relaktacija

Relaktacija – kako vratiti mleko kod dojilja?

Da li je moguća relaktacija i kako vratiti mleko kod dojilja? Zvuči vam neverovatno da je to moguće postići? Onda ovo morate pročitati.

Šta je relaktacija i da li je moguća?

 

Relaktacija podrazumeva ponovno uspostavljanje dojenja, odnosno ponovnu laktaciju nakon što se desio prekid u dojenju i produkciji mleka u dojkama.

Da li je to uopšte moguće?

Da, moguće je.

Stručnjaci kažu da čak i kada dođe do prekida u dojenju, ponovna laktacija odnosno relaktacija je moguća. Iako je to ponekad malo zahtevniji proces, cilj je itekako ostvarljiv.

Na koji način se to može postići, saznaćete upravo u nastavku ovog teksta.

 Kada je potrebna relaktacija?

 

Kada je dojenje u pitanju, svaka situacija je specifična na svoj način. Neretko na sam prekid dojenja utiču mnogi faktori koji su van naše kontrole. Zato je relaktacija često potrebna u sledećim situacijama:

 • Ukoliko ste iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga neko vreme bili odvojeni od svoje bebe. Nažalost i ovakve situacije se dešavaju, ali dobra vest je da dojenje možete ponovo uspostaviti.
 • Za relaktacijom često imaju potrebu majke koje su usvojile bebu. Zvuči neverovatno, ali i u takvim situacijama se mame bore za  mogućnost dojenja i sve njegove benefite.
 • Ukoliko se iz bilo kog razloga prestali sa dojenjem, a predomislili ste se i želite ponovo da počnete sa tom aktivnošću, ova opcija vam stoji na raspolaganju.

Kako vratiti mleko kod dojilja?

 

Ovo je sada posebno važan odeljak. Saznaćete na koje sve načine možete uticati na relaktaciju i po potrebi ponovo uspostaviti dojenje.

 

proces relaktacije

 

Metoda je više, pa u konsultaciji sa nekim savetnikom za dojenje ili lekarom isprobajte onu za koju smatrate da bi mogla dati najbolje rezultate. Vrlo često samo jedna metoda nije dovoljna, pa budite spremni da isprobate ili iskombinujete više njih. 

Metode bez pumpice za izmlazanje

 

Nekako nam je bilo logično da napravimo ovakvu podelu. Prvo ćete saznati kako da relaktaciju podstaknete bez upotrebe pumpice za izmlazanje.

