celulit u trudnoći

Celulit u trudnoći i kako protiv njega

Znate li da se celulit u trudnoći se javlja kod čak 80% žena? No, to se može sprečiti! Saznajte kako da i trudne ostanete zgodne!

To što ste trudni ne mora nužno značiti da treba da se ugojite i zanemarite svoj fizički izgled, ako vam je on važan. Sasvim je normalno želeti  da tokom i nakon trudnoće  izgledate lepo.

Mi ćemo vam u tome pomoći i preporučiti vam najefikasnije načine da taj cilj i postignete.

 

Šta je celulit?

 

Celulit se odnosi na  masne naslage i toksine koji  se nakupljaju  ispod kože. Javlja se usled poremećaja mikrocirkulacije potkožnog tkiva. Kolagena vlakna se deformišu i omogućavaju masnim ćelijama da postanu vidljive. Tako se dobija karakterističan izgled pomorandžine kore.

Celulit se može pojaviti na raznim delovima tela i u ekstremnim slučajevima zaista nije prijatan za oko. On se ne definiše kao bolest, već kao problem koji se vezuje za estetski izgled kože. 

Pojava celulita u trudnoći dešava se u nekoliko faza, a uspeh u njegovom otklanjanju zavisi i od toga u kojoj od tih faza ga primetite i kada krenete u borbu sa njim.

Evo kako nastaje celulit:

 • U prvoj fazi se javlja u vidu kvržica i udubljenja i ne vidi se na prvi pogled. Primetićete ga samo kada prstima stegnete kožu.
 • Kada celulit dođe do druge faze tada je već primetan u vidu ispupčenja na koži
 • U poslednjoj fazi koja je i najgora, koža već poprima izgled pomorandžine kore i prisutne su kvržice koje u nekim slučajevima mogu biti  bolne.

Kao što vidite, celulit se ne stvara preko noći. Zato, obratite pažnju na izgled i promene koje se dešavaju na vašoj koži tokom trudnoće.

 

Jedna od promena koje su česte jesu si strije na stomaku na koje takođe valja misliti na vreme. Dobra krema protiv strija na prirodnoj bazi može im stati na put. Dr Pilar krema za kožu sklonu strijama je sa razlogom sve popularniji izbor među trudnicama. Prvo, jer je efikasna i iskustva sa njom su odlična. Drugo, jer omogućava bezbednu negu u trudnoći, biljnim sastojcima,  bez štetnih sastojaka, parabena, silikona, mineralnih ulja i ftalata. Nabavite je i vi i sprečite strije. Kliknite na ovaj link: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Ako primetite promene koje vode do nastanka celulita pročitajte savete u nastavku teksta  i efikasno sprečite pojavu sledeće faze. 

Zašto se javlja celulit u trudnoći?

 

Iako mnoge žene problem sa celulitom iskuse mnogo pre trudnoće, drugo stanje ipak ima svog uticaja i može pogoršati stvari.  Tokom trudnoće dešava se toliko puno promena u organizmu žene da se one  naprosto moraju ispoljiti. Sve te promene utiču i na kvalitet kože i pojavu celulita. A najviše uticaja imaju:

Hormoni

 

Istraživanja kažu da promene koje se dešavaju na nivou hormonskog statusa utiču na sve aspekte organizma jedne trudnice.

Stručnjaci povećan nivo hormona estrogena krive za nastanak celulita.

Telesna težina

 

Sasvim je normalno da se tokom trudnoće ugojite. Priroda to naprosto zahteva da bi beba mogla rasti i pravilno se razvijati. Sve dok je dobijanje na težini u granicama normale i postepeno, nema bojazni od drastičnih promena na koži.

Nagle promene u telesnoj težini jesu uzrok nastanka celulita i to na delovima gde su promene u kilaži najveće.

Genetika

 

Genetiku često krivimo za mnoge stvari pa tako i za pojavu celulita. Drage trudnice, ukoliko vaše mame   imaju problema sa celulitom budite spremne da će se to verovatno odraziti i na vas.

