kako prekinuti dojenje

Kako prekinuti dojenje na bezbolan način?

Pročitajte savete kako prekinuti dojenje na bezbolan način, a samim tim olakšati i sebi i bebi ovaj proces. Zvuči neverovatno, ali je moguće.

Iako je dojenje nešto posebno što vezu između mame i bebe čini jačom, uvek dođe vreme da se prekine sa tom aktivnošću iz nekog razloga.

Bez obzira šta je razlog za prekid dojenja i mame i bebe zaslužuju da im ovaj proces protekne što lakše i bezbolnije. Mi vam u tome pomažemo, a kako? Saznajte u nastavku!

Kada prekinuti dojenje?

 

Kada ćete prekinuti dojenje zavisi isključivo od vas samih ili od nekih okolnosti koje vas nateraju da uprkos želji za dojenjem, odustanete od ove aktivnosti.

Medicina sve više promoviše dobrobiti dojenja i značaj majčinog mleka za razvoj beba. Kampanje koje se sprovode na ovu temu, zagovaraju što duže dojenje, minimum godinu dana, a poželjno je čak i dve godine, pa i više.

Kada ćete vi prestati sa ovom aktivnošću zavisi isključivo od vaših ličnih stavova, mogućnosti i zdravstvenih okolnosti.

O tome je i Dr Pilar Svetlana pričala u ovom videu. Pogledajte:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Pilar Svetlana (@dr_pilar_)

Mame koje su potpuno zdrave i nisu zaposlene uglavnom se opredeljuju za duže periode dojenja dokle god imaju dovoljne količine mleka. Na taj način svojoj bebi pružaju odličan temelj za dalji rast i razvoj, a isto tako i jači imuni sistem.

Sa druge strane, zaposlene majke koje se moraju vratiti na posao, verovatno će sa dojenjem završiti znatno ranije. Kada je nemoguće izvesti da se u toku dana na poslu izmlazate i bebi na neki način dostavljate mleko zbog prirode posla, sasvim vas razumemo.

 

 

Bitno je napomenuti da i pored toga što radite, postoje mogućnosti da svom detetu i dalje pružate mogućnost da pije vaše mleko. To možete činiti kroz noćne podoje ili podoje u jutarnjim i večernjim satima kada ste kod kuće.

Dobra organizacija vam može pomoći da to izvedete.

Važno je da dobro promislite o tome šta želite i  možete pružiti svojoj bebi. Bitno je da budete sigurni u svoju odluku jer je ponekad teško ponovo uspostaviti laktaciju nakon prekida, ali o tome ćemo u nastavku teksta.

Nagli prekid dojenja – kada je prebrzo?

 

U životu se često dešavaju razne nepredvidive situacije koje vas naprosto nateraju da uradite nešto na brzinu jer drugog rešenja nema.  Ako ste i vi trenutno jedna od mama koja mora naglo prekinuti dojenje, verujemo da vam nije lako, bez obzira šta je uzrok tome.

 

prekid dojenja

 

Važno je napomenuti da kada se definiše odvikavanje od dojenja, uglavnom se tu misli na period koji traje par nedelja pa čak i meseci. To se smatra optimalnim periodom  kako bi ste se vi, vaša beba i vaš organizam navikli na tu ideju da podoja više nema.

Kada tako gledamo na stvari, svako odvikavanje od dojenja koje se odvija u roku od nekoliko dana možemo smatrati naglim i možemo njime uzrokovati razne komplikacije.

Komplikacije kod prestanka dojenja

 

Majčinstvo nimalo nije lako ni jednostavno, to ste verovatno do sada i sami shvatili. Možda vam se čini da tek što ste uspostavili obrazac dojenja, došlo je vreme da sa njim prekinete. E, a to sa sobom može doneti brojne komplikacije.

Žene koje se ne informišu i ne posavetuju sa stručnjacima u vezi najbezbednijeg načina za prestanak dojenja, zaista sebi mogu napraviti brojne probleme. Najčešće se oni odnose na komplikacije vezane za same dojke, poput bolnih i upaljenih dojki odnosno mastitisa, pa čak i raznih infekcija.

Sa ovim tegobama uglavnom će se susresti žene koje su usled neiskustva i neznanja naglo prekinule sa dojenjem ili to ne urade na pravilan način. 