 • Ukoliko ste recimo u procesu usvajanja male bebe i jedva čekate da ona stigne u vaš dom, relaktaciju možete započeti i znatno ranije. Počnite sa redovnim masažama i stimulacijama dojki kako bi krenula produkcija mleka. Činite to više puta u toku dana i barem jednom tokom noći. U početku će to biti svega nekoliko kapi mleka, ali imajte na umu da je i zamrzavanje opcija. Svaku količinu mleka koju uspete proizvesti zamrznite jer će vam biti dragocena kada beba stigne.
 • Dojite što češće. Svaki put kada ste u prilici stavite bebu na dojke. Stručnjaci savetuju da to bude od 8-12 puta u toku dana. Obavezno to činite i tokom noći, jer je tada efekat na produkciju mleka još veći usled delovanja hormona.
 • Savetnici za dojenje preporučuju da na samom početku dojenja kada je beba veoma gladna, dojite uz pomoć stimulacije dojki. Ovo već spada u tehnike dojenja, pa zato i savetujemo da se obratite stručnjacima iz ove oblasti. Dakle dajte bebi da sisa i sve vreme stimulišite dojku, odnosno blago je masirajte, pritiskajte prstima po celoj površini,  kako bi krenuo što veći mlaz mleka koji joj je neophodan. Ukoliko mleka ima malo, prebacite je na drugu dojku i učinite isto. U zavisnosti od situacije u nekim slučajevima se tu savetuje i davanje formule kako bi se bebina glad zadovoljila, ali to nemojte vi sami određivati. Ukoliko ide formula, vi  ponovo bebu vratite na jednu pa na drugu dojku i tako završite podoj. Sve to ima smisla, jer je beba sita, a dojke dobijaju poruku koja je neophodna i povećavaju produkciju mleka.
 • Tokom dojenja primenjujte kompresiju dojki. To činite tako što ćete dojku podupreti sa jedne strane palcem, a sa druge strane ostalim prstima. O ovoj tehnici saznajte malo više u tehnikama dojenja ili možete pogledati neki video na Internetu koji će vam slikovito pokazati kako da to pravilno učinite. Suština je da bebu stavite na dojku i ukoliko ona aktivno sisa mleko, tada ne činite ništa. Čim prestane da sisa, tada krenite sa kompresijom odnosno masažom kako bi istisnuli još mleka. Kada se ponovo uspostavi sisanje, prekidate kompresiju dojki. Ovaj postupak ponavljajte tokom celog dojenja, s tim što se savetuje da ruku rotirate i menjate mesto na dojci gde vršite kompresiju. Sa podojem prestajete kada vidite da beba više neće da sisa uprkos tome što vi vršite kompresiju i što mleko ide. To je znak da je sita.
 • Eksperimentišite sa pozama za dojenje. Nije svaka beba ista i neće svaka beba na pravilan način uhvatiti dojku. Ukoliko je u tome problem, tada ni sisanje nije efikasno i beba ne dobije dovoljne količine mleka. Da bi mališani dobro uhvatili dojku, možete im pomoći tako što ćete isprobati razne položaje i videti koji su najefikasniji u vašem slučaju. Važno je da bebina usta dovoljno dobro obuhvate bradavicu kako bi mogli efikasno sisati i dojkama poručivati da produkuju mleko.
 • Kontakt kože na kožu, nošenje i maženje sa vašom bebom od neprocenjive je važnosti. Osim što bebi ulivate emocionalnu sigurnost, ujedno podstičete relaktaciju. Sigurno ste do sada čuli nešto o kontaktu kože na kožu. To se primenjuje od samog rođenja u mnogim porodilištima i daje izvanredne rezultate kada je dojenje u pitanju. Razlog je u hormonu oksitocinu koji se tom prilikom otpušta i pozitivno utiče na isticanje mleka iz dojki. Kada želite ponovo da dojite, ostavite po strani kućne obaveze i jednostavno budite bliski sa svojom bebom, neka provodi što više vremena na vašoj koži i rezultati neće izostati.

Da bi užitak bio potpun, vodite računa o kvalitetu i nezi svoje kože . Hidrirajte je pravim prirodnim preparatom, sprečite pojavu strija, a beba će na tako mekanoj koži sigurno uživati. Zanima vas kako da to postignete? Kliknite na link u nastavku da pročitate Aleksandrino iskustvo i biće vam sve jasno. https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Kada se sve lepo uklopi, rezultati će doći sami po sebi, a zadovoljni ćete bi i vi i vaša beba.

Metode sa pumpicom za izmlazanje

 

U ovim situacijama vrlo često će biti potrebno da koristite pumpicu kao pomoćno sredstvo. Mnogim ženama to nije primamljiva opcija, ali zaista ima smisla i može da pomogne ukoliko metode bez pumpice ne daju dobre rezultate. Probajte, zaista nemate šta izgubiti, naprotiv rezultat vas može oduševiti.

 • Kada beba završi podoj, vi nastavite da se izmlazate uz pomoć pumpice još desetak minuta. Na taj način ćete potpuno isprazniti dojke i dati im signal da povećaju produkciju mleka, kojeg će tokom svakog narednog podoja biti sve više.
 • Izmlazanje uz pomoć pumpice možete primenjivati i tokom dana između podoja. Postići ćete isti efekat. Redovno ćete prazniti dojke, a to je njima znak da treba sve više mleka. Ovo se posebno savetuje kada beba ima skokove u razvoju i kada odjednom ima potrebe za većim količinama mleka.

