dojenje bebe po mesecima

Vodič kroz dojenje bebe po mesecima (tabela)

Da li znate da se dojenje bebe po mesecima razlikuje? Više faktora utiče na učestalost i dužinu trajanja podoja. Evo kako to treba da izgleda.

Mnoge mame su zabrinute da li im je beba sita, da li doje dovoljno dugo i često. Ponekad je teško dati odgovor na sva ta pitanja, ali mi se trudimo da upravo to učinimo i razjasnimo vam sve nedoumice.

Kada se dovoljno  informišete o ovoj temi, moći ćete da uživate u svakom podoju i bićete sigurni da sve radite kako treba.

Dojenje bebe u prvim danima i raspored dojenja

 

Dojenje u prvim danima bebinog života ume biti izazovno. Kada će se uspostaviti laktacija i kada ćete početi sa dojenjem zavisi od više faktora. Tome doprinosi vrsta porođaja i potrebno je znati da carski rez ponekad utiče na to da se dojenje kasnije realizuje, ali to naravno nije pravilo koje važi za sve žene.

Nakon prirodnog vaginalnog porođaja, laktacija se mnogo brže i uspešnije uspostavlja ukoliko beba sisa, ako imate odgovarajuće bradavice i naravno ako ste uporni. 

Koliko često ćete dojiti bebu za vreme boravka u porodilištu to zavisi od same organizacije unutar porodilišta. Ako je beba sa vama sve vreme onda sami možete uticati na učestalost podoja. Ukoliko bebu donose na podoj onda ćete u skladu sa tim i dojiti.

 

 

Kada dođete kući, odluka je samo na vama. Mnogi lekari preporučuju da se beba u prvim danima života doji na zahtev. Ovakav način dojenja ima svoje prednosti jer to pomaže da se uspostavi laktacija i da vaše telo proizvodi  sve više mleka. Uostalom stomačić vaše bebe je jako mali, pa će češći, a manje obimni podoji bebi sigurno više prijati.

Kako beba raste, povećava se i njen apetit pa će tokom podoja uzimati sve veće količine mleka i biće sita duže vreme. Samim tim će se produžavati i vremenski intervali između podoja.

Da li ćete bebu dojiti na svaka dva ili tri sata odluka je na vama, ali najvažnije je da pratite bebine potrebe. Kada je gladna, beba će vam to signalizirati i znaćete da je vreme za obrok. Sa ovako malim bebama teško je pridržavati se satnice. Najtačniji sat svakako je njihov stomak koji alarmira kada je gladan.

U suštini budite spremni da ćete u tom početnom periodu u toku dana imati  oko 8-12 podoja koje ćete prilagođavati bebinim potrebama.

Koliko treba da traje podoj po mesecima?

 

Mnoge mame se ne snalaze kada je u pitanju dužina podoja. Ima situacija da mame puštaju da beba boravi na dojci koliko god želi, a da pritom više i ne sisa mleko nego prosto ima potrebu za bliskošću i maženjem.

 

koliko često dojiti bebu po mesecima

 

Iako je tome teško odoleti, ipak je potrebno imati neku granicu i okvirno vreme trajanja podoja. U nastavku vam dajemo uputstvo koje vam može poslužiti kao orijentir.

Naravno da je svaka beba drugačija, ali zato je mamina procena ipak presudna. Vi najbolje poznajete svoju bebu i znate kada beba zaista sisa jer je gladna, a kada to prelazi u maženje. U skladu sa tim i ograničavajte dužinu trajanja podoja.

Novorođenče

 

Medicinske preporuke oko dužine trajanja podoja su od 10-15 minuta podoja na svakoj dojci.

To znači da za jedan obrok treba izdvojiti oko pola sata vremena. Da li ćete dojiti na svaka tri sata ili na zahtev to već zavisi od vas i vaše bebe. Najvažnije je da pronađete odgovarajući model kako bi vaša beba bila sita.

Kada je reč o ovoj temi nezahvalno je baratati brojkama i minutima. Prosto uključite svoj lični osećaj i pratite svoju bebu. VIdećete i sami da će prestati sa sisanjem kada dođe do zasićenja. Ukoliko samo drži bradavicu u ustima i ne sisa mleko, onda je vreme da se prekine podoj. 

Dojenje bebe od 2-5 meseci

 

Kada prođe početni period i uspešno se uspostavi laktacija primetićete i sami da će se vremenom podoji menjati.

Kako?

