ragade na bradavicama

Postoji rešenje za ragade na bradavicama

Ragade na bradavicama znaju biti jako bolne i dovesti do prekida dojenja bebe. Da li je to jedino rešenje? Nije, a evo saveta kako ih sprečiti i šta kada se pojave.

Znamo da su dobrobiti dojenja  od neprocenjivog značaja za bebu. Zbog toga  vas informišemo o ovoj temi i  otklanjamo sve nedoumice kako da rešite i prevenirate pojavu ragada.

Postoje uzroci ragada na koje možete sami uticati ukoliko ste informisani o pravilnim položajima bebe za dojenje i  tretiranju bradavica između podoja. Ovo su samo neke od naznaka o čemu će biti reči u ovom tekstu.

U nastavku saznajte više o ovoj temi i saznajte kako da opet uživate u dojenju vaše bebe bez bola.

Kako prepoznati ragade na bradavicama?

 

Kada se beba rodi većina žena želi da doji bebu i na taj način joj pruži najbolji vid hrane i svih neophodnih nutrijenata za pravilan rast i razvoj. Dojenje je divno iskustvo koje osim hranjenja služi i za stvaranje emotivne bliskosti između majke i bebe. Ono bi trebalo biti prijatno iskustvo i bez postojanja čestih ili stalnih  smetnji i bolova.

Sasvim je normalno da se kod prvih podoja ponekad  osećaju  neobične senzacije, jer je to nešto novo za vas.

Već posle nekoliko podoja možete prepoznati da li beba pravilno sisa, da li vuče mleko.  To se prosto zna i oseti. Ako je sve u redu tokom podoja, osećaćete samo senzacije “izvlačenja” mleka iz vaših dojki i to uopšte nisu bolni momenti već prijatni. 

Dok beba ne nauči da pravilno uhvati dojku može se desiti i da vas povremeno nešto zaboli.

 

 

Kada bolovi i neprijatnosti traju konstantno tokom ili  između dojenja treba obratiti pažnju i na postojanje drugih simptoma i tražiti uzrok problema.

Može se desiti da su kod vas problem ragade na bradavicama koje osim bola tokom i između podoja, možete prepoznati po modricama, pukotinama, crvenilu i krvarenju na bradavicama. Na mestima gde su bradavice oštećene može se stvoriti i krasta.

Ragade ćete uz pomoć ovih simptoma lako prepoznati jer su uočljive golim okom i praćene bolnim senzacijama.

Verovatno vam na prvi pogled neće biti svejedno, ali nemojte se plašiti i obeshrabrivati jer je ovo česta pojava. U nastavku ćemo vam pomoći da pronađete rešenje  i bez problema nastavite sa dojenjem.

Zašto nastaju ragade na bradavicama?

 

Ragade su prilično česta pojava pogotovo kod prvorotki, ali to nije uvek pravilo. Istina je da se češće javljaju kod žena koje još nemaju iskustva sa dojenjem. Zašto je to tako?

Uzrok ragadama je upravo nepravilan položaj bebe tokom dojenja, odnosno nepravilno hvatanje bradavice prilikom sisanja.

 

ragade ne dojkama

 

Šta to znači? To znači da kada počinjete sa podojem nije dovoljno da uhvati samo vašu bradavicu, već i areolu (tamni deo oko bradavice), a bradavica treba da bude skroz u bebinim ustima.

Kada beba uhvati samo bradavicu ona svojim nepcem vrši pritisak na nju i stvara ragade. Tada bradavicu pritiska tvrđim i jačim delovima svojih usta. Zamislite kada to uradi beba kojoj krenu zubići, tek tada nastaju prave muke.

Zbog toga je važno uspostaviti pravilan položaj prilikom dojenja već na samom početku.

Stručnjaci navode da  uzroci ragada leže i u neefikasnim podojima odnosno kada beba ne sisa nego spava na dojci, odmara se  ili mazi. Ti podoji predugo traju i gubi se na efikasnosti i pravilnom položaju, dok je bradavica još u bebinim ustima.

Trudite se da podoji budu “efikasni” odnosno da ih prekinete kada primetitie da beba više ne sisa i da je sita. To ćete naučiti da primećujete već nakon par podoja ili par dana. Ako je bebi potrebno maženje i vaše prisustvo to možete učiniti i bez toga da vam bradavice budu u njenim ustima. 

