kandida kod beba

Kandida kod beba. Prepoznajte je i reagujte!

Da li znate da kandida kod beba može biti česta pojava? Ponekad u značajnoj meri zakomplikuje zdravstveno stanje mališana. Informišite se.

Jako je važno umeti prepoznati kandidu i pravovremeno reagovati. Mi vam u tome naravno pomažemo i kroz ovaj tekst dajemo najznačajnije informacije o ovoj temi.

Šta je kandida?

 

Kandida je zapravo gljivica.

 

Ona se inače nalazi u organizmu svakog čoveka u određenoj meri. Locirana je u donjem delu creva i sve dok miruje ne stvara nikakve simptome. Problem nastaje kada se ona razmnožava, ulazi u krvotok, slabi imuni sistem i napade pojedine delove tela ili organe. 

 

gljivica kandida

 

Ovu gljivicu moguće je naći još i na koži, genitalnom području kao i u ustima.

Mogli bi reći da je ona sastavni deo našeg organizma i sve dok je pod kontrolom nema bojazni od kandidijaze i ostalih zdravstvenih problema. Da je kandida pod kontrolom znači da je ima u manjem broju u odnosu na dobre bakterije u organizmu koje ga štite od raznih uticaja i infekcija.

Međutim, na mnogo načine se može izazvati rast kandide i dovesti do kandidijaze. Hajde da vidimo šta sve može dovesti do ovog stanja i koje bebe su pod povećanim rizikom.

Uzrok pojave kandide kod beba i faktori rizika

 

Neće svaka beba dobiti kandidijazu, jer ona nastaje usled određenih okidača. Evo i najčešćih.

Vaginalni porođaj

 

Jedan od česth uzročnika kandide jeste i prirodni odnosno vaginalni porođaj. Tokom prolaska kroz porođajni kanal i vaginu, beba može pokupiti kandidu od majke i razviti simptome. Postoje slučajevi gde se bebe zaraze kandidiom dok su još u materici, a da simptomi  budu uočljivi tek nakon rođenja bebe.

Lekovi

 

Lekovi iz grupe antibiotika i lekovi koji sadrže kortikosteriode mogu izazvati razmnožavanje kandide. Naime oni deluju tako što ubijaju bakterije u organizmu, pa čak i one dobre bakterije koje se  bore protiv bolesti. Čim nema dobrih bakterija da se bore protiv kandide, to joj omogućava prostor za rast i izazivanje brojnih simptoma.

Neadekvatna higijena pelenske regije

 

Ukoliko se bebi pelena ne menja redovno i ne vodi se dovoljno računa o čistoći pelenske regije, to može pogodovati pojavi kandide. Gljivice obožavaju vlažna i prljlava područja i zato se trudite da ih na površini bebine kože bude što manje.

Genitalno područje je posebno osetljivo kod ženskih beba. Zato ako imate devojčicu, držite visok nivo higijene genitalnog područja. Važan korak u toj higijeni je odabir i nanošenje kvalitetne prirodne kreme za pelensku regiju. Ona pravi zaštitinu barijeru između bebine kože i mokraće i fekalija. Sa odgovarajučom negom ovog tipa, bićete sigurni da je koža vaših mališana potpuno zaštićena. Čak i ako je koža pelenske regije na neki način oštećena dobra krema je može zaceliti i učiniti još negovanijom i mekšom.

Naš predlog je Dr Pilar krema za pelensku regiju, jer je puna negujućih biljnih sastojaka savršenih za nežnu bebinu kožu i bez štetnih kozmetičkih sastojaka. Više o njoj saznajte klikom na ovaj link:https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

Neadekvatna upotreba lekova za astmu

 

Ukoliko vaš mališan koristi terapiju za astmu, strogo se pridržavajte uputstva za primenu terapije. Upravo se ova grupa lekova stavlja na listu uzroka za pojavu kandide ako se ne primenjuju na odgovarajući način.