Tako što će biti sve kraći i  efikasniji, a vremenski razmak između njih će biti sve duži. Kako bebe rastu povećava im se  apetit, sisaju veće količine mleka, pa su duže vreme i site. Samim tim nema potrebe za češćim obrocima. Nemojte se brinuti ako beba završi podoj na jednoj dojci za 5 minuta. Beba koja ima dobar apetit i lepo sisa vrlo brzo isprazni dojku i zasiti se. Ako ne želi da nastavi sa podojem nemojte je forsirati, bebe znaju kada im je dosta.

Može se desiti da beba odjednom traži češće obroke, plače, udara glavom u vaše grudi, sisa ruke. Neka vas to ne čudi. Ima perioda kada beba doživljava veće promene u razvoju, koji se još zovu i skokovi u razvoju  i tada ima potrebu za većim količinama i češćim unosom mleka. Ne uskraćujte joj tu potrebu i ne držite se striktne satnice kada je ovakav slučaj u pitanju. To su faze koje su prolazne i važno je da na njh adekvatno odgovorite.

Na ovom uzrastu bebe imaju samo majčino mleko kao hranu i kao tečnost. Zato im je jako važno da je dobiju pravovremeno i  u dovoljnim količinama.

A kako se situacija menja kada na red dođe i čvrsta hrana?

To ćete saznati u nastavku.

Dojenje bebe od 6-9 meseci

 

Kada stignete do ove faze primetićete da dolazi do promena u podoju.

Sa uvođenjem čvrste hrane ona počinje da dobija na značaju. Bebama je čvrsta hrana itekako potrebna, a podoji ostaju kao dodatni i nezamenljivi plus u ishrani.

Ono što se menja jeste da nakon kašica bebe mogu biti site duže vreme, a da im podoji služe kao prilika za bliskost i maženje sa mamom.

Sada je potrebno uskladiti učestalost podoja sa brojem obroka koji beba ima.

Ako beba pojede svoju kašicu, uglavnom se taj podoj preskače ili odlaže dok beba ne zatraži da sisa. Neretko bebe traže i da sisaju nakon obroka. Nemojte se čuditi ako ti  podoji budu vrlo kratki, ponekad svega par minuta jer beba možda nije ni gladna, samo traži vašu blizinu.

Može se desiti da se poveća broj noćnih podoja kao kompenzacija za manji broj dnevnih.

Kao što vidite scenarija ima raznih. Mnogo toga zavisi od bebe, od organizacije podoja, od prihvatanja čvrste hrane. Vrlo je teško dati konkretno  i precizno uputstvo kada je reč o bebinim potrebama.  Zato uključite majčinski instinkt i obroke prilagodite svojoj bebi.

Sada se spremite na to da beba u ovom periodu dobije oko 6 obroka u toku 24 časa.

Dojenje bebe od 9-12 meseci

 

Spomenuli smo da se potrebe za dojenjem menjaju kako beba raste. U ovom periodu beba u svom jelovniku ima zastupljene brojne namirnice i one sada imaju centralnu ulogu. Dakle, obroci sa čvrstom hranom su primarni i potrebni.

Dojenje je naravno osnova čije se trajanje preporučuje što duže.

Mnoge mame sada praktikuju čvrstu hranu u toku dana, a podoje ujutru i uveče. Sa druge strane mnoge bebe traže podoj čak i nakon obroka.

Kako ćete se organizovati zavisi od potreba vaše bebe, ali i od vaše želje da dojite. Uglavnom, ako vaša beba ima tri glavna obroka i dve užine, verovatno će sisati samo ujutru i pred spavanje, ali kao što smo rekli izuzetaka uvek ima i to je OK, ako bebi i vama tako prija.

Dojenje bebe po mesecima: Količina mleka koja bebi treba

 

Kada ste tražili materijal na ovu temu, verovatno ste očekivali da dobijete precizne preporuke oko količine mleka koju treba dati bebi za svaki obrok. Zar ne?

Pokušaćemo da vam odgovorimo na ova pitanja, ali to nije tako jednostavno. Stvar je u tome što nije svaka beba ista. Mališani se razlikuju po svojoj težini, apetitu i  brzini napredovanja čak i kada su istog uzrasta. Samim tim imaju i različite potrebe kada je u pitanju količina mleka.

Međutim da bi ste imali neki orijentir od kojeg bi krenuli, u nastavku ćemo vam u tome pomoći.

