izmlazanje mleka

Izmlazanje mleka iz dojke na pravilan način

Izmlazanje mleka iz dojke je aktivnost koju ćete sigurno barem jednom morati da uradite. Naučite kako da to učinite pravilno i bezbedno!

U zavisnosti od vašeg stila života odaberite najpraktičniju pumpicu za ovu namenu i vašoj bebi u svakoj prilici obezbedite najbolji obrok.

Istraživali smo i da li se može preterati sa učestalim ispumpavanjem mleka i kakve to posledice može ostaviti na dojke.

O svemu tome u nastavku teksta.

Šta je izmlazanje mleka?

 

Izmlazanje mleka odnosi se na istiskivanje odnosno ispumpavanje mleka iz dojki, kako bi se ono moglo dati bebi kasnije za upotrebu u toku dana ili zamrzavati na duži vremenski period.

 

izmlazanje mleka pumpicom

 

Zašto se radi ? Da li izmlazanje povećava količinu mleka?

 

Izmlazanje mleka pomaže u uspostavljanju i održavanju produkcije mleka u situacijama kada ste odvojeni od vaše bebe ili vaša beba ne može da sisa, jer je rođena pre vremena ili sa određenim poteškoćama u razvoju.

Izmlazanje je dobar način za povećanje količine mleka. Na taj način se dojke uče da nakon pražnjenja  proizvode veće količine mleka. Sa druge strane pune dojke šalju signal telu da zaustave proizvodnju mleka.

Zbog toga ne čekajte da se vaše dojke napune skroz kako bi ste ispumpali mleko, jer će to vremenom dovesti do smanjenih zaliha.

Što temeljnije i češće izmlazate mleko od samog početka vaše dojke će proizvoditi sve veće količine mleka.

Kada se izmlazava mleko?

 

Žene iz raznih razloga moraju ili žele da izmlazuju mleko, a ovo su neke najčešće situacije.

 

 

 • Jedan od razloga kada žene zaista moraju da se izmlazuju je kada je beba prevremeno rođena ili je rođena sa nekim poteškoćama koje joj onemogućavaju dojenje. U tim situacijama se  bebama prilagođava način hranjenja u zavisnosti od njihovog stanja. Ukoliko beba ne može da se hrani majčinim mlekom onda se majčino mleko zamrzava kako bi se napravile zalihe za period kada beba počne da sisa, a ovaj način omogućava da telo konstantno proizvodi mleko.  
 • Drugi razlog za izmlazanje je nedovoljna količina mleka u dojkama. Ukoliko primetite da je vaša beba i nakon podoja gladna, ovo je jedan od načina da podstaknete laktaciju. U periodu između dojenja izmlazujte dojke, ne čekajte da se one prepune, jer tada telu šalju signale da je dosta sa produkcijom mleka. Što češće mleko izlazi napolje, telo će ga proizvoditi u većim količinama.
 • Prepunjenost dojki znači da majke proizvode mnogo veće količine mleka nego što beba može popiti. Zašto je to ponekad mana? Osim što su dojke teške može doći i do blokiranja isticanja mleka, što za posledicu ima još veće oticanje i dojke postaju bolne. OVo stanje naziva se mastitis. Ukoliko imate takvu situaciju redovno regulišite količinu mleka u dojkama uz pomoć izmlazavanja.
 • Povratak na posao je realnost koja čeka većinu majki. Ukoliko i nakon povratka na posao planirate da beba pije isključivo vaše mleko onda je izmlazanje i zamrzavanje mleka odličan način da to izvedete.
 • Pojedini očevi bi voleli da učestvuju u nezi bebe podjednako kao i majka. Zbog toga se neki roditelji odlučuju na izmlazanje i davanje bebi mleka na flašicu kako bi i tata mogao učestvovati u aktivnosti hranjenja od bebinog rođenja.
 • Pojedine majke izmlazavanje dojki praktikuju ukoliko imaju neke obaveze van kuće. Na taj način je  bebi obezbeđen najbolji obrok u periodu kada su odsutne.

