ishrana u trudnoći

Ishrana u trudnoći: šta jesti, a šta ne!

Kakva tačno treba da je ishrana u trudnoći? Da li postoji nešto što se ne sme jesti, i koja je hrana najbolja? Pred vama su saveti i recepti!

Kako izgleda pravilna ishrana u trudnoći?

 

Ono što je izuzetno važno za kvalitetnu ishranu u trudnoći jeste da prednjači kvalitetom u odnosu na količinu.

To je najvažnije pravilo, ali postoje još neke smernice kojih se treba držati. Trudnoća sama po sebi će vas inspirisati da se pozabavite hranom i namirnicama koje unosite u sebe, ako do sada niste baš preterano vodili računa.

Ono na šta treba obratiti pažnju jeste unos vitamina i minerala koji pogoduju razvoju ploda ali i zdravlju majke.

Zato je ključno uvesti što više svežeg voća i povrća. Raznovrsnost namirnica je uvek dobar izbor za zdrav jelovnik kao i manjak soli i šećera. To znači da bi bilo idealno da jedete što više raznovrsne sveže, ne mnogo začinjene hrane.

Unos tečnosti je takođe važna stavka o kojoj treba voditi računa. Voda i sveže ceđeni sokovi su uvek dobar izbor, dok su gazirana pića nešto što bi trebalo izbegavati, iako u malim količinama neće škoditi.

Balans i umerenost u ishrani su inače plus, a pogotovo u vreme trudnoće, zato neka vam i to bude vodilja u ovom planu ishrane.

 

 

Da li treba da jedem za dvoje?

 

Ova poznata narodna konstatacija da trudnice jedu za dvoje jeste tačna, ali ne u onom smislu u kojem se koristi. Nije poenta u količini hrane dovoljnoj za dvoje, već u izboru pravih i zdravih namirnica i za mamu i za bebu. Odnosi se na razmišljanje o izboru hrane, jer kako kažu:

Nije poenta jesti duplo više nego duplo zdravije!

Zato je bolje posvetiti se malim količinama hane u češćim obrocima i bogatstvu vitamina i minerala u namirnicama.

 • Preporučuje se 5 manjih i laganih obroka tokom dana, zbog toga što želudac trudnice često bude pritisnut od strane bebe koja raste u stomaku, i previše hrane može izazvati mučnine .
 • Treba izbegavati previše začinjenu i masnu hranu, industrijske prerađevine i slatkiše jer mogu otežati varenje i napraviti zbrku u stomaku i izazvati gorušicu u trudnoći.

 

ishrana tokom trudnoće

 

Koliko kalorija treba da unosi trudnica?

Stvari otprilike stoje ovako:

 • U toku prvog trimestra nije neophodno povećanje kalorijskog unosa.
 • Tokom drugog tromesečja smatra se da se unos kalorija treba povećati za nekih 300 kalorija
 • U zadnja tri meseca trudnoće, oko 450 kalorija više nego inače.

Nije neki veliki skok, ali je nešto o čemu treba voditi računa, jer prekomerno gojenje majke nije dobro ni za nju ni za plod. Trudnice sa većom telesnom masom zapravo imaju manje snage i energije koja je potrebna za porođaj, imaju veće šanse za pojavu preeklampsije ili gestacijskog dijabetesa, pa i dovesti do prevremenog porođaja je veći. Više o tome pročitajte niže u tekstu.

Zato pametno jedite za dvoje i obezbedite svom telu, ali i bebi u stomaku, pravilan razvoj i zdrav organizam.

Ishrana u blizanačkoj trudnoći

 

Blizanačka trudnoća jeste dupla sreća, ali i malo više brige o ishrani.

Ako su dve bebe u stomaku ne znači da sada jedete za troje, već da pažljivije birate i razvrstavate hranu.

Trudnice koje nose blizance su inače u većem riziku od prevremenog porođaja, a gojenje u toku trudnoće smo povećava taj rizik. Zato se savetuje budućim majkama blizanaca da piju dosta vode, izbegavaju slanu i ljutu hranu, masnu i industrijski prerađenu hranu kao i šećere.

U toku blizanačke trudnoće, ali i svake trudnoće, važno je unositi prenatalne vitamine i folnu kiselinu u sklopu njih ili zasebno. Oni obezbeđuju ono što je neophodno za razvoj ploda, ali i smanjuju neke rizike kako od prevremenog porođaja, tako i od genetskih, neuralnih i fizičkih deformiteta ploda.