 

 

Loša ishrana

 

Zdrave životne navike i zdrava ishrana uvek se potenciraju. Ne samo da će doprineti vašem zdravlju i boljem bebinom razvoju već će uticati i na estetski izgled kože. Zato pažljivo sa odabirom namirnica.

Jasno nam je da je sad apetit pojačan, da vam se jede baš ono najnezdravije i da imate žudnju za određenom hranom u trudnoći , ali probajte da svemu nađete zdraviju zamenu. Evo na primer  ako vam se jede čips, probajte da napravite domaći sa mnogo manje masti i aditiva. Nije kao onaj industrijski, ali može da prođe, a i bićete zgodniji.

Još bolje će biti ako pratite ove preporuke za ishranu u trudnoći.

Nedostatak fizičke aktivnosti

 

Mnoge trudnice kada saznaju da su u drugom stanju potpuno promene svoj ritam dana, što uopšte nije dobro. Ukoliko imate zdravu trudnoću, fizička aktivnost i vežbe za trudnice su itekako poželjne, naravno u granicama normale i opreza. Ako se samo izležavate i odmarate, budite spremne na posledice u vidu pojave celulita.

Stres

 

Nivo stresa može imati uticaj na pojavu celulita, s obzirom na to da stres može izazvati hormonalne disbalanse i negativno uticati na mikrocirkulaciju potkožnog tkiva.

Spavanje

 

Kvalitet sna takođe može biti faktor rizika, jer nedostatak sna može doprineti hormonalnim promenama i smanjenju regenerativnih procesa kože.

Gde se javlja celulit u trudnoći?

 

Zabluda je da se celulit javlja samo na zadnjici i butinama . Ako niste znali on se može pojaviti skoro na svim delovima tela.

 

celulit tokom trudnoće

 

Da, upravo tako. Nije samo guza ta koja strada zbog trudnoće i loših životnih navika već i ostali delovi tela, a oni su:

 • Stomak (pogotovo kod gojaznih osoba)
 • Grudi
 • Kukovi
 • Butine
 • Ruke
 • Leđa
 • Kolena

Moglo bi se reći da su svi delovi tela pod rizikom u zavisnosti od vaše telesne konstitucije i sklonosti ga gojenju.

Faktori koji povećavaju rizik nastanka celulita u trudnoći su sledeći

 

Kao i za mnoge simptome vezane za trudnoću i za ovaj postoje faktori rizika.

 • Pol– samim tim što ste žensko pod većim ste rizikom od pojave celulita. Stručnjaci kažu da čitav sklop ženskog organizma, hormona i generalno toga da žene u telu imaju više masti doprinosi većoj šansi da nastane celulit.
 • Genetika – spomenuli smo već da je uticaj genetike veoma jak, pa ako je vaša majka imala problema sa celulitom to povećava šansu da se on pojavi i kod vas.
 • Telesna težina – ako ste inače gojazni ili imate problema sa čestom promenom telesne težine to vam povećava rizik za nastanak celulita.
 • Zdravstveno stanje – pojedine bolesti utiču na usporen  metabolizam, nakupljanje viška tečnosti u organizmu i mnoge druge aspekte koji za posledicu imaju pojavu celulita.

Ako spadate u neku od rizičnih grupa najbolje bi bilo da se pozabavite prevencijom da do pojave celulita uopšte i ne dođe. Uvek je lakše sprečiti nego posle lečiti.

Da li je celulit u trudnoći opasan?

 

Celulit se ne smatra bolešću u medicini i  sam po sebi nije opasan. Međutim obzirom da se celulit pojavljuje zbog nezdravog načina ishrane, neaktivnosti ili usporenog metabolizma ovi faktori mogu biti opasni odnosno narušiti zdravstveno stanje.

Dakle, celulit je simptom da se nešto dešava u telu, odnosno da nešto ne radite kako treba.

Bolan celulit u trudnoći

 

Stručnjaci koji se bave celulitom navode da postoji više vrsta celulita. Jedna od tih vrsta je i celulit koj može biti bolan. Često je lokalizovan na spoljašnjim površinama kukova i butina, oko leđa i kolena.