Tabela: Potrebne količine mleka u zavisnosti od bebinog uzrasta

potrebne kolicine mleka po uzrastu

Kada pogledate tabelu sa preporučenim količinama mleka vidite da ona ne pruža precizne brojke. Zašto? Upravo zato što je svaka beba drugačija i ima različit broj podoja u toku dana.

Struka je dala neke vrednosti kojih se orijentaciono pridržavajte na samom početku. Zatim pratite kako beba napreduje, da li je uznemirena, da li traži i može da popije veće kolicine mleka i u skladu sa tim povećavajte količinu.

Do šestog meseca još i možete da se pridržavate preporučenih brojki ako to bebi odgovara, ali nakon toga se situacija menja. Kada se uvede čvrsta hrana dolazi do promena. Ne reaguju sve bebe podjednako dobro na novi način ishrane. Neki mališani vrlo lepo prihvate prve kašice i to im zameni podoj, dok će drugima trebati duže vremena da se naviknu na čvrstu hranu. Logično je da ako beba ne pojede kašicu, treba da je podojite ili joj date formulu kako ne bi bila gladna. 

U ovom periodu budite spremni na dosta improvizacije i prilagođavanja. Pratite kako beba napreduje, da li pojede dovoljno čvrste hrane koja joj može zameniti podoj i u skladu sa tim delajte.

Slažemo se da saveti nisu dovoljno precizni, ali tu su vaši pedijatri koji vam mogu biti odlični savetnici jer oni ipak prate razvoj vaše bebe. Pitajte ih za sve nedoumice i zapamtite da su bebine potrebe ipak najvažnije, a ne striktno pridržavanje brojkama.

Kako znati da li imate dovoljno mleka za koji period?

 

Kada je reč o količini mleka, to se izražava  brojkama što je i logično. Međutim kada dojite teško je odrediti da li imate dovoljne količine mleka i koliko imate mleka.

 

količina podoja po mesecima

 

Jedan od načina da znate da li je bebi dovoljno mleka jeste da beba sama završava podoj nakon kojeg deluje sito i  zadovoljno. Bebe koje se ne najedu dovoljno plaču, vuku dojku i jednostavno traže još.

Osim toga i po napredovanju bebe možete videti da li ona dovoljno pojede. Postoji mogućnost da bebu izmerite pre i nakon podoja i samim tim vidite koliko je mleka pojela i to je jedno od rešenja ( ako imate dovoljni preciznu vagu, a i ako tokom podoja beba nije piškila ili imala stolicu)

Koliko često dojiti bebu po mesecima?

 

Broj podoja u toku dana zavisi od mnogih faktora kao što su: uzrast bebe, apetit, sama sposobnost bebe da sisa i brzina napredovanja.

Sve to će uticati na učestalost podoja.

Nakon rođenja bebe podoji će biti česti, a kako vreme odmiče i beba raste, smanjiće se i broj obroka u toku dana.

Evo jednog tabelarnog prikaza kako to otprilike izgleda:

broj podoja u toku dana po uzrastu
U početku će bebe sisati na svaka 2-3 sata, a bebe koje se hrane formulom na svaka 3-4 sata u zavisnosti od njihovih potreba i apetita. Pojedine bebe kombinuju podoje i adaptiranu formulu, ali onda ćete broj obroka prilagoditi vašem specifičnom slučaju. Zašto? Zato što će to zavisiti od broja podoja i količine majčinog mleka, pa se u odnosu na to dodatno daje formula. Koliko često i kako, to ćete raditi po preporuci pedijatra zasnovanoj na potrebama vaše bebe.Gledajući tabelu možete uočiti kako se menja broj obroka sa uzrastom bebe.

Tako će biti sve dok beba ne napuni nekoliko meseci i ne krene da sisa veće količine mleka i dok se ne uvede črvsta hrana.

Što je beba starija više će mleka pojesti u toku jednog obroka i povećaće se razmak između podoja ili formule.

Sa uvođenjem čvrste hrane broj mlečnih obroka će se smanjiti kako na dnevnom nivou tako i na noćnom jer će beba biti sita i neće imati potrebe za mlekom.

Dojenje je aktivnost koju nije lako izraziti brojkama. Više je stvar osećaja i prilagođavanja vašoj bebi. Pokušali smo da vam damo odgovore na najčešća pitanja i izrazili ih brojčano. Nadamo se da će vam to poslužiti kao polazna tačka, a da ćete na kraju i sami doći do najboljeg odgovora kako treba da izgleda dojenje bebe po mesecima tako da bi vaša beba bila sita i zadovoljna.