Nezdrava ishrana

 

Vrlo čest uzrok kandide odnosno kandidijaze jeste nezdrava ishrana. Pod tim se pre svega misli na unos velikih količina šećera kod beba koje su probale nemlečnu hranu. Opšte je poznato koliko je šećer štetan, a u ovom slučaju utiče na slabljenje imunog sistema. Kada je odbrambeni sistem slab tu ima prostora za napad kandide. Na listu možemo dodati još belo brašno i kvasac. Zajedno sa šećerima, predstavljaju “hranu” za gljivice i omogućavaju razmnožavanje kandide.

Faktori rizika za ovo stanje su svakako oslabljen imuni sistem najčešće zbog uticaja mnogih bolesti i upotrebe raznih lekova. Pod rizikom su i deca čija je ishrana loša, kao i bebe čije su majke imale problema sa kandidom.

Česta izloženost vlazi i toploti, takođe povećava rizik za razmnožavanje kandide.

Kandida u crevima kod beba

 

Creva su prirodno stanište kandide i dok je ima u optimalnom broju ona ne izaziva nikakve tegobe. Problem nastaje kada se kandida razmnoži i postoji u mnogo većem broju u odnosu na dobre bakterije koje štite bebin organizam.

Kada se desi takav scenario to možete primetiti po tome što je bebin stomačić naduven. Mališani češće podriguju, imaju mučnine, gasove, dijareju i pelenski osip. Sve ove simptome mogu pratiti promene u  ponašanju bebe koje se vidi tokom ishrane, spavanja i ostalih svakodnevnih aktivnosti.

Kandida kod beba ne genitalijama

 

Genitalno područje još je jedno pogodno tlo za razmnožavanje kandide, a pogotovo kod beba devojčica obzirom na njihovu anatomiju u tom području.

Ukoliko higijena genitalnog područja nije adekvatna, a tu se pre svega misli na redovno pranje, zatim mazanje zaštitne kreme i često menjanje pelene, ovo područje je idealno mesto da se kandida razmnoži.

Da je došlo do problema sa kandidom znaćete po tome što dolazi do crvenila u genitalnom području, svraba  pa i osipa. Jako je važno pravovrmeneo otkrivanje kandidijaze kako bi se sprečila dalja komplikacija odnosno pojava infekcija.

Ne mora svako crvenilo da znači da je gljivica problem.

Tanja je imala sličnu situaciju. Ojedi u pelenskoj regiji njene bebe bili su česti i stalno su se vraćali. Svašta je probala, a onda je promenila samo jednu stvar u rutini nege i prirodnim putem rešila problem. Od tada, ojedi se više nisu vraćali. O čemu je reč? Saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/nikad-ne-bih-koristila-ni-jednu-drugu-kremu-za-pelensku-regiju/

Osim toga, gljivica se može pojaviti i na drugim mestima…

Kandida u ustima kod beba

 

Da se kandida razmnožila u ustima vaše bebe, videćete po tome što se na jeziku pojavio soor odnosno mlečac. To su  zapravo bele naslage na bebinom jeziku.

 

kandida u ustima

 

Većina mališana prođe kroz ovu pojavu, a razloga za to je više. Najčešće bebe pokupe kandidiu tokom prolaska kroz porođajni kanal ukoliko se ona nalazi u vagini majke.

Do ovog stanja dovodi i neadekvatna ishrana kao i slaba higijena bebinog pribora za jelo i flašica. Mada imajte na umu da kandide u ustima uvek ima u određenoj meri, a da li će se ona razmnožiti zavisi od brojnih faktora.

Kako se otkriva kandida kod dece

 

Ukoliko primetite neki od spomenutih simptoma i posumnjate na problem sa kandidom, vašu bebu obavezno odvedite kod pedijatra. Najpre će uslediti pregled područja za koje sumnjate da je zahvaćeno kandidom. Zatim će sigurno uslediti nekoliko pitanja roditeljima, čiji će odgovori biti smernica za dalji pregled i analizu. Iako pedijatri ponekad na prvi pogled sumnjaju na kandidu, radi veće stope sigurnosti rade se dodatne analize. 

U zavisnosti od mesta na telu pedijatar može predložiti laboratorijsku analizu krvi,  a ukoliko je kandida prisutna u crevima onda se radi  analiza bebine stolice, kao i analiza urina ukoliko je reč o genitalnom području.

