cucle za bebe

Cucle za bebe – veća korist ili šteta?

Cucle za bebe su skoro neizostavni deo bebine opreme, ali da li su zaista korisne ili su štetne? Može li se bez njih? Kako odabrati cuclu? Imamo odgovore.

Govorićemo o dobrim i lošim stranama cucle. Informišemo vas i o vrstama cucli, kao i o najbezbednijem načinu za njihovu primenu.

Sve što je preterano nije dobro, pa hajde da vidimo kada je pravo vreme da se cucla izostavi iz upotrebe i spreče njene neželjene posledice. 

Šta je cucla i koja je njena namena?

 

Cucla ili duda varalica  je gumena ili silikonska zamena za bradavicu.

Bebama se daje cucla varalica za sisanje u periodu između podoja. Na taj način se zadovoljava bebina potreba za sisanjem koja postoji čak i kada beba  nije gladna. Mame koje doje često koriste dojenje kao način umirivanja, međutim to se ne preporučuje u velikoj meri. Zato je duda dobra zamena.

 

duda za bebe

 

Ako je beba jela, znači da je sita, možda ima prirodnu potrebu za sisanjem i u tom slučaju duda može biti rešenje.

Bebe se rađaju sa prirodnim refleksom sisanja i usta su dominatna zona u periodu odojčeta. Osim za uzimanje hrane, usta služe i za istraživanje sveta. Zvuči neobično, ali je na samom početku života bebe tako.

Cucla ima moć umirivanja pa zbog toga mnogi roditelji pribegavaju njenoj upotrebi. Ukoliko je beba prihvata, umereno korišćenje nije na odmet, a može biti čak i od velike koristi.

Da li je ona neophodna bebi?

 

Ne možemo reći da je cucla neophodna bebi. Ima toliko beba koje naprosto odbijaju dudu i to je ok. Njeno korišćenje nije od životne važnosti.

Nije na odmet da bebi ponudite dudu varalicu makar kao rezervno sredstvo za umirivanje u pojedinim situacijama. Da li će je beba prihvatiti to ne možemo znati unapred.

Cucle za bebe – da ili ne?

 

Dugi niz godina se vodi polemika oko ove teme. Mišljenja su i dalje podeljena oko toga da li su cucle dobre za bebe ili su negativna dejstva ipak jača.

 

 

Istraživali smo šta kaže medicina i došli do zaključka da i ova tema ima svojih dobrih i loših strana, a evo i koje su:

  Prednosti cucle za bebe

 

 • Cucla omogućava bebi da vežba jezik i refleks sisanja koji je važan prilikom uzimanja hrane odnosno sisanja dojke. Spomenuli smo da se beba rađa sa refleksom sisanja koji dominira u prvim mesecima života bebe. Korišćenje dude omogućava da se zadovolji potreba za konstatnim sisanjem i između podoja.
 • Stručnjaci širom sveta su došli do neverovatnih saznanja da duda može smanjiti rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta. Ovaj rizik je najveći tokom  prvih šest meseci života bebe. Kasnije se taj rizik drastično smanjuje.
 • Još jedna od prednosti cucle jeste njena čarobna moć da uspava bebu kada nijedna druga metoda ne pomaže. Koja se to potreba zadovolji u tim momentima nekad naprosto ostane misterija. Da li je to zadovoljen refleks sisanja, uteha, smirenost, teško je reći. U sred noći razlog nije ni toliko važan, bitno je samo da je beba zaspala, a i svi ukućani.
 • Roditelji koji često putuju avionom sa svojom bebom bi trebalo da znaju ovu informaciju. Sisanje dude tokom poletanja i sletanja aviona  može pomoći u regulisanju promene pritiska u ušima koja smeta i odraslima, a kamoli bebama.