Dohrana – da li je davati bebi tokom relaktacije i koliko dugo?

 

Da li ćete bebi davati adaptiranu formulu tokom uspostavljanja relaktacije zavisi od jako puno faktora. Pre svega od starosti bebe i njenih potreba za mlekom. Ukoliko je beba starija i ima potrebu za većim količinama mleka koje vaše dojke još ne mogu da proizvedu, u tim situacijama je neophodno dati formulu kako bi beba bila sita.

Mlađim bebama koje ne sisaju veće količine mleka, možda možete češće ponuditi dojku i na taj način zadovoljiti njihove potrebe.

 

 

Sve zavisi od vaše individualne situacije, a bilo bi dobro da se o načinu kombinovanja posavetujete i sa stručnjakom za dojenje ili vašim pedijatrom koji tačno zna koja količina mleka je bebi neophodna.

Ono što logično sledi kao zaključak jeste da sa dohranom ne treba preterivati. Koristite je dok ne uspostavite laktaciju, odnosno dok dojke ne proizvedu dovoljne količiine mleka. Čim se to desi, majčino mleko može preuzeti glavnu ulogu koja je ujedno i najbolja za bebu.

Šta je set za relaktaciju?

 

Žene koje iz bilo kog razloga uspostavljaju relaktaciju, treba da znaju i za ovaj set. To je zapravo jedna posuda sa cevčicama. U posudu se stavi adaptirano mleko i drži tako da mleko konstantno curi kroz cevčicu koja  koja ide do bebinih usta, ali je pričvršćena za dojku u predelu areole i bradavice. Dakle kada je vreme za podoj, beba se postavlja na dojku i neophodno je da svojim ustima u  isto vreme obuhvati i bradavicu i cevčicu. To znači da beba sisa, vuče majčino mleko čime utiče na uspostavljanje laktacije, a u isto vreme dobija dovoljne količine dohrane kako bi bila sita.

Mogli bi reći da su svi na dobitku. Cilj je da beba povezuje dojku sa mlekom, a ne flašicu sa mlekom, zato su bradavica i slamčica u isto vreme u ustima i na taj način mališani imaju utisak da samo sisaju. 

Ovaj set se obično kupuje, mada ga možete improvizovati i napraviti sami što je ogromna ušteda novca. Da bi to uradili, dovoljno je da malo pretražite Internet i nađete video koji to lepo objašnjava.

Pomažu li čajevi za laktaciju?

 

Veoma je malo naučnih dokaza koji bi potvrdili činjenicu da čajevi pomažu relaktaciji. Međutim žene za ovu namenu često koriste čaj od piskavice. 

Da li je koristan? Ne možemo vam reći sa sigurnošću. U svakom slučaju, ako nije štetan tokom perioda dojenja kao što lekari kažu, svaki čaj je tečnost, a znamo koliko je tečnost važna za produkciju mleka. Piskavica se koristi za ovu namenu jer je to biljka koja sadrži fitoestrogen, pa samim tim može povoljno uticati na produkciju mleka.

Koliko vremena treba da se mleko vrati?

 

Koliko vremena će biti potrebno za relaktaciju, odnosno ponovnu uspostavu mleka, to vam niko ne može reći sa sigurnošću.

Ponekad to traje desetak dana, a ponekad i više nedelja ili meseci.

Proces može biti mukotrpan i iscrpljujuć, a evo od čega zavisi:

 • Pre svega, rezultat zavisi od vaše upornosti i truda.
 • Važnu ulogu igraju i metode dojenja koje primenjujete.
 • Od prethodne trudnoće i dojenja
 • Zatim je jako važna stavka i dužina pauze tokom koje nije bilo dojenja.
 • Uzrast bebe i njeno prihvatanje dojenja.

Moramo napomenuti da dužina prekida dojenja utiče na relaktaciju i njen povratak, ali nije nemoguće ukoliko ste istrajni i koristite proverene savete.