Takozvani tvrdi celulit je kompaktan i bolan na dodir. Javlja se kao posledica preterane telesne težine i nedovoljne fizičke aktivnosti, a teško ga je eliminisati ako se sa tretmanima ne krene na vreme. Ovaj celulit boli, jer masne naslage pritiskaju nevrne završteke u neposrednoj blizini. TRudnoća i hormoni mogu učiniti da na ovo budete osetljiviji.

Kako smanjiti celulit u trudnoći?

 

Da bi ste smanjili pojavu celulita tokom i nakon trudnoće, najvažniji je zdrav način života. To obuhvata više stavki, a evo šta je najvažnije da radite kako bi ste i tokom trudnoće bili zadovoljni svojim spoljašnjim izgledom.

Vodite računa o telesnoj težini

 

To ćete postići zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću. Ako ne znate kako, obratite se nutricionisti i vašem ginekologu da vam u tome pomognu i odrede vam odgovarajući način ishrane i fizičke aktivnosti koja će biti bezbedna za vas i bebu.

Nema potrebe da držite dijete, to čak nije ni bezbedno. Treba da pronađete izbalansiran način ishrane putem kojeg ćete uneti sve što je vašem organizmu potrebno, a što vam neće narušiti zdravlje.

Hidrirajte se

 

Ako unosite dovoljne količine tečnosti, pre svega vode to će pomoći da vaša koža ostane hidrirana i meka. Što je koža suvlja veća je šansa da vam se pojavi celulit i svi ružni tragovi na koži.  Vodite računa koje tečnosti unosite, jer pića koja sadrže kofein mogu povećati šansu za razvoj celulita.

Dakle oprezno sa kafom i pojedinim vrstama čaja. Neka na prvom mestu bude voda, ceđeni sokovi, supe, a zatim i odgovarajući izbor čaja, ali u manjim količinama.

Smanjite unos soli

 

Izbegavajte preteran unos soli kada je ishrana u pitanju jer so utiče na dehidrataciju organizma, a samim tim i na kvalitet kože i pojavu celulita.

Jedite hranu bogatu vitaminima

 

Izgled kože jako puno zavisi i od kvaliteta hrane koju unosite u svoj organizam. Vodite računa da namirnice koje unosite budu bogate vitaminima C, D, E, cinkom i proteinima.

Ako se ne razumete u vitamine i koje namirnice su čime bogate evo jednostavnog saveta.

Neka vam tokom svakog obroka tanjir bude što šareniji. Odnosno jedite namirnice različitih boja, jer svaka boja ustvari pretstavlja neki vitamin.

Vitamin C je jako važan

 

Kolagen u koži ima ulogu da kožu čini jakom i elastičnom. Upravo je vitamin C važan vitamin za razvoj kolagena. Najbolje bi bilo da ga unosite putem svežeg voća i povrća.

Cink

 

Cink je jako važan za zdravlje kože. On pomaže kod upalnih procesa i zarastanja. Obzirom da ima jako dejstvo na zdravlje kože treba ga unositi putem ribe i orašastog voća.

Kreme za celulit u trudnoći – dozvoljene ili ne?

 

Stručnjaci kažu da je  borbu sa celulitom najvažnije započeti na vreme, dakle čim primetite da se pojavio.

 

krema za celulit u trudnoći

 

Međutim…

Kada ste trudni nije najbezbednije da sami na svoju ruku kupujete preparate za borbu protiv celulita.

Čak i kada su kreme na prirodnoj bazi one mogu sadržati sastojke koje tokom trudnoće ne bi trebalo koristiti, zato budite oprezni prilikom kupovine.

Posavetujte se sa lekarom koja krema bi mogla da vam pomogne u borbi sa celulitom. Stručnjaci kažu da hidratantne kreme protiv strija mogu doprineti trenutnom poboljšanju kada je celulit u pitanju. Osim toga, takve kreme učiniće da koža bude elastičnija, pa će se smanjiti rizik od nastanka strija u trudnoći. 

Najbolje rešenje je promena životnih navika, jer su one glavni uzrok pojave celulita. To je najbezbednije za period trudnoće, a ako vam lekar da zeleno svetlo za neku kremu, to samo može poboljšati spoljašnji izgled vaše kože.