  Nedostaci cucle za bebe

 

 • Preterano dugo korišćenje dude može imati više negativnih nego pozitivnih efekata. Stručnjaci smatraju da negativni preovlađuju kada se duda koristi duže od 6 meseci.
 • Predugo korišćenje dude povećava šanse za razvoj infekcije ušiju. Učestalo  sisanje dude dovodi do preteranog otvaranja slušnih kanala. To omogućava izlučivanje sekreta iz grla u srednje uho. Taj prenos bakterija često postaje uzrok raznih infekcija ušiju.
 • Problemi u oralnom razvoju, odnosno u razvoju govornog aparata takođe mogu nastati kao posledica upotrebe dude. Da bi se govorni aparat razvio pravilno, neophodno je da beba ima mogućnost slobodnog pokretanja vilice, jezika i usana. Ako je duda većinu vremena u ustima, tada su ovi pokreti onemogućeni.
 • Još jedan nedostatak odnosno negativna posledica preterane upotrebe dude jeste problem u pravilom rastu usta i zuba. Može doći do loše oblikovanih usta, do smanjene čvrstoće obraza i usana. Sve ovo za posledicu ima poteškoće vezane za hranjene i razvoj govora.
 • Zona oko usana bebi služi za igru, istraživanje predmeta i sveta oko sebe. Kada je duda većinu vremena u ustima bebe, ona joj oduzima priliku za igru i istraživanje. To je zaista velika šteta  koje mnogi roditelji nisu ni svesni. Preporučujemo svima da uporede igranje sa bebom kada ima dudu i kada nema dudu u ustima. Sigurno ćete primetiti da kada beba nema dudu, pružiće vam više povratnih informacija u vidu osmeha i ispuštanja glasova, a to je od neprocenjive važnosti za mnoge kasnije sposobnosti.
 • Preterana vezanost za dudu i uznemirenost kada je nema,  još je jedna posledica preterane upotrebe cucle. To na kraju najviše muke zadaje  roditeljima kada dođe vreme za odvikavanje od dude, pogotovo ako je beba u starijem  uzrastu  i više je  nije moguće  lako prevariti i preusmeriti joj pažnju.
 • Dude mogu imati negativne posledice i na roditeljske načine reagovanja. Vrlo lako prelazi u naviku da se bebi ponudi cucla svaki put kada je uznemirena. Često se roditelji ne trude da otkriju pravi uzrok bebinog plača, već daju dudu i rešavaju problem. Uzrok plača nekada zaista može biti ozbiljan poput nekog bola ili upale, a onda se čudimo zašto beba i dalje plače  a ima dudu. Bilo bi dobro da prvo sagledate situaciju i probate naći drugo rešenje, a duda neka bude zlatna rezerva pri ruci.

Kao što vidite sve ima svoje prednosti i mane tako i upotreba dude varalice.  Biti umeren i odmeren prava je veština u ovoj situaciji, ali ima najbolji ishod  i po bebu i po vas.

Neki zaključak bi bio da je sasvim u redu koristiti dudu u prvim mesecima života bebe, ali umereno i u “kriznim” situacijama. Kako beba raste, postepeno smanjivati njihovu upotrebu dok beba još nije toliko vezana za nju.

Kakve sve cucle postoje?

 

Kada govorimo o cuclama pre svega je važno reći da osim duda varalica postoje i one koje se koriste za flašicu. Njihova namena je poznata, a služe tome da beba može uzimati tečnost iz flašice bez obzira da li je to voda, mleko ili neki drugi napitak.

Cucle imitiraju oblik bradavica i na taj način bebama  nisu odbojne jer ih podsećaju na iskustvo sisanja.

Cucle za flašice se izrađuju od silikona i lateksa, a postoje i takozvane anticolic dude. Anticolic dude se kupuju bebama koje pate od grčeva jer smanjuju mogućnost gutanja vazduha tokom ispijanja tečnosti.

Prilikom kupovine cucli za flašice obratite pažnju kojem uzrastu su namenjene, odnosno kakav im je protok tečnosti.

Na tržištu se za protok koriste oznake od 1 do 8. Jedinica označava najmanji protok koji je namenjen tek rođenim bebama, dok osmica označava najveći protok i namenjen je starijim bebama.

Kada je reč o dudama varalicama za njihovu kupovinu će vam biti potrebno i malo informisanja. U svakoj prodavnici opreme za bebe ćete naići na široki asortiman duda. One se razlikuju po obliku, veličini i materijalu od kojeg su izrađene.

I koju onda izabrati?

U nastavku ćemo se potruditi da vam damo odgovor na to pitanje.

Za početak treba da znate da se dude izrađuju po veličinama.

