Elancyl krema protiv strija

 

Ova krema je na prirodnoj bazi i sadrži ulje šafranike kao i ulje vitamina E. Njena formula je brzo upijajuća, lako se nanosi i razmazuje. Ono što je izdvaja iz ovog spiska jeste što je namenjena široj korisničkoj grupi jer se može koristiti od tinejdžerskog doba, u trudnoći ali i do zrelog doba. Za korišćenje u toku trudnoće se preporučuje tek nakon 4. meseca.

Pomaže da se spreči nastanak strija ali i da se smanje one koje već postoje. Postoji u ponudi i ulje protiv strija i smatra se da kombinacija kreme i ulja daje nabolje rezultate.

Ovu kremu možete pronaći samo u online prodaji, ali na našem domaćem tržištu vrlo retko. Prodaje se u okolnim zemljama ali se poštom šalje i u našu zemlju. Cena ove kreme je oko 250kn odnosno oko 4000 rsd.

Sebamed krema protiv strija

 

Sebamed krema protiv strija ima dvostruko dejstvo – štiti kožu od nastanka strija i pomaže u smanjenju već postojećih strija. Može se koristiti tokom i nakon trudnoće, kao i u slučaju da su strije nastale usled gojaznosti ili dijeta. Ova krema pomaže u obnovi vezivnog tkiva kože i pruža joj neophodne lipide zahvaljujući ulju avokada i ši buteru. Takođe, ekstrakt tigrove trave i peptidi igraju ključnu ulogu u prilagođavanju vezivnog tkiva na promene u težini i smanjuju rizik od strukturalnih oštećenja na koži.

Ova krema se može bezbedno koristiti tokom perioda dojenja uz održavanje standardnog higijenskog režima. Važno je napomenuti da ne sadrži parabene, ftalate, alkohol, mineralna ulja ili sastojke životinjskog porekla.

Da biste postigli najbolje rezultate, preporučuje se nanositi je na čistu kožu masažnim pokretima dva puta dnevno.

Cena: 1288 rsd

Weleda ulje protiv strija

 

Weleda ulje za masažu za trudnice protiv strija je proizvod koji se ističe svojim bogatim sadržajem aktivnih sastojaka, namenjenim efikasnoj nezi kože i smanjenju pojave strija. Ključni aktivni sastojci ovog ulja uključuju ulje badema, ulje jojobe, ulje pšeničnih klica i arniku.

Ulje badema je poznato po svojim hidratantnim svojstvima i sposobnosti da duboko hrani kožu, čineći je mekom i elastičnom.

Ulje jojobe pruža dodatnu hidrataciju i pomaže u očuvanju ravnoteže vlage u koži.

Ulje pšeničnih klica je bogato vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, koje podržavaju regeneraciju kože i pomažu u smanjenju strija.

Arnika, s druge strane, ima protuupalna svojstva i može pomoći u ublažavanju crvenila i otoka koji se ponekad javljaju uz strije.

Ovi aktivni sastojci zajedno čine Weleda ulje protiv strija moćnim saveznikom u očuvanju zdravlja i lepote kože tokom perioda kada je koža posebno izložena promenama.

Postoji i weleda puter protiv strija.

Cena: 2000 rsd

Biobaza krema protiv strija

 

Biobaza Mama krema za telo je posebno formulisana krema koja je namenjena trudnicama, majkama i svim ženama koje žele očuvati zdravu i negovanu kožu bez strija. Ova krema sadrži aktivnu formulu protiv strija koja igra ključnu ulogu u sprečavanju nastanka ovih neželjenih promena na koži.

Glavni sastojci u ovoj formuli su karite maslac i hranljiva ulja, uključujući maslinovo ulje, bademovo ulje i ulje šargarepe. Karite maslac je poznat po svojim hidratantnim svojstvima i sposobnosti da duboko hrani kožu. Ulja, kao što su maslinovo i bademovo ulje, pružaju dodatnu hidrataciju i podržavaju elastičnost kože. Ulje šargarepe takođe doprinosi očuvanju zdrave i čvrste kože.

Ova krema ne sadrži parabene, dodatne sintetičke mirise i boje, što je važno za očuvanje prirodne lepote i zdravlja kože tokom trudnoće i nakon nje. Biobaza Mama krema za telo je idealan izbor za sve žene koje žele prirodan i efikasan proizvod za negu kože i sprečavanje strija.

Cena: 1030 rsd

Šaljić striet melem

 

Striet prirodni melem za strije je proizvod iz Šaljić linije proizvoda, posebno razvijen za tretiranje strija koje se javljaju tokom trudnoće. Strije su promene na koži koje nastaju zbog deformacije kolagenskih vlakana u dubljem sloju kože, često se pojavljujući u različitim bojama poput ružičaste, ljubičaste i crvene.