Trudnoća, bilo da je blizanačka ili ne, znači više pažnje usmerene na ishranu i plan obroka po mesecima, a to ćete videti u daljem tekstu!

Ishrana u trudnoći po mesecima

 

Zdrava i pravilna ishrana utiče na razvoj ploda u toku trudnoće. Naučite koje su namirnice od izuzetne važnosti kada i kako se koriste po mesecima trudnoće:

Prvo tromesečje

 

U prva tri meseca trudnoće, kalorijski unos ne bi trebao da se povećava. Međutim treba početi voditi računa o ishrani ali i životnim navikama.

 • Pušenje i alkohol trebaju da se izbace u potpunosti jer ne samo što štete zdravlju majke, već i povećavaju šanse za pobačaj.
 • Unos vode i tečnosti, kao i aktivniji način života trebaju da su u usponu, naravno ukoliko je trudnoća uredna i lekar da potvrdu za aktivnosti.

U prvim mesecima trudnoće ponekada se javlja mučnina koja može poremetiti redovan unos hrane. Tada se treba pobrinuti da se jedu manji i lakši obroci bogati ugljenim hidratima i proteinima.

Na primer:

 • orašasti plodovi, jogurt, tvrdo kuvana jaja, nemasno meso kao izvor proteina.
 • Krompir, pirinač, povrće, žitarice i hleb od celog zrna – su dobar izvor ugljenih hidrata.
 • omega 3 masne kiselene kojih ima u nerafinisanim uljima, kao što je maslinovo ali i orašastim plodovima, masnoj ribi treba da budu izvor masti. Sa ribom, ipak, budite umereni i pažljivi.

Ovakva hrana utiče na šećer u krvi koji nekada može biti uzrok pojave mučnine u trudnoći.

Što se začina tiče treba izbegavati ljuto u trudnoći i slano. Biranjem jodirane soli možete napraviti pravi izbor za začinjavanje ukoliko niste ljubitelj bljutavije hrane, ali i tada je koristite umereno.

U toku trećeg meseca trudnoće, mučnine bi trebale da se smanje, a time se povećava potreba za hranom. Tada je i prvi stadijum razvoja bebe kompletiran, ali je još dug put razvoja pred njom.

U ovom mesecu bi bilo dobro unositi magnezijum i vitamin A koji pomažu dalji razvoj kostiju i kože, pluća ali i drugih delova i funkcija. Njih ima u spanaću, bundevi, šargarepi.

Suplemente nemojte uzimati na svoju ruku nikako. Prekomeran unos vitamina A čak može biti i štetan za bebu!

Ono što će vam lekar verovatno preporučiti jeste unos suplemenata folne kiseline. Ovo je posebno bitno u prvom periodu trudnoće pa čak i pre samog začeća. Odgovarajuće količine ove supstance teško je uneti samo ishranom, zato se preporučuju dodaci ishrani u količini od 400 mcg dnevno.  Značaj folne kiseline je velik, je se njenim dovoljnim unosom sprečavaju mnoge anomalije u razvoju ploda, kao što je defekt neuralne cevi.

Primer  jelovnika za prvi trimestar trudnoće:

 

Doručak:  Žitarice u mleku ili jogurtu. Žitarice su dobar izvor minerala i vitamina pogotovo one celog zrna. Uz pomoć mleka ili jogurta obezbeđujete dodatnu dozu kalcijuma i vitamina A. Ako uzimate hleb i testenine, neka budu od celog zrna žitarica.

Užina:  Narandža ili jabuka su uvek dobar izbor jer pored vitamina i esencijalnih voćnih kiselina i šećera, imaju dosta vlakana i pomažu varenje.

Ručak:  Pečeni krompir sa kajmakom, pileće meso i zelena salata sa rotkvicama. Zelena salata i rotkvice su odličan izvor magnezijuma i dodatnih minerala i vitamina. Pečeni krompir i kajmak pored toga što su ukusna kombinacija, obezbeđuju zdrave masnoće kao i ugljene hidrate. Pileće meso je lagano, niskih vrednosti masnoća, a odličan izvor proteina.