Osim fizičkih tegoba komplikacije mogu nastati i u vidu promena raspoloženja kod žena. A kada je reč o bebama, ni one neće biti pošteđene, ali o njima ćemo detaljnije u narednim segmentima.

Saveti za brzo odvikavanje od dojenja

 

Da ne bi očajavali i kukali nad svojom sudbinom, šta je tu je, hajde da pronađemo rešenja i za ovu situaciju.

Dakle, ako je frka i ako sve mora na brzinu, poslušajte sledeće savete:

  • Odvikavanje počnite sa onim podojem za koji smatrate da je bebi najmanje bitan, odnosno da je više maženje nego potreba za hranom. To će zavisiti od uzrasta vaše bebe, njenih dnevnih navika i tu se oslonite na svoj osećaj. Zapitajte se: U  kom periodu dana bi mojoj bebi  najmanje zafalio podoj?
  • Obratite pažnju na vrstu brushaltera koju nosite. Neka to bude komad donjeg veša koji ne vrši pritisak na vaše grudi i ne useca se u njih. Kada se vrši pritisak na grudi to može podsticati laktaciju. 
  • Ako baš morate jako brzo prestati sa dojenjem posavetujte se sa lekarom o primeni medikamenata u te svrhe. Možda će vama lično pomoći da zaustavite laktaciju, ali budite spremni na svakakve situacije i izazove kada je raspoloženje vaše bebe u pitanju.
  • Nađite odgovarajuću zamenu za podoje u vidu odgovarajuće adaptirane mlečne formule O tome se takođe posavetujte sa pedijatrom, jer na tržištu ima raznih mlečnih formula, a da bi izbegli dodatne komplikacije važno je što pre pronaći odgovarajuću. Probajte da pre podoja bebi ponudite formulu i na taj način izbegnete potrebu za podojem. Ako beba prihvati flašicu to je odlično, ali budite strpljivi i spremni da neće uvek ići lako i jednostavno, jer dojenje nije samo hrana već tu ima i drugih komponenti koje su deo odnosa mame i bebe.
  • Ukoliko vam grudi budu bolne, ne izmlazujte ih u potpunosti jer ćete na taj način poslati telu poruku da proizvede još mleka. Istisnite samo onoliko mleka koliko je potrebno da osetite olakšanje i sprečite dalje komplikacije. 

Kako prekinuti noćno dojenje?

 

Delimični prekid dojenja koji podrazumeva izbacivanje samo noćnog podoja zna biti baš izazovan.

Noćni podoji znaju biti moćno oružije kada je uspavljivanje i umirivanje bebe u pitanju.To je mnogim mamama jedini način da se naspavaju bar malo. Ali obzirom da je došlo vreme da se noćni podoji ukinu, hajde da vidimo kako to uraditi najbezbolnije i naspavati se makar malo.

Neka beba ide sita na spavanje

 

Pre samog odlaska na spavanje postarajte se da je beba dobro večerala bilo čvrstu hranu bilo podoj ili formulu. Sve zavisi u kom periodu želite da prekinete sa noćnim podojima. Ako je beba sita, manje su šanse da će se buditi u toku noći, osim ako razlog buđenja nema veze sa sisanjem.

Češći podoji u toku dana

 

Češći podoji u toku dana osim što će bebi osigurati sitost, uticaće i na dovoljnu količinu bliskosti sa mamom koju dobija za vreme dojenja. Kada je beba sita na svim poljima veće su šanse da ćete se naspavati.

Probajte cuclu varalicu

 

Ponekad je noćno buđenje povezano samo sa potrebom za sisanjem. Sisanje  je prirodna potreba kod beba jer se bebe rađaju sa urođenim refleksom sisanja i on dominira na samom početku života.

Kako bi ste zadovoljili tu bebinu potrebu u gluvo doba noći, probajte da joj ponudite cuclu varalicu. Kod nekih beba to zaista daje rezultata, ali naravno da uvek ima izuzetaka.

Ponudite vodu ili mlečnu formulu

 

U zavisnosti od starosti vaše bebe možete joj u toku noći ponuditi vodu umesto podoja (ako j beba starija od šest meseci). Sa druge strane ako ne želite da dojite, a vidite da je beba gladna dobra zamena može biti mlečna formula.

Postepeni prestanak dojenja – kako ga planirati?

 

Ukoliko imate mogućnost planiranja prestanka dojenja to je odlično.

Postepeni prestanak dojenja je ipak najbolje opcija jer nije toliko stresna ni za mamu ni za bebu, a na taj način se mogu izbeći razne komplikacije.

Postepeni prestanak dojenja podrazumeva duži period postepenog odvikavanja od podoja. Taj period može varirati od nekoliko nedelja pa do nekoliko meseci.

Možda vam se čini da će to biti naporan posao, ali verujte nam na reč da je najbezbolniji.

Važno je samo da ga dobro isplanirate i da budete dosledni u sprovođenju tog plana. Postarajte se da taj plan odgovara vašoj dnevnoj rutini i da vas ne ometa u svakodnevnom funkcionisanju.

Stručnjaci savetuju da je najbolje da ukidate jedan po jedan podoj. Koji podoj će biti prvi ukinut opet zavisi od vaših i bebinih navika.

Kada ukinete jedan podoj držite se toga nekoliko dana, a zatim izbacite drugi podoj. Tog plana se opet držite nekoliko dana i zatim nastavljajte dalje dok ne stignete do cilja, odnosno dok potpuno ne ukinete podoje i beba ne pređe na čvrstu hranu ili mlečnu formulu. 

Tablete za prestanak dojenja

 

Medicina je pronašla način da vam pomogne i u odvikavanju od dojenja, odnosno zaustavljanju laktacije.

Ukoliko iz bilo kog razloga želite da primenite ovu metodu zaustavljanja laktacije nikako to nemojte raditi bez konsultovanja sa lekarom i prethodnog detaljnog pregleda.

Pojedine tablete koje se koriste za ovu namenu proizvedene su na bazi hormona i tu spadaju i pilule za kontracepciju. A sa hormonima se nije igrati! Zato je potrebno da ih uzimate pod strogim nadzorom lekara.

Drugi lekovi funkcionišu tako što smanjuju nivo prolaktina ili utiču na rad hipofize (žlezde sa unutrašnjim lučenjem hormona).

Prirodna opcija bile bi biljne kapi proizvedene za ovu namenu, ali o njihovoj primeni takođe konsultujte lekara koji poznaje efekat određenih biljaka koje se nalaze u sastavu kapi. 

Iako su mnogi savremeni lekovi jako efikasni, svaki od lekova namenjenih zaustavljanju laktacije ili njenom smanjenu ima i svojih kontraindikacija odnosno neželjenih dejstava koja nisu bezazlena.

Injekcije za prestanak dojenja

 

Kada je neophodno prekinuti dojenje veoma brzo, u novije vreme primenjuju se i inekcije za tu namenu.

Obzirom da se mnogo spekuliše o njihovim kontraindikacijama o ovoj temi se obavezno posavetujte sa stručnim licem kako sebi ne biste napravili više problema nego koristi

Kako prekinuti dojenje prirodnim putem

 

Količina mleka u dojkama odnosno laktacija se postepeno prirodnim putem smanjuje kako se smanjuje i broj podoja. Da bi ste isključivo čekali na prirodu da odradi svoje, to ponekad može potrajati mnogo duže od onoga što vi lično planirate.

 

odvikavanje od dojenja

 

Zato ako želite da  i taj prirodni put pomalo držite pod kontrolom i ubrzate ga, možete preduzeti sledeće korake:

Izbegavajte podoje i izmlazanje

 

Smanjenje broja podoja u toku dana, jedan je od načina da se prirodnim putem smanji laktacija. Stručnjaci savetuju da se broj podoja smanjuje postepeno kako bi se izbegle nepotrebne komplikacije.

Takođe ne praktikujte ni izmlazanje između podoja jer će to telu slati signal da produkuje još mleka. Ako osećate pritisak ili bol u dojkama usled velike količine mleka istisnite tek toliko mleka da vam bude lakše. Ne praznite dojke u potpunosti.

Kupus za prekid laktacije

 

Kupus odnosno list svežeg kupusa je odavno poznat način među ženama za prekid laktacije. Za ovu metodu se savetuje korišćenje unutrašnjih  listova svežeg kupusa, ohlađenih ili na sobnoj temperaturi.

Tako kaže narodna medicina, a studije daju kontradiktorne informacije. Dok se efikasnost lista kupusa potvrđuje kod nekih upalnih stanja, za smanjenje laktacije nema čvrstih dokaza.

No, obzirom da je ovo prirodna metoda nije na odmet da se isproba. U slučaju da primetite pojavu nekog osipa ili promena na dojkama, prekinite sa stavljanjem obloga od kupusa.

Prestanak dojenja podvezivanjem dojki

 

Podvezivanje dojki je metoda koja je ranije korišćena i danas se smatra zastarelom. Ona podrazumeva da se dojke uvezuju pamučnom pelenom kada se oseti da u njima ima veće količine mleka. Kada se primenjuje ova metoda potrebno je voditi računa o tome da podvezivanje ne traje dugo i da ne dođe do začepljenja mlečnih kanala. 

Za nju nema puno utemeljenih dokaza da je efikasna. Naprotiv,  može dovesti do začepljivanja mlečnih kanala u dojkama ako se ne sprovodi kako treba  i samo povećati nelagodnost i probleme.

Čaj za prestanak dojenja

 

Neke biljke zaista imaju sposobnost da smanje laktaciju u dojkama. Kada je reč o upotrebi čajeva u ove svrhe, treba znati odabrati čajeve koji upravo i sadrže ove biljke u sebi poput žalfije i nane. 

Čajeve je potrebno koristiti sa dozom opreza. Jako je malo naučnih istraživanja na ovu temu i nisu ispitane posledice uticaja čaja na bebe ukoliko se  konzumiraju u preteranim količinama.

Pročitajte: Čaj za dojilje POMAŽE, ali PAZITE koji ćete piti!

Da li je moguće ponovno dojenje bebe nakon prestanka

 

Prestanak dojenja u pojedinim slučajevima  ne mora biti trajan, ali ponovno uspostavljanje laktacije može potrajati, iziskivati puno vremena i truda, a može uticati i na to da laktacija ne bude na prethodnom nivou.

Ponovno uspostavljanje dojenja u velikoj meri zavisi od toga koliko je laktacija bila uspešno uspostavljena pre prestanka dojenja.

Da bi ste povećale šanse za ponovno dojenje, redovno se izmlazujte i nudite bebi dojku. To će vašem telu slati signale da je potrebno proizvoditi još mleka.

Praktikujte kontakt kože na kožu što češće. Kad god ste u prilici omogućite ovu vrstu bliskosti između vas i bebe jer i to može povećati šansu da ponovo dojite vašu bebu.

Prestanak mleka posle dojenja-kada se može očekivati?

 

Koliko će vremena biti potrebno da se mleko potpuno zaustavi nakon prestanka dojenja, vrlo je individualno.

 

 

Žene koje su imale dobro uspostavljenu laktaciju i dojile duže vreme moraju biti spremne i na duži period zaustavljanja mleka. Mada ni to nije uvek pravilo. Na kraju se sve svodi na čitav niz povezanih faktora i samog organizma žene.

 Kako prestanak dojenja utiče na dete?

 

Do sada smo spominjali komplikacije nakon prestanka dojenja  koje su povezane isključivo sa ženama. Međutim ne smemo zaboraviti i drugog učesnika u dojenju, a to je beba.

Prestanak dojenja iz bilo kog razloga uticaće i na samu bebu. Podoji za bebu nisu samo hrana već predstavljaju čitav odnos koji se gradi kroz razmenu nežnosti za vreme podoja.  Kada beba izgubi tako važan deo to zaista može ostaviti emotivne posledice poput neraspoloženja i razdražljivosti i poremetiti svakodnevnu rutinu usled nemogućnosti popravljanja raspoloženja.

Može doći do odbijanja druge hrane ili mlečne formule. Jednom rečju morate biti spremni na razne posledice koje mogu potrajati. Važno je da imate razumevanja za ovakvo stanje i bebi pružite što više ljubavi i nežnosti kako bi ste što bezbolnije prošli kroz ovu fazu. 

Prestanak dojenja nije uvek lak proces. Zato je važno da se pravovremeno informišete i odaberete način za odvikavanje koji vama najviše odgovara, a za koji smatarate da će ostaviti najmanje emotivnih posledica po vašu bebu.