Upotreba ovog proizvoda je podeljena u dva dela, u zavisnosti od faze – tokom trudnoće i posle porođaja:

Uputstvo za upotrebu tokom trudnoće:

  1. Svako veče se istuširate toplom vodom.
  2. Nakon tuširanja, telo obrišete mekim peškirom.
  3. Zatim nežno utrljavate Striet melem na telo. Ovakva upotreba će pomoći očuvanju kože tokom trudnoće, čineći je nepromenjenom kao pre porođaja. Retko, u posebnim situacijama, može biti potrebno nastaviti upotrebu Striet melema nakon porođaja.

Uputstvo za upotrebu posle porođaja:

  1. Nakon porođaja, za porodilje koje nisu koristile proizvod tokom trudnoće, postupak je isti kao tokom trudnoće, osim što se Striet melem nanosi utrljavanjem pod malo jačim pritiskom.
  2. Postupak se ponavlja sve dok strije ne nestanu.

Striet prirodni melem za strije dolazi u pakovanju od 200ml i može biti odličan saveznik za očuvanje lepote i zdravlja kože tokom i nakon trudnoće.

cena: 830 rsd

Guam krema protiv strija u trudnoći – da ili ne?

 

Guam krema koja je na bazi algi ali i biljnih ekstrakata je jedna od popularnijih na tržištu, i pogotovo zato što deluje i na celulit i masne naslage pa i same strije.

Ipak, pitanje je da li je ona i koliko dobra da se koristi u trudnoći?

Iako je navedeno da je sigurna i za trudnice, možda je bolje probati sa nekom drugom kremom, koja ne utiče ujedno i na celulit i masne naslage. Razlog je što recimo bršljan i morske alge koje sadrži utiču na pucanje ćelija koje su pune toksina i štetnih materija koje se nalaze u celulitu i masnoćama. Ti toksini se kasnije apsorbuju u krvotok i tako mogu doseti do ploda, a to bi baš mogli i da izbegnemo.

Zato generalno tretmani protiv celulita ili neke masaže i limfne drenaže nisu preporučljive u toku trudnoće. Najbolje je ove tretmane i kreme sačuvati za period nakon trudnoće i dojenja kada znate da 100% neće imati nikakve štetne uticaje na bebu.

Kako koristiti kremu za strije u trudnoći?

 

Za maksimalnu efikasnost korišćenja krema i ulja protiv strija, važno je pratiti nekoliko ključnih saveta u vezi sa načinom i vremenom njihove upotrebe.

Preporučuje se započinjanje tretmana već u drugom trimestru trudnoće, jer je to vreme kada koža počinje intenzivnije da se rasteže kako bi se prilagodila rastućoj bebi.

Redovna upotreba proizvoda, dva puta dnevno, ujutru i uveče, može znatno povećati njihovu efikasnost u prevenciji nastanka novih strija, kao i u smanjenju vidljivosti već postojećih.

Prilikom nanošenja, važno je proizvod temeljno utrljati kružnim pokretima kako bi prodro duboko u kožu, posebno na područjima koja su najpodložnija rastezanju, kao što su stomak, grudi, bokovi i zadnjica. Takođe, važno je odabrati proizvode formulirane specifično za trudnice, kako bi se osigurala sigurnost za vas i vašu bebu.

Šta još pomaže, osim kreme za strije?

 

Odgovarajući način života, uključujući uravnoteženu ishranu i adekvatnu hidrataciju, igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože i može biti presudan u prevenciji strija, posebno tokom trudnoće.

Zdrava ishrana bogata omega 3 masnim kiselinama, vitaminima C, E, i cinkom, može pomoći u jačanju kože, poboljšavajući njenu elastičnost i otpornost na rastezanje.

Pored toga, unos dovoljne količine vode svakodnevno je neophodan za održavanje hidratacije kože iznutra, što je ključno za njenu fleksibilnost i sposobnost da izdrži brze promene u volumenu tokom trudnoće.

Praktikovanje umerene fizičke aktivnosti takođe može doprineti održavanju zdrave telesne težine i poboljšanju cirkulacije, što dodatno pomaže u prevenciji strija. Ove životne navike, zajedno sa redovnom negom kože, čine temelj za smanjenje rizika od pojave strija i očuvanje zdravlja i lepote kože tokom ovog posebnog perioda.

Strije su prirodna i normalna pojava i pogotovo su česte u toku trudnoće kada se telo menja na toliko nezamislivih načina. One se stvaraju usled mnogo faktora, od genetike do hormonskih promena kao i fizičkih promena tela, ali to ne znači da ne možemo da ih spremno dočekamo i smanjimo ili čak i sprečimo da nastanu.

Upravo zato je važno da znate koje su vam opcije i kako da izaberete najbolju kremu za strije u trudnoći! Nadamo se da smo vam bar malo olakšali izbor!