Užina: Kombinacija orašatih plodova i suvog voća, u količini koja može da vam stane u ruku. Ove grickalice mogu biti i od pomoći kada imate mučnine u trudnoći. Orašasti plodovi su su super bogati aminokiselinama, zdravim mastima i vitaminima koji pomažu razvoj nervnog sistema ploda.

Večera: Večera može biti neka lagana salata sa zelenim povrćem i sirom. Zeleno povrće je puno minerala i odličan izvor gvožđa. U ovakvu salatu možete uključiti jaja, ili semenke bundeve. Začinite je sa malo jodirane soli, maslinovim uljem i voćnim sirćetom.

Eto mali primer, kako može da izgleda dnevna, lagana ishrana u prvim mesecima trudnoće. Treba piti i dosta tečnosti, najmanje 8 čaša vode na dan. Gazirana pića treba izbegavati.

Drugo tromesečje

 

U ovom periodu dolazi do promena u vidu povećanja energije i povećanja apetita. Ponekada se javljaju i čudne žudnje za hranom ali sve je to sasvim normalno.

 • Unos omega 3 masnih kiselina i vitamina D treba da je povećan u toku ovog tromesečja. Najbolji izvori ovih elemenata su riba i morski plodovi, ali sa njima pažljivo! O tome kako mogu biti i opasni, pročitajte niže u tekstu .
 • Vitamin C i jod koje treba pojačati u ovom periodu. Vitamin C se inače ne skladišti u organizmu pa ga je potrebno unositi svakodnevno. Jod je od izuzetnog značaja za razvoj ploda jer se smatra da učestvuje u razvoju tiroidne žlezde kod beba, kao i u razvoju moždanih funkcija. Izvori su u raznolikom voću i povrću kao i u plodovima mora, jajima, integralnim žitaricama.
 • U toku 6. meseca trudnoće potrebno je povećati unos kalcijuma uz sve ostale nabrojane vitamine. Njega ima u bademima, zelenišu, suvom voću. Ovo je posebno bitan mineral za razvoj kostiju i koštanog sistema, a pomaže i očuvanju zdravih zuba u trudnoći.
 • Gvožđe je veoma bitno u ovom periodu. Često trudnice pate od anemije, kada dođe do pada eritrocita, odnosno crvenih krvnih zrnaca i pada hemoglobina. U hemoglobin je ugrađena većina gvožđa u organizmu. Upravo zato povećanje ovog minerala u ishrani ili u vidu suplementacije može doneti olakšanje

Hrana u ovom tromesečju treba da je raznovrsna kako biste uneli važne hranljive materije. Za vodu važi ista stvar- što više to bolje!

Primer jelovnika u drugom trimestru trudnoće

 

Doručak: Dve kriške raženog hleba sa sirnim namazom i šunkaricom (tanko rezanom), šolja sveže ceđenog soka od narandže. Raženi hleb je lakše svarljiv od običnog belog hleba i sadrži više vlakana, dok sirni namaz obezbeđuje jod i kalcijum. Sok je tu kao izvor vitamina, pogotovo vitamina C koji se vezuje za gvožđe i pomaže njegovu apsorpciju u organizmu.

Užina: Za užinu možete pojesti malo badema i suvih kajsija, mada se nekada u duhu čudnih želja za hranom može pojesti i cvekla, slanina i beli luk ili gorka crna čokolada.  Beli luk treba konzumirati obazrivo zbog delovanja na krvni pritisak.

Ručak: Juneći gulaš uz prilog od korenastog povrća. Juneće meso je dobar izvor proteina ali i gvožđa a korenasto povrće su ugljeni hidrati, vitamini i minerali. Ukoliko volite, možete dodati i salatu od zeleniša (zelena salata, mladi spanać, potočarka..)

Užina: Domaći sladoled od banane i jogurta. Banana je poznata po kalcijumu i kalijumu, a u kombinaciji sa jogurtom se ta količina znatno povećava.

Večera:  Riba na žaru sa prilogom od pirinča i mešanog povrća. Riba, pogotovo morska je odlična za ishranu i u trudnoći i van nje, i treba je konzumirati što je češće moguće. Obiluje vitaminom D koji je neophodan za pravilan rast i razvoj ploda.

Treće tromesečje

 

Treće i završno tromesečje obeležava povećan apetit, ali i rast bebe do pune zrelosti i porođaja. U ovom periodu bebe sakupljaju rezerve masnoća, ali i razvijaju pluća, mozak i digestivni trakt. Za to su potrebe za omega 3 masnim kiselinama i vitaminima B kompleksa povećane.