Male cucle su do 6 meseci starosti, srednje su od 6 meseci do 18, a velike od 18 meseci starosti bebe  pa nadalje.

Koju veličina dude ćete uzeti zavisi od uzrasta vaše bebe. Postoje dude koje su prilagođene i prevremeno rođenim bebama.

Kada je reč o obliku dude varalice, one se izrađuju u 3 oblika, a to su :

 • anatomske,
 • simetrične
 • i u obliku višnje.

Anatomske dude se zovu još i ortodontske i to ne bez razloga. Ove dude preporučuju i stomatolozi jer ne vrše pritisak na desni, a simim tim  ne iskrivljuju zube.

b su ovalnog oblika. Ovaj oblik najviše podseća na bradavicu pa ih bebe uglavnom sa lakoćom prihvataju. Simetrične dude su takođe odobrene od strane stomatologa jer ne dovode do krivljenja zuba.

Dude u obliku višnje su naziv dobile po tome što njihov oblik podseća na višnju, okrugle su i uglavnom izrađene od kaučuka. U novije vreme se sve manje koriste jer stručnjaci smtaraju da nepovoljno utiču na desni i rast zubića.

Najčešće korišćeni materijali za izradu duda su prirodna guma (lateks)  i silikon.

Lateks je mekši, ali traje kraće i može izazvati alergije. U novije vreme medicinski silikon je postao najzastupljeniji materijal za pravljenje cucli jer je dugotrajan, otporan i neutralan po bolji, ukusu i mirisu.

Kakvu cuclu izabrati?

 

Nema jasne preporuke koju cuclu izabrati.

Za početak vodite računa da prilagodite veličinu dude uzrastu vaše bebe.

 

varalica za bebe

 

Kada je reč o izboru materijala i obliku postoji mogućnost da ćete morati promeniti više cucli dok ne pronađete onu koja će najviše odgovarati vašoj bebi.

Naravno da se može desiti da beba prihvati bilo koju cuclu, ali imajte na umu da to nije uvek slučaj.

Uvek vodite računa i o bezbednosti dude, da se ne sastoji iz više delova koji mogu otpasti i dovesti do gušenja ili nekog oblika povređivanja.

Neka bezbednost bude pre estetike i mode.

Kada bebi ponuditi cuclu?

 

Ne postoji precizna preporuka kada je najbolje bebi ponuditi dudu, ali nije na odmet voditi računa  o pojedinim aspektima.

Ako planirate dojiti bebu, pre nego što joj ponudite cuclu vodite računa da se dojenje ustali i da ga beba lepo prihvati.

Period koji je potreban da bi se dojenje ustalilo je otprilike 3-4 nedelje nakon rođenja.

To se savetuje iz razloga što  se mehanizam sisanja razlikuje prilikom dojenja i prilikom sisanja dude.

Da li insistirati na njoj, ako je beba neće?

 

Nije na odmet bebi ponuditi dudu  kako bi ste je imali kao rezervu za neke “krizne”  situacije, ukoliko ne želite da je često koristi.

Može se desiti da beba uopšte ne želi prihvatiti varalicu i to je sasvim ok. Nema potrebe za forsiranjem. Nekim bebama prosto ne prija takav način utehe ili oblik dude koji je ponuđen.

Kako pravilno održavati cucle za bebe?

 

Svaki deo opreme za bebe zahteva pravilno  održavanje  i sterilisanje kako se ne bi narušilo zdravlje bebinog  osetljivog organizma.

 

 

Cucle za bebe takođe zahtevaju visok nivo higijene i redovno održavanje. Evo nekoliko saveta kako treba postupati sa bebinim cuclama i sačuvati njihovo zdravlje:

 • Pre svega odaberite cuclu od kvalitetnog materijala koja je odobrena i od strane stomatologa. Na taj način osiguravate pravilan razvoj bebinih zubića.
 • Redovno je sterilišite i perite nakon padova ili dolaska u kontakt sa prljavim površinama. Ako nemate mogućnosti za kupovinu sterilizatora, sasvim je dovoljno dudu prokuvati u vodi par minuta.
 • Proveravajte da li je  došlo do pucanja i oštećivanja dude. Oštećena mesta i rupe na dudi su pogodno mesto za nastanjivanje mikroba. Kod nekih beba će dude potrajati duže, dok ćete kod nekih morati češće menjati. Sve zavisi od kvaliteta cucle, učestalosti korišćenja, načina održavanja i mnogih drugih faktora.Kada je duda oštećena može se desiti da komadići materijala od kojeg je napravljena zapadnu u grlo bebe i da dođe do gušenja. Zbog toga je važno stalno je proveravati i pravovremeno menjati

Sme li beba da spava sa cuclom?