Izmlazanje i čuvanje mleka

 

Poenta izmlazavanja mleka upravo je mogućnost odlaganja njegove upotrebe. Takvo mleko možete sačuvati za kasniji obrok ili zamrznuti na duži period i napraviti zalihe za kasnije.

Evo kako pravilno čuvati majčino mleko.

 • Majčino mleko se čuva u sterilnim posudicama.

U frižideru ono može stajati do 8 dana na temperaturi koja je 4 stepena ili niža. Ukoliko je temperatura u vašem frižideru iznad 4 stepena, mleko iskoristitie u roku od 3 dana.

 • Do dve nedelje mleko može stajati u frižideru koji ima odeljak sa ledom.
 • Ako pravite zalihe na duže vreme u zamrzivaču majčino mleko može stajati do 6 meseci na temperaturi od -18 stepeni i nižoj.

Prilikom pravljenja zaliha na bočice obavezno napišite datume isteka roka, a mleko iskorišćavajte  po redu zamrzavanja.

 • Kada mleko želite dati bebi da pije, izvadite ga ranije kako bi se otopilo na sobnoj temperaturi ili u toploj vodi. Nemojte ga nikako direktno podrgrejati kako bebi ne bi bilo pretoplo. Dovoljno je da mleko bude sobne temperature odnosno tempeature tela da bebi prija.

Da li se izmlazati posle svakog podoja?

Odgovor je ne.

Nema potrebe da se izmlazate posle svakog podoja. Priroda je uredila da mama proizvodi onoliko mleka koliko je bebi potrebno i za uspostavljanje te ravnoteže je potrebno neko vreme.

Ukoliko se vi posle svakog podoja izmlazate, telu šaljete signal da treba da proizvede dovoljno meka koje će beba posisati i još malo mleka da bi mama mogla da ga izmlaza. Što znači da će telo stalno stvarati višak mleka ako ga tako “naučite”. 

Na ovaj način vi samo povećavate šansu da vam se grudi upale i da sami sebi napravite  komplikacije i više obaveza oko izmlazanja.

Opravdano je da se izmlazate posle pojedinih podoja ako osećate težinu u grudima jer beba nije sve posisala, ako beba zaspi tokom podoja pa jedna dojka ostane puna ili znate unapred da nećete biti u mogućnosti da podojite bebu, a želite da joj ostavite majčino mleko za obrok.

Pravilno izmlazanje mleka

 

Svaka majka će ponekad doći u situaciju da će morati izmlazati mleko iz bilo kog razloga, zato je neophodno da budete upoznati sa tim koracima. Sada ćemo vam detaljno objasniti kako da to pravilno uradite ručno i uz pomoć pumpice. Koju tehniku ćete koristiti zavisi samo od vas i od toga šta vam je lakše i praktičnije rešenje.

Ukoliko ne planirate često izmlazanje mleka, ovladavanje tehnikom ručnog izmlazanja će biti sasvim dovoljno. .

Postupak za ručno izmlazanje mleka

 

ručno izmlazanje mleka

 

 • Pre svega vodite računa o higijeni ruku. Operite ih toplom vodom i blagim sapunom.
 • Nađite položaj koji vam najviše odgovara za ovu aktivnost i udobno se smestite.
 • Neki stručnjaci savetuju da se refleks otpuštanja mleka može podstaći uz pomoć  tehnika relaksacije kao što je prijatna muzika ili držanjem bebine odeće čiji će miris pomoći da mleko krene.
 • Korisno je da pijuckate neki topli napitak bez kofeina jer i to podstiče nadolaženje mleka.
 • Pripremite sterilnu posudu za mleko. Veličinu posude prilagodite količini mleka koju će vaša beba popiti. Posudu držite u ruci kako bi ste bili spremni da prikupte mleko kada ono nadođe.
 • Na vaše dojke možete staviti topli peškir ili ih nežno masirati  par minuta kako bi ste podstakli nadolaženje mleka.
 • Zatim uhvatite dojku u obliku slova C, što znači da je palac na gornjem delu, a ostali prsti na donjem delu dojke. Prsti treba da budu u predelu oko tamnog dela bradavice (areole).
 • Kada ste namestili prste blago pritiskajte dojku i gurajte ka grudnom košu.
 • Nakon toga nežno pritiskajte u pravcu ka bradavici tako da prsti ne klize. Ovaj pokret će ustvari istisnuti mleko iz dojke.
 • Nakon toga pritisak opustite, ali prste nemojte sklanjati sa dojke.
 • Ovaj postupak ponovite više puta dok ne osetite da ste ispraznili dojku.
 • Isti postupak ponovite na drugoj dojci.