U ovoj etapi se opet može javiti umor, gorušica i problemi sa varenjem, a prvenstevno zatvor u trudnoći. Zato ishranu treba obogatiti vlaknima, a uz njih i dovoljna količina tečnosti da bi vlakna lakše vršila svoju funkciju.

Zdrava hrana koju bi trebali jesti treba da je šarenolika, puna povrća i voća ali i mesa.

 • Nemasna svinjetina, junetina, živinsko meso i riba, treba da su na meniju barem 4 puta nedeljno (nešto od nabrojanog, ne sve odjednom. Riba 2 puta nedeljno.).
 • Mahunarke poput graška su dobar izvor ugljenih hidrata ali i vitamina B, takođe i sve zelene biljke sa puno listova, kao što su spanać, blitva, kupus, prokelj, kelj… Nesvakidašnje povrće koje je odlično u ovom tromesečju jer sadrži mnoge esencijalne masnoće jeste avokado i ne bi bilo loše uključiti i njega u ishranu.
 • Biljna ulja masline ili kokosa, kao i uljane repice su takođe nešto što se može uključiti u ishranu zbog pozitivnih masnoća. Idealno bi bilo da izbegavate sva rafinisina ulja.
 • Mleko i mlečni proizvodi su takođe bogati vitaminom A i nije na odmet malo povećati konzumaciju istih u toku trećeg meseca trudnoće.

Jelovnik za  treći trimestar trudnoće:

 

Doručak: Voćni smuti sa jogurtom i tost sa maslacem. Maslac je bogat vitaminima B grupe, kao i vitaminom A, i dobrim masnoćama, ali treba biti umeren u konzumaciji, jer je jako kaloričan.

Užina: Lagana salata sa avokadom i čeri paradajzom. Puno vlakana i minerala, vitamina i najvažnije lako se vari što je u zadnjim mesecima trudnoće važno. Beba pritiska želudac i može da se pojavi gorušica, zato treba birati ovakve lagane obroke.

Ručak:   Ćuretina u belom sosu sa prokeljom. Odličan izvor proteina i B vitamina.

Užina:  bobičasto voće i integralni keks sa žitaricama od celog zrna.

Večera: Pasta sa spanaćem i sirom. Spanać i sir su dobra kombinacija koja je bogata masnoćama ali i vitaminima iz B kompleksa, kao i vitaminom D i gvožđem. Važno je napomenuti da ukoliko su sirevi iz punomasne grupe, ne treba preterivati jer su kalorični.

Promene u organizmu u toku trimestara su različite i zahtevaju različite količine minerala, vitamina i ostalih elemenata koji su neophodni za pravilan rast i razvoj deteta. Zato je najbolje posavetovati se sa stručnim licem i uvesti u ishranu preporučene prenatalne vitamine koji će pomoći da se sve to drži na optimalnom nivou uz pravilnu ishranu.

Namirnice koje treba izbegavati u trudnoći

 

Postoje i neke namirnice koje treba izbegavati u toku trudnoće, a one su na sledećem spisku:

 • Konzervirana hrana: Bilo koja hrana iz konzerve kao i pasterizovane namirnice treba izbegavati. Pune su konzervanasa i emulgatora koje im produžavaju rok i dodaju ukuse. Ne doprinose razvoju ploda, imaju velike količine šećera, soli i loših masnoća.
 • Sirova hrana: Meki mladi sirevi, ne obrađeno mleko, sirova jaja, sirova riba, mesne prerađevine, sva hrana koja može sadržati Listeriju. Listerija je bakterija koja obično obitava na nedovoljno termički obrađenoj hrani i izaziva infekcije koje mogu biti opasne za majku i za plod.
 • Kofein: Bilo da je u pitanju kafa ili jaki čajevi poput crnog, zelenog i slično, treba smanjiti na minimum ili izbegavati u potpunosti.
 • Alkohol: Alkohol generalno nije dobar za zdravlje, pogotovo u toku trudnoće. Jetra fetusa ne može da obradi alkohol i svakako joj šteti.  Preveliki unos alkohola može ozbiljno da ugrozi bebin razvoj i da uzrokuje probleme sa srcem, rascep nepca, fizičke deformitete lica i tela, mentalne deficite.. Najrizičnija je prekomerna upotreba alkohola u toku prva tri meseca trudnoće i tada može doći do spontanog pobačaja. Iako neki smatraju da čaša vina povremeno u toku trudnoće ne može da našteti plodu ili trudnici, nije preporučljivo.
 • Neke vrste ribe – Treba izbegavati onu ribu koja sadrži visok nivo žive. Živa inače može izazvati trovanje, a za plod u razvitku može biti okidač za razne razvojne probleme. Ribe koje imaju veće količine žive su obično grabljivice poput ajkule, sabljarke, tune ali i slatkovodne poput štuke (mada je količina zanemarljiva naspram morskih grabljivica).