 

Verujem da se većina budućih roditelja pita da li beba sme da spava sa cuclom i koliko je to ustvari bezbedno?

Odgovor je da sme.

 

spavanje bebe sa cuclom

 

Ne samo što beba sme da spava sa cuclom već je to u prvim mesecima poželjno, jer se smanjuje rizik od iznenadne smrti odojčeta. Lekari nemaju stručno objašnjenje zašto je to tako. Ono što je sigurno, to je  da podaci pokazuju da korišćenje cucle za vreme spavanja smanjuje rizik od smrti bebe čak za pola.

Kada govorimo o ovoj temi mislimo na početni  period nakon rođenja. U prvih šest meseci rizik je znatno veći. Kada prođe taj period rizik se smanjuje, a o nastavku  korišćenja dude se posavetujte sa pedijatrom. Lekar će ipak dati najbolju procenu i mišljenje o ovom aspektu.

Ako planirate bebi davati dudu tokom spavanja vodite računa da na  njoj nema delova koji mogu otpasti u toku noći, isto tako izbegavajte vezivanje bilo kakvih lančića i trakica na dudu.

Može se desiti da dođe do nepredviđenih okolnosti i da se beba upetlja u njih, a o posledicama nećemo ni da govorimo.

Kako odvići bebu od cucle?

 

Do sada smo govorili zašto je dobro bebi davati dudu, a sad bi je već trebalo odvikavati od nje.

Najlakši način za odvikavanje bebe je umereno korišćenje cucle. Od samog početka vodite računa koliko dugo i često bebi dajete dudu. Što je korišćenje umerenije lakše će biti i odvikavanje.

Neki lekari smatraju da je idealno vreme za odvikavanje kada beba napuni 6 meseci, jer nakon toga cucla povećava šansu za infekcije ušiju i negativni uticaji nadjačavaju pozitivne.

Kada dođe vreme za odvikavanje, jednostavno smanjujte upotrebu cucle. Bebi dajte cuclu samo u izuzetno kriznim situacijama ili za spavanje. Zatim i to polako proređujte sve dok beba ne navikne da funkcioniše bez dude.

Naravno da će biti situacija kada bi ste jednostavno poželeli da bebi date cuclu, ali važno je da budete istrajni i dosledni. Samo tako ćete bebi stvoriti  novu naviku.

Imajte na umu da što beba duže koristi cuclu, biće teže da je odviknete od nje jer postaje svesnija sveta oko sebe, više će je tražiti i negodovati, a posledice se mogu odraziti i na probleme sa spavanjem.

Smešne cucle za bebe – i toga ima!

 

Cucle za bebe su takođe doživele svoju revoluciju u dizajnu. Danas na tržištu možete naći razne takozvane smešne cucle. To su cucle koje na sebi imaju brkove, voće, uvećane usne, uvećane zube.

Što se tiče svog sastava  i materijala od kojeg su napravljene one odgovaraju bebama, ali osim svoje prvobitne funkcije, služe i za zabavu. Doduše služe za zabavu odraslima, jer bebe nisu svesne svog izgleda, njima je samo važno da je duda u ustima.

Na Internetu možete pronaći zaista razne cucle, a na vama je da odaberete dizajn. Tokom kupovine i ovde je neophodno voditi računa pre svega o funkcionalnosti i bezbednosti proizvoda. Pazite da dude ne sadrže delove koji mogu lako otpasti ili se beba može njima povrediti.

Zabava je ok, ali je oprez ipak najvažniji.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da donesete pravu odluku kada je kupovina i korišćenje cucle u pitanju. Ono što je važno i u ovom aspektu roditeljstva jeste umerenost i doslednost.

Sada kada znate sve dobre i loše strane korišćenja cucli sigurno će vam biti mnogo lakše da odaberete pravu ili da donesete odluku da sasvim odustanete od nje.