Sor kod beba takođe  može biti uzrok javljanja ragada na bradavicama kada se gljivica kandida prenese iz bebinih usta na vaše  bradavice tokom dojenja. U tim situacijama neophodno je da i vi i beba paralelno uzimate terapiju kojom ćete ukloniti sor i delovanje kandide.

Ukoliko koristitie pumpice za izmlazanje mleka vodite računa o tome koju kupujete i kako ih koristitie. Ukoliko uzmete pumpicu čija širina i dubina levkastog nastavka ne odgovara veličini vaših bradavica može doći do njihovog oštećenja odnosno ragada. Prilikom kupovine pumpice obratite pažnju na ovaj deo i konsultujte se sa stručnim licem o tome koji proizvod kupiti.

Kada rukujete pumpicom za izmlazanje mleka pratite uputstvo za upotrebu kako ne biste povredili bradavice i vodite računa o higijeni, jer svi ovi aspekti mogu dovesti do nastanka ragada i nelagodnosti prilikom dojenja.

 Koji položaj za dojenje stvara ragade?

 

Ragade uglavnom stvara nepravilno hvatanje bradavice, odnosno hvatanje same bradavice bez areole.

 

ragade na bradavicama uzrok

Kada se govori o pravilnim položajima za dojenje na vama je da odaberete koji vam je najudobniji i koji najviše odgovara vašoj bebi.

 • Pre početka svakog podoja pronađite udoban položaj u kojem će vam biti prijatno da provedete neko vreme dok traje podoj.
 • Važno je da bebu dobro namestitie na dojku kako bi mogla pravilno obuhvatiti bradavicu i areolu. Na taj način ste sigurni da ćete oboje uživati u tom činu hranjenja.
 • Položaj u kojem dojku naslanjate na bebu nije dobar. Neophodno je da beba bude naslonjena na dojku kako ne bi vukla vašu bradavicu.

Evo jednog objašnjenja kako da bebi pravilno ponudite dojku. Kada odaberete položaj za dojenje, bebu prislonite uz vaše telo tako da njena glava bude okrenuta ka dojci iz koje će prvo sisati. Vodite računa da beba može dohvatiti dojku u potpunosti, odnosno da bude naslonjena na nju.

Dojku uvek nudite tako da je palac na gornjem delu, a ostali prsti na donjem delu dojke. Prilikom držanja dojke nemojte dodirivati areolu.

Da bi beba što više otvorila usta, malo je zagolicajte bradavicom po usnama. Kada otvori usta prislonite je što više na dojku kako bi obuhvatila areolu i bradavicu.

Kada primetite da beba vuče mleko, što možete i videti i osetiti a da vas ništa ne boli, tada ćete znati da je to pravilan položaj za dojenje.

No, šta ako je do problema došlo?

Ne brinite! Ne morate prekinuti dojenje. Sledeći saveti vam mogu pomoći.

Kako izlečiti  ragade na bradavicama?

 

Obzirom da su ragade dosta česta pojava, farmakologija se pobrinula da napravi efikasne proizvode i za ovu namenu.

Krema za ragade na dojkama

 

U apotekama možete pronaći kreme koje su namenjene za lečenje ragada. Njihovo dejstvo se odnosi na umirivanje upalnih procesa i obnavljanje oštećene površine bradavica. Ove kreme su uglavnom biljnog porekla i ne sadrže jake mirise koji bi mogli bebu odvratiti od dojenja. Najčešće sadrže maslinovo ulje, lanolin i ulje od  nevena. Nije na odmet da se kod ozbiljnijih stanja posavetujete i sa lekarom koju kremu koristiti za tu namenu.

Pantenol mast za ragade

 

Veliki broj žena je prezadovoljan rezultatima koje su postigli koristeći Pantenol mast za ragade. Pantenol je inače namenjen za ubrzanje zarastanja kože koja je pretrpela neke povrede, opekotine i za ispucale bradavice kod dojilja.

Kod pojava ragada preporučuje se mazanje bradavica Pantenolom nakon podoja 2-3 puta dnevno. Pantenol se nalazi i u sastavu mnogih drugih krema namenjenih za negu bradavica kod dojilja i smatra se potpuno bezbednim za bebu i mamu.