No, opasnost od štetnih sastojaka ne vreba samo iz namirnica, nego i iz kozmetike koju koristimo.  U trudnoći, ona treba da bude posebna. Aleksandra je jako vodila računa o tome kada je tražila nešto za negu kože na stomaku. Ono što je pronašla, ostavilo ju je bez teksta. Efikasno je sprečila strije i koža joj je bila mekana i negovana tokom cele trudnoće. Pri tom, bez štetnih sastojaka. Saznajte i vi kako je to moguće iz njene priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

 

Dijetalna ishrana u trudnoći? Da li je ona dozvoljena?

 

U toku trudnoće nije preporučljivo držati dijete, ali postoje situacije u kojima je to preporučljivo i gde će lekar odrediti i pratiti ishranu trudnice.

 

dijeta u trudnoći

 

Te situacije su sledeće:

 • Gojaznost i prekomeran porast telesne težine majke,
 • dijabetes kod majke,
 • visok krvni pritisak trudnice,
 • srčani problemi kod trudnice i slično.

U ovakvim slučajevima doktor daje savet i određenu listu namirnica koje trudnica sme i treba da koristi uz ostale suplemente i terapiju koju već uzima. Tada je dijeta neophodna da bi se izbegli dalji problemi i kod majke i kod ploda. 

Dijeta kao dijeta i gladovanje radi izgleda i mršavljenja u trudnoći nikada nisu dobar izbor, pogotovo na svoju ruku i bez nadzora lekara. Zato, posavetujte se sa stručnim licima i vodite računa o svom i zdravlju vaše bebe.

Malokrvnost u trudnoći i ishrana

 

Malokrvnost ili anemija predstavljaju deficit gvožđa u organizmu. U trudnoći je to česta pojava i postoje neke namirnice i hrana koji mogu popraviti to stanje.

U pitanju su uglavnom zelene i lisnate biljke, poput blitve, kelja, prokelja, spanaća, brokolija ali i nekih mahunarki, kao i cvekle i krtolastog povrća koje mogu popraviti stanje. Važno je da ove namirnice budu domaće proizvodnje, da nisu tretirane pesticidima i dodatnim hemikalijama, i da se konzumiraju što manje termički obrađene.

Obično se manjak gvožđa u organizmu dodatno tretira dodatkom gvožđa koji prepiše doktor i konzumira se uz vitamin C. Vitamin C pomaže apsorpciju gvožđa u organizam. U svakom slučaju najbolje da se poslušaju saveti lekara i trudite se da ishranom unosite dovoljno gvožđa.

Povišen šećer u trudnoći i ishrana

 

Povišen šećer u trudnoći se naziva gestacijski ili pregestacijski dijabetes, u zavisnosti od toga kada se on javi. Ako se povišen šećer javi prvi put u toku trudnoće onda je to gestacijski, a ukoliko majka ima šećer i pre začeća onda je to pregestacijski dijabetes u pitanju.

Problem nastaje kada insulin ne obavlja svoju funkciju kako treba. Tada se količina šećera u krvi se povećava i prenosi se preko krvi do ploda.

Ovo dalje dovodi do većeg rasta fetalnih ćelija i makrozomije (povećana telesna težina bebe). Takođe se povećavaju rizici za razne razvojne probleme kod bebe, ali i mogućnosti za komplikacije prilikom porođaja.

Ovakvo stanje trudnice se mora pomno pratiti i deluje se po savetima lekara. Zato se radi OGTT test. Često je potrebna određena terapija ali pravilna i strogo prepisana dijeta.