Kako znati da ste na dobrom putu?

 

Najvažnije je da ne odustajete, a da ste na dobrom putu znaćete po nekim od sledećih signala.

 

vraćanje mleka kod dojilja

 

 • Kada dojke počnu da proizvode veće količine mleka to ćete primetiti i osetiti po njihovoj veličini. težini, volumenu.
 • Žene koje osećaju žeđ tokom dojenja znaju koliko je to važno. To je znak da beba izvlači mleko i da vam telo traži tečnosti kako bi proizvelo još mleka.
 • Dobar znak je i curenje mleka kada nije vreme podoja.
 • Da dobro obavljate ovaj “posao” znaćete i  po tome šta kaže vaga. Ukoliko beba napreduje, dobija na kilaži, redovno puni pelenu urinom  (oko 6 puta dnevno) onda ste na dobrom putu.
 • Može se desiti da beba počne odbijati formulu. To je svakako jedan od znakova da je beba sita, jer je sisala.

Šta ako beba odbija da se vrati dojenju?

 

Može se desiti da mališani odbijaju povratak dojenju. Vrlo često se to dešava nakon uvođenja formule na flašicu.

Zašto?

Zato što flašice i njihovi otvori omogućavaju da beba u svakom momentu obroka dobije lep mlaz mleka za koji ne mora puno da se trudi. Dakle ona sedi ili leži, a mleko joj samo izlazi iz flašice.

E, kod dojenja je to malo drugačije. Ono ipak zahteva da bebe budu aktivnije, da se trude da sisaju i vuku mleko, a beba je možda malo lenja. Kada uporedimo ova dva načina ishrane onda i ne čudi zašto neke bebe ne žele ponovo na dojku.

Može se desiti i da nešto ne radite kako treba. Vrlo često problem bude u neodgovarajućoj pozi za dojenje ili možda prejakom parfemu koji stavljate. Obezbedite što prirodnije uslove sa što manje ometača. Najjednostavnije, pre podoja vaše bradavice premažite sopstvenim mlekom koje ste istisnuli, obezbedite mirnu i tihu atmosferu i  to će pozitivno uticati na kvalitet podoja.

Saveti i iskustva sa relaktacijom

 

Ono što vam mi svakako savetujemo jeste da se ne rukovodite strogo nekim pravilima. Relaktacija je nešto potpuno drugačije i tokom ovog procesa ne treba gledati na sat kada beba treba da jede i koliko dugo sme sisati jednu dojku.

 

 

Dakle prvo i osnovno, naoružajte se strpljenjem. Bebi dozvolite da sisa kad god poželi dok se ne uspostavi relaktacija. Nakon toga krenite sa uobročavanjem.

Stručnjaci kažu da se tokom uspostavljanja relaktacije izbegava upotreba cucli kod beba jer su mnogo drugačije u odnosu na dojku i flašicu i to može ometati podoje.

Što se tiče iskustava drugih mama sa ovom temom, možemo reći da su ona zaista razna. Mnoge žene govore o tom fascinantnom rezultatu u koji nisu verovale. Delovalo im je kao nemoguća misija da mleko ponovo krene i da beba sisa kao da nije bilo prekida.

Sa druge strane su ona mračnija iskustva obeležena neuspehom. Šta je dovelo do takvog ishoda ostaje da se nagađa. U svakom slučaju verovatno se radi  o nedovoljnoj upornosti  i o nekorišćenju prave metode.

Nadamo se da ćete vi biti na strani sa pozitivinim ishodom. Ukoliko ste pažljivo pročitali ovaj tekst, zapamtili savete i još ako pronađete pravog stručnjaka iz ove oblasti uspeh će doći. Ne odustajte i to je najvažniji savet jer su blagodeti majčinog mleka neizmerne i treba ih pružiti svakom detetu. Možemo slobodno reći da je to celoživotno ulaganje u zdravlje vašeg malog bića.