 

Krema protiv gljivica

 

Krema protiv gljivica upotrebljava se za lečenje ragada kada je njihov uzročnik sor, odnosno gljivica kandida. Jedna od mogućih krema za ovu namenu je Nistatin. Kada su prisutne gljivične infekcije obavezno se obratite lekaru, jer će u nekim slučajevima biti neophodni i lekovi za oralnu upotrebu.

Kod ovih stanja potrebna je terapija koju mogu koristiti i mama i beba kako bi se zaustavio prenos kandide sa jednog na drugi organizam.

Silikonske bradavice

Silikonske bradavice nisu samo pomoć za dojenje sa ravnim bradavicama. Biće odlična pomoć i za ragade, dok koža sasvim ne zaraste.

Prilikom dojenja, stavljaju se na vaše bradavice. Dojenje je manje bolno, a ako beba ima sor, manje su šanse da gljivica pređe na bradavice i stvori problem.

Prirodni načini za smanjenje ragada

 

Ukoliko želite da izbegnete korišćenje farmakoterapije i više ste okrenuti prirodnim načinima rešavanja problema ragada, evo šta se najčešće savetuje

Pažnja! To što je nešto prirodno, ne znači da je sasvim bezazleno – zato se i oko ovoga posavetujte prvo sa lekarom.

 •  Kantarionovo ulje se odavno koristi za negu kože, a njegova efikasna dejstva su nadaleko poznata. Kantarion ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Toliko je dobro da se može koristiti i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu. Pomaže oporavku oštećene kože i rana koje teško zarastaju, a najvažnije je da je prirodno sredstvo.

Kada ste trudni ili dojite stručnjaci savetuju da ga  koristitie samo za spoljašnju negu kože. Ukoliko ovo ulje nanestete na bradavice nikako ih nemojte nakon toga direktno izlagati suncu jer može doći do opekotina i fleka.

Kada ga koristitie za bradavice, savetuje se da ih pre svakog podoja dobro operete toplom vodom jer nije preporučljiv za bebe.

Bebe privlači miris majke i miris majčinog mleka i to je ono što treba da osete. Kantarionovo ulje se često spominje kao rešenje za ovu namenu, ali sa njim ipak budite oprezni kada su u pitanju bebe i dojenje. Ovo je možda najbolja opcija onda kada rešite da prekinete dojenje, a bradavice zahtevaju negu.

 • Slani rastvor možete kupiti u apoteci ili sami napraviti kod kuće. Pola kašike soli ili soda bikarbone stavite u šolju tople vode. Sačekajte da se so rastvori. Svaki dan nakon podoja dojke stavite u taj rastvor ili ih poprskajte njime. Pre podoja ne zaboravite oprati dojke kako beba ne bi osetila ukus soli. Nakon toga istitsnite nekoliko kapi svog mleka i njime premažite dojke.
 • Mazanje bradavica majčinim mlekom je jedno od mogućih rešenja. Efikasna i blagotvorna dejstva majčinog mleka su odavno poznata. Zašto ga ne iskoristiti i za ovu namenu. Sve što je potrebno jeste da nakon podoja istisnete par kapi mleka, njime namažete bolne bradavice i ostavite da se osuši. Ovo je verovatno i jedno od najbezbednijih i najsigurnijih rešenja. 
 • Kada je površina bradavica oštećena to je pogodno mesto i za razvoj bakterija, zbog toga se savetuje da ih u toku dana nekoliko puta operete toplom vodom i osušite blagim tapkanjem sa čistim peškirom ili na vazduhu.
 • Dok rane na bradavicama ne zarastu gledajte da su dojke što više izložene vazduhu. Kada ste u mogućnosti provodite što više vremena bez odeće na gornjem delu tela.
 • Nosite pamučne grudnjake, a tufere menjajte čim postanu vlažni.

Koju god metodu da odaberete važno je da budete istrajni, jer će dužina tretmana zavisiti i od vaše upornosti.

Kako dojiti bebu ako postoje ragade na bradavicma?

Kada se pojave ragade potrebno je voditi malo više računa o mnogim aspektima dojenja. Najvažnije je da ga ne prekidate.