Šećeri i industrijski prerađena hrana su strogo zabranjeni kao i jako začinjena hrana.

Izuzetno je važno redovno pratiti nivo šećera u krvi i pratiti stanje situacije i redovno odlaziti na kontrole kod lekara.

Proteinska ishrana u trudnoći

 

Proteini su izuzteno važni u ishrani u toku trudnoće. Oni proteini životinjskog porekla su odličan izvor gvožđa ali i esencijalnih aminokiselina.

Izvori proteina su raznovrsni: riba, plodovi mora, teletina, piletina, jaja.. Postoje i drugi dobri biljni izvori proteina, poput kinoe, koja je poznata i kao kompletni protein i sadrži sve esencijalne aminokiselinem ali i različita sočiva, mahunarke, orašasti plodovi, neko zeleno povrće.

Ove namirnice su uglavnom lako dostupne i možete ih kombinovati na razne načine, a kada znate da vašoj bebi mogu doneti samo pozitivne stvari, onda se treba potruditi da se konzumiraju češće.

Što se proteinske dijete tiče, treba razmišljati da trudnoća nije vreme za unošenje jednoličnih namirnica baziranih na proteinima. Nijedna vrsta posebne dijete nije preporučljiva u toku trudnoće, osim ako je ne preporuči lekar koji vodi trudnoću!

Gorušica u trudnoći i ishrana

 

Gorušica u trudnoći je obično obeležje trećeg tromesečja. Javlja se zbog pritiska koji beba vrši na želudac i organe za varenje, jer raste i potrebno joj je mesta.

Tada je najbolje jesti laganu lako svarljivu hranu bogatu vlaknima i u manjim količinama.

Neke grickalice koje mogu malo umanjiti osećaj gorušice su kokice, bademi i orašasto voće. Postoji verovanje da ako trudnica pojede par zrna sirovog pirinča, gorušica će se smanjiti, međutim to nije dokazano.

Kandida u trudnoći i ishrana

 

Kandida je gljivica kojoj je naš organizam prirodno stanište. Živi u simbiozi sa nama, ali ako se prekomerno namnoži dolazi do kandidijaze.

Višak kandide u organizmu prepoznaje se po gljivičnim promenama na stopalima recimo, vaginalnom sekretu, beličastim naslagama na jeziku, svrabu a ponajviše – po potrebi da se jedu slatkiši ( jer su ugljeni hidrati ono što gljivica traži za svoj opsatanak).

Rešenje u ovom slučaju je poseban režim ishrane sa manje šećera. No, šećer ne dolazi samo u vidu slatkiša. Ima ga i u voću pa se izbegava ono jako slatko. Ima ga i u mleku ( mlečni šećer) a o prerađenim namirnicama da ne govorimo. Prelazak na zdravu ishranu neprerađenim namirnicima je rešenje. Takođe, poželjno je izbegavati unos pečuraka i kvasnih testa. Svakako, o ovome se u trudnoći treba savetovati sa lekarom.

Kandida nije rizična za bebu, ali ako se beba rodi prirodnim porođajem kroz vaginalni kanal, sigurno će pokupiti infekciju, pa se agonija samo produžava.

Pročitajte: Kandida kod beba. Prepoznajte je i reagujte!

Vitamini u trudnoći – da ili ne?

 

Kroz tekst ste videli da se spominju razni vitamini, najčešće C i B ali svaki vitamin je neophodan.

Vitamini E i K su takođe jako važni u toku trudnoće jer se vezuju za razvoj kože, sluzokože, očiju, kose i još mnogo toga kod ploda.

Ovi vitamini se u prirodnim izvorima nalaze u tikvama, kupusu, spanaću, koprivi. Još neki dobri izvori vitamina K su recimo žumance, lucerka, morske alge. Ne treba zaobići ni neke egzotične biljke i začine poput šafrana, batata, kineskog kupusa. Možda nam nisu bliske ovakve namirnice, ali sadrže velike količine vitamina i ostalih elemenata koji imaju pozitivna dejstva na rast i razvoj bebe u toku trudnoće. Svakako, o količinima i načinima upotrebe namirnica koje vam nisu poznate prvo se raspitajte.

Većinu vitamina možemo uneti u organizam ishranom, ali ponekada je dobro dodatno osigurati tu količinu i koristiti se suplementima. Za to služe prenatalni vitamini kojih ima puno i različitih su proizvođača. Vaš doktor će preporučiti koji vama odgovaraju na osnovu vaše krvne slike, i savetovaće kada i koliko da ih uzimate.