Sačekajte da prođe porođaj!

 

Jedan od saveta je da budete strpljivi i sačekate da prođe porođaj. Kod mnogih žena i stanje sa celulitom se popravlja nakon porođaja.

Kada dođe beba funkcionisanje organizma se polako vraća na prethodno stanje, hormoni dolaze u ravnotežu, a briga o bebi zahteva dosta fizičke aktivnosti i kretanja. Sve će to doprineti da se stanje sa celulitom popravi, a ako do toga ne dođe potražite stručnu pomoć.

Nakon porođaja ste u mogućnosti da primenjujete više preparata i tretmana za borbu protiv celulita, pa vidite sa vašim lekarom šta je najbezbednije u vašem slučaju.

Da li je dozvoljena anticelulit masaža u trudnoći?

 

Anticelulit masaže su prema rečima mnogih jako efikasan način za borbu protiv celulita.

 

 

Međutim one podrazumevaju korišćenje raznih preparata koji se utrljavaju u kožu prilikom masiranja i tako dospevaju u krvotok i mogu naštetiti bebi.

Tokom anticelulit masaža kada se razbije celulit mnoge štetne supstance idu direktno u krvotok trudnice, a potom i u bebu ili majčino mleko. To je još jedan razlog zašto se ne preporučuju za vreme trudnoće i dojenja.

Još jedan od razloga zašto se anticelulit masaža ne preporučuje jeste problem sa proširenim venama. On se javlja kod velikog broja trudnica i kada anticelulit masažu ne izvodi stručno lice ona može  negativno uticati na vaše vene.

Držite se bezbednih metoda poput zdrave ishrane i vežbanja, a anticelulit masaže ostavite za period nakon porođaja i dojenja.

Ako niste sportski tip i lenji ste za te aktivnosti, onda vam naprosto ostaje da uživate u svojoj trudnoći, a da borbu sa celulitom ostavite za neko drugo vreme.

Kako sprečiti celulit u trudnoći?

 

Do sada smo spominjali kako smanjiti celulit u trudnoći, isti saveti važe i za to kako ga sprečiti. Zdravim načinom ishrane i vežbanjem. Prevencija je ipak najdelotvorniji način.

Iskustva trudnica sa borbom protiv celulita

 

Slušajući iskustva mnogih trudnica zaista vidimo koliko je celulit česta pojava. Ne samo što je česta pojava nego zaista smeta ženama. Kao da promene koje im se tokom drugog stanja dešavaju nisu dovoljne, nego se još i celulit morao pojaviti.

Nažalost tu je i ostaje samo da ga prihvatimo dok traje trudnoća i promenimo neke životne navike.

Nailazili smo na razne preporuke žena šta raditi po pitanju celulita i mnoge od njih nisu bezbedne tokom trudnoće i dojenja. Najbolje da strpljivo sačekate da prođe taj period.

Ukoliko čitate forume i tamo tražite rešenje budite oprezni i svaki savet uzimajte sa rezervom. Čak i ako vam preporučuju najprirodniji preparat, prvo proverite sa vašim lekarom koliko je on bezbedan za vas i bebu.

Uostalom, čitajući ovaj tekst verovatno ste shvatili da je uzrok celulita u onome što unosite u organizam i u tome koliko ste aktivni. Dakle, spoljašnji tretmani mogu pomoći, ali neće otkloniti uzrok.

Najbolji tretman ustvari leži u vama i vašoj odluci da se okrenete zdravom načinu života. To je možda duži put, ali je sigurniji i ispravniji, a dodatni tretmani nakon porođaja mogu biti samo plus.

Često se trudnice stide da priznaju kada im tokom drugog stanja  smeta neka promena u fizičkom izgledu. Nema potrebe za tim. To što ste trudni ne znači da treba da se zapustite i ne budete zadovoljni sami sa sobom.

Iako su mnoge promene prolazne, one mogu ostaviti traga i treba se pozabaviti njima. Ipak vas i nakon trudnoće čeka život kroz koji treba da idete uzdignute glave i pune samopouzdanja.