Ukoliko kandida uzrokuje promene na površini kože tada se mogu raditi brisevi, ali i mikroskopski pregledi zahvaćenog područja na koži.

Simptomi kandide kod dece

 

Kada kandida značajno poveća svoj broj i više ne spada u granicu optimalnog, tada dolazi do pojave prvih simptoma. Oni će zavisiti od područja na kojem se problem pojavio, a evo i koji su najčešći:

Simptomi kandidijaze u genitalnom području

 

 • Crvenilo
 • Svrab
 • Osip, ojed
 • Peckanje
 • Može se pojaviti čak i iscedak iz vagine koji je belo žućkaste boje
 • Crvenilo, svrab i peckanje javlja se i na genitalijama dečaka

Kada su simptomi vrlo izraženi to može stvarati neprijatne tegobe bebi i poremetiti svakodnevno funkcionisanje. Zato je jako važno raditi na prevenciji i održavati higijenu pelenske regije.

 

kandida na koži

 

Samo pranje nije dovoljno. Da bi se sprečila oštećenja na koži i prodiranje kandide, jako je važno koristiti odgovarajuću kremu za negu ovog područja. Kvalitetna krema koja je prirodnog porekla, imaće zaštitnu i negujuću funkciju bebine kože.

Simptomi kandidijaze na koži

 

 • Osip, crvenilo
 • Peckanje
 • Svrab
 • Bubuljice
 • Crveni pečati, ekcemi

Ovi simptomi možda su i najlakše uočljivi jer je površina kože uvek dostupna golom oku. Tako da i ako beba ne daje nikakve znake da je nešto muči, svaka spomenuta promena može biti signal za reagovanje.

Simptomi kanididjaze u ustima

 

 • Bele naslage na jeziku kao i na unutrašnjoj strani obraza
 • Bol
 • Mogu se pojaviti čak i pukotine u uglovima usana ukoliko je kandida i tu prisutna

Obzirom da veliki broj beba ima problem sa kandidiom u ustima, obratite pažnju da li se bele naslage nalaze i na jeziku vaše bebe. Sada ćete znati o  čemu se radi i da je neophodno posetiti pedijatra.

Kandida kod beba lečenje

 

Na koji način će se pristupiti lečenju kandide zavisi od više faktora. Pre svega od starosti bebe, zatim od područja na telu koje je zahvaćeno kandidiom, a kod beba je to najčešće slučaj u ustima i na predelu pelenske regije.

Lečenje kandide u ustima

 

Kandida u ustima često se leči redovnom higijenom bebinih usta odnosno jezika i to najčešće uz pomoć rastvora od soda bikarbone. Njega pravite tako što jednu kašičicu soda bikarbone stavite u 100 grama prokuvane vode. Zatim sterilnom gazom  i ovim rastvorom čistite bebina usta odnosno jezik.

U terapiju pedijatri ponekad uključuju i lekove  protiv gljivica.

Kod starijih beba koje konzumiraju čvrstu hranu, vrlo često se preporučuje izmenjen režim ishrane koji podrazumeva izbegavanje šećera, belog brašna i kvasca.

Na tržištu se mogu naći i kapi koje su namenjene lečenju kandide, ali njih nemojte kupovati na svoju ruku već isključivo po preporuci lekara. Neke od najpoznatijih kapi ovog tipa su Nistatin kapi, Otporil kapi. To su mogu biti i  probiotici koji sadrže dobre bakterije. Kada se te dobre bakterije unesu u organizam, one polako počinju da dominiraju nad lošim bakterijama, štite organizam  i “istrebljuju” kandidu.

Kapi se daju oralno, tačnije sipa se preporučena doza kapi direktno u bebina usta. Najbolje je da to činite kada je beba završila obrok i unela dovoljno tečnosti. Stavite kapi u bebina usta, može na jezik, a zatim ih uz pomoć sterilne gaze razmažite po svim mestima gde se nalaze bele naslage koje zovemo sor.

Lečenje kandide u predelu pelenske regije

 

Ukoliko je kandida lokalizovana na koži njeno lečenje sprovodi se preparatima koji se nanose na površinu kože kao što su kreme i gelovi za tu namenu. Kada je reč o problemu pelenske regije, on se tretira uz pomoć krema koje su proizvedene specijalno za tu namenu.

Da bi ste naneli kremu neophodno je da se prvo pozabavite higijenom. Pre nego što počnete bilo šta da radite dobro operite ruke. Zatim sledi skidanje prljave pelene i pranje bebine guze. Pre nanošenja kreme, važno je da koža bude poptuno suva, a  kao krajnji korak sledi nanošenje kreme.

 

Kandida kod beba koje sisaju

 

Iako je dojenje jedna veličanstvena aktivnost u kojoj uživaju i mame i bebe, ono ima i svojih manje lepih strana kao što je prenošenje kandide sa mame na bebu i obrnuto.

Ukoliko se na dojkama razmnožila kandida, ona će vrlo lako dospeti u bebina usta. Isto tako ukoliko se kandida pojavi prvo kod beba, one je mogu preneti na dojke tokom sisanja. Kada se to desi onda dolazi do naizmeničnog prenošenja kandide i ciklusu nikad kraja.

Da bi se to sprečilo neophodno je da se istovremeno leči i majka i beba jer će se u suprotnom prenošenje kandide nastaviti. Može doći čak i do stvaranja ragada na bradavicama odnosno rana kao posledice infekcije kandidiom iz bebinih usta. Ovo stanje je vrlo bolno i može uticati čak i na kvalitet dojenja.

Ishrana kod kandide kod beba

 

Kod mališana starijih od šest meseci, dijagnostikovanje kandidijaze podrazumevaće i promenu režima ishrane. Kandida izuzetno voli određene nezdrave namirnice koje ubrzavaju njen rast. To je pre svega beli šećer, pogotovo ako ga uzimate u obliku industrijskih slatkiša. Na listi nepoželjnih namirnica su belo brašno i kvasac.

Dobra stvar u ovom izmenjenom režimu ishrane je ta što su bebe još uvek previše male da bi znale da im fale slatkiši ili omiljena hrana. Dakle, neophodna je volja porodice da menja režim ishrane i stvara zdravije životne navike kod bebe.

Kako sprečiti kandidijazu kod dece?

 

Kandidijaza ne mora biti sastavni deo odrastanja i vaše bebe. Naprotiv, itekako je možete izbeći ukoliko se pozabavite prevencijom. Evo šta je potrebno činiti kako kandida ne bi uzela maha.

 • Redovno menjajte bebi pelene, ne dozvolite da dugo bude u mokroj peleni i i peleni u kojoj se  nalazi stolica.
 • Neka bebina koža uvek bude dobro oprana, osušena i namazana zaštitinom kremom pogotovo u predelu pelenske regije,
 • Kad god ste u mogućnosti dozvolite bebi da bude malo bez pelena kako bi koža mogla disati.
 • Izbegavajte prekomernu upotrebu antibiotika i kortikosteroida.

Da li je kandida opasna?

 

Da, kandida u retkim slučajevima može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme koje su čak i životno ugrožavajuće. Ozbiljna stanja uglavnom se dešavaju mališanima kojima je imuni sistem izuzetno oslabljen. Kada kandida kod takve bebe prodre u krvotok može stići i do organa kao što je mozak i izazvati infekciju.

Zato je jako važna rana dijagnostika i odgovarajuća terapija kako bi se sprečile fatalne posledice.

Zaključak

 

Iako je kandida česta i neprijatna pojava, kao što vidite na njeno razmnožavanje se može uticati i uz pomoć preventivnih mera smanjiti rizik za pojavu ozbiljnijih stanja i simptoma. Zato već sada povedite računa o sopstvenom zdravlju i ukoliko ste još u drugom stanju bilo bi dobro da  lečite kandidu ako je otkrivena i sprečite njeno prenošenje na bebu tokom porođaja.

Izvori:

https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/index.html

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Thrush-and-Other-Candida-Infections.aspx

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01888

https://www.medicalnewstoday.com/articles/179069

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22307-yeast-diaper-rash