Ishrana u trudnoći bez gojenja

 

Koliko je normalno dobiti na težinu u toku trudnoće?

 

 

Znamo da se ovo pitanje vrzma budućim mamama po glavi i nije nešto što treba zanemariti.

Dobijanje na težini trudnice bi po tromesečjima trebalo da izgleda otprilike ovako:

 • Prvi trimestar žena ne bi trebala da dobije više od 3 kg. Mnoge čak i izgube težinu zbog mučnina.
 • U drugom tromesečju trudnica bi ukupno trebala da dobije do 8 kilograma.
 • Do kraja trećeg tromesečja broj dobijenih kilograma ne bi trebao da pređe 15.

Nekima se ove brojke čine poprilično velike, i jesu, ali računajte da u proseku oko 6 kilograma ode po porođaju, jer one pripadaju bebi i plodovoj vodi.

Ovo su samo smernice za dobijanje na kilaži u toku trudnoće, ali to je podložno varijacijama i zavisi od trudnice.

Svakako će vas vaš lekar savetovati ako primeti da se naglo gojite ili ako gubite na kilaži. Gubljenje na kilaži se može dogoditi usled velikih mučnina tokom trudnoće, ili ukoliko je trudnica već gojazna, pa je u toku trudnoće zbog svog, ali i zdravlja ploda, na posebnom režimu ishrane.

Prejedanje i žudnja za hranom u toku trudnoće

 

Prejedanje u toku trudnoće nije neuobičajeno, ali može biti opasno.

 

hrana u trudnoći

 

Opasnost koju nosi prejedanje jeste u prekomernom dobijanju na težini. To dalje može da izazove razne probleme u organizmu majke od visokog pritiska, šećera, i drugih poremećaja, ali deluje štetno i na plod.

Smatra se da prekomerna težina majke i prejedanje mogu uticati i na težinu bebe, ali i na njen kasniji rast i razvoj.

Lako je moguće da će ta deca biti sklona gojenju i tromosti.

Važno je voditi računa da se jedu redovni i zdravi, izbalansirani obroci. Prejedanje često može biti potaknuto emotivnim stanjem. Treba se truditi da se emocije i psihičko stanje drže pod kontrolom, najbolje uz savet i praćenje stručnog lica.

Žudnje za određenom hranom i namirnicama u čudnim kombinacijama su takođe česte u toku trudnoće. Za to su obično zaslužne hormonske promene u telu, ali ponekada i telo signalizira da mu nešto fali. Tako se smatra da ukoliko na primer odjednom dobijete neverovatnu želju za barenom cveklom dobro posoljenom, vaš organizam traži dopunu gvožđem i jodom. Neki stručnjaci kažu da su neke težnje tako potpuno opravdane. Međutim i tada treba biti umeren i ne preterivati.

Verovanja vezana za ishranu u trudnoći

 

Sigurno ste čuli za narodna verovanja ili bapske priče da kada žena u trudnoći žudi sa kiselim nosi žensko dete, a za slatkim i masnim muško.

Ovo nisu dokazane konstatacije, jer šta ćemo sa onima koje jedu kisele krastavčiće uz sladoled od čokolade? Ova kombinacija ne zvuči primamljivo, ali je u trudnoći ovakav spoj potpuno normalan.

Postoji i ono verovanje da hranu koju je mama volela da konzumira u toku trudnoće, beba posle lako prihvati kada dođe vreme za čvrstu hranu. Ili obrnuto, ako mama nešto nije volela, bebe odbijaju da jedu kada za to dođe vreme. Nismo sigurni da li u ovome ima istine, ali eto razloga više da jedete različito povrće i voće, pa isprobate da li će ih i vaše bebe voleti kada budu počele da ručkaju.

Sve u svemu, balansirana ishrana, umerenost i razmišljanje o svom ali i zdravlju ploda su ključne za dobru ishranu u trudnoći. Zato drage buduće mame, uživajte, vodite računa i ne brinite, sve na kraju bude kako treba uz malo truda i dobrih informacija!

Izvori:

https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/a-0713-1058

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410119/

https://bmjopen.bmj.com/content/7/9/e016777

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-20045082

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-and-diet