 

ragade na bradavicma lečenje

 

Pre svega, prilikom započinjanja podoja bebi prvo ponudite dojku na kojoj nema ragada ili su one manje izražene.

Zašto?

Zbog toga što beba na početku dojenja sisa mnogo jače ako je gladna pa bi vam to moglo biti bolno. Kada beba završi sisanje na jednoj dojci, intenzitet sisanja na drugoj je mnogo slabiji jer je već došlo do određenog zasićenja.

Ako se desi da beba ne nastavi sisanje na drugoj dojci na kojoj su ragade, obavezno izmlazujte to mleko nakon podoja.

Ako su ragade toliko izražene na jednoj dojci da je dojenje neizdrživo, tu dojku odmorite dan ili dva dok  rane malo ne zarastu. Za to vreme dojku redovno izmlazajte.

Stručnjaci savetuju da se za izmlazanje ne koristi pumpica ako postoje ragade jer ćete usporiti zarastanje rana. Dok su ragade prisutne, izmlazujte se ručno.

Kada nastavite sa dojenjem, pre samog podoja možete staviti hladne obloge na bradavice da malo utrnu i onda bebi ponuditi da sisa. To će vam ublažiti osećaj bola i pomoći da pregurate taj period.

Koliko treba vremena da zarastu ragade?

 

Koliko je vremena potrebno za zarastanje ragada vrlo je individualno i zavisi od više faktora. Pre svega zavisi od toga koliko su bradavice oštećene, da li se radi samo o crvenilu ili su pristune rane i  krvarenje. Logično je da će većim oštećenjima trebati više vremena za oporavak.

Drugi faktor brzine zarastanja zavisi od toga kada ste počeli primenjivati tretman – da li odmah po primećivanju simptoma ili kada se stanje pogoršalo.

Vrsta tretmana i njegova efikasnost će takođe uticati  na brzinu zarastanja. I naravno da na kraju ipak sve zavisi od vaše upornosti i pridržavanja savetima lekara i uputstava za upotrebu terapije i tehnike dojenja.

Kako sprečiti ragade na bradavicama?

 

Pojavu ragada i svih ostalih mogućih komplikacija koje se mogu pojaviti prilikom dojenja najbolje ćete sprečiti pravovremenom edukacijom o dojenju.

 

 

Dobro se informišite ili posetite školicu za trudnice i naučite kako se pravilno postavlja beba na dojku. To je prvo i osnovno.

Ostali saveti tiču se svakodnevne higijene i rutine.

 • Kada dojite izbegavajte pranje bradavica jakim sapunima jer u slučaju postojanja nekih oštećenja samo će ih dodatno iziritirati i isušiti kožu.
 • Nosite grudnjake i majice od prirodnih materijala i redovno ih menjajte. Posle podoja namažite bradavice mlekom i ostavite da se suše na vazduhu.
 • Izbegavajte da vam grudnjak ili tuferi budu mokri. Redovno ih menjajte jer mokra sredina pogoduje razvoju bakterija i gljivica.
 • Ako vaša beba ima sor na vreme se obratite lekaru radi efikasnog tretmana kako se ne bi preneo na vaše bradavice i uzrokovao pojavu ragada.

Kada posetiti lekara?

 

Pojedine  situacije i simptome možete rešiti sami uz pomoć pravih saveta. Međutim određena stanja ipak zahtevaju medicinsku pomoć kako ne bi došlo do većih posledica.

Kada su u pitanju ragade, obavezno se javite lekaru ako vam se pojavi temperatura, gnoj, ako primetite curenje tečnosti iz dojke. Može se desiti da se na oštećenim mestima razvije i bakterijska infekcija koja zahteva ozbiljniji tretman.

Dojku koja krvari ili iz nje curi tečnost poštedite od dojenja dan ili dva dok se rana ne stabilizuje i za to vreme primenite tretman i redovno je izmlazujte.

Osluškujte svoje telo, pratite simptome i pravovremeno reagujte. Dojenje ne treba da bude bolno. Ako postaje, obavezno propratite situaciju i učinite sve da ne dođe do ragada. Imajte na umu da je ovo jako česta pojava, ali ona je rešiva i prolazna. Ragade nisu razlog za prekid dojenja, potrebno je samo pronaći odgovarajuće rešenje.