Vodite računa da pokreti prilikom izmlazanja budu što nežniji, jer su dojke izuzetno osetljive u periodu dojenja.

Postupak izmlazanja mleka pumpicom

 

Izmlazanje mleka uz pomoć pumpice je mnogo bolje i praktičnije rešenje kada se često izmlazate zbog razdvojenosti sa svojom bebom.

Prednost pumpica je što se izmlazanje mleka završi mnogo brže i lakše, a mleko odmah curi u sterilnu posudu u koju bakterije ne mogu dospeti.

 Izmlazanje uz pomoć ručne pumpice

 

Kod tehnike izmlazanja mleka uz pomoć pumpice postupak za pripremu je identičan kao postupak za ručno  izmlazanje mleka koji smo vam naveli u prethodnom delu teksta.

 • Kada obavite sve pripreme, prateći uputstvo proizvođača sastavite pumpicu. Uglavnom su one jednostavne za korišćenje  i imaju svega par delova, tako da nemojte brinuti.
 • Na pumpicu namontirajte flašicu za hranjenje ili posudicu za skladištenje mleka.
 • Zatim silikonsku čašu stavite na bradavicu i nežno pritisnite dojku.
 • Kada ste sve postavili kako treba krenite sa pritiskanjem ručke i izmlazanjem mleka u posudicu.

Izmlazanje uz pomoć električne pumpice

 

Izmlazanje uz pomoć električne pumpice je takođe vrlo jednostavno.

 • Obavite pripremu vezanu za higijenu, opuštanje, masiranje dojki.
 • Sastavite pumpicu koja uglavnom ima samo  tri dela.
 • Silikonski deo stavite na bradavicu
 • I na kraju pritisnete dugme i pumpica radi sve umesto vas.

To nas sve dovodi i do sledećeg pitanja…

Kakve pumpice postoje?

 

Ukoliko se odlučite da mleko izmlazate uz pomoć pumpice važno je da znate kakav izbor postoji. Na tržištu možete naći ručne pumpice i električne.

 • Ručne pumpice su jeftinije, ali zahtevaju od vas malo truda i rada. To znači da vi morate sami pritiskati ručku kako bi ste izmlazali mleko.
 • Električne pumpice su skuplje, ali su komfornije, jer je dovoljno da nakon montiranja samo pritisnete dugme i one same rade posao izmlazanja mleka. Električne pumpice mogu raditi na struju ili na baterije, tako da ih možete nositi sa sobom bilo gde i koristiti ih u bilo kom prostoru.

Pravilno izmlazanje mleka pumpicom kada nema dovoljno mleka

 

Kada nemate dovoljno mleka jedan od načina da povećate njegovu produkciju jeste konstantno izmlazanje.

To bi značilo da povećate učestalost izmlazanja dok se količine ne dovedu na nivo koji je potreban vašoj bebi.

U tom slučaju možete se izmlazati na svakih pola sata, nakon podoja ili se čak možete izmlazati iz jedne dojke dok beba sisa iz druge. 

Ovu učestalost primenjujte samo dok ne povećate količinu mleka.

Kada vaše telo usvoji informaciju koliko mleka treba da proizvodi smanjiće se potreba za izmlazanjem.

Nažalost mnoge majke su ponekad odvojene od svojih beba zbog različitih okolnosti kao što su medicinski razlozi ili posao.

U tom slučaju bi bilo dobro da investirate novac u kvalitetnu električnu pumpicu. Na taj način ćete uštedeti vreme i trud za izmlazanje, održavaćete laktaciju na optimalnom nivou, a najvažnije od svega je što ćete bebi pružiti najbolju moguću hranu.

Izmlazanje za prevremeno rođenu bebu

 

Kada se bebe rode prevremeno u mnogim slučajevima neće biti u mogućnosti da sisaju. Međutim važno je da mame u tim situacijama krenu sa izmlazanjem mleka kako bi se laktacija održavala i vremenom povećavala.

 

izmlazanje mleka pumpicom

 

Mleko koje se izmlaza u nekim situacijama medicinsko osoblje daje bebi na način na koji ona može da ga primi u svoj organizam.

Prevremeno rođenim bebama ne trebaju velike količine mleka pa se ostatak može zamrzavati i mogu se praviti zalihe za naredni period.

Struka savetuje da se izmlazate oko osam puta dnevno i barem jednom u toku noći kako bi se laktacija održavala.

Bez obzira koliko će vaša prevremeno rođena beba uzeti tog mleka i kada će početi samostalno da sisa važno je da vi kao majka učinite sve što je u vašoj moći da održavate laktaciju. Čak i male količine mleka koje beba popije značiće za njen bolji razvoj i napredovanje.

Kako dati bebi izdojeno mleko?

 

Izdojeno mleko bebi možete dati na flašicu, kašičicu ili ukoliko je beba veća i iz čaše odnosno šolje.

Savetuje se da mleko ukoliko je hladno ugrejete stavljanjem u toplu vodu. Izbegavajte brze načine zagrevanja poput onih u mikrotalasnoj jer beba može zadobiti opekotine usta, ukoliko se mleko pregreje. 

 

 

Pre nego što bebi date mleko da pije, proverite temperaturu. Najbolje bi bilo da je temperatura mleka približna telesnoj temperaturi.

Da li hraniti bebu samo ispumpanim mlekom?

 

Ukoliko imate mogućnost da dojite bebu nemojte bebi, a ni sebi uskraćivati to predivno iskustvo. Izmlazanje mleka je odlično rešenje za pojedine situacije kada ste odvojeni od bebe ili kada želite povećati količinu mleka u dojkama.

U drugim situacijama savetuje se da dojenje ne zamenjujete izmlazanim mlekom. Dojenje nije samo čin hranjenja već je mnogo više od toga. To je aktivnost u kojoj se razmenjuju dodiri, kontakt očima i sve to je jedna savršena celina koja bebi pruža sigurnost, podstiče razvoj i emotivnu bliskost. 

Kada možete dojiti nakon ispumpavanja mleka?

 

U zavisnosti od količine mleka koju imate u dojkama,  prilagodite ritam izmlazanja i dojenja.

Ukoliko ste upravo ispumpali mleko, sačekajte oko sat vremena do podoja kako bi se stvorile nove zalihe.

Imajte na umu da što češće ispumpavate mleko  i dojite bebu, telu šaljete informaciju da proizvodi sve više mleka.

Kada prestati sa izmlazanjem mleka?

 

Sa izmlazanjem mleka prestanite kada primetite da se količina mleka koja curi u pumpicu smanjuje, da curi kap po kap ili sasvim prestaje da curi.

Osetićete i olakšanje u dojkama, kao da su prazne, mada se one nikad ne isprazne u potpunosti.

Za bebu je najbolje ono što je prirodno, a to je majčino mleko. Ukoliko imate mogućnost da dojite iskoristite je jer je to mnogo više od hrane.

Ako je situacija takva da dojenje nije moguće, izmlazanje i davanje bebi majčinog mleka  je svakako najbolje zamensko rešenje. Na taj način pružate bebi najbolje čak i